Holandsko – Dánsko 0:1 (kon.) | Nemecko – Portugalsko 1:0 (kon.)
koniec
Holandsko
0:1 (0:1)
Dánsko
Sobota 09.06.2012, 18:00 • Metalist Stadium, Charkov, Ukrajina • Majstrovstvá Európy
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. V sobotu pokračujeme atraktívnym súbojom Holandska a Dánska.Stretnutie začína o 18:00.
     
    Vicemajstri z Holandska prišli na Európsky šampionát s vysokými ambíciami. Určite by si radi zopakovali finále Majstrovstiev sveta 2010, tentoraz ale s víťazným koncom. Holandsko v kvalifikácii v skupine E dominovalo, z desiatich zápasov dokázali deväťkrát vyhrať, jediný tím, ktorý ho zdolal bolo Švédsko(3:2). Pred šampionátom si Holanďania zahrali tri prípravné v zápasy. V prvom šokujúco prehrali na domácej pôde s Bulharskom 1:2, no veľmi rýchlo si napravili reputáciu, keď v Rotterdame zdolali Slovenskú futbalovú reprezentáciu 2:0. Následne si vychutnali reprezentáciu Severného Írska, ktorú deklasovali 6:0. Bert van Marwijk má vo svojom kádri naozaj skúsených hráčov so zvučnými menami ako Robin van Persie, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt či Arjen Robben.
     
    V lete to bude už 20 rokov od vtedy, čo Dánsko senzačne vyhralo šampionát. V poslednej chvíli bolo Dánsko povolané na ME ako náhrada za Juhosláviu. Pred majstrovstvami snáď ani najväčší optimista vtedy nečakal, že to budú práve Dáni, ktorí zdvihnú nad hlavu trofej. 26.6.1992 však vo finále zdolalo Nemecko a senzácia bola hotová.
    Dánsko v kvalifikačnej skupine H prekvapilo a v konečnom bodovaní predbehlo aj Portugalsko. S bilanciou 19 bodov, 6 výhier, 1 remíza a 1 prehra vyhralo skupinu H. Dánsko si pred EUROm zahralo dva prípravné zápasy, v prvom podľahlo Brazílii 1:3, no v druhom sa už tešilo z víťazstvá, keď zdolalo Austráliu 2:0. Morten Olsen má k dispozícii opory ako Christian Eriksen,Daniel Agger, Simon Poulsen a iní.
     
    Kto dokáže v tomto úvodnom zápase skupiny B uspieť? Budú to favorizovaní "Oranjes ", alebo "Dánsky dynamit" opäť prekvapí? Tento veľmi zaujímavý duel "skupiny smrti" (Holandsko,Dánsko,Nemecko,Portugalsko) začína o 18:00.
     
    Toto zaujímavé stretnutie sa odohrá na Štadióne Metalist v ukrajinskom Charkove. Tento štadión je najstarší zo všetkých štadiónov EURO 2012 a patrí k tým menším svätostánkom. Jeho kapacita činí 38 863 divákov. V roku 2009 prešiel štadión výraznou rekonštrukciou a preto patrí medzi najkrajšie štadióny šampionátu.
     
    Úvodné zostavy:

    Holandsko: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Vlaar, Willems - van Bommel (C), N. de Jong - Robben, Sneijder, Afellay - van Persie. Trenér: Bert van Marwijk.

    Dánsko: Andersen - Kjaer, Agger (C), S. Poulsen, Jacobsen - Kvist, Zimling - Eriksen, Rommedahl, Krohn-Dehli - Bendtner. Trenér: Morten Olsen

    Rozhodcovia: Damir Skomina - Primož Arhar, Matej Žunič (všetci SVN) - Pavel Královec (CZE).
     
    Náhradníci:
    Holandsko:Vorm (GK), Krul (GK), Mathijsen, Bouma, Boulahrouz, Schaars, Strootman, van der Vaart, Kuyt, Huntelaar, L. de Jong, Narsingh.
    Dánsko:Lindegaard (GK), Schmeichel (GK), Bjelland, Okore, Wass, C.Poulsen, Kahlenberg, Pedersen, Mikkelsen.
     
    Mužstvá vychádzajú na trávnik, po úvodnom ceremoniáli a národných hymnách sa zápas môže začať.
     
    Množstvo fanúšikov Holandska si našlo cestu až do Charkova. Preto teda veľká časť hľadiska žiari v oranžových farbách.
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop patrí Holanďanom. Tí začínajú akciu až z hĺbky obrany.
     
