NJ Devils – Columbus 5:2 (kon.) | NY Islanders – Toronto 5:4 (po pr.) | Philadelphia – San Jose 3:7 (kon.)
Pittsburgh – Montreal 5:6 (0:1 po s.n.) | NY Rangers – Chicago 2:1 (kon.) | Florida – Washington 4:5 (kon.)
Ottawa – Detroit 1:6 (kon.) | Nashville – Tampa Bay 3:2 (kon.) | Winnipeg – Arizona 3:2 (2:1 po s.n.)
Dallas – Carolina 4:1 (kon.) | Edmonton – Minnesota 0:3 (kon.) | Calgary – LA Kings 0:2 (kon.)
koniec
Ottawa Senators
1:6 (0:4, 1:2, 0:0)
Detroit Red Wings
Piatok 28.02.2014, 01:30NHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 01:30.
     
    V Canadian Tire Centre sa o 1:30 nášho času stretne stretne domáca Ottawa Senators s Detroitom Red Wings. Hala Canadian Tire Centre bola postavená v roku 1996, leží v časti Kanata 22 km od centra hlavného mesta Kanady. Stála 170$ a jej kapacita je 19 153 miest na sedenie. Aréna hostila v roku 2012 NHL All-Star Game.
     
    V aktuálnom ročníku sa Detroit s Ottawou stretli trikrát. V prvom zápase Ottawa ovládla zápas a pripísala si jasnú výhru 6:1, ktorá znela pre Červené krídla až veľmi kruto. Ďalšie dva zápasy už boli vyrovnanejšie, kanadský celok v novembri vyhral 4:2 a naposledy 1. decembra sa tešil klub z Detroitu, keď pokoril senátorov 4:2.
    Proti Ottawe nazbieral najviac bodov z tímu Červených krídel obranca Niklas Kronwall – 4 za 4 asistencie. Slovák Tomáš Tatar si pripísal 2 asistencie, pre Jurča to bude prvý duel proti Ottawe.
    Z tímu Senátorov pozbieral najviac bodov za 5 asistencií rovnako obranca Erik Karlsson.
     
    Do Ottawy sa vráti jej dlhoročný vodca a kapitán Daniel Alfredsson, ktorý po 19 sezónach, kedy neobliekol v NHL iný dres ako Ottawy prestúpil do Detroitu. Alfie robil asistenta kapitána naposledy v sezóne 1998/99, potom bol 13 sezón kapitánom tímu z kanadského hlavného mesta. Tentokrát v Detroite je znova "iba" asistent kapitána. V produktivite sa ale oproti vlaňajšej sezóne zlepšil, keď už zatiaľ za rovnaký počet zápasov ako pred rokom nazbieral o 10 bodov viac, momentálne má 36 bodov za 14 gólov a 22 asistencií v 47 zápasoch.
     
    Ottawa Senators si pred olympíjskou pauzou pripísala v posledných štyroch zápasoch všetky možné bodové zisky. Ešte na začiatku februára prehrala 6:3 s Torontom, tak prišla prehra 2:1 po predĺžení s Penguins, deň na to výhra so St. Luis 5:4 na nájazdy a o 2 dni pred domácim publikom výhra s Buffalom 3:2.

    Detroit Red Wings si už jeden zápas po Soči zahral a to včera proti Montrealu, v bránke ktorého stál Peter Budaj. Po 60 minútach sa duel nerozhodol, v predĺžení rozhodol o výhre Červených krídel 2:1 Gustav Nyquist 27 sekúnd pred koncom. Pred olympiádou Red Wings podľahli 4:2 Tampe Bay, vo februári raz porazil v nájazdoch Washington a o 2 dni Washington vyhral po predĺžení. Tak prišli ešte výhry 2:0 nad Canucks a 3:1 s Floridou Panthers.
     
