S. Macedónsko – Izrael 1:1 (kon.) | Estónsko – Srbsko 0:0 (kon.) | Grécko – Chorvátsko 0:1 (kon.)
Lotyšsko – Rusko 1:4 (kon.) | Moldavsko – Belgicko 1:0 (kon.) | Luxembursko – Island 0:2 (kon.)
Gruzínsko – Azerbajdžan 1:0 (kon.) | Taliansko – Írsko 2:0 (kon.) | Litva – Česko 0:1 (kon.)
San Maríno – Škótsko 0:7 (kon.) | Švajčiarsko – Lichtenštajnsko 3:0 (kon.) | Poľsko – Bulharsko 1:1 (kon.)
Faerské ostrovy – Čierna Hora 1:0 (kon.) | Cyprus – Holandsko 0:7 (kon.) | Dánsko – Fínsko 2:1 (kon.)
Nemecko – Bosna 1:0 (kon.) | Švédsko – Arménsko 10:0 (kon.) | Španielsko – Kazachstan 3:0 (kon.)
Kosovo – Andorra 1:0 (kon.) | Nórsko – Bielorusko 0:0 (odl.) | Gibraltar – Portugalsko 0:3 (kon.)
Sev. Írsko – Ukrajina 1:0 (kon.) | Rumunsko – Malta 4:1 (kon.) | Anglicko – Turecko 2:1 (kon.)
koniec
Dánsko
2:1 (1:0)
Fínsko
cz Utorok 13.10.2020, 18:00 • Aalborg Portland Park (Aalborg, Dánsko) • Kvalifikácia na ME U21 • Skupina 8
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    DÁNSKO U21

    Dánsko vévodí tabulce skupiny 8 v kvalifikaci o EURO U21 2021. Za osm zápasů si seveřané připsali dvacet dva bodů. Tedy ani jeden zápas neprohráli, připsali si sedm výher a pouze jednu remízu v zápase proti Ukrajině. Mladí dánové vstřelili osmnáct branek, zatímco jich inkasovali pouze sedm. Na druhé Rumunsko mají velmi hezký náskok šesti bodů. Jejich konzistentní forma ale naznačuje, že si již první místo bez problémů pohlídají.

    Forma: V – V – R – V – V

    Poslední zápasy:
    Malta U21 – Dánsko U21 1:3
    Severní Irsko U21 – Dánsko U21 0:1
    Dánsko U21 – Ukrajina U21 1:1
     
    FINSKO U21

    Skandinávský tým na tom není zrovna nejlépe. Přestože se mu konečně podařilo utnout šňůru čtyř proher v řadě a v minulém zápase porazit v přestřelce 2:3 Severní Irsko, má stále jen 10 bodů za osm zápasů. Na první Dánsko tedy dvanáctibodovou ztrátu. Navíc tým vstřelil dvanáct branek, ale inkasoval třináct, což také není nejlepší vizitka. Hůř než Finsko je na tom pouze Severní Irsko s šesti boddy a Malta s jedním bodem. Třetí Ukrajina má sice také jen deset bodů, ale zápas k dobru. Na postup už Finové spíš zapomněli. První Dánsko již nemohou dohonit. Kvalifikovat by se ještě mohli do tabulky druhých týmů, ovšem to by museli získat ze zbývajícíh dvou zápasů plný počet bodů, Rumunsko už nemohlo získat ani bod a seveřané museli mít lepší skóre, a navíc by museli dostat za sebe ještě i Ukrajinu. To už je až moc ALE dokupy. Finové zkrátka mohou bojovat, ale skoro jistě už nepostoupí.

    Forma: V – P – P – P – P

    Poslední zápasy:
    Severní Irsko U21 – Finsko U21 2:3
    Finsko U21 – Ukrajina U21 0:2
    Finsko U21 – Rumunsko U21 1:3
     
    Úvodní sestavy:

    Dánsko: Christensen – Carstensen, Nelsson, Sorensen, Klitten – Damsgaard, Andersen, Nartey – Laursen, Bruun Larsen, Jensen
    Náhradníci: Vindahl-Jensen (B), Daramy, Engel, Hjulmand, Holse, Isaksen, Lindstrom, Riis, Sery Larsen

