Dortmund – Bayern 1:2 (kon.)
koniec
Borussia Dortmund
1:2 (0:0)
Bayern Mníchov
Sobota 25.05.2013, 20:45 • Wembley Stadium (Londýn) • Liga majstrov
Predzápasové kurzy
     
    Dnešný prenos je už pomaly na konci, mne nezostáva nič iné, len sa s Vami rozlúčiť a popriať Vám pekný zvyšok večera, ale aj víkendu. Z komentátorskej stoličky Vás pozdravuje komentátor Tomáš Batiz. (22:58:03)
     
    Bayern sa stal aktuálne futbalovým majstrom Európy. V mene celého tímu gratulujem.
     
    V týchto sekundách sa striebornými plackami dekorujú hráči Dortmundu. Bayern na ihrisku oslavuje!
     
    Na ušatej trofeji sú už zavesené vlajky v štýle bielej a červenej. Ostaňte s nami, povieme si niečo aj o priebehu dekorovania, ktoré sa začne za pár sekúnd. Hráči Bayernu teraz tlieskajú súperovi za predvedený výkon.
     
    Ihneď po záverečnom hvizde sa na jednej strany začali oslavy, no na druhej veľký smútok. Už dlhý čas sledujem Reusa, ten sa rukou drží za tvár a neustrážil ani slzy. Veľké oslavy na strane Bayernu.
     
    JE KONIEC! Ligu majstrov vyhráva Bayern Mníchov

    Skončil sa nám tak finálový zápas medzi Dortmundom a Bayernu výsledkom 1:2. Dnes sme boli svedkami skvelého zápasu, v ktorom sme videli viacero šancí, ale v úvode obrovské zákroky v podaní brankárov na oboch stranách. V úvode zápasu bolo vidieť, že viac z hry majú hráči Dortmundu, ale tí zlyhávali na zákrokoch brankára Neuera. Šialenstvo na šanciach pokračovalo, keď na druhej strane zahodil nemožné Robben, ktorý zlyhal na brankárovi Dortmundu.

    V druhom polčase sa hra vyrovnala, hra sa prelievala zo strany na stranu, ale čo je podstatné prišli góly. V 60. minúte otvoril skóre Mandžukić, ktorý sa presadil pred prázdnou bránou. Na odpoveď Dortmundu sme nečakali veľmi dlho a z penalty vyrovnal Gundogan. Samotná eufória sa začala v 89. minúte, keď o všetkom rozhodol Robben.
     
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Hra je prerušená a vyzerá to aj na striedanie. Je to tak... Ihrisko opúšťa Mandžukić, na ihrisko nastupuje Gomez.
     
    90+3
    Môžme sa už venovať aj dianiu na ihrisku. Útok Dortmundu sa dostal do veľkého vápna, ale tak všetko rieši v zadných radoch brankár Neur, ktorý situáciu pokryl a následne odkopáva.
     
    90+2
    V závere zápasu ďalšie striedanie. Z ihriska odchádza Bender a nastupuje Sahin.
     
    90
    V závere druhého polčasu prichádza striedanie na oboch stranách. Z ihriska odchádza Ribéry a Blasczykovsky. Do zápasu nastupujú GUstavo a Schieber.
     
    89
    Bayern dal gól! Diery v obrane Dortmundu sa v posledných sekundách čoraz viac zväčšovali a potrestal to ARJEN ROBBEN, ktorého meno teraz zvoláva azda celý štadión v Londýne. Poďme však ku gólu. Ribéry poslal prihrávku do 16-tky, na ktorú si nabehol Robbena a strelou k pravej tyči prekonal brankára.
     
    87
    Skvelý záver druhého polčasu! Hrdina Weidenfeller sa ukázal aj teraz, keď Muller prepustil loptu Schweinteigerovi, ktorý sa dostal do zakončenia a z voleja posiela loptu k ľavej tyči. Ako sme spomínali, brankár Dortmundu znova úspešný.
     
    87
    Opatrný futbal v závere finálového druhého polčasu. Lopta sa dostala na pravú stranu, kde po súboji sa do centru Bayern nedostal a Schemlzer odkopáva do bezpečia – autové vhadzovanie Bayernu.
     
    85
    Manažér ma upozornil, že Vás prehnane informuje o hráčoch Bayernu, ale vám to zrejme určite nevadí. Do útoku sa dostali znovu hráči Dortmundu, ale tí to nevyužili. Pri lopte Bayern vo vlastných zadných radoch.
     
    85
    Po nepremennej šanci sa do útoku dostal Robben. V súboji 1 na 1 si obhodil Subotića, ale jeho následne aj fauloval. Nie najlepší zápas pre tohto rýchlika z Holandska.
     
    84
    V posledných minútach hry sa hrá trošku opatrnejšie. Do útoku išiel Dortmund, ale tesne za polovicou prišiel faul. Štandardná situácia žltých skončila vo veľkom vápne súpera, tam obranný zákrok Bavorov.
     
    82
    Po dlhšom čase prišiel útok a center z pravej strany. Na loptu si nabiehal Mandžukič, ale rozhodca nariadil rohový kop. Center pošle do veľkého vápna Robben.
     
