Slovenský prehľad na LOH Rio 2016 - 2. deň (kon.) | Slovenský prehľad na LOH Rio 2016 - 3. deň (kon.)
koniec udalosti
Slovenský prehľad na LOH Rio 2016 - 3. deň

Pondelok 08.08.2016, 14:00Olympijské hry
     
    Vítame vás pri sledovaní online prenosu.
     
    Dnešný program Slovákov v Riu:
    14:26 Alexandra Longová (lukostreľba)
    14:30 E. Varga, M. Kovačócy (športová streľba-trap)
    17:30 Anna Karolína Schmiedlová (tenis, dvojhra)
    18:00 Andrej Martin (tenis, dvojhra)
    17:30 Ladislav a Peter Škantárovci (vodný slalom, C2)
    18:10 Jana Dukátová (vodný slalom, K1)
     
    Vážení fanúšikovia slovenského športu!

    Letné olympijské hry v Riu de Janeiro majú pred sebou súťažný deň s poradovým číslom 3 a my Vám opäť v našom celodennom prenose prinesieme všetko dôležité o výkonoch slovenských reprezentantov.


    V pondelok sa na olympijskej scéne predstavia naši vodní slalomári, druhým dňom pokračuje súťaž strelcov – trapistov, kvalifikačný duel čaká aj lukostrelkyňu Alexandru Longovú, no a v druhom kole mužskej tenisovej dvojhry uvidíme aj Andreja Martina.

    Ako prvá sa zo slovenských reprezentantov do akcie dostane lukostrelkyňa Alexandra Longová.Na tú čaká od 14:26 nášho času eliminačný súboj s Indkou Laximirani Majhiovou. Takto to určilo piatkové nasadzovacie kvalifikačné kolo, v ktorom Longová pri svojej absolútnej olympijskej premiére obsadila 22. priečku s nástrelom 640 bodov, kým jej súperka Majhiová skončila až 43., s počtom bodov 614. Ak by sa Slovenke podarilo naplniť papierové predpoklady a indickú súperku zdolať, ešte dnes večer od 20:26 by ju čakal ďalší súboj o postup medzi 16 najlepších lukostrelkýň.

    Len o pár minút neskôr, ako ženská kvalifikácia v lukostreľbe, presne o 14:30, by sa mal začať druhý deň súťaže strelcov-trapistov aj s našimi Mariánom Kovačócym a Erikom Vargom. Trapisti včera absolvovali prvý kvalifikačný deň, po ktorom je na tom zo slovenského dua lepšie Erik Varga. Tomu patrí 11. priečka, keď sa mu podarilo zostreliť 69 zo 75 terčov. Marián Kovačócy je na 21. mieste so 67 zostrelenými „holubmi“. Obaja Slováci veľmi túžia po postupe do finále, do ktorého sa však dostane len šestica najlepších. Erika Vargu od postupových priečok delia len dva zostrelené terče, v prípade Mariána Kovačócyho sú to štyri „holuby“. Dnes na všetkých trapistov čaká ešte 50 terčov. Boj o medaily sa na olympijskej strelnici začína o 20:00, tak verme, že v ňom uvidíme aspoň jedného z dvojice našich reprezentantov.

    Zápas 2. kola tenisovej dvojhry mužov dnes absolvuje aj Andrej Martin. Jeho súperom bude Nemec Philipp Kohlschreiber. Slovenský tenista prežíva svoju životnú sezónu, no do pavúka olympijského turnaja sa napriek tomu dostal len ako náhradník za Martina Kližana, ktorý sa svojej miestenky vzdal. V prvom kole nastúpil 26-ročný Bratislavčan proti Američanovi Denisovi Kudlovi. Martin v tomto dueli nebol favoritom, no napriek tomu svojho amerického súpera zdolal prekvapivo hladko 6:0,6:3. Philipp Kohlschreiber však bude ešte náročnejším súperom. Tento skúsený Nemec totiž vo svetovom rebríčku atakuje najlepšiu dvadsiatku. Nemec v prvom kole olympijského turnaja prešiel cez Argentínčana Guida Pellu po trojsetovej bitke. Otázkou bude, ako na tom bude fyzicky Andrej Martin. Ten totiž ešte len dnes nadránom odohral prvé kolo štvorhry spolu s Igorom Zelenayom. V ňom im mali byť súpermi práve Kohlschreiber so svojim kolegom Janom-Lennardom Struffom, no tí sa napokon z turnaja na poslednú chvíľu odhlásili a Slováci tak nastúpili proti portugalskej dvojici Elias/Sousa. Duel medzi Andrejom Martinom a Phlippom Kohlschreiberom by sa mal začať okolo 18:00.

