Wolfsburg – Lyon 1:0 (kon.)
koniec
VfL Wolfsburg
1:0 (0:0)
Olympique Lyon
cz Štvrtok 23.05.2013, 20:30 • Stamford Bridge (Londýn) • Liga majstrov - ženy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Jako předkrm mužskému finále Ligy mistrů se dnes odehraje finále ženského turnaje, do toho se probojoval německý zástupce Vfl Wolfsburg a francouzský Olympique Lyon.
     
    Cesta do finále – Wfl Wolfsburg:

    Wolfsburg byl rovnou nasazen do vyřazovací fáze soutěže mezi nejlepších 32 týmů. V prvním kole si německý klub poradil s celkovým skóre 11:2 s polským klubem Unia Racibórz. V osmifinále narazily hráčky Wolfsburgu na norský Røa IL a po domácím vítězství 4:1 postup jistily remízou v Norsku.

    Ani ve čtvrtfinále Wolfsburg nepřipustil žádné drama, po dvou vítěstvích nad ruským zástupcem FC Rossiyanka se klub z Německa dostal už mezi nejlepší čtyři. V semifinále se Wolfsburg utkal s Arsenalem a po výhře venku 0:2 vyhrály hráčky tohoto klubu i doma a rázem se tak dostaly do finále.
     
    Cesta do finále – Olympique Lyon:

    Také fotbalistky Lyonu byly nasazeny rovnou mezi nejlepších 32 týmů. V prvním kole to byla procházka růžovou zahradou, když finský PK-35 Vantaa dostal celkový výprask 12:0. Ani v dalším kole se nejednalo o žádné překvapení, výhrou 0:9 na hřišti ruského FK Zorkiy Krasnogorsk bylo rozhodnuto a vše tak pouze ztvrdila domácí výhra 2:0 nad tímto klubem.

    Ve čtvrtfinále narazily hráčky Lyonu na švédské Malmö a také zde bylo rozhodnuto už po prvním zápase, celkové skóre 8:0 mluví jasně. V semifinále si pro změnu neškrtly hráčky francouzského FCF Juvisy Essonne a Lyon si tak zahraje finále této soutěže.
     
    Stamford Bridge – Londýn:

    Toto finálové utkání se odehraje v Londýně, na stadionu FC Chelsea se tedy rozhodne o vítězi ženské části Ligy mistrů.
     
    Rozhodčí:

    Finále ženské Ligy mistrů pochopitelně budou rozhodovat ženy. Tou hlavní je Rumunka Teodora Albonová, které budou na čarách asistovat Petruta Iugulescuová a Mihaela Gomoescuová. Jako čtvrtá rozhodčí je na finále nominovaná Cristina Dorciomanová.
     
    Favoritkami tohoto finálového souboje jsou hráčky Olympique Lyon, které obhajují vítězství v této soutěži z posledních dvou let a bylo by překvapením, kdyby se z vítězství neradovaly také letos.

    Dovrší hráčky Lyonu zlatý hattrick nebo se do historie soutěže zapíše Wolfsburg? To i vše ostatní z tohoto finále můžete sledovat prostřednictvím tohoto textového přenosu.
     
    Úvodní sestavy:

    VfL Wolfsburg: A. Vetterleinová – Wensingová, Henningová, Hartmannová, Poppová – Blässeová, Kesslerová, Goesslingová, Müllerová – Jakabfiová, Pohlersová

    Olympique Lyon: Bouhaddiová – Hartmannová, Renardová, Georgesová, Francová – Abilyová, Necibová, Henryová – Rapinoeová, Schelinová, Thomisová

    Rozhodčí: Albonová – Iugulescuová, Gomoescuová.
     
    Lavička náhradnic:

    Vfl Wolfsburg: Burmeisterová, Chandraratneová, L. Vetterleinová, Bunteová, Tietgeová, Omiladeová, Magullová

    Olympique Lyon: Devilleová, Viguierová, Bussagliaová, Dickenmannová, Majriová, Le Sommerová, Otakiová
     
    -1
    Hráčky jsou již připraveny na hrací ploše a utkání nám tak za malý okamžik začne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jako první se míče dotkly hráčky Lyonu a okamžitě se hnaly dopředu, jenže Thomisová si pomohla v souboji nedovoleně.
     
    2
    Kapitánka Lyonu Bompastorová se hodně zlobí, ale opravdu se míč dostal za čáru od ní a tak mohou vhazovat hráčky německého klubu.
     