    82
    Hra sa zatiaľ ustálila na oboch stranách. Pri lopte sú hráči Bayernu, ktorí zavreli súpera na jeho polovici. Zatiaľ to je iba čisto kombinačne a ďaleko od brány.
     
    81
    Pri lopte v zadných radoch sú hráči Dortmundu. Dlhý odkop od ľavej strany a vzápätí nie najlepšia prihrávka zo zadných radov, ktorá končí u brankára Weidenfellera.
     
    80
    Hviezda tímu – Robert Lewandowski
    Druhým hráčom, ktorého si tak lepšie prejdeme je poľský útočník, ktorý v aktuálnej sezóne vytvoril strelecké maximum. V bundeslige presne mieril 24-krát. Zažiaril najmä v zápase proti Real Madrid, kde sa mu podarilo skórovať až štyrikrát.
     
    79
    Z opakovaného zápasu je jasne vidieť, že to nebol kŕč, ale Lewandowsi nepríjemne stupil na členok Boatengovi. Toto bolo veľmi nešportové v podaní poľského útočníka.
     
    78
    V posledných sekundách je väčší tlak zo strany Bayernu, ale Dortmund sa dokáže ubrániť. Rýchly brejk na ich strane bol zastavený a hra sa prerušuje po tom ako Boaten dostal kŕč.
     
    77
    Dobrá šanca na strane Bayernu. Do úniku sa dostal Muller, ktorý šprintoval do veľkého vápna a v boji s obrancom prihráva na Mandžukiča, ktorý z ťažkého uhla míňa bránu.
     
    77
    Rohový kop nebol premenený a po pár sekundách prichádza ďalší útok zo strany Bayernu. Vyzeralo to na faul, ale rozhodca nepíska. Dortmund bude vhadzovať z ľavej strany.
     
    76
    Obrovská šanca Alababu, ktorý sa dostal do zakončenia spoza veľkého vápna, ale brankár Weidenfeller je úspešný, keď perfektne vyráža na rohový kop.
     
    76
    Hviezda tímu – Franck Ribéry:
    V tomto prenose sa nebudeme venovať len zápasu, ale pozrieme sa aj na niektorých hráčov. Našu pozornosť upriamime na francúzskeho krídelníka, ktorý je častejšie pri nahrávkach na góly, ale celkovo sa podieľal na 33 góloch Baynernu v sezóne.V Bayerne získal osem trofejí, jedna mu však chýba – Liga majstrov.
     
    75
    Boj o loptu vyhrali hráči Dortmundu. Po pár sekundách prišlo aj zakončenie Reusa, ale ten vystrelil iba do obrancu Alababu. Vzápätí sa do útoku dostáva Bayern.
     
    73
    Trošku fungujú aj emócie. Za ruku dostal žltú kartu Ribéry, nejaké spory a žltú kartu obdržal aj Grobkreutz.
     
    72
    TAK TOTO BOL OBRANNÝ ZÁKROK! Perfektná šanca Bayernu cez pravú stranu, brankár Weidenfeller trošku podbehol loptu a Muller zakončil tak povediac do prázdnej brány. Na loptu ešte zbiehal Robben, ale SUBOTIĆ z bránkovej čiary odkopáva!
     
    72
    Úspechy Baynern Mníchov
    23-násobný nemecký majster
    15-násobný víťaz domáceho pohára
    4-násobný víťaz Ligy Majstrov
    1-krát víťaz Pohára UEFA
    1-krát víťaz Pohára víťazov pohárov
     
    71
    Vyrovnaný stav zápasu vo finálovom zápase. Do útoku sa dostávajú hráči Dortmundu, ktorí budú aktuálne vhadzovať. Následný center pokryl Lewandowski, ale od neho sa odrazila lopta rovno k Neuerovi.
     
    68
    Dortmund dal gól! Finálový zápas pokračuje v najlepšom tempe aké môže byť. Správne nariadený pokutový kop, ktorý s prehľadom premieňa ILKAY GUNDOGAN, ktorý poslal loptu k pravej tyči. Brankár Neur sa hodil na ľavú stranu.
     
    68
    Dobre som sa pozeral na situáciu z opakovaného záznamu. Dante nepríjemne zasiahol súpera a Rizzoli odpískal správne penaltu!
     
    67
    PENALTA PRE DORTMUND!
     
    66
    Po dlhšom čase sme svedkami útoku zo strany Dortmundu, ale nakoniec nie je premenený. Centrovaná lopta skončila pred veľkým vápnom, kde sa do zakončenia snažil dostať Piszcek, obrana Bayernu úspešná.
     
    65
    "Malý cisár" takto prezývaný aj hráč Bayernu. Po pár sekundách ako ležal na trávniku stáva a pokračuje v hre.
     
    64
    Po odkope od brány, resp. pri odkope z ofsajdu sme videli útok zo strany Bavorov. Na ľavej strany bojoval o loptu Ribéry, ale ten po súboji ostáva ležať na trávniku a drží sa za hlavu.
     
