Gent – Mechelen 2:1 (kon.) | Liége – Lierse 3:0 (kon.) | Oostende – Brugge 1:2 (kon.)
koniec
Standard Liége
3:0 (2:0)
Lierse SK
cz Nedeľa 04.08.2013, 18:00 • Stade Maurice Dufrasne (Liège) • Belgická Jupiler Pro League
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Belgická nejvyšší soutěž Jupiter Pro League má dnes na programu 2. kolo a jedním ze zápasů je také souboj Standard Lutych – Lierse SK.
     
    Oba týmy mají za sebou již jedno odehrané kolo v lize a oba jsou na tom dost rozdílně. Zatímco Lierse nezvládlo domácí souboj s Waregamem a prohrálo 1:2, tak Standard Lutych dokázal vyloupit Mechelen a po výhře 0:2 si zapsal v prvním kole velmi cennou výhru.
     
    V minulé sezóně se týmy střetly v lize dvakrát a lepší vzájemnou bilanci mají fotbalisté Lutychu. Ti sice v prvním zápase 3. srpna v Lierse jen remizovali 0:0, ale následně 23. listopadu dokázali zvládnout domácí utkání a zvítězit vysoko 3:0. Všechny tři branky padly v prvním poločase, dvě z nich dal Imoh Ezekiel a jednou se trefil Paul-Jose M'Poku.
     
    Dnešním favoritem zápasu je jistě domácí Standard, ale ve fotbale je možné vše. Uvidíme, zda se domácím podaří potvrdit roli favorita nebo se hosté budou radovat z prvních ligových bodů.

    Utkání má plánovaný výkop v 18:00.
     
    Lavička náhradníků:

    Standard Lutych: Thuram – Nagai, Batshuayi, Ben Haim, M'Poku, Cissé, Marquet

    Lierse SK: Verheyen – Yasser, Corstjens, Lambot, Verheyen, Hazurov, Bourabia, De Jonghe
     
    Úvodní sestavy:

    Standard Lutych: Kawashima – Van Damme, Ciman, Kanu, Opare – Buyens, Öztürk – Bulot, Mujangi Bia – de Camargo, Ezekiel

    Lierse SK: Goris – Samir Farag, Swinkels, Saidi, Jääger – Farssi, Losada, Wils, Hossam Ghaly, Vercauteren – Menga

    Rozhodčí: Geldhof – Rys, Dhondt.
     
    -1
    Hlavní rozhodčí přivádí všechny aktéry tohoto utkání na hrací plochu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí se ihned zmocnili míče a nyní se pomaličku přiblížili pokutovému území. Budou vhazovat.
     
    2
    Zajímavě rozehráno, ale žádné nebezpečí to pro bránu Gorise neznamenalo. Brankář Lierse může mít odkopnout od své svatyně.
     
    2
    Rozhodčímu se nelíbilo, že míč neměl Goris postavený uvnitř malého vápna a tak muselo být vše napraveno a poté už mohl Goris rozehrát.
     
    3
    Rychlý průnik domácích po křídle, míč zatáhl až do pokutového území jeden z nich a dostal míč i na svého spoluhráče. Ten však ve velmi dobré střelecké pozici netrefil míč ideálně a tak ho Goris v pohodě chytil. První zajímavá šance utkání.
     
    4
    Menga (LRS) dokázal udržet míč i proti dvojici hráčů a ještě přihrál, následný centr do šestnáctky však v pohodě sbírá ze vzduchu Kawashima.
     
    5
    Na opačné straně se snažil prodrat do šance Ezekiel, ale obrana Lierse ho k ničemu nepustila.
     
    6
    Po ztrátě míče se museli domácí rychle vrátit zpět do obrany, rychlý protiútok však nakonec žádné nebezpečí nepřinesl. Dobře zasáhl bránící hráč, který zablokoval centr letící do šestnáctky soupeře.
     
    7
    de Camargo ustál hlavičkový souboj a vybojoval míč pro své spoluhráče, Standard tak zůstane u balónu na útočné polovině.
     
    8
    Celá akce však skončila o pár vteřinek později, nakonec se domácí ale dostali do šestnáctky následně a vybojovali si rohový kop.
     
