Pobr. Slonoviny – Nigéria 1:2 (kon.) | Burkina Faso – Togo 1:0 (po pr.)
koniec
Pobrežie Slonoviny
1:2 (0:1)
Nigéria
cz Nedeľa 03.02.2013, 16:00 • Royal Bafokeng Stadium, Phokeng (JAR) • Africký pohár národov
     
    Vítěz dnešního duelu, Nigérie, se v semifinále nejspíše utká s Mali. To na penalty přešlo přes Jihoafrickou republiku. (17:56:46)
     
    Statistiky zápasu:

    Držení míče: 50% - 50%
    Střely celkem: 8 - 7
    Fauly: 21 - 17
    Ofsajdy: 5 - 2
    Rohové kopy: 6 - 3
    Žluté karty: 3 - 2
     
    První gól přinesl ve čtyřicáté třetí minutě Emenike a do šatny se šlo za stavu 0:1. Srovnání přinesl v padesáté minutě Tioté, na což v sedmdesáté osmé minutě odpověděl Sunday Mba.
     
    Tak to je neuvěřitelné! Všem hráčům i příznivcům týmu z Pobřeží slonoviny došli slova. Nigérie je totiž ve čtvrtfinálovém souboji, souboji o semifinále, poráží v poměru 1:2!
     
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Didier Drogba neúspěšný střelou hlavou v pokutovém území.
     
    90+3
    Hraje se převážně na polovině domácích a nezdá se, že mělo přijít prodloužení.
     
    90+2
    Nigérie se ujala míče a naděje domácích se rozplývají.
     
    90
    Nastaveny byly čtyři minuty.
     
    90
    Gólman hostů Enyeama dostal za zdržování hry žlutou kartu.
     
    89
    Taktické střídání na straně Nigérie. Odešel Victor Moses, přišel Yobo.
     
    87
    Začalo se znovu hrát, ale pořád domácí nevědí, jak se dostat za pozornou obrannou linii soupeře. Tentokráte byl Drogba v ofsajdu.
     
    86
    Nigérie už jen natahuje minutky dalším drobným zraněním a hra byla přerušena.
     
    84
    Domácí tým střídá. Odešel Romanic, přišel Lacina Traoré.
     
    84
    Konečně začíná celek domácích vyzařovat aktivitou a touhou vyrovnat. Je však dost možné, že už je pozdě.
     
    82
    Protiútoky domácích bývají často bezzubé a zcela bez efektu, cosi podstatného jim chybí. Uvidíme, zda na to ještě dnes přijdou, potřebují totiž minimálně vyrovnat.
     
    81
    Souleymane Bamba vyfasoval žlutou kartu.
     
    80
    Do konce základní hrací doby zbývá nějakých deset minut a zdá se, že z dnešního duelu jakožto poražený překvapivě odejde domácí tým.
     
    78
    Nigérie právě vstřelila branku!
    Z hranice pokutového území vypálil SUNDAY MBA a s pomocí obráncovy teče dostal míč za záda Barryho. Slonům se postup do semifinále pomalu hatí - 1:2!
     
    76
    Sloni byli favorizováni jakožto jeden z aspirantů na účast a výhru ve finále. Teď se však zdá, že budou rádi, když úspěšně projdou ve čtvrtfinále.
     
    Držení míče: 51% - 49%
    Střely celkem: 7 - 6
    Ofsajdy: 3 - 2
    Fauly: 12 - 12
     
    74
    Utkání začalo nabírat slušné tempo. Sloni nesprávně naložili s rohovým kopem, na druhé straně byl v ofsajdu Victor Moses.
     
    72
    Akce od brány k bráně v podání nigerijských reprezentantů nekončí úspěchem v podobě gólu. Pálil Elderson Uwa Echiejlile, ale jeho ránu zblokovala pozorná defenziva. Následně přišel pro Nigérii rohový kop, ale také byl neúspěšný.
     
    70
    Domácí střídají. Odešel Salomon Kalou, přišel Gradel.
     
    70
    Na jakýkoliv obrat či převrat v utkání mají oba týmy přibližně dvacet minut, během kterým se snad rozhodně o vítězi a postupujícím do semifinále. Pokud ne, přijde prodloužení.
     
