Las Palmas – Barcelona 1:2 (kon.) | Espanyol – La Coruña 1:0 (kon.) | Real Betis – Gijón 1:1 (kon.)
Vigo – Eibar 3:2 (kon.)
koniec
UD Las Palmas
1:2 (1:2)
FC Barcelona
Sobota 20.02.2016, 16:00 • Estadio de Gran Canaria • Španielska LaLiga • 25. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:00.
     
    Sobotňajší program 25. kola španielskej Primera Division ponúkne aj stretnutie dvoch tímov z opačných pólov tabuľky, v ktorom sa Las Palmas bude pokúšať zaskočiť vysoko favorizovanú Barcelonu.

    Futbalový klub UD Las Palmas sa v tejto sezóne vrátil do najvyššej španielskej súťaže po viac ako desaťročnej odmlke. Hoci sa domáci aktuálne nachádzajú v pásme zostupu, z ich pohľadu ešte nie je nič stratené. Tabuľka je totiž poriadne vyrovnaná a trináste miesto od toho posledného delí len šesť bodov. Zverenci kouča Quiqueho Setiéna, ktorý sa stal kormidelníkom Las Palmasu v priebehu sezóny, sa nachádzajú na osemnástej pozícii so ziskom 21 bodov. Aktuálna forma domáceho tímu nie je vôbec oslňujúca.Svoje konto dokázali v predchádzajúcich piatich zápasoch rozšíriť len o tri body. Okrem jedného víťazstva zaznamenali štyri prehry.

    Barcelona, ktorú tiahne predovšetkým hviezdne ofenzívne trio – Suaréz, Neymar, Messi, je jasným lídrom ligového pelotónu. Pred svojimi madridskými prenasledovateľmi má šesť (Atlético), respektíve sedembodový náskok (Real). Hostia ťahajú impozantnú sériu vo všetkých súťažiach. Prehru naposledy zaznamenali ešte v októbri minulého roku. O enormnej sile Kataláncov sa nedávno na vlastnej koži naplno presvedčila Valencia, ktorá si z v rámci zápasu Copa del Rey z Nou Campu odniesla výprask 0:7. Barcelona odohrala ligový duel v priebehu týždňa a po stretnutí s Las Palmasom ju v utorok čaká európska konfrontácia s Arsenalom. Aj napriek náročnejšiemu programu však zrejme len málokto pochybuje o tom, že Las Palmas by mal byť pre partiu Luisa Enriquého vážnejšiu prekážkou.

    Vzájomné zápasy

    Meranie síl na Estadio de Gran Canaria bude druhým vzájomných stretnutím oboch tímov v tomto ročníku. Na Nou Campe sa v septembri minulého roku zrodilo barcelonské víťazstvo 2:1.
     
    Úvodné zostavy:

    UD Las Palmas: Varas – David García (C), Artiles, Bigas, Garrido – Mesa – El Zhar, Tana, Viera, Momo – José.
    Náhradníci: Lizoain – Lemos, Ángel López, Alemán, Araujo, Valerón, Perdomo Borges.

    FC Barcelona: Bravo – Dani Alves, Mascherano, Mathieu, Alba – Arda Turan, Roberto, Iniesta (C) – Messi, L. Suárez, Neymar.
    Náhradníci: ter Stegen – Aleix Vidal, Bartra, Vermaelen, Rakitić, Munir, Sandro.

    Rozhodca: Del Cerro – Yuste, Álvarez – Benjumea.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Prvá akcia Barcelony sa skončila nepresnosťou, po ktorej sa lopty ujal domci brankár Varas.
     
    2
    Luis Suaréz si pri plnení obranných povinností pomohol nedovoleným zákrokom.
     
    3
    Z následného priameho kopu sa Jonathan Varas pokúsil ohroziť bránu Claudia Brava, ktorú ale minul.
     
    4
    Strela Williana Josého bola zrazená na rohový kop. Domáci na slávneho súpera vybehli bez rešpektu a poriadne zostra.
     
    6
    Barcelona dala gól! Barcelončania sa ujímajú vedenia po krásnej priamočiarej akcii! Andres Iniesta ideálnou kolmicou otvoril na ľavej strane hru pre Jordiho Albu, ktorý predložil loptu pred bránu LUISOVI SUARĚZOVI a ten ju ponad padajúceho brankára Varasa usmernil do ľavého vinkľa.
    6. Luis Suárez (BAR) - 0:1
     
    8
    El Zhar, ktorý pri góle zaspal na pravej strane, si tentoraz zvereného hráča postrážil a získal pre svoj tím odkop od brány.
     
