Zjazd mužov, Åre sk Víťaz: Kjetil Jansrud (NOR) (kon.)
koniec udalosti
Zjazd mužov, Åre

Víťaz: Kjetil Jansrud (NOR)

Sobota 09.02.2019, 13:30 • Åre (Švédsko) • MS v alpskom lyžovaní
     
    Je dobojované! Víťazom kráľovskej mužskej disciplíny na svetovom šampionáte vo švédskom Åre sa stáva Nór Kjetil Jansrud. Ten vyhral so štartovým číslom šesť a mikroskopickým náskokom dvoch stotín pred krajanom Akselom Lundom Svindalom. Ten dnes absolvoval posledné preteky kariéry a lúči sa striebornou medailou. Bronz berie Rakúšan Vincent Kriechmayr. Zo slovenských reprezentantov sa viac darilo Martinovi Bendikovi, ktorý obsadil 51. pozíciu. Matej Prieložný ako jediný svoju jazdu nedokončil. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. (14:57:27)
     
    Konečné výsledky mužského zjazdu:

    1. Kjetil Jansrud (NOR) 1:19,98 min.
    2. Aksel Lund Svindal (NOR) +0,02
    3. Vincent Kriechmayr (AUT) +0,33
    4. Beat Feuz (SUI) +0,44
    5. Matthias Mayer (AUT) +0,65
    6. Dominik Paris (ITA) +0,74
    7. Benjamin Thomsen (CAN) +0,75
    8. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +0,82
    9. Bryce Bennett (USA) +0,83
    9. Mauro Caviezel (SUI) +0,83
    11. Christof Innerhofer (ITA) +0,99
    12. Ryan Cochran-Siegle (USA) +1,02
    13. Matteo Marsaglia (ITA) +1,17
    14. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) +1,20
    15. Adrien Théaux (FRA) +1,25
    ...
    51. Martin Bendik (SVK) +4,14
    Matej Prieložný (SVK) nedokončil
     
    Zjazd mužov sa v tejto chvíli skončil.
     
    61
    Posledným pretekárom dnešného zjazdu bol Simon Breitfuss Kammerlander z Bolívie. Jeho čas má hodnotu 1:24,30, a tak skončí na konečnom 52. mieste. Zaraďuje sa tak tesne za Slováka Martina Bendika.
     
    59-60
    Lotyš Elvis Opmanis nabral stratu 6,66 sekundy, čo mu stačí na zrejme konečné 55. miesto. Okrem toho sme videli aj reprezentanta Kosova Albina Tahiriho, ktorý bol v tomto súboji o osem desatín rýchlejší.
     
    57-58
    Ukrajinec Ivan Kovbašnjuk sa zaraďuje na 52. miesto s mankom takmer šiestich sekúnd. O niečo viac sa darilo Bielorusovi Jurimu Daniločkinovi, ktorému patrí priebežné 39. miesto.
     
    56
    V dnešnom zjazde sme sledovali aj nemeckého špecialistu na paralelný slalom Linus Strassera. Nemec predviedol celkom pekný výkon, nabral stratu iba 2,47 sekundy, a tak mu bude patriť 37. miesto.
     
    55
    Ani sme dlho nečakali. Rumun Ioan Valeriu Achiriloaie nabral manko viac než siedmich sekúnd, a tak sa zaraďuje na posledné miesto. Pred sebou máme ešte posledných päť pretekárov.
     
    54
    Slovák Martin Bendik už nie je na poslednom mieste výsledkovej listiny. Jeho miesto nahradil Čiľan Sven von Appen, ktorý nabral stratu na úrovni takmer piatich sekúnd. Uvidíme, či bude ešte niekto horší.
     
    53
    Posledným českým pretekárom v zjazde bol Tomáš Klinský. Ten nabral v cieľovom priestore stratu 3,74 sekundy, a tak sa zaraďuje na 47. miesto medzi oboch svojich krajanov.
     