    9
    Míč se několikrát odrážel od hlav hráčů, až se dostal k Öztürkovi a ten vybojoval pro domácí tým další roh.
     
    9
    Centr na přední tyč dokázala odhlavičkovat pozorná obrana Lierse.
     
    10
    Jenže tlak Lutychu neupadá a opět se hosté brání pouze odehráním míče na roh.
     
    10
    Goris vyskočil nejvýše a schoval míč v rukavicích a tím zřejmě definitivně ukončuje tuto slabší pasáž Lierse.
     
    12
    Domácí sice drží míč na svých kopačkách, ale mají ho v moci daleko od brány soupeře.
     
    12
    Toto však bylo velmi dobré přenesení hry, po kterém bude Lutych zahrávat rohový kop.
     
    13
    Jenom to tak zahučelo na stadionu, na míč totiž skvěle naskočil Opare (STA) a ten od jeho hlavy letěl těsně mimo pravou tyč. Zřejmě největší šance za úvodních třináct minut hry.
     
    14
    Až k brankáři Gorisovi se dostal míč a hosté si hodně zahrávali při rozehrávce, nakonec se Goris rozhodl míč odkopnout co nejdál to šlo.
     
    16
    Na malou chvíli se podařilo hostům hru uklidnit, drželi míč na středu hřiště a pomalými přihrávkami si ho posouvali mezi sebou.
     
    17
    Standard právě vstřelil branku!

    Z ničeho nic se dostávají domácí do vedení, může za to opravdu ukázková narážečka, po které se dostal mezi dva obránce GEOFFREY MUJANGI BIA a s přehledem překonává Gorise. Výbornou přihrávku mu vyslal Bulot, který byl přitom dokonce faulován, i tak si připsal gólovou asistenci.
     
    18
    Ihned po vstřeleném gólu se Standard dostal zpět k míči a uháněl s ním směrem dopředu, ale tento útok dokázala obrana Lierse včas zastavit.
     
    19
    Také hosté vystrčili růžky, ale také obrana Lutychu zakročila včas a požár uhasila ještě před samotným vznikem.
     
    20
    Standard právě vstřelil branku!

    Tak toto byla opravdová lahůdka a kandidát minimálně na branku tohoto kola! Ezekiel se velmi dobře zorientoval v nepřehledné situaci a přiťukl míč na GEOFFREYHO MUJANGI BIU a ten krásným obloučkem překonává brankáře, navíc se míč do sítě dostal po odrazu od břevna a tak branka dostala ještě i pomyslnou třešničku. Mujangi Bia si tak v krátkém sledu připisuje již svou druhou branku v utkání.
     
    21
    Domácí nadále pokračují ve velmi dobré nátlakové hře a Lierse s tím má obrovské problémy.
     
    22
    Hned dvojice hráčů v domácím dresu se snažila dostat ke střele, ale závar v pokutovém území ke vstřelení třetí branky nevedl.
     
    23
    Také hosté se pokusili o útočný výpad, ale centr do pokutového území nakonec ani neprošel.
     
    25
    Série nedovolených zákroků nám hru rozkouskovala, přímý kop bude z dálky rozehrávat autor obou dnešních gólů Mujangi Bia.
     
    26
    Jeho centr do pokutového území však nenašel žádného ze spoluhráčů, hosté však následně odkopávají míč přes celé hřiště až ke Kawashimu.
     
    27
    Další faul jednoho z hostujících hráčů a nyní už se bude jednat o standardní situaci z mnohem zajímavější blízkosti.
     
    28
    O tom, že se jednalo o pozici pro přímou střelu nás přesvědčil Öztürk. Ten nic nevymýšlel a jeho projektil padal přesně k pravé tyči, jenže tam se stačil přesunout Goris a míč vyrazit.
     
    29
    Ezekiel (STA) zaspal na útočné polovině a tak přihrávka na něj letící končí s přívlastkem ofsajdová.
     
    30
    Půl hodinu kvalitního fotbalu již máme za sebou a výborná tříminutovka v rozmezí od 17. do 20. minuty přinesla Standardu dvougólové vedení. Domácí jsou aktivnější a hosté zatím toho směrem dopředu moc nevymysleli.
     
    31
    Už to vypadalo na další výtečnou pozici jednoho z domácích, ale vše ukončuje zvednutý praporek pomezního rozhodčího.
     
    32
    Nádherné zrychlení hry předvádí Standard a v tom dnes nad svým soupeřem jednoznačně dominuje, pas do běhu dostal Mujangi Bia a dokázal obstřelit svého strážce Swinkelse. Míč nakonec prolétl těsně kolem levé tyče a to zabránilo střelci v uzavření hattricku.
     