    68
    Pohledná akce Slonů nekončí gólem! Míče se u vápna chopil Yaya Touré a pořádně protáhl Enyeamu. Následně z úhlu dorážel Gervinho, ale téže neúspěšně. Druhý jmenovaný byla však v ofsajdu a tak i kdyby se prosadil, či zpětně nahrál, případná branka by nebyla regulérní.
     
    66
    Tempo hry jako by se zcela vytratilo. Na scénu přišel také rohový kop hostů a následně se před Barrym strhla obrovská mela a závar, nicméně gólman Slonů byl úspěšný a míč lapil.
     
    65
    Emmanuel Eboué je zpátky ve hře.
     
    64
    Hra pokračuje.
     
    64
    Je to tak. Emmanuel Eboué se zranil a byl odnesen mimo hrací plochu.
     
    62
    Nadvládu na hřišti převzalo Pobřeží slonoviny a Nigérie se většinu času jen brání a na nic moc zajímavého se už nevzmůže. Zdá se, že se zranil Emmanuel Eboué.
     
    60
    Máme za sebou hodinu hry z dnešního čtvrtfinálového duelu a stav je stále nerozhodný. Protiútoky obou celků bývají často zcela bezzubé a nemají žádnou efektivitu.
     
    Střely celkem: 6 - 5.
     
    Držení míče: 48% - 52%.
     
    Fauly: 13 - 10.
     
    57
    Victor Moses zahrával rohový kop Nigérie, bůh ví jak úspěšný však nebyl. Posléze se do přečíslení dral na opačném konci hřiště Gervinho, ale úspěšný nikterak nebyl.
     
    55
    Defenziva domácích si s klidem umí poradit s náporem soupeře i jakýmkoliv jiným typem ohrožení.
     
    53
    V ofsajdu se ocitl Siaka Tiéné.
     
    52
    Stále sledujeme podobný styl hry jako v první půli. Oba týmy se přetlačují o balón na středu hřiště, následně z jeho zisku však nic nevytěží.
     
    50
    Pobřeží slonoviny právě vstřelilo branku!
    A je vyrovnáno! Na centr z volného přímého kopu si počkal CHEIK TIOTÉ, který zcela osamocený hlavou posouval míč do branky soupeře - 1:1!
     
    48
    Volný přímý kop pro domácí.
     
    48
    Zatím toho druhá půle moc nenabídla a na střelu v této hrací části stále čekáme.
     
    47
    Salomon Kalou dostal žlutou kartu za nafilmovaný pád ve vápně soupeře.
     
    46
    Nigérie je jednou nohou v semifinále, dokáže však domácí tým ještě odpovědět a zdramatizovat utkání, nebo je už rozhodnuto? Nechme se překvapit druhým poločasem.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První půle skončila za stavu 0:1 pro Nigérii, což nikdo nečekal. Favorizovaní Sloni toho moc nepředvedli a jejich prohrávání je tu bráno jako sedmý div světa. Před turnajem se říkalo, že Pobřeží slonoviny nemá konkurenta, ale heleďme se, Nigérie nad ní po poločase vede. Vedení zařizoval Emmanuel Emenike.
     
    První poločas skončil.
     
    45
    Nastavena byla jedna minuta.
     
    42
    Nigérie právě vstřelila branku!
    Tak to tu nikdo nečekal! U volného přímého kopu posouval míč Obi Mikel na EMMANUELA EMENIKEHO, který střelou doprostřed branky překvapil domácího gólmana, který se sice snažil zabránit střele v cestě za jeho záda, ale zcela bez úspěchu - 0:1!
     
    40
    Konec první půle klepe na dveře a stále čekáme na gól. Nezdá se však, že bychom se ho měli ještě v tomto poločase dočkat...
     
    39
    Yaya Touré dostal za svůj prohřešek žlutou kartu.
     
    38
    Hra byla přerušena kvůli zranění Victora Mosese.
     
    36
    Za nějakých deset minut tu máme konec první půle a utkání toho zatím moc nepřineslo. Ve hře stále častěji dochází k faulům či podobným nedovoleným zákrokům, které kouskují zbývající čas této hrací části.
     
    34
    Ve vápně se k míči dostal Didier Drogba a při svém počínání byl najednou obklopen triem obránců, mezi nimiž se jen těžko prosadil.
     
    32
    Do hry se vrátil Salomon Kalou, kterého před pár minutami sužovalo jakési zranění. Nicméně stále se do hry nevneslo nic nového, co by nějak ovlivnilo dosavadní průběh zápasu.
     
