Teplice – Nitra 2:2 (kon.) | Sparta Praha – BW Linz 3:1 (kon.)
koniec
AC Sparta Praha
3:1 (3:0)
FC Blau-Weiss Linz
cz Piatok 29.06.2012, 19:30 • St. Florian. • Prípravný zápas
     
    Pro tuto chvíli se loučím, díky za pozornost a zítra se přihlásím ze zápasu prvoligové Zbrojovky Brno, která odehraje v Ivančicích utkání proti druholigovému Znojmu. Hezký páteční večer a pěkný víkend. (21:24:06)
     
    Rozhodčí ani nenastavil nad rámec druhého poločasu a rovnou ukončil zápas. O osudu celého duelu rozhodla první půle, kdy Sparta dokázala hned třikrát udeřit. Ve druhé části už toho tolik k vidění nebylo, přesto Pražané drželi častěji míč na svých kopačkách a občas se dostali i k zakončení. Další branku však nepřidali. Domácí v samotném závěru alespoň korigovali Knabelem. Sparta Praha poráží Linz 3:1.
     
    Konec zápasu.
     
    89
    Linz právě vstřelil branku!

    Tak přeci jen přišlo snížení. Po rohu se prosadil domácí kapitán TORSTEN KNABEL, který svou hlavičkou překonal marně skákajícího Holého. Sparta tak poprvé v přípravě inkasuje a bylo to minutu před koncem základní hrací doby.
     
    87
    V závěru se snaží hráči Linze alespoň snížit, mají standardku a roh...
     
    85
    Na nějakou změnu ve skóre to už nevypadá. Hybš navíc ve svém útočném snažení fauloval a Wimleitner může rozehrát.
     
    84
    Pomaličku se blížíme k závěru celé dnešního mače.
     
    82
    Zásobárna na šance, to je dnes Peter Grajciar, který stále něco vymýšlí, jen je škoda, že ho kolikrát spoluhráči nepochopí.
     
    80
    Daleko zajímavější akci předvedl Sulimani, který si šteloval míč na levačku a z dvaceti metrů vypálil na Holé. Míč ale končí těsně nad bránou. Každopádně si domácí útočník vysloužil potlesk publika za pěknou střelu. Po hříchu ojedinělou.
     
    79
    Ani tentokrát nemusel Holý zasahovat, hlavičkující Huspek ohrozil spíše pořadatele za bránou.
     
    76
    Jak se bohužel zdá a také se to dalo čekat, druhý poločas bude pouze formalitou. Držení míče bych odhadoval 75:25 % pro Spartu.
     
    75
    Ani nyní se skóre nemění. Podaný odcentroval z levé strany na připraveného Keriče, ten ale nechal vyniknout domácího strážce brankoviště.
     
    73
    Ve druhém poločase si brankář se slavným hereckým jménem mohl vzít do svého pracoviště nějakou zajímavou knihu, neměl takřka žádnou práci.
     
    71
    Vedení Pražanů mohlo být v tomto duelu daleko vyšší. Zatím tým kouče Lavičky dorovnal gólové maximum z přípravných zápasů, tedy stejně jako proti Budějovicím vede 3:0.
     
    69
    Střídající hráči v akci, Přikryl si pohrál s dvěma bránícími obránci, poslal kolmici na Skaláka a ten ke smůle Sparty těsně minul pravou tyč.
     
    66
    Peter Grajciar hraje výtečně. Krásně si našel prostor ke střele a vyslal na rakouského gólmana tvrdou pumelici, ten však vše viděl a chytil míč do náruče.
     
    65
    Tempo hry poněkud zvolnilo, je to pochopitelně i díky tomu hromadnému střídání a častému kouskování hry.
     
    63
    Z velké dálky napřáhl Grajciar, ale jeho projektil byl tečovaný a sotva se doplazil před Wimleitnera.
     
    62
    Sparta s naprostou jistotou kontroluje výsledek a navíc hrozí v útoku. Střídající Skalák se mohl dostat do šance, byl faulován a je tu standardka pro hosty.
     
    60
    Další střídání lodivoda pražské Sparty. Ze hry stahuje Juhara a Kadlece, na plac vstupuje Podaný a Skalák.
     
    59
    Na druhé straně unikal štírek Kadlec a byl zastaven Lidnerem, mohla se klidně udělit žlutá karta, ovšem sudí byl benevolentní.
     
    56
    Střídající bulharský fotbalista Nikolov se uvolnil na vápně a hledal si prostor k zakončení, ale obrany Sparty jeho útočné rejdy zavčas zastavila.
     
    54
    Chvíli se nehrálo, i kouč Thomas Weissenböck udělal několik změn ve své sestavě. Přeci jen je to příprava a dá se počítat, že se protočí celá lavička.
     