    64
    Cesta do finále – Dortmund:
    Zakl. skupina: Real Madrid, Ajax, Manchester City
    Osemfinále: Šachťor Doneck (2:2, 3:0)
    Štvťfinále: Malaga (0:0, 3:2)
    Semifinále: Real Madrid (4:1, 0:2)
     
    63
    Rohový kop na strane Dortmundu! Center skončil pred malým vápnom, kde si to pokrýva obrana Bayernu. Následna sa Dortmund dostáva do útoku, ale po hlavičkovom súboji prichádza ofsajd, v ktorom sa ocitol Piszczek.
     
    62
    Bayern sa dostáva do nejakého tlaku po góle. Znovu vidíme útok z ich strany. Center na pravú stranu a pri lopte sa ocitol Mandžukić, ktorý z ťažkého uhla, bránený obrancom, zakončuje iba do brankára Weidenfellera.
     
    61
    Do konca je ešte istý čas a pri lopte znovu hráči Bayernu. Center dopredu však v súboji pokrýva obrana Dortmundu, ktorá sa dokázala ubrániť.
     
    60
    Bayern dal gól! Prvý gól finálového zápasu prichádza v týchto sekundách. Všetko začal Ribéry, ktorý poslal loptu na Robbena. Proti nemu vybiehal brankár, ale holandský rýchlik poslal loptu pred bránu, kde bez problémov zakončuje do prázdnej brány MARIO MANDŽUKIĆ.
     
    59
    ŠANCA PRIŠLA! Center z pravej strany skončil pred malým vápnom, kde sa dostal do zakončenia nikým nekrytý Mandžukič. Jeho pokus bol taký v záklone a lopta triafa rovno náruč brankára Weidenfellera.
     
    58
    V posledných sekundách to nie je futbal z prvého polčasu. V strede ihriska sa dostal k lopte Bayern, ktorý hru otočil na pravú stranu a tam po centri uvidíme rohový kop. Dočkáme sa strely na bránu aj v druhom polčase?
     
    58
    Úspechy Borussia Dortmund:
    8-násobný nemecký majster
    3-násobný víťaz domáceho pohára
    1-krát víťaz Ligy majstrov
    1-krát víťaz Pohára víťazov pohárov
     
    57
    Znovu sa prerušuje hra, keď po hlavičkovom súboji ostáva ležať na trávniku Boateng. Dortmund v duchu fair-play vracia loptu súperovi. Kombinácia Bayernu v zadných radoch.
     
    56
    Ako sme spomínali hra sa prelieva zo strany na stranu. Bayern bol teda pri lopte, prihrávka na Ribéryho a Hummels perfektne zasahuje. Mandžukič ostáva ležať na trávniku a rozhodca prerušil hru.
     
    55
    Prelievanie hry zo strany na stranu. Útok v podaní Dortmundu, ktorý začal na pravej strane, ale vzápätí center do veľkého vápna pokrýva nikým neohrozovaný brankár Neuer. V týchto sekundách sú pri lopte hráči Bayernu.
     
    54
    Zatiaľ sme teda veľkú šancu nevideli. Teraz sme svedkami útoku na strane Bayernu, ktorý napáda bránu súpera iba kombinačne. Pár prihrávok pred veľkým vápnom prerušuje obrana.
     
    53
    Ako sme spomínali, pri lopte ostali hráči Bayernu. Pár sekúnd na to prišla strela Mullera, ale ten nemieril presne. Teraz sledujeme kombináciu Dortmundu v zadných radoch.
     
    53
    Dortmund teraz zaváhal vo vlastných radoch a k lopte sa na ľavej strane dostal Ribéry. Jeho pokus o center nebol úspešný, ale vzápätí ostáva Bayern pri lopte.
     
    52
    V druhom polčase sme zatiaľ nevideli žiadnu veľkú šancu ako to bolo v prvom polčase. Teraz sa však pozeráme na útok hráčov v žltých dresoch, ale tí opäť neúspešne.
     
    51
    Po boji v strede ihriska sa do útoku dostáva Dortmund. Obranca Hummels prechádza ľahko a posiela center za obranu. Spomínaná obrana nakoniec hlavičku, resp. prerušuje hru.
     
    51
    Čo vlastne Liga Majstrov je? je výročná futbalová súťaž usporadúvaná Európskou futbalovou asociáciou (UEFA) pre najlepšie kluby európskych líg. Spolu s juhoamerickým Pohárom osloboditeľov je najslávnejšou klubovou trofejou na svete. Súčasným držiteľom je klub Chelsea FC. Liga majstrov nesmie byť zameňovaná s Pohárom UEFA, druhou najlepšou európskou klubovou súťažou.
     
    50
    Teraz však pozerajme útok na druhej strane. Loptu poťahuje po strane Ribéry, ale ten sa nedostáva do dobrej šance a zlyhal na súperovi. Následný útok súpera nekončí taktiež šancou, Reus sa nepresadil pri vstupe do veľkého vápna.
     
    49
    Dortmund sa dostáva k lopte vo vlastných zadných radoch. Najskôr to skúsila cez stred ale po pár sekundách prichádza center na pravú stranu. Reus vybojoval loptu pre svoj tím.
     