    30
    První půle je úspěšně za námi. Šance byly na obou stranách, s góly je to horší. Hře chybí více střel, ale když už nějaká přijde, vždy je to zakopnutý míč, který letí pánu Bohu do oken.
     
    29
    Za své nemilé počínání proti Salomonovi Kalouovi dostal nigerijský Onazi žlutý kartónek.
     
    28
    Tak přece jenom jsme se dočkali zajímavé šance. Nigérie se dostala do přečíslení a parádní přihrávku za obranu dostal Emmanuel Emenike, který se snažil pálit z první, možná mu chyběly pevné nervy a trocha štěstí, branku totiž úplně minul.
     
    26
    Nejsme svědky ničeho, co by nás mělo nějak zaujmout či něčeho, co by bylo jakýmkoliv způsobem zajímavé. U míče je častěji Nigérie, ale operuje s ním takovým způsobem, že si jej pouze předává mezi obránci na své polovině.
     
    24
    Na druhé straně pálil Cheik Tioté, byl však nepřesný. Posléze přišel rohový kop pro Slony, ale ani ten neskončil bůh ví jak úspěšně. Uvidíme, co přinese další průběh hry.
     
    23
    Nigérie zahrávala volný přímý kop přibližně deset metrů za vápnem domácích. Tato standardní situace byla rozehrána přízemní přihrávkou, ta však byla přetažená.
     
    22
    Tempo hry se zcela vytratilo a oba týmy začínají hrát na jistotu. Po zisku míče se často vrací na svou polovinu hřiště a zdlouhavou rozehrávkou se snaží dostávat vpřed, zatím to nemá žádný efekt.
     
    20
    Prvních dvacet minut je úspěšně za námi. Naštěstí jsme nebyli zatím svědky žádných ostřejších faulů, ba ani takových, za které by byla hodna karta. Hra je vyrovnaná a oba týmy se snaží hrát opatrně, dlouho s míčem však neoperují, jelikož o něj často přicházejí na přehuštěném středu hřiště.
     
    18
    Hraje se převážně na středu hřiště a oba týmy si předávají ničemně míč, z čehož nikdo moc netěží. Začíná se hrát opatrně a velmi se tempo hry zpomaluje.
     
    18
    Po volném přímém kopu Nigérie jsme se toho moc nedočkali. Míč letěl z pravé strany směrem na vzdálenější tyč, kde se snažil jeden z nigerijských hráčů hlavičkovat, výskok však nebyl tak vysoký na to, aby se míče alespoň dotkl.
     
    16
    Na jakoukoliv nebezpečnější střelu či jen zajímavější šanci, která by nás zvedla ze sedadel, stále čekáme. Přišla sice řada zakončení, ale vždy doprostřed branky. Uvidíme, jak Nigérie naloží s přímým kopem.
     
    14
    Na lajně se ujal míče Didier Drogba a bez rozmýšlení jej posílal do pokutového území Nigérie. jeho centr byl však sražený a následoval rohový kop, po kterém střílel Souleymane Bamba akrobatickým pokusem, branku však minul.
     
    12
    Zatím se jakožto aktivnější a po výhře více prahnoucí celek prezentuje domácí tým, který se většinu času hlásí u míče a operuje s ním kolem středu hřiště, zatím z toho však pro soupeře neznamená nic závratného.
     
    10
    Kupu střel musel zastavit či aspoň vyrazit domácí Barry. Nejnebezpečnější střelu zpoza šestnáctky vyslal Victor Moses, na gólmana však nevyzrál.
     
    8
    Nigérie zahrávala volný přímý kop z téže vzdálenosti, jako před několika málo minutami domácí tým. Po jeho rozehrání hlavičkoval Brown Ideye, branku soupeře však minul.
     
    7
    Už to vypadalo, že se k nadějnému míči postaví Drogba a bude z toho šance pro domácí, ale pravda byla jiná. Dlouhý míč směřující na Didiera Drogbu byl sice přesný, ale v nesprávný moment vyslaný. Drogba se ujal míče ve vápně zcela osamocený, ale stál v ofsajdu.
     
    6
    V utkán lze pozorovat také hojný počet faulů, který se každou chvilku navyšuje různými nedovolenými zákroky. V tomto nelichotivém ohledu má mírně navrch Nigérie, zatím se však nemuselo žlutit.
     