    Zápas 2. kola dvojhry čaká aj jedinú zástupkyňu Slovenska v ženskej časti pavúka Annu Karolínu Schmiedlovú. Tá v prvom kole absolútne poprela všetky papierové predpoklady a po skvelom výkone zdolala svetovú osmičku Robertu Vinciovú s prehľadom 2:0 na sety. Schmiedlová tak zaznamenala najväčšie víťazstvo v tomto roku, keďže v aktuálnej sezóne sa jej absolútne nedarí a z 26 zápasov vyhrala len šesť. Nedávno dokonca ťahala aj neuveriteľnú sériu 16 prehier v rade. Teraz ju približne o 17:00 čaká ďalšia mimoriadne náročná súperka Ruska Jekaterina Makarovová. Tej patrí v rebríčku WTA 35. miesto. V prvom kole olympijského turnaja táto 28-ročná tenistka zdolala Turkyňu Caglu Buyukakcayovú po obrovskej dráme až v tajbrejku tretieho setu. Anna Karolína Schmiedlová dnes opäť nemá čo stratiť, favoritkou je jej súperka. My však veríme, že sa mladej Košičanke na olympijských kurtoch podarí ďalšie prekvapenie a postúpi do 3. kola. Tam by ju čakala lepšia z dvojice Caroline Wozniacka-Petra Kvitová.

    Podvečer od 17:30 sa už budeme sústrediť aj na olympijský kanál, v ktorom sa na divokej vode predstavia v disciplíne C2 najskôr bratranci Ladislav a Peter Škantárovci a potom od 18:10 v disciplíne K1 žien aj Jana Dukátová. Pre bratrancov Škantárovcov to bude vo veku 33 rokov veľká olympijská premiéra, keďže doteraz Slovensko v tejto disciplíne viac ako úspešne už olympiády v Sydney 2000 reprezentovali bratia Peter a Pavol Hochshornerovci. V tomto roku sa však Škantárovcom konečne podarilo v náročnej internej olympijskej kvalifikácii „Hochšíkov“ poraziť, a tak v Riu uvidíme práve ich. Jana Dukátová ide už na svoju druhú olympiádu. V Londýne si síce trúfala na medailu, no napokon sa musela zmieriť so 6. miestom. Teraz sa tejto už 33-ročnej rodáčke z Bratislavy podarilo opäť kvalifikovať na olympiádu, a tak túži napraviť si chuť z pretekov spred štyroch rokov.
    Anna Karolína Schmiedlová s prezidentom Andrejom Kiskom po zápase 1. kola
     
    Vo včerajšom programe sa ako prvá z našich predstavila stolná tenistka Barbora Balážová. Tá v druhom kole ženskej dvojhry poriadne potrápila favorizovanú Číňaku reprezentujúcu Švédsko Fen Liovú, s ktorou prehrala najtesnejším možným rozdielom 3:4 na sety. Svoj zápas druhého kola mužskej dvojhry nezvládol ani naturalizovaný Číňan v slovenskom drese Yang Wang. Ten vôbec nestačil na Nigérijčana Arunu Quadriho a podľahol mu 1:4 na sety.
     
    O strelcoch-trapistoch Mariánovi Kovačócym a Erikovi Vargovi, ktorí včera absolvovali prvý deň svojej kvalifikácie, sme sa už v našom prenose zmienili nižšie. Lepšiu pozíciu pred dnešným druhým dňom si vybojoval Erik Varga.
     
    V olympijskom bazéne sa vôbec nedarilo slovenskej plavkyni Kataríne Listopadovej. Tá skončila v rozplavbách disciplíny 100 metrov znak až na 22. mieste a svoje účinkovanie na olympiáde tak už ukončila.
     
    Športová gymnastka Barbora Mokošová si tiež odbila svoju olympijskú premiéru. Tá však pre ňu skončila už v kvalifikácii viacboja, keď na štyroch náradiach nazbierala 52,799 boda, čo jej na postup do finálovej 24-ky nestačilo. Mokošová obsadila konečné 26. miesto.
     
    Matej Beňuš v C1 a Jakub Grigar v K1 naopak svoje rozjazdy v olympijskom kanáli zvládli. Beňuš predviedol šiestu najlepšiu jazdu na kanoe a kajakár Grigar bol dokonca štvrtý.
     
