Francúzsko – Kazachstan 6:3 (kon.) | Dánsko – Taliansko 3:4 (po pr.) | Fínsko – Slovensko 1:0 (kon.)
Rusko – Nórsko 4:2 (kon.) | Švajčiarsko – Bielorusko 3:2 (kon.) | Nemecko – Lotyšsko 2:3 (kon.)
koniec
Rusko
4:2 (0:0, 3:2, 1:0)
Nórsko
Nedeľa 06.05.2012, 16:15 • Ericsson Globe • Majstrovstvá sveta
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Máme za sebou dominantnú hru Ruska, súpera prestrieľali pomerom 46-21, no veľa nechýbalo a mohli sa o výsledok strachovať. Hovoriť sa bude najmä o neuznanom góle Skrodera, po ktorom mohlo byť istý čas vyrovnané. Ruskí reprezentanti si ale víťazstvo jednoznačne zaslúžili, najlepšími hráčmi boli vyhlásení Alexander Popov a Jonas Holos. (18:27:13)
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    59:38
    Nóri sa ešte snažia zanechať aspoň dobrý dojem, cez Rusov sa ale nedostali ani k strele.
     
    58:40
    Stretnutie sa už len dohráva, Rusi sa nikam neponáhľajú a netlačia, na druhej strane vytláčajú súpera z potenciálnych pozícií.
     
    57:43
    Širokov mohol pridať definitívny klinec do nórskej rakvy, sám pred Voldenom však zaváhal, hľadal akési krasokorčuliarske riešenie zakončenia, do jeho kreácií sa pridal Volden a v synchronizácii splynuli aj s pukom.
     
    56:29
    Kuznecov si po zisku puku v útočnom pásme urobil kuželky zo súperových hráčov, no i zo spoluhráčov a tak bolo celkom logické, že sa mu podarilo v tréningovom krúžení prerysovať iba von z pásma.
     
    54:44
    Bastiansen si perfektne pokryl puk za bránkou, zmiatol obranu súpera ťahom poza ňu a následnú prihrávku využil na strelu z prvej Holos - za Varlamovom to len zarinčalo, keď puk obišiel Varlamovovu lapačku a našiel si cestu len na žŕdku.
     
    53:50
    Rusi sa opäť okamžite po zisku puku vyrojili do útoku, Nórom sa podarilo ich snahu odkloniť do rohu klziska.
     
    53:15
    Po Jemelinovej chybe v obrannom pásme sa v útoku usadila Martinsenova formácia, Varlamov nemusel zasahovať i keď niektoré pozície zaváňali poriadnym problémom.
     
    52:30
    Zakázané uvoľnenie tentoraz u Rusov, určite ale nie ako vyslobodenie od tlaku; Jemelin nespracoval prihrávku v strednom pásme a tak sa budú musieť hráči v červených dresoch posnažiť znovu.
     
    52:12
    Zakázené uvoľnenie Nórov, hráči zo Severu Európy budú radi, že si môžu oddýchnuť od ruských výpadov aj počas reklamnej prestávky.
     
    50:50
    Ďalšia rýchla jazda ruského útočníka, tentoraz vybrzdil obrancu medzi kruhmi Dacjuk a Volden v poslednej chvíli vytlačil jeho švih pravým ramenom nad bránku.
     
    50:31
    Perežogin dostal puk do jazdy a keďže sa nikomu z jeho spoluhráčov nechcelo pridať do kombinácie, dostal sa až pred Voldena sám, prešiel cez dvoch Nórov, no na brankára nevyzrel.
     
    50:00
    Bonsaksenovi prešiel puk pomedzi nohy a Svitov mohol vo vyplývajúcom protiútoku dvoch proti jednému prečítať aj komix, kým by ho niekto atakoval, rozhodol sa ale Voldenovi venovať puk na pamiatku do náručia.
     
    49:08
    Rýchly protiútok a Žerdevova nebezpečná strela, Volden bol rád, že nemusel zasahovať.
     
    48:30
    Celú polminútku držia Nóri puk v útočnom pásme, jedna strela od modrej mala aspoň snahu dôjsť až na Varlamova, inak boli ale hráči v bielom vytláčaní k mantinelom.
     
    48:00
    Zasahuje znovu aj Varlamov a lapačkou hru radšej prerušil.
     
    47:05
    Kuljomin sa hral s pukom medzi kruhmi, uvidíme či bude dvojgólový náskok Rusov stačiť na takéto ťahy. Kuljomin zapojil do hry aj spoluhráčov, tým sa zdal ťah na bránku druhoradý.
     