    1
    Prichádza prvý faul v zápase, po autovom vhadzovaní sa previnil Nigel de Jong.
     
    2
    Štandardku zahranú z takmer polovice ihriska predĺžil hlavou kapitán dánskeho výber Daniel Agger, Stekelenburg s veľkou istotou chytá do rúk.
     
    3
    Prvá vážnejšia situácia. Jetro Willems napriahol z 30 metrov a len o centimetre míňa brvno Andersenovej brány!
     
    4
    Biliard medzi obrancami Holandska, snažia sa udržať loptu a nepustiť súpera do akcie.
     
    5
    Arjen Robben aj s prispením obrancu odcentroval pred bránu, kde sa do zakončenia dral Ibrahim Afellay. Ten bol však tienený obrancom a jeho usmernenie lopty do priestoru brány teda veľmi nepresné.
     
    7
    Zatiaľ vidíme veľkú dominanciu hráčov Holandska. O tom svedčí aj držanie lopty 90% ku 10%.
     
    7
    Už mohol byť gól! Wesley Sneijder cez beka odcentroval prízemnú loptu, z prvej vypálil Robin van Persie, ktorý z desiatich metrov míňa ľavú žrď!
     
    8
    Dáni majú k dispozícii ďalší priamy kop, previnil sa Vlaar.
     
    9
    Päť členný holandský múr zabránil lopte doputovať až do siete. Exekútorom štandardnej situácie bol Christian Eriksen.
     
    10
    Mladý Afellay oklamal dvojicu stopérov a z kľučky vyslal nepríjemnú strelu. Andersen sa riadne natiahol, no zbytočne. Lopta o pol metra míňa spojnicu.
     
    11
    Ďalšia vyložená šanca Holandska! Robin van Persie poslal šikovnú prihrávku na nabiehajúceho Wesleyho Sneijdera. Ten v päťke zlyhal, pretože nedokázal hlavou usmerniť loptu do siete!
     
    12
    Priamy kop aj pre "Oranjes", Zimling zo zadu skopol Van Persieho.
     
    14
    Mark van Bommel skúšal z veľkej diaľky prekvapiť dánskeho gólmana Andersena. Jeho delovka však nemala oči, loptu chytajú diváci na tribúne za bránou.
     
    16
    Strelu vyskúšal aj hviezda FC Bayern Mníchov Arjen Robben. Andersen nemal väčšie problémy s chytením tejto prízemnej polostrely.
     
    17
    Denis Rommedahl na pravom krídle potiahol loptu až na úroveň vápna, odkiaľ poslal center pred Stekelenburga. Holandský gólman vyskočil najvyššie, skrotil loptu a upokojil situáciu.
     
    18
    Nádherná akcia Holandska! Robin van Persie v páde pretlačil loptu na nabiehajúceho Arjena Robbena. Ten potiahol loptu až do šestnástky, kde sa mu ponúkali Sneijder a Affelay. Robben však váhal, nakoniec zvolil prihrávku, ktorú v poslednej chvíli obranca sklepol do rúk Andersenovi. Holanďania ešte reklamujú "malú domov", arbiter si nedá povedať.
     
    20
    Opäť priestor pre Holandsko, po centri Wesleyho Sneijdera sa do zakončenia predieral Robin van Persie. Pred ním však zasiahol ešte bek Dánska a Oranjes zahrajú prvý rohový kop.
     
    21
    Holanďania kombinujú na vlastnej polovici ihriska, divákom sa to pochopiteľne nepáči a dávajú to najavo jasným piskotom.
     
    23
    Robben vystrúhal šikovnú prihrávku na Van Persieho, ktorý sa nachvíľu odpútal od obrancu. Robin sa skúšal okolo stopéra obtočiť, pri zakončení sa mu pošmyklo a strela preto aj tak vyzerá. Andersen nezasahoval. A ani nemusel.
     
    24
    Dánsko dalo gól!
    Nedáš-dostaneš! Toto staré-známe pravidlo sa potvrdilo! Všetko to začalo od Simona Poulsena, ktorý vo vápne našiel MICHAELA KROHN-DEHLIHO a ten z ľavej strany pomedzi nohy Stekelenburga otvára gólový účet Dánska!
     
    28
    Zaskočení Holanďania pokračujú v útočnom tlaku. Teraz sú na rade oni.
     
    29
    Ďalší rohový kop pre Oranjes, exekútorom je Arjen Robben.
     