    Bohužiaľ sa nedarilo našim reprezentantom Andrejovi Martinovi a Igorovi Zelenayovi v prvom kole mužskej tenisovej štvorhry. Slovenskí deblisti prehrali s portugalskou dvojicou Elias/Sousa hladko 0:2 na sety a s turnajom sa rozlúčili. Verme, že Andrej Martin bude v dnešnom zápase 2. kola dvojhry o niečo úspešnejší ako tomu bolo včera.
     
    Na tenisových kurtoch sa zrodili aj najväčšie prekvapenia včerajšieho programu. Už v prvom kole mužskej dvojhry skončil najväčší favorit na zlatú medailu Srb Novak Djokovič. Svetová jednotka podľahla Argentínčanovi Juanovi Martinovi Del Potrovi v dvoch tajbrejkoch. Ženská štvorhra zasa prišla už v prvom kole o obhajkyne zlata z Londýna 2012. Sestry Serena a Venus Williamsové šokujúco nestačili na český pár Šafářová/Strýcová, s ktorým prehrali prekvapujúco hladko 3:6,4:6.
    Alexandra Longová počas piatkového nasadzovacieho kola kvalifikácie.
     
    Vážení fanúšikovia! Tretí súťažný deň na olympijských hrách sa rozbieha. Už o necelú polhodinu sa začne eliminačné kolo v rámci kvalifikácie ženskej lukostreľby aj s našou Alexandrou Longovou a presne o 14:30 by sa mal začať druhý deň kvalifikácie strelcov-trapistov, v ktorom sa o finálovú miestenku pokúsia zabojovať Erik Varga a Marián Kovačócy.
     
    14:26
    Začala sa kvalifikácia lukostrelkýň, v ktorej čakáme na súboj Alexandry Longovej s Indkou Laxmirani Majhiovou.
     
    14:35
    Hneď na úvod dňa tu máme fantastickú správu z tenisového turnaja mužov! Slovenský tenista Andrej Martin sa bez boja prebojoval už do 3. kola mužskej dvojhry, keďže Philipp Kohlschreiber pre zranenie na dnešný súboj proti slovenskému tenistovi nenastúpi!
     
    14:37
    Svoj druhý deň už rozbehli aj kvalifikácie už rozbehli aj strelci – trapisti Erik Varga a Marián Kovačócy.
     
    15:08
    Dobrá správa zo súťaže strelcov. Erik Varga v prvej sérii dnešného dňa zostrelil 24 z 25 terčov.
     
    15:16
    Lukostrelkyňa Alexandra Longová by sa na svojej strelnici mala objaviť približne o 15:57. Prenos z kvalifikácie lukostrelkýň môžete sledovať tu..
     
    15:21
    Svoju prvú dnešnú položku má za sebou už aj Marián Kovačócy. Slovenský reprezentant v nej trafil 23 holubov.
     
    15:23
     
    15:48
    Zo súťaže strelcov-trapistov dnes zatiaľ prichádzajú samé dobré správy. Erik Varga sa vďaka zlepšenému výkonu pred poslednou kvalifikačnou položkou posunie z pôvodného 11. na 9. miesto! Mariánovi Kovačócymu patrí priebežná 22. priečka.
     
    15:55
    Len pripomínam, že už do 3. kola mužskej tenisovej dvojhry dnes bez boja postúpil Andrej Martin. Jeho nemecký súper Philipp Kohlschreiber na ich dnešný vzájomný súboj totiž nenastúpi pre únavovú zlomeninu nohy. Slovenský reprezentant sa v 3. kole stretne s víťazom súboja medzi Američanom Milmanom a Japoncom Nišikorim.
     
    16:00
    Súťaž v lukostreľbe sa trochu naťahuje. Pred súbojom Slovenky Alexandry Longovej s Indkou Majhiovou ešte musí svoj duel absolvovať aj domáca lukostrelkyňa Ganettová s Číňankou Jü-chung Čchi.
     
    16:07
    Držte doma palce, na svoj eliminačný súboj konečne nastupuje lukostrelkyňa Alexandra Longová!
     
    16:20
    Skvelá správa z lukostreľby! Alexandra Longová postupuje medzi 32 najlepších lukostrelkýň turnaja! Už o chvíľu sa stretne v boji o postup do osemfinále s Číňankou Jü-chung Čchi!
     
    16:23
    Veľmi zlé správy naopak prišli zo súťaže strelcov. Erik Varga predviedol v náročnej situácii svoju najhoršiu položku a trafil len 21 terčov. Našu veľkú medailovú nádej tak vo finále, bohužiaľ, neuvidíme.
     
