Dortmund – Schalke 4:4 (kon.) | Lipsko – Brémy 2:0 (kon.) | Freiburg – Mainz 2:1 (kon.)
Frankfurt – Leverkusen 0:1 (kon.) | Augsburg – Wolfsburg 2:1 (kon.) | Mönchengladbach – Bayern 2:1 (kon.)
koniec
Borussia Dortmund
4:4 (4:0)
FC Schalke 04
Sobota 25.11.2017, 15:30 • Signal Iduna Park, Dortmund • Nemecká Bundesliga • 13. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:30.
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu z trinásteho kola nemeckej Bundesligy. V tradičnom Revierderby proti sebe nastúpia Borussia Dortmund a FC Schalke 04.

    Borussia Dortmund odštartovala sezónu vynikajúcim spôsobom. V úvodných siedmich kolách zaznamenala šesť víťazstiev a jednu remízu, vďaka čomu sa držala na čele tabuľky. Nasledujúcich päť ligových súbojov bolo však pre žlto-čiernych veľkým trápením. Zverenci trénera Petra Bosza štyrikrát prehrali a získali len jediný bod za remízu. Dôsledkom týchto nepresvedčivých výsledkov bol prepad na aktuálnu šiestu pozíciu. Dortmund nevyhral v Bundeslige od konca septembra a rovnako sa trápi v Champions League, kde už prišiel o šancu postúpiť do vyraďovacej fázy a v záverečnom zápase zabojuje aspoň o miestenku do play-off Európskej ligy.

    FC Schalke 04 je v úplne inej situácii ako Borussia. V Gelsenkirchene zabudli na nevydarenú predošlú sezónu, ktorú zakončili až na desiatej priečke a teraz sa držia úplne v popredí. Po dvanástich kolách figuruje Schalke na výbornej druhej pozícii za suverénnym Bayernom Mníchov a navyše sa môže pochváliť dobrou formou. Modro-bieli ťahajú v lige šnúru šiestich zápasov bez porážky. V ostatných šiestich zápasoch dosiahli štyri víťazstvá a dve remízy, čo ich katapultovalo na vrchné priečky tabuľky. Zásluhu na týchto výsledkoch má aj mladý, len tridsaťdvaročný, kouč Domenico Tedesco.

    Vzájomné zápasy Borussie Dortmund a FC Schalke 04 majú bohatú históriu. Pohľad do minulosti hovorí, že prvý duel medzi týmito dvoma tímami sa uskutočnil už v roku 1925. Odvtedy absolvovali tradičné nemecké kluby až 150 súťažných zápasov, v ktorých bolo o niečo úspešnejšie Schalke. Futbalisti z Gelsenkirchenu vyhrali 58-krát, 41-krát sa zrodil nerozhodný výsledok a 51-krát triumfovala Borussia. V minulej sezóne sme však v dueloch Dortmundu a Schalke nespoznali víťaza, pretože obe stretnutia sa skončili remízou.
     
    Úvodné zostavy:

    Borussia Dortmund: Weidenfeller – Papastathopoulos, Weigl, Toprak, Schmelzer (C) – Şahin – M. Götze, Guerreiro – Jarmolenko, Aubameyang, Pulisic.
    Náhradníci: Reimann – Bartra, G. Castro, Kagawa, Philipp, Schürrle, Zagadou.

    FC Schalke 04: Fährmann – Stambouli, Naldo, Kehrer – D. Caligiuri, McKennie, Meyer, Oczipka – Di Santo, Burgstaller, Konopljanka.
    Náhradníci: Nübel – Coke, Nastasić, Goretzka, Harit, Schöpf, Embolo.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
    1. Jevhen Konopljanka (SCH)
     
    1
    Borussia Dortmund mala na starosti úvodný výkop. Domáci futbalisti nastúpili v tradičnej žlto-čiernej kombinácii, hostia si zvolili modré dresy.
     
    2
    Jevhen Konopľanka sa dostával do nádejnej pozície. Ukrajinec zostal zabudnutý za defenzívou Dortmundu, ale zblízka prekopol bránu.
     