    30
    Po rohu sa k hlavičke predieral Affelay. Ten sa pri zakončení nepríjemne zrazil s dánskym obrancom. Po krátkom ošetrení sa vracia do hry.
     
    31
    Simon Poulsen a jeho snaha o ďaleký a vysoký center. Táto lopta nemala potrebné parametre a preto končí až za bránkovou čiarou. Rozohrávať späť ju bude Maarten Stekelenburg.
     
    33
    Holanďania volia taktiku krátkych presných prihrávok. Tá sa im doposiaľ nevyplatila.
     
    33
    Zblokovaný center ešte pred čiarou zachránil Stekelenburg a ihneď loptu posiela späť do stredu ihriska.
     
    34
    Obrana Holandska je v dnešnom zápase naozaj neistá. Vlaar našťastie pre Oranjes zachytil šikovný točený center, ktorý vyslal Krohn Dehli.
     
    36
    Už mohlo byť vyrovnané! Andersen rozohral úplne zle, loptu zachytil Arjen Robben. Okamžite sa mu na stranách ponúkali ďalší útočníci, no Robben volil strelu spoza obrancu. Tá opečiatkovala ľavú žrď brány Dánska, Andersen si riadne vydýchol!
     
    38
    Johny Heitinga sa prezentoval nešikovným faulom na Bentnera. Rozhodca si to pochopiteľne všimol a odpískal.
     
    39
    Znova to Holanďanom nevyšlo! Affelay dostal loptu od Nigela de Jonga, šikovnou kľučkou obohral dvoch bekov a z hranice vápna vypálil tvrdý projektil, ktorý opäť o kúsok míňa brvno! Začína to vyzerať, akoby bola dánska brána pre Holandsko prekliata!
     
    40
    A veľký vzruch aj na druhej strane! Jacobsen z pravej strany poslal loptu na druhú stranu, kde si nabiehal Niki Zimmling, ktorému sa strela z voleja vôbec nevydarila. Nebyť tohto zaváhania, mohol to byť gól, pretože brána bola odkrytá.
     
    42
    Znova práca pre Stekelenburga. Autor gólu Michael Krohn-Dehli si vypýtal loptu a spoza obrancu poriadne natiahol gólmana Holandska!
     
    43
    Neuveriteľné, čo dokážu Holanďania zahodiť! Wesley Sneijder si vo vápne všimol voľného nabiehajúceho útočníka Arsenalu Londýn Robina van Persieho. Ten nevypálil z prvej, ale spravil dva kroky, čo sa mu nakoniec vypomstilo, pretože pri zakončení už viac-menej padal. Vyzerá to, že Holandsku nie je súdené dať gól!
     
    45
    Zblokovaný pokus Jacobsena, Dáni získavajú druhý roh v zápase.
     
    45
    Nikto nečakal, že sa lopta dostane až k Aggerovi,ktorý stál až na vzdialenejšej žrdi, dokonca ani samotný Agger. Zaskočený teda nezakončil ideálne.
     
    45
    Bude sa nadstavovať jedna minúta.
     
    Prvý polčas skončil.
     
    Prvý polčas zápasu Holandsko - Dánsko je za nami. Holanďania si vypracovali množstvo šancí, no ani Sneijder, ani van Persie ba ani Robben nedokázal prekonať dánskeho gólmana Andersena. Naopak, po štyridsiatich piatich minútach vyhrávajú Dáni, o jediný gól sa v 24. minúte postaral Michael Krohn-Dehli, ktorý našiel medzeru medzi nohami Stekelenburga.
     
    Ak chcú Holanďania pomýšľať na bodový zisk zo zápasu, budú musieť začať premieňať svoje vyložené šance. V prvom polčase ich bolo naozaj ako húb po daždi.
     
    Druhý polčas začne zhruba o 19:02.
     
    Pripomeňme si dnešné úvodné zostavy:

    Holandsko: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Vlaar, Willems - van Bommel (C), N. de Jong - Robben, Sneijder, Afellay - van Persie. Trenér: Bert van Marwijk.

    Dánsko: Andersen - Kjaer, Agger (C), S. Poulsen, Jacobsen - Kvist, Zimling - Eriksen, Rommedahl, Krohn-Dehli - Bendtner. Trenér: Morten Olsen

    Rozhodcovia: Damir Skomina - Primož Arhar, Matej Žunič (všetci SVN) - Pavel Královec (CZE).
     
