Ženy - Slope style (kvalifikácia) 1. D. Howellová (CAN) (kon.) | Ženy - Slope style (finále) Víťaz: D. Howellová (CAN) (kon.)
koniec udalosti
Ženy - Slope style (kvalifikácia)

1. D. Howellová (CAN)

Utorok 11.02.2014, 07:00Zimné olympijské hry - Akrobatické lyžovanie
     
    1. Dara HOWELLOVÁ (CAN) 88,80 – Q
    2. Kim LAMARREOVÁ (CAN) 85,40 – Q
    3. Katie SUMMERHAYESOVÁ (GBR) 84,00 – Q
    4. Yuki TSUBOTAOVÁ (CAN) 81,00 – Q
    5. Devin LOGANOVÁ (USA) 80,40 – Q
    6. Emma DAHLSTRÖMOVÁ (SWE) 79,20 – Q
    7. Anna SEGALOVÁ (AUS) 78,80 – Q
    8. Julia KRASSOVÁ (USA) 78,40 – Q
    9. Eveline BHENDOVÁ (SUI) 77,20 – Q
    10. Camillia BERRAOVÁ (SUI) 74,80 – Q
    11. Keri HERMANOVÁ (USA) 72,40 – Q
    12. Silvia BERTAGNAOVÁ (ITA) 70,60 – Q (08:51:25)
     
    Naše reprezentantky tak skončili nasledovne. 18. Natália Šlepecká aj 20. Zuzana Stromková predviedli to, na čo momentálne vplyvom okolností mali, iste chceli skončiť lepšie, no náročná mäkká trať robila taktiež svoje.
     
    Kanaďanka Turski a veľká favoritka končí – až 19. miesto! Záverečný skok vyplyvom pádu nezvládla, keď mala nízku rýchlosť a veľké sklamanie v cieli.
     
    Anna Segalová bola priebežne desiata, mala už istú svoju pozíciu, keď odštartovala, no predsa len ešte získala nejaké body k dobru 78,80 a siedma pozícia pre Austráliu.
     
    Ruska Mirtová skúsila rotáciu pod názvom double front flip, nepomohlo jej to však, pri dopadu sa úplne dostala mimo pretekárskej osi a prišla o finále, ktoré si však musíme dodať nevybojovala ani v prvom kole.
     
    Američanka Julia Krassová si hrabla do snehu, no nič to však nemení na fakte, že má isté finále a priebežne siedmu pozíciu 78,40, ktoré dosiahla v prvom kole.
     
    Paraguajčanka Julia Marinová, to zobrala svojsky a snažila sa zariskovať, predsa len ide o olympiádu a síce nabrala rýchlosť, no dostala sa do vysokého skoku a doslova a do písmena zničila lyže, keď sa jej obidve odopli po tom kostrbatom zoskoku.
     
    Natália Šlepecká sa usmieva, má dobrú náladu, no už na prvej rampe bolo vidieť, že nie je celkom fit, každá olympijská miestenka je však veľmi cenná a naša reprezentantka nie je v poriadku a opäť vzdala, bojovala a snažila sa zabojovať, keď však zrýchlila a dostala sa do skoku, dostala sa aj do problémov.
     
    Kim Lamarreová si užívala svoju pozíciu a v druhej jazde nič neriskovala, svoje hodnotenie a druhé miesto 85,40 jej tak platí a v cieli usmievavá a má dôvod na spokojnosť.
     
    Bojuje sa už iba o päť voľných miest, posledná pretekárka ktorá má zatiaľ istú svoju pozíciu je švédka – Emma DAHLSTRÖMOVÁ.
     
    Japonka Takaová sa môže rozlúčiť s prvým kolom, presne v takom mieste spadla v prvom aj v druhom kole, dostala sa do zálkonu po prvom väčšom skoku a to automaticky stačilo iba na pád a koniec šancí.
     