    3
    V úvodných sekundách duelu majú hráči sťaženú orientáciu na trávniku, pretože domáci fanúšikovia zadymili ihrisko.
     
    3
    Hlavný rozhodca musel riešiť dva tvrdé zákroky v krátkom časovom slede. Weston McKennie (Schalke) zaslúžene uvidel žltú kartu.
     
    4
    Borussia dvakrát po sebe nedokázala založiť útok. Domáci zhodne stroskotali na nepresnej prihrávke v ľavom krídelnom priestore.
     
    5
    Dnešný duel je zaujímavý z pohľadu ukrajinských fanúšikov. Proti sebe sa postavili dvaja lídri reprezentácie a zároveň najlepší hráči z krajiny našich východných susedov. V drese Borussie nastúpil Andrij Jarmolenko, v zostave Schalke figuruje Jevhen Konopľanka.
     
    6
    Podľa očakávania vidíme od úvodu vysoké nasadenie. V derby si hráči nechcú nič darovať a dohrávajú súboje s nadmernou tvrdosťou.
     
    7
    Andrij Jarmolenko chcel zrýchliť prechod do útoku. Volil preto pohotovú prihrávku na hrot, no Pierre-Emerick Aubameyang sa k lopte nedostal.
     
    8
    Mario Götze vnikol do pokutového územia Schalke, chcel pripraviť spoluhráčovi pozíciu na zakončenie, ale nedostal priestor.
     
    9
    Götze mal na starosti rozohrávku štandardnej situácie. Loptu zakrútil do nebezpečného priestoru v šestnástke, ale nikto z domácich sa nedostal do koncovky.
     
    10
    Weston McKennie zbytočne šprintoval za loptou na pravom krídle. Nedostal presnú prihrávku a nedokázal ju zachytiť na trávniku.
     
    12
    Dortmund dal gól! Domáci hráči výborne zakombinovali v blízkosti súperovej brány. Celú akciu založil PIERRE-EMERICK AUBAMEYANG, ktorý napokon dobre sledoval prácu svojich kolegov a dorazil loptu do siete.
    12. Pierre-Emerick Aubameyang (DOR) - 1:0
     
    13
    Pierre-Emerick Aubameyang najskôr nepresne centroval do šestnástky, loptu získal voľný Christian Pulisic, po jeho prihrávke zakončoval Nuri Şahin, no jeho nevydarenú pätičku napokon zužitkoval šťastný strelec Aubameyang.
     
    14
    Domáci kanonier Pierre-Emerick Aubameyang sa dostal do ďalšej gólovej príležitosti. Po presnej prihrávke z pravej strany zakončoval bez prípravy iba tesne nad brvno.
     
    15
    Daniel Caligiuri a Sokratis Papastathopoulos sa dostali do vzájomného konfliktu. Situáciu musel upokojiť až hlavný rozhodca, ktorý obom hráčom dohovoril.
     
    16
    Opakované zábery Aubameyangovho gólu ukázali, že gabonský futbalista si pri zakončení nechtiac pomohol aj rukou. Jeho presný zásah však zostáva v platnosti.
     
    18
    Dortmund dal gól! Domáci futbalisti sa opäť tešia. Nuri Şahin rozohral štandardku z pravej strany a BENJAMIN STAMBOULI poslal loptu do vlastnej siete.
    18. Benjamin Stambouli (DOR) - 2:0
     
    19
    Schalke mohlo odpovedať z rohového kopu. Oczipkov center však smeroval až na zadnú žrď, odkiaľ neprišlo presné zakončenie.
     
    20
    Dortmund dal gól! Borussia opäť skórovala. Po rohovom kope sa domáci futbalisti vydali do rýchleho brejku, Pierre-Emerick Aubameyang výborne odcentroval cez celú šírku ihriska a MARIO GÖTZE namieril loptu hlavou do odkrytej brány.
    20. Mario Götze (DOR) - 3:0
     
    22
    Thilo Kehrer (Schalke) uvidel žltú kartu. Hosťujúci obranca v sklze zasiahol Nuriho Sahina a bol zaslúžene potrestaný.
     
