Stoke City – Manchester City 2:0 (kon.) | Southampton – Aston Villa 1:1 (kon.) | Swansea – Leicester 0:3 (kon.)
Watford – Norwich 2:0 (kon.) | Arsenal – Sunderland 3:1 (kon.) | West Bromwich – Tottenham 1:1 (kon.)
Manchester United – West Ham 0:0 (kon.) | Chelsea – Bournemouth 0:1 (kon.)
koniec
Manchester United
0:0 (0:0)
West Ham United
Sobota 05.12.2015, 16:00 • Old Trafford, Manchester • Anglická Premier League • 15. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Zápas plný dobrých šancí na oboch stranách sa skončil nepríznačnou bezgólovou remízou. Manchester United tak opäť len remizoval. Na prvé miesto tabuľky Premier League sa vracia Leicester City.

    S týmto konštatovaním sa s vami lúčim. Ďakujem za pozornosť, prajem ešte pekný zvyšok sobotného večera. (17:54:49)
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    90+3
    Blindov center od rohovej zástavky prepadol na zadnú tyč k úplne voľnému Juanovi Matovi, ktorý predložil loptu pred bránu Chrisovi Smallingovi. Ten mal zrejme poslednú šancu na skórovanie, no hradbu tiel pred brankárom Adriánom nedokázal prestreliť!
     
    90+2
    Depay vyslal do uličky prihrávku Darmianovi, pred ktorým odvrátil na rohový kop Antonio.
     
    90+1
    Nadstavujú sa tri minúty.
     
    90
    Červení diabli začínajú s blížiacim sa koncom duelu pôsobiť viac a viac bezradnejšie.
     
    89
    Po Varelovej katastrofálnej rozohrávke sa musia diabli preorientovať z ofenzívy na obrannú činnosť.
     
    88
    Darmian vyslal vpred Martiala, ktorého však cez seba k lopte nepustil hosťujúci stopér Winston Reid.
     
    87
    Striedanie v tíme West Ham United: z ihriska odchádza Mauro Zárate, prichádza Carl Jenkinson.
     
    86
    Zárate sa snažil presadiť cez Varelu, ten ho za žiadnych okolností nechcel pustiť za seba, no zastavil ho len za cenu nedovoleného zákroku.
     
    85
    Žltú kartu dostáva Michael Carrick (Manchester United).
     
    85
    Zo štandardnej situácie United nič nebolo, do brejku dokonca vyrazili hosťujúci futbalisti. Loptu ťahal vpred Noble, ktorý predsa len nie je najrýchlejší, no skúsene si počkal na faul Carricka.
     
    84
    Po Varelovom centri bude rozohrávať rohový kop z pravej strany Juan Mata.
     
    83
    Manchester United v týchto momentoch poriadne prikladá pod kotol. Podarí sa červeným diablom v samom závere zápasu strhnúť víťazstvo na svoju stranu?
     
    82
    Ďalšia obrovská tutovka červených diablov ostala nevyužitá! V pokutovom území sa k odrazenej lopte dostal Jeese Lingard, ktorý to vyskúšal z prvej! Zakončenie odchovanca Manchestru United opäť presvišťalo len tesne vedľa ľavej žrde!
     
    80
    Memphis Depay predviedol po narážačke s Fellainim v plnej paráde svoje individuálne schopnosti. Holandský krídelník posunul loptu pred bránu Martialovi, ktorý z prvej minul ľavú tyč hosťujúcej svätyne doslova o pár centimetrov! Manchester United bol na dosah úvodného gólu.
     
    79
    Mata prehadzoval loptu do šestnástky na Martiala, ktorý však svoj pohyb zastavil, a tak sa z tejto prihrávky stala jednoduchá korisť brankára Adriána.
     
    78
    Striedanie v tíme West Ham United: z ihriska odchádza Alex Song, prichádza Pedro Obiang.
     
    77
    Anthony Martial dokázal podržať loptu otočený chrbtom k bráne, naviazal na seba dostatok protihráčov na to, aby vytvoril brejkovú situáciu. Mata však Lingarda zahnal až príliš do čiary.
     
    75
    Lingard nedokázal spracovať Smallingovu prihrávku, svoj technický nedostatok dokázal napraviť dobrou defenzívnou činnosťou.
     
    74
    Depay si počkal na nábeh Darmiana, ktorého prízemná prihrávka vôbec nebola zlá, ale pred bránou West Hamu sa nenachádzal nikto v červenom drese, kto by loptu doklepol do siete.
     
