Nacional – Guimarães 2:1 (kon.) | Braga – Lisabon 2:3 (kon.)
koniec
Sporting Braga
2:3 (2:2)
Sporting Lisabon
cz Pondelok 01.04.2013, 21:30 • Estádio AXA, Braga • Primeira Liga
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:30.
     
    Šlágr 24. kola portugalské ligy obstará souboj Bragy a Sportingu. Zatímco domácí celek by rád urval třetí příčku, a tudíž si zajistil předkolo Ligy mistrů pro příští sezónu, hosté živí nějaké naděje na učást v Evropské lize.
     
    Arsenalistas bojují především s Pacosem Ferreirou o třetí pozici. A protože soupeř v pátek zase bodově vyšel naplno, potřebuje Braga rovněž uspět. V lize přitom vyhrála už čtyřikrát v řadě.
     
    Sporting je sice v tabulce až na desátém místě, ve vyrovnaném středu to ale vlastně vůbec nic neznamená. Hosté navíc naposledy přerušili sérii tří utkání bez vítězství, jelikož porazili Setúbal 2:1, takže do Bragy pocestují v určitě dobré náladě.
     
    Lisabonskému klubu se na Bragu velice daří, z 6 posledních střetnutí hned pětkrát vyhrál, jen jednou se radoval ze tří bodů soupeř. Chybět bude Sportingu André Carrillo, čertsvě zraněný záložník, Khalid Boulahrouz se ovšem může vrátit zpět do sestavy.
     
    Úvodní sestavy:

    SC Braga: Quim – Echiejile, Baiano, Palmeira, Aderllan Santos, Hugo Viana, Marcio Mossoró, Custodio, Alan, Hélder Barbosa, Carlao

    Na lavičce: Haas, Joao Pedro, Rúben Micael, Kricjuk, Zé Luís, Mauro, Manoel
    Trenér: José Peseiro

    Sporting Lisabon: Rui Patrício – Rojo, Joaozinho, Cédric, Tiago Ilori, Dier, Capel, Rinaudo, Labyad, André Martins, van Wolfswinkel

    Na lavičce: Jeffren, Schaars, Marcelo Boeck, Viola, Adrien Silva, Bruma, Atud
    Trenér: Jesualdo Ferreira

    Rozhodčí: Neves Moreira de Sousa – Miranda, Mesquita.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Po faulu na Edersona vybojovali hosté přímý volný kop.
     
    3
    Po centru z levé strany sbírá míč do rukou Quim a následně rozehrává nakrátko.
     
    4
    Hostům se ale také nepovedla kombinace po zemi a následný centr, po odkopu od branky rozehrává Braga od vlastní branky.
     
    5
    Oba celky hrají velmi opatrně nyní, rozehrávají do vlastní branky hosté.
     
    6
    První vážnější akce zápasu, po centru z levé strany odvrací Braga se štěstím do autu.
     
    7
    Ihned na to přichází další centr z levé strany, ale následná hlavička jde nad branku Quima a ten se chystá k odkopu.
     
    9
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Hosté vstupují do zápasu skvěle. Ofsajdová past nesklapla, takže na dlouhý pas si naběhl André Martins, nacentroval poté zprava na hlavu volného RICKYHO VAN WOLFSWINKELA, který přesnou střelou k tyči otevřel skóre zápasu.
     
    10
    Sporting je i nadále při chuti! Nyní defenzíva domácího celku zapomněla na van Wolfswinkela, který pálil z pravé strany, zamířil ale jen do boční sítě.
     
    12
    Hugo Viana se vřítil dopředu, z asi dvaceti pěti metrů vypálil, Rui Patrício se ovšem po jeho střele vedle mohl jenom ohlížet.
     
    14
    Braga je nyní častěji u míče, vymyslet pořádnou akci ale nedokáže. A tak je další atak zakládaný ze zadních linií.
     
    15
    Van Wolfswinkel provokuje, měl i menší konflikt s hráčem, který ho okopával. Hugo Viana nebyl příliš nadšený, že si Nizozemec pomáhal podle jeho mínění lokty.
     
    16
    Van Wolfswinkel se nacházel v ofsajdu, Palmeira ho navíc dobře bránil. Nepřímý volný kop ve prospěch domácích.
     
    17
    Alan nepřevzal autové vhazování dobře, byl snadno odstaven hostujícím obráncem.
     
    18
    Custodio si pomohl faulem na půlce, u míče tak zůstane zatím velice dobře a pozorně bránící Sporting.
     
    19
    Domácí příznovci si teď zapískali, standardku nyní Braga zahrála příšerně. Míč se totiž dostal opravdu rychle zpátky na její polovinu.
     
