Gorenje Velenje – Tatran Prešov sk 21:23 (kon.)
koniec
RK Gorenje Velenje
21:23 (10:12)
Tatran Prešov
Nedeľa 04.09.2016, 16:15 • TATRAN handball aréna • Kvalifikácia o Ligu majstrov
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:00.
     
    Slovenský hádzanársky majster Tatran Prešov dnes odohrá zrejme najdôležitejší zápas sezóny. V boji o postup do prestížnej Ligy majstrov ho čaká finálový zápas, v ktorom sa stretne so slovinským klubom Gorenje Velenje. Zápas sa začína o 16:15 hod.

    GORENJE VELENJE

    Gorenje Velenje nie je na európskej scéne žiadnym nováčikom. V sezónach 2012/13 a 2013/14 sa prebojoval medzi najlepších šestnásť tímov starého kontinentu, čo rozhodne nie je maličkosť. Navyše, pred dvoma rokmi skončil slovinský majster v pohári EHF na štvrtom mieste a konfrontoval sa napríklad aj s kvalitným nemeckým tímom Füchse Berlin. Vo včerajšom zápase nepodal tím Marka Šibilu práve optimálny výkon a nad fínskym klubom Riihimäen Cocks vyhrali len 28:25. Najlepším strelcom bol Luka Mitrović, ktorý strelil až sedem gólov.

    Silu slovinského tímu najlepšie zhodnotil Rastislav Trtík, ktorý sa pre oficiálnu stránku Tatrana Prešov vyjadril: „Gorenje Velenje má výborný mix skúsených hráčov a mladých ambicióznych hráčov. Má kvalitne zdvojený spojkový rad. Majú výbornú agresívnu obranu 0-6, s veľmi pevným stredným blokom, ktorú pohyblivo menia.“ Tento slovinský klub sa vo vzájomnej konfrontácií s Prešovom ešte nestretol, no vie, že dnešný duel bude mimoriadne dôležitý.

    TATRAN PREŠOV

    Hádzanári z metropoly Šariša včera odohrali zaujímavý duel s luxemburským majstrom Red Boys Differdange. Už v prvom polčase si vypracovali komfortné päťgólové vedenie a napokon zvíťazili 38:32. V zápase sa ale nevyhli úsekom hry, v ktorých akoby stratili koncentráciu a spravili viaceré zbytočné technické chyby. Najlepšími strelcami Prešova boli Oliver Rábek a Jakub Hrstka, ktorí sa rovnakou mierou podieľali na 18 góloch favorita zápasu. Osobne sa mi veľmi páčil aj výkon Tomáša Čípa, ktorý hral prakticky len v druhom polčase, no premenil všetkých šesť svojich streleckých pokusov.

    Na druhej strane, v obrane nepredviedli Šarišania najlepší výkon. Duo ukrajinských brankárov sa ale činilo a napriek pasívnej obrane zlikvidovalo 40% striel. Zverenci Rastislava Trtíka sa mohli spoľahnúť na výbornú divácku kulisu, ktorá im pomohla k očakávanému triumfu. Po zápase tréner priznal isté zdravotné problémy svojich hráčov, no je rád, že Prešovčania vyhrali v pohodlnom tempe. Priestor dostali všetci hráči, okrem Romana Tsarapkina.
    Slovinský tím po včerajšom víťazstve
     
    Úvodné zostavy:

    Gorenje Velenje: Baznik, Zaponšek – Cehte, Medved, Ovniček, Levc, Stojnić, Toskić, Mitrović, Potočnik, Golčan, Klec, Gams, Ratajec, Nosan, Brumen.

    Tatran Prešov: Chupryna, Brazhnyk – Rábek, Šarpataky, Humeňanský, Hrstka, Krok, Sadovyi, Urban, Pekár, Číp, Peskov, Vučko, Jankovič, Páleš, Tsarapkin.