    73
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Bastian Schweinsteiger, prichádza Memphis Depay.
     
    71
    Zdalo sa, že Martial sa ocitol v náročnej pozícii, no dokázal sa preštrikovať aj proti presile. Z jeho i z následnej aktivity Varelu plynula strela Bastiana Schweinsteigera, ktorý prepálil brvno Adriánovej svätyne.
     
    70
    Pred pokutovým územím West Hamu United skončili po súbojoch na zemi Lingard i Schweinsteiger. Ani jeden z tohto domáceho dua však nebol faulovaný.
     
    68
    Blind dokázal byť pri lopte skôr než Antonia, avšak keďže Schweinsteiger ju už nestihol na hracej ploche, vhadzovať môžu kladivári.
     
    66
    Futbalisti Manchestru United predviedli veľmi peknú kombináciu, na ktorej konci bol po prihrávke Martiala Mata. Španielsky záložník zakončoval svojou slabšou pravačkou a z dobrej pozície nedokázal trafiť bránu!
     
    64
    Po Schweinsteigerovej nepresnosti musel so striedajúcim Antoniom dozadu trieliť Darmian, ktorému Clattenburg odpískal pri postrannej čiare faul.
     
    63
    Center Juana Matu odvrátila defenzíva West Hamu mimo šestnástky, kde sa do lopty oprel z druhej vlny nabiehajúci Darmian. Jeho pokus Adriána neohrozil, letel totiž len na tribúnu.
     
    62
    Manchester United ma k dispozícii priamy kop.
     
    60
    Po hodine hry sa mohli ujať vedenia červení diabli! Anthony Martial si vymenil loptu s Lingardom, ktorý svojho francúzskeho kolegu posunul do šestnástky. Martial bol vo veľkom uhle, neulakomil sa, loptu parádne predložil pod seba na Fellainiho, ktorý v stopercentnej šanci nepochodil. Adrián vytiahol parádny zákrok!
     
    58
    Fellaini bol opäť hľadaný v šestnástke West Hamu, tentoraz sa o to, aby lopta neprepadla k belgickému dlháňovi postaral Tomkins.
     
    56
    Vskutku neskutočné, čo teraz Zárate spálil! Futbalista West Hamu sa po famóznom priťuknutí lopty od Carrolla ocitol v absolútnej tutovke, zoči-voči Davidovi de Geovi však rotujúcu loptu ani neumiestnil do priestoru troch žrdí! Každopádne ďalší varovný prst pre Manchester United.
     
    55
    Carrickov oblúčik mal za obranou West Hamu nájsť Fellainiho, priestor však výborne vyčistil Winston Reid, ktorý dnes hrá výborný zápas.
     
    54
    Blind adresoval loptu do voľného medzipriestoru na Juana Matu, ktorý si dobre nabehol, avšak Španiela k prihrávke nepustila defenzíva hostí.
     
    53
    Zárate si pekne povodil Daleyho Blinda, ktorý rýchlostne na hosťujúceho záložníka evidentne nestačil. West Ham sa po aktivite Zárateho síce dostal do zakončenia, ale to nebolo nebezpečné.
     
    51
    Matteo Darmian na ľavom krídle v súboji dvoch krajných obrancov proti Tomkinsovi neuspel, pre Manchester ale získal aspoň autové vhadzovanie.
     
    49
    Mata v priestore za pokutovým územím nedokázal nič vymyslieť, o jeho odzbrojenie sa postaral Kouyaté.
     
    48
    Anthony Martial mal v úmysle nasadiť okolo Winstona Reida, ktorý ho pribrzdil len za cenu nedovoleného zákroku.
     
    47
    Guillermo Varela práve vstúpil do svojho vôbec prvého ligového zápasu za Manchester United.
     
    46
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Paddy McNair, prichádza Guillermo Varela.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Napriek tomu, že v prvom polčase nepadol ani jeden gól, sme sledovali živý a atraktívny futbal z oboch strán. Vzruchu bolo dostatok pred oboma bránami, viac vyloženejšie šance ale mali hráči West Hamu United, za ktorý mohli skórovať Moses, Zárate i Reid. Zatiaľ čo prvého menovaného de Gea vychytal v samostatnom nájazde, pri zakončeniach Zárateho a Reida sa triasla pravá tyč domácej svätyne. Na druhej strane bol v sľubnej pozícii Anthony Martial, ktorý po priťuknutí Fellainiho loptu napálil len do brániaceho Reida. Dnešnému stretnutiu nechýba okrem gólov, ktoré sú vo futbale tým najdôležitejším, takmer nič. Presných zásahov sa snáď dočkáme v druhom polčase, ku ktorého sledovaniu vás pozývam už o niekoľko minút.