    33
    Mujangi Bia je dnes k nezastavení a pokud mu bude obrana Lierse dávat tolik prostoru, tak na sebe hattrick opravdu nenechá dlouho čekat. Mujangi si naběhl na zadní tyč a dostal přesný pas, celou situaci však zachránil včasným výběhem Goris, který mu zmenšil střelecký úhel a domácí hvězda tak poslala míč pouze těsně nad. Míč se dokonce zřejmě otřel o břevno.
     
    34
    Lierse se snaží trošičku uklidnit hru přihrávkami na vlastní polovině.
     
    35
    To však moc dlouho nevydrželo, po chvíli přišel dlouhý nákop na útočnou polovinu, ale tam míč v pohodě sbírá obrana Lutychu.
     
    35
    Z ničeho nic přilétl do pokutového území Standardu zajímavý centr, ale i ten dokázal jeden z bránících hráčů odhlavičkovat do bezpečí.
     
    36
    Šance na snížení skóre bude mít Lierse ze svého vůbec prvního rohu v utkání.
     
    37
    Kdepak, takovýto centr si domácí obrana s velkým přehledem pohlídala.
     
    37
    Na druhé straně rodící se příležitost překazila nepřesná přihrávka.
     
    39
    Situace na trávníku se nám malinko uklidnila, domácí několika přihrávkami na vlastní polovině testovali průchodnost středu hřiště, většinou však míč doputoval až ke Kawashimu.
     
    40
    Ofsajd a v něm je nachytán Menga (LRS) a opravdu byl útočník Lierse o takový krok před posledním obráncem Lutychu.
     
    41
    Vzdušný prostor v šestnáctce Lierse byl opět nedostatečně pokryt a využít se to snažil de Camargo (STA), jenže míč se od jeho hlavy odrazil těsně nad břevno.
     
    42
    Série zablokovaných střel nebo centrů končí odkopem Lierse to bezpečí, míč však získal Opare a může založit další akci.
     
    43
    Opare (STA) však nepřesně přihrál a po rychlém brejku Losada (LRS) ho k zemi poslal Ciman, který ho zatáhl podle všeho za ruku. Ciman za tento zákrok viděl žlutou kartu a Opare se naopak těžce zvedá a bude ošetřen. Bude z toho přímý kop na hranici šestnáctky.
     
    45
    Chviličku to trvalo než došlo na rozehrání této standardní situace a stejně se žádné nebezpečí nekonalo. Byla trefená pouze zeď. Hosté se ještě před rozehráním dožadovali odpískání pokutového kopu za další souboj v šestnáctce, ten však byl podle rozhodčího v pořádku a hlavní sudí tak trestal Cimana za zákrok, po kterém ponechal výhodu.
     
    45+1
    Již běží nastavený čas a Lierse se marně snaží o výraznější ohrožení brány.
     
    První poločas skončil.
     
    První poločas tohoto utkání je za námi a vedení Standardu 2:0 se urodilo v průběhu čtyř minut. To se dvakrát trefil Geoffrey Mujangi Bia a právě jeho branky jsou zatím ty rozdílové. Hosté toho moc nepředvedli a asi nejzajímavější situaci tak měli v závěru prvního poločasu, po faulu Cimana většina diváků i hráčů očekávala pokutový kop. Jenže hlavní rozhodčí Cimana potrestal za předchozí faul, po kterém udělil výhodu a tak zahrávali nakonec hosté pouze přímý kop z takových osmnácti metrů, no ani z toho neuspěli.

    Druhý poločas začne přibližně v 19:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhého poločasu nastupují hosté s jednou změnou ve svém jedenáctce. Na hřiště už se nevrátí Vercauteren a místo něj zkusí štěstí Bourabia.
     
    46
    Wils (LRS) bojoval ve vzduchu o míč a nakonec si ze souboje odnesl ukázkový bodyček jako z hokeje.
     
    48
    Do druhého poločasu přece jen vstoupili hosté aktivněji a snaží se s výsledkem evidentně něco udělat.
     
    49
    Jenže udeřilo málem na druhé straně, Opare (STA) si udělal se svého strážce dobrý den a elegantní kličkou ho v pohodě obešel, jeho ostrý centr do šestnáctky byl tečován hostujícím hráčem na roh.
     
    50
    Také po rohovém kopu vznikl v obraně Lierse menší zmatek, ale jediné střelecké zakončení dokázal famózně odhlavičkovat jeden z obránců. Brankář Goris by u míče s velkou pravděpodobností již nebyl.
     
