Manchester United – Stoke City 3:0 (kon.)
koniec
Manchester United
3:0 (2:0)
Stoke City FC
Pondelok 15.01.2018, 21:00 • Old Trafford, Manchester • Anglická Premier League • 23. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vážení diváci, vitajte pri priamom textovom prenosu z posledného zápasu 23. kola anglickej Premier League. Manchester United dnes večer hostí Stoke City.

    Stretnutie sa začne o 21:00.
     
    Stoke City FC

    The Potters sa na začiatku tohto roka rozlúčili s trénerom Markom Hughesom, ktorého dočasne nahradil Eddie Niedzwiecki. Dôvod na výmenu trénera bol jasný, Stoke kleslo v tabuľke až do zostupovej zóny, konkrétne na 18. pozíciu.

    Okrem iného Stoke City ďalej nepokračuje ani v FA Cupe, keď podľahlo na pôde Coventry City 1:2. V poslednom dueli Premier League podľahli hráči ešte pod vedením bývalého trénera nováčikovi z Newcastla na domovskom štadióne 0:1.

    Na Old Trafford sa určite nepredstavia zranení Martins Indi a Shawcross, otázny je štart Jesého a Johnsona. Favorit je jasný, hostia môžu pri svojej návšteve v Divadle snov iba prekvapiť.
     
    Manchester United

    Červení diabli môžu ťažiť zo zaváhania mestského rivala a zúžiť tak stratu na lídra na hranicu 12 bodov. United sú v tomto roku zatiaľ stopercentní, keď futbalisti pod vedením Josého Mourinha vyhrali ako meranie síl s Derby County v FA Cupe 2:0, tak aj zápas Premier League na pôde Evertonu, a to tiež rovnakým pomerom. Aktuálne má červená časť Manchestru rovnaký počet bodov ako Liverpool a Chelsea, no po dnešnom stretnutí môže byť všetko inak.

    Počas uplynulého týždňa strávili futbalisti 20-násobného majstra Anglicka v exotickom Dubaji, kam neodcestovali zranení Bailly s Ibrahimovićom. Ashley Young si odpykáva trest za nešportové správanie z konca minulého roka. Do hry sú pripravení nastúpiť Smalling s Fellainim, svoj návrat hlási aj Antonio Valencia, nad jeho výskytom v základnej zostave visí otáznik. Nesmieme zabudnúť ani na Carricka, kapitán United sa po problémoch so srdcom vrátil do tréningového procesu.
     
    Úvodné zostavy:

    Manchester United: de Gea – A. Valencia (C), P. Jones, Smalling, Shaw – P. Pogba, N. Matić – Mata, Lingard, Martial – R. Lukaku.
    Náhradníci: Pereira – Lindelöf, Rojo, Rashford, A. Herrera, Fellaini, McTominay.

    Stoke City FC: Butland – Bauer, K. Zouma, Martins Indi, Tymon – D. Fletcher (C) – Shaqiri, Allen, Ireland, Choupo-Moting – Crouch.
    Náhradníci: Grant – Wimmer, Afellay, Adam, Diouf, Sobhi, Edwards.

    Rozhodca: Taylor – Nunn, Hatzidakis.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop patril hosťom zo Stoke, ktorí hrajú v modrých dresoch. Manchester začína s vysokým napádaním súpera.
     
    2
    Peter Crouch s útočným faulom voči Philovi Jonesovi, voľný kop pre United.
     
    3
    Rýchly prechod dopredu, nákop na Lukakua, ktorý okamžite dával na Martiala. Francúz prenikol do šestnástky, hľadal v nej spoluhráča, ale Stoke sa ubránilo prvému ataku favorita.
     
    4
    Peter Crouch sklepol dlhý nákop Butlanda na Irelanda, de Gea čítal hru, včas vybehol z brány a loptu schoval v náručí.
     