    20
    Hosté jsou zatím kreativnější. Na pravé straně dostal prostor Capel, který odcentroval do vápna, jeden z obránců soupeře nakonec balón odhlavičkoval pryč.
     
    21
    Skvělá práce Cédrica, ten se vrhl pod nohy počínajícího si Echiejileho a v akci mu zamezil.
     
    22
    Na zemi nyní leží autor dosud jediného gólu van Wolfswinkel, dostal se v hlavičkovém souboji do nepříjemného střetu. Pro jistotu odchází za lajnu nechat se ošetřit.
     
    23
    Dost nepříjemně nyní pálil z dálky Carlao, jeho střela ale byla nakonec zablokovaná. Z následného rohového kopu se domácí rovněž neprosadili.
     
    25
    Braga právě vstřelila branku!
    Rána jako z děla! To byla velká fotbalová paráda. ELDERSON UWA ECHIEJILE se vrhl do ohně protihráčů, spoluhráč mu narazil z první, a Nigerijec pak levačkou míč usměrnil přesně pod břevno. Rui Patrício si sice na míč šáhl, na tuhle bombu ale prostě neměl nárok.
     
    27
    Hugo Viana se svým spoluhráčem rozehráli standardku nakrátko, Portugalec pak ale nevděl, co s míčem, takže akce vyšla úplně vniveč.
     
    28
    Sporting hrozí hlavně ve vzduchu. Palmeira dnes není v hlavičkových soubojích úplně jistý, málem po centru zprava bylo dusno.
     
    29
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Hosté navracejí vedení na svou stranu, defenzíva Bragy opět hrubě chybovala. Palmeira si nepohlídal RICKYHO VAN WOLFSWINKELA, který dostal nádhernou přihrávku od Capela a pak sám před Quimem zamířil přesně pod břevno. Druhý gól Nizozemce v zápase.
     
    31
    Echiejileho snaha byla marná, tenhle dlouhý pas nemohl prostě stihnout. Vhazovat tak bude soupeř.
     
    32
    Hra ve středu hřiště, odtud žádný z týmů zahrozit pochopitelně nemůže.
     
    33
    Těsný, ale odmávaný ofsajd ze strany asistenta Mirandy. Hugo Viana už pokračovat nemusí.
     
    34
    Nepřesné přihrávky Braze zamezily v útočení. Alan poté až příliš prudce rozehrál, už předtím ale balón těžko zpracovával.
     
    35
    Rui Patrício má míč v moci, s tímhle bezcenným útokem soupeře si věděl v pohodě rady.
     
    36
    Braga právě vstřelila branku!
    Vše začalo u Alana, který přenechal míč Baianovi, ten si ihned všiml nabíhajícího si CARLAA, jenž hlavičkou naslepo nakonec zamířil přesně ke vzdálenější tyči, kam Rui Patrício jen marně skákal. Podruhé Braga srovnává stav.
     
    37
    A Braga mohla skórovat ještě jednou! Alan sice není žádný slušný hlavičkář, přesto se u tyče objevil sám, nicméně Rui Patrício v pohodě zasáhl.
     
    39
    Palmeira pro jistotu zastavil akci soupeře, odkopl míč do zámezí. Po následném rohovém kopu si ve vzduchu počínal nedovoleně lokty Dier.
     
    40
    Krása, to byla ale lehkost ze strany Bragy. Carlao jen takovou pobídkou předkrmil Marcia Mossoróa, jenž následně jen tak ťukl do míče, s jeho tečí měl přitom u bližší tyče Rui Patrício velké problémy.
     
    42
    Tři rohové kopy během uplynulých dvou minut měla Braga. Asi nejlépe se vyvíjel ten druhý, po němž si Alan narazil se spoluhráčem, jeho ostrý centr však obrana Sportingu zlikvidovala.
     
    43
    Sportingu závěr poločasu moc nevychází, Braga ho několikrát semlela před vlastní brankou. Nyní se snažil rozehrát Rojo ze zadních řad, ovšem bez úspěchu.
     
    45
    Rojo se snažil vrátit míč brankáři Rui Patríciovi, ten ovšem jeho nepřesnou a prudkou přihrávku nestihl. Rohový kop pro Bragu...
     
    45+1
    ... první z rohových kopů odvrátil pryč Rinaudo, druhý centr sebral do náruče Rui Patrício. Sudí Neves Moreira de Sousa jinak nastavuje jednu minutu.
     
    První poločas skončil.
     