    23
    Borussia je v dnešnom stretnutí maximálne efektívna. V doterajšom priebehu zápasu štyrikrát ohrozila bránu Schalke a trikrát skórovala.
     
    25
    Dortmund dal gól! Domáci pokračujú v demontáži svojho súpera. Ralf Fährmann zle rozohral, Borussia sa ihneď natlačila do pokutového územia a odrazenú loptu poslal do siete presným volejom RAPHAEL GUERREIRO.
    25. Raphaël Guerreiro (DOR) - 4:0
     
    26
    Ralf Fährmann sa hnevá na svojich spoluhráčov. Defenzíva Schalke v ostatných dvoch zápasoch zaznamenala čisté konto, no dnes inkasovala už štyrikrát.
     
    27
    Dortmund naopak necháva zabudnúť na trojzápasovú šnúru prehier, ktorú momentálne ťahá v Bundeslige. Na domácich to dnes vôbec nie je vidieť.
     
    29
    Domácim dnes chýba brankárska jednotka Roman Bürki. Medzi troma žrďami stojí skúsený Roman Weidenfeller, ktorý zatiaľ nemal prácu.
     
    30
    Úvodná polhodina dnešného duelu bola jasne v réžii Borussie Dortmund. Žlto-čierni nastrieľali svojmu súperovi až štyri góly a teraz čakajú na jeho odpoveď.
     
    31
    Schalke nevyužilo ponúknutý rohový kop. Následne neuspel ani Daniel Caligiuri, ktorý centroval z pravého krídla do šestnástky.
     
    32
    Momentálne sledujeme pokojnejšiu fázu stretnutia. Domáci futbalisti si vytvorili pohodlný náskok a teraz sa nemajú kam ponáhľať.
     
    33
    Hosťujúci tréner reaguje na nepriaznivý vývoj zápasu. Z ihriska odišli Weston McKennie a Franco Di Santo, ktorých nahradili Leon Goretzka a Amine Harit.
     
    34
    Domenico Tedesco chce striedaním prebudiť svojich zverencov. Do konca zápasu ostáva ešte približne hodina, takže stále je možné duel minimálne zdramatizovať.
     
    35
    Guido Burgstaller vnikol do pokutového územia Borussie, ale bol ihneď atakovaný viacerými hráčmi a nedokázal si vytvoriť priestor na streľbu.
     
    36
    Bastian Oczipka kvalitne odcentroval do pokutového územia z ľavého krídla, ale jeho spoluhráč si pomohol faulom.
     
    37
    Roman Weidenfeller dobre prečítal hru, včas vybehol proti prihrávke na Burgstallera a stiahol loptu do svojho náručia.
     
    39
    Jevhen Konopľanka veril rozbehnutému Bastianovi Oczipkovi, ale ten nemal dostatočnú rýchlosť a Sokratis Papastathopoulos ho pohodlne odstavil od lopty.
     
    40
    Thilo Kehrer zaváhal v defenzíve, prepustil loptu Andrijovi Jarmolenkovi a potom ho zastavil nedovoleným spôsobom. Hlavný rozhodca mohol vytiahnuť druhú žltú kartu, ale rozhodol sa nevylúčiť mladého beka.
     
    42
    Borussia Dortmund pohodlne kontroluje vývoj zápasu. Schalke ešte nepustila k priamemu ohrozeniu brány.
     
    43
    Hostia by potrebovali vydarený moment, na ktorom by sa chytili. Zatiaľ sa im vôbec nedarí najmä vo finálnej fáze akcií.
     
    45
    Zaujímavý moment v pokutovom území domácich. Jevhen Konopľanka sa dostal k odrazenej lopte pred bránou, ale nedokázal včas zareagovať.
     
    45+1
    Hlavný rozhodca usúdil, že v prvom dejstve sa často prerušovalo, a tak pridal ešte dve minúty navyše.
     
