Utrecht – Eindhoven 1:7 (kon.) | Amsterdam – Arnhem 1:2 (kon.) | Venlo – Zwolle 1:1 (kon.)
Groningen – Twente 1:0 (kon.) | Alkmaar – Excelsior 0:2 (kon.)
koniec
Ajax Amsterdam
1:2 (0:2)
SBV Vitesse Arnhem
cz Nedeľa 24.09.2017, 14:30 • Amsterdam Arena, Amsterdam • Holandská Eredivisie • 6. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Dnes uvidíme souboj tabulkových soupeřů, protože oba týmy v dosavadním průběhu soutěže nasbírali stejný počet bodů – tedy 10, a to v pěti zápasech.
     
    Zdravím všechny fanoušky nizozemské kopané, v rámci 6. kola Eredivisie se utkají AFC AJAX a SBV VITESSE ARNHEM. Výkop je naplánován na 14:30, zápasem vás provede Milan Šplíchal.
     
    SBV VITESSE ARNHEM

    Hosté začali nový ročník v lize dobře. Po úvodních pěti kolech se nachází na páté příčce se ziskem 10 bodů a čtyřbodovou ztrátou na první Heerenveen. Skóre 12:5 jasně ukazuje, že silnou zbraní Arnhemu je obrana, dopředu však svěřenci Henka Fräsera také nebudou špatní.

    Ligové zápasy
    12. srpna | Vitesse – Breda 4:1
    18. srpna | Roda – Vitesse 1:3
    26. srpna | Vitesse – Alkmaar 1:2
    9. září | Excelsior – Vitesse 0:3
    17. září | Vitesse – Venlo 1:1

    Nejlepší střelci
    5 - Matavž
    2 - Linssen, Bruns
     
    AFC AJAX

    Domácím loni unikl titul o jediný bod, proto se jej budou v letošním ročníku snažit získat. Po pěti kolech si připsali dvě ztráty, takže se nachází se skóre 10:4 na šesté příčce. Ajax ztrácí na vedoucí Heerenveen čtyři body.

    Ligové zápasy
    12. srpna | Heracles – Ajax 2:1
    20. srpna | Ajax – Groningen 3:1
    27. srpna | Venlo – Ajax 0:2
    9. září | Ajax – Zwolle 3:0
    17. září | Den Haag – Ajax 1:1

    Nejlepší střelci
    3 - Huntelaar, Ziyech
    1 - Neres, Schöne, van de Beek, Veltman
     
    Úvodní sestavy:

    AFC Ajax: Onana – Veltman, de Ligt, Viergever, Dijks – van de Beek, F. de Jong, Ziyech – Kluivert, Huntelaar, Younes.
    Náhradníci: van Leer – Černý, Dolberg, Orejuela, Eiting, Wöber, Schöne, Neres.

    SBV Vitesse Arnhem: Pasveer – Dabo, Kašia, Miazga, Büttner – Bruns, Serero, Foor – Rašica, Matavž, Linssen.
    Náhradníci: Houwen, Törnes – Castaignos, Faye, Colkett, Lelieveld, Mount, Ali, van der Werff.
     
    Utkání brzy začne, hráči jsou již na hřišti. Ajax bude hrát v červenobílých dresech, fotbalisté Arnhemu ve žlutočerné kombinaci.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Linssen se v úvodu utkání dopustil útočného faulu, takže hrát budou domácí fotbalisté. Ti jsou v utkání papírovým favoritem.
     
    2
    Hosté rychle vybojovali míč zpět a nějakou dobu kombinovali na polovině soupeře. K žádné střele se však nedostali, posléze o balon přišli. Hrají stopeři Ajaxu.
     
    3
    Ziyech dostal dlouhý míč, který nestihl. Fotbalisté Ajaxu přesto drží balon na polovině soupeře.
     
    4
    Ziyechovi se nepovedl centr, následně se mohli hosté dostat do protiútoku, který faulem na polovině hřiště zastavil de Ligt.
     
    5
    Onana si výborně udělal pořádek ve vápně. Na centr z pravé strany si naskočil a chytil jej, nedal hostům možnost vystřelit. Poté rychle rozehrál, takže momentálně kombinuje Ajax na polovině soupeře.
     