    Čtyři branky, zatím celkem pohledné utkání. Sporting vypadal zpočátku o dost aktivnější, Braga ale dokázala dvakrát z ničeho nic udeřit a nakonec se v závěru tlačila ještě ke třetí trefě. Domácí poslal dvakrát do vedení van Wolfswinkel, za hosty skórovali Echiejile a Carlao.
     
    Hráči se nám postupně trousí na hrací plochu, co nevidět druhé dějství začne.
     
    Dvě změny po přestávce na obou stranách. Héldera Barbosu, který nebyl příliš výrazný, nahradil Joao Pedro. Sporting vyměnil Maročana Labyada za Brumu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Chvilku je na hřišti vystřídaný Joao Pedro. A už je střelecky při chuti! Jeho dělovku teď msuel likvidovat Rui Patrício.
     
    47
    Carlao se dostal k hlavičce po rohovém kopu. Naběhl si ze zálohy, tvrdě udeřil, nicméně zamířil těsně nad.
     
    49
    Rinaudo nyní fauloval na levé straně, ze standardky se ovšem domácí neprosadili.
     
    50
    Penaltu by si přála Braga, Joao Pedro se jí dožadoval poté, co pálil z voleje a trefil ruku protihráče. Ten ovšem tomuhle střetu nemohl v žádném případě zabránit. Sudí Neves Moreira de Sousa nechal pokračovat ve hře.
     
    51
    Van Wolfswinkel byl blízko hattricku! Nyní poskakující balón trefil ihned z první, balón se snášel za záda Quima, nakonec ale skončil smolně pro něj na břevně.
     
    55
    Braga nyní drží vgíce míč na kopačkách. K zakončení se nyní tlačil Alan, ale neuspěl. Rui Patrício musí být stále v pozoru, do jeho šestnáctky létá jeden ostrý centr za druhým.
     
    56
    Van Wolfswinkel se zase objevil sám na levé straně, hlídal ho jen jeden obránce. Nakonec se mu centr na opačný pól vápna nevyvedl.
     
    57
    Hugo Viana rozehrál standardku, jeho spoluhráč u tyčky sklepával, pouze ale do náruče Ruie Patrícia.
     
    58
    První žlutá karta zápasu. Joaozinho (SPL) šel až příliš ostře do skluzu, protihráče sestřelil, aniž by zasáhl balón.
     
    59
    Pokutového kopu se nyní dožadovali hosté. A možná i oprávněně. Echiejile nechal nohu ve směru běhu Capelovi a ten upadl. Hra ovšem pokračuje bez přerušení.
     
    61
    Marcio Mossoró si chtěl převzít přihrávku od Joaa Pedro, nacházel se ale ve vápně v nečekaném ofsajdu.
     
    62
    André Martins (SPL) dojel souboj s Alanem, ten přes něj letecky přepadl. A Neves Moreira de Sousa tasí další žlutou kartu.
     
    63
    Na centr z rohového kopu si naskakoval Echiejile, hlavičkoval ovšem přes obránce v předklonu jen vedle brány.
     
    64
    Alan byl nyní stažen za dres, míč díky tomu zasměřoval do autu. U míče ale zůstane Sporting.
     
    65
    Bruma se odhodlal ke střele a ta nebyla vůbec špatná. Být o trochu prudší, měl by s ní Quim asi velké problémy.
     
    67
    Závar před brankou Sportingu. Alan přenechal míč na Joaa Pedra, ten pálil z první, střela se mu ovšem vůbec nepovedla. Odkopávat od branky bude Rui Patrício.
     
    68
    Joao Pedro hodně hru oživil, dobrý tah kouče Josého Peseiry. Rojo musel odvracet na rohový kop, po něm o pár vteřin později střílel z velké dálky po zemi Marcio Mossoró, ale hodně nepřesně.
     
    69
    Centr z pravé strany se k Brumaovi nedostal, obrana Sportingu zasáhla velice dobře.
     
    70
    Nečekané, ale správné rozuzlení této situace. Joaozinho (SPL) se snažil velice šikovně nasimulovat penaltu, Neves Moreira de Sousa byl ale u situace velice blízko a záměr mu vyčíhal. A protože pro Portugalce je to druhá žlutá karta, musí se pakovat ze hřiště.
     
    70
    Joaozinho (SPL) po druhé žluté kartě odchází předčasně pod sprchy. Simulovat ve fotbale se holt nemá a musí se s ním bojovat.
     
    71
    Hosté reagují na vyloučen, Adrien Silva nahrazuje Andrého Martinse.
     
    73
    Dost na hraně! Joao Pedro upadl ve vápně poté, co do něj zezadu drcl jeden z protihráčů. Asistent Miranda celou situaci viděl, jako penaltový tenhle zákrok neposoudil, a tak vzkaz nepředal ani hlavnímu rozhodčímu.
     