    49
    Cesta do finále – Bayern:
    Zákl. skupina: BATE Borisov, Lille
    Osemfinále: Arsenal Londýn (3:1, 0:2)
    Štvrťfinále: Juventus Turín (2:0, 2:0)
    Semifinále: FC Barcelona (4:0, 3:0)
     
    48
    Z priameho kopu ani tentokrát nič veľké. Neur všetko istil a chytá loptu. Po pár sekundách sme videli jeden z ďalších útokov zo strany Dortmundu, ale obrana súpera 100%.
     
    47
    Nejaký útok sme videli aj na druhej strane. Reus prechádzal cez stred ihriska, ale v šprinte za týmto hráčom prichádza faul v podaní Ribéryho.
     
    47
    Kombinácia po ľavej strane, ale dobrý útok neprišiel. Center skončil na hlavne Grobreuta, ktorý fauloval a prichádza prvý priamy kop na strane Bayernu.
     
    46
    Pokračuje druhým polčasom v zápase. Pri výkope boli hráči Dortmundu, ktorí sú aj po pár sekundách pri lopte.
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    Nadstavený čas nakoniec neprišiel a končí sa nám tak prvý polčas finálového zápasu medzi Dortmundom a Bayernom

    V prvých 45. minútach sme boli svedkami viacero gólových šancí, ale stav po prvom polčase je nezmenený a to 0:0. V úvode zápasu mali väčší tlak hráči Dortmundu, ktorí sa ukazovali hlavne po rýchlych útokoch. Prvé zakončenie prišlo až po 5. minútach, keď Blaszcykowski pálil z voleja mimo. Okrem toho prišlo viacero OBROVSKÝCH šancí, ale ako sme spomínali, ostali nepremenené. Finálový zápas sa tak môže rozhodnúť v druhom polčase, ak tak nebude uvidíme predĺženie. O tom však neskôr, pozrime sa na najväčšie šance v prvom polčase.

    Najväčšie šance prvého polčasu:
    14. minúta – Prvá vážna šanca v zápase! Dortmund prechádzal cez stred ihriska, bol tam aj faul, ale rozhodca ponechal výhodu. Zakončenie Lewandowskeho, ktorý z väčšej diaľky mierim medzi tri tyče, ale Neur perfektne na roh.

    15. minúta – Po pár sekundách ďalšia veľká šanca. Samotný rohový kop Dortmund nevyužil, ale prišiel útok cez pravú stranu, lopta do 16-tky a zakončenie Blaszczykowskeho, ktorý zlyhal na brankárovi.

    30. minúta – Obrovské šance vo finálovom zápase! Po útoku Bayernu sa z ničoho nič dostal k lopte na pravej strane Robben, vošiel do 16-tky, ocitol sa pred brankárom, ale ten pri zakončení mieril iba na brankára Weidenfellera.

    43. minúta – TRETIA VEĽKÁ ŠANCA ROBBENA! Veľké zaváhanie po centri obrancu Hummelsa, keď lopta preletela za neho a do zakončenia sa dostal Robben. Holandský záložník sa dostal k lopte zoči-voči proti brankárovi, ale ten z voleja namieril loptu rovno do tváre brankára Weidenfellera.

    Viac v časti "dôležité."
     
    Prvý polčas skončil.
     
    45
    Príde ešte nejaký ťah Bayernu v závere polčasu. Mohlo to tak byť po útoku cez pravú stranu, ale center pokryl obranca pri autovej čiare a odvrátil do bezpečia. Stále nevieme údaj o nadstavenom čase.
     
    44
    Posledné sekundy prvého polčasu vo finále Ligy majstrov. Postupný útok preferujú hráči Bayernu, ktorí sa dostali aj do útoku, výmena lôpt, ale finálna prihrávka Mullera nenašla Robbena a končí za bránkovou čiarou.
     
    43
    TRETIA VEĽKÁ ŠANCA ROBBENA! Veľké zaváhanie po centri obrancu Hummelsa, keď lopta preletela za neho a do zakončenia sa dostal Robben. Holandský záložník sa dostal k lopte zoči-voči proti brankárovi, ale ten z voleja namieril loptu rovno do tváre brankára Weidenfellera.
     
    42
    Veľmi rýchli útok zo strany Dortmundu po pravej strane. Celú akciu zakončil Reus, ktorému sa z kraja 16-tky nepodarilo prekvapiť Neuera a páli tesne vedľa pravej tyče.
     
    41
    Rozohrávku Bayernu napáda súper, ale hráči ostávajú aj naďalej pri lopte. Po postupnom útoku cez stred prišli o loptu a prienik Dortmundu cez pravú stranu.
     
    41
    Fanúšikovia nemusí byť len v Londýne: Na vlastnej klubovej stránke vyhlásil tím Bavorov, že svoj štadión s kapacitou 66 000 miest ponúkne svojim fanúšikom, kde budú môcť sledovať finálový zápas. Štadión bol už pár týždňov pred sobotou do posledného miesta vypredaný.V Berlíne je prichystané premietanie na tradičnom mieste blízko Brandenburskej brány v centre mesta.
     