    6
    De Jong běžel s míčem do vápna, kde ho chtěl předložit nabíhajícímu spoluhráči, jenže ve finále selhal. Hráči Ajaxu poměrně často kazí přihrávky.
     
    7
    První rohový kop měli hosté. Míč se snášel do vápna, kde se ale nedostal k nikomu, kdo by jej poslal do branky Ajaxu. Domácí se v pohodě ubránili a už míří vstříc brance Arnhemu.
     
    8
    Fotbalisté Ajaxu budou mít přímý kop ze zajímavé vzdálenosti.
     
    9
    První větší šance. Z přímého kopu, který si vzal na starosti Ziyech, se k hlavičce dostal Veltman. Pravý obránce Ajaxu mířil nad branku soupeře.
     
    10
    Vitesse se poměrně s lehkostí zbavilo míče špatnou rozehrávkou. Následně byl faulován de Jong, takže domácí u balonu zůstanou.
     
    11
    Další laciná ztráta míče, které se dopustili hosté. Ajax bude mít po nepřesném odkopu výhodu autového vhazování na polovině hřiště.
     
    12
    Vypadalo to, že se Linssen dostane k tomu, aby běžel sám na Onanu. Stopku mu vystavil Viergever, jenž ho přetlačil v osobním souboji. Míč mají domácí.
     
    13
    Ajaxu se nepodařilo překonat pozornou obranu Vitesse, hosté s míčem na kopačkách na vlastní polovině. Tempo hry začíná opadat.
     
    14
    Tak jsem to zakřikl. Onana musel předvést parádní zákrok poté, co jej z pravé strany vápna prověřil Matavž! Tady obrana Ajaxu zaspala, útočník Vitesse se velmi snadno dostal do zakončení.
     
    15
    Další akci Vitesse zastavil útočný faul, takže kulatý nesmysl mají v moci domácí fotbalisté.
     
    16
    Obrana Ajaxu začíná mít problémy, nyní byla zachráněna rozhodčím, který správně odpískal ofsajd nabíhajícímu Rašicovi.
     
    17
    Další ofsajd Vitesse. Tentokrát to byl Matavž, obrana Ajaxu se výborně domluvila a nechala tak útočníka hostů, aby se provinil proti pravidlům.
     
    18
    Domácí mají problémy překonat pozornou obranu hostů. Přihrávka za defenzivní řady Vitesse na číhajícího Huntelaara neprošla. Ajax to musí zkusit znovu.
     
    19
    A zkusil, jenže teď to byl pro změnu Younes, kdo špatně přihrával. Výkop ze země provede Pasveer, který ještě neměl skoro žádnou práci.
     
    20
    Ajax měl souvislý tlak před vápnem soupeře, ale žádný z hráčů v červenobílém se neodhodlal ke střele. Hosté se proto snadno ubránili.
     
    21
    Van de Beek je prvním potrestaným hráčem žlutou kartou. Arnhem bude mít výhodu přímého kopu.
     
    22
    Arnhem právě vstřelil branku!
    A hosté jdou poněkud nečekaně do vedení. Přímý kop byl zahrán skvěle, míč mířil zhruba na penaltový puntík, odkud si do vzduchu vyskočil GURAM KAŠIA, jenž ho trkl do branky – 0:1!
    22. Guram KAŠIA - 0:1
     
    23
    Na druhé straně Younes prošel snadno po levé straně, servíroval míč na Huntelaara, jenž trefil z výborné pozice obránce soupeře! Z následného rohového kopu se nic nebezpečného neurodilo.
     
    24
    Fanoušci hlasitě povzbuzují domácí tým k tomu, aby vyrovnal. Jenže Ajaxu to dopředu zatím moc nejde.
     
    25
    De Jong špatně přihrával na Onanu, z čehož byl další roh pro Vitesse. Míč se snášel do vápna, tam jej dokázali obránci domácího celku odvrátit mimo nebezpečné území.
     
    26
    Dlouhá přihrávka za obranu na Kluiverta byla nepřesná. Fanoušci Ajaxu pomalu začínají pískat, což určitě jejich oblíbencům na náladě nepřidá.
     
    27
    Domácí rychle ztratili míč na útočné polovině a budou se bránit rychlému kontru soupeře. Vitesse však poněkud zpomalilo, s vedením v zádech se jim hraje lépe.
     