    Hráči sú späť na ihrisku, o chvíľu začne druhé dejstvo hry.
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    46
    Dáni začínajú druhý polčas na svojej obrannej polovici.
     
    46
    Pri lopte však okamžite Holanďania, sériou krátkych prihrávok sa snažia dostať až pred Andersena. Už-už sa zdalo, že Sneijder bol v ofsajde, nakoniec čiarový arbiter nezdvihol ruku. Útočník Interu Miláno bol už v ťažkom uhle a nedokázal zakončiť.
     
    48
    Arjen Robben skúšal spoza obrancu vsietiť podobný gól, aký vídavame u nášho ostrostrelca Miroslava Stocha. Obranca mu ale vložil nohu do strely, Oranjes majú k dispozícii ďalší rohový kop.
     
    49
    Kolmica na Rommedala príliš rýchla, Stekelenburg iba pozbieral loptu.
     
    50
    Robin van Persie vo veľkej šanci, v zlomovom momente sa však pošmykol a netrafil loptu ideálne.
     
    50
    Znova Sneijder vysunul Van Persieho, ten sa znova pošmykol, znova z toho nie je ohrozenie Andersenovej brány.
     
    51
    Šikovná strela Marka van Bommela plachtila vo výške asi jedného metra, Andersen zblokoval na ďalší roh.
     
    52
    Zasa veľká šanca Holandska! Affelay v rýchlosti vyslal prízemnú loptu do protipohybu gólmana Andersena, ten sa riadne natiahol, na loptu však nedočiahol. Tento pokus líže žrď!
     
    53
    Ďalšia možnosť rohového kopu pre Holandsko.
     
    53
    Ten bol zblokovaný a roh sa zopakuje.
     
    54
    Johny Heitinga netrafil hlavou ideálne loptu, ktorú z rohu vyslal Robbena, ten je na neho nahnevaný.
     
    54
    Už to mohlo byť 0:2! Simon Poulsen predviedol svoje umenie, predral sa až cez trojicu bekov, vyslal loptu pred Stekelenburga, v poslednej chvíli na roh odkopáva Affelay.
     
    57
    Herné tempo nachvíľu opadlo, všetko sa odohráva prevažne medzi šestnástkami.
     
    57
    Pekná krížna prihrávka na Poulsena, ten z pravého krídla vysiela center v nádeji, že nájde Aggera. Lopta letela však príliš vysoko na to, aby ju kapitán Dánska zachytil.
     
    59
    Priamy kop pre Holandsko, zahral ho Wesley Sneijder. Stroskotal však na dobre postavenom múre dánskych hráčov, následná lopta, ktorú do ohňa vrátil van Bommel letí príliš vysoko.
     
    61
    Sneijder sa snažil uvoľniť cez Jakobsena, ten ho zastavil nedovolene. Tento zákrok si pýtal žltú kartu, rozhodca Damir Skomina sa tento krát zdržal.
     
    62
    Po priamom kope Sneijdera sa lopta dostala až do siete, no radosť Holanďanom pokazil čiarový rozhodca. Ten avizoval ofsajdové postavenie Heitingu.
     
    63
    Ďalšiu šancu zahodil Arjen Robben. Tento útočník nie je zrovna hlavičkový zakončovateľ a teraz to mali možnosť všetci vidieť.
     
    64
    Šikovná prihrávka našla nabiehajúceho Jakobsena. Tomu sa nepodarilo odcentrovať presne, na jedného útočníka Dánska pripadala až dvojica obrancov Holandska.
     
    66
    Obraz hry sa nie príliš zmenil od toho v prvom polčase. Holanďania zo všetkých síl tlačia a vypracúvajú si gólové momenty, no nedarí sa im ich využiť. Naopak Dáni stále vedú.
     
    67
    Prvá žltá karta pre Marka van Bommela, ktorý nešikovne poslal Bendtnera k zemi.
     
    68
    Na dlhý center Stekelenburg nedočiahol, preto loptu radšej na roh posiela van der Wiel.
     
    69
    Holanďania budú striedať, dokonca dvoch hráčov naraz. Čaká sa na prerušenie hry.
     
    70
    Affelay skúšal svoje lišiacke kľučky vo veľkom vápne, stroskotal však na Kjaerovi.
     
    71
    Krohn-Delhi vystrelil tvrdý projektil na bránu, Stekelenburg odvracia na roh.
     
    72
    Avizované dvojité striedanie. Nigela de Jonga vystrieda Rafael van der Vaart, Ibrahima Afellaya nahradí Klaas Jan Huntelaar.
     