    40
    Chvíľu bola prerušená hra po tom ako po súboji ostáva ležať na trávniku Muller. Samotný zápas pokračuje a s ním aj hráč v červenom drese.
     
    39
    Po postupnom útoku sa hráči v červených dresoch dostali do útoku po pravej strane. Najskôr sa dostal k lopte Robben, ale ten poslal prihrávku na Mullera, ktorý centruje. Všetko rieši v zadných radoch Weidenfeller.
     
    39
    Veľa šancí v prvom polčase, ale stále vyrovnaný stav. Pri lopte sú teraz hráči Bayernu, ktorí kombinujú zo zadných radov a pomaly sa snažia presunúť do útoku.
     
    38
    Pred samotným zápasom prišiel veľký vzruch ohľadom teroristického útoku na verejných priestranstvách, kde tisíce fanúšikov bude sledovať finálový zápas. V Dortmunde sa 18 000 divákov zíde pod strechou dvoch vestfálskych športových halách a ďalších približne 45 000 fanúšikov zaplaví námestie pred radnicou.
     
    37
    Po pár sekundách jedna z ďalších šancí! Rohový kop Robbena skončil pred malým vápnom, kde sa do hlavičky dostal Muller, jeho pokus končí vedľa ľavej tyče.
     
    37
    Ďalšia šanca zo strany Bayernu. Pri lopte sa znovu ocitol Robben, ktorý najskôr váhal či zakončiť, či prihrať. Všetko končí rohovým kopom z pravej strany.
     
    36
    Teraz sme však svedkami útoku na druhej strane. Prihrávka po pravej strane a k lopte sa dostáva Robben. Najskôr naznačil pohyb, ale následne poslal prihrávku pred veľké vápno – nepresne.
     
    35
    ĎALŠIA ŠANCA! V doterajšom priebehu už sa dávno mohol meniť stav, ale nie je tomu ani teraz. Po prihrávke do 16-tky zakončil z pravej strany Lewandowski, brankár Neuer znovu úspešný!
     
    34
    Teraz budeme svedkami priameho kopu zo strany hráčov v červených dresoch. Center z pravej strany skončil pred bránou, ale mieril ďaleko nad a odkopávať za bude od brány.
     
    33
    Znovu sa začína až z úplných zadných radov Bayernu. Prihrávka na obrancu a postupuje sa útokom cez stred. Bayern stále pri lopte, ale preferuje veľmi opatrnú hru.
     
    32
    Dlhšia kombinácia a hlavne postupný útok zo strany Bayernu. Prvotne sa dostali za polovicu, ale následne sa vrátili na svoju. Ďalší útok zlyhal na pravej strane a Dortmund sa znovu ubránil.
     
    32
    Pri odkope brankára Dortmundu sa k lopte dostali opäť hráči Bayernu, Celá akcia sa bude začínať až z ich zadných radov, keď je pri lopte Neuer.
     
    30
    Obrovské šance vo finálovom zápase! Po útoku Bayernu sa z ničoho nič dostal k lopte na pravej strane Robben, vošiel do 16-tky, ocitol sa pred brankárom, ale ten pri zakončení mieril iba na brankára Weidenfellera.
     
    29
    Center z priameho kopu prišiel pred veľké vápno, kde hlavičkovali viacero hráčov. Po odrazenej lopte sa snažil zakončiť Bender, ale ten sa k lopte nedostal.
     
    29
    Hra sa opäť prerušuje! Rýchly útok Dortmundu cez stred ihriska a prichádza dosť tvrdý faul, za ktorý vidí prvú žltú kartu vo finále Dante.
     
    28
    Dortmund sa vysúva dosť vysoko a otvára aj hru. Bayern však pri nátlaku iba centruje na pravú stranu, kde sa v hlavičkovom súboji dostáva lopta mimo hraciu plochu a vhadzovať budú hráči Bayernu.
     
    27
    Po súboji v strede ihriska prišlo držanie lopty na strane strane hostí, čiže hráčov v červených dresoch. Center pred veľké vápno, ale všetko si riadi brankár Weidenfeller.
     
    26
    Trošku dlhšie sa čakalo na samotný priamy kop. Po centri na ľavú stranu prišiel útok zo strany Bayernu. Na ľavej strane loptu dlho nedržal a center do 16-tky poslal Muller, ktorý našiel voľného Mandžukića, jeho pokus bravúrne likviduje brankár Weidenfeller.
     
    25
    Brankár Rizzoli sa dostal k lopte, keď zastavil útok Dortmundu. Následne prišiel útok na druhej strane, ale Bayern nebol úspešný. Po centri na stred ihriska prišiel súboj v strede ihriska a faul na strane Dortmundu.
     
    25
    Zaujímavosť z histórie: Predchodcom Ligy majstrov bol Pohár majstrov európskych krajín (PMEK), ktorý sa prvýkrát hral v sezóne 1955/56. V PMEK sa hralo vyraďovacím spôsobom, keď v každom kole proti sebe dva tímy odohrali 2 zápasy (každý tím hrá raz doma a raz vonku) a ten s lepším skóre postúpil do ďalšieho kola. Zúčastniť sa mohli víťazi domácich líg a obhajcovia trofejí. Systém bol podobný ako pri juhoamerickom Pohári osloboditeľov.
    V sezóne 1992/93 bola súťaž reorganizovaná do dnešnej Ligy majstrov, i v nasledujúcich rokoch prebiehali menšie úpravy.
     