    28
    Arnhem měl k dispozici třetí rohový kop v zápase. Míč letěl opět do dobrého prostoru, znovu si naskakoval Kašia, ale tentokrát nedokázal usměrnit balon do brány.
     
    29
    Poté ještě vznikl před brankou domácího mužstva menší tlak Vitesse, kteří ovšem fotbalisté týmu z Amsterdamu přežili bez inkasované branky.
     
    30
    Na lavičce Ajaxu se připravuje Dolberg, vypadá to, že trenér domácích sáhne ke střídání ještě v prvním poločase.
     
    31
    Kluivert kombinoval s Veltmanem, druhý jmenovaný poslal z pravé strany centr, který proletěl vápnem soupeře. V něm se však nenacházel nikdo v červenobílém, takže všechna snaha marná.
     
    32
    Nějakou dobu se hrát nebude, na polovině hřiště se ve vzdušném souboji srazili hlavami de Ligt a Matavž. Podstatně hůře na tom je domácí obránce, vypadá to, že bude nucené, aby střídal, jelikož mu teče poměrně dost krve.
     
    33
    Pro nadějného stopera Ajaxu dorazili na hřiště zdravotníci, kteří ho na nosítkách odnesou k lékařům.
     
    34
    De Ligt byl vystřídán Dolbergem, vypadá to, že Ajax bude hrát na tři obránce s jediným stoperem – Viergeverem.
     
    35
    De Ligt je na nosítkách odnášen do tunelu, jsou tam s ním i lékaři Ajaxu, takže by měl být v pořádku. Mělo by se začít brzy hrát.
     
    36
    Po pár minutách se může opět hrát. Ajax se nedokázal prosadit přes dobře rozestavěnou obranu Vitesse, následně se útočným faulem provinil Ziyech, takže Arnhem bude u míče.
     
    37
    Vápnem Ajaxu proletěl z pravé strany další zajímavý centr. Naštěstí pro domácí se k zakončení nikdo ve žlutočerném nedostal.
     
    38
    Nadějný protiútok domácího mužstva. Dolberg vyslal Kluiverta, který si nachytal míč na levačku a prudce vypálil. Pasveer jeho střelu s vypětím sil kryje!
     
    39
    Viergever napálil Linssena míčem do hlavy, tomu se ihned spouští z nosu krev. Jsou u něj lékaři a snaží se ho dát do pořádku, Vitesse střídat zřejmě nebude.
     
    40
    Pět minut před koncem prvního poločasu hrají domácí v přesile, Linssen je ošetřován za postranní čárou. Využije toho Ajax k tomu, aby dokázal srovnat stav utkání?
     
    41
    Kluivert se dostal k centru z pravé strany, obránce Vitesse si nechtěl komplikovat život, takže míč poslal na roh. Z něj se nic neurodilo, ale bude se opakovat poté, co se balon dostal znovu za čáru po teči beka Arnhemu.
     
    42
    Druhý rohový kop v řadě byl mnohem nebezpečnější! Míč se snášel do ideální pozice, z chumlu hráčů se odrazil před vápno, odkud střílel van de Beek, branku soupeře minul zhruba o dva metry!
     
    43
    Obránci Ajaxu kombinují na vlastní polovině. Domácím nezbývá mnoho času na to, aby v prvním poločase srovnal.
     
    44
    Kašia posílal dlouhý míč za obranu Ajaxu, kde v ofsajdu stál Matavž. Rozhodčí si toho všimli, takže jej také odpískali.
     
    45
    Rozhodčí nastavuje první poločas o pět minut!
     
    45+1
    Další rohový kop Ajaxu. Domácí jej zahráli dobře, k hlavičce se dostal Huntelaar, bohužel pro amsterdamské mířil vysoko nad branku, kterou hájí Pasveer.
     
    45+2
    Fotbalisté Vitesse kombinují na vlastní polovině. Nikam nespěchají, chtějí udržet jednobrankové vedení.
     