    Finsko: Jaaskelainen – Maenpaa, Tihi, Halme, Vainionpaa, Almen – Oksanen, Valakari, Skytta – Soisalo, Forss
    Náhradníci: Keto (B), Assehnoun, Atakayi, Banza, Haukioja, Hyvarinen, Kallman, Lingman, Stavitski

    Rozhodčí: B. Kasumi (Kosovo).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Tak tohle je začátek! Laursen protáhl míč na pravé křídlo, kde ho přenechal Carstensenovi. Ten nasadil sprint a poslal přízemní centr na malé vápno, kde už číhal připravený VICTOR JENSEN a ten míč z první poslal do branky. Asistence: Rasmus Carstensen.
    2. Victor JENSEN - 1:0
     
    4
    Finové zůstali opaření brzkým gólem kvalitního soupeře. Ten zatím kombinuje s míčem na své polovině.
     
    5
    Jaaskelainen byl nyní trochu pod tlakem, protože při rozehrávce se jeho soupeř přiblížil snad na vzdálenost pouhého metru. Ale nakonec to hostující gólman zvládl.
     
    6
    Forss se snažil zpracovat míč, který na něj centrm přenesl z prava jeho spoluhráč. Naskočil si ale mimo osu a míč nechal propadnout do autu.
     
    7
    Dánsko se dostalo hezkou kombinaci čtyř přihrávek na jeden dotek skoro až k vápnu, kde se ale Carstensen dostal pod tlak a musel uhánět zpět ke svému gólmanu.
     
    8
    Hráči Suomi si drží míč na své vlastní půli a jednoduchýma přihrávkama si ho mezi sebou vyměňují. Zatím to nevypadá, že by se chtěli nějak hnát do útoku.
     
    10
    Velmi nepřesná byla nyní kombinace dánů před vápnem. Finové se ubránili a chtěli vyrazit dopředu, ale následně ztratili míč.
     
    11
    Dánové kombinovali na levé straně a ve středu před šestnáctkou, ale následně úplně neočekávaně obrátili hru nazpět a dostali se až ke gólmanu Christensenovi.
     
    12
    Ohromná šance domácích! Ti získali míč na středovém kruhu po chybné přihrávce hostů a upalovali dopředu. Následně z křídla poslali přízemní centr, podobně jako u gólu. Jeden z hráčů pálil z voleje do pravé části branky, ale brankář Jaaskelainen neskutečným tygřím skokem míč zneškodnil.
    12. Zákrok - Jaaskelainen
     
    14
    Forss velmi dobře vyslal Skyttu dopředu, ten si naběhl na dlouhou přihrávku do běhu a nakonec nacentroval na Oksanena, který ale z první poslal míč velmi vysoko a nepřesně.
     
    15
    Bruun Larsen byl faulován při sprintu svým soupeřem, ovšem jen zavrávoral a snažil se doběhnout míč, místo toho, aby se svalil na zem a stěžoval si. To bylo obdivuhodné.
     
    17
    Hráči obou týmů se nyní nemohli dorozumět se svými spoluhráči. Vznikl tak zmatek kousek za půlící čárou na straně Dánska, kde hráči stále ztráceli a poté znovu obdrželi míč.
     
    18
    Nelsson chtěl míč, za kterým se řítili finové, jako poslední obránce odkopnout pryč. Míst toho ho ale poslal jen za autovou čáru a hosté vhazují blízko vápna.
     
    19
    Finové si míč z autu hodili až k půlící čáře a následně začli kombinovat, ovšem jejich kombinace zatím nevedla do žádné střelecké pozice.
     
    21
    Carstensen se dostal opět do prostoru na pravé straně, narazil si se spoluhráčem ve vápně a následně vyslal ránu z velkého úklu, kterou ale jednoduše zneškodnil Jaaskelainen.
     
    22
    Dánové se opět prodrali do velkého vápna, ale tentokrát se jim nepodařilo zakončit a míč soupeř rychle přebral. Nevyrazil ale do brejku, nýbrž s nim čekal na své polovině.
     
    23
    Před šestnáctkou byl faulouván jeden z domácích. Sudí ale nechal hru pokračovat, což nečekal ani jeden z týmů, takže míč proklouzl do vápna až k Jasskelainenovi, který ho vykopl na druhou polovinu.
     