    45:47
    Jemelin sa pri rozohrávke za svojou bránkou pošmykol a je rád, že puk dostal z obranného pásma, bezpredmetný je nepodarený prechod do útočného.
     
    44:40
    Denisov skúšal delovkou dosiahnuť na svoj druhý presný zásah, Volden znovu sledoval puk pred svojím bránkoviskom, Rusom sa nepodarilo puk doraziť.
     
    44:18
    Úplne bez práce nie je ani Varlamov, Mats Trygg mu poslal nepríjemný pozdrav strelou z prvej od modrej čiary, Nóri si po zákroku ruského brankára na chvíľu ešte udržia útočné pásmo vhadzovaním.
     
    43:09
    Zasahovať musel znovu nórsky brankár, prakticky všetky útoky Rusov sa dostávajú do streleckých pozícií a skúšajú jeho pozornosť.
     
    42:08
    Holtet navnadený jedným streleným gólom si trúfol s pukom vojsť medzi troch brániacich Rusov, puk sa mu zamotal pod nohy, čo malo za následok podcenenie jeho pozície z pohľadu ruských obrancov, Holtet si však puk prikopol a pekne zakončoval z pravej strany.
     
    40:40
    Rusko dalo gól!
    Jednoduchá kombinácia Jevgenija Malkina s ALEXANDROM PEREŽOGINOM, druhý menovaný prekvapil pukom po ľade nohy Larsa Voldena a postaral sa tak o pokoj na ruské hokejky hneď v úvode tretej tretiny. Asistencia: Jevgenij Malkin.
     
    40:01
    Začala tretia tretina.
     
    Ďalšia tretina začne približne o 17:50. Druhá časť hry priniesla šesť gólov, jeden nórsky však z doposiaľ nezistených príčin neuznaný. Nóri využili príležitosti presilových hier (31. Ask, 36. Holtet) a mohli do šatne odchádzať ešte spokojnejší. Rusi sa napriek pomeru striel 30-13 musia uspokojiť s jednogólovým vedením (22. Dacjuk, 28. Denisov, 28. Kuljomin).
     
    40:00
    Druhá tretina skončila.
     
    39:40
    Malkin s Kuznecovom po "uspávanke" oboch tímov skúsili kombináciu pred Voldenom, do zakončenia sa po vrátení puku dostal Malkin, čierna guma poskakovala na jeho hokejke najprv na ľade, potom aj vo vzduchu a sám si tak puk odvrátil od trajektórie smerujúcej na Voldena.
     
    37:54
    Vzájomné vylúčenie Roymarka s Medvedevom za hrubosť.
     
    36:38
    Po zmätkoch v ruskej obrane sa dostáva do zakončenia znovu pred chvíľou úspešný Holtet, jeho pokus tentoraz neprebil pravý betón Varlamova.
     
    34:47
    Medvedev sa snažil pritvdiť hru, prvý zákrok telom bol v poriadku, následné sekanie je však už "odmenené" dvojminútovým trestom.
     
    35:52
    Nórsko dalo gól! Lekciu z efektivity dávajú svojmu hokejovo vyspelejšiemu súperovi Nóri prostredníctvom presnej strely MARIUSA HOLTETA. Nádherná strela z ľavej strany akoby obišla lapačku Semjona Varlamova a vrátila sa do pavučinky priamo pod spojnicou - puk sa neodrazil ani hore, ani dole, ale krížom dnu za čiaru, Holtet to trafil jednoducho presne. Asistencie: Per-Age Skroder, Jonas Holos.
     
    34:30
    Dva pády na rozdielnych koncom klziska, najprv išlo o nevydarený forčeking Martinsena (s krívaním odchádza na striedačku), potom si svoje miesto na obrannej modrej tvrdo zastal Henrik Solberg a poslal k zemi súpera.
     
    28:16
    Terešenkov pokus končí na maske Larsa Voldena, hra teda musí byť prerušená a prestávku si predĺžime aj reklamou.
     
    27:14
    Rusko dalo gól!
    Jevgenij Malkin napriek tvrdému ataku dvojice hráčov na zadnom mantineli vybojoval puk, do jazdy poslal NIKOLAJA KULJOMIN, ktorý alternoval v prvej formácii za Alexandra Popova a tento ruský útočník podišiel až pred bránkovisko a švihom našiel voľný priestor cez vyrážačku Larsa Voldena. Asistencia: Jevgenij Malkin.
     