    10
    Tím Las Palmas práve strelil gól! Diváci na Estadio de Gran Canaria jasajú, na tribúnach to hučí ako v úli, pretože Las Palmasu sa podarilo vyrovnať! Jonathan Viera nádhernou prihrávkou pätičkou posunul do šance WILLIANA JOSÉHO, ktorý sa v súboji presadil cez Daniho Alvesa, ocitol sa zoči-voči Bravovi, cez ktorého sa domácemu útočníkovi podarilo napnúť sieť!
    10. Willian José (LPA) - 1:1
     
    12
    Pre nezainteresovaného fanúšika sa tento zápas rozbehol veľmi dobre. Snáď budú oba tímy v nastolenom trende pokračovať.
     
    14
    Andres Iniesta pekným pasom opäť predviedol svoje majstrovstvo, k lopte sa v šestnástke dostal Lionel Messi, ktorý sa však nachádzal už tesne pred Javim Varasom a ten lopte pomohol mimo hracej plochy.
     
    16
    Domáci predviedli rýchlu a kolmú kontru, lopta sa dostala k rozbehnutému Momovi, ktorý si ju v náročnej pozícii dobre spracoval, no pravačkou prepálil Bravovu svätyňu.
    16. Momo (LPA)
     
    17
    Arda Turan na pravom krídle uprednostni pred prienikom do šestnástky prihrávku pod seba na Andresa Iniestu, ktorý strelou z prvou nepríjemne vystrelil. Javi Varas bol pri ľavej žrdi včas a loptu dokázal vyraziť!
     
    19
    Vzhľadom na herný prejav, ktorý Las Palmas doposiaľ proti Barcelone produkuje, to vôbec nevyzerá tak, že by domáci boli tímom bojujúcim o záchranu.
    19. Andrés Iniesta (BAR)
     
    20
    Mesa fauloval Neymara, ktorému následne uštedril ešte pár nevyberaných výrazov. Domáci záložník zrejme vyčítal brazílskej hviezde prifarbenie súboja.
     
    22
    Roque Mesa vyprodukoval z hĺbky poľa veľmi zaujímavú prihrávku, za loptou šprintoval El Zhar, ktorému nechýbalo veľa, aby sa dostal do nájazdu na Brava.
     
    24
    Domáci pôsobia na lopte veľmi sebavedomo, neboja sa kombinovať, no teraz sa pod nátlakom protihráčov dostali do úzkych a brankár Javi Varas odvrátil loptu len do autu.
     
    26
    Pri lopte stojí dvojica Messi-Neymar, ktorý pripravujú rozohrávku štandardnej situácie.
     
    27
    Neymar pristavil loptu Messimu, ktorý centrom posadil loptu priamo na hlavu Luisa Suaréza a ten nikým nekrytý nepremenil stopercentnú tutovku, keď o pár centimetrov minul ľavú žrď Varasovej brány!
     
    29
    Režisér barcelonskej hry Iniesta si proti presile dokázal veľmi dobre pokryť loptu, no cez štvoricu protihráčov už loptu na Jordiho Albu nedostal.
     
    30
    Javi Varas teraz veľmi dobre čítal hru, vyštartoval zo svojej brány a pri zaujímavej kolmici Daniho Alvesa bol o niečo skôr než nabiehajúci Lionel Messi.
     
    32
    Lionel Messi sa sebe vlastne pustil proti obrancovi súpera, ktorému sa v tomto prípade podarilo vyzrieť na Argentínčana a odstaviť ho od lopty.
     
    33
    Žltú kartu dostáva Arda Turan (FC Barcelona).
     
    34
    Stopér Artiles si nabehol na ofenzívnu štandardku, jeho hlavička by zrejme padla pod brvno, a tak Claudio Bravo loptu radšej vyboxoval na rohový kop.
     
    36
    Jonathan Viera sa po zisku lopty nezľakol, podržal si ju na svojich kopačkách a vypýtal si faul od Daniho Alvesa.
     
    38
    Veľmi pekná kombinácia hráčov Las Palmasovu vyústila v strelu Williana Josého, ktorý si loptu pripravoval možno o čosi dlhšie, než bolo potrebné, a jeho strela bola nakoniec zablokovaná.
    Neymar (BAR) - 1:2
     
    39
    Barcelona dala gól! Po sympatickom snažení domácich prišla akcia Barcelony, po ktorej sa favorit stretnutia dostal do vedenia! Dani Alves posunul loptu na Luisa Suaréza, ktorý vyťažil zo svojho ofsajdového postavenia, zbavil sa domáceho obrancu a ponúkol loptu Messimu. Proti tomu ešte stačil Javi Varas vytiahnuť fantastický zákrok, no na následnu dorážku NEYMARA už nemal šancu zareagovať!
     