    45+2
    Daniel Caligiuri (Schalke) zbytočne protestoval proti verdiktu hlavného rozhodcu. Ten neváhal a ukázal mu tretiu žltú kartu v sezóne.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Dortmund po sérii nepresvedčivých výsledkov výborne zvládol prvý polčas duelu proti Schalke. V 151. Revierderby prakticky rozhodol o svojom víťazstve, keď v priebehu trinástich minút nastrieľal až štyri góly. Skóre stretnutia otvoril Aubameyang, domácim potom pomohol vlastenec Stambouliho a do čierneho mierili ešte Götze a Guerreiro.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Tréner hostí využil cez prestávku aj svoju poslednú možnosť na striedanie. Z ihriska stiahol Thila Kehrera, nahradil ho Matija Nastasić.
     
    47
    Domenico Tedesco dnes už nemôže striedať. Dve zmeny si minul v prvom dejstve, keď poslal do hry Goretzku a Harita.
     
    49
    Zápasu v týchto chvíľach chýba náboj. Od štvrtého gólu Dortmundu sme videli minimum zaujímavých momentov.
     
    50
    Leon Goretzka mohol zmeniť stav stretnutia. Výborne si nabehol do pokutového územia, ocitol sa vo voľnom priestore, ale hlavou nemieril presne.
     
    51
    Amine Harit pokazil sľubnú akciu Schalke 04. Mal voľnú cestu na pravom krídle, no nepresne centroval do cez celé pokutové územie.
     
    52
    Hostia následne nevyužili ani rohový kop. Centrovanú loptu bez problémov odpratala defenzíva Borussie Dortmund.
     
    53
    Sokratis Papastathopoulos (Dortmund) je prvým domácim hráčom, ktorý uvidel dnes žltú kartu. Hostia rozohrajú štandardku.
     
    53
    Schalke mohlo oživiť zápas. Naldo dokázal skórovať hlavou po štandardnej situácii, ale hlavný rozhodca využil modernú techniku a ukázal, že gól padol z ofsajdu.
     
    55
    Je tu ďalšia žltá karta na domácej strane. Tentoraz je potrestaným hráčom Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund), ktorý berie situáciu s úsmevom.
    55. Naldo (SCH)
     
    55
    Pierre-Emerick Aubameyang si mohol napraviť chuť po žltej karte, ale nevyužil chybu hosťujúcej obrany. Gabonský útočník zostal prakticky sám pri bráne, ale bol z uhla a preváhal moment, kedy mal prihrávať alebo strieľať.
     
    56
    Na opačnej strane sa ocitol v šanci Daniel Caligiuri. Stredopoliar Schalke zakončoval z hranice pokutového územia, ale výborne proti nemu zasiahol Weidenfeller.
     
    58
    Momentálne sledujeme zaujímavé momenty na oboch stranách. V dobrej príležitosť bol Pierre-Emerick Aubameyang, ktorého hlavička zblízka skončila na pozornom Fährmannovi.
     
    59
    Schalke po štyroch inkasovaných góloch dlho hľadalo motiváciu do ďalšieho priebehu stretnutia, ale teraz konečne otvorilo hru a vidíme atraktívny futbal.
     
    60
    Pierre-Emerick Aubameyang si potiahol loptu z ľavej strany na stred, rozhodol sa vystreliť pravačkou, ale jeho pokus bol zrazený na roh.
     
    61
    Schalke 04 dalo gól! Hostia sa dočkali zníženia. Benjamin Stambouli krásne našiel v pokutovom území GUIDA BURGSTALLERA, ktorý hlavičkou preloboval brankára Romana Weidenfellera.
    61. Guido Burgstaller (SCH) - 4:1
     
    63
    Borussia Dortmund reaguje na zlepšenú hru svojho súpera a pridáva v pohybe. Domáci určite nechcú stratiť výborne rozohraný duel.
     
    64
    Rýchly Pierre-Emerick Aubameyang udržal loptu v hre na ľavom krídle, dokázal odcentrovať, ale Ralf Fährmann pohodlne zasiahol.
     