    Britka Katie Summerhayesová si dala na svojej jazde záležať, záverečnú 540° ukázala naozaj excelentné predstavenie a napriek vynikajúcej jazde v prvej kole sa uvoľnená Britka dostala do pohody, čo jej prnieslo bodové hodnotenie 84,00. Výrazne tak atakovala Kanaďanku Lammareovú, tá ma však predsa len ešte vyššie hodnotenie z prvého kola (85,40).
     
    Talianka Bertagnová spadla ešte v prvej časti a svoje bodové hodnotenia 70,60 nevylepšila a zdá sa, že o finále príde.
     
    Lisa Zimmermanová je pod tlakom, má veľké ambície. V druhom kole zariskovala, stavila na technickú jazdu s efektnými rotáciami, dvakrát si však hrabla do snehu a 67,20. nestačí, posunula sa na priebežné 14. miesto.
     
    Kanaďanka s japonskými koreňmi, Yuki Tsubotová pridala do svojej jazdy 900° prvok a uvidíme ako to ohodnotia rozhodcovia, svižná a bezchybná jazda ju posunula na zatiaľ posunula na štvrté miesto a 81,00!
     
    Emma Dahlstromová bola posledná, svoju jazdu nezvládla, no svetová päťka nenechala nič na náhodu a o finále nepríde. Svoje zakopnutie napravila a potvrdila svoje medailové ambície, keď bezchybnou jazdou v druhom kole sa posunula na 79,40 na piate miesto.
     
    Prvá Howellová sa v prvej časti odviazala a zapla na plné obrátky, v druhej sa však rozlúčila s vylepšením svojho bodového hodnotenia a zakývala do kamier, nečudo – ide o priebežne najlepšiu pretekárku, ktorá má už isté finále.
     
    Devin Loganová sa napokon podľa rozhodcov zlepšila, aj keď ju nikde neposunuli a ostáva štvrtá, zlepšila sa o celý bod na 80,40.
     
    Priebežne štvrtá Devin Loganová môže ísť uvoľnene a tak to aj vidíme, už to nie je tá svižná prvá jazda s excelentným prevedením, druhá jazda bola tiež bez chýb, no myslíme si že prvá jazda bola predsa len o niečo kvalitnejšia.
     
    A bodové hodnotenie 77,20. je zatiaľ po súčte dvoch jázd priebežne šiesta.
     
    Bhendová musela predviesť čistú jazdu s dobrými rotáciami a to sa jej podarilo, obidva dôležité skoky vylepšila a čakáme stále na rozhodnutie. Predsa len ide o druhé rozhodujúce kolo a rozhodcovia si dávajú na čas.
     
    Švajčiarka Berrarová je priebežne ôsma a na druhej si dala tiež záležať, i keď by si niekto mohol myslieť, že by sa mohla šetriť na finále, reprezentantka z helvetského krížu to zobrala svojsky – 74,80 a zlepšila sa o štyri desatiny, čo ju síce zatiaľ nikde neposunulo, no o finále nepríde.
     
    Hermanová sa zlepšila na 72,40 a je priebežne deviata!
     
    Práve Keri Hermanová by ju mohla poraziť, pretože jej prvá jazda nevyšla a v tej druhej sa bude snažiť ísť naplno, čo sa jej zatiaľ darí, rotácia 720° bez chyby a 540° tiež bez problémov. Hermanová sa usmievala pred svojou jazdou a usmievať sa môže aj po svojej jazde, ktorá jej pravdepodobne prinesie finále.
     
    Anna WILLCOX-Silfverbegová sa nezlepší a zrejme príde o finále, po zadnom skoku sa jej lyže dostali od seba a už to neustála. Ostáva jej 62,40 a bude triasť, aby jej to vôbec vyšlo.
     