    74
    Je vidět, že se Sporting snaží ubránit alespoň remízu. Hraje nyní dost zezadu, prakticky jenom na brejky. Domácí se tlačí do koncovky o dost více.
     
    75
    Alan si zpracoval míč ve vápně, pálil, zamířil ovšem jen nad. Nebyl přitom ve vůbec špatné střelecké pozici.
     
    76
    Poslední změna na straně Sportingu. Odchází Capel, přichází Jeffren.
     
    77
    Aderllan Santos (BRG) je prvním potrestaným hráčem na straně domácího celku.
     
    78
    Také Braga střídá. Alan je stažen, čerstvě se do hry zapojí Rúben Micael.
     
    79
    Van Wolfswinkel šel do souboje šlapákem, vzteká se zbytečně, že zazněla píšťalka.
     
    81
    Bruma posílal z levé strany centr do šestnáctky, tam byla ale celá obranná čtveřice soupeře.
     
    82
    Přes půl minuty na zemi leží Echiejile. Po hlavičkovém souboji totiž dost nepříjemně spadl. A nyní jsou něj zdravotníci.
     
    84
    Van Wolfswinkel dostal míč na levou stranu, zamířil s míčem k autové čáře, tam ho ovšem ztratil.
     
    85
    Dvě tutovky pro Bragu! Echiejile si naběhl na kolmici a po teči branku minul o mimetry. Následně pálil z velké dálky Carlao, ale Rui Patrício skvěle vykryl.
     
    86
    Tiago Ilori se na druhé straně z pravého křídla snažil zacílit, také všem nenašel tu správnou mušku.
     
    88
    Menší závar před Ruiem Patríciem, hostující gólman se ale po míči vrhl včas. Střela protihráčovi totiž vůbec nesedla.
     
    89
    Poslední střídání také na straně Bragy, na posledních pár minut jde za Palmeiru rodák z Kapverdských ostrovů Zé Luís.
     
    90
    Jak tohle nemohl nedat? Hugo Viana zprava nacentroval ke vzdálenější tyčce, kde operoval úplně sám Marcio Mossoró. Levačkou pálil z první, ale jen těsně vedle.
     
    90+1
    Joao Pedro se neprosadil, vybojoval ovšem rohový kop. Nastaveny jsou jinak tři minuty.
     
    90+2
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Závěr zápasu nepotěšil domácí celek. Sporting i v oslabení udeřil! Branku nemohl vstřelit nikdo jiný než RICKY VAN WOLFSWINKEL, který usměrnil za záda bezmocného Quima centr z pravé strany a zapsal si na své konto hattrick.
     
    Konec zápasu.
     
    Sporting potvrdil, že na Bragu prostě umí, a té se po porážce zkomplikoval život v boji o třetí příčku. Hrdinou utkání je pochopitelně Ricky van Wolfswinkel, jenž hattrickem sestřelil soupeře, poslední branku vsítil až v nastavení. A to navíc hosté hráli posledních dvacet minut bez vyloučeného Joaozinha, přesto si připsali svou šestou výhru z posledních sedmi utkání proti Arsenalistas.
     
    To je ode mě vše, příjemný zbytek večera. (23:24:26)

    Viktor Sandev

    Góly: 25. Echiejile, 36. Carlao – 9. van Wolfswinkel, 29. van Wolfswinkel, 90+2. van Wolfswinkel

    Karty:   77. Aderllan Santos (BRG) – 58. Joaozinho (SPL), 62. André Martins (SPL), 70. Joaozinho (SPL)   70. Joaozinho (SPL)


    Sporting Braga: Quim – Echiejile, Baiano, Palmeira (89. Zé Luís), Aderllan Santos, Hugo Viana, Marcio Mossoró, Custodio, Alan (78. Rúben Micael ), Hélder Barbosa (46. Joao Pedro), Carlao
    Na lavičce: Haas, Kricjuk, Mauro, Manoel
    Trenér: José Peseiro

    Sporting Lisabon: Rui Patrício – Rojo, Joaozinho, Cédric, Tiago Ilori, Dier, Capel (76. Jeffren), Rinaudo, Labyad (46. Bruma), André Martins (71. Adrien Silva), van Wolfswinkel
    Na lavičce: Schaars, Marcelo Boeck, Viola, Atud
    Trenér: Jesualdo Ferreira

    Rozhodca: Neves Moreira de Sousa – Miranda, Mesquita