    3
    Nepřesnou přihrávku sbírá ze země brankářka Vetterleinová.
     
    4
    Z ničeho nic se Wolfsburg málem dostal do vedení. Kesslerová si nejdříve nešikovně zpracovala míč v pokutovém území, ale přesto se dostala k zakončení a kulatý nesmysl jenom o centimetry skončil vedle levé tyče.
     
    5
    Další postupný útok Wolfsburgu zastavila tentokrát dobře pracující obrana Lyonu už v samém zárodku.
     
    7
    K míči se dostaly i hráčky Lyonu, ale jejich postupný útok skončil dříve než vůbec začal.
     
    8
    Už to vypadalo, že budou vhazovat hráčky německého klubu, ale rozhodčí na poslední chvíli své rozhodnutí změnila.
     
    9
    Pěkná individuální akce Schelinové ztroskotala na následném nepřesném zpracování, míč se od kopačky švédské fotbalistky v dresu Lyonu odrazil velmi neočekávaně.
     
    10
    Schelinová procpala míč na Thomisovou a následně do pokutového území posílala prudkou přihrávku Abilyová. Výsledkem této akce je rohový kop pro Lyon, vůbec první v zápase.
     
    11
    Nádherně kopnutý rohový kop přesně na hlavu Henryové, ta však míč posílá těsně mimo.
     
    12
    Rapinoeová neodcentrovala přes protihráčku a navíc se míč dostal za brankovou čáru právě od Rapinoeové a tak může Wolfsburg v klidu rozehrávat od vlastní branky.
     
    13
    Wolfsburg kombinuje u rohového praporku, ale zatím se nemůže dostat s míčem do nebezpečnějšího prostoru.
     
    14
    Schelinová vyzkoušela z dálky pozornost Vetterleinové, ta střelu z dobrých pětadvaceti metrů v pohodě pokryla.
     
    15
    Míč se odrážel od hráček jako od rohu kulečníkového stolu a letěl přesně na kopačku Kesslerové, která však ve výborné pozici trefila pouze stojící hráčku před sebou a tak bylo po šanci.
     
    17
    Sice na oko pohledná patička, ale z praktického hlediska naprosto zbytečná. Lyon tak přišel o míč a musí se zatáhnout na svou polovinu.
     
    18
    Jenže ani akce soupeře nebyla nikterak úspěšná a u tak mohly hráčky Lyonu opět pomýšlet na ofenzivní choutky. Stačila však jedna nepřesná přihrávka a míč vrátí do hry až brankářka Wolfsburgu Vetterleinová.
     
    18
    S vysokým nákopem měla obrana francouzského týmu plné ruce práce a klid nedodal ani velmi nepovedený výkop Bouhaddiové.
     
    20
    Míč se nyní pohybuje převážně ve středu hřiště a ani jeden tým nemůže nalézt potřebný klid pro rozehrávku.
     
    20
    Henningová přerušila akci Lyonu, ale po rychle vhozeném autu se ke střele dostala Megan Rapinoeová, její střela však poztrácela to hlavní a to přesnost.
     
    21
    Lyon má k dispozici druhý rohový kop v zápase.
     
    22
    Ten nepřinesl tolik nebezpečí jako ten první, který zakončovala v 11. minutě Henryová.
     
    23
    Také hráčky německého klubu se dostaly k rohovému kopu.
     
    24
    Zajimavě vyřešená standartní situace, nečekaný centr na hranici pokutového území dolétl přímo na kopačku Poppové, která však posílá míč vysoko nad.
     
    25
    Bouhaddiová pomáhá v rozehrávce svému týmu, zapojila se do hry i mimo pokutové území, což nebývá až tak zvykem u brankářek.
     
    26
    Z levé strany se propasírovat míč do pokutového území nepodařilo, následně však přilétl nepříjemný centr z druhé strany. Obrana Wolfsburgu si však poradila.
     
    26
    Celá akce však měla pokračování a moc nechybělo a mohlo se nám poprvé měnit skóre. Na poslední chvíli dokázala odkopnout míč z nebezpečného prostoru bránící hráčka Wolfsburgu.
     
    27
    Hráčky Lyonu přeply na druhý rychlostní stupeň a rázem motají hlavu soupeřkám. Vetterleinová musela likvidovat nepříjemnou střelu Henryové, která letěla k tyči.
     
    29
    Na začátku 29. minuty je tu další zakončení, tentokrát zkusila štěstí z větší vzdálenosti Necibová, ale ani ona na Vetterleinovou nevyzrála.
     