    Rozhodcovia: Igor Covalciuc (MDA) a Alexei Covalciuc (MDA).
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo. (0:0)
     
    1
    Prvý útok dnešného zápasu mali Prešovčania, ktorí sú v zápise stretnutia vedení ako hostia. Zbytočne však stratili loptu, no následne sa rovnakou chybou previnil aj súper. (0:0)
    2
    Prešovský brankár predviedol výborný zákrok. Šarišania sa dostali do rýchleho brejku a z priestoru krídla skóruje Lukáš Urban. (0:1)
    2
    Slovinský klub ale okamžite dokázal vyrovnať skóre duelu. Svoj prvý gól vo finálovom zápase dáva pravá spojka – Nejc Cehte . (1:1)
    Predzápasový pohľad do Prešova
    3
    Slovenský majster sa dostáva do opätovného vedenia. Sedemmetrový hod premenil bez najmenších problémov Oliver Rábek. (1:2)
    4
    A je vyrovnané. Svoju presnú ľavačku ukázal Luka Mitrović, ktorý prekonal Igora Chuprynu. Luka Mitrović bol včera najlepším strelcom svojho tímu, keď dal až sedem gólov. (2:2)
    5
    Výborne, Prešovčanom sa v útoku zatiaľ darí a veľmi dôležité je, že sa rozstrieľal Oliver Rábek. Pre elitnú spojku Prešova je to druhý gól v zápase. (2:3)
     
    6
    Výborne zákroky brankárov na oboch stranách. Najskôr skvele zasiahol Igor Chupryna pri strele Nika Medveda a následne Rok Zaponšek vychytal Lukáša Urbana. (2:3)
     
    7
    Po technickej chyby súpera mohli ísť dopredu zverenci Rastislava Trtíka. Ich útočná akcia ale bola včas zastavená taktickým faulom. (2:3)
     
    8
    Oliver Rábek sa dostal k strele. Bol síce v dobrej pozícií, no napriek tomu nedokázal trafiť priestor brány slovinského vicemajstra. (2:3)
    9
    Parádna ľavačka v podaní Alexeya Peskova. Ruská spojka nášho majstra dáva gól, a tak sa Prešovčania dostávajú do vedenia o dva góly. (2:4)
    10
    Gorenje Velenje dohralo akciu do priestoru pivota. Loptu dokázal spracovať Alem Toskić a technický zakončením prehodil prešovského brankára. (3:4)
    11
    Slovinský tím robí v zápase veľmi veľa technických chýb, čo nás samozrejme teší. Obrana Prešova je skutočne veľmi dobrá. Navyše, ďalší gól pridáva Leon Vučko. (3:5)
     
    12
    To je škoda! Alexey Peskov sa krásne uvoľnil, no jeho strelecký pokus dokázal zneškodniť Rok Zaponšek. Následne Slovinci strácajú loptu. (3:5)
     
    13
    Tak toto bol jasný faul na dve minúty. Po faule na Alexeya Peskova je vylúčený jeden z lídrov súpera – Nejc Cehte (3:5)
    14
    Prešov okamžite využíva presilovú hru. Peknou individuálnou akciou sa prezentoval Oliver Rábek, ktorý zaznamenal už svoj tretí gól v zápase. (3:6)
    15
    To je škoda. Slovinský tím sa dokázal presadiť aj v oslabení. Rozhodcovia síce avizovali pasívnu hru, no presnú mušku mal Rok Golčan. (4:6)
    16
    Tak toto je nepríjemné. Oliver Rábek fauloval na bránkovisku a dostáva dve minúty. Následný sedemmetrový hod dokázal premeniť Rok Golčan. (5:6)
     
    17
    Žltá karta pre tím Gorenje Velenje (Alem Toskić). (5:6)
    17
    Krásny gól v podaní prešovských hádzanárov. Tí dohrali akciu do krídla, kde bol Jakub Hrstka a zaznamenáva svoj prvý a určite nie posledný gól v zápase. (5:7)
    18
    Paráda! Dominik Krok vystrelil z ťažkej pozície, no aj s prispením šťastia prekonal súperovho brankára. Prešov tak opäť vedie o tri góly. (5:8)
     
    19
    Alexey Peskov tentokrát neuspel. Hoci sa dostal do dobrej pozície, trafil len pripraveného brankára Roka Zaponšeka. Dopredu tak idú domáci. (5:8)
     
    20
    Hlavný tréner slovinského vicemajstra si berie oddychový čas. Jeho tím sa doposiaľ v útoku trápi v útoku, o čom svedčí len päť strelených gólov. (5:8)
     
