Švédsko – Rusko 1:2 (0:1 po s.n.) | Fínsko – Bielorusko 3:2 (kon.) | USA – Nemecko 1:2 (kon.)
Česko – Kanada 1:4 (kon.)
koniec
USA
1:2 (0:1, 0:0, 1:1)
Nemecko
Piatok 05.05.2017, 20:15Majstrovstvá sveta • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 20:15.
     
    Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu priamo z dejiska svetového šampionátu v Kolíne nad Rýnom. Program základnej A-skupiny pokračuje prvým duelom domáceho výberu. Nemecku sa postaví do cesty výber Spojených štátov amerických.

    USA vlani nedosiahli na medailu, keď prehrali zápas o tretie miesto proti Rusom a neobhájil bronz z roku 2015. Zámorský výber je tradične zložený prevažne z mladých hokejistov, ktorí rozbiehajú svoju kariéru v NHL alebo stále pôsobia v univerzitnej NCAA. Tréner Detroitu Red Wings Jeff Blashill nominoval do Nemecka jediného hráča po tridsiatke a je ním brankár Jimmy Howard, ktorého pozorne sledoval v klube. Zvyšok kádra tvoria až na dve výnimky hokejisti do 25 rokov. Ťahúňmi amerického tímu by mali byť produktívni útočníci Johnny Gaudreau s predvlaňajšou draftovou dvojkou Jackom Eichelom alebo krídelník "červených krídel" Dylan Larkin. V obrane sa bude upierať pozornosť na talentovaného Noaha Hanifina či Jacoba Troubu. Čas v bránkovisku si pravdepodobne rozdelia Jimmy Howard a Connor Hellebuyck.

    Zámorské mužstvá majú tradične menej času na prípravu pred majstrovstvami sveta. Američania stihli odohrať jediný duel a zohrávať sa budú asi priamo na turnaji. Taliansko zdolali presvedčivo 5:2, keď sa presadil dvakrát Bjugstad a po jednom zásahu pridali Larkin, Eichel aj Trouba.

    Nemecko v dobrom spomína na posledný svetový šampionát v domácom prostredí. Pred siedmimi rokmi postúpilo až do medailových bojov a obsadilo konečnú štvrtú pozíciu. Odvtedy však preniklo do vyraďovacích bojov len dvakrát a v oboch prípadoch stroskotalo na štvrťfinálovej prekážke. Hlavný tréner Marco Sturm bude chcieť naplniť veľké očakávania nemeckým fanúšikov a snažil sa poskladať čo najsilnejší výber. Základ mužstva tvoria hokejisti z domácej DEL-ky, traja muži pribudli z NHL a po jednom hráčovi dodali švédska SHL, švajčiarska NLA a americká univerzitná liga NCAA. Oporami tímu budú brankár Thomas Greiss z New Yorku Islanders, jeho tímový kolega Dennis Seidenberg alebo útočník Arizony Coyotes Tobias Rieder. Z domácich zdrojov najviac rezonuje meno obrancu Christiana Ehfhoffa z Kolína. Nemci budú vsádzať hlavne na overenú spoluprácu z najlepších klubov DEL-ky. Úderné duo tvoria Norimberčania Reimer s Ehlizom, Kolínčania Goggula s Hagerom alebo Mníchovčania Macek s Kahunom.

    Nemci absolvovali bohatý program v rámci prípravy. V priebehu necelého mesiaca nastúpili na osem duelov, keď v dvojzápasoch narazili na Nórsko, Bielorusko, Česko a Lotyšsko. V Nórsku prehrali 1:5 a 2:5, v Bielorusku si pripísali porážku 1:3 a víťazstvo 2:1, doma porazili Česko 7:4, ale v odvete prehrali 3:4 po samostatných nájazdoch. Rovnakým pomerom následne doma podľahli Lotyšom, no v ďalšom meraní síl s totožným súperom triumfovali 3:2.