    25
    Cristensen si vyskočil u své branky pro centrovaný míč. Při skoku ale narazil do svého spoluhráče Sorensena, kterému asi způsobilnechtěně trochu bolesti.
     
    26
    Forss parádně zpracoval dlouhou přihrávku do zajímavé pozice, ale jeho přihrávka byla následně totálně zmařena. Míč totiž kopl do prvního blízko stojícího protihráče.
     
    27
    Dánové přešli do rychlého brejku, ale za půlící čárou se nedomluvili a vyslali dlouhý průnukový pas za obranu pro nikoho.
     
    28
    Skytta odcentroval skoro od rohového praporku do vápna míč pro Oksanena. Tomu ale míč odletěl od kopačky při jeho zpracovávání.
     
    29
    Finsko nakonec vybojovalo rohový kop. Ten rozehrálo nakrátko. Skytta nacentroval před branku, kde ho Valakari tečoval, ale na poslední chvíli zasáhl brankář Christensen. První velká šance Finů v zápase.
    29. Skytta - šance
     
    30
    Po této šanci následoval další ohový kop. Z druhé strany se hráčům Suomi ale tentokrát vůbec nepodařilo ohrozit branku. Míč z rohu totiž jen přeletěl velké vápno a odletěl do zámezí.
     
    31
    Andersen při hlavičkovém souboji o míč přidal trochu agrese a poslal k zemi Valakariho. To se rozhodně nemohlo zamlouvat sudímu Kasumimu, který jednznačně ukázal, že takovéto zákroky tolerovat nebude.
     
    33
    Hosté zatáhli míč do obrany a přihrávají si po defenzivní linii. Zatím se do útoku nehrnou a přihrávají si dost riskantně.
     
    34
    Dánsko "ukradlo" soupeři míč a Damsgaard okamžitě vyrazil do útoku. Naznačil kličku na Oksanena, který mu skluzem sebral místo míče nohu.
     
    35
    Nnyní se velmi nehezky projevil Jensen, střelec prvního gólu. Maenpaa mu jen sáhl na nohu a Jensen se svalil s údajnou bolestí k zemi.
     
    36
    Nartey si nabíhal na centr a těsně před hranicí pokutového území se dostal k míči. Sudí ale akci zastavil, protože tam viděl ruku dánského záložníka.
     
    37
    Dánové sehráli hezkou kombinaci, na jejímž konci byl Jensen. Ten po centru hlavičkoval, ovšem jeho míč letěl hodně mimo branku.
     
    38
    Kombinace finů v posledních sekundách neměly šance na úspěch. Viděli jsme jednu zkaženou přihrávku za druhou. Takhle to nepujde.
     
    40
    Finům nyní zbýval ke gólu malinký kousek! Po přímém volném kopu se míč dostal na kopačky Forssovi, který obratem z první pálil do levé tyčky Christensenovy branky.
     
    41
    Finové přidávají na tempu. Jejich útočné výpady jsou již nebezpečnější a kombinace nejdou tak lehce zastavit. Nnaopak aktivita dánů poměrně klesla.
     
    42
    Na další dlouhý centr do vápna musel Christensen vyskočit. Míč mu vypadl, ale brankář dánska ho okamžitě zase sebral a rozehrál.
     
    43
    Dánové se hnali do rychlého útoku, vypadalo to už an přečíslení, ale to zastavil pomezní sudí, který vystřelil vzhůru vlaječku a byl odpískán ofsajd.
     
    44
    Domácímse nedaří pronikat dopředu. Jejich akce v posledních minutách většinou končí kousek za polovinou hřiště odebráním míče.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Skončila nám první půle tohoto atraktivního a docela vyrovnaného zápasu. Poločas by se dal rozdělit ještě na dvě půlky. V té první byli dánové velmi přesvědčiví, vstřelili brzký gól a tvořili si nebezpečné šance. V posledních dvaceti minutách se ale naopak zvedla aktivita na druhé straně. Proti dvěma obrovským šancím finů zasáhl výtečný Christensen a tyčka jeho branky. Hráči do kabin odcházejí za stavu 1:0, ovšem vše je otevřené.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází Nikolai Laursen, přichází Jesper Lindstrom.
     
    47
    Dánové se dvakrát hnali do útoku hned z kraje druhé půle, ale ani jednou se jim nepodařilo projít přes polovinu hřiště.
     