    52
    Před brankou domácího týmu bylo rušno, ale už tam prostě není Kweuke. Centry létaly, ale ve vápně nikdo.
     
    50
    Potlesk domácích diváků si vysloužil Hartl, který prověřil pozornost Holého. Ten ale nemusel zasahovat, míč šel vedle.
     
    49
    Linz nemá co ztratit, dá se proto čekat, že bude víc riskovat a hnát se do útoku.
     
    46
    Je jasné, že dojde ke změnám v sestavě. Kouč Lavička provedl hned trojí střídání. Na zelený pažit jde Kerič. Přikryl a Coufal. V kabině zůstává Kweuke, Kadeřábek a Gil.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Je za námi první poločas, ve kterém jsem viděli tři branky a všechny dala Sparta. Pražané byli většinou daleko aktivnějším týmem, výsledek také hovoří jasně. Nicméně i rakouský tým minimálně dvakrát nebezpečně zahrozil, Holý si však spolu se svou obranou věděl rady. Druhý poločas by měl být pouze formalitou, můžeme očekávat další góly a poměrně solidní fotbal, který se v prvním poločase hrál. Začínáme ve 20:30.
     
    První poločas skončil.
     
    45
    Sparta právě vstřelila branku!

    Linz nevyužil své dobré šance a na druhé straně udeřila Sparta. Opět to byl LÉONARD KWEUKE, který obešel clonícího obránce a chladnokrevně zavěsil. Celou akci založil velice aktivní Peter Grajciar, který kamerunskému střelci předložil míč na zlatém podnose.
     
    43
    Následoval pochopitelně roh, po něm hlavičkoval do nebes Wawra, Holý mohl být klidný.
     
    42
    Nádherná rána Manuela Hartla, která z pětadvaceti metrů mířila do brány. Holý s velkými problémy vyráží na roh. Jeho zákrok nebyl vůbec jistý, nakonec však čisté konto uhájil.
     
    41
    Dobrá příležitost pro domácí, kteří budou zahrávat standardku...
     
    39
    Kadeřábek je velkým příslibem do budoucnosti, tento mladík hraje už druhý zápas v řadě velice dobře. Jeho kličky musel zastavovat v poslední moment Maier.
     
    38
    Na Tomáše Holého vyslal spíše propagační střelu Daniel Guselbauer, nic složitého pro mladého sparťanského brankáře.
     
    36
    Do rychlého kontru mohl jít Václav Kadlec, leč si míč ukopl. Následně se o nějaký nápad pokoušel Brabec, dopadl podobně jak jeho kolega.
     
    34
    Možná jsem to malinko přivolal. Linz měl dobrou šanci. Na Holého se řítil nebezpečný Huspek, ale obrana hráčů v rudých dresech v poslední moment zablokovala tohoto hráče.
     
    33
    Po kratičké pauze je u míče Linz, který ale prozatím nedokázal nic zajímavého vymyslet.
     
    30
    Probíhá hromadné občerstvování, doplňování tekutin. Stejně jako u nás, tak i v Rakousku panují vysoké teploty.
     
    27
    Sparta právě vstřelila branku!

    Pražané se dočkali zvýšení skóre a nutno dodat, že naprosto zaslouženě. LÉONARD KWEUKE se uvolnil na velkém vápně, obešel obránce a poslal míč do sítě. Wimleitner poskakoval po brankovišti, dělal co mohl, ale neměl žádnou šanci zasáhnout.
     
    24
    Mohlo být 2:0. Kadlec zakombinoval s Kweukem, dostal se zpět k míči a napřáhl směr Wimleitner, tomu pomohl obránce Knabel, jenž na poslední chvíli zabránil cestě míče do sítě.
     
    23
    Bránit se musí však znovu, protože Pražané budou zahrávat další roh. Jenže obrana Linze byla pozorná. Nicméně je vidět, kdo v tomto utkání dominuje.
     
    21
    ...po něm obrance Linze odvrací do bezpečí. Juhar s Grajciarem se nedohodli co po rohu na krátko vymyslí a soupeř si situaci pohlídal.
     
    20
    Hosté daleko lépe kombinují, u míčou jsou dřív a především jsou pohyblivější. Jako například Kadeřábek, který se šikovně uvolnil do vápna a vybojoval roh...
     
    18
    Trochu se nám přiostřilo a domácí publikum protestuje proti výrokům sudího.
     
    16
    Zahrával ho zatím nejlepší muž utkání Grajciar, ale hodně přestřeluje.
     
    15
    Peter Grajciar je při chuti, z ničeho nic se dostal do další dobré střelecké pozice a Wimleitnerovy zvonily podruhé tyče. Následně bude mít Sparta k dispozici trestný kop.
     
    14
    Domácí tým by rád s výsledkem něco udělal, ale Sparta za celou přípravu ani jednou neinkasovala.
     
    13
    Sparta právě vstřelila branku!

    Teď už však ano. PETER GRAJCIAR se dokázal zorientovat na malém vápně a nekompromisní střelou překonal Wimleitnera. Velkou pochvalu zaslouží Juhar, který celou akci vymyslel a proklestil si cestu až před rakouského gólmana. Odtud pak přesně odcentroval a brankář Linzu byl bez sebemenší šance.
     
