Holandsko – Dánsko 0:1 (kon.) | Nemecko – Portugalsko 1:0 (kon.)
koniec
Nemecko
1:0 (0:0)
Portugalsko
Sobota 09.06.2012, 20:45 • Arena Lviv, Ľvov • Majstrovstvá Európy
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose druhého zápasu druhého hracieho dňa Majstrovstiev Európy medzi Nemeckom a Portugalskom. Stretnutie začína o 20:45.
     
    Pokúsim sa vám priblížiť cestu oboch tímov cez kvalifikačnú časť až na šampionát. Začneme pri tíme, ktorý je uvádzaný ako domáci teda Nemecko. Nemci sa v kvalifikačnej skupine stretli s Tureckom, Belgickom, Rakúskom, Azerbajdžanom a Kazachstanom. Pre nich celkom ľahká skupina a tak to aj dopadlo. Prvý zápas s Belgickom bol pre Nemcov asi najťažší ale potom sa už dokázali rozbehnúť. Na belgickej pôde zvíťazili „iba“ 0:1 a doma im ukázali svoju silu výsledkom 3:1. S Azerbajdžanom 1:3 a 6:1, ďalej Turecko, 1:3 a 3:1, outsideri z Kazachstanu 0:3 a 4:0 a nakoniec Rakúsko, 1:2 a 6:2. Nemci teda v skupine vyhrali desať z desiatich zápasov, s plným počtom bodov a so skóre 34:7 bolo o postupujúcom už dávno rozhodnuté. V tomto kalendárnom roku odohrali tri prípravné zápasy. Prvý vo februári, kedy podľahli na domácej pôde Francúzsku. 26. Mája podľahli Švajčiarsku 5:3 hlavne vďaka trom gólom Derdiyoka. Posledný prípravný zápas sa im už podarilo vyhrať proti slabučkému Izraelu 2:0. Nemci majú okrem Portugalska v skupine ešte aj Holandsko a Dánsko. B skupinu môžeme kľudne pokladať za najťažšou na turnaji.
     
    A teraz Portugalsko, ktoré to malo o niečo ťažšie. V skupine sa streli len so štyrmi tímami a to boli Dánsko, Nórsko, Island a Cyprus. Favoriti skupiny podávali dosť kolísavé výkony. V prvom zápase proti outsiderovi z Cyprusu uhrali v Portugalsku len remízu 4:4. V odvete na Cypre vyhrali 0:4. V druhom zápase prišla ich prvá prehra a to s Nórmi, ktorým podľahli 1:0 vonku. Doma im to vrátili tým istým výsledkom 1:0. Zápasy s Islandom skončili 1:3 vonku a 5:3 doma, doslova hokejové skóre. Posledné spomeniem Dánsko, víťaza skupiny. Portugalci dokázali síce doma vyhrať 3:1 ale vonku prehrali 2:1, čo ich posunulo na druhú priečku v tabuľke, ktorá zabezpečovala len baráž o postup na EURO 2012. Zaujímavé však je, že s Nórskom mali v skupine rovnaký počet bodov a tak od veľkého zlyhania ich delil naozaj len kúsok. V baráži sa stretli s Bosnou a Hercegovinou, prvý zápas hrali vonku a zápas skončil bez gólov teda 0:0. Vyzeralo to, že Portugalci hazardujú so svojou tímovou povesťou nakoniec však doma bezproblémovo vyhrali 6:2 a zaistili si postup na najväčší turnaj v Európe. V troch prípravných zápasoch, ktoré odohrali tento rok nedokázali zvíťaziť ani raz. Najprv s Poľskom vo Varšave remizovali 0:0, ďalej na domácej pôde s Macedónskom taktiež len 0:0. Posledný zápas 2. Júna prehrali s tureckou reprezentáciou 1:3. Zdá sa, že Portugalci budú mať problémy hlavne s útok a s gólmi. Uvidíme však, čo nám prinesie dnešný zápas. Všetci dobre vieme, že príprava býva niekedy celkom iná než samotný šampionát.
     
    Tieto tímy si vo svojej histórii zmerali sily už osemkrát. Lepšie sú na tom Nemci, ktorý dokázali trikrát vyhrať, Portugalci len dvakrát ostatné zápasy skončili remízou. Celkové skóre vzájomných zápasov je vyrovnané 9:9. Naposledy sa streli v štvrťfinále predchádzajúcich Majstrovstiev Európy, Nemci vtedy dokázali vyhrať 3:2. Papierovo silnejším celkom sú práve Nemci ale Portugalci im majú určite čo vracať a história hovorí, že tieto zápasy bývajú veľmi vyrovnané. Nechajme sa prekvapiť ako dopadne samostatný zápas. Ešte si spomeňme, že Nemci sú držitelia už 3 pohárov za Majstrovstvá Európy a to z rokov 1972, 1980, 1996. Portugalci zatiaľ bez trofeje.
     