    5
    V Manchestri panuje upršané počasie, ktoré môže ovplyvniť vývoj duelu.
     
    6
    Postupný útok domácich, loptu si vymieňajú stopéri a krajní obrancovia.
     
    7
    Moritz Bauer držal v pokutovom území okolo tela Martiala, ktorý si nabiehal na center Matu. Hlavný rozhodca mlčí, penalta sa ale pískať mohla. Kontroverzné rozhodnutie.
     
    8
    Bývalý hráč Manchestru United a dnešný kapitán Stoke, Darren Fletcher, presunul hru na pravé krídlo. Xherdan Shaqiri si loptu spracoval, no až prisilno si ju predkopol.
     
    9
    Manchester United dal gól!
    Nevinne vyzerajúca akcia United, Pogba preniesol hru na pravý kraj, loptu si vyzdvihol ANTONIO VALENCIA. Prechod na hranicu veľkého vápna, presunutie lopty na ľavú nohu a technická strela na zadnú tyč znamená vedenie pre Red Devils!
    9. Antonio Valencia (MAN) - 1:0
     
    11
    Snaha o okamžitú odpoveď, Shaqiri hľadal Croucha, center bol privysoký aj pre tohto "dlháňa" v drese Stoke.
     
    12
    Xherdan Shaqiri sa chce predviesť na Old Trafford. Dobrý pas od spoluhráča, švajčiarsky krídelník sa zavesil do vzduchu, odkiaľ vykúzlil nožničky. Skvelá práca sa končí pri zákroku de Geu.
     
    13
    Už, už sa zdalo, že Martial prenikne do územia okupovaného Butlandom. To by však Anthony Taylor nesmel odpískať faul Francúza, ktorý si pri napádaní pomohol rukami.
     
    14
    Nepresná prihrávka od hostí, z ich kopačiek vidíme množstvo chýb.
     
    15
    Domáci neuspeli vpredu pri kombinácii, zaútočiť môžu futbalisti Stoke.
     
    16
    Jesse Lingard si dokonale strážil Croucha a nedal šancu mu vystreliť. O niečo horšie to už bolo pri pokrývaní Stephena Irelanda. Ten sa vymykol z dohľadu Smallinga, zostal na chvíľu sám v šestnástke, no jeho zakončenie míňa bránu United.
     
    17
    Úvodná štvrťhodina je minulosťou, Manchester opäť začína útočiť až od vlastnej brány.
     
    18
    Matić faulovaný pri prieniku, ponechaná výhoda sa končí nepresnou výmenou lopty medzi Pogbom a Matom v pokutom území súpera.
     
    19
    Zbytočný faul od Allena pred vlastnou šestnástkou, na zemi skončil Lingard. Priamy kop pre Manchester z približne dvadsiatich metrov.
     
    20
    Exekúcie sa ujal Juan Mata, španielsky kúzelník s loptou trafil iba múr pred Butlandom. Shaqiri bleskurýchlo vyrazil dopredu, pri postrannej čiare ho faulom zastavil Matić.
     
    21
    Eric Choupo-Moting so strelou na bránu, avšak pokus hosťujúceho útočníka nebol dostatočne dôrazný na to, aby brankára United prekvapil.
     
    22
    Zlé bránenie od domácich mohlo rezultovať v gól Irelanda! Už druhá šanca pre tohto hráča, akcia vedená po pravom krídle odviedla pozornosť záložníkov a stopérov, zatiaľ čo Stephen Ireland dostal množstvo priestoru na zakončenie. Ani v tomto prípade však záložník Stoke City nemieril presne!
     
    23
    Anthony Martial sa neponáhľal s vyvíjaním útoku, dostal sa tak až do stredového kruhu.
     
    24
    Pogba so snahou o prekvapivý center na Lukakua, hviezdna dvojica si neporozumela.
     
    25
    Voľný kop pre Stoke z útočnej polovice sa takmer skončil gólom! Peter Crouch robil problémy de Geovi, ten netrafil loptu. Tá sa odrazila k Chuopo-Motingovi, ktorý ju z prvej z voleja posielal na bránu. V poslednej chvíli zabránil istému gólu Phil Jones – rohový kop.
     