    48
    Na středovém kruhu došlo ke srážce tří hráčů. Maenpaa s míčem běžel a podklouzl, přes něj přepadl Jensen, který ranazil do Andersena a všichni tři hráči se poroučeli k zemi.
     
    49
    Soisalo se pokoušel proniknout na pravé straně přes Klittena, ale ten se nenechal zmást jeho naznačením a kličkou a míč mu odkopl.
     
    50
    Valakari se řítil sám na gólmana, který se mu vrhl pod nohy a velmi nehezky ho zfauloval. Jasná penalta pro Finsko!
     
    51
    Finsko právě vstřelilo branku!
    MARCUS FORSS se rozběhl k míči na penaltě a krásnou přízemní dělovkou ho poslal do pravé části branky. Christensen skočil přesně na opačnou stranu. Velmi hezká penalta.
    51. Marcus FORSS - 1:1
     
    53
    Lindstrom se dostal do velmi dobré pozice, ale v rychlosti nedokázal míč vystřeli přesně. Poslal ho do reklamního banneru asi 3 metry vedle tyče.
     
    54
    Dánové opět rychlou kombinací pronikli do vápna, ale tentokrát se již nedostali ke střele. Finové míč odkopli z jejich kopaček.
     
    55
    Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází Mikkel Dalsgaard, přichází Gustav Isaksen.
     
    56
    Velká šance na straně domácích! Ti se dostali ke střele z nebezpečné vzdálenosti. Nartey pálil velmi dobře, ale Jaaskelainen v brance hostů míč vytáhl do břevna.
     
    57
    Soisalo se řítil s míčem do vápna, za ním dobíhal soupeř. Najednou byli oba na zemi, ale sudí správně rozhodl, že fauloval útočící Fin.
     
    60
    Dánsko právě vstřelilo branku!
    Dánsko opět zvyšuje a VICTOR JENSEN si připisuje druhou branku v utkání! Podobná akce jako u prvního góli. Bruun Larsen míč protáhl podél autové čáry na křídlo, oklamal hráče a následně poslal míč do středu na Jensena, který ze vzduchu prvním dotekem placírkou míč poslal do branky.
    60. Victor JENSEN - 2:1
     
    62
    Dánsku jednobrankový náskok nestačí! Nyní Bruun Larsen sprintoval do prostoru a ve vápně nasměroval míč na úplně volného Isaksena. Ten vypálil, ale parádně proti němu zasáhl brankář Jaaskelainen.
     
    63
    Dánové docílili další branky, ale té předcházel útočný faul ve vápně soupeře a gól tak uznán nebude. Naopak, na stranu dánů míří žlutá karta.
     
    64
    Žlutou kartu dostává Victor Nelsson (Dánsko).
     
    65
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Niilo Maenpaa, přichází Lucas Lingman.
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Jaakko Oksanen, přichází Benjamin Kallman.
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Mikael Almen, přichází Markki Haukioja.
     
    67
    Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází Magnus Kofod Andersen, přichází Carlo Holse.
     
    68
    Dánové po střídání drří míč vzadu a přihrávají si v rámci své defenzivní linie. Občas se připojí i brankář Christensen. Finsko se nesnaží napadat.
     
    69
    Lindstrom byl odstaven od míče finským protihráčem. Zlobil se, ale sudí správně odpískal, že se zde o žádný faul nejednalo.
     
    70
    Kallman se řítil do šance. Sprintoval za míčem, který na něj nacentroval spoluhráč. Před vápnem soupeře ale poslal k zemi Nelssona a sudí akci ukončil.
     
    72
    Lingman se nyní parádním skluzem svezl do trajektorie dlouhého pasu pro Jensena. Ten by běžel sám, ale Lingman mu bezchybným odebráním nedal šanci.
     
    73
    Isaksen nacentroval míč z pravé strany vápna do něj, kde na míč nakočil Jensen a hlavičkoval. Zatoužil sice po hattricku, ale míč poslal i něco mimo. Vedle levé tyčky.
     
    74
    Finové se postupně dostávali k vápnu, ale nedokázali zakončit, přestože už byli v dobré střelecké pozici, tak nevypálili. Míč jim byl poté sebrán.
     