    20
    Po oddychovom čase sme boli svedkami gólov na oboch stranách. Slovinský klub síce skóroval, no snáď o päť sekúnd neskôr kontroval Tomáš Číp. (6:9)
    21
    Prvý gól v dnešnom zápase strieľa aj Anže Ratajec. Predviedol skutočne pekný podstrel a ukrajinskému brankárovi v prešovských farbách nedal šancu. (7:9)
    22
    Dominik Krok ale takisto skóruje a Tatranu Prešov prinavrátil trojgólové vedenie. Navyše, domáci tím sa nepresadil strelou zo spojky. (7:10)
    23
    To je škoda. Lukáš Urban zbytočne stratil loptu. Slovinský klub to okamžite využil a rýchlu kontru nekompromisne zakončil Luka Mitrović. (8:10)
    23
    Výborne! Prešov dokáže odpovedať na góly svojho súpera a stále si drží svoje trojgólové vedenie. Dopredu môžu ísť hráči Gorenje Velenje. (8:11)
    24
    Vadym Brazhnyk sa dostal do brány, no sedemmetrový hod súpera nedokázal chytiť. Prekonal ho slovinský hráč Rok Golčan. (9:11)
     
    24
    Vylúčenie v tíme Gorenje Velenje (Rok Golčan). (9:11)
     
    25
    A bude sa vylučovať aj na strane Prešova. Dvojminútový trest dostáva pivot slovenského klubu – Marek Páleš. Hrá sa teda 5 proti 5. (9:11)
    26
    Krásna strela v podaní Nika Medveda. Gorenje Velenje dohral svoju akciu do ľavého krídla, odkiaľ sa dokázal presadiť spomínaný kapitán tímu. (10:11)
     
    27
    Fantastický zákrok v podaní Igora Chuprynu! Ten si teraz počkal na Nika Medveda a dokázal zlikvidovať jeho strelecký pokus z ľavého krídla. (10:11)
    27
    Prešovčania trestajú zaváhanie súpera a opäť odskakujú aspoň na dva góly. Úspešným strelcom bol v predošlých sekundách Lukáš Urban. (10:12)
     
    28
    Slovinský vicemajster si vypracoval výhodu sedemmetrového hodu. Tradičným exekútorom tejto situácie bol Rok Golčan, no tento raz trafil len do žrde. (10:12)
     
    29
    Vylúčenie v tíme Gorenje Velenje (Mitja Nosan). (10:12)
     
    29
    Prešovčania nedokázali využiť presilovú hru. K strele sa dostal, ak sa nemýlim, Oliver Rábek, ale jeho strelu dokázal vyraziť Rok Zaponšek. (10:12)
     
    30
    Rok Golčan nepremenil predošlú sedmičku, a tak ho teraz nahradil kapitán Niko Medved. Ani on ale nebol úspešný, keďže skvelý zákrok predviedol Igor Chupryna. (10:12)
     
    30
    Pár sekúnd pred koncom polčasu si Rastislav Trtík zobral time out. V poslednej akcií sa dostal do zakončenia Dominik Krok, no trafil len pred ním stojatého hráča. (10:12)
     
    30
    Prvý polčas sa skončil. (10:12)
     
    Slovenský majster Tatran Prešov má bližšie k postupu do skupinovej fázy Ligy majstrov. Po prvom polčase totiž vedie 10:12, keď výborný výkon predviedol najmä v obrane. Dve sedmičky dokázal chytiť brankár Igor Chupryna, ktorý je oporou svojho mužstva. Gorenje Velenje sa zatiaľ trápi, robí príliš veľa technických chýb a možno je škoda, že Prešov toho nedokázal využiť ešte viac.

    Druhý polčas sa začne približne o 17:10.
     