    26
    Rohový kop už taký nebezpečný nebol, protiútok United sa pozastavil. Na konci akcie bola strela Martiala spoza šestnástky, Francúz mieril vedľa troch žrdí Butlanda, ktorý stále čaká na prvý úspešný zákrok.
     
    27
    Dlhé vhazdovanie z úrovne pokutového územia, Peter Crouch posúval na spoluhráča, všetko však vyriešili Jones s Matom.
     
    29
    Lukaku sa ukázal ako pravý bojovník. Najprv udržal loptu pre svoje mužstvo, aj za cenu pádu za postrannú čiaru, aby o desať sekúnd neskôr svojím centrom mieril presne na Pogbu. Hlavička Francúza bola zablokovaná, rohový kop pre Manchester.
     
    30
    Stoke sa ubránilo bez väčších problémov, Butlandovu pozornosť preveril z veľkej diaľky Luke Shaw.
     
    31
    Pogba svojou aktivitou získal medzičasom ďalší rohový kop, ktorý bol rozohraný nakrátko. Lingard mieril na zadnú tyč na Pogbu, respektíve Martiala, Jack Butland si poľahky vyskočil po loptu.
     
    32
    Peter Crouch si plní svoju robotu a vyhráva hlavičkové súboje so stopérmi United. Hostia sa vpredu dlho neohriali, Pogba ťahá brejk svojho mužstva.
     
    33
    Útok Manchestru sa skončil neslávne, keď Lingard svojím pasom trafil iba Irelanda. Následne sa faulom na protivníka previnila dvojica Valencia – Martial.
     
    34
    Po polhodine tu máme ďalší faul v pokutovom území Stoke. Bruno Martins Indi neustrážil výmenu lopty medzi Valenciom a Matom, Mata spadol po miernom dotyku s obrancom Stoke. Penalta sa nepíska, samotný Mata následne ukazuje, že sa iba pošmykol.
     
    36
    Dokonalé prenesenie hry z hĺbky poľa od Pogbu na Shawa, ten loptu okamžite preposiela na Martiala, ktorého pokus zvnútra šestnástky iba zblokoval jeden z hráčom City. Rohový kop.
     
    37
    Štandardky spoza rohovej zástavky rozohrávajú hráči v červenom poväčšine nakrátko. Nebolo tomu inak ani v tomto prípade, všetko sa to skončilo prehratým súbojom Matu s Irelandom.
     
    38
    Manchester United dal gól!
    Domáci vedú už rozdielom dvoch gólov. Opäť veľká práca pri postrannej čiare od Lukakua, lopta sa ocitla pri Pogbovi. Ten aj pod tlakom protihráčov našiel na hranici šestnástky voľného spoluhráča. ANTHONY MARTIAL sa oprel do lopty z prvej a krásnym zakončením zvyšuje na 2:0.
    38. Anthony Martial (MAN) - 2:0
     
    40
    Pogba po dvoch gólových prihrávkach fauluje v strede poľa Motinga, prvý polčas sa blíži ku koncu.
     
    41
    Teraz Manchester vyčkáva so založením nového útoku, lopta je až pri de Geovi.
     
    42
    Jednou jedinou prihrávkou sa hra presunula o päťdesiat metrov. Spracovanie Martiala, podržanie lopty, pas na Lukakua. Belgický útočník sa nedostal k lopte o zhruba pol metra. Škoda.
     
    43
    Dobrá vízia hry od Shawa, ktorý našiel osamoteného Martiala. Ten na seba nadviazal obrancu a centrom hľadal na zadnej tyči Lukakua. Lukaku vrátil loptu späť do ohňa, Lingard sa však nešťastne pošmykol a nedokázal zakončiť.
     
    44
    Paul Pogba s nadýchaným prienikovým centrom na Martiala, Francúz si prebral loptu, potom sa už pískalo postavenie mimo hru. Bolo to naozaj tesné.
     
    45
    Po faule na jedného z hráčov Stoke zahrávali hostia voľný kop. Presný center sa zniesol až na hlavu Zoumu, ktorý však z desiatich metrov hlavičku dosť nepresne.
     