    Spojené štáty americké a Nemecko sa stretli aj pred rokom v skupinovej fáze. Úspešnejší boli vtedy nemeckí hokejisti, ktorí sa tešili z víťazstva 3:2 vďaka gólu 33 sekúnd pred záverečnou sirénou.

     
    Úvodné zostavy:

    USA: Howard (Hellebuyck) – DeKeyser (C), C. Murphy, Hanifin, Trouba, T. van Riemsdyk, McAvoy, Brickley – Lee, Eichel, J. Gaudreau (A) – B. Nelson (A), D. Larkin, Bjugstad – Keller, Dvorak, Schmaltz – Greenway, Bjork, Copp.

    Nemecko: Greiss (Aus den Birken) – Müller (A), D. Seidenberg (C), Abeltshauser, Krueger, Hördler, Reul – Kahun, Macek, Rieder – Tiffels, Ehliz, Reimer – Gogulla, Schütz, Hager – Y. Seidenberg, Plachta, Kink (A).
     
    Pred štartom zápasu sa uskutočnil krátky oficiálny ceremoniál, po ktorom musela vyjsť na ľadovú plochu rolba. Koberec sa totiž zachytil o klzisko a na niektorých miestach zanechal špinu.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:01
    Úvodné buly dopadlo lepšie pre domácich hokejistov. Nemci nastúpili v bielych dresoch, Američania v tmavomodrých.
     
    00:25
    Američania mali hneď na začiatku obrovskú šancu na otvorenie skóre. Johnny Gaudreau sa ocitol v samostatnom nájazde na Greissa, no ten ho zastavil betónom.
     
    01:20
    Americký útok bol zastavený ešte v strednom pásme. Čiarový rozhodca totiž videl ofsajdové postavenie.
     
    01:39
    Frank Hördler pokazil rozohrávku z vlastného obranného pásma. Philip Gogulla puk nezachytil, a tak nasledoval icing.
     
    02:10
    Američania mali druhú veľkú príležitosť na skórovanie. Nick Schmaltz strieľal z ľavého krídla a trafil žŕdku.
     
    02:45
    Noah Hanifin nastrelil prudký puk od modrej čiary, J. T. Compher ho nebezpečne tečoval, ale Greiss nemusel zasahovať.
     
    03:35
    Na opačnej strane pohrozil strelou švihom Konrad Abeltshauser. Jimmy Howard úspešne zasiahol a k dorážke nedošlo.
     
    04:30
    Patrick Reimer vnikol do útočného pásma, snažil sa vystreliť spoza amerických obrancov, ale nebol úspešný.
     
    05:14
    Brock Nelson mal príliš veľa priestoru, vypracoval si ideálnu pozíciu na streľbu, no puk namieril iba do pripraveného Thomasa Greissa.
     
    05:48
    Moritz Müller nastrelil puk na Howarda, ktorý ho len vyrazil pred seba. Nemci sa snažili dorážať, ale zblízka neprekonali gólmana Detroitu.
     
    06:37
    Ďalšia americká tutovka. Clayton Keller zostal úplne voľný medzi kruhmi, bez prípravy vypálil a Greiss mal šťastie, že minul bránu.
     
    07:14
    Zlú nemeckú rozohrávku zachytil na pravom kruhu obranca Jacob Trouba. Zadák Winnipegu bez váhania vystrelil švihom priamo do Greissa.
     
    08:00
    Oba tímy sa dopustili nepresností vo svojich útočných akciách. Puk je teraz za americkou bránou, hráči striedajú.
     
    09:16
    Hluchú fázu hry prerušila americká snaha o ohrozenie brány. Andrew Copp strieľal z pravého krídla tesne vedľa.
     
    09:25
    O pár sekúnd neskôr musel Thomas Greiss zasahovať. Nahodenie od modrej čiary schoval do svojej lapačky.
     