    52
    Keďže nenastúpil ani Slovinec Stefan Hadalin, na trať sa mohol vydať druhý slovenský pretekár Matej Prieložný. Bohužiaľ, ten je vôbec prvým pretekárom, ktorý dnešný zjazd nedokončil.
     
    49-50
    Ani ďalší chorvátsky pretekár Filip Zubčič nenastúpil v dnešnom zjazde. Sledovali sme tak výkony ďalších dvoch pretekárov. Domáci Švéd Filip Platter je na 44. mieste a Čech Jan Zabystřan na pozícii číslo 46.
     
    47
    Martin Bendik predviedol o niečo horší výkon než jeho český kolega, ktorý štartoval pred ním. Stratil celkovo 4,14 sekundy, a tak je na poslednom mieste, čo je rozhodne škoda.
     
    46
    Prvým českým pretekárom bol Ondřej Berndt. Nabral však výraznú viac než štvorsekundovú stratu, a tak sa zaraďuje na predposledné miesto. Na štarte je už pripravený aj Slovák Martin Bendik.
     
    1
    Hannes Reichelt bol kurióznym spôsobom potrestaný, a tak vyštartoval so štartovým číslom jeden až teraz. Na prvom medzičase bol najrýchlejší, ale následne spravil veľkú chybu. Vďaka tomu mu patrí až 29. miesto.
     
    45
    Natko Zrnčič-Dim z Chorvátska neodštartoval, a tak sme na trati sledovali Španiel Adura Etxezarretu. Ten stratil v cieli viac než 2,5 sekundy, a tak sa zaraďuje na priebežné 38. miesto.
     
    43
    Marc Oliveras je reprezentantom Andorry. V jeho prípade sa nedal očakávať útok na umiestnenie v najlepšej tridsiatke. Stratil viac než tri sekundy, a tak mu patrí v poradí až 41. miesto.
     
    42
    Brit Jack Gower predviedol výkon, ktorý dnes nepatril medzi najlepšie. Stratil 2,61 sekundy, a tak sa zrejme neudrží ani v TOP 40. Rozhodne nie je spokojný a na tieto preteky nebude spomínať v dobrom.
     
    41
    Piatu desiatku pretekárov otvára Švéd Olle Sundin. Domáci pretekár prichádza do cieľa s mankom 2,32 sekundy, vďaka čomu mu patrí 33. pozícia. V cieli zdraví svojich fanúšikov a zrejme je s jazdou spokojný.
     
    39-40
    Dán Christoffer Faarup predviedol celkom pekný výkon a zaraďuje sa na 22. miesto. Darilo sa aj Čiľanovi Henrikovi von Appenovi, ktorý za ním zaostal iba o deväť stotiniek. V cieli má patričnú radosť.
     
    38
    Andreas Romar stratil na víťazného Kjetila Jansruda 2,5 sekundy, čo je pomerne veľa na skrátenú dĺžku dnešného zjazdu. Zaraďuje sa tak na 34. miesto, keď zdolal iba trojicu súperov.
     
    37
    Švéd Alexander Köll už v polovici trate strácal takmer dve sekundy. Jeho jazda nebola z kategórie najlepších, a tak sa zaraďuje na posledné miesto s mankom 3,31 sekundy. Nasleduje Andreas Romar.
     
    36
    Slovincom sa dnes príliš nedarí, čo potvrdila aj jazda 27-ročného Boštjana Klina. Hoci mal veľmi dobrý záver svojej jazdy, zaraďuje sa na dvadsiate miesto s mankom na úrovni 1,45 sekundy.
     
    35
    Američan Ryan Cochran-Siegle predviedol skvelý výkon! Do cieľa prišiel iba so stratou 1,02 sekundy a dvanáste miesto je vzhľadom na podmienky i štartovné číslo výborný výsledok.
     
    34
    Kanaďan Jeffrey Read nebude spokojný so svojou jazdou, pretože jeho strata narástla na 2,61 sekundy. Vďaka tomu mu patrí druhé miesto odzadu, keďže zdolal len Klemena Kosiho.
     