    41
    Luis Suaréz sa ocitol v dobrej šanci, mohol pokojne zakončovať, no namiesto strely ľavačkou volil zasekávačku a následnú prihrávku na Messiho, čo sa v konečnom dôsledku ukázalo ako dobré riešenie, no argentínska hviezda vystrelila len do jedného z brániacich hráčov.
     
    43
    Hráči Las Palmasu poriadne podkúrili barcelonskej defenzíve. V priebehu jednej minúty prileteli do šestnástky Claudia Brava tri centre, no po nich a ani po odrazených loptách sa domáci nakoniec do nebezpečného zakončenia nedostali.
     
    45
    Bodku za prvým polčasom dal Mesa, ktorý nebojácne potiahol loptu vpred a pomedzi nohy brániaceho Javiera Mascherana vystrelil vedľa Bravovej svätyne.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas priniesol zaujímavý priebeh. Hoci sa Barcelona už v šiestej minúte ujala vedenia, od úvodu zápasu bolo jasné, že ju v súboji s Las Palmasom nečaká prechádzka ružovou záhradou. Domáci sa na slávneho súpera poriadne nabudili a z eufórie ťažili v celom priebehu prvého dejstva. Už v desiatej minúte sa im podarilo zásluhou Josého vyrovnať, no napriek ich sympatickému výkonu sa nakoniec do kabín išlo za stavu 2:1 pre Barcelonu, ktorej v závere polčasu prinavrátil vedenie Neymar.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme FC Barcelona: z ihriska odchádza Arda Turan, prichádza Ivan Rakitić.
     
    47
    Najlepší strelec Barcelony Luis Suaréz sa ocitol v ďalšej obrovskej šanci, po prihrávke Daniho Alvesa mohol zvýšiť náskok Kataláncov, no Javiho Varasa sa mu prekonať nepodarilo! Ten veľmi dobre podržal svoj tím.
     
    49
    Dani Alves celkom jednoznačne fauloval a následne sa ešte ohradil proti verdiktu hlavného rozhodcu, za čo si vyslúžil piskot domácich tribún.
     
    51
    Willian José si z hrotovej pozície zbehol po prihrávku, manévroval s loptou v šestnástke, no nič zaujímavé sa mu vymyslieť nepodarilo.
     
    54
    Center Neymara sa snažil rezolútne upratať do siete nožničkami Luis Suaréz, ktorému však pokus o akrobatické zakončenie nevyšiel.
     
    55
    Center od rohovej zástavky sa stal korisťou brankára Javiho Varasa.
     
    57
    Neymar posúval loptu dopredu na Suaréza, ten však nabiehal do iného priestoru, než mu brazílsky spoluhráč prihrával. Lopta prenikla až k brankárovi Varasovi.
     
    59
    Dani Alves zahnal prihrávkou Claudia Brava, ktorý pod tlakom rozohral len na kopačky domácich futbalistov.
     
    61
    Na zlú rozohrávku Claudia Brava nadviazali chybou vo vlastnej šestnástke aj Dani Alves s Ivanom Rakitičom, po ktorých zaváhaní nebezpečne zakončoval Jonathan Viera. Jeho technické zakončenie vyrazil Claudio Bravo len k Willlianovi Josému, ktorý pri dorážke nepochodil a v obrovskej príležitosti na vyrovnanie trafil len bočnú sieť!
    61. Willian José (LPA)
     
    63
    Hra bola na moment prerušená, pretože sa na zemi ocitol Jonathan Viera, ktorý by ale mal v zápase pokračovať i naďalej.
     
    64
    Dani Alves ešte stačil dostihnúť loptu na hracej ploche a odcentroval ju do šestnástky Las Palmasu, z ktorej ju domáci odvrátili na rohová kop.
     
    66
    Striedanie v tíme UD Las Palmas: z ihriska odchádza Jonathan Viera, prichádza Mauricio Lemos.
     
    67
    Herný štýl, ktorým sa Las Palmas v dnešnom zápase prezentuje, je poriadne náročný na fyzičku, preto sa dá predpokladať, že s blížiacim sa koncom zápasu bude mať viac z hry Barcelona, ktorá sa bude snažiť o dlhšiu kontrolu lopty.
     