    10:50
    Nemecko dalo gól! Domácemu výberu sa dlho vpredu nedarilo a fanúšikovia na tribúnach boli ticho. Teraz však zverenci Marca Sturma nečakane udreli. TOBIAS RIEDER obral o puk pred bránou váhajúceho Andersa Leeho a zblízka ho zasunul za Howarda. Asistencie: Patrick Reimer, Dominik Kahun.
    Tobias RIEDER - 0:1

     
    11:05
    Domáci priaznivci dostali potrebný impulz a ožili. Rovnako to platí o nemeckých hokejistov. Najskôr strieľal z pravej strany Patrick Reimer a po ňom od modrej čiary Frank Hördler.
     
    12:10
    Americký pobyt v útočnom pásme sa skončil nepresnou prihrávkou. Andrew Copp poslal puk iba na korčule svojho kolegu v tmavom drese.
     
    12:49
    Vylúčenie v tíme USA (Jacob Trouba – 2 min., sekanie).
     
    13:35
    Nemci zaváhali v strednom pásme, kde stratili. J. T. Compher J. T. Compher však nenabral dostatok odvahy, aby išiel do súboja jedného proti jednému.
     
    14:11
    Akcia nemeckého tímu bola zastavená. Felix Schütz dostal puk do jazdy, ale nechtiac ho tečoval iba striedačku amerického tímu.
     
    14:34
    Domáca reprezentácia sa dostala do prečíslenia troch proti dvom. Situáciu vyriešila dobre, ale osamotený zakončujúci Matthias Plachta trafil iba Howarda.
     
    14:49
    Vylúčený Jacob Trouba sa vrátil na ľadovú plochu. Nemcom prvá presilovka v zápase nevyšla podľa predstáv.
     
    15:15
    Johnny Gaudreau pobavil divákov vydarenou individuálnou akciou. S pukom sa preštrikoval až pred bránu, no puk nezasunul medzi betóny Greissa.
     
    15:56
    Nemcom vyšla kombinácia na jeden dotyk, ktorú zakončoval strelou od modrej čiary Frank Hördler. Jimmy Howard puk stlmil na hrudi.
     
    16:45
    Dominik Kahun krásne našiel prihrávkou cez šírku pásma úplne voľného spoluhráča, ale ten ani na dvakrát nedokázal prestreliť Howarda.
     
    17:50
    Johnny Gaudreau poľahky vnikol do útočnej tretiny, posunul puk za seba na voľného Jacka Eichela, ktorého prudký pokus skončil na Greissovi.
     
    18:30
    Američania stále ostávajú v pásme a tlačia domáci výber. Charlie McAvoy v dobrej pozícii namieril mimo brány.
     
    19:11
    Smolný odraz puku teraz Američanov pripravil o hernú prevahu. Connor Murphy nedokázal spracovať prihrávku, a tak sa bude vhadzovať v strednom pásme.
     
    19:35
    Frederik Tiffels schoval nebezpečnú strelu švihom za obrancov a mieril presne pod brvno. Jimmy Howard predviedol pohotový zákrok.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Američania mali vynikajúci vstup do zápasu, keď si vypracovali tri vyložené šance. V nájazde však zlyhal Johnny Gaudreau, potom trafil žŕdku Nick Schmaltz a Clayton Keller mieril spomedzi kruhov nad bránu. Za nevyužité možnosti boli zámorskí hokejisti potrestaní, pretože zaváhanie Andersa Leeho využil Tobias Rieder a zabezpečil Nemecku tesné vedenie.
     
    Strely na bránu: 11 – 15.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:23
    Anders Lee potiahol puk po pravom krídle, nahodil ho na bránu, ale Thomas Greiss s týmto propagačným pokusom nemal ťažkosti.
     
    21:20
    Danny DeKeyser schoval puk za brániacich hráčov a poslal ho na bránu Thomasa Greissa. Nemecký gólman zatiaľ drží čisté konto.
     
    22:04
    Connor Murphy prihral priamo na hokejku jedného z Nemcov, no mal šťastie, že domáci hráč sa dostal do ofsajdu a nemohol hrať.
     