    Reprezentantka z Južnej Ameriky – Čiľanka Dominique Ohacová je priebežne desiata a mala by sa zlepšiť, pretože jej pozícia môže byť ohrozená niekorou pretekárkou, ktorá sa výrazne zlepší. Zatiaľ čistá jazda bez 540° stupňová rotácia bez problémov, v závere mierny dotyk s rukou. Hodnotenia teda nevylepšila a ostáva jej 69,60.
     
    Musí prekonať svojich 57,60 – vidíme konštantnú jazdu bez zakopnutia, ktoré však prišlo v predposlednom skoku a naši susedia majú po nádeji – o finále Bairová určite príde, keďže svoje hodnotenia nevylepší.
     
    Rakúšanka Philomena Bairová je na trati a je práve na nepostupovom trinástom mieste, čo jej iste nestačí a musí riskovať.
     
    Zuzana Stromková je na trati a v prvom skoku sa dotkla snehu a vďalšom priebehu stratila palicu, druhý dlhší skok jej vôbec nevyšiel a nádeje na dobrý výsledok v kvalifikácií končia. Naša reprezentantka mala nižšiu rýchlosť a to jej ubudlo, ani hodnotenie si nevylepšila a tak jej ostáva 24,40.
     
    O pár minút začne druhé kvalifikačné kolo a takéto je zatiaľ poradie slopestylu.

    1 CAN Dara HOWELL 88.80
    2 CAN Kim LAMARRE 85.40
    3 GBR Katie SUMMERHAYES 81.40
    4 USA Devin LOGAN 79.40
    5 USA Julia KRASS 78.40
    6 CAN Yuki TSUBOTA 76.60
    7 AUS Anna SEGAL 75.40
    8 SUI Camillia BERRA 74.40
    9 ITA Silvia BERTAGNA 70.60
    10 CHI Dominique OHACO 69.60
    11 SUI Eveline BHEND 67.20
    12 NZL Anna WILLCOX-SILFVERBERG 62.40
    13 AUT Philomena BAIR 57.60
    14 PAR Julia MARINO 36.40
    15 SVK Natalia ŠLEPECKA 34.60
    16 USA Keri HERMAN 27.40
    17 SVK Zuzana STROMKOVA 24.40
    18 AUS Lisa ZIMMERMANN 20.00
    19 RUS Anna MIRTOVA 17.40
    20 CAN Kaya TURSKI 14.60
    21 JPN Chiho TAKAO 10.00
    22 SWE Emma DAHLSTROM 9.20
     
    Prvá časť kvalifikácie je za nami a naše pretekárky nemôžu byť zrejme spokojné 15. a 17. pozícia pre Natáliu Šlepeckú a Zuzanu Stromkovú.
     
    Kanaďanka Kaya Turskiová je poslednou lyžiarkou v kvalifikácií má veľké ambície a keď nachádzala na zadné prevedenia skoku, dostala sa do nepríjemnej nerovnováhy a dopadla na tvár – lyže mala od seba a neudržala správny sklon lyží. Podkĺzla sa a spadla.
     
    Austrálčanka Anna Segalová je skúsená pretekárka a je spokojná, veľmi podarená jazda s rýchlosťou, konštantným držaním lyží a dva skoky s rotáciou bez zaváhania. 75,40 a siedma pozícia.
     
    Jediná domáca zástupkyňa Ruska nie je žiadnou horúcou favoritkou na vysoké pozície a to sa aj potvrdilo, jednotlivé prechody nemala čisté a bol tam aj po prvom väčšom skoku pád. Je však určite sklamaná. 17,40. a priebežná 18. pozícia.
     
    Američanka Julia Krassová ukázala skvelú jazdu bez väčšieho zaváhania, na konci však v poslednom nabrala rýchlosť a dopad nebol čistý, no vysokú pozíciu by to mohlo ešte stačiť. A aj stačí – 78,40, čo by jej mohlo aj stačiť na finále.
     
    Pretekárka z Paraguaju Julia Marino si nebola istá v strede jazdy, dostala sa do záklonu a tiež ako naša reprezentantka Slepecká vzdala po polovici svoju jazdu a vynechala posledné skoky – 36,40.
     