    32:15
    Nahnevaní nie len diváci, ale aj nórsky tréner, na ľade sa však už zobudili Rusi, už v plnom počte opäť ukazuje svoje držanie puku Malkin.
     
    31:30
    Nóri opäť dostali puk za Varlamova, raduje sa Per-Age Skroder, avšak gól nie je uznaný! Piskot publika neustáva, nevedno totiž, prečo nie je úspešná dorážka spred bránkoviska, tohto útočníka klasifikovaná ako prekvapivý vyrovnávajúci gól.
     
    30:34
    Nórsko dalo gól! Počiatočné akoby opatrné zahrávanie presilovej hry sa snažil rozprúdiť MORTEN ASK, delovku po priťuknutí Jonasa Holosa poslal priamo do vinkla nad vyrážačkou Semjona Varlamova a ukončil tak presilovku o dvoch hráčov. Asistencie: Jonas Holos, Patrick Thoresen.
     
    29:45
    Skroder sa ťažko zbiera z ľadu, puk sa snažil dorážať v bezprostrednej blízkosti Varlamova a inkasoval poriadnu ranu hokejkou do tváre od Nikitu Nikitina - nedovolená hra vysokou hokejkou.
     
    29:04
    Perežogin bude vylúčený na dve minúty za držanie hokejky, snažil sa to skryť v súboji pri mantineli, no prvej presilovke Nórska nezabránil.
     
    28:15
    Ruské delostrelectvo zvýšilo svoju streleckú aktivitu už na pomer 24-6, Nóri postupne fyzicky odpadávajú a budeme tak určite svedkami ruských parádičiek.
     
    27:01
    Rusko dalo gól!
    Rusi opäť udreli v presilovej hre, DENIS DENISOV napravil dve nepodarené strely jednou úspešnou, celé útočné pásmo prestrelil od modrej čiary. Asistencie: Jevgenij Medvedev, Jevgenij Kuznecov.
     
    26:40
    Ruskí hráči sa nikam neponáhľajú, až na jednu Malkinovu akciu hneď po buly si puk len posúvajú v útočnom pásme a užívajú si, že ich Nóri nenapádajú až tak aktívne.
     
    25:32
    Ďalšie vylúčenie nórskeho hráča, tentoraz je to Thoresen za podrazenie, nebolo úmyselné, no jeho hokejka narušila trajektóriu korčuľovania súpera.
     
    23:08
    Tollefsen sa darmo rozčuľuje, jeho narazenie zozadu mohlo mať aj horšie následky, než dvojminútový trest.
     
    22:37
    Varlamov sa nenechal prekvapiť aktívnym forčekingom jedným z hráčov Nórska, v spolupráci s kolegami puk posúvajú z obranného pásma do ďalšieho kolotoča.
     
    21:21
    Rusko dalo gól!
    Fantastická rana, ktorou sa prezentoval PAVEL DACJUK. Lars Volden sa za pukom pozrel, až keď mu po odraze od vnútornej žŕdky preletel okolo hlavy z ľavej strany, dnu letel presne do vinkla nad jeho vyrážačku. Asistnecie: Dmitri Kalinin, Alexej Jemelin.
     
    21:09
    Nikitin sa dostal k zakončeniu ešte počas signalizovaného trestu Madsa Hansena - podrazenie.
     
    20:16
    Perežoginova perfektná strela z ľavej strany, Volden mal pri pokrývaní puku aj kus šťastia, napriek tomu, že puk letel ihneď po prihrávke stál presne tam, kde letel puk.
     
    20:05
    Úvodné buly opäť v moci Rusov.
     
    20:01
    Začala druhá tretina.
     
    Ďalšia tretina začne približne o 17:00. V tej prvej gól nepadol, čo určite viac vyhovuje hokejovému trpaslíkovi z Nórska, ktorému sa podarilo ubrániť aj jednej presilovej hre - devätnásťročný Volden stále drží čisté konto. Varlamov musel čeliť iba piatim pokusom, nemožno však povedať, že nórski reprezentanti nemali príležitosť na skórovanie, celkový pomer striel v prvej tretine: 14-5.
     
    20:00
    Prvá tretina skončila.
     
    19:58
    Puk končí v obrannom pásme Rusov, tí nakoniec vzdali snahu o nápor v závere prvej tretiny a nechali sa tak "odbiť" nórskymi hráčmi.
     
    19:40
    Rusko už trochu pasívne posúva puk stredným pásmom, nepúšťajú sa so súperom o preteky v nasadení.
     