    Úvodné zostavy:

    Nemecko: Neuer - Hummels, Badstuber, Lahm (C), Boateng - Khedira, Schweinsteiger, Podolski, Müller - Özil, Gomez

    Portugalsko: Patrício - Pereira, Alves, Pepe, Coentrao - Veloso, Moutinho, Meireles - Nani, Ronaldo (C), Postiga

    Rozhodcovia: Stéphane Lannoy - Frédéric Cano, Michael Annonier (všetci FRA).
     
    Tento druhý zápas skupiny B sa odohrá na štadióne v ukrajinskom meste Ľvov. Kapacita štadiónu je 34 915 divákov.
     
    Obe mužstvá sú už na trávniku, nasledujú hymny oboch krajín.
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    1
    Zápas sa začal, úvodný výkop pre Portugalsko.
     
    1
    Nemci nastúpili v zápase v bielych dresoch, Portugalci obliekajú červené farby.
     
    1
    Stretnutie začalo naozaj opatrne, Nemecko kombinuje na vlastnej polovici ihriska.
     
    2
    Prvá akcia v zápase, Jerome Boateng vystrúhal milimetrový center na hlavu Maria Goméza, ktorý zakončil k ľavej žrdi, Patrício sa musel poriadne natiahnuť.
     
    3
    Prvý rohový kop patri hráčom Portugalska. Exekútorom bude Veloso. Hra sa nachvíľu zastavila, diváci hádžu neželané predmety na trávnik.
     
    4
    Ďalekonosný aut, ktorý hodil Coentrao nenašiel nikoho, Neuer nechal loptu prejsť cez čiaru. Nasleduje odkop z "päťky".
     
    5
    Lannoy píska ďalší faul, previnil sa Sami Khedira. Ten sa príliš dravo tlačil za loptou.
     
    6
    Badstuber dokázal cez dvoch hráčov odcentrovať na vzdialenejšiu žrď, kde si na loptu počkal Rui Patrício.
     
    7
    Divákom sa nepáči hra Nemecka. Obrancovia si totiž vymieňajú loptu aj s brankárom Neuerom.
     
    8
    Píska sa ďalší faul proti Nemecku, k zemi sa ochotne porúčal Coentrao.
     
    9
    Úvod stretnutia je naozaj opatrný, oba tímy majú rešpekt voči súperovi. Určite to nie je taký úvod, aký sme mohli vidieť v zápase Holandsko - Dánsko.
     
    9
    Až teraz prichádza vážnejšie ohrozenie brány Portugalska. Podolski sa dostal až k zakončeniu, no prízemnou strelou napálil iba do Patrícia.
     
    11
    Mesut Ozil sa šikovne preštrikoval cez dvojicu obrancov, no v poslednej chvíli mu zabránil vystreliť Alves.
     
    13
    Nepríjemný zákrok Héldera Postigu. Ten dobiedzal na vybiehajúceho Manuela Neuera, v sklze to však prehnal a zbytočne zopálil nemeckého gólmana. Za tento počin si vyslúžil žltú kartu.
     
    14
    Mario Goméz to prehnal v mikrosúboji, rozhodca píska faul. Hra sa kúskuje.
     
    15
    Zmätok v obrane Portugalska, Raul Meireles vytiahol loptu spomedzi nôh Maria Gomeza.
     
    16
    Faul sa píska aj na druhej strane, Moutinho zastavil Schweinsteigera nedovolene.
     
    18
    Ronaldo predviedol krásne kľučky, ktorými oklamal Boatenga, následne poslal loptu do malého vápna, kde v poslednej chvíli zabránil Nanimu zakončiť Lahm.
     
    19
    Coentrao po vhodení lopty do hry skúšal nacentrovať, jeho snaha zmarená dobiedajúcim obrancom.
     
    20
    Loptu prevažne kontrolujú Nemci, predovšetkým na svojej polovici ihriska, kde si obrancovia vymieňajú krátke prihrávky. Divákom sa to pochopiteľne nepáči.
     
    21
    Na vysokú loptu, ktorá mala pôvodne nájsť Cristiana Ronalda si najvyššie vyskočil Manuel Neuer.
     
    22
    Pepe zaváhal v rozohrávke, Podolski vyslal kolmicu na Gomeza, ktorý však propagačnou strelou iba pozdravil Patrícia.
     