    69
    Momo sa to snažil vyriešiť konštruktívne, keď si obhodil protihráča, no loptu si predkopol až príliš a pri bočnej čiare už ju nestačil dostihnúť.
     
    70
    Striedanie v tíme FC Barcelona: z ihriska odchádza Sergi Roberto, prichádza Thomas Vermaelen.
     
    71
    Suaréz sa snažil z prvej posunúť loptu za chrbát domácej defenzívy Messimu. Myšlienka to bola dobrá, jej realizácia však už Urugajčanovi nevyšla podľa predstáv.
     
    73
    Javier Mascherano, ktorý sa po striedaní Vermaelena posunul o zónu vyššie, vymyslel zo stredu poľa veľmi pekný pas na Messimu, ktorému chýbalo len málo, aby sa zmocnil lopty v nebezpečnom priestore.
     
    76
    Striedanie v tíme UD Las Palmas: z ihriska odchádza Nabil El Zhar, prichádza Sergio Araujo.
     
    78
    Sergio Araujo sa dostal k lopte tesne za hranicou pokutového územia. Nový hráč na trávniku sa ocitol v komplikovanej situácii, pretože strieľal z kroku a zrejme aj preto sa mu bránu trafiť nepodarilo.
     
    80
    Do konca riadneho hracieho času ostáva desať minút. Barcelona kombinuje na súperovej polovici a hráčov Las Palmasu sa snaží držať na dištanc.
     
    83
    Všetci hosťujúci hráči bránili na vlastnej polovici, no domáci sa sériou rýchlych prihrávok dokázali dostať do obrovskej šance. Sergio Arujao zakončoval ľavačkou z dobrej parkety tesne vedľa ľavej tyče. Luis Enriqué si poriadne vydýchol.
     
    84
    Žltú kartu dostáva Mauricio Lemos (UD Las Palmas).
    84. Sergio Araujo (LPA)
     
    85
    Lionel Messi to vyskúšal z úctyhodnej vzdialenosti. Jeho pokus z z priameho kopu bol tečovaný múrom a nasledovať tak bude rohový kop.
     
    86
    Žltú kartu dostáva Dani Alves (FC Barcelona).
     
    87
    Striedanie v tíme UD Las Palmas: z ihriska odchádza David García, prichádza Francisco Nili.
     
    89
    Barcelona sa bráni útokom Las Palmasu, ktorého hráči cítia šancu a zo všetkých síl sa snažia o vyrovnanie.
     
    90
    Nadstavený čas sú tri minúty.
    90. Sergio Araujo (LPA)
     
    90+2
    Domácim sa napriek veľkej snahe nepodarilo udržať loptu vo svojej moci. Barcelona bude rozohrávať autové vhadzovanie na útočnej polovici.
     
    90+3
    Neymar v obrovskej šanci trestuhodne zlyhal, zakončenie sa rozhodol zobrať na seba, no loptu napálil len do Varasa.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Domáci sa v záverečných sekundách zápasu ešte dostali k šestnástke Barcelony, ktorej obliehanie sa im ale nepodarilo zakončiť vyrovnávajúcim gólom. Katalánci tak dokázali dotiahnuť stretnutie do trojbodového konca, aj keď to z ich strany nebolo rozhodne práve najvydarenejšie predstavenie. Futbalisti Las Palmasu predviedli výborný výkon, na ktorom môžu v boji o záchranu stavať

    Z mojej strany je to na dnes všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem ešte príjemný zvyšok sobotného večera. (17:57:17)

    Michal Bakoš

    Góly: 10. José – 6. L. Suárez, 39. Neymar

    Karty:   84. Lemos (LPA) – 33. Arda Turan (BAR), 86. Dani Alves (BAR)


    UD Las Palmas: Varas – David García (C) (87. Nili), Artiles, Bigas, Garrido – Mesa – El Zhar (76. Araujo), Tana, Viera (66. Lemos), Momo – José.
    Náhradníci: Lizoain – Lemos, Ángel López, Alemán, Araujo, Valerón, Nili.

    FC Barcelona: Bravo – Dani Alves, Mascherano, Mathieu, Alba – Arda Turan (46. Rakitić), Roberto (70. Vermaelen), Iniesta (C) – Messi, L. Suárez, Neymar.
    Náhradníci: ter Stegen – Aleix Vidal, Bartra, Vermaelen, Rakitić, Munir, Sandro.

    Rozhodca: Del Cerro – Yuste, Álvarez – Benjumea