    45
    Sebavedomý Martial to vzal na seba a namiesto prihrávky na Matu vystrelil. Zakončenie strelca druhého gólu bolo nepresné, Jack Butland bude vykopávať od vlastnej brány.
     
    45+1
    Nadstavuje sa jedna minúta.
     
    45+1
    Po ofsajde Martiala sa píska aj ofsajd Lingarda. Odchovanec Manchestru United bol nedočkavý, aj samotný Valencia si dával na čas s prihrávkou.
     
    45+2
    Pred prestávkou mohlo byť znížené! Xherdan Shaqiri vyzvŕtal dvoch protihráčov, dostal dosť priestoru na svoju strelu. Matić sa len prizeral dôležitému zákroku de Geu, ktorý na dvakrát loptu spacifikoval!
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Favorit stretnutia vedie po prvom dejstve o dva góly vďaka presným trefám Valenciu a Martiala. Hostia hrozili predovšetkým zásluhou Shaqiriho a Irelanda, no nedokázali nájsť recept na de Geu.

    Druhý polčas sa začne približne o 22:02.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme Stoke City FC: z ihriska odchádza Josh Tymon, prichádza Kevin Wimmer.
     
    47
    Zmení sa niečo vystriedaním Tymona? Ak sa Stoke chce gólovo dotiahnuť na súpera, bude musieť premieňať svoje šance. Domáci nastúpili do druhej časti bezo zmeny.
     
    48
    Nepresná strela Matu, domáci zostávajú pri lopte.
     
    49
    Chybná rozohrávka Zoumu, Pogba zachytil prihrávku na Irelanda a okamžite hľadal kolmicou Martiala. Ak by prihrávka nebola až taká silná, Martial by ju dobehol skôr a výrazne by sa mu zvýšili šance na skórovanie. Jack Butland včas vybehol z brány a zneškodnil pokus Francúza!
     
    50
    Definitívne K.O. tak neprichádza, posledné varovanie pre nerozvážne hrajúcu defenzívu hostí.
     
    51
    Jack Butland nepresne rozohrával, Moritz Bauer zozadu fauluje Lingarda. Hlavný rozhodca stále nevyťahuje žltú kartu z vrecka.
     
    52
    Voľný kop rozohraný nakrátko, Martialov center našiel iba hlavu Zoumu. Xherdan Shaqiri musel odísť na malý moment za postrannú čiaru kvôli problémom s výstrojou.
     
    54
    Úsmevná situácia. Pogba oblúčikom na Lukakua, ten si loptu spracoval hruďou a vykúzlil nožničky, ktoré mierili... Iba do jeho hlavy. Belgičan sa rýchlo spamätal a z otočky už mieril presnejšie, konkrétne do náruče Butlanda.
     
    55
    Faul pri postrannej čiare, Shaqiriho center nemal dostatočnú presnosť.
     
    56
    Nie najlepšie rozhodnutie od hlavného rozhodcu. Moritz Bauer spadol v súboji s Martialom, ten sa ho však nedotkol. Všetko to zapríčinil najpravdepodobnejšie mokrý trávnik.
     
    57
    Ďalší z postupných atakov United, Stoke vytiahlo vyšší pressing.
     
    58
    Center Matu z ľavej strany preletel cez celú šestnástku, až sa zastavil u Pogbu. Pokus o gól sa skončil blokom Martinsa Indiho. Štvrtý rohový kop pre United.
     
    59
    Nevydarená štandardka od Lingarda, ktorý po rozohrávke nakrátko zabudol loptu za sebou.
     
    59
    Neskutočné, druhá veľká šanca Martiala zostáva nevyužitá! Anthony Martial vykľučkoval na malom území cez dvoch obrancov, aby zo siedmich metrov strelou po zemi nechal vyniknúť Butlanda. Ak by to krídelník United mieril do horného rohu brány, bolo by už po zápase.
     