    65
    Schalke 04 dalo gól! Domenico Tedesco burcuje svojich zverencov, ktorí vďaka zlepšeniu herného prejavu opäť udreli. Jevhen Konopľanka našiel v šestnástke AMINA HARITA a ten zblízka prepálil Weidenfellera.
    65. Amine Harit (SCH) - 4:2
     
    66
    Vyhrávať o štyri góly po prvom polčase nemusí byť ideálne. Dortmund v úvode druhého dejstva zvoľnil tempo a bol za to potrestaní.
     
    67
    Schalke naopak dostalo novú motiváciu do záverečných minút. Hostia teraz kontrolujú loptu a tlačia sa do častého zakončenia.
     
    68
    Peter Bosz rýchlo reaguje na vývoj stretnutia. Z ihriska odchádza krídelník Andrij Jarmolenko, ktorého nahradil obranca Marc Bartra.
     
    70
    Dortmundu chýba ľahkosť z úvodnej polhodiny zápasu. Dva rýchle inkasované góly nahlodali psychiku hráčov, ktorí v predchádzajúcich dueloch nedokázali zvíťaziť.
     
    72
    Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund) dnes dohral. Sériu tvrdších zákrokov zastavil hvizd hlavného rozhodcu, ktorý ukázal gabonskému strelcovi druhú žltú a potom aj červenú kartu.
    72. Pierre-Emerick Aubameyang (DOR)
     
    73
    Schalke rozohralo po faule Aubameyanga štandardku a malo na dosah tretí gól. Presný center Konopľanku našiel v šestnástke Burgstallera, ktorého hlavička skončila na žrdi.
     
    74
    Mario Götze avizoval zdravotné problémy po osobnom súboji. Nemecký futbalista bude musieť pravdepodobne opustiť trávnik.
     
    76
    Raphaël Guerreiro rozohral rohový kop. S centrovanou loptou si však poradila defenzíva Schalke 04, ktorá nepustila domácich do koncovky.
     
    77
    Leon Goretzka poslal nebezpečnú loptu do šestnástky Borussie, no tá prešla celým pokutovým územím bez toho, aby ju niekto zasiahol.
     
    78
    Zranený Mario Götze už nie je na hracej ploche. Záložník domáceho tímu prenechal svoje miesto Gonzalovi Castrovi.
     
    79
    Gonzalo Castro (Dortmund) naskočil na trávnik a ihneď dostal žltú kartu. Striedajúci futbalista fauloval v súboji Amina Harita.
     
    80
    Amine Harit leží v bolestiach na trávniku a lekári sa starajú o jeho pravú nohu. Hostia ale už nemôžu striedať.
     
    81
    Schalke bude takisto dohrávať iba s desiatimi hráčmi. Amine Harit musel opustiť hraciu plochu, pretože nedokázal ani stúpiť na pravú nohu.
     
    83
    Peter Bosz nechce riskovať stratu bodov, a tak posiela do hry ďalšieho obrancu. Z lavičky prichádza Dan-Axel Zagadou, v zápase skončil Raphaël Guerreiro.
     
    84
    Pierre-Emerick Aubameyang nemusí byť zo svojho vylúčenia až taký sklamaný, pretože Borussia hrala v oslabení iba približne desať minút. Amine Harit definitívne zamieril do šatne.
     
    86
    Schalke 04 dalo gól! Kto by to bol povedal po prvom polčase, že v druhom dejstve bude sledovať takúto drámu. DANIEL CALIGIURI obišiel striedajúceho Zagadoua, posunul si loptu bližšie k bráne a prudkou strelou napol sieť.
    86. Daniel Caligiuri (SCH) - 4:3
     
    87
    Borussia Dortmund zbytočne zvoľnila po štyroch strelených góloch, bola pasívna a doplatila na to. Teraz majú viac z hry hostia, ktorí chcú vyrovnať.
     
    88
    Daniel Caligiuri dostal prihrávku do pokutového územia, dobre si prikryl loptu, ale jeho strela po trávniku našla iba brankára Weidenfellera.
     