    22:34
    Charlie McAvoy vymyslel presnú prihrávku cez šírku pásma na voľného Nicka Schmaltza, ktorého pohotová strela smerovala len tesne vedľa.
     
    23:00
    Američania teraz pália z každej pozície. Jack Eichel zakončoval bez prípravy spomedzi kruhov, no chýbala mu väčšia presnosť.
     
    23:45
    Moritz Müller si položil amerického hokejistu, čím sa mu vytvorila ideálna pozícia na streľbu. Puk však poslal iba do Jimmyho Howarda.
     
    24:46
    Na ďalšiu ofenzívnu akciu nemeckého výberu si chvíľu počkáme, pretože domáca reprezentácia vyprodukovala zakázané uvoľnenie.
     
    25:21
    Rýchly Dylan Larkin unikol po ľavom krídle, vystrelil spoza hráča, ale Thomas Greiss stihol reagovať a pripísal si ďalší dôležitý zákrok.
     
    26:11
    Johnny Gaudreau poriadne zamotal hlavy nemeckým brániacim hráčom. Napokon zvolil prihrávku na modrú čiaru, odkiaľ nepresne mieril Noah Hanifin.
     
    26:45
    Nemcom sa otváral priestor na brejk dvoch proti jednému. Yasin Ehliz nebol ideálny zorientovaný v priestore a puk iba vyhodil.
     
    27:23
    Tobias Rieder mohol pridať svoj druhý gól v dnešnom zápase. Z ničoho nič sa zjavil pred americkou bránou, ale bekhendom minul.
     
    28:25
    Connor Murphy využil výhodný odraz puk, prudko vystrelil príklepom od modrej čiary, ale Thomas Greiss nemusel zasahovať.
     
    29:50
    Američan chýba presnosť v zakončení. Najmä strely z väčšej vzdialenosti nemieria do priestoru brány, čo Greissovi vyhovuje.
     
    30:43
    Frank Hördler výborne predĺžil prihrávku v strednom pásme na rozbehnutého Brooksa Maceka, ktorý išiel sám na bránu. Jeho strelu zneškodnil pozorný Jimmy Howard.
     
    30:55
    Vylúčenie v tíme Nemecko (Moritz Müller – 2 min., hákovanie).
     
    31:50
    Johnny Gaudreau zahodil takmer nemožné. Americký útočník najskôr nebezpečne tečoval puk a potom ho chcel z dorážky zasunúť do siete. Na poslednú chvíľu mu v tom zabránila jedna z hokejok nemeckých hokejistov, ktorá bola pripravená na bránkovej čiare.
     
    32:15
    Thomas Greiss skoro pokazil rozohrávku, keď sa mu puk zasekol za vlastnou bránou. Malé zaváhanie nemeckého gólmana súper nevyužil.
     
    32:55
    Americká presilovka sa skončila bez gólového efektu. Nemci stále odolávajú zámorskému výberu a držia si tesný náskok.
     
    33:45
    Spojené štáty americké zahodili ďalšiu veľkú šancu na gól. Andrew Copp v brejku dvoch proti jednému neprihrával, ale zvolil strelu, ktorá mierila mimo brány.
     
    34:27
    Američania sú vpredu nebezpečnejší, vytvárajú si možnosti na zakončenie, ale zatiaľ ich trápi koncovka a spoľahlivý Thomas Greiss.
     
    35:11
    Brock Nelson skúsil strelu spoza hráčov, ale Nemci jeho pokus zblokovali. Thomas Greiss ukryl puk v lapačke bez ťažkostí.
     
    35:50
    Justin Krueger mal možnosť ohroziť americkú bránu, a tak skúsil švihom poslal puk na Howarda. Defenzíva USA mu to nedovolila.
     
    37:00
    Američania si trochu zbytočne chcú prihrávať až pred prázdnu bránu namiesto toho, aby prekvapili Greissa pohotovou strelou.
     
    38:10
    Patrick Reimer síce zachytil americkú rozohrávku v strednom pásme, ale za modrou čiarou bol ihneď spacifikovaný a nedostal sa k strele.
     