    30
    Po půlhodině hry je tu zřejmě prozatím největší šance zápasu, po rychlé akci na jeden dotek dostala míč do předbrankového prostoru Abilyová, ale z deseti metrů pálila z otočky nad bránu.
     
    31
    Thomisová se drala do šance, ale tu zastavila píšťalka hlavní rozhodčí, jednalo se o vůbec první ofsajd v utkání.
     
    32
    Schelinová se obtočila kolem protihráčky a krásnou střelou na zadní tyč protáhla Vetterleinovou, ta však zatím drží Wolfsburg nad vodou.
     
    33
    Thomisová zkusila překvapit Vetterleinovou, ale její pokus o lob byl velmi nepovedený a tak se bude odkopávat od brány německého týmu.
     
    34
    Po delší odlmce vyrazily i hráčky Wolfsburgu na útočnou polovinu, ale žádného výraznějšího ohrožení se fotbalistky Lyonu bát nemusely.
     
    35
    Hráčky německého týmu doslova přestaly hrát a to se učí již v příprávkách, pokud neslyšíš píšťalku, tak hrej! Na oko to sice opravdu vypadalo na nedovolený zákrok, ale ten byl puštěn a Lyon se tak dostal zadarmo k míči.
     
    36
    Bouhaddiová se po dlouhé době dotkla míče, ale s tímto nepovedeným centrem neměla žádné problémy.
     
    37
    Bouhaddiová trošičku zbytečně upalovala z brány a snažila se za každou cenu situaci sama vyřešit, málem tak zavařila vlastní obraně.
     
    38
    Nyní bylo vyběhnutí na místě a Bouhaddiová tak zaslouží pochvalu.
     
    39
    Obrovské zaváhání v obraně Lyonu, dvě bránící hráčky si dávaly přednost a toho využila Müllerová, která z ničeho nic vypálila z voleje. Míč jen o pár čísel minul pravou tyč a pouze to zachránilo francouzský celek od inkasování.
     
    40
    Rapinoeová se dnes snaží pálit z každé pozice, nyní však její střelu dobře zblokovala bránící hráčka.
     
    42
    Míč nám nyní velmi rychle měnil majitele, několik nepřesných přihrávek zbrzdilo hru.
     
    44
    Thomisová přiťukla míč Francové, ale to o něj velmi rychle přišla. Tempo hry nám s blížícím se koncem prvního poločasu upadá.
     
    44
    Změnit se to snažila Rapinoeová, ale tato střelecky nejaktivnější hráčka na hřišti se opět mezi tři tyče nevešla.
     
    45
    Čistý zákrok u rohového praporku znamená ztrátu míče pro Lyon a tak zkouší štěstí soupeřky.
     
    První poločas skončil.
     
    Rozhodčí Albonová neměla důvod v prvním poločase nastavovat a tak nám první půle končí nerozhodným výsledkem 0:0. Nesledovali jsme však nijak nudný fotbal, oba týmy hrály aktivně a k vidění bylo i několik gólových šancí, ale žádná z nich se neskončila brankou.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do druhého poločasu nastoupil Lyon s jednou změnou. Do hry se již nezapojí překvapivě Rapinoeová, kterou nahradila Dickenmannová.
     
    47
    Slaboučká střela doskákala k Vetterleinové, která míč v pohodě schovala v rukavicích a okamžitě ho rozehrává.
     
    48
    Nepřesná přihrávka zastavila postupný útok Wolfsburgu.
     
    50
    Ve druhém poločase jsme zatím neviděli žádnou výraznější šanci, hraje se převážně ve středu hřiště a čeká se na výraznější chybu v obraně
     
    50
    A obrovská chyba byla na světě! Poppová zaváhala a málem toho hráčky Lyonu využily, jenže individuální akci se nakonec nepodařilo zakončit střeleckým pokusem, ale i tak si na podobné chyby budou muset dát hráčky německého týmu velký pozor.
     
    52
    Opět velký zmatek před Vetterleinovou, která však dokázala skočit po míči a schovat ho před dotírající protihráčkou.
     
    53
    Thomisová zkoušela přejít individuálně, ale dál než před pokutové území se nedostala.
     
    54
    Kesslerová si pomohla v souboji s Henryovou nedovoleně a Lyon tak bude zahrávat zajímavou standartní situaci.
     
    55
    Necibová to vzala na sebe, ale její střela byla zblokovaná hned postavenou zdí, přesto se Lyon dostane k zahrání rohového kopu, celkově třetí v utkání.
     