    19:20
    Ďalší získaný puk v obrannom pásme, Mathis Olimb sa ale ďaleko nedostal. Napriek tomu na Nóroch vidno spokojnosť.
     
    19:00
    Nórsko dáva do posledných sekúnd prvej tretiny všetky sily, jeho hráči držia favorizovaného súpera na dištanc.
     
    18:10
    Perežogin spomalil prechod svojho tímu nepresnou príhrávkou v obrannom pásme, môžeme ale predpokladať, že pred záverečnou sirénou sa Rusi do útoku tak-či-tak dostanú.
     
    16:57
    Nórski reprezentanti povzbudení úspešným oslabením znovu trochu otvorili priestor vo svojej obrane, to sa snažil využiť Svitov, strelou ale neuspel.
     
    15:58
    Malkin zobral zodpovednosť na seba a z pravej strany ohrozil Voldenovu bránku, naozaj iba ohrozil, keďže puk si nehľadal cestu ani v jej priestore.
     
    15:49
    Forsberg síce vyťažil puk od Malkina, no puk cez modrú čiaru nevyhodil.
     
    14:50
    Nikulinova bomba neprenikla až k Voldenovi, nórski obrancovia museli za svoju obetavosť zaplatiť bolestivú daň.
     
    14:26
    Rusi od začiatku presilovej hry v útočnom pásme, vychádzajú z neho až po nepresnej Malkinovej strele, proti hral opäť zadný mantinel.
     
    14:00
    Vylúčený bude Bastiansen za nedovolené bránenie, bez puku atakoval súpera pred svojím gólmanom. Rusi nakoniec hru počas signalizovaného vylúčenia vyriešili jednoduchým nahodeným pukom na Voldena.
     
    13:05
    Na druhej strane sa k bezpečnému zákroku dostal Varlamov, strelou na lapačku ho vyskúšal Skroder.
     
    12:36
    Malkin znovu pri zakončení! Perežogin mohol dorážať jeho pokus z pravej strany. Nóri si nedali pozor na puk šikovne nahodený Malkinovi za bránku, ten sa snažil využiť svoje dlhé telo a zakončiť priamo oblúkom popod Voldenove betóny.
     
    12:00
    Mierny pokles v nasadení, prejavuje sa to hlavne stiahnutím ruských hráčov hlbšie pred svojho brankára, zrejme sa tak snažia súpera vylákať z obrannej ulity.
     
    11:00
    Nóri sa opäť nevedia vážnejšie presadiť cez hustý červený múr, Holtet sa síce dostal až do útočného pásma, tam ho však o puk pripravila obrana, akoby ani nemal nárok na jeho vlastníctvo.
     
    10:15
    Prekrásna ukážka techniky od Malkina, medzi kruhmi nechal puk spoluhráčovi, ktorý možno trochu prekvapený nezakončoval hneď a tak sa pripravil o najideálnejší moment.
     
    09:48
    Do útočného pásma sa dostala aj štvrtá útočná formácia Rusov, Ketov sa po tvrdom zákroku nechal rozpučiť na mantineli.
     
    08:36
    Kuznecov ťaží zo spolupráce s Dacjukom, najprv skúšal prekvapiť Voldena strelou spoza obrancu, následne po páde cez hokejku svojho súpera hľadal aj priestor na dorážku.
     
    07:25
    Kuljomin využíva individuálne schopnosti na prechod po ľavej strane, jeho zakončenie bekhendom ale nenašlo správny priestor na uplatnenie.
     
    06:50
    Ďalšia akcia Nórov, Varlamov musel vyrážať nepríjemnú prihrávku popred bránkovisko a následný nahodený puk radšej prikryl.
     
    06:21
    Prvýkrát musel vážnejšie zasahovať aj Varlamov, dostal sa pred neho Ken Andre Olimb a vyskúšal pevnosť jeho postoja. Zároveň tak naznačil, že Nóri nemusia byť iba "na hranie".
     
    05:37
    Širokovova formácia ovládla priestor pred bránkoviskom! Mladučký Volden sa poriadne zapotil najmä po Žerdevovych dorážkach po Nikulinovej strele od modrej čiary.
     
    05:20
    Nikulin vrátil puk Žerdevovi do rohu klziska, ktorý skúšal naslepo hľadať spoluhráčov pred Voldenom.
     
    04:53
    Kuznecov si pokryl puk medzi kruhmi v obkolesení trojice brániacich Nórov, tí po zisku puku po následnej nevydarenej akcii Rusov odpália puk cez všetky čiary.
     