    33
    Slovinec Miha Hrobat dlho držal svoju stratu pod jednou sekundou, ale v závere sa dopustil niekoľkých menších chýb. Aj vďaka tomu sa pozerá na výsledkovú tabuľu, kde jeho meno svieti pri čísle 23.
     
    32
    Švéd Felix Monsen môže byť mimoriadne spokojný so svojou jazdou, po ktorej mu patrí pätnáste miesto. Pred záverečným skokom mal dokonca štvrtú najväčšiu rýchlosť spomedzi všetkých pretekárov.
     
    31
    Srbsko malo v dnešných pretekoch zastúpenie vďaka Markovi Vukičevičovi. Ten sa zaraďuje na priebežné 29. miesto, keď dokázal zdolať len slovinského súpera Klemena Kosiho.
     
    30
    Posledným pretekárom pred krátkou reklamnou prestávkou bol Nór Adrian Smiseth Sejersted. Mal skvelý úvod s mankom 0,12 sekundy. V cieli síce rozhadzuje rukami, ale s vysokým štartovým číslom je trináste miesto úspechom.
     
    29
    Nemec Dominik Schwaiger trošku vyhorel v druhej polovici trate. Mal to dobre rozohrané, na druhom medzičase strácal iba 73 stotín sekundy, ale následne manko zdvojnásobil a zaraďuje sa na koniec prvej dvadsiatky.
     
    28
    Posledným Talianom v dnešnej štartovej listine bol Mattia Casse. Začal veľmi dobre a na úvodnom medzičase mal stratu len 25 stotín. Následne síce jeho manko narástlo, ale s odstupom 1,37 sekundy sa zaraďuje na solídne 14. miesto.
     
    27
    Travis Ganong sa zaraďuje na osemnáste miesto s mankom 1,65 sekundy. Mal vysoké štartové číslo, trať sa postupom času zhoršuje, a tak môže byť Američan so svojou jazdou spokojný.
     
    26
    Kanaďan Brodie Seger predviedol veľmi pekný záverečný skok, ale ani to mu nestačilo na to, aby sa vošiel do dvojsekundovej straty. Zatiaľ mu patrí 22. miesto, keď zdolal len troch súperov.
     
    25
    Nemec Manuel Schmid mal pred druhým medzičasom veľké problémy, ale napokon situáciu ustál. Zároveň však nabral citeľnú stratu, ktorá sa napokon vyšplhala k dvom sekundám. Je z toho priebežné 21. miesto.
     
    24
    Švajčiar Niels Hintermann takisto nepatrí k pretekárom, ktorý by mohol ohroziť nórske duo na čele pretekov. S mankom takmer jeden a pol sekundy sa zaraďuje na šestnáste miesto.
     
    23
    Talian Matteo Marsaglia išiel do polovice trate veľmi dobre a strácal iba pol sekundu. Bohužiaľ, v predposlednom skoku sa dopustil mierneho zaváhania a napokon končí dvanásty s mankom 1,17 sekundy.
     
    22
    Francúz Maxence Muzaton atakoval prvú pätnástku, ale napokon mu to nevyšlo o dve miesta. Ľutovať môže najmä stredný úsek trate, kde nabral rozhodujúce, viac než sekundové manko na Jansruda.
     
    21
    Prvým slovinským pretekárom na trati bol Klemen Kosi. Na úvodnom medzičase strácal už pol sekundy a následne jeho manko rapídne narastalo. V závere sa nevyhol veľkej chybe a je zatiaľ posledný.
     
    20
    Číslo dvadsať mal Američan Steven Nyman. Počas celej svojej jazdy sa pohyboval v červených číslach. Napokon nabral stratu 1,57 sekundy, čo mu stačí na pätnáste miesto. Zdraví sa s fanúšikmi, no mohlo to byť aj lepšie.
     