    89
    Schalke teraz môže mrzieť zranenie Harita, ktorý musel predčasne odísť z trávnika. Ak by zostal v hre, hostia mohli hrať presilovku.
     
    90
    Jevhen Konopľanka (Schalke) dostal žltú kartu, ale v súboji so Sokratisom neurobil nič zlé. Grécky obranca zahral veľké divadlo a ochotne sa váľal po trávniku.
     
    90+1
    Hosťujúci tím sa určite potešil, keď uvidel tabuľku s nadstaveným časom. Hlavný rozhodca pridal až sedem minút.
     
    90+2
    Roman Weidenfeller pohodlne zasiahol. Hosťom nevyšiel center z pravého krídla, a tak gólman Dortmundu schoval loptu v rukaviciach.
     
    90+3
    Leon Goretzka zostal voľný za obranou Dortmundu, ihneď prudko centroval do šestnástky, ale domáci loptu odvrátili do bezpečia
     
    90+4
    Schalke 04 dalo gól! Hosťom sa vyplatila obrovská bojovnosť. Za prakticky beznádejného stavu sa nevzdali a dokázali vyrovnať. Po rohovom kope vyskočil do vzduchu NALDO a hlavičkou prekonal Weidenfellera.
    90+4. Naldo (SCH) - 4:4
     
    90+5
    Pred štvrtým gólom sa udial zaujímavý moment, pretože na trávniku sa objavil Amine Harit. Striedajúci hráč nedokázal pred pár minútami ani chodiť, odišiel na lavičku, ale napokon sa s kolegami tešil z vyrovnania.
     
    90+6
    Borussia Dortmund je stiahnutá v defenzíve. Domáci futbalisti chcú z dnešného zápasu aspoň bod, no stratu jasného víťazstva budú len ťažko vysvetľovať fanúšikom.
     
    90+7
    Koniec zápasu.
     
    Frustrovaný Nuri Şahin po záverečnom hvizde pribehol za Ralfom Fährmannom a vyprovokoval strkanicu v pokutovom území Schalke. Postupne sa však situácia upokojuje.
     
    Borussia Dortmund dosiahla pred dnešným duelom viacero nepresvedčivých výsledkov, ale do derby súboja so Schalke vstúpila vo veľkom štýle. V úvodnej polhodine si vytvorila až štvorgólový náskok a lokálneho rivala nepustila do jedinej vážnejšej šance. Zverenci Petra Bosza však po prestávke prestali hrať a ku zvyšku zápasu pristúpili ľahkovážne. Schalke túto situáciu využilo, postupne znižovalo svoje manko a nadstavenom čase dokázalo vyrovnať na 4:4. (17:31:59)

    Tomáš Lengyel

    Góly: 12. Aubameyang, 18. Stambouli (vla.), 20. M. Götze, 25. Guerreiro – 61. Burgstaller, 65. Harit, 86. D. Caligiuri, 90+4. Naldo

    Karty:   53. Papastathopoulos (DOR), 55. Aubameyang (DOR) – 3. McKennie (SCH), 22. Kehrer (SCH), 45+2. D. Caligiuri (SCH), 90. Konopljanka (SCH)   72. Aubameyang (DOR)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 6:7. Střely mimo: 3:5. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 0:5. Fauly: 17:10.
    Borussia Dortmund: Weidenfeller – Papastathopoulos, Weigl, Toprak, Schmelzer (C) – Şahin – M. Götze (78. G. Castro), Guerreiro (83. Zagadou) – Jarmolenko (68. Bartra), Aubameyang, Pulisic.
    Náhradníci: Reimann – Bartra, G. Castro, Kagawa, Philipp, Schürrle, Zagadou.

    FC Schalke 04: Fährmann (C) – Stambouli, Naldo, Kehrer (46. Nastasić) – D. Caligiuri, McKennie (33. Harit), Meyer, Oczipka – Di Santo (33. Goretzka), Burgstaller, Konopljanka.
    Náhradníci: Nübel – Coke, Nastasić, Goretzka, Harit, Schöpf, Embolo.