    12
    Tak to bychom měli. Obě mužstva si vytvořila velké šance, zatím se však skóre nemění.
     
    10
    Vzápětí musel být Holý znovu ve střehu, naštěstí Arapovičova rána končí mimo. Domácí hráč neměl dostatečně naladěná mířidla.
     
    8
    Ovšem nyní přichází momenty Linze. Tomáš Holý pokazil rozehrávku a poslal míč přímo nohu Lindnera. Ten jej ihned přehodil, ale na brankové čáře míč odvrátil Jakub Brabec.
     
    7
    V akci byl znovu Kweuke, ale tentokrát se provinil útočným faulem.
     
    6
    Obrovská šance Pražanů a v ní Leo Kweuke, který jak bývá jeho zvykem, nebezpečně hlavičkoval ve vápně a orazítkoval břevno Wimleitnerovy svatyně! Tohle jsou momenty kamerunského kanonýra.
     
    5
    Kadeřábek byl faulován dost tvrdě, pro Spartu se naskýtá první standardní situace.
     
    4
    Sparta je dle předpokladů od začátku aktivnější, stále drží častěji míč na svých kopačkách a soupeře nepouští prakticky za svou polovinu.
     
    3
    První zajímavá akce Sparty, z pravé strany centroval do vápna Kadeřábek a těsně před nabíhajícím Kweukem zasahuje gólman Wimleitner.
     
    2
    U míče je Sparta, která měla k dispozici rozehrávku.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Za hezkého slunečného počasí nastupují oba týmy na hřiště, doufejme, že budeme sledovat pěkný útočný fotbal.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Holý - Gil, Brabec, Švejdík, Hybš - Kadeřábek, Grajciar, Polom, Juhar - Kadlec - Kweuke. Trenér: Vitězslav Lavička.

    Náhradníci: Čech - Coufal, Hušbauer, Podaný, Přikryl, Skalák, Kerić.

    Linz: Wimleitner - Knabel, Maier, Coralic, Lindner, Arapovic, Huspek, Hartl, Wawra, Guselbauer D., Guselbauer M. Trenér: Thomas Weissenböck.

    Náhradníci: Miksits - Höltschl, Nikolov, Sulimani, Bartosch, Kreuzriegler, Rabl, Haudum, Misic, Wassinger.
     
    AC Sparta Praha: V minulých letech zamířila sparťanská výprava k letnímu hernímu soustředění pod vrcholky Alp, tentokrát si letenský tým vystačil s kopci na rakouské straně Šumavy. V Bad Leonfeldenu, vzdáleném jen pár desítek kilometrů od českého území, našla Sparta ideální útočiště pro dvanáct dní trvající přípravný kemp. Český vicemistr má za sebou již dva přípravné zápasy. V Praze porazili svěřenci nového kouče Vitězslava Lavičky České Budějovice 3:0, ve středu pak rumunského mistra Kluž 1:0. To už se hrálo na rakouské půdě. O jedinou branku se postaral v 63. minutě Kadeřábek. Dnes Pražany čeká podstatně lehčí soupeř, ale rozhodně se nesmí podcenit.
     
    Rakouský FC Blau-Weiss Linz se stejně jako Sparta připravuje na nadcházející sezónu. Linz hraje druhou nejvyšší soutěž "Ersten Ligu". V uplynulé sezóně skončil na šestém místě z deseti účastníků. V kádru kouče Thomase Weissenböcka je většina domácích hráčů a pouze dva legionáři. Slovinec Alen Coralic a bulharský záložník Nikolov Svetozar. Rakušané odehráli doposud tři zápasy. Nejprve prohráli s SV Ried 0:1, poté vyhráli 12:0 nad Westbahn Linz a v posledním duelu překvapivě porazili Apoel Nikosia 2:1.
     
    Hezký večer vážení fanoušci kopané, vítejte u sledování přípravného zápasu pražské Sparty, která v rámci soustředení v Rakousku odehraje duel proti týmu FC Blau-Weiss Linz.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.

    Roman Zajíček

    Góly: 13. Grajciar, 27. Kweuke, 45. Kweuke - 89. Knabel


    AC Sparta Praha: Holý - Gil (46. Coufal), Brabec, Švejdík, Hybš - Kadeřábek (46. Přikryl), Grajciar, Polom, Juhar (60. Skalák) - Kadlec (60. Podaný) - Kweuke (46. Kerič). Trenér: Vitězslav Lavička.
    FC Blau-Weiss Linz: Wimleitner - Knabel, Maier, Coralic, Lindner, Arapovic (61. Sulimani), Huspek, Hartl, Wawra (54. Nikolov), Guselbauer D., Guselbauer M. Trenér: Thomas Weissenböck.