    19
    Po krátkej reklamnej prestávke sa na trati predstavil Talian Christof Innerhofer. Bez jednej stotinky stratil na pravdepodobného víťaza Kjetila Jansruda jednu sekundu, a tak sa zaraďuje na jedenástu priečku.
     
    18
    Otmar Striedinger prichádza do cieľa na pätnástom mieste. No, prichádza je veľmi silné slovo. Rakúšan nezvládol záverečný skok, spadol na trať a dokĺzal sa do cieľa. Hnevá sa na seba, no našťastie je v poriadku.
     
    17
    Vincent Kriechmayr bojoval o víťazstvo do posledných metrov. Na medzičasoch mal minimálnu stratu, ale napokon sa s mankom 33 stotín zaraďuje na tretie miesto. Rakúšan má veľkú šancu na zisk bronzovej medaily.
     
    16
    Gilles Roulin nebol taký úspešný ako jeho krajan. Dokonca má najhorší čas spomedzi pretekárov, ktorí prešli cieľovým priestorom. Teraz je už na rade možno posledný kandidát na zlato Vincent Kriechmayr.
     
    15
    Beat Feuz má stále šancu na to, aby predĺžil svoju skvelú medailovú sériu. Obhajca prvenstva a bronzový medailista z vlaňajšej olympiády zajazdil čas iba o 44 stotín horší než v prípade Kjetila Jansruda. Švajčiar je tak tretí.
     
    14
    Johan Clarey takisto získal medailu v Super G, no dnes ďalšiu nepridá. Jeho strata predstavuje 1,37 sekundy, a tak sa zaraďuje až na desiate miesto. Z jeho gest sme videli, že rozhodne nebol spokojný s podmienkami.
     
    13
    Dominik Paris nenadviaže na stredajšie víťazstvo v Super G. Talian síce začal dobre, v hornej časti mal maličký náskok, ale v strednom sektore sa nevyvaroval chýb. Napokon sa zaraďuje až na štvrté miesto.
     
    12
    Brice Roger išiel veľmi podobne ako jeho predošlý americký konkurent, teda aspoň do polovice trate. Záver už nemal taký dobrý, a tak skončí v poli porazených. Zatiaľ je deviaty a pripravený je už možno hlavný favorit Dominik Paris.
     
    11
    Američan nezačal najlepšie a už po polovici trate strácal viac než šesť desatín sekundy. Jeho manko sa v záverečnom úseku ešte prehĺbilo, a tak sa Bryce Bennett zaraďuje na priebežné šieste miesto.
     
    10
    Nemec Josef Ferstl nedokázal konkurovať nórskemu duu na čele výsledkovej listiny. Stratil priepastných 1,85 sekundy, a tak sa mu poradilo zdolať len Carla Janku. Nasledovať bude jazda Bryca Bennetta.
     
    9
    Sledovali sme rozlúčku legendárneho nórskeho šampióna Aksela Lunda Svindala. Do samotného konca bojoval o lídersku pozíciu, ale pri svojich posledných pretekoch kariéry stratil na Kjetila Jansruda dve stotinky.
     
    8
    Carlo Janka nezvládol už hornú časť trate, kde stratil priepastných 61 stotín. Jazdec, ktorý bol počas sezóny zranený následne strácal ešte viac a zaraďuje sa na posledné miesto. Mankom predstavuje 2,4 sekundy.
     
    7
    Aleksander Aamodt Kilde nepredviedol taký dobrý výkon ako jeho krajan. Na trati mal značné problémy, čo sa prejavilo aj na čase. S mankom 82 stotín sekundy sa zaraďuje na priebežnú zemiakovú priečku.
     
    6
    Prvým z nórskych pretekárov bol Kjetil Jansrud. Po polovici trate mal náskok 41 stotín, následne pokračoval vo výbornom výkone a napokon poráža Mattihasa Mayera o 0,65 sekundy. Toto je nepochybne útok na medailovú pozíciu.
     
    5
    Matthias Mayer je jedným z favoritov na zisk cenného kovu. Rakúšan predviedol agresívnu jazdu, dal do nej absolútne všetko a zatiaľ je pre neho odmenou vedúca pozícia. Benjamin Thomsen bol o desatinu pomalší.
     