    24
    Videli sme aj útok zo strany Bayernu. Loptu zachytili po nevydarenom centri a chystali sa na útok. Rýchly brejk po pravej strane, ktorý zlyhal na nepresnej prihrávke.
     
    23
    Dlhšia výmena lôpt z strany Dortmundu. Loptu držia vo väčšej vzdialenosti od brány a čakajú na voľný priestor, ktorým by sa dostali do útoku. Následný center z pravej strany stroskotal na obrane Bayernu.
     
    23
    Po šanci sa do útoku dostávajú opäť hráči Dortmundu. Prvotne to vyzeralo na útok, ale vrátili sa pri napádaní súpera na vlastnú polovicu.
     
    22
    Skvelý Neuer! Dortmund stále zlyháva na brankárovi nemeckej reprezentácie, ktorý im zlikvidoval viacero šancí. Po krátkej kombinácii strela spoza 16-tky, ktorú hravo likviduje.
     
    22
    Po dlhšom čase vidíme aj útok na strane Dortmundu. Po pravej strane rýchla šanca, ale prehodenie na Lewandowskeho nebolo úspešné, Dortmund však ostáva naďalej pri lopte.
     
    21
    Stále sú pri lopte hráči Bayernu. Pomaly sa dostávajú do útoku po ľavej strane. Rýchla kombinácia a Subotic musel odvracať pred Robbenom.
     
    21
    Samotný rohový kop nebol premenený a vzápätí sledujeme kombináciu červených v ich vlastných zadných radoch. Pomaly sa však dostávajú do útoku.
     
    19
    Rýchla kontra na strane Dortmundu! V obrannej fáze sme videli iba dvoch hráčov Bayernu a cez stred s loptu na nohe unikajúceho Gundogana, po ktorého strela vyráža na roh brankár Neuer.
     
    18
    Po tom ako sme si pripomenuli čo vlastne Liga majstrov je vraciame sa na ihrisko. Na trávniku dostáva ležať Alaba, ktorý ostal otrasený po súboji.
     
    18
    Čo vlastne Liga Majstrov je? je výročná futbalová súťaž usporadúvaná Európskou futbalovou asociáciou (UEFA) pre najlepšie kluby európskych líg. Spolu s juhoamerickým Pohárom osloboditeľov je najslávnejšou klubovou trofejou na svete. Súčasným držiteľom je klub Chelsea FC. Liga majstrov nesmie byť zameňovaná s Pohárom UEFA, druhou najlepšou európskou klubovou súťažou.
     
    17
    Tentokrát sledujeme už dlhší tlak na strane Bayernu. Dlho sa kombinovalo vo väčšej vzdialenosti od brány, ale Dortmund si následne vybojoval loptu. Nebolo to nič platné, Lewandowski fauluje.
     
    16
    Prvý zákrok brankára Dortmundu. Ako sme spomínali prišiel útok cez pravú stranu, ktorý zavŕšili hráči červených dresoch centrom do veľkého vápna. Brankár Weidenfeller si postrážil situáciu a loptu chytá do náručia.
     
    16
    Posledné sekundy tak patria Dortmundu. Hráči hrajú dosť uvoľnene a to sa odráža aj na ich pohode hry. Teraz však zlyhali v kombinácii a Bayern drží loptu vo vlastných zadných radoch.
     
    15
    Po pár sekundách ďalšia veľká šanca. Samotný rohový kop Dortmund nevyužil, ale prišiel útok cez pravú stranu, lopta do 16-tky a zakončenie Blaszczykowskeho, ktorý zlyhal na brankárovi.
     
    14
    Prvá vážna šanca v zápase! Dortmund prechádzal cez stred ihriska, bol tam aj faul, ale rozhodca ponechal výhodu. Zakončenie Lewandowskeho, ktorý z väčšej diaľky mierim medzi tri tyče, ale Neur perfektne na roh.
     
    13
    Lewandowski sa dostal k lopte na ľavej strane. Rýchly šprint popri Boatengovi, ktorý sa naňho nalepil, ale vzápätí si hodil loptu pred seba. Odkop od brány.
     
    12
    Teraz sme svedkami útoku zo strany Bayernu. Prvotný náznak skončil tesne za polovicou, ale vzápätí sa stiahli opäť na vlastnú polovicu. Po pár sekundách si cez hlavičkový súboj vybojovali loptu Dortmundu.
     
    11
    Tak toto nebolo veľmi dobré čo sa týka Bayernu. Dlhý center od autovej čiary mieril po ľavej strane, ale obranca súpera si pokryl loptu a v pohode rozohráva zo zadných radov.
     
    10
    Po dlhšom čase sme videli dobrú akciu. Rýchla výmena lôpt a hlavne rýchly útok, ktorým sa prezentoval Dortmund. Hra sa dostala až pred veľké vápno a strela Blaszcykowskeho, ktorá míňa bránu.
     
