Wolfsburg – Mönchengladbach 2:1 (kon.) | Stuttgart – Hoffenheim 5:1 (kon.) | Augsburg – Leverkusen 3:3 (kon.)
Brémy – Hannover 4:1 (kon.) | Frankfurt – Ingolstadt 1:1 (kon.) | Kolín nad Rýnom – Schalke 1:3 (kon.)
Dortmund – Bayern 0:0 (kon.)
koniec
Borussia Dortmund
0:0 (0:0)
Bayern Mníchov
Sobota 05.03.2016, 18:30 • Signal Iduna Park, Dortmund • Nemecká Bundesliga • 25. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Šláger 25. kola nemeckej Bundesligy ponúkol výborný zápas, ktorému ale chýbalo to podstatné, góly. Šance sme videli na oboch stranách aj v druhom polčase, no Roman Bürki i Manuel Neuer neinkasovali. Snáď najväčšiu mal Arturo Vidal, no po rohovom kope trafil len do brvna. Po remíze 0:0 si tak Bayern udržal 5-bodový náskok pred svojim hlavným konkurentom v boji o majstrovský titul. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný večer. (20:26:37)
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    90+1
    V jedinej nadstavenej minúte strieda aj Dortmund. Na záverečné sekundičky prichádza Nuri Şahin a na lavičku odchádza İlkay Gündoğan.
     
    90
    Xabi Alonso nebude v zápase pokračovať. Namiesto záložníka prichádza vystužiť defenzívne rady marocký obranca Medhi Benatia.
     
    89
    Do streleckého zakončenia sa nedostal Arjen Robben a takisto má menšie zdravotné problémy aj Xabi Alonso. Hra je tak prerušená.
     
    88
    Dortmund mohol skórovať. Z pravej strany poslal center na zadnú žrď Pierre-Emerick Aubameyang, našiel Adriána Ramosa, no kolumbijský útočník nehlavičkoval presne.
     
    87
    Roman Bürki v pohode kryje center Philippa Lahma z pravej strany. Švajčiarsky brankár sa snaží okamžite rozohrať útočnú akciu svojho tímu.
     
    86
    Bayern Mníchov kontroluje loptu na svojich kopačkách a vyzerá to tak, že by z dnešného zápasu bral aj jednobodový zisk.
     
    85
    Ten zahrali zverenci Pepa Guardiolu na krátko. Následne pekne zakombinovali a k strele sa dostal Thomas Müller. Jeho pokus ale mieril nad bránu Romana Bürkiho.
     
    84
    Matts Hummels si počínal nedovolene v súboji s Robertom Lewandowskim. Bavori tak budú mať možnosť zahrávať priamy kop.
     
    83
    K strele spoza šestnástky sa dostal Henrikh Mkhitaryan. Pokus arménskeho futbalistu bol však zblokovaný na rohový kop. Po jeho rozohraní sa domáci nedokázali presadiť.
     
    82
    Manuel Neuer sa pri odkope síce pošmykol, ale našťastie pre hostí nevyrobil kiks, ktorý by Bayern stál inkasovaný gól.
     
    81
    Prvýkrát v zápase strieda aj Thomas Tuchel. Ten z ihriska sťahuje Marca Reusa, ktorého na posledných 10 minút vymení útočník Adrián Ramos.
     
    80
    Bayern Mníchov zahrával priamy kop. Jeho exekútorom bol francúzsky záložník Frank Ribéry, no jeho prízemný center odvrátil İlkay Gündoğan.
     
    79
    Roman Bürki bol poriadne vybehnutý z brány, čo sa snažil využiť Xabi Alonso. Ten počas svojej kariéry už podobné góly dal, no teraz pálil mimo.
     
    77
    Rohový kop neznamenal pre domácich žiadne nebezpečie. O niekoľko chvíľ neskôr sa do zakončenia dostal Arturo Vidal, no poradne prestrelil bránu, ktorú háji Roman Bürki.
     