    55
    V pokutovém území zůstává ležet jedna z hráček Lyonu, ale francouzký klub byl opět velmi blízko vstřelení úvodní branky. Abilyová však nechala vyznemanat Vetterleinovou, která fantasticky vyrazila míč do bezpečí.
     
    56
    Zraněnou hráčkou je Francová, která je již odváděná za postanní čáru.
     
    57
    Již se opět hraje, Francová je sice stále ošetřována, ale její spoluhráčky se i tak ženou do útoku.
     
    58
    Wolfsburgu se podařilo hru malinko uklidnit.
     
    59
    Jakabfiová zkusila z velké dálky vystrašit Bouhaddiovou, ale ta zatím v bráně Lyonu ukazuje své velké sebevědomí a s naprostým přehledem si poradila i v této situaci.
     
    60
    Střídající Dickenmannová nedosáhla na skákající míč a tak i na druhé straně hrála hlavní roli brankářka.
     
    61
    Thomisová se náramně uvolnila, ale její střela letěla přesně do míst, kde stála připravená Vetterleinová.
     
    62
    Střela Necibová byla zblokovaná na rohový kop, ale z toho se Lyonu nepodařilo vytěžit žádné nebezpečí.
     
    63
    Bompastorová rozehrála rohový kop i následný centr do pokutového území, ten sice letěl přímo na brankářku Vetterleinovou, ale byl hodně vysoký a dal Vetterleinové zabrat.
     
    64
    Už to vypadalo, že bude Wolfsburg zahrávat rohový kop, ale míč těsně před praporkem změnil směr a tak z toho bude pouze autové vhazování.
     
    66
    Blässeová se sice hezky obtočila kolem protihráčky, ale míč jí na mokrém trávníku odskočil a dostal se za postranní čáru.
     
    66
    Nepřesný centr Bompastorové letí až nad břevno wolfsburgské branky.
     
    67
    Druhé střídání v tomto zápase a opět na straně Lyonu. Odchází Abilyová a místo ní zkusí štěstí Le Sommerová
     
    68
    Müllerové utekl míč, ale Wolfsburg přesto zůstane na útočné polovině s míčem v moci.
     
    69
    Rohový kop Wolfsburgu byl překvapivě málem naobtíž. Míč se totiž rychle dostal na kopačky hráček Lyonu a z rychlého brejku nic nebylo jen díky chybě v rozehrávce.
     
    71
    Hráčky Lyonu sice drží míč v moci, ale zatím se nemohou dostat do bezprostřední blízkosti brány soupeře.
     
    72
    Bouhaddiová jasně ukazuje, jak moc si věří. Možná trošičku zbytečně vystartovala z brány proti Müllerové a ta byla u míče pouze o chlup později než brankářka Lyonu, ta sice zariskovala, ale vyšlo jí to.
     
    73
    Máme zde možná nejdůležitější okamžik zápasu! Kvůli hře Georgesové rukou v pokutovém území bude mít Wolfsburg výhodu pokutového kopu.
     
    74
    Wolfsburg právě vstřelil branku!

    MARTINA MÜLLEROVÁ poslala míč tvrdou střelou doprostřed brány a protože se Bouhaddiová hodila doprava, tak Wolfsburg vede ve finále Ligy mistrů nad Lyonem 1:0.
     
    75
    Lyon se okamžitě po inkasované brance dere za vyrovnáním, čeká nás jistě zajímavý závěr zápasu.
     
    76
    Jedna z hráček Wolfsburgu zůstala po souboji otřesená na trávníku, ale již se opět hraje.
     
    77
    Hezky se zakroutil míč po střele Dickenmannové, tato švýcarská fotbalistka ve službách Lyonu však na dnes famózní Vetterleinovou nevyzrála.
     
    78
    Opět na zeleném pažitu zůstává ležet hráčka Wolfsburgu.
     
    79
    Máme zde vůbec první změnu v dresu Wolfsburgu, hřiště opouští Jakabfiová a místo ní dohraje utkání Magullová.
     
    80
    Opět se nám hraje, ale u autové čáry se chystá další změna na straně německého týmu.
     
    80
    Le Sommerová si sice hezky narazila míč se spoluhráčkou, ale bohužel pro ni stála v ofsajdě.
     
    81
    Schelinová a Francová to nyní překombinovali a se zajímavě se rodící akce tak nebylo nic.
     
    82
    Zde je již to avizované střídání na straně Wolfsburgu, hřiště opouští zřejmě zraněná Pohlersová a místo ní si zahraje Omiladeová.
     