    45+3
    Arnhem právě vstřelil branku!
    To je neskutečné, jak nyní zaspala obrana Ajaxu! Obrovská chyba na polovině hřiště znamenala rychlý brejk, Linssen vybojoval míč na středu, přihrál dopředu, kam si nabíhal MILOT RAŠICA, jenž udělal kličku obránci a na bližší tyčku překonal Onanu – 0:2!
    45+3. Milot RAŠICA - 0:2
     
    45+4
    Diváci hlasitě pískají na své oblíbence, kteří určitě hrají nejhorší poločas v tomto ročníku. Ajaxu se pořádně nedaří nic, zato hosté jsou dvoubrankovým vedením namlsaní a hrají hodně dobře.
     
    45+5
    V samotném závěru prvního poločasu střílel z dálky de Jong, jeho ránu musel brankáře Pasveer vyrazit na rohový kop! Z něj se nic nebezpečného neurodilo.
     
    45+6
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas, který nám nabídl hodně zajímavý fotbal. V úvodu byl dominantnější domácí Ajax, jenž hodně držel míč. Vše se záhy změnilo, hosté byli aktivnější a poměrně zaslouženě se dostali do vedení, když se po standartní situaci hlavičkou prosadil Kašia. Bídný výkon amsterdamských pokračoval, čehož v nastavení využil Rašica, jemuž se povedlo překonat Onanu střelou na bližší tyč. Aby toho nebylo málo, musel po půlhodince hry odstoupit de Ligt, nadějný obránce domácího mužstva, protože si přivodil zranění při hlavičkovém souboji s Matavžem.
     
    Držení míče: 64 % – 36 %
    Střely (na branku): 8 (2) – 6 (4)
    Rohové kopy: 5 – 3
    Ofsajdy: 0 – 4
    Obránce de Ligt musel být v první půli odnesen na nosítkách. Doufáme, že bude co nejdříve v pořádku!

     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Donny van de Beek, přichází Lasse Schöne.
     
    47
    Hosté se mohli dostat do vedení o tři branky! Dlouhý míč na Matavže jmenovaný zpracoval a zakončil, jeho střelu srazil jeden z bránících hráčů Ajaxu na roh!
     
    48
    Z rohu se urodila další šance! Miazga hlavičkoval, míč ještě mohl do branky poslat Matavž, jenže jej špatně trefil! Následně Onana míč vyboxoval mimo nebezpečné území.
     
    49
    Hráči Ajaxu nemají den, kazí co mohou. Nyní opět přišli o míč, a to velmi zbytečně.
     
    49
    Během chvilky jej vybojovali zpět a Huntelaar mohl přebírat po de Jongově přihrávce míč, jenže nebyl tak rychlý, aby ho získal.
     
    50
    Pasveer předvedl výborný zásah! Z pravé strany vápna střílel po přihrávce od Ziyecha Dolberg, jeho ránu vyboxoval právě brankář Arnhemu.
     
    51
    Další zajímavá situace. Ziyech se odhodlal ke střele za vápnem, jeho pokus mířil na zadní tyčku, naneštěstí pro Ajax těsně vedle branky.
     
    52
    Ajax je v posledních minutách jako vyměněný. Rohový kop Ziyecha ale problémy obraně Arnhemu nenadělal. To až centr z pravé strany od Schöneho, jenže Huntelaarovi chyběl kousek k tomu, aby míč trefil.
     
    53
    Schöne krásně přihrál za obranu, kam si naběhl Dolberg, jehož ránu z dobré pozice srazil jeden z bránících hráčů Vitesse!
     
    54
    Bruns fauloval zezadu, domácí měli k dispozici přímý kop, který rozehráli velmi rychle. Nic se z něj neurodilo, přesto drží hráči Ajaxu míč na svých kopačkách.
     
    55
    Obléhání branky Vitesse pokračuje. Na centr z pravé strany si opět Huntelaar naskakoval, ale netrefil jej. Poté střílel nepřesně de Jong.
     
    56
    Spolupráce Ziyech – Dolberg funguje. Prvně jmenovaný hledal nadýchaným centrem toho druhého, vyšlo by jim to, kdyby byl býval Dolberg o něco vyšší. Míč jej totiž přeletěl.
     
    57
    Po delší časové prodlevě se dostali dopředu fotbalisté Arnhemu a ihned zahrozili. Linssen unikal sám na Onanu, naštěstí pro Ajax byl správně odpískán ofsajd útočníka hostí.
     