    Ottawa je v tabuľke profiligy na nepostupovom 10. mieste západnej konferencie so 63 bodmi, dnes sa bude hrať o veľmi podstatné body, keďže na postupový Detroit stráca kanadský celok iba 3 body, ak Ottawa vyhrá, vďaka horšiemu skóre Detroit nepredbehne, výrazne sa mu ale priblíži. Medzi 6. a 13. tímom konferencie je rozdiel iba 6 bodov a dá sa čakať veľmi zaujímavý boj o play-off. Ak by dnes tím z mesta motorov získal všetky body, môže predbehnúť Rangers aj Flyers a dostať sa na 6. miesto konferencie.
     
    Kanadskému bodovaniu Ottawy Senators vedie iba 23-ročný obranca Erik Karlsson s 55 bodmi. Na konte má ale jeden z favoritov na zisk ceny pre najlepšieho obrancu NHL až -14 bodov v tabuľke pravdy. Za ním ide útočník Kanady Jason Spezza so 45 bodmi a až hrozivým -23. V +/- na tom najlepšie obstál Kyle Turris s +17 a štatistikou 19+25, Turris je druhým najlepším strelcom svojho tímu. Úplne najlepším strelcom je Boby Ryan s 21 gólmi v 59 zápasoch. Okrem týchto hráčov patria k oporám útočníci Clarke MacArthur a Milan Michálek, v obrane Marc Methot a Chris Phillips. Momentálne sú vo forme paradoxne hráči s najhorším +/- v tíme a to Jasom Spezza, ktorý skóroval v posledných troch zápasoch za sebou a Milan Michálek, ktorý si pripísal 6 bodov za 5 zápasov.
    V bránke Senators je jednotkou Craig Anderson, ktorého úspešnosť zásahov je 90,8 %, dvojku mu robí Robin Lehner, ten odchytal dvojnásobne menší počet zápasov s úspešnosťou 91,9 %.
     
    Kanadskému bodovaniu Detroitu Red Wings kraľuje momentálne zranený švédsky center Henrik Zetterberg so 48 bodmi v 45 zápasoch. V tabuľke pravdy má +19 bodov, v tejto štatistike je najlepší a do tretice je aj najlepším strelcom klubu, keďže strelil už 16 gólov. V produktivite za ním nasleduje Daniel Alfredsson, ktorého sme už spomínali, na konte má 36 bodov, čo je rovnako ako najlepší obranca Red Wings Niklas Kronwall. Hviezdnym útočníkom je ale Rus Pavel Datsyuk, ten stihol iba 38 zápasov, v nich strelil 15 gólov a pridal 18 asistencií. Medzi útočných ťahúňov patria ešte aj mladíci, ktorí minulý rok vyhrali play-off AHL a to Gustav Nyquist so štatistikou 15+10 a Slovák Tomáš Tatar so štatistikou 13+11. Na svoju hviezdnu chvíľku v play-off bude čakať Johan Franzen, ten je známy zvýšením výkonnosti práve v sériach play-off. Medzi obranné piliere patria nie najproduktívnejší, ale v obrane spoľahlivý Danny DeKeyser, Brendan Smith, zranený Čech Jakub Kindl alebo aj nádejný mladík Kyle Quincey.
    V bránke je jednotkou Jimmy Howard, úspešnosť jeho zákrokov je 91,4 %, dôstojnou dvojkou mu je Jonas Gustavsson, ktorý odohral o 13 zápasov menej s úspešnosťou 91,1 %. Z Grand Rapids nastúpil na 7 zápasov aj Čech Petr Mrázek, jeho úspešnosť zásahov bola 92,4 %.
     