    83
    Hráčkám Lyonu nyní chybí klid v rozehrávce, je na nich evidentně viditelné, že se s přibývajícím časem stále více bojí o výsledek tohoto finále.
     
    84
    Velmi dobrou práci udělaly u autové čáry hráčky německého klubu, udržely míč co nejdál od vlastní branky a ještě ho mají v držení.
     
    85
    Před zahráním standartní situace je v pokutovém území Wolfsburgu velmi rušno.
     
    86
    Centrovaný míč dokázala obrana Wolfsburgu odvrátit alespoň na roh.
     
    86
    Ten rozehrála Necibová a nakonec celou akci zakončila Henryová, jenže její střelecký pokus měl k přesnému daleko.
     
    87
    Blässeová dostala míč z nebezpečného prostoru a navíc na sebe dokázala vybojovat i faul a ušetří tak další cenné vteřiny.
     
    88
    Hráčky Wolfsburgu opět upalovaly do rychlého protiútoku, ale ten raději rychle přibrzdily a opět se soustředí na defenzívu.
     
    89
    Na jedné straně se nepodařilo míč dostat až do pozice vhodné na střelu a na té druhé poté ujely nervy Renardové (LYO), která je dnes první hráčkou vidící žlutou kartu.
     
    90
    Již na začátku 90. minuty je zde poslední střídání Lyonu. Odchází Dickenmannová, která sice nastoupila až do druhého poločasu, ale utkání nedohraje a místo ní nastoupila Majriová.
     
    90
    Magullová mohla rozhodnout, ale bude z toho pouze rohový kop po perfektním zákroku Bouhaddiové, která vyrazila míč mimo tři tyče.
     
    90+1
    Magullová si dala na čas s rozehráním rohového kopu a vidí za to žlutou kartu.
     
    90+1
    Nastavují se čtyři minuty a Lyon se konečně zmocnil míče.
     
    90+2
    Míč opět na útočné polovině Wolfsburgu, hráčky německého klubu jsou velmi blízko vítězství v tomto finále!
     
    90+3
    Hráčky Lyonu se stále nemohou dostat k závěrečnému tlaku a čas neúprosně plyne dál.
     
    90+4
    Začala nám poslední minuta nastavení a hráčky Lyonu se konečně dostaly k míči a mohou se pokusit o vyrovnání.
     
    90+4
    Necibová měla na kopačce vyrovnání, ale z hranice pokutového území trefila pouze připravenou Vetterleinovou, která tak zřejmě rozhodla toto utkání.
     
    90+5
    Již plyne dokonce pátá minuta nastavení, ale míč je na útočné polovině Wolfsburgu a německý klub zřejmě konec zápasu zvládne.
     
    Konec zápasu.
     
    Opravdu je to tady! Hráčky Lyonu měly obrovskou šanci dnes vyhrát Ligu mistrů potřetí v řadě, ale nestalo se. Na Stamford Bridge jsme dnes viděli jedinou branku, o kterou se postarala Martina Müllerová, která chladnokrevně proměnila pokutový kop.

    Pokud by se dnes vyhlašovala hvězda utkání, tak tou by bezpochyb byla brankářka Wolfsburgu Alisa Vetterleinová, která dokázala zneškodnit všechny šance soupeřek a udržela v takto důležitém zápase čisté konto.

    Hráčky Vfl Wolfsburg tak vítězí v letošním ročníku ženské Ligy mistrů.

    Z mé strany je to pro dnešek vše, děkuji Vám za pozornost a budu se těšit u dalších sportovních přenosů. (22:24:37)

    Jozef Valenčík

    Góly: 74. Müllerová (pen.)

    Karty:   90+1. Magullová (WOF) – 89. Renardová (LYO)


    VfL Wolfsburg: A. Vetterleinová – Wensingová, Henningová, Hartmannová, Poppová – Blässeová, Kesslerová, Goesslingová, Müllerová – Jakabfiová (79. Magullová), Pohlersová (82. Omiladeová)
    Olympique Lyon: Bouhaddiová – Hartmannová, Renardová, Georgesová, Francová – Abilyová (67. Le Sommerová), Necibová, Henryová – Rapinoeová (46. Dickenmannová), Schelinová, Thomisová

    Rozhodca: Albonová – Iugulescuová, Gomoescuová