    76
    Thomas Müller zakombinoval s Arjenom Robbenom. Následne mu chcel vrátiť loptu, no tá sa od Svena Bendera odrazila za čiaru. Budeme svedkami rohového kopu.
     
    75
    Prvé striedanie v dnešnom zápase. Na záverečnú štvrťhodinu vybehne uzdravený Frank Ribéry, ktorý vymení Douglasa Costu.
     
    74
    Joshua Kimmich sa vybral na útočný výlet, no v kombinácii s Thomasom Müllerom si vôbec nerozumel. Nasleduje len odkop od brány.
     
    73
    Thomas Müller si počínal nedovolene v súboji s İlkayom Gündoğanom a môže byť rád, že nedostal žltú kartu.
     
    72
    Veľká chyba domácej obrany ostala nepotrestaná. Julian Weigl príliš dlho váhal a vo vlastnej šestnástke o loptu prišiel. Do zakončenia sa po prihrávke od Costu dostal Robben, no Holanďan opäť prestrelil.
     
    70
    Po centri z pravej strany sa lopta odrazila na Marcela Schmelzera. Ten sa ale do zakončenia nedostal, pretože ho odzbrojil Arturo Vidal.
     
    69
    S centrom z ľavej strany si domáca obrana poradila. Myslím, že to bol Łukasz Piszczek, kto odhlavičkoval loptu do bezpečia.
     
    68
    Bayern Mníchov teraz prevzal iniciatívu do svojich rúk. Viacej kombinuje, má územnú prevahu, ale zatiaľ sa do zakončenia nedostal.
     
    67
    Dortmund má s vysokým napádaním súpera veľké starosti. Medzitým hlásateľ oznámil, že dnešné stretnutie sleduje 81 tisíc priaznivcov.
     
    66
    Šanca aj na druhej strane. Po dlhom pase dopredu Marco Reus pekne pripravil loptu pre Pierra-Emericka Aubameyanga, ktorý však mieril tesne vedľa brány hostí.
    64. Arturo Vidal (BAY)
     
    64
    Obrovská šanca Bayernu. Skrumáž po rohovom kope využil Arturo Vidal a z nebezpečnej pozície vystrelil. Roman Bürki ale predviedol senzačný zákrok a loptu vyrazil na brvno.
     
    63
    Bayern Mníchov vyčkáva na svojej vlastnej polovici ihriska. Príliš sa ale dopredu nehrnie, za čo je odmenený piskotom domácich tribún.
     
    62
    Pierre-Emerick Aubameyang nepríjemne napádal rozohrávku hostí. Joshua Kimmich si ale napokon poradil a hostia tak budú vhadzovať.
     
    61
    Máme za sebou hodinu hry. V druhom polčase je to skôr taktická bitka, keďže oba tímy vedia o čo dnes ide. Napriek tomu sme niekoľko šancí videli, no tie nepohli ukazovateľom skóre.
     
    60
    Priamy kop zahrávali po faule na Erika Durma aj domáci. Loptu síce vyboxoval Manuel Neuer mimo šestnástky, no našiel len Marca Reusa. Ten pálil prakticky okamžite, no veľmi nepresne.
     
    59
    Po peknej prihrávke od Xabiho Alonsa sa dostal popri Mattsovi Hummelsovi do zakončenia aj Arjen Robben. Holanďan z dobrej pozície minul bránu.
     
    58
    Hostia zahrávali priamy kop, no do zakončenia sa nedostali. Center Douglasa Costu odhlavičkoval do bezpečia jeden z hráčov v žlto-čiernych dresoch.
     
    57
    Opäť sme videli rýchle akcie na oboch stranách. Skončili sa mimoriadne podobne. Prihrávka zo strany smerovala Aubameyangovi i Lewandowskemu iba na päty.
     
    55
    V priebehu minúty dvakrát zakončovali Bavori. Najprv vyslal na domácu bránu strelu Arjen Robben, no brankár Roman Bürki si poradil.O niekoľko sekúnd neskôr hlavičkoval aj Vidal, no netrafil bránu.
     