    58
    Ve vápně Vitesse zůstal ležet Serero, kterého zřejmě trápí křeče. Už k němu běží lékař. Sudí důrazně domlouvá hráči hostí, aby upustil od zbytečného zdržování.
     
    59
    Tak to zřejmě nakonec bylo potřeba. Serero byl vystřídán, nahradil jej Ali.
     
    60
    Hodinka hry je pomalu za námi. Hosté vedou v Amsterdamu stále o dvě branky, byť statistiky hrají spíše pro Ajax.

    Držení míče: 64 % – 36 %
    Střely: 11 – 8
     
    61
    Obránci Ajaxu kombinují na vlastní polovině. Fanoušci povzbuzují svůj tým vstříc kontaktní brance. Povede se to domácímu mužstvu?
     
    62
    Na dlouhý míč za obranu Ajaxu si naběhl Matavž, poněkolikáté v utkání byl nachytán v ofsajdu. Rozehrávat budou domácí.
     
    63
    Dolberga při přebírání míče zradil trávník, nadějný mladík Ajaxu upadl, čímž balon ztratil.
     
    63
    Střídání v týmu SBV Vitesse Arnhem: ze hřiště odchází Bryan Linssen, přichází Luc Castaignos.
     
    65
    Ziyech prošel až do vápna, přihrál pod sebe, kde byl Huntelaar, který z výborné pozice trefil tyčku branky soupeře!
     
    66
    České fanoušky může potěšit příchod Václava Černého, který nahrazuje Kluiverta, jehož trápily křeče.
     
    67
    Pětadvacet minut před koncem utkání drží Ajax míč na soupeřově polovině. Z pravé strany přišel centr, jenž obrana Vitesse srazila na rohový kop.
     
    68
    Ziyechovi se ale tentokrát centr vůbec nepovedl. Míč přeletěl všechny hráče v pokutovém území Arnhemu a skončil v zámezí. Vhazovat budou hosté.
     
    69
    Fotbalisté domácího mužstva častěji drží míč, jenže se nedokáží dostat na dostřel branky. Obrana Vitesse je dnes hodně pevná, další centrovaný míč sebral brankář Pasveer.
     
    70
    Hosté hrají hodně úsporně. Dobře brání a vyráží do brejků, jeden takový táhl Matavž, nakonec jen zaběhl k rohovému praporku a uspořil nějaké cenné vteřiny pro Vitesse.
     
    71
    Kombinace Ajaxu na útočné polovině pokračuje.
     
    72
    Tak ne. Rozhodčí viděl faul Younese při přecházení přes dva obránce Arnhemu. Míč budou mít hosté.
     
    73
    Dlouhý centr z pravé strany od Dolberga. Míč se snášel do vápna, doběhl si pro něj brankář Vitesse a snadno jej chytil. Následně rozehrál a hosté vybojovali autové vhazování v blízkosti branky soupeře.
     
    75
    Ajax neustále obléhá branku soupeře, jenže když se nedostane ke střele, nemůže se prosadit. Černý přihrál na Dolberga, který chtěl protečovat míč nabíhajícímu Huntelaarovi, poslední dva účastníci akce se nepochopili, balon končí v zámezí a ze země ho bude vykopávat brankář Vitesse.
     
    76
    Ziyech byl faulován před vápnem Arnhemu. Do něj letí další centr, Younes se dostal do zakončení, jenže v tváří tvář brankáři Pasveerovi nedokázal prostrčit míč do branky!
     
    77
    Pomalu se blíží poslední desetiminutovka. Vypadá to, že si Arnhem náskok pohlídá a z Amsterdam Areny si odveze všechny body.
     
    78
    Zbytečný útočný faul hatí další snahu Ajaxu o vstřelení kontaktní branky. Rozehrávat budou hosté, což rozhodně defenzíva Vitesse ocení.
     
    79
    Faye vidí žlutou kartu za zákrok na unikajícího Dolberga.
     
    80
    Další žlutá karta. Inkasoval ji Bruns za faul, kterým pozdržel akci Ajaxu.
     
    81
    Ve vápně pálil nebezpečně z otočky Huntelaar, bohužel pro domácí se mu nepodařilo střelu více sklopit, takže branku přestřelil!
     