    31
    Začal sa druhý polčas. (10:12)
     
    31
    Do druhého polčasu vstúpil lepšie slovinský tím. Rok Golčan mal výhodu sedmičky, ale vo fantastickom výkone pokračuje Igor Chupryna. (10:12)
    32
    Zaváhanie tímu Gorenje Velenje okamžite potrestal Oliver Rábek. Pre tohto hráča je to štvrtý gól v zápase, čím sa stáva najlepším strelcom duelu. (10:13)
     
    33
    Nejc Cehte bol v časovej tiesni. Jeho strela ľavačkou napriek tomu nebola zlá, no skvelý zákrok tentokrát predviedol Vadym Brazhnyk. (10:13)
     
    34
    Prešovčania sa dopustili v útoku zbytočnej technickej chyby. Ich súper si následne vybojoval výhodu ďalšej sedmičky! Teraz to skúsil Anže Ratajec, ale ďalší zákrok predviedol Igor Chupryna. (10:13)
     
    35
    Gorenje Velenje teraz veľmi dobre bráni a častými faulami prerušuje útočnú aktivitu Prešova. Teraz sa bude utierať palubovka a následne budú zakončovať Šarišania. (10:13)
    36
    Moldavskí rozhodcovia signalizovali pasívnu hru, no z obrovského uhla dokázal skórovať Ukrajinec Viacheslav Sadovyi. (10:14)
     
    37
    Gorenje Velenje stále nedalo v druhom polčase gól. Dopredu tak mohol ísť Prešov a Oliver Rábek bol tvrdo faulovaný. Vid Levc dokonca vidí červenú kartu! (10:14)
     
    38
    Jože Baznik si pripisuje na svoje konto dôležitý úspešný zákrok, keď zlikvidoval strelecký pokus českého reprezentanta Jakuba Hrstku z ľavého krídla. (10:14)
     
    39
    Opäť bola signalizovaná pasívna hra, tento raz pri útoku slovinského klubu Gorenje Velenje. Zbytočný faul ale spravil Viacheslav Sadovyi a bude vylúčený na dve minúty. (10:14)
    40
    Slovinský vicemajster sa po viac ako deviatich minútach druhého polčasu dokázal presadiť. Pekne sa predral obranou Luka Mitrović a dáva gól. (11:14)
    40
    Skvelý gól strieľa Oliver Rábek! Prešovčania hrali v oslabení, bola signalizovaná pasívna hra, no najlepší strelec zápasu predviedol parádnu strelu pod brvno. (11:15)
     
    41
    Prešovčania už hrajú v plnom počte. Ešte predtým predviedol dobrý zákrok Vadym Brazhnyk, ktorý zlikvidoval strelu z ľavého krídla. (11:15)
     
    42
    Viacheslav Sadovyi vystrelil z ťažkej pozície, ale jeho strelu vyrazil do tyče brankár Jože Baznik. Gorenje Velenje sa tak môže ísť dopredu. (11:15)
     
    43
    Marko Šibila sa nemohol pozerať na zúfalstvo svojich zverencov v koncovke, a tak si berie svoj druhý oddychový čas v zápase. Naďalej je ale signalizovaná pasívna hra. (11:15)
    43
    To je škoda! V časovej tiesni sa dostal k strele Rok Golčan, jeho pokus bol niekoľkokrát tečovaný a napokon zapadol do prešovskej brány. (12:15)
     
    44
    Jože Baznik chytá ďalší strelecký pokus slovenského majstra. Gorenje Velenje má tak šancu stiahnuť svoje manko na rozdiel dvoch gólov. (12:15)
    45
    Paráda! Jakub Hrstka vybojoval sedemmetrový hod, čím dal veľkú šancu na skórovanie Oliverovi Rábekovi. Ten premenil aj druhú sedmičku v zápase. (12:16)
     
    46
    Vylúčenie v tíme Tatran Prešov (Viacheslav Sadovyi). (12:16)
     
    47
    Alem Toskić síce skóroval z priestoru pivota, no ešte predtým si pomohol nedovolene v súboji s Leonom Vučkom. Gól tak nemôže platiť. (12:16)
    48
    Rozhodcovia signalizovali pasívnu hru. Bohužiaľ, Stefan Jankovič netrafil bránu. Na druhej strane to potrestal Rok Golčan, ktorý znižuje náskok súpera. (13:16)
     
    49
    Oliver Rábek je nezastaviteľný. Jeho siedmy gól v zápase! Bohužiaľ, tím Gorenje Velenje okamžite dokázal kontrovať, a tak sa gólový rozdiel nemení. (14:17)
    50
    Paráda! Prešov pokračuje v dobrom výkone a zvyšuje svoj náskok na rozdiel štyroch gólov. Úspešným strelcom bol Lukáš Urban. (14:18)
     