    V polovičke kopca sa však už zdalo, že sa na skokoch vôbec necíti naša reprezentantka a po prvom väčšom to už len zdala – zdravotné problémy zrejme naďalej pretrvávajú 34,60.
     
    Natália Slepecká je už na trati. Mierne zdravotné problémy, ktoré mala na začiatku príchodu do Soči má už dúfajme za sebou a rodáčka z Liptovského Mikuláša zatiaľ ukazuje bez chybnú jazdu, uvidíme ako si poradí so záverom.
     
    Kim Lammarová Kanaďanka, rodáčka prsnejšie z Quebecu, v tomto roku má najlepšie štvrté miesto a zrejme by bola rada, keby to vylepšila v Soči, uvidíme ako sa jej to podarí, zatiaľ štýlový a hlavne čistý skok od Kanaďanky! Lammarová sa usmieva a je spokojná, všetky prevedenia s dobrou rotáciou. A je druhá 85,40. Spokojný výraz v tvári hovorí za všetko.
     
    Pätnásta Chiho Takaová sa v druhom skoku nevyhla pádu a skúsená dvadsaťdeväť ročná reprezentantka krajinu s vychádzajúceho slnka má problém dostať sa do rýchlosti, aby pokračovala v jazde, nezdá sa že by mala zdravotné problémy. Japonka zatiaľ mimo hodnotenia – 10,00, pretože nedokončila.
     
    Britka Katie Summerhayesová má už na svojom konte medailu z veľkého podujatia a predvádza sebavedomú jazdu, v predposlednom zadnom pretočení dopadla na obidve lyže kostrbato, čo jej v hodnotení nepomôže. Druhá pozícia – 81,40 a zatiaľ môže byť Britka spokojná.
     
    Trinásta v poradí Talianka Silvia Bertagnanová predvádza skutočné lahodné skoky, aj keď ten posledný nebol ideálne y a v zadnej rotácií sa dostala do nerovnováhy, čo jej mierne ohodnotia zobratím bodov aj rozhodcovia, no predsa len to stačí aspoň na priebežné piate miesto, čo síce nie je uspokojivé pre ňu, no má ešte stále jednu možnosť – 70,60.
     
    Prvá Nemka na trati – Lisa Zimmermannová sa pokúsila o rýchlu akrobaciu a na prvej rampe spadla a v poslednom zoskoku sa tiež neudržala a zrejme táto juniorská reprezentantka bude predposledná, čo sa aj potvrdilo 10. miesto 20,00.
     
    Pretekárka reprezentujúcu Kanadu potvrdila predpoklady, ktoré má táto krajina a zaraďuje sa svojou jazdou na priebežné 3. miesto – 76,60.
     
    Švédka Emma Dahlstromová sa v cieli usmieva, svoju nevydarenú jazdu berie s úsmevom – 10. pozícia a 9,20 pretože spadla a druhýkrát tiež neukázala čisté skoky.
     
    Dara Howellová má už svoju jazdu za sebou a skúsená pretekárka zrejme nepôjde na prvé miesto, no medzi prvé tri by to malo stačiť. Uvidíme však ako sa zachovajú rozhodcovia, v závere predsa len predviedla čistý skok s rýchlym prevedením – opäť zmena na prvom mieste – 88,80 Howellová.
     
    V poradí ôsma Devin Loganová je skúsená pretekárka vo svojom športovom odvetví a môže byť spokojná, dobrá jazda s veľkým štýlom, čo práve oceňujú rozhodcovia – prvé miesto a 79,60.
     
    Švajčiarka Camilia Berrarová má už viacero umiestnení v prvej desiatke, a tak má na olympijských hrách iste najväčšie ciele. Berrarová pôjde do vedenia, konštantná a plynulá – na poslednom skoku predviedla dvojité otočenie s čistou rotáciou a jednoznačné prvé miesto – 74,40.
     