    10
    Hviezda tímu – Franck Ribéry:
    V tomto prenose sa nebudeme venovať len zápasu, ale pozrieme sa aj na niektorých hráčov. Našu pozornosť upriamime na francúzskeho krídelníka, ktorý je častejšie pri nahrávkach na góly, ale celkovo sa podieľal na 33 góloch Baynernu v sezóne.V Bayerne získal osem trofejí, jedna mu však chýba – Liga majstrov.
     
    9
    Po viacerých výmenách pri lopte kombinujú hráči v žltých dresoch. Prechod cez stred a finálna prihrávka na Lewandowskeho, ktorý si nie najlepšie spracoval loptu. Bayern to využil.
     
    9
    Po hlavičkovom súboji získava loptu Dortmund. Hra sa však prelieva zo strany na stranu a lopta sa tentokrát drží u hráčov v červených dresoch.
     
    8
    Stále čakáme na jednu z väčších šancí, ale oba tímy sú dobre pripravené a snažia sa útočiť po postupných útokoch. Videli sme tomu tak aj teraz, keď Bayern zásluhou Robbena vycentroval do náručia brankára Weidenfellera.
     
    7
    Na začiatku 7. minúty tu máme druhý roh v dnešnom stretnutí. Center neprichádza dlhšie aj vďaka strkanicám v 16-tke. Rozhodca prerušil hru. Center z rohového kopu pokrýva pred malým vápnom brankár Neuer.
     
    6
    Viacero súbojov v strede ihriska a vidíme faul na strane Bayernu. Dlhšie sa nehralo a bola prerušená hra po faule. Dortmund rozohrávka na krátko.
     
    5
    Dortmund si získal loptu pri autovej čiare. Najskôr sa hralo v strede ihriska, ale na pravej strane bojoval o loptu Schmelzer. Jeho súboj bol veľmi ostrý, ale pri vstupe do 16-tky stratil loptu a rozhodca ukazuje na odkop od brány.
     
    4
    Po prvotných útokoch Dortmundu si tlak snažia vypracovať aj hráči Bayernu. Po pár sekundách prišiel ich útok, ale po pravej strane to zatiaľ nevychádza. Center pokrýva opäť brankár.
     
    4
    Rohový kop nebol úspešný a Bayern sa dokázal ubrániť. Po pár sekundách sa snažili hráči Dortmundu o ďalší útok, lenže po dlhých loptách zakončenie neprišlo a Bayern sa znovu ubránil.
     
    3
    Prvý rohový kop! V úvode nemôžme povedať, že ani jeden tím má prevahu. Teraz sme však boli svedkami útoku hráčov v žlto-čiernych dresoch a center, po ktorom z voleja zakončil Lewandowski – obrana odvracia na roh.
     
    2
    Zatiaľ sme veľkú šancu nevideli. Pri rozohrávke Bayernu prišla strata lopty a súper sa tak dostával do útoku. Vyzeralo to celkom sľubne, ale Dortmund sa ani po druhýkrát pred 16-tkou súpera nepresadil a stratil loptu.
     
    2
    Prvá akcia prišla aj na druhej strane. Rýchly a súhrnný útok cez stred ihriska. Dortmund to dotiahol až pred veľké vápno súpera, ale tam pred Reusom zasahovala obrana Bayernu.
     
    1
    Stále sledujeme kombináciu v zadných radov v podaní Bayernu. Dortmund už napádal vyššie, takže Bavori už museli aj hrať smerom dopredu. Po chvíli centrovaná lopta z pravej strany, ktorú pokryl brankár Weidenfeller.
     
    1
    Začalo sa nám finále. V úvode zápasu sú pri lopte hráči v červených dresoch. Tí sa ihneď po výkope stiahli na vlastnú polovicu, kde kombinujú.
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    Dobrý program v Londýne pokračuje. Dvojica mužov v zbroji vyniesla trofej na svoje miesto. Hráči sú ešte v útrobách štadiónu, ale po pár sekundách sa všetko začína.
     
    Pred samotným výkopom máme nejaký ten program na ihrisku. Viacero hercov sa objavilo na ihrisku a vybudovali program, ktorý sa týkal boja.
     
    Úvodné zostavy:

    Borussia Dortmund: Weidenfeller – Piszczek,Subotic,Hummels, Schmelzer; Bender, Gündogan; Blaszczykowski, Reus,Grosskreutz; Lewandowski.

    FC Bayern Mníchov: Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba; Martinez, Schweinsteiger; Robben, Muller, Ribery; Mandzukic.

    Rozhodca: Rizzoli – Faverani, Stefani – ITA.
     
    Vážení športoví priatelia, vítam Vás pri dnešnom azda dlho očakávanom zápase, ktorý bude patriť Londýnu, ale hlavne aj dvom nemeckým rivalom. V dnešnom prenose sa pozrieme na finále Ligy Majstrov medzi Baynernom a Dortmundom.