    4
    Benjamin Thomsen sa dlho držal na podobnej úrovni ako Mauro Caviezel. Nabral však vyššiu rýchlosť pred záverečným dlhým skokom a napokon ide Kanaďan na prvé miesto s odstupom 0,08 sekundy.
     
    3
    Mauro Caviezel bol rýchlejší na všetkých medzičasoch než predošlý pretekár. Napokon mu Švajčiar nedelil 42 stotín sekundy a zaraďuje sa na prvé miesto. V cieli vyzerá byť spokojný.
     
    2
    Francúz Adrien Théaux odštartoval dnešné preteky. Jeho jazda nebola úplne stopercentná, no zatiaľ je ťažké odhadnúť, na aké miesto mu to bude stačiť. Základný čas stanovil na hodnotu 1:21,23 min.
     
    Mužský zjazd sa práve začal.
     
    Blížime sa k začiatku kráľovskej disciplíny svetového šampionátu. Číslo jeden má síce Rakúšan Hannes Reichelt, ale keďže sa včera nezúčastnil žrebovania, dostal trest a štartovať bude až po čísle 45.
    Vo švédskom Åre je mužský zjazd posunutý na 13:30 hod.

     
    Podľa dostupných informácii by sa malo štartovať o 13:30 hod., hoci podmienky vo švédskom Åre nie sú zďaleka ideálne. Sneží a takisto je najmä v hornej časti hmla. Zjazd bude skrátený, trať bude merať 2172 metrov.
     
    Príjemné popoludnie prajem všetkým fanúšikom alpského lyžovania. Majstrovstvá sveta vo švédskom Åre dnes pokračujú kráľovskou disciplínou, teda mužským zjazdom. Na trati sa predstaví celkovo 61 pretekárov, ktorí zabojujú o titul svetového šampióna.

    LÍDROM DISCIPLÍNY ŠVAJČIAR FEUZ

    Za favorita číslo jeden možno označiť švajčiarskeho lyžiara Beata Feuza. V tejto sezóne Svetového pohára síce ovládol zjazd iba raz, no s výnimkou pretekov v kanadskom Lake Louise zakaždým skončil na stupni víťazov. Vďaka tomu je lídrom disciplíny so ziskom 420 bodov. Okrem toho je obhajcom prvenstva z MS 2017 a bronzovým medailistom z vlaňajších olympijských hier. Prípadné víťazstvo by bolo určite tým najkrajším darčekom k pondelňajším 32. narodeninám.

    Z hľadiska triumfov v aktuálnej sezóne je najúspešnejší Talian Dominik Paris. Vyhral pred domácimi fanúšikmi v Bormiu a premožiteľa nenašiel ani v poslednom zjazde v rakúskom Kitzbüheli. Pôvodne mali ešte nasledovať preteky v Garmisch-Partenkirchene, ale počasie bolo proti. Rodák z Merana zaútočí v Åre už na druhú zlatú medailu. V stredu sa totiž radoval z víťazstva v Super G, keď s odstupom deviatich stotín nechal za sebou dvojicu Johan Clarey a Vincent Kriechmayr.

    V ŠTARTOVEJ LISTINE AJ DVOJICA SLOVÁKOV

    Vo švédskom Åre nepanovali v predošlých dňoch ideálne poveternostné podmienky. Už štvrtkový tréning musel byť skrátený kvôli zlej viditeľnosti v hornej časti trate. Jeho víťazom sa stal Rakúšan Matthias Mayer. Piatkový tréning sa pre zmenu stal korisťou Dominika Parisa, ale dĺžka trate zvanej Olympia bola iba 1335 metrov. Súťažnú, viac než trojkilometrovú trať postavil Rakúšan Hannes Trinkl. Obsahuje 34 bránok a ako prvý sa na ňu vydá 38-ročný Hannes Reichelt. O víťazovi bude prakticky rozhodnuté po ukončení druhého súťažného bloku. V zjazde sa o čo najlepší výsledok pokúsia aj dvaja Slováci – s číslom 47 Martin Bendik a 52-ku bude mať Matej Prieložný.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:30.