    51
    Dobře stojící obránce zastavil dobře mířící přihrávku za obranu domácího týmu.
     
    52
    Začalo se hrát hodně ofenzivně, hra se přelévá z jedné strany na druhou.
     
    53
    Öztürk (STA) za svůj taktický faul, kterým zastavil rychlý protiútok inkasoval žlutou kartu.
     
    53
    Kawashima s velkým přehledem stahuje ze vzduchu vysoký centr a pomáhá tím svým obráncům.
     
    54
    Ezekiel (STA) se zachoval malinko sobecky, již mu na pravé straně nabíhal do šestnáctky spoluhráč, ale Nigérijec se rozhodl pro přímou střelu z voleje a ta byla zablokována, z celé akce bude roh.
     
    55
    První centr prolétl přes celou šířku hřiště, ten následný dokázal schovat v rukavicích Goris.
     
    56
    Domácí tým střídá, ze hřiště odchází Öztürk a přichází Cissé.
     
    57
    Dokonce se jedná o dvojité střídání Standardu. Jako druhý jde dolů de Camargo a jeho místo zaujme Batshuayi.
     
    58
    Postupný útok domácích zastavil odmávaný a následně i odpískaný ofsajd.
     
    60
    Hodina hry je za námi a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se hosté dokázali výrazněji vzepřít.
     
    61
    Změnit by to mohlo střídání. Farssiho nahrazuje Hazurov, třeba právě on oživí hru Lierse.
     
    62
    Goris neměl moc času na rozehrávku, ale dokázal míč odkopnout do bezpečí před dotěrným soupeřem.
     
    63
    Po tvrdém zákroku jednoho z domácích hráčů se sice karta nevytahuje, ale hosté budou rozehrávat zajímavou standardní situaci.
     
    63
    Míč v pokutovém území nadělal Lutychu pořádné problémy, nakonec se před dvojicí soupeřů podařilo míč odkopnout na roh.
     
    64
    Z toho se již nic zajímavého nestalo. Navíc hned poté fauloval velmi tvrdě fotbalista z Estonska hrající za Lierse Jääger.
     
    65
    Požár na hranici svého pokutového území musel vyběhnout řešit Goris. Brankář hostí však dokázal být u míče jako první a rodící se šanci soupeře tak uhasit.
     
    66
    Jääger (LRS) se ocitl po tvrdém souboji na zeleném pažitu a někteří hráči této pauzy využívají k občerstvení.
     
    67
    Ofsajd zastavil akci Lierse už v samém počátku.
     
    67
    Goris zaváhal a to darovala domácím rohový kop. Brankáři Lierse se výrok rozhodčího nelíbí, ale nic s tím nenadělá.
     
    68
    Bránění rohových kopů a celkově vzdušného prostoru dělá dnes Lierse velké problémy, ale tentokrát to pro ně se štěstím neznamenalo pohromu.
     
    68
    Standard právě vstřelil branku!

    O hattricku se hodně mluvilo v prvním poločase, v tom druhém už GEOFFREY MUJANGI BIA tolik vidět nebyl, ale při této akci stál na správném místě. Zblokovaný míč se odrazil totiž přesně před něj a Mujangimu stačilo poslat kulatý nesmysl směr prázdná brána. Brankář Goris totiž reagoval na předchozí zablokovanou střelu.
     
    69
    Navíc domácím chuť útočit neodešla ani po třetím gólu. Kdybych si měl nyní tipnout, kdo bude dalším střídajícím hráčem u Standardu, tak bych řekl autora všech tří branek. Ten by si potlesk z tribuny jistě zasloužil.
     
    70
    Také Lierse se pokusilo o ofenzivní výpad, ale dnes zřejmě hostům není přáno.
     
    72
    Míč se pohyboval ve středu hřiště na kopačkách fotbalistů ve žlutém, tedy hostů. Jenže to bylo také tak vše, nikam dál se hráči Lierse nedostali.
     
    73
    Naopak na druhé straně stačilo opravdu málo, vybojovaný míč na středu hřiště, jedna přihrávka, poté druhá a tvrdá střela, která však prolétla nad.
     
    74
    Vzápětí už Goris zasahovat musel a vytáhl opravdu fantastický zákrok, vystartoval velmi rychle z brány a tím zabránil lepšímu zakončení. Přesto se jednalo o velkou šanci domácích.
     