    38:48
    Nemcom sa v týchto momentoch darí držať puk ďaleko od vlastnej brány. Do konca druhej tretiny ostávajú posledné sekundy, takže domáci by si radi uhájili tesný náskok.
     
    39:30
    Johnny Gaudreau nebezpečne vystrelil spoza obrancu, následne dorážal Anders Lee, ale takisto nebol úspešný.
     
    39:59
    Vylúčenie v tíme Nemecko (Matthias Plachta – 2 min., nedovolené bránenie).
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Nemci zvolil v druhej časti hry defenzívnejší štýl boja a nikam sa netlačili. Američania boli lepším tímom, vypracovali si opäť šance na skórovanie, no ešte stále nedokázali prekonať spoľahlivého Thomasa Greissa.
     
    Strely na bránu: 23 – 21.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:30
    Johnny Gaudreau prihral priamo na hokejku brániaceho Nemca, čo domáci výber využil na vyhodenie puku z pásma.
     
    41:59
    V druhej polovici početnej výhody si americký tím vytvoril veľký tlak, ale nedostal sa do žiadnej vyloženej gólovej príležitosti.
     
    42:40
    Nemci sú od začiatku tretej tretiny len pred vlastnou bránou a vyhadzujú puky. Zatiaľ im to vychádza bez problémov.
     
    43:51
    Frank Hördler vyviezol puk z vlastného pásma a nahodil ho na americkú bránu. Jimmy Howard mal jednoduchú prácu.
     
    44:20
    Yasin Ehliz a Patrick Reimer sa dostali do prečíslenia dvoch proti jednému, ale prvý menovaný nedokázal prihrať cez posledného Američana.
     
    44:40
    Američania boli opäť blízko vyrovnania. Spred brány zakončoval pravdepodobne Jacob Trouba, ktorý stroskotal na pozornom Thomasovi Greissovi.
     
    45:34
    Zámorský tím musí útočiť, čo samozrejme nahráva do karát Nemcom. Domáci majú viac priestoru na brejky.
     
    46:42
    Clayton Keller pripravil ideálnu streleckú príležitosť Nickovi Bjugstadovi, no útočník Floridy Panthers zblízka napálil puk do Greissa.
     
    47:30
    Danny DeKeyser dostal výborne nabité na modrú čiaru, odkiaľ sa oprel do puku. Jeho delovka našla opäť len nemeckého gólmana Thomasa Greissa.
     
    47:59
    Američanom sa postupne kráti čas na vyrovnanie. Napriek veľkej snahe o zmenu skóre nedokážu nájsť recept na gólmana New Yorku Islanders.
     
    48:34
    Udrieť mohlo zrazu na opačnej strane klziska. Brooks Macek výborne vystrelil švihom spoza hráča a puk preletel len tesne nad brvnom.
     
    49:20
    Johnny Gaudreau je dnes mimoriadne aktívny, ale miestami pôsobí frustrovane, pretože zahodil už viacero šancí a neujala sa ani jeho posledná strela z ľavého krídla.
     
    50:20
    Súboj dvoch hráčov New Yorku Islanders dopadol lepšie pre nemeckého brankára, ktorý zlikvidoval pokus Brocka Nelsona.
     
    51:00
    USA dali gól! Nemeckí fanúšikovia tlieskali v stoji svojim obľúbencom, ale ako naschvál, práve vtedy prišlo vyrovnanie. CONNOR MURPHY prekonal Greissa strelou švihom od modrej čiary. Asistencia: Dylan Larkin, Brock Nelson.
    51:00 Connor MURPHY - 1:1

     
    51:22
    Američania už zdvíhali ruky nad hlavu, pretože Anders Lee dostal puk tesne za bránkovú čiaru. Hlavný rozhodca však tesne predtým prerušil hru, a tak gól nemohol platiť.
     
    52:00
    Anders Lee mal šancu na reparát. Najskôr nebezpečne tečoval strelu od modrej čiary a potom zblízka dorážal nad bránu.
     