    76
    Další šance Suomi. Tentokrát míč zamířil po zákroku Christensena na kopačky dalšího z hráčů Finska, ale ten míč z první poslal hodně vysoko.
     
    77
    Kallman nacentroval z levé strany do vápna, kde si sbíhal jeho spoluhráče. Před ním ale pro míč vyskočil Christensen a žádné ohrožení branky nepřipustil.
     
    78
    Postupná kombinace domácího týmu nakonec také k ničemu nevedla. Domácí se dostali před branku, tam chvíli kombinovali, a následně se stáhli zpět na svou polovinu.
     
    79
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Naatan Skytta, přichází Jasin-Amin Assehnoun.
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Marcus Forss, přichází Timo Stavitski.
     
    80
    Střídání v týmu Dánsko: ze hřiště odchází Victor Jensen, přichází Emil Riis.
     
    82
    Finové se snaží, seč jim síly stačí, ale dánská obrana je dobře organizovaná a v posledních minutách už se moc do šancí nedostávají.
     
    83
    Emil Riis se dostal do bezprostřední blízkosti gólmana Jaaskelainena a vypálil pozemní ránu. Finský brankář ale skočil na zem a nohami míč vyrazil.
     
    84
    Dánové ještě stupňují tlak před brankou hostů. Z útočné půlky vůbec nevycházejí a finové vypadájí, jako by jim docházel dech.
     
    86
    Bruun Larsen se dostal za obranu soupeře a málem by mohl běžet sám na brankáře Jaaskelainena, ale míč mu sklouzl z kopačky a tím akce skončila.
     
    87
    Valakari se dostal ke střele poté, co se Finové po několika minutách konečně dostali k vápnu soupeře. Jeho zatočený pokus ale mířil hodně mimo branku Christensena.
     
    88
    Žlutou kartu dostává Oliver Christensen (Dánsko). Ten až přespříliš zdržoval svůj výkop, takže mu sudí napařil žlutou za zdržování hry.
     
    89
    Riis se pokusil z halfvoleje ohrozit branku Finska, ovšem na poslední chvíli před něj jeden z hostů skočil a střelu zarazil v zárodku. Jinak by to mohla být další pohroma.
     
    90
    Nastavují se ještě čtyři minutky nad rámec základní hrací doby, což je asi přesně ten čas, který se vyplýtval tolika střídáními a gólovými oslavami.
     
    90+2
    Už to vypadá, že se zápas spíše dohrává. Oba týmy jen nakopávají míče na druhou stranu a do útoku vypadá, že se jim vůbec nechce.
     
    90+3
    Na rohový kop, který finové ještě vybojovali, si doběh i gólman Jaaskelainen. Míč šel ale na hlavy domácích hráčů a následně do autu.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Druhý poločas nám určil vítěze utkání. Sice již v 51. minutě dokázali finové srovnat z penalty a následně si tvořit velmi zajímavé šance, ale další branku už nepřidali. Zato za Dánsko se v druhé půli prosadil stejně jako v té první Jensen a rozhodl tak o dalších třech bodech pro svůj tým. Ten tak v tabulce upevnil svoji pozici před posledním utkáním skupiny.
     
    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 5:2.
    Střely mimo: 6:4.
    Rohy: 3:3.
    Ofsajdy: 0:2.
    Fauly: 10:6. (20:00:23)

    Jiří Polášek

    Góly: 2. Jensen, 60. Jensen – 51. Forss (pen.)

    Karty:   64. Nelsson (DEN), 88. Christensen (DEN)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 6:4. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 10:6.
    Dánsko: Christensen – Carstensen, Nelsson, Sorensen, Klitten – Damsgaard, Andersen, Nartey – Laursen, Bruun Larsen, Jensen
    Náhradníci: Vindahl-Jensen (B), Daramy, Engel, Hjulmand, Holse, Isaksen, Lindstrom, Riis, Sery Larsen

    Fínsko: Jaaskelainen – Maenpaa, Tihi, Halme, Vainionpaa, Almen – Oksanen, Valakari, Skytta – Soisalo, Forss
    Náhradníci: Keto (B), Assehnoun, Atakayi, Banza, Haukioja, Hyvarinen, Kallman, Lingman, Stavitski

    Rozhodca: B. Kasumi (Kosovo)