    16:28
    Na lukostreleckú strelnicu opäť prichádza Alexandra Longová, tak držte doma palce!
     
    16:44
    Alexandra Longová, bohužiaľ, už súboj s Číňankou Jü-chung Čchi nezvládla a s lukostreleckým olympijským turnajom sa rozlúčila. Sympatická Slovenka však predviedla pekný výkon a jej výsledok sa zapíše do histórie slovenskej lukostreľby.
     
    16:51
    Ešte stále čakáme na konečný výsledok Mariána Kovačócyho v trape. Ani on však už šancu na postup do finále nemá.
     
    17:23
    Tak a už tu máme výsledok aj od Mariána Kovačócyho. Ten v poslednej sérii predviedol slušný výkon a celú kvalifikáciu zakončil s bilanciou 114 zostrelených terčov, teda navlas rovnakou ako v prípade Erika Vargu. Ani jeden zo slovenských strelcov sa však do finále disciplíny trap nepozrie, čo sa dá považovať za veľké sklamanie.
     
    17:26
    Kým Anna Karolína Schmiedlová si ešte nejaký čas na svoj zápas druhého kola ženskej dvojhry proti Ruske Makarovovej počká, na svoju rozjazdu na divokej vode olympijského kanála sa už pomaly chystajú bratranci Škantárovci v kategórii C2. Od 18:10 potom prídu na rad ženy v kategórii K1 aj s našou Janou Dukátovou.
     
    17:28
    Rozjazdy vodných slalomárov v kategórii C2 aj s bratrancami Ladislavom a Petrom Škantárovcami môžete sledovať tu.
     
    17:29
    Následné rozjazdy žien v kategórii K1 aj so Slovenkou Janou Dukátovou vám prinesieme zase tu.
     
    17:35
    Rozjazdy "cédvojek" sa začali, Škantárovci sa do vody vydajú ako ôsmi v poradí.
     
    17:48
    Ladislav a Peter Škantárovci sú na trati, držte palce!
     
    17:51
    Čas Škantárovcov je 100,89 a slovenskí reprezentanti idú na priebežné prvé miesto! Skvelá čistá a plynulá jazda od našich olympijských debutantov!
     
    17:54
    Tak konečne sa k slovu dostane aj Anna Karolína Schmiedlová. Tá svoj duel 2. kola s Ruskou Jekaterinou Makarovovou začne o 18:00.
     
    17:55
    Súboj Anny Karolíny Schmiedlovej s Ruskou Makarovovou môžete sledovať tu.
     
    18:01
    Skvelá správa z olympijského kanála! Ladislav a Peter Škantárovci boli v úvodných kvalifikačných rozjazdách najrýchlejší a postup do semifinále by im tak ujsť nemal!
     
    18:03
    Už onedlho sa do olympijského kanála spustia singlkajakárky aj s našou Janou Dukátovou. Slovenka vyštartuje až ako osemnásta v poradí.
     
    18:04
    No a práve v týchto chvíľach sa začal aj dlhoočakávaný duel Anny Karolíny Schmiedlovej.
     
    18:41
    Skvelé správy prinášame aj z tenisových kurtov! Anna Karolína Schmiedlová totiž ovládla prvý set v súboji s Ruskou Jekaterinou Makarovovou pomerom 6:3! Slovenka zatiaľ predvádza vynikajúci výkon!
     
    18:53
    Jana Dukátová na trati, držte palce!
     
    18:56
    Jana Dukátová v cieli s časom 102,25! Zatiaľ jej patrí priebežné 4. miesto. Pred druhou časťou kvalifikácie však môže byť Slovenka pokojná, tento čas by jej na postup do semifinále mal stačiť.
     
    19:06
    Druhé kvalifikačné jazdy vodných slalomárov v kategórií C2 sa začínajú o 19:20, hneď potom sa druhý raz s olympijskou traťou popasujú aj ženy v "kájednotke".
     
    19:26
    Druhý set zápasu medzi Annou Karolínou Schmiedlovou zvládla lepšie Ruska, keď ho ovládla pomerom 6:4. O víťazke tohto stretnutia tak rozhodne až tretí set. Schmiedlová však naďalej podáva veľmi sympatický výkon a určite sa len tak nevzdá.
     
    19:28
    Pred pár minútami sa začali aj druhé kvalifikačné jazdy vodných slalomárov v kategórií C2, v ktorých sa predstavia aj Ladislav a Peter Škantárovci.
     