     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+2
    Anthony Martial sa snažil technickými kúskami niečo vymyslieť, na veľmi malom a navyše poriadne prehustenom manévrovacom priestore sa mu to však nepodarilo.
     
    45+1
    V prvom polčase sa nadstavujú dve minúty.
     
    45
    Z ofenzívnej štandardnej situácie West Hamu nič vážnejšie nevyplynulo, nijako slávne nedopadol ani pokus o kontru v podaní červených diablov.
     
    44
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Morgan Schneiderlin, prichádza Michael Carrick.
     
    43
    Paddymu Mcnairovi bol odpískaný útočný faul. Striedanie chystá i realizačný tím Manchestru, pre zranenie v hre skončí Schneiderlin.
     
    42
    Mata v stredovom kruhu napádaný Záratem, ktorý si počínal mimo pravidiel.
     
    40
    Bastian Shweinsteiger zviedol poriadne ostrý súboj s Winstonom Reidom, po ktorom nemecký záložník zasiahol hosťujúceho stopéra lakťom do brady. Clattenburg vyriešil spor možno trošku prekvapivo len dohovorom, obaja hráči si následne podali ruky.
     
    39
    Po centri Blinda sa v pokutovom území West Hamu strhla poriadna mela, po ktorej sa Fellaini bez odozvy rozhodcu ocitol na zemi a po ktorej prepáliť hradbu tiel pred sebou nedokázal ani Chris Smalling!
     
    38
    V posledných minútach sledujeme trošku hluchšiu pasáž.
     
    37
    Striedanie v tíme West Ham United: z ihriska odchádza Victor Moses, prichádza Michail Antonio.
     
    36
    Nigérijský futbalista v tomto stretnutí skončil, prvé striedanie Londýnčanov bude mať vynútený charakter.
     
    35
    V permanencii lekárski tím West Hamu, zdravotné problémy hlási práve spomínaný Moses.
     
    33
    Moses, ktorý počas svojej kariéry pôsobil už aj v Chelsea či Liverpoole, sa snažil na pravej strane zamotať hlavu Darmianovi, ten sa však prekabátiť nenechal.
     
    31
    Jeese Lingard je v doterajšom priebehu zápasu jednoznačne najaktívnejším hráčom Manchestru United, teraz sa snažil strieľať, avšak za šestnástkou bol zblokovaný.
     
    29
    Fellainiho zastavil pri postrannej čiare Tomkins, ktorý si z tohto súboja odniesol pár boľačiek a hra musela byť prerušená.
     
    28
    Victor Moses i Marouane Fellaini sa snažili presadiť individuálnym spôsobom, obaja však na presile protihráčov nakoniec stroskotali.
     
    27
    Darmian sa síce cez Tomkinsa dokázal dostať k centru, no z obtiažnej pozície loptu nasmeroval len priamo do rukavíc hosťujúceho brankára Adriána.
     
    25
    Lingard posunul loptu do peknej uličky Juanovi Matovi, ktorý to skúšal ľavačkou i pravačkou, ale ani v jednom prípade sa mu centrom nepodarilo nájsť nejakého zo svojich spoluhráčov.
     
    23
    Na Old Trafford sa teda dejú veci! V krátkom časovom slede druhýkrát za de Geu zasiahla pravá tyč. Winston Reid po niekoľkých dobrých obranných zákrokoch mohol aj skórovať. V pokutovom území Manchestru sa dokázal cez Schneiderlina dostať do hlavičkového zakončenia, ktorému veľa nechýbalo!
     
    22
    Pri domácom tíme teraz stáli všetci svätí. Cresswellov center z ľavej strany tesne pred Davidom de Geom veľmi nepríjemne poskočil, španielsky brankár loptu vo svojej moci neudržal a Zárate mohol poslať West Ham do vedenia! Smalling totiž pri odkope len napálil loptu do hlavy hosťujúceho krídelníka, od ktorej sa odrazila do pravej žrde!
     