    52:49
    Patrick Hager oslobodil svoj tím spod tlaku, potiahol puk po pravej strane a strelou švihom preveril Jimmyho Howarda.
     
    53:26
    Vylúčenie v tíme USA (Danny DeKeyser – 2 min., podrazenie).
     
    53:58
    Nemecko dalo gól! Zbytočné vylúčenie amerického obrancu padlo domácim vhod. Nemci v presilovke zovreli svojho súpera a vďaka úspešnému teču PATRICKA HAGERA sa dostali opäť do vedenia. Asistencia: Dennis Seidenberg, Philip Gogulla.
    53:58 Patrick HAGER - 1:2

     
    54:22
    Domáci sú opäť na koni a prebrali sa aj ich fanúšikovia. Nemeckí priaznivci tlieskajú v stoji a ženú svojich za víťazstvom.
     
    55:11
    Čiarový rozhodca prerušil akciu amerického tímu, pretože videl ofsajdové postavenie. Bolo to však veľmi tesné.
     
    56:00
    Američania mali v závere navrch, ale zbytočné vylúčenie a inkasovaný gól v oslabení ich vrátili do úlohy tímu, ktorí musí doťahovať. Do konca riadneho hracieho času zostávajú posledné štyri minúty.
     
    56:54
    Nemci mohli definitívne rozhodnúť. V prečíslení troch proti jednému na seba zobral zodpovednosť Frederik Tiffels, ale z uhla neprekvapil Howarda.
     
    57:37
    Na tribúnach panuje eufória nemeckých fanúšikov. Domáci výber ide za víťazstvom a má výhodu vhadzovania v útočnom pásme.
     
    58:00
    Američania odvolali brankára a skúšajú hru v šestici. Momentálne sa držia v útočnej tretine.
     
    58:38
    Brock Nelson zahodil obrovskú príležitosť. Odrazený puk získal pred odkrytou bránou, ale zblízka namieril až na ochrannú sieť.
     
    58:38
    Americký kouč Jeff Blashill si zobral oddychový čas. Jeho zverenci mali pred chvíľou veľký tlak, no dnes ich zrádza koncovka.
     
    59:00
    Celý štadión stojí na nohách. Nemci tlieskajú a dúfajú, že domáci hokejisti vydržia záverečné sekundy duelu.
     
    59:34
    Američania naďalej tlačia, nahadzujú puky zo všetkých pozícií na bránu, ale nevedia sa dostať do gólovej šance.
     
    Koniec zápasu.
     
    Domáca reprezentácia má za sebou úspešný začiatok svetového šampionátu, keď v úvodnom stretnutí porazila Američanov tesne 2:1. Herná prevaha bola na strane zámorského výberu, ale veľká bojovnosť a najmä výborný výkon brankára Greissa priniesli Nemcom dôležité tri body. Gólmi sa o nich postarali Tobias Rieder a Patrick Hager.
     
    Strely na bránu: 43 – 27.
     
    Najlepší hráči zápasu: Connor Murphy (USA) – Thomas Greiss (Nemecko). (22:32:14)

    Tomáš Lengyel

    Góly a asistencie: 51. C. Murphy (D. Larkin, B. Nelson) – 11. Rieder (Reimer, Kahun), 54. Hager (D. Seidenberg, Gogulla)


    USA: Howard (Hellebuyck) – DeKeyser, C. Murphy (C), Hanifin, Trouba, T. van Riemsdyk, McAvoy, Brickley – Lee, Eichel, J. Gaudreau – B. Nelson (A), D. Larkin (A), Bjugstad – Keller, Dvorak, Schmaltz – Greenway, Bjork, Copp – Compher.
    Nemecko: Greiss (Aus den Birken) – Müller (A), D. Seidenberg (C), Abeltshauser, Krueger, Hördler, Reul – Kahun, Macek, Rieder – Tiffels, Ehliz, Reimer – Gogulla, Schütz, Hager – Y. Seidenberg, Plachta, Kink (A).