    60
    Striedanie v tíme Stoke City FC: z ihriska odchádza Eric Choupo-Moting, prichádza Ramadan Sobhi.
     
    61
    Hodina hry je za nami, hosťom zostáva posledné striedanie. José Mourinho má k dispozícii ešte všetky tri.
     
    62
    Trestuhodné zahadzovanie šancí od Manchestru, Zouma s ďalšou nepresnou prihrávkou, z ktorej ťažil Lukaku. Ten potiahol loptu, prihral na Lingarda, ktorý z prvej našiel ešte lepšie postaveného Matu. Technický obstrel ľavačkou míňa pravú žrď Butlandovej brány iba o centimetre!
     
    63
    Prvá žltá kartu duelu putuje na konto Lingarda. Niekoľko drobných faulov rezultuje v kartu. Posledným "dielikom" do skladačky bol zákrok na Fletchera.
     
    64
    Matić s výborným čítaním hry pred vlastnou šestnástkou, Srb vyniesol loptu na územie súpera, tam si však nerozumel s Martialom. Prihrávka končí za postrannou čiarou.
     
    65
    Luke Shaw s výborným prienikom po ľavom krídle, upútal na seba troch protihráčov, ktorí potom chýbali pri Lingardovi a Matovi. Lingard pripravil palubnú pozíciu pre Matu, ten z prvej vysoko prestreľuje.
     
    66
    Jack Butland vo veľkej permanencii, anglický gólman nohou vyráža ranu Lukakua! Nasledovala dorážka Lingarda a efektná pätička Matu do brány, tá však prišla už z ofsajdu.
     
    67
    Romelu Lukaku faulovaným Martinsom Indim, hlavný rozhodca ale ukazuje kartu domácemu hráčovi. Dôvodom sú zbytočné reči smerom k arbitrovi.
     
    68
    S kartami sa nám roztrhlo vrece, ako prvý hosťujúci futbalista ju uvidel Stephen Ireland po nešetrnom zákroku na Matu.
     
    69
    Pokus spoza veľkého vápna od Wimmera sa končí totálne mimo vymedzeného priestoru, hostia chystajú záverečné striedanie.
     
    70
    Striedanie v tíme Stoke City FC: z ihriska odchádza Peter Crouch, prichádza Mame Diouf.
     
    71
    Mame Diouf sa okamžite zapája do napádania, keď narobil menšie problémy Jonesovi a Smallingovi. Domáci stopéri uhájili loptu, nasleduje iba kop od brány.
     
    72
    Manchester United dal gól!
    Dovolím si povedať, že je rozhodnuté! Postupný útok od United, Martial nachádza spoluhráča v šestnástke. ROMELU LUKAKU sa dokázal obtočiť okolo Wimmera so Zoumom a ľavačkou po otočke okolo svojej osi nechytateľne zvyšuje na rozdiel triedy!
    72. Romelu Lukaku (MAN) - 3:0
     
    74
    Dobrá robota od Pogbu s Valenciom pri bránkovej čiare Stoke, táto dvojica udržala loptu na kopačkách domáceho celku.
     
    75
    Pohodlné kontrolovanie hry od vedúceho tímu, hostia pôsobia odovzdane. José Mourinho stále nestriedal.
     
    76
    Anthony Martial neuspel so svojou strelou zvnútra veľkého vápna, Francúza to ale mrzieť nemusí.
     
    77
    Opäť nie najlepšia prihrávka od Martiala, ktorý chcel posunúť loptu na Lingarda, lopta sa mu však z kopačky skĺzla.
     
    78
    To už vyzerá ako exibícia, domáci futbalisti si medzi sebou vymieňajú loptu bez akýchkoľvek problémov.
     
    79
    Z ničoho nič prichádza center Pogbu na Matu, ktorý pätičkou triafa brvno! Prípadný gól by aj tak neplatill, do hry sa chcel zapojiť Lukaku, tomu bol odmávaný ofsajd.
     
    80
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Jesse Lingard, prichádza Marouane Fellaini.
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Anthony Martial, prichádza Marcus Rashford.
     
    81
    Pogba vytvoril dostatok priestoru pre Matu na ľavej strane, Španiel centruje iba do prvého brániaceho hráča. Rohový kop.
     