    20
    McNair z pozície pravého beka opäť podporil ofenzívu, tentoraz volil miesto centrovanej lopty prízemnú prihrávku, avšak k nej sa Fellaini nedokázal pretlačiť.
     
    19
    Zatiaľ nie príliš viditeľný Mata si zbehol na ľavé krídlo, odkiaľ centroval na prvú tyč. V tomto priestore sa pohyboval Anthony Martial, no loptu k nemu nedovolil prepadnúť Reid.
     
    18
    McNairovi v snahe niečo vymyslieť na pravom krídle proti presile protihráčov unikla lopta za postrannú čiaru. Pri lopte tak budú hráči West Hamu United.
     
    16
    Na veľké šance vyrovnané 1:1, na góly stále 0:0. Lingard sa na ľavom krídle zbavil svojho strážcu, nacentoval loptu na Fellainiho, ktorý ju hlavou výborne posunul na Martiala. Talentovaný útočník síce zakončoval pohotovo, no v páde loptu napálil len do Reida!
     
    15
    Schneiderlinov dlhý pas mal zrejme nájsť Anthonyho Martiala. Francúzske duo v červenom si teraz absolútne neporozumelo.
     
    14
    Výbornú robotu pri napádaní teraz odviedol Morgan Schniederlin, z ktorého práce mohol ťažiť Anthony Martian. Ten mal pred sebou len Reida, na ktorého však v súboji jedného proti jednému nevyzrel.
     
    12
    Prvú naozaj stopercentnú príležitosť na otvorenie skóre registrujeme na strane londýnskych kladivárov. Blind v snahe zrýchliť rozohrávku vyprodukoval veľkú chybu, po ktorej chýbal v defenzíve. Do rozháranej obrany United našprintoval Moses, ktorý sa rútil sám na bránu, no v priamom súboji s Davidom de Geom nepochodil. Ten zrazil loptu na rohový kop a potvrdil, akú v ňom má Louis Van Gaal oporu!
     
    10
    Moses otočil hru na opačné krídlo, kde nabiehal Zárate, no Argentínčan už loptu na hracej ploche zachytiť nestačil.
     
    9
    Schweinsteiger pekne roztiahol hru do pravého krídla na McNaira, ktorý vyprodukoval vynikajúci center na zadnú tyč. V sľubnej streleckej pozícii sa ocitol Fellaini, jeho hlavička však skončila len nad brvnom Adriánovej svätyne!
     
    7
    Rýchly kontra Manchestru United, ktorú započal David de Gea, sa skončila nepresným centrom Darmiana. Na hranici šestnástky si pýtal loptu Bastian Schwensteiger, ktorý bol nekrytý, avšak taliansky obranca sa rozhodol hľadať Matu. Na toho bol ale Darmianov center privysoký.
     
    5
    Fellaini od poliacej čiary pekne potiahol loptu vpred, po ľavom krídle mu následne zbiehal Jesse Lingard, ktorý však na prihrávku čakal márne. Vysoký Belgičan sa rozhodol pre strelu, tá mu ale vôbec nevyšla.
     
    4
    Schweinsteiger sa snažil zrýchliť hru kolmou prihrávkou na McNaira, ktorý sa rozbehol smerom k šestnástke, avšak tento priestor obrana West Hamu dobre zaplnila.
     
    3
    Marouane Fellaini bol pri postrannej čiare dobre strážený a práve od belgického stredopoliara sa lopta odrazila do autu.
     
    2
    Po tom, čo Fellaini sklepol Darmianov center, sa k strele za hranicou pokutového územia dostal Paddy McNair. Ten sa nerozpakoval a oprel sa do lopty z prvej. Jeho pokus len preletel ponad hosťujúcu bránu.
     
    1
    Pekný pohyb Jesseho Lingarda, ktorý po vniknutí do šestnástky West Hamu ešte posúval loptu na Martiala, ale ten bol dobre pokrytý.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Manchester United: de Gea – Darmian, Smalling (C), McNair, Blind – Schneiderlin, Schweinsteiger – Mata, Fellaini, Lingard – Martial.
    Náhradníci: Romero – Depay, Carrick, Young, Borthwick-Jackson, Pereira, Varela.

    West Ham United: Adrián – Tomkins, Reid, Ogbonna, Cresswell – Song – Zárate, Noble (C), Kouyaté, Moses – Carroll.
    Náhradníci: Randolph – Jenkinson, Obiang, Collins, Jelavić, Antonio, Oxford.