    Česi a Slováci v akcii:

    Tomáš Tatar (DET) – pravé krídlo, bilancia 13+11
    Tomáš Jurčo (DET) – pravé krídlo, bilancia 3+4
    Jakub Kindl (DET) – obranca, bilancia 1+10 – zranený
    Milan Michálek (OTW) – útočník, bilancia 10+15 – zranený

    V organizácii Red Wings pôsobí aj český gólman Petr Mrázek, ale ten bol ešte pred ZOH preradený do farmárskeho celku Grand Rapids Griffins.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1:20
    Detroit sa v úvode dostal pod tlak Ottawy, už v úvode to skúšal Greening a chvíľku na to v poriadnou dávkou šťastia zlikvidoval Gustavsson strelu Karlssona.
     
    02:20
    Už sa ale Detroit dostal aj do útoku, spoza obrancu to skúšal Andersson, jeho pokus Lehner dobre vyrazil.
     
    03:05
    Bobby Ryan z Ottawy už dostal svoj tím do vedenia, jeho dokopnutý puk ale nebol uznaný ako gól, keďže tam bol úmysel.
     
    05:00
    Najpr si prvá lajna hostí vytvorila tlak, potom sa ale Ottawa dotala k slovu a Ceci aj vystrelil, strela ale bola zblokovaná.
     
    06:40
    Viac z hry má momentálne tím Red Wings, Dacjuk dostal puk na modrú, nahodil puk na Franzena, ten z dobrej pozície ale nedokázal vystreliť.
     
    07:30
    Dobrú šancu za Ottawu si vytvoril Hoffman, umne sa obtočil okolo brány a trafil Gustavssona do ramena.
     
    08:39
    Sheanan teraz po hre zo strany na stranu spravil podrazenie a Ottawa bude hrať presilovku.
     
    09:30
    Ottawa tlačí a točí puk, od modrej sa k strele dostal Karlsson, puk je ale vyrazený na mantinel.
     
    10:20
    Detroit sa ale dlho dobre bránil, nakoniec sa ale Ottawa dostala ešte dopredu, Ryan strieľal spoza obrancu a len tesne minul!
     
    10:59
    Detroit Red Wings dal gól!

    Ceci vytvoril veľkú chybu v rozohrávke, keď puk prenechal do jasnej šance RILEYMU SHEAHANOVI, ktorý toho velmi dobre využil a strelou k pravej tyči nedal Lehnerovi šancu. Bez asistence.
     
    11:28
    Detroit Red Wings dal gól!
    Tak hostia vedú už o dva góly v priebehu 30 sekúnd. Nyquist našiel z pravého kruhu pri ľavej tyčke postaveného JOHANA FRANZENA, ktorý už iba zakončil do prázdnej brány.
    Asistence: Gustav Nyquist.
     
    12:16
    Method si na účet pripíše 2 minúty za nedovolené bránenie a dáva šancu hosťom viesť už o 3 góly.
     
    12:45
    Detroit pohrozil už v úvode presilovky, Alfredsson vyskúšal Lehnera z ľavého kruhu, Lehner bol ale pozorný.
     
    13:27
    Detroit Red Wings dal gól!
    Detroit využil presilovku zvyšuje svoje vedenie už o tretí gól. Z pravého kruhu sa ku strele dostal JOHAN FRANZEN, ktorý zamieril presne do tyčky na tej opačnej strane.
    Asistence: Daniel Alfredsson, Niklas Kronwall.
     
    14:15
    Zibajenad sa snažil čo najskôr znížiť, jeho strela ale nenašla voľné miesto medzi betónmi.
     
    14:32
    Glendening teraz oslabí Detroit, odmenený je 2 minútami za hrubosť.
     
    15:45
    Do dobrej pozície v pravom kruhu dostal puk na hokejku Joffman, jeho dobrá strela sa ale nezmestila do brány.
     
    17:10
    Zack Smith dostal Ottawu do útoku, potrebuje čo najskôr niečo urobiť so stavom, obtočil sa okolo brány kde našiel ale iba betón Gustavssona.
     