    Keri Hermanová 4. pozícia – 27,40.
     
    Keri Hermanová ašpirujúca na jednu z cenných kovov sa ukázala v skvelom svetle, rýchle sa svižné skoky cez mostíky boli zrejme s najlepšou rotáciou, v závere sa však nevyhla pádu, čo rozhodcovia taktiež musia zohľadniť.
     
    Anna Willcox-Silferverbergová reprezentujúca Nový Zéland.Ukázala konštantnú jazdu s viacerými peknými skokmi, ktoré znalci tohto športu poznajú ako štyridsať päťka. Sympatická blondína je druhá so ziskom 62,50.
     
    Podľa očakávania sa do vedenia dostala Čiľanka – poradie zatiaľ teda. 1. Ohaco – 69,60. 2. Bair – 57,60 3. Stromková – 24,40
     
    Tretia Dominique Ohaco predviedla zrejme najvyrovnanejšiu jazdu na mäkkom snehu, ktorý je už možno aj teraz okolo teploty 0 °C, čo súťažiacim určite nepomáha.
     
    Rakúska reprezentantka, sedemnásťročná Philomena Bairová, mala tiež nevyrovnané momenty, no bez pádu tak vyzeralo aj hodnotenie od rozhodcov 57,60.
     
    Naša slovenská zástupkyňa v tomto športe má už za sebou svoju prvú jazdu, počas svojej prvej jazdy sa jej podarilo viacero dobrých pokusov, no predsa len tam ostal jeden nepríjemný, ktorý skončil pádom. Hodnotenie 24,40 isto nie je to, čo by chcela naša reprezentantka, no každá lyžiarka má dve možnosti v kvalifikácií.
     
    A už tu máme aj štartovú listinu, ihneď ako prvá nastúpi na nerovnú trať Zuzana Stromková, ktorá má štartové číslo 13, v čo veríme že jej prinesie šance, podobne ako 33 priniesla šťastie našej zlatej biatlonistke. Šiesta od konca sa vydá na trať Natália Slepecká, v 22 člennom kvalifikačnom zastúpení máme dvojnásobné zastúpenie, čo je veľmi cenné a potešujúce.

    1 13 SVK Zuzana STROMKOVA
    2 19 AUT Philomena BAIR
    3 8 CHI Dominique OHACO
    4 26 NZL Anna WILLCOX-SILFVERBERG
    5 3 USA Keri HERMAN
    6 18 SUI Camillia BERRA
    7 11 SUI Eveline BHEND
    8 4 USA Devin LOGAN
    9 2 CAN Dara HOWELL
    10 5 SWE Emma DAHLSTROM
    11 20 CAN Yuki TSUBOTA
    12 1 GER Lisa ZIMMERMANN
    13 6 ITA Silvia BERTAGNA
    14 12 GBR Katie SUMMERHAYES
    15 27 JPN Chiho TAKAO
    16 16 CAN Kim LAMARRE
    17 28 SVK Natalia ŠLEPECKA
    18 29 PAR Julia MARINO
    19 30 USA Julia KRASS
    20 31 RUS Anna MIRTOVA
    21 32 AUS Anna SEGAL
    22 33 CAN Kaya TURSKI
     
    Samotný začiatok štvrtého olympijského dňa odštartuje viacero športov, no na samom úvode bude akrobatické lyžovanie – ženy konkrétne disciplína slopestyle. V tomto športe nejde až tak o rýchlosť a čas, ale skôr o kombináciu skokov a prekážok, ktoré budú mať súťažiace nepravidelne rozložené na krátkej trati Na olympiáde v Soči bude mať premiéru aj niekoľko nových športov, medzi nimi aj akrobatické lyžovanie-disciplína slopestyle. Slovensko v ňom budú reprezentovať dve sympatické lyžiarky, Natália Šlepecká a Zuzana Stromková.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 07:00.

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Jozef Čelestiak