    Rozhodca: Clattenburg – Beck, Collin – Attwell.
     
    Všetkým fanúšikom anglického futbalu prajem príjemné sobotné popoludnie. Dnes je na programe takmer kompletné 15. kolo Premier League, ktorého súčasťou je aj stretnutie medzi Manchestrom United a West Hamom. Práve priebeh duelu hraného na Old Trafford vám priblížime v tomto online prenose.

    V Manchestri United pôsobí druhú sezónu skúsený kormidelník Louis Van Gaal, pod ktorého vedením diabli nepochybne zlepšili defenzívu i celkovú organizáciu hry. V drvivej väčšine dosiaľ odohraných tohtosezónnych zápasov Manchester kontroloval hru a súpera zväčša držal na dištanc. Hoci je táto taktika z výsledkového pohľadu efektívna, mnoho fanúšikom či bývalým slávnym osobnostiam klubu príliš nevonia. Futbalisti domáceho tímu pôsobia v zápasoch často príliš opatrne, ich ofenzíve chýba potrebná kreativita, z čoho pramení málo strelených gólov. Konto súperovho brankára sa tímu okolo kapitána Wayne Rooneyho, ktorý je za svoje výkony často pod paľbou rôznych kritikov, podarilo naposledy v jednom zápase zaťažiť viac ako dvakrát ešte 17. októbra. S tabuľkovým postavením však môže na tribúnach Old Trafford vládnuť spokojnosť. Červeným diablom patrí v poradí ligového pelotónu tretia priečka s len jednobodovým mankom na líderskú pozíciu mestského rivala City. Šancu dostať sa na čelo Premier League mali zverenci Louisa Van Gaala v minulom kole. V priamom súboji o čelo si však s Leicestrom City body len rozdelili, čo zahralo do karát Manchestru City.

    Manchester United sa, ako už takmer v každej sezóne, borí s početnou maródkou. Holandský kouč Van Gaal na predzápasovej tlačovej konferencii potvrdil, že na listinu zranených hráčov pribudla dvojica Rooney-Rojo, pričom u argentínskeho zadáka to vyzerá na vážnejšie problémy. Zápas s West Hamom s určitosťou zmeškajú aj Herrera a Jones. Dlhodobo zranení sú Antonio Valencia a Luke Shaw. Nad štartom talentovaného Jeseeho Lingarda, ktorý sa v posledných týždňoch udomácnil v základnej zostave United, visí otáznik.

    Londýnski kladivári zaznamenali vynikajúci štart do aktuálnej sezóny. Niekoľko kôl sa držali na popredných priečkach, kde ich dostali predovšetkým výkony francúzskeho záložníka Dmitriho Payeta, z ktorého sa po prestupe na Britské ostrovy stala ústredná postava West Hamu. Nanešťastie pre hostí sa však ich kľúčová postava zranila a po Payetovom odchode na maródku sa začal tradičný anglický klub tabuľkou prepadávať. West Hamu, ktorý v posledných štyroch kolách získal len dva body, aktuálne patrí ôsma priečka tabuľky.

    Okrem už spomenutého Payeta si bude musieť srbský manažér Slaven Bilić v súboji s favorizovaným súperom poradiť bez takisto zranených Sakha a Valenciu.

    V minulej sezóne sa vzájomný duel dnešných súperov na Old Trafford skončil víťazstvom Manchestru United 2:1, o ktorom rozhodli góly Rooneyho a van Persieho. Za West Ham sa do streleckej listiny zapísal momentálne zranený Sakho.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:00.

    Michal Bakoš

    Góly:

    Karty:   85. Carrick (MAN)


    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 1:2. Střely mimo: 10:5. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 9:13.
    Manchester United: de Gea – Darmian, Smalling (C), McNair (46. Varela), Blind – Schneiderlin (44. Carrick), Schweinsteiger (73. Depay) – Mata, Fellaini, Lingard – Martial.
    Náhradníci: Romero – Depay, Carrick, Young, Borthwick-Jackson, Pereira, Varela.

    West Ham United: Adrián – Tomkins, Reid, Ogbonna, Cresswell – Song (78. Obiang) – Zárate (87. Jenkinson), Noble (C), Kouyaté, Moses (37. Antonio) – Carroll.
    Náhradníci: Randolph – Jenkinson, Obiang, Collins, Jelavić, Antonio, Oxford.

    Rozhodca: Clattenburg – Beck, Collin – Attwell