    82
    Střídání v týmu SBV Vitesse Arnhem: ze hřiště odchází Milot Rašica, přichází Maikel van der Werff.
     
    83
    Ajaxu zbývá poměrně málo času na to, aby dokázal minimálně srovnat. Teď si zahraje devátý rohový kop. Jak dopadne?
     
    83
    Obrana Vitesse snadno míč odvrátila. Z levé strany centroval Černý, Ajax bude hrát desátý rohový kop.
     
    84
    Ajax právě vstřelil branku!
    Obrovská chyba obrany Vitesse, Ajax snižuje! Rohový kop odvrátil obránce do strany na Ziyecha, ten poslal do vápna špatný centr, jenže nikdo si míče, který letěl malým vápnem, nevšímal, NICK VIERGEVER do něj trkl hlavou, brankář nereagoval – 1:2!
    84. Nick VIERGEVER - 1:2
     
    85
    Ziyech teď fauloval na útočné polovině, rozhodčí mu kartu neudělil. Rozehrávat budou fotbalisté Arnhemu.
     
    86
    Fanoušci Ajaxu hlasitě povzbuzují své borce vstříc srovnání. Domácí hráči se snaží a zahrají si jedenáctý rohový kop.
     
    86
    Dlouhý míč od Ziyecha byl obranným valem Arnhemu sražen mimo nebezpečné území pro brankáře Pasveera.
     
    87
    Další, kdo fauloval na polovině Arnhemu byl Huntelaar. Tímto způsobem se rozhodně domácím vyrovnat nepodaří.
     
    88
    Vápnem Arnhemu prolétl centr od Černého, naskočil si na něj Dijks, jemuž rozhodčí odpískal faul poté, co držel v souboji obránce soupeře. Výkop ze země obstará Pasveer.
     
    89
    Fanoušci hlasitě bučí na rozhodčího, který neodpískal viditelný faul před vápnem na Schöneho. To by pro domácí byla ideální příležitost na skórování.
     
    90
    Matavž byl faulován ve vzdušném souboji, leží na zemi a nechce se zvednout. Zřejmě šetří další cenné vteřiny pro Vitesse, rozhodčí však zřejmě nastaví dost času.
     
    90+1
    Rozhodčí nastavil druhý poločas o tři minuty!
     
    90+2
    Castaignos fauloval unikajícího hráče Ajaxu, vidí za to žlutou kartu.
     
    90+3
    A vypadá to, že je konec. Huntelaar srazil soupeře loktem a vidí za to žlutou kartu. Vykopávat ze země bude Pasveer, do konce nastavení nezbývá moc času.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je konec. Rozhodčí naposledy foukl do píšťalky. Hostům se nakonec povedlo udržet vedení z prvního poločasu, byť na konci dostali branku, kterou vsítil Viergever, tak po výhře 2:1 berou z Amsterdamu všechny tři body.
     
    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 5:4.
    Střely mimo: 9:3.
    Rohy: 11:4.
    Ofsajdy: 0:6.
    Fauly: 11:18.
     
    Já se s Vámi loučím, děkuji za pozornost a přeji krásný zbytek neděle! (16:30:14)

    Milan Šplíchal

    Góly: 84. Viergever – 22. Kašia, 45+3. Rašica

    Karty:   21. van de Beek (AJA), 90+3. Huntelaar (AJA) – 79. Faye (ARN), 80. Bruns (ARN), 90+2. Castaignos (ARN)


    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 9:3. Rohy: 11:4. Ofsajdy: 0:6. Fauly: 11:18.
    Ajax Amsterdam: Onana – Veltman, de Ligt (34. Dolberg), Viergever, Dijks – van de Beek (46. Schöne), F. de Jong, Ziyech – Kluivert (66. Černý), Huntelaar, Younes.
    Náhradníci: van Leer – Černý, Dolberg, Orejuela, Eiting, Wöber, Schöne, Neres.

    SBV Vitesse Arnhem: Pasveer – Dabo, Kašia, Miazga, Faye – Bruns, Serero (59. Ali), Foor – Rašica (82. van der Werff), Matavž, Linssen (63. Castaignos).
    Náhradníci: Houwen, Törnes – Castaignos, Colkett, Lelieveld, Mount, Ali, van der Werff.