    Na úvod si môžeme povedať, že medzi oboma tímami panuje veľmi veľká rivalita, ale to nemusíme ani vravieť. Na úvod sa však pozrieme na vyraďovaciu cestu oboch tímov, ktoré to dotiahli až tu. Papierový domáci sú hráči Dortmundu, ktorí nastúpia vo svojich klasických žlto-čiernych dresoch. Na chvíľu odbočme od tejto súťaže a pozrime sa do Nemecka, konkrétne do najvyššej ligy, kde sa v posledných zápasoch Dortmundu moc nedarí, ale niet sa čo čudovať. V najvyššej nemeckej súťaži je v podstate o všetkom rozhodnuté a Dortmund končí na druhej priečke. V poslednom zápase však prehrali 2:1 s Hoffenheimom, okrem toho remizovali 3:3 s Wolfsubrom. Fakt na, ktorý by sme určite upriami pozornosť je zápas z ligy, keď 04.05.2013 sa stretli práve s Bayernom, kde sa zápas skončil remízou 1:1. Celý zápas sa však zlomil v úvode, keď v 11. minúte otváral stav zápasu Grosskreutz, po niekoľkých minútach hry vyrovnával Gomez. Pozrime sa aj na druhú stranu. Jasné je, že Bayern nastúpi vo svojich klasických červených dresoch, v ktorých sa im mimoriadne darí. Jasné je, že majú už istú výhru v nemeckej súťaži a aj po istom titule vyhrávajú skoro všetko. V poslednom zápase sa im darilo a po gólovej bitke vyhrali nad M gladbachom 3:4. Okrem toho prišla výhra aj 3:0 proti Augsburu, ale dobrý výsledok odohrali aj proti Freiburgu, kde vyhrali 1:0. Na úvod si povedzme, že najlepším strelcom v Lige Majstrov je Robert Lewandowsi, ktorý sa trafil už desaťkrát, na druhej strane to je Thomas Muller s ôsmimi presnými zásahmi.
    Čo sa týka vzájomných zápasov, tak lepšiu pozíciu majú hráči Bayernu, ktorí celkovo v histórii vyhrali 19-krát, na druhej strane Dortmund 11-krát. Okrem toho sa zápasy skončili remízou. O poslednom zápase sme vás už informovali. Jednom v posledných zápasoch nemeckej súťaže sa medzi týmito tímami skončil zápas remízou 1:1.

    Cesta až do finále – Bayern: Po skupinovej fáze prišlo na rad štvrťfinále, v ktorom sa stretli dvaja víťazi súťaži. Spomínaný Baynern privítal v prvom vzájomnom zápase taliansky Juventus. V samotnom zápase pokračovala dobrá hra Bavorov čo sa odzrkadlilo aj na konečnom výsledku, keď prvý zápas skončil výsledkom 2:0. V odvete sa ešte Juventus viac snažil, ale nakoniec prišla podobná prehra ako v prvom zápase a boj o ušatú trofej sa pre Talianov skončil. V semifinále prišiel veľmi veľký zápas, keď Bayner nastúpil proti Barcelone. V prvom zápase na ich ihrisku sa zrodila výhra 4:0 čo prekvapilo celý svet a Barcelona mala zrazu veľký problém s výhrou o ušatú trofej. 4:0 góly už Barcelona v odvete dala, ak si pamätáte bolo to na ich štadióne proti AC Miláno, lenže v terajšej odvete sa to nepotvrdilo a Barca prehrala prekvapivo aj druhý zápas, keď nestačila na Bavorov a prehrala 3:0.

    Cesta až do finále – Dortmund: Pozrime sa aj na druhú stranu, teda do tímu Dortmundu. S nemeckým tímom to nevyzeralo najlepšie hneď vo štvrťfinále. Keď v prvom zápase remizovali s Malagou 0:0, v odvete s perfektným záverom nakoniec zdolali španielsky tím 3:2. Pokračujeme teda ďalej. V semifinále prišiel taktiež španielsky tím, teraz z hlavného mesta a to z Madridu. Real Madrid chcel vyhrať Ligu Majstrov, s týmto názorom sa prezentoval na veľa miestach. V úvodnom zápase však prišla sprcha menom Lewandowski, ktorý strelil „bielemu baletu“ štyri góly a čim rozhodol o výhre 4:1. V odvete sa ešte Real snažil zdramatizovať zápas, lenže úvod stretnutia nebol dobrý, resp. Real zahodil veľa šancí. V posledných minútach Real dokázal skórovať dvakrát, no vytúžený tretí gól neprišiel.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 20:45.

    Tomáš Batiz

    Góly: 68. Gundogan (pen.) – 60. Mandžukić, 89. Robben

    Karty:   73. Grobkreutz (DOR) – 29. Dante (BAY), 73. Ribéry (BAY)


    Borussia Dortmund: Weidenfeller – Piszczek,Subotic,Hummels, Schmelzer; Bender, Gündogan; Blaszczykowski, Reus,Grosskreutz; Lewandowski.
    Bayern Mníchov: Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba; Martinez, Schweinsteiger; Robben, Muller, Ribery; Mandzukic.

    Rozhodca: Rizzoli – Faverani, Stefani – ITA