    24
    Mario Gomez faulovaný tesne pred šestnástkou, Nemci dohrávali situáciu a dokázali loptu dostať až do siete, no rozhodca výhodu neudelil. Bude sa zahrávať nepríjemný priamy kop.
     
    25
    Nacvičený signál z ktorého nakoniec pálil Podolski, tomu sa nepodarilo prestreliť dobre postavený portugalský múr.
     
    26
    Na druhej strane rýchly postup v podaní Naniho, ktorý prenechal loptu Ronaldovi, ten obaľovačkou skúšal obstreliť Khediru - neúspešne.
     
    27
    Nanimu sa nepodarilo predrať cez početnú nemeckú obranu.
     
    28
    Podolski skúšal zakončiť vysokú skackavú loptu, no vôbec ju netrafil. Namiesto toho predviedol zaujímavé akrobatické predstavenie.
     
    29
    Nani zastavil Ozila nedovolene. Pomáhal si rukami, dokonca aj nohami.
     
    30
    Portugalci zlyhali v útoku, namiesto toho prichádza rýchla kontra Nemcov. Tí sa zbytočne zbrzdili, nakoniec skúšal Podolski z prvej vypáliť z osi ihriska, no vysoko, vysoko prestrelil bránu. Zakončenie pripomínalo penaltu Ramosa z Ligy majstrov.
     
    32
    Čoraz viac aktívnejší Nemci v ďalšom útočnom snažení. Zbytočne sa sa sami pripravujú o sľubné šance nezmyselnými prihrávkami dozadu.
     
    34
    Müller to skúšal na pravom krídle, tam ho odzbrojil šikovným sklzom Coentrao.
     
    36
    Ďalší hluchý moment. Hra sa odohráva medzi šestnástkami, loptu prevažne kontrolujú Nemci. Zakončenia chýbajú.
     
    36
    Gomez sa až príliš dravo snažil dostať do zakončenia, pri tomto počínaní fauloval Pepeho, ktorý sa naozaj ochotne porúčal k zemi.
     
    38
    Sami Khedira to skúša spoza vápna, strela je ale veľmi nepresná. Divákom sa nepáči hra ich miláčikov.
     
    39
    Podolski rýchlo rozohral aut na Özila, ten po chvíli stráca loptu. Portugalci si ju ale dlho neužili, o malý moment ju znova iba odovzdávajú.
     
    40
    Ťažko povedať, či hráči Nemecka teraz zakončovali, alebo prihrávali. Lopta najskôr putovala z ľavej strany na pravú , potom zasa späť. Oba pokusy boli polo-strely, polo-prihrávky.
     
    41
    Z veľkej diaľky páli Moutinho, v rýchlosti vyskúšal pozornosť Neuera, tan ale nemusel zasahovať. Tento pokus bol príliš nepresný.
     
    42
    Lukas Podolski obkopol obrancu a slabým centrom skúšal nájsť spoluhráčov, no všetci čakali loptu až na vzdialenejšej žrdi.
     
    43
    Holger Badstuber ďalším hráčom, ktorý vidí žltú kartu. Nemecký bek si ju vyslúžil za nešikovný faul.
     
    44
    Priamy kop nepohrozil, Neuer vyskočil najvyššie a upokojuje situáciu.
     
    45
    Pereira z pravej strany hľadal hráčov v červených dresoch pred Neuerom, Badstuber odkopol na roh.
     
    45
    Neuveriteľné šťastie Nemecka! Pepe vypálil z hranice vápna, lopta sa odrazila od brvna na bránkovú čiaru a von z priestoru brány! Gól to nie je! Tento moment pripomenul neuznaný gól Lamparda z Majstrovstiev sveta 2010, no tento krát lopta za bránkovou čiarou nebola.
     
    Prvý polčas skončil.
     
    Rozhodca nenadstavil žiaden čas, prvý polčas sa končí. Gól sme v ňom nevideli, najvážnejšia šanca prišla až v závere prvej štyridsaťpäť minútovky, keď Pepe napálil brvno a lopta sa odrazil na bránkovú čiaru a von z brány. Druhý polčas začne zhruba o 21:47.
     
    Pripomeňme si úvodné zostavy:

    Nemecko: Neuer - Hummels, Badstuber, Lahm (C), Boateng - Khedira, Schweinsteiger, Podolski, Müller - Özil, Gomez

    Portugalsko: Patrício - Pereira, Alves, Pepe, Coentrao - Veloso, Moutinho, Meireles - Nani, Ronaldo (C), Postiga

    Rozhodcovia: Stéphane Lannoy - Frédéric Cano, Michael Annonier (všetci FRA).
     