    19:40
    Škantárovcom ich druhá jazda v kvalifikácii príliš nevyšla, napriek tomu sa do štvrtkového semifinále bez problémov prebojovali.
     
    19:51
    Ladislav a Peter Škantárovci sa stali víťazmi kvalifikácie a vo štvrtkovom semifinále tak odštartujú úplne poslední!
     
    20:04
    Pred malou chvíľou sa začali aj druhé kvalifikačné jazdy kanoistiek. Jana Dukátová sa už nemá čoho obávať, postup do semifinále má takmer na 100% istý.
     
    20:29
    Anna Karolína Schmiedlová robila čo mohla, no napokon to nevyšlo. V treťom sete nestačila na svoju skvelo podávajúcu súperku a Jekaterine Makarovovej podľahla 2:6, celý zápas napokon 1:2 na sety. Slovenská tenistka sa tak s olympijským turnajom lúči v druhom kole. Za oba svoje výkony si ale zaslúži obrovskú pochvalu a z Ria de Janeiro môže určite odísť so vztýčenou hlavou. Posledným slovenským tenistom v pavúku turnaja tak je Andrej Martin, ktorého súper pre tretie kolo vzíde zo zápasu Kei Nišikori-John Milman.
     
    20:31
    Teraz už tak čakáme len na druhú jazdu Jany Dukátovej a slovenskí reprezentanti budú mať pre dnešok v Riu odpracované.
     
    20:44
    Posledné slovenské vystúpenie v rámci tretieho súťažného dňa na XXXI. letných olympijských hrách v Riu de Janeiro práve odštartovalo. Jana Dukátová sa pustila do svojej druhej kvalifikačnej jazdy.
     
    20:47
    Dukátová sa napokon v druhej jazde zlepšiť nedokázala a v platnosti tak zostáva jej čas z prvej jazdy 102,25. O semifinále však v žiadnom prípade už prísť nemôže.
     
    21:01
    SUMÁR VÝKONOV SLOVENSKÝCH REPREZENTANTOV – 3. DEŇ:

    Dnešný deň bol čo sa týka výkonov slovenských reprezentantov ako na hojdačke. Veľké sklamanie sme prežili na olympijskej strelnici, kde sa do finálových bojov neprebojoval ani jeden z dvojice Erik Varga-Marián Kovačócy. Pritom najmä do Erika Vargu sme vkladali veľké medailové nádeje. Napriek sympatickému výkonu napokon z kurtu odišla ako porazená aj Anna Karolína Schmiedlová, ktorá v druhom kole ženskej tenisovej dvojhry podľahla Ruske Jekaterine Makarovovej 1:2 na sety.

    Naopak, potešil nás postup Andreja Martina. Ten však do 3. kola postúpil bez boja, keď jeho nemecký súper Philipp Kohlschreiber na ich vzájomný súboj nemohol nastúpiť kvôli únavovej zlomenine nohy. Radosť sme mali aj z výkonu slovenskej lukostrelkyne Alexandry Longovej, ktorá sa dokázala prebojovať medzi 32 najlepších, tu sa však jej púť už skončila. No a tak trochu očakávane nás svojim predstavením potešili aj bratranci Ladislav a Peter Škantárovci spolu s Janou Dukátovou. Tak naša C2-ka, ako aj Dukátová v K1-tke si totiž s prehľadom vybojovali postup do semifinálových jázd Škantárovci dokonca celú kvalifikáciu ovládli.

    Odo mňa je to pre dnešok všetko, program tretieho dňa na olympiáde v Riu ešte ani zďaleka nekončí! (21:01:50)

    Jakub Kocourek

    Dnešný program Slovákov v Riu:
    14:26 Alexandra Longová (lukostreľba)
    14:30 E. Varga, M. Kovačócy (športová streľba-trap)
    17:30 Anna Karolína Schmiedlová (tenis, dvojhra)
    18:00 Andrej Martin (tenis, dvojhra)
    17:30 Ladislav a Peter Škantárovci (vodný slalom, C2)
    18:10 Jana Dukátová (vodný slalom, K1)
    Odkazy na priame prenosy:
    14:26 A. Longová - dop. kvalifikácia (lukostreľba)
    14:30 E. Varga, M. Kovačócy - trap muži - deň druhý
    17:30 Anna K. Schmiedlová - dvojhra, 2. kolo (tenis)
    18:00 Andrej Martin - dvojhra, 2. kolo (tenis)
    17:30 Ladislav a Peter Škantárovci - rozjazdy, C2 muži
    18:10 Jana Dukátová - rozjazdy, K1 ženy