    Miroslav Kováčik

    Konečné výsledky dnešných pretekov:
    1. Kjetil Jansrud (NOR) 1:19,98 min.
    2. Aksel Lund Svindal (NOR) +0,02
    3. Vincent Kriechmayr (AUT) +0,33
    4. Beat Feuz (SUI) +0,44
    5. Matthias Mayer (AUT) +0,65
    6. Dominik Paris (ITA) +0,74
    7. Benjamin Thomsen (CAN) +0,75
    8. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +0,82
    9. Bryce Bennett (USA) +0,83
    9. Mauro Caviezel (SUI) +0,83
    11. Christof Innerhofer (ITA) +0,99
    12. Ryan Cochran-Siegle (USA) +1,02
    13. Matteo Marsaglia (ITA) +1,17
    14. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) +1,20
    15. Adrien Théaux (FRA) +1,25
    ...
    51. Martin Bendik (SVK) +4,14
    Matej Prieložný (SVK) nedokončil

    Štartová listina dnešných pretekov:
    1. Hannes Reichelt (AUT)
    2. Adrien Théaux (FRA)
    3. Mauro Caviezel (SUI)
    4. Benjamin Thomsen (CAN)
    5. Matthias Mayer (AUT)
    6. Kjetil Jansrud (NOR)
    7. Aleksander Aamodt Kilde (NOR)
    8. Carlo Janka (SUI)
    9. Aksel Lund Svindal (NOR)
    10. Josef Ferstl (GER)
    11. Bryce Bennett (USA)
    12. Brice Roger (FRA)
    13. Dominik Paris (ITA)
    14. Johan Clarey (FRA)
    15. Beat Feuz (SUI)
    16. Gilles Roulin (SUI)
    17. Vincent Kriechmayr (AUT)
    18. Otmar Striedinger (AUT)
    19. Christof Innerhofer (ITA)
    20. Steven Nyman (USA)
    21. Klemen Kosi (SLO)
    22. Maxence Muzaton (FRA)
    23. Matteo Marsaglia (ITA)
    24. Niels Hintermann (SUI)
    25. Manuel Schmid (GER)
    26. Brodie Seger (CAN)
    27. Travis Ganong (USA)
    28. Mattia Casse (ITA)
    29. Dominik Schwaiger (GER)
    30. Adrian Smiseth Sejersted (NOR)
    31. Marko Vukičevič (SRB)
    32. Felix Monsen (SWE)
    33. Miha Hrobat (SLO)
    34. Jeffrey Read (CAN)
    35. Ryan Cochran-Siegle (USA)
    36. Boštjan Kline (SLO)
    37. Alexander Köll (SWE)
    38. Andreas Romar (FIN)
    39. Christoffer Faarup (DEN)
    40. Henrik von Appen (CHI)
    41. Olle Sundin (SWE)
    42. Jack Gower (GBR)
    43. Marc Oliveras (AND)
    44. Natko Zrnčič-Dim (CRO)
    45. Adur Etxezarreta (ESP)
    46. Ondřej Berndt (CZE)
    47. Martin Bendik (SVK)
    48. Filip Zubčič (CRO)
    49. Filip Platter (SWE)
    50. Jan Zabystřan (CZE)
    51. Stefan Hadalin (SLO)
    52. Matej Prieložný (SVK)
    53. Tomáš Klinský (CZE)
    54. Sven von Appen (CHI)
    55. Ioan Valeriu Achiriloaie (ROU)
    56. Linus Strasser (GER)
    57. Ivan Kovbašnjuk (UKR)
    58. Juri Daniločkin (BLR)
    59. Elvis Opmanis (LAT)
    60. Albin Tahiri (KOS)
    61. Simon Breitfuss Kammerlander (BOL)