    18:00
    Detroit Red Wings dal gól!
    To je teraz ale riadna porcia čo Detroit nakladá súperovi. Tatar nabíjal Kronwallovi na strelu, tá sa odrazila na hokejku TOMÁŠA JURČA, ktorý dokázal z uhla poslať puk do odkrytej brány.
    Asistence: Niklas Kronwall, Tomáš Tatar.
     
    19:10
    Domáci sú aktívnejší, strelecky ale neefektívni. Bobby Ryan teraz vyslal na Gustavssona nebezpečnú strelu, brankár Red Wings vytiahol skvelú vyrážačku.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:30
    Ottawa sa snaží dostať do útočného pásma, ale nepodarilo sa im to a nadruhej strane útočia hostia.
     
    21:00
    Lenže ani Detriodu sa nepodarilo nič využiť.
     
    21:45
    Strela DeKeysera trafil Lehnera.
     
    22:50
    Puk skončil po vyrazení Lehnerom na ochrannej sieti.
     
    23:35
    Na pravej strane sa dostal puk ku Karssonovi, ktorý tvrdou strelou vyskúšal Gustavssona.
     
    23:49
    Detroit Red Wings dal gól!
    A Ottawa je už totálne na kolenách. Pred bránou dostal puk JOHAN FRANZEN, ktorý si počkal, kým si Lehner kľakne a potom vystrelil pod hornú tyčku. Franzén si pripisuje na svoje konto hat-trick.
    Asistence: Gustav Nyquist.
     
    24:19
    Ottawa Senators dáva gól! Ottawe sa podarilo veľmi bleskovo znížiť, no štyri góly to je naozaj veľa. Od modrej čiary vystrelil zápästím BOBBY RYAN a jeho pokus prepadol Gustavssonovi do bránky.
    Asistence: Mika Zibanejad, Marc Methot.
     
    25:04
    Detroit Red Wings dal gól!
    AK budú takto padať góly naďalej, uvidíme ich snáď aj 15! Jurčo našiel spoza bránky pri pravej tyčke voľného krajana Slováka TOMÁŠA TATARA, ktorý s výdatnou pomocou Lehnera dostal puk do brány.
    Asistence: Tomáš Jurčo.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    25:04
    Lehnera strieda v bránke Dammond.
     
    26:50
    Ottawa sa snažila držať puk ďaleko od brány a ukľudniť hru, dostala sa do útoku no nevystrelila na bránu.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    Tri hviezdy zápasu:
    1. Johan Franzen (DET) 3+0
    2. Jonas Gustavsson(DET) 37 zák., 1 gól, 97,4%
    3. Tomáš Jurčo (DET) 1+1
     
    Československá stopa:
    Milan Michálek (OTT) 0+0, 2 strely, čas na ľade 17:21
    Tomáš Jurčo (DET) 1+1, 3 strely, čas na ľade 10:51
    Tomáš Tatar (DET) 1+1, 2 strely, čas na ľade 11:38

    Lukáš Rusňák

    Marek Antalík

    Góly a asistencie: 25. Ryan (Zibanejad, Methot) – 11. Sheanan, 12. Franzen (Nyquist), 14. Franzen (Alfredsson, Kronwall), 18. Jurčo (Kronwall, Tatar), 24. Franzen (Nyquist), 26. Tatar (Jurčo)


    Ottawa Senators: Lehner (26. Hammond) – Karlsson, Methot, Wiercioch, Cowen, Ceci, Phillips – Michálek, Spezza, Greening – Condra, Turris, MacArthur – Ryan, Zibanejad, Hoffman – Neil, Z. Smith, Conacher
    Detroit Red Wings: Gustavsson (Howard) – Ericsson, Kronwall, DeKeyser, Quincey, Lashoff, B. Smith – Nyquist, Dacjuk, Franzen – Alfredsson, Helm, Abdelkader – Jurčo, Sheahan, Tatar – Glendening, Andersson, Miller

    Rozhodca: Martell, Jackson – Henderson, Shewchyk

    Diváci: 18931