    82
    Azda prvýkrát v stretnutí sa rohový kop United skončil priamym centrom do šestnástky, Paul Pogba ale loptu iba prenechával súperovi.
     
    83
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Juan Mata, prichádza Scott McTominay.
     
    84
    Jones hlavičkuje do rukavíc de Geu. Domáci strážca svätyne si po dlhom čase siahol na loptu. Nič nenasvedčuje tomu, aby sme v záverečných minútach zažili drámu.
     
    84
    Dokonalosť Paula Pogbu nepozná hraníc! Francúz videl nábeh Valenciu, ten sa dostal cez Bauera, odcentroval do pokutového územia, kde sa do zakončenia dostal striedajúci Rashford. Mierny "ťukes" pätičkou zachytil pozorný Jack Butland.
     
    86
    Šanca na čestný úspech zostáva nevyužitá! Mame Diouf využil malú chybičku Smallinga, dostal sa k lopte a pozemnou strelou mieril iba do nôh de Geu. Následná dorážka Dioufa končí iba na bočnej sieti!
     
    87
    Marcus Rashford sa márne rozčuľuje, je nariadený odkop od brány Stoke. Rashforda si strážili dvaja hráči Stoke, no vyzeralo to tak, že ako posledný sa lopty dotkol práve jeden z brániacich futbalistov.
     
    88
    Posledné minúty duelu, hráčom zápasu je bez pochyby Paul Pogba.
     
    89
    Lukaku v netradičnej pozícii playmakera, hrotový útočník hľadal centrom Pogbu. Francúz sa k hlavičke nedostal, nasleduje rohový kop.
     
    90
    Nákop Rashforda na prednú tyč neúspešný, rovnaký hráč o dvadsať sekúnd neskôr zosmiešnil Irelanda, aby zakončením po zemi nechal Butlanda loptu poľahky chytiť.
     
    90+1
    Nadstavujú sa dve minúty.
     
    90+1
    Nenadstavuje sa zbytočne dlho, dve minúty adekvátne vystihujú počet striedaní v druhom polčase.
     
    90+2
    A máme tu ešte jeden priamy kop po faule na McTominaya, previnil sa Bruno Martins Indi.
     
    90+3
    Paul Pogba loptu výrazne podkopol, touto stretlou sa zápas končí.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 9:5. Střely mimo: 5:5. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 14:10.
     
    Manchester United dnes zaslúžene vyhráva nad Stoke City po výsledku 3:0. Rozdiel mohol byť väčší, to by však najmä Martial musel premeniť svoje dve veľké šance. Červení diabli sa znížili stratu na lídra tabuľky, na mestského rivala City im zostáva aj naďalej priepastná, no po dnešku iba 12-bodová strata. Stoke City naďalej zostáva na 18. mieste.
     
    Ja vám ďakujem za pozornosť, prajem ešte dobrú noc. (22:54:15)

    Viktor Kalinács

    Góly: 9. A. Valencia, 38. Martial, 72. R. Lukaku

    Karty:   63. Lingard (MAN), 67. R. Lukaku (MAN) – 68. Ireland (STK)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 9:5. Střely mimo: 5:5. Rohy: 6:1. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 14:10.
    Manchester United: de Gea – A. Valencia (C), P. Jones, Smalling, Shaw – P. Pogba, N. Matić – Mata (83. McTominay), Lingard (80. Fellaini), Martial (80. Rashford) – R. Lukaku.
    Náhradníci: Pereira – Lindelöf, Rojo, Rashford, A. Herrera, Fellaini, McTominay.

    Stoke City FC: Butland – Bauer, K. Zouma, Martins Indi, Tymon (46. Wimmer) – D. Fletcher (C) – Shaqiri, Allen, Ireland, Choupo-Moting (60. Sobhi) – Crouch (70. Diouf).
    Náhradníci: Grant – Wimmer, Afellay, Adam, Diouf, Sobhi, Edwards.

    Rozhodca: Taylor – Nunn, Hatzidakis