    54
    Robertovi Lewandowskemu sa nepodarilo prestrčiť loptu na Thomasa Müllera. Výborne totiž zapracoval Sven Bender.
     
    53
    V druhom polčase je to veľký boj o stred poľa. Skutočne vidíme veľa osobných súbojov, ktoré pramenia z vysokého napádania oboch mužstiev.
     
    52
    Teraz predviedol svoje kvality Matts Hummels, ktorý elegantne pripravil o loptu Douglasa Costu, ktorý si to už chystal na strelu.
    51. Pierre-Emerick Aubameyang (DOR)
     
    51
    Výborný Manuel Neuer. Po dlhom pase dopredu sa pretlačil do zakončenia Pierre-Emerick Aubameyang, no jeho strelu nemecký brankár zlikvidoval.
     
    50
    Dortmund teraz obiehal pokutové územia súpera, no do streleckého zakončenia sa nedostal. Naopak, po nepresnej prihrávke bude rozohrávať Manuel Neuer.
     
    49
    Do rýchlej akcie sa dostali aj domáci. Všetko to ale pokazila nepresná prihrávka v podaní Aubameyanga, ktorý nenašiel Durma.
     
    48
    Arjen Robben sa snažil zakombinovať s Thomasom Müllerom. Nemecký futbalista chcel hlavou posunúť loptu na Lewandowskeho, no jeho snaha sa končí len vhadzovaním.
     
    47
    Opäť kombinujú hosťujúci obrancovia na vlastnej polovici ihriska a do hry zapájajú aj svojho brankára. Zatiaľ hráme v pokojnom tempe.
     
    46
    Druhé dejstvo sa začalo v rovnakých zostavách. Dortmund začal s vysokým napádaním, a tak posiela loptu dopredu Manuel Neuer.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Prvý polčas veľkého šlágra nemeckej Bundesligy máme za sebou. Snáď jediné čo mu chýbalo boli góly. Na stane domácich mohol skórovať Pierre-Emerick Aubameyang a na druhej strane zahodili sľubné šance Thomas Müller, Arturo Vidal či Douglas Costa. Zatiaľ je však stav zápasu bezgólový. Pevne verím, že v druhom polčase sa predsa len dočkáme aj gólov. Sledujte ho v našom priamom prenose.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    44
    V strede poľa sa nedovoleným zákrokom previnil Marco Reus. Záver prvého polčasu tak zrejme dohrajú Bavori s loptou na svojich kopačkách.
     
    43
    Tentokrát už Arjen Robben zakončoval nebezpečnejšie. Tradične si loptu posunul na os ihriska a prízemnou strelou ľavačkou vystrelil. Jeho pokus len tesne minul domácu bránu.
     
    42
    Po akcii Thomasa Müllera sa do zakončenia dostal Arjen Robben. Jeho obstrel ale v pohode chytá brankár Roman Bürki.
     
    41
    Manuel Neuer mal problémy s rozohrávkou, no nakoniec situáciu pred dobiedzajúcim Aubameyangom zvládol.
     
    40
    Pochváliť treba aj Erika Durma. Ten pred Douglasom Costom odhlavičkoval loptu na rohový kop. Bavori sa ale do zakončenia nedostali. Naopak, z polovice ihriska sa snažil Neuera prelobovať Reus, no ani tento úmysel mu nevyšiel.
     
    39
    Hostia sa dostávali dopredu, no Arjen Robben svojou prihrávkou mierne zahnal Lewandowskeho. Akcia Bayernu sa tak spomalila a už z nej nebolo nič.
     