    Polčasové štatistiky:
    Držanie lopty: 61% - 39%.
    Strelecké pousy: 6 - 3.
    Žlté karty: 1 - 1.
    Fauly: 6 - 8.
     
    Hráči sa vracajú na trávnik, o chvíľu začne druhý polčas.
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    46
    V úvode druhého polčasu aktívnejší Nemci, sériu striel na Patríciovu bránu dokázali obrancovia zastaviť. Podolski, Khedira a ani Özil neprestrelili stopérov.
     
    47
    Miguel Veloso skúšal oklamať Lukasa Podolského, ten ho ale zastavil nedovolene.
     
    48
    Naniho center do vápna v poslednej chvíli zblokovaný na roh. Loptu,ktorá putovala od rohovej zástavky, vyboxoval Neuer.
     
    49
    Hviezda Realu Madrid Cristiano Ronaldo skúšal prekvapiť Neuera z uhlu, no nemeckému gólmanovi nenarobil vrásky na čele.
     
    50
    Znova Ronaldo, ten svojimi "bicyklami" oklamal obrancu, no jeho center sa nedostal až pred bránu, kde nabiehal Postiga. Roh pre Portugalsko.
     
    52
    Sami Khedira v šprinterskom súboji zlyhal, no aj s veľkou dávkou pomoci Velosa, ktorý rukami zastavil nemeckého stredopoliara. Píska sa faul a štandardka pre Nemecko.
     
    53
    Coentrao si sklepol loptu s Ronaldom, následne nepretlačil loptu Boatenga. Po autovom vhadzovaní lopta zblokovaná až na roh.
     
    55
    Müller vyskočil na vysokú loptu až príliš vysoko, pričom fauloval Moutinha.
     
    57
    Nemci sa snažia dobyť bránu Portugalska, no Podolskému lopta odskočila príliš ďaleko. K zakončeniu sa už nedostal.
     
    57
    Chyba v rozohrávke Portugalska, loptu zachytil Podolski a okamžite ju naservíroval na hlavu Gomezovi, ktorý ale prestrelil bránu.
     
    59
    Hra je prerušená, na trávniku ostáva ležať Moutinho, na ktorého "dupol" Sami Khedira. Zasahovať musia aj lekári.
     
    60
    Žltá karta pre portugalčana Coentraa, ktorý predviedol sklz, ktorý absolútne nebol čistý.
     
    42
    Badstuber sa voči Nanimu previnil nedovolene, za čo vyslúžil žltú kartu.
     
    Ospravedlňte krátky výpadok, zapríčinený technickými problémami.
     
    64
    Meireles trafil Badstubera vo vzájomnom súboji lakťom, za čo sa mu aj slušne ospravedlnil.
     
    65
    Cristiano Ronaldo sa už chystal ku strele, no v poslednej chvíli mu pod nohy vletel obetavý Boateng.
     
    66
    Boateng musí byť krátko ošetrovaný. Vyzerá byť ale v poriadku.
     
    67
    Portugalci sa sami pripravili o roh, keď Nani nedovolene odtlačil Mullera. Všetko si to všimol postranný rozhodca.
     
    69
    Ďalšia žltá karta, tento raz ju vidí Jérome Boateng. Ten sa previnil voči Ronaldovi, ktorého atakoval zo zadu.
     
    70
    Prvé striedanie v zápase. Héldera Postigu vystrieda útočník Benfici Lisabon Nélson Oliveira.
     
    72
    Nemecko dalo gól!
    Z čista-jasna prichádza úvodný gól! MARIO GOMEZ zúžitkoval hlavou nádherný center Podolského! Voči tomuto zakončeniu do protipohybu nemal Patrício šancu.
     
    75
    Portugalci sú na ťahu, séria prihrávok na jeden dotyk na malom priestore bola už prehnaná a loptu získavajú Nemci.
     
    77
    Už to mohlo byť 2:0 ! Lukas Podolski v rýchlej kontre na pravom krídle, rýchlou loptou skúšal nájsť nabiehajúceho Maria Gomeza, ktorý sa začahoval za zakončením, no chýbal mu jeden, či dva kroky.
     
    78
    Do konca stretnutia zostáva necelých 12 minút, no záverečný tlak Portugalska neprichádza. Naopak, Nemci kontrolujú hru a tlačia sa do zakončení.
     