    74
    Strieda aj Dánsko, Christiana Eriksena nahradí Lasse Schöne.
     
    75
    Veľká šanca Huntelaara! Oproti nemu dobre vybehol Andersen, striedajúci hráč Holandska však napálil iba do neho. Oranjes sa snažili ešte dorážať, no neúspešne.
     
    79
    Arjen Robben "zasebčil" a z rohu vápna vypálil vysokú strelu, ktorá míňa bránu.
     
    80
    Simon Poulsen vidí žltú kartu za zbytočné zdržovanie hry.
     
    81
    Ďalšia žltá karta pre dánskeho hráča, tento raz pre Williama Kvista, ktorý po páde na zem zachytil loptu do rúk.
     
    83
    Bude sa znova striedať, Rommedahl prenechal miesto na trávniku pre Tobiasa Mikelsena.
     
    84
    Posledné striedanie Holandska, Gregory van der Wiel odchádza z ihriska, na miesto neho prichádza Dirk Kuyt.
     
    85
    Dáni sa snažia už len ubrániť, všetky lopty odkopávajú čo najďalej od Andersena a jeho svätyne.
     
    86
    Krohn-Dehli skúšal vysunúť Schöneho, ten zaskočený touto prihrávkou prenecháva loptu Holandsku.
     
    88
    Oranjes to skúšajú zo všetkých uhlov a pozícii, z akých sa dá. Sneijderova vysoká lopta iba do rúk Andersena.
     
    88
    Azda každý by čakal, že si Holandsko vypracuje záverečný tlak, ten ale neprichádza. Naopak, Dáni umne kontrolujú hru.
     
    89
    Holanďania avizujú ruku Poulsena a pýtajú si pokutový kop, rozhodca sa ale nenechal opiť rožkom!
     
    90
    K riadnemu hraciemu času sa budú nadstavovať ešte tri minúty.
     
    90+
    Van der Vaart sa pretláčal cez Schöneho, vybojoval aspoň rohový kop.
     
    90+
    Sneijderov rohový kop vyzeral nádejne, k hlavičkovému zakončeniu vyskakovala až trojica oranžových hráčov, nakoniec sa na konci akcie ocitol Heitinga, ktorý znova míňa bránu.
     
    90+
    Dlhú nakopávanú loptu hlavou predĺžil Wesley Sneijder, tá končí iba na vrchnej sieti.
     
    90+
    Nadstavený čas sa blíži ku koncu, loptu kontrolujú Holanďania. Vysokými loptami sa všemožne snažia dosiahnuť gól.
     
    Koniec zápasu.
     
    Je tu koniec zápasu a veľké prekvapenie je na svete! Holandsko sa aj napriek množstvu šancí nedokázalo strelecky presadiť a Dáni vyhrávajú 0:1! Jediný gól strelil v 24. minúte Michael Krohn-Dehli. Holanďania sklamaní z výsledku, čo je pochopiteľné. Zahodiť toľko vyložených šancí sa zdá byť až nemožné, no dnešný zápas potvrdil, že lopta je guľatá a stať sa môže hocičo.
     
    Pozápasové štatistiky:
    Držanie lopty: 53% - 47%.
    Strelecké pousy: 28 - 8.
    Žlté karty: 1 - 2.
    Fauly: 8 - 12.
     
    S prianím príjemného zvyšku víkendu sa s Vami lúči Peter Marienka, nenechajte si ujsť ďalšie zápasy EURO 2012, dnes o 20:45 sledujte zápas Nemecko - Portugalsko. Dovidenia. (19:56:22)
    Góly: 24. Krohn-Dehli

    Karty:   67. van Bommel (NED), 81. Kvist (NED) - 80. Poulsen (DEN)


    Holandsko: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Vlaar, Willems - van Bommel (C), N. de Jong - Robben, Sneijder, Afellay - van Persie. Trenér: Bert van Marwijk.
    Dánsko: Andersen - Kjaer, Agger (C), S. Poulsen, Jacobsen - Kvist, Zimling - Eriksen, Rommedahl, Krohn-Dehli - Bendtner. Trenér: Morten Olsen

    Rozhodca: Damir Skomina - Primož Arhar, Matej Žunič (všetci SVN) - Pavel Královec (CZE)