    38
    S ofsajdmi sa nám akoby roztrhlo vrece. V priebehu štyroch minút registrujeme už tretí. Tentokrát sa voči pravidlám previnil Arturo Vidal.
    37. Sven Bender (DOR)
     
    37
    Po faule na Roberta Lewandowskeho dostáva svoju prvú žltú kartu v sezóne domáci futbalista Sven Bender.
     
    35
    Veľká škoda pre Dortmund. Ten sa dostal do prečíslenia v strede poľa a vyzeralo to tak, že Marco Reus bude môcť ísť dopredu. Bohužiaľ pre domácich bol Reus v momente prihrávky v ofsajde.
     
    34
    V zápase registrujeme aj prvý ofsajd. V postavení mimo hry bol hosťujúci kanonier Thomas Müller.
     
    33
    Kým po prvom rohovom kope nedokázali Bavori zakončiť, po tom druhom v krátkom intervale už áno. Po centri Xabiho Alonsa zakončoval Thomas Müller, no po skrumáži loptu poslal do bezpečia Mats Hummels.
     
    32
    A opäť to dobre spravil Phillip Lahm. Kolmicou našiel na hranici šestnástky Roberta Lewandowskeho, no strela poľského kanoniera bola zblokovaná na rohový kop.
     
    31
    Philipp Lahm sa vybral na útočný výlet, no jeho snaha nepriniesla vytúžené ovocie v podobe šance či gólu. Hostia ale napriek tomu pokračujú vo svojej kombinácii.
     
    30
    Prvú polhodinu zápasu nám uzavrel center Erika Durma z pravej strany. Ten pôvodne smeroval na Aubameyanga, no pred ním chytil loptu Manuel Neuer.
     
    29
    V súboji dvoch bývalých spoluhráčov si počínal horšie Robert Lewandowski, ktorý fauloval krajného obrancu Dortmundu Marcela Schmelzera.
    27. Douglas Costa (BAY)
     
    27
    Bavori spálili aj tretiu veľkú šancu na skórovanie. Arjen Robben krásne vysunul Douglasa Costu, ktorý išiel sám na bránu. Roman Bürki ale dobre vybehol a strelu brazílskeho futbalistu vyrazil.
    26. Joshua Kimmich (BAY)
     
    26
    Skvelý zákrok v podaní Joshuu Kimmicha. Ten v stopercentnej šanci dokázal čisto odzbrojiť Marca Reusa, a tak z toho bude len rohový kop.
     
    25
    Gabončan v službách domáceho mužstva sa dral za loptou, no v porovnaní s ním bol rýchlejší David Alaba, ktorý si pomohol spätnou prihrávkou na Manuela Neuera.
     
    24
    Joshua Kimmich si počínal nedovolene v súboji s Pierreom-Emerickom Aubameyangom. Pri lopte tak ostávajú domáci futbalisti.
     
    23
    Erik Durm teraz zozadu stiahol za dres unikajúceho Juana Bernata a podľa môjho názoru mal vidieť takisto žltú kartu. Hlavný rozhodca to ale videl inak.
     
    22
    Dortmund kombinuje na vlastnej polovici ihriska. Bavori teraz napádajú o niečo pasívnejšie, no niet sa čomu čudovať, keďže domáci sú príliš ďaleko od Neuerovej brány.
    21. Xabi Alonso (BAY)
     
    21
    Prvým potrestaným mužom v dnešnom zápase je Xabi Alonso. Ten si vyšliapol na Henrikha Mkhitaryana a hlavný rozhodca Tobias Stieler neváhal.
    20. Eric Durm (DOR)
     
    20
    Po peknej narážačke sa dostal do pokutového územia Erik Durm. Domáci záložník sa otočil s loptou okolo nedôrazného Xabiho Alonso a našťastie pre Bayern trafil len bočnú sieť.
     
    19
    Opäť výborný návrat zverencov Pepa Guardiolu do obrany. Rýchly brejk domáceho tímu je tak zastavený už v jeho zárodku.
     
    18
    Ďalšia veľká šanca Bavorov. Douglas Costa poslal skvelý center do malého vápna na osamoteného Artura Vidala. Čiľan sa dostal do zakončenia, ale v jasnej šanci netrafil bránu.
     