    5
    Stále jsme nebyli svědky ničeho moc závažného či zajímavého a na nějakou větší příležitost stále čekáme. Většinu času se hraje na středu hřiště a zdá se, že má více ze hry celek domácích.
     
    4
    Po faulu na Didiera Drogbu se zahrával volný přímý kop jen těsně za vápnem Nigérie a zahrával ho Tiéné, přes obrannou zeď se míč však nedostal. Jelikož byl míč odražen jedním z domácích hráčů, odkopne jej od své svatyně Enyeama.
     
    3
    Barry hodně riskantně odehrával míč, když mu přímo před nosem poskočil jeden z ofenzivních článků Nigérie. Naštěstí pro něj a domácí tým se ho balón ani nedotkl a v klidu odletěl mimo.
     
    1
    Utkání začalo pěkně zostra, oba gólmani museli zasahovat, i když ani v jednom případě se nejednalo o střelu, nýbrž o zaběhlý balón či nebezpečný únik útočníka.
     
    1
    Sloni dnes nastoupili ve svých klasických oranžových dresech, Nigérie v zeleném.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Pobřeží slonoviny: Barry — Eboué, Tiéné, Bamba, Romaric — Zokora, Touré Y., Tioté, Kalou — Drogba, Gervinho

    Nigérie: Enyeama — Echiejile, Ambrose, Omeruo, Oboabona — Obi Mikel, Moses, Onazi, Mba, Ideye — Emenike

    Rozhodčí: Haïmoudi (ALG) — Achik (MAR), Jerson dos Santos (ANG).
     
    Ve skupině C bylo dění zcela opačné. Postoupit mohl takřka kdokoliv a rozhodovaly nejmenší chyby. Zambie třikrát remizovala a Etiopie pouze jednou, tudíž bylo jasné, že tyto týmy dále nepostoupí. Z první pozice s pěti body postupovala Burkina Faso, které na paty šlapala Nigérie se stejným počtem bodů, ale s horším stavem skóre.
    Nigérie první zápas remizovala právě s Burkinou Faso a v tom druhém také v poměru 1:1, ale se Zambií. Výhrou 0:2 nad Etiopií se dostala do dnešního čtvrtfinálového souboje s Pobřežím slonoviny.
     
    Postup ze skupiny D nedělal Slonům bůh ví jaké potíže. Se sedmi body se loučili z první pozice. První zápas byl sehrán s konkurentem z Toga, také aspirant na nejméně postup ze skupiny. To se nakonec Togu povedlo, ale nepředbíhejme. Utkání Slonů a Toga nakonec končilo výhrou Slonů 2:1. V dalším utkání museli oba týmy, pokud usilovaly o postup dále, bodovat. Oběma se to povedlo - Togo hladce přehrálo Alžírsko 0:2 a Sloni potopili Tunisany v poměru 3:0. Před posledním duelem skupiny mělo Pobřeží slonoviny na svém kontě šest bodů, Togo pouhé tři. Sloni měli postup ze skupiny jistý, kdežto Alžířané už měli ortel loučení se s turnajem zpečetěn. O postup z druhé pozice si to tak rozdalo Togo s Tuniskem a utkání to nebylo nijak lichotivé a skončilo remízou 1:1. Nakonec vůči lepšímu skóre postoupilo Togo a i Tunisko se s turnajem rozloučilo.
     
    Přeji krásný dobrý den všem fanynkám a fanouškům fotbalu. Dnešním dnem pokračují čtvrtfinálové souboje a u tohoto online přenosu se zaměříme na duel favorita celého turnaje - Pobřeží slonoviny. Dnes vyzvou Nigérii.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.

    Dario Becci

    Góly: 50. Tioté - 42. Emenike, 78. Mba

    Karty:   39. Y. (CIV), 47. Kalou (CIV), 81. Bamba (CIV) - 29. Onazi (NIG), 90. Enyeama (NIG)


    Pobrežie Slonoviny: Barry — Eboué, Tiéné, Bamba, Romaric — Zokora, Touré Y., Tioté, Kalou — Drogba, Gervinho
    Nigéria: Enyeama — Echiejile, Ambrose, Omeruo, Oboabona — Obi Mikel, Moses, Onazi, Mba, Ideye — Emenike

    Rozhodca: Haïmoudi (ALG) — Achik (MAR), Jerson dos Santos (ANG)