    79
    Navyše faulujú, Coentrao vo výskoku trafil lakťom Müllera.
     
    80
    Strieda Nemecko, z ihriska odchádza autor gólu Mario Gomez, ktorého nahradí Miroslav Klose.
     
    81
    Strieda aj Portugalsko, miesto Raula Meirelesa zaujme Silvestre Varela z FC Porto.
     
    81
    Nemecký postup zastavený čiarovým rozhodcom, Mesut Özil sa ocitol v ofsajde.
     
    82
    Strelou z dvadsiatich metrov skúšal Ronaldo prekvapiť Neuera, touto delovkou riadne potrápil nemeckého gólmana.
     
    83
    Roh Moutinha našiel iba obrancov súpera.
     
    83
    Už mohlo byť vyrovnané! Coentrao prevzal loptu na hrane vápna, mal to však na opačnú nohu a so zakončením teda počkal, Hummels dobre zakročil. Rohový kop sa Portugalsku nevydaril.
     
    84
    Obrovské šťastie Nemecka! Nani vyslal nenápadný center na bránu, ktorý opečiatkoval brvno!
     
    86
    Varela vybojoval ďalší rohový kop, Nani neposlal loptu do ohňa ideálne.
     
    86
    V posledných minútach je portugalský tlak viditeľný. Nemci sa začínajú obávať o výsledok. Neuer má čoraz viac a viac práce.
     
    87
    Taktické striedanie Nemecka, z ihriska odchádza Mesut Özil, ktorého nahradí Toni Kroos.
     
    88
    Podolski si nabehol na kolmicu, už-už sa zdalo, že ide o ofsajd, no napokon nie. Podolski vyslal center do vápna, kde ale nikto netrafil loptu ideálne.
     
    89
    Vyrovnanie bolo na dosah! Po strele Oliveiru sa lopta od Neuera odrazila na os ihriska, kde nabiehal striedajúci Silvestre Varela, ktorý však nedokázal loptu usmerniť do siete! Oproti nemu totiž vybehol nemecký gólman, ktorý zlikvidoval aj túto vyloženú šancu!
     
    90
    Nemci naťahujú čas, faulovaný Thomas Müller sa neochotne stavia na nohy.
     
    90
    Nadstavovať sa budú ešte tri minúty.
     
    90+
    Prvá minúta nadstaveného času uplynula, lopta sa nachádza na polovici Portugalska. Nemci nepúšťajú súpera do zakončení.
     
    90+
    Miroslav Kloose fauluje, hra sa kúskuje.
     
    90+
    Hummels vynikajúcim zákrokom odzbrojil Portugalčanov, snaží sa dostať loptu čo najďalej od Neuera.
     
    90+
    Veľká šanca Portugalska! Ronaldo potiahol loptu na ľavom krídle, nabil Nanimu, ktorý z prvej triafa iba Badstubera!
     
    90+
    Posledné striedanie Nemecka. Z ihriska odchádza Muller, ktorého nahradí Bender.
     
    90+
    Plynie už piata minúta nadstaveného času. Vo vzduchu sa nepríjemne zrazili Schweinsteiger a Alves. Obaja sú ošetrovaní.
     
    Koniec zápasu.
     
    Je tu koniec zápasu! Nemecko víťazí nad Portugalskom 1:0! Nemci sa dokázali ubrániť silnému záverečnému tlaku Portugalska a získavajú cenné tri body do tabuľky! Jediný gól v zápase vsietil Mario Gomez až v 72. minúte, keď hlavou prekonal Patrícia.
     
    Pozápasové štatistiky:
    Držanie lopty: 56% - 44%.
    Strelecké pokusy: 12 - 11.
    Žlté karty: 2 - 2.
    Fauly: 14 - 19.
     
    Aj tieto čísla hovoria o vyrovnanosti oboch tímov. Úspešnejší však boli dnes hráči Nemecka. Ja Vám ďakujem za pozornosť pri dnešných zápasoch a teším sa na Vás pri ďalších zápasoch zajtra. O 18:00 na seba narazia úradujúci majstri sveta Španieli a Taliani.
    O 20:45 potom EURO2012 pokračuje zápasom Írsko - Chorvátsko. Pre dnes sa s Vami lúči Peter Marienka. (22:42:55)
    Góly: 72. Gomez

    Karty:   42. Badstuber (GER), 69. Boateng (GER) - 13. Postiga (POR), 60. Coentrao (POR)


    Nemecko: Neuer - Hummels, Badstuber, Lahm (C), Boateng - Khedira, Schweinsteiger, Podolski, Müller - Özil, Gomez
    Portugalsko: Patrício - Pereira, Alves, Pepe, Coentrao - Veloso, Moutinho, Meireles - Nani, Ronaldo (C), Postiga

    Rozhodca: Stéphane Lannoy - Frédéric Cano, Michael Annonier (všetci FRA)