    16
    Tentokrát sa snaží niečo vytvoriť aj mierny favorit zápasu. Zatiaľ sa hrá výborný futbal a útoku sa prelínajú z jednej strany na druhú.
     
    15
    Domáci sa dostali do prečíslenia, no v kombinácii neboli najpresnejší, čím prišli o potrebný moment prekvapenia. Mníchovčania sa tak stihli vrátiť a prerušili ich akciu.
     
    14
    Arjen Robben sa nepresadil proti presile dortmundských obrancov a prichádza tak o loptu. Nasledovať bude vhadzovanie.
     
    13
    Prihrávka na Juana Bernata bola nepresná, a tak bude vhadzovať Erik Durm. Atmosféra v Signal Iduna Parku je skutočne skvelá.
     
    12
    Dortmund teraz drží loptu na svojich kopačkách a snaží sa takým barcelonským spôsobom vytiahnuť svojho súpera z defenzívneho postavenia.
    11. Pierre-Emerick Aubameyang (DOR)
     
    11
    Na druhej strane mal šancu Pierre-Emerick Aubameyang. Ten dostal peknú prihrávku od Henrikha Mkhitaryana a prešprintoval aj Joshuu Kimmicha. Gabončan pálil tvrdo, no len do stredu brány, kde bol Manuel Neuer.
     
    10
    Pekná individuálna akcia Douglasa Costu. Brazílčan sa dostal k strele spoza šestnástky, no jeho strela mierila nad bránu domáceho tímu.
     
    9
    Pas za obranu dostal Arjen Robben. Holandský kanonier sa ale nedostal k lopte, pretože pred ním dobre zasiahol alternujúci stopér Sven Bender.
     
    8
    Dlhý pas od obrancov Dortmundu skončil len v náručí Manuela Neuera. Ten rozohráva útočnú akciu bavorského klubu, ktorý má pred svojim súperom v tabuľke 5-bodový náskok.
     
    7
    Od začiatku zápasu sa hrá vo veľkom tempe a jeden osobný súboj strieda druhý. Rozhodne sa v dnešnom zápase máme na čo tešiť.
     
    6
    Roman Bürki sa opäť zahrával s ohňom. Veľa nechýbalo k tomu, aby sa lopty zmocnil Robert Lewandowski a pohodlne skóroval. Nasleduje tak len odkop od domácej brány.
     
    5
    Obrovská šanca hostí. Center Douglasa Costu nedokázal brankár Roman Bürki vyraziť do bezpečia a loptu naservíroval na kopačku Thomasa Müllera. Hosťujúci kanonier ale v jasnej šancí prestrelil.
     
    4
    Dortmund drží loptu na svojich kopačkách. Bayern toľko napádal svojho súpera až pokiaľ nefauloval. Nedovoleným zákrokom v súboji s İlkayom Gündoğanom sa previnil Xabi Alonso.
     
    3
    Prvý rohový kop zahrali Mníchovčania veľmi zle. Dopredu okamžite vyrazili domáci futbalisti a do zakončenia sa dostal Marco Reus. Jeho strela ale bola zrazená.
     
    2
    Po prvýkrát sa v obrane musel činiť Matts Hummels. Domáci kapitán si ale poradil v hlavičkovom súboji s Robertom Lewandowskim.
     
    1
    Šláger celej bundesligovej sezóny sa začal. V prvej minúte sme registrovali faul Douglasa Costu, ktorý si nedovolene počínal v súboji s Łukaszom Piszczekom.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Borussia Dortmund: Bürki – Piszczek, S. Bender, Hummels (C), Schmelzer – Gündoğan, Weigl, Durm – Mchitarjan, Aubameyang, Reus.
    Náhradníci: Weidenfeller – G. Castro, Ginter, Leitner, Ramos, Şahin, Subotić.