    03:40
    Ruská prvá útočná formácia zostáva pred bránkoviskom, puk lietal medzi Perežoginom a Malkinom, Volden môže pochváliť aj obetavých obrancov.
     
    03:23
    Malkinovu prihrávku sa snážil dosť prvoplánovo využiť Perežogin, príklep z pravého kruhu mu navyše nevyšiel.
     
    02:35
    Prvý krát sa k dlhšiemu držaniu puku odhodlali aj Nóri, ich postupný prechod do útoku stroskotal ešte pred útočnou modrou čiarou, ich prvá formácia to však bude môcť skúsiť znovu.
     
    01:38
    Prvý, zahrievací zákrok Voldena, strelou z pravého kruhu ho otestoval Terešenko a vyrazený puk upratala nórska obrana.
     
    00:55
    Prvý závar pred Voldenovou bránkou, Kalininova nepresná jedovka od modrej čiary sa však odrazila od zadného mantinelu a po pár sekundách sa Nóri budú opäť snažiť narúšať rozohrávku súpera.
     
    00:20
    Úvodné buly vyhrali Ruski hráči písaní ako domáci, Malkin dostal pekný puk na pravú stranu, no zaviezol ho len do rohu útočného pásma
     
    00:01
    Stretnutie práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Rusko: Varlamov (Barulin) - Nikulin (C), Nikitin, Kalinin (A), Jemelin, Denisov, Medvedev - Malkin, Popov, Perežogin - Dacjuk, Kuljomin, Kuznecov - Terešenko (A), Širokov, Žerdev - Svitov, Kokarev, Ketov. Tréner - Zinetula Biljaletdinov.

    Nórsko: Volden (Haugen) - Trygg, Tollefsen (C), Holos, Bonsaksen, Kaunismaki, Solberg, Lokken Ostli, Kristiansen - Hansen, Skroder, Thoresen (A) - Spets, Bastiansen (A), M. Olimb - Holtet, Roymark, Forsberg - Ask, Martinsen, K. A. Olimb. Tréner - Roy Johansen.

    Rozhodcovia: Danny Kurmann (SUI), Steve Patafie (USA) - Roger Arm (SUI), Johnathan Morrison (USA).
     
    Máme za sebou úvodné hymny oboch krajín. Favoritom dnešného stretnutia je jednoznačne Rusko, Nóri sa budú snažiť aktívnou hrou inkasovať čo najmenej gólov a čo najviac znepríjemniť pozíciu svojmu súperovi.
     
    O niečo horší úvodný zápas odohrali aj dnes papierovo slabší hráči Nórska. V severskom dueli podľahli domácemu Švédsku po dobrom výkone 1:3. Do bránky sa dnes ako prvý brankár postaví devätnásťročný Lars Volden, uvidíme či sa mu podarí priblížiť sa úspešnosťou zásahov svojmu predchodcovi, Larsovi Haugenovi.
     
    Rusko má za sebou úspešný vstup na turnaj, keď napriek prehratej prvej tretine zíťazilo nad Lotyšskom 5:2. Postarala sa o to hlavne najväčšia osobnost tohto tímu, trojbodový Malkin.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 16:15.

    Marián Handzuš

    Góly a asistencie: 22. Dacjuk (Kalinin, Jemelin), 28. Denisov (Medvedev, Kuznecov), 28. Kuljomin (Malkin), 41. Perežogin (Malkin) - 31. Ask (Holos, Thoresen), 36. Holtet (Skroder, Holos)


    Rusko: Varlamov (Barulin) - Nikulin (C), Nikitin, Kalinin (A), Jemelin, Denisov, Medvedev - Malkin, Popov, Perežogin - Dacjuk, Kuljomin, Kuznecov - Terešenko (A), Širokov, Žerdev - Svitov, Kokarev, Ketov. Tréner - Zinetula Biljaletdinov.
    Nórsko: Volden (Haugen) - Trygg, Tollefsen (C), Holos, Bonsaksen, Kaunismaki, Solberg, Lokken Ostli, Kristiansen - Hansen, Skroder, Thoresen (A) - Spets, Bastiansen (A), M. Olimb - Holtet, Roymark, Forsberg - Ask, Martinsen, K. A. Olimb. Tréner - Roy Johansen.

    Rozhodca: Danny Kurmann (SUI), Steve Patafie (USA) - Roger Arm (SUI), Johnathan Morrison (USA)