    51
    Krásny gól! Tomáš Číp sa dostal do náročnej pozície, vystrelil z takmer nemožného uhla, no napriek tomu prekonal Jožeho Baznika. Slovinsky tím si berie posledný time out! (14:19)
    52
    Matjaž Brumen bol osamotený na pravom krídle, no napriek tomu nedokázal skórovať. Ako sa to robí mu ukázal Jakub Hrstka, ktorý na rozdiel od neho dáva gól. (14:20)
    53
    Zrejme je rozhodnuté! Krásnu prihrávku na pivota dostal Marek Páleš a bez problémov prekonal súperovho brankára. Sedem minút pred koncom vedie Prešov o sedem gólov. (14:21)
     
    54
    Aj Gorenje Velenje sa dokázalo presadiť z priestoru pivota. Ešte iskričku nádeje pre slovinský tím vykresal presným zásahom Blaž Klec. (15:21)
     
    55
    Prešov sa dostal do pasívnej hry, a tak si Rastislav Trtík ešte berie oddychový čas. Teraz musí hlavne upokojiť svojich zverencov, ktorí sú skutočne blízko triumfu. (15:21)
     
    55
    Vidíme góly na oboch stranách. Najskôr sa presadil Jakub Hrstka, no následne prekonal Vadyma Brazhnyka pivot Blaž Klec. (16:22)
    56
    Gorenje Velenje hrá vabank a troška sťahuje náskok súpera. Úspešným exekútorom sedemmetrového hodu bol Alem Toskić, ktorý zlomil čaro Igora Chuprynu. (17:22)
    57
    A už je to len o štyri góly. Nejc Cehte dostal až príliš veľa priestoru, vylepšil si svoju pozíciu a strelou od palubovky skóruje. (18:22)
    57
    Prešov dáva gól. Tomáš Číp sa presadil svojou typickou strelou z pravého krídla. Náskok slovenského majstra je tak opäť päťgólový. (18:23)
    58
    Gregor Potočnik veľmi rýchlo koriguje stav dnešného zápasu. Gorenje Velenje riskuje a zatiaľ mu to vychádza. Čas hrá ale s Prešovom. (19:23)
    59
    Tak pozor! Do konca zápasu síce ostávajú už len necelé dve minúty, no náskok slovenského majstra sa po góle Luku Mitrovića skresal na tri góly. (20:23)
     
    60
    Začala sa posledná minúta zápasu. Oliver Rábek sa síce v časovej tiesni nepresadil, no Gorenje Velenje v snahe o rýchly brejk stratilo loptu. (20:23)
    60
    V závere zápasu sa dokázal ešte presadiť Blaž Klec, no už to nič nemení na tom, že Tatran Prešov si opäť zahrá v skupinovej fáze Ligy majstrov. (21:23)
     
    Koniec zápasu. (21:23)
     
    Obrovská gratulácia mieri na východ Slovenska. Hádzanári Tatrana Prešov zvládli dva veľmi náročné zápasy a opäť po roku si vybojovali miesto v skupine Ligy majstrov!
     
    Je dobojované! Hádzanári Tatrana Prešova zdolali slovinského vicemajstra Gorenje Velenje 21:23 a postúpili do skupinovej fázy Ligy majstrov. V celom zápase predviedli skvelý výkon obaja prešovskí brankári, ktorí boli základným kameňom úspechu Šarišanov. Igor Chupryna dokonca chytil štyri sedmičky, čo je skutočne obdivuhodný výkon. Streleckým lídrom nebol nik iný ako Oliver Rábek, ktorý prekonal súperových brankárov až sedemkrát. S týmto konštatovaním sa s vami lúčim, ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný večer. (18:01:59)

    Miroslav Kováčik

    RK Gorenje Velenje: Baznik, Zaponšek – Cehte, Medved, Ovniček, Levc, Stojnić, Toskić, Mitrović, Potočnik, Golčan, Klec, Gams, Ratajec, Nosan, Brumen.
    Tatran Prešov: Chupryna, Brazhnyk – Rábek, Šarpataky, Humeňanský, Hrstka, Krok, Sadovyi, Urban, Pekár, Číp, Peskov, Vučko, Jankovič, Páleš, Tsarapkin.

    Rozhodca: Igor Covalciuc (MDA) a Alexei Covalciuc (MDA)