    FC Bayern Mníchov: Neuer – Lahm (C), Kimmich, Alaba, Bernat – Alonso, Arturo Vidal – Robben, T. Müller, Costa – Lewandowski.
    Náhradníci: Ulreich – Th. Alcântara, Benatia, Rafinha, Ribéry, Götze, Rode.

    Rozhodca: Tobias Stieler.
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní šlágra 25. kola nemeckej Bundesligy. Futbalisti Borussie Dortmund sa môžu výrazne priblížiť vedúcemu Bayernu Mníchov, no k tomu ho musia dnes vo vzájomnej konfrontácii zdolať. Zápas sa začína o 18:30 hod.

    DORTMUND

    Borussia Dortmund má aktuálne veľmi dobrú formu. V posledných štyroch bundesligových zápasoch získala plný počet bodov a inkasovala len jediný gól. Zverenci Thomasa Tuchela neokúsili horkosť prehry už v desiatich súťažných stretnutiach po sebe a nevyhrali len na ihrisku Herthy Berlín (0:0). Na domácej pôde naposledy neuspeli ešte v decembri minulého roka, keď napriek jasnej prevahe podľahli PAOK-u Solún najtesnejším rozdielom. V priebehu siedmich dní odohrá Dortmund už tretí duel a určite bude chcieť nadviazať na víťazstvá nad Hoffenheimom (3:1) a Darmstadtom (0:2). K dispozícii nebude len grécky stopér Sokratis Papastathopoulos, ktorého by v základnej zostave mal nahradiť Sven Bender. Najlepším strelcom tímu je s 22 gólmi Pierre-Emerick Aubameyang.

    FC BAYERN

    Aktuálny líder súťaže má na svojom konte 62 bodov, no pred svojim dnešným súperom už len päťbodový náskok. O tretinu svojho vedenia prišiel počas tohto týždňa, keď v Allianz Arene senzačne prehral s Mainzom 1:2. Pre Mníchovčanov to bola len druhá prehra v sezóne. Zverenci Pepa Guardiolu sa môžu pochváliť najlepšou ofenzívou i defenzívou, keď jeho skóre je 59:13. Po zranení sa do zostavy bavorského veľkoklubu vrátil Frank Ribéry, no to sa nedá povedať v prípade Jérôma Boatenga, Javiho Martíneza a Holgera Badstubera. Bayern v posledných 12 zápasoch na pôde súpera prehral len jedinýkrát. Najväčšia útočná sila mužstva sa skrýva vo dvojici Robert Lewandowski a Thomas Müller. Toto duo sa presadilo už 40-krát a je pravdepodobné, že dnes načne piatu desiatku bundesligových gólov v tejto sezóne.

    POSLEDNÝCH PÄŤ DUELOV V BUNDESLIGE

    04.10.15 Bayern – Dortmund 5:1
    04.04.15 Dortmund – Bayern 0:1
    01.11.14 Bayern – Dortmund 2:1
    12.04.14 Bayern – Dortmund 0:3
    23.11.13 Dortmund – Bayern 0:3
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.

    Miroslav Kováčik

    Góly:

    Karty:   37. S. Bender (DOR) – 21. Alonso (BAY)


    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 6:11. Rohy: 2:6. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 10:11.
    Borussia Dortmund: Bürki – Piszczek, S. Bender, Hummels (C), Schmelzer – Gündoğan (90+1. Şahin), Weigl, Durm – Mchitarjan, Aubameyang, Reus (81. Ramos).
    Náhradníci: Weidenfeller – G. Castro, Ginter, Leitner, Ramos, Şahin, Subotić.

    Bayern Mníchov: Neuer – Lahm (C), Kimmich, Alaba, Bernat – Alonso (90. Benatia), Arturo Vidal – Robben, T. Müller, Costa (75. Ribéry) – Lewandowski.
    Náhradníci: Ulreich – Th. Alcântara, Benatia, Rafinha, Ribéry, Götze, Rode.

    Rozhodca: Tobias Stieler