    76
    Poslední střídání hostů je zde. Ze hřiště odešel Hossam Ghaly a nahradil jej Lambot.
     
    77
    Swinkels poslal rukama Buyense (STA) na reklamní banner a domácí fotbalista přes něj přepadl. Domácím fanouškům se hodně nelíbilo, že rozhodčí nepískal.
     
    78
    Stále se hraje a Buyens zůstává ležet stále mimo hrací plochu. Rozhodčí tak nechává ve hře pokračovat a Buyens se musí dát dohromady sám.
     
    79
    Již je domácí hráč v pořádku a bude pokračovat.
     
    80
    Autor tří branek dnes se střídání nedočká a dohraje zápas až do konce. Posledním střídajícím hráčem Standardu je totiž Van Damme, který přepustil místo Ben Haimovi.
     
    81
    Kapitán domácího týmu Ciman dnes zvládá své úlohy v obraně na výbornou a opět s velkým přehledem odehrál míč do bezpečí a následně jej i rozehrál.
     
    82
    Lambot (LRS) se snažil dostat k míči za každou cenu, ono se mu o i povedlo, ale bez faulu se to neobešlo.
     
    83
    Bulot dostal do běhu dobrou přihrávku, ale domácí fotbalista zamířil mmimo.
     
    83
    Ještě před rozehráním rohového kopu v 83. minutě viděl Swinkels (LRS) žlutou kartu.
     
    83
    O velmi špatném bránění vzdušného prostoru jsme se dnes jednou bavili a opět byli domácí velmi blízko skórování po rohovém kopu. Jenže od stehna jednoho z nich se míč odrazil těsně nad.
     
    84
    Mujangi Bia (STA) mohl přidat další branku, obehrál kličkou jednoho z protihráčů, ale poté bránu těsně minul. Mířil šikovně na zadní tyč, ale chyběl možná decimetr.
     
    86
    Obrana Lutychu dnes zvládá téměř všechny situace s velkým přehledem, nyní do pokutového území domácích přilétly hned tři centry, ale ani jeden z nich jí nenadělal výraznější problémy.
     
    87
    Všichni již vědí, že toto utkání domácí tým zvládne. Domácí fotbalisté si již pouze hlídají čisté konto pro svého brankáře a fanoušci již oslavnými písněmi dávají jasně najevo svou spokojenost.
     
    89
    O čisté konto však domácí brankář přece jen mohl přijít a stále může. Po zajímavém centru je tu rohový kop pro Lierse.
     
    89
    Sám Kawashima však míč vyboxoval, sice to nebyl nejpřesvědčivější zákrok, ale účel splnil.
     
    90
    Již plyne poslední minuta druhého poločasu a rozhodčí nemá moc důvodů nastavovat.
     
    90+1
    Nakonec přidá jednu minutu a ta již také plyne.
     
    90+1
    Ještě přilétly do pokutového území dva nebezpečné centry, ale obrana Lierse si s nimi tentokrát poradila.
     
    90+1
    Ciman (STA) na sebe získal faul a to zřejmě ukončí toto utkání.
     
    Konec zápasu.
     
    Standard Lutych dnes potvrdil roli favorita a tři body v tomto utkání vybojoval. Hrdinou zápasu nemůže být nikdo jiný než Geoffrey Mujangi Bia, který měl dnes prostě skvělý den. Dal tři góly a byl pro obranu Lierse nepřekonatelnou překážkou.

    Standard Lutych tak zvítězil také ve svém dalším utkání v lize a má již na svém kontě šest bodů, na druhé straně Lierse prohrálo i ve svém druhém vystoupení a na první body čeká.

    Z mé strany je to pro dnešek již úplně vše, děkuji Vám za pozornost a budu se těšit u fotbalu zase příště. (19:53:34)

    Jozef Valenčík

    Góly: 17. Mujangi Bia, 20. Mujangi Bia, 68. Mujangi Bia

    Karty:   43. Ciman (STA), 53. Öztürk (STA) – 83. Swinkels (LRS)


    Standard Liége: Kawashima – Van Damme (80. Ben Haim), Ciman, Kanu, Opare – Buyens, Öztürk (56. Cissé)– Bulot, Mujangi Bia – de Camargo (57. Batshuayi), Ezekiel
    Lierse SK: Goris – Samir Farag, Swinkels, Saidi, Jääger – Farssi (61. Hazurov), Losada, Wils, Hossam Ghaly (76. Lambot), Vercauteren (46. Bourabia) – Menga

    Rozhodca: Geldhof – Rys, Dhondt