Fínsko – Česko 8:7 (po pr.)
koniec po predl.
Fínsko
8:7 (3:3, 4:2, 0:2 - 1:0)
Česko
cz Piatok 30.10.2015, 22:30 • North Peace Arena (Fort St. John) • Reprezentácia do 17 rokov
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    V dnešním přípravném (házenkářském?) zápase před turnajem World Hockey Challenge jsme byli v kanadském městě Fort St. John svědky velké gólové přestřelky a divácky velmi atraktivního zápasu se spoustou zajímavých momentů na obou koncích kluziště. Český výběr prokázal sílu zejména ve třetí třetině, kdy musel dotahovat dvougólové manko. Pokud se svěřencům trenéra Arnošta podaří odstranit některé nedostatky v defenzivní činnosti, můžou na tomto prestižním turnaji určitě pomýšlet na úspěch.

    V prvním ostrém utkání turnaje se česká sedmnáctka střetne v 03:00 v noci na pondělí s výběrem USA. I tento přenos vám nabídneme u nás na onlajnech, tak si nařiďte budíky – určitě bude na co koukat! (01:04:10)
     
    Nejlepšími hráči zápasu byli vyhlášeni MARTIN KAUT (2+1) a Santeri Hartikainen (2+2), nutno podotknout že oba naprosto po právu.
     
    Konec zápasu.
    62:44 Eelu TOLVANEN - 8:7
     
    62:44
    Finsko právě vstřelilo branku!
    EELI TOLVANEN se prosmýkl středem mezi třemi bránícími hráči až příliš jednoduše a tváří v tvář Škarkovi se nemýlil. Tohle by se asi stávat nemělo. Finsko v tomto zápase vítězí. Asistence: Santeri Hartikainen.
     
    62:22
    Zadina v samostatném úniku Luukkonena nepřekonal. Škoda...
     
    62:08
    Král dvakrát nebezpečně střílel! Jednou vyslal tvrdý projektil od modré čáry, po této střele se ještě snažil dorážet Machala. I s druhou Královou ránou, tentokrát z vrcholku kruhu, měl Luukkonen co dělat.
     
    61:31
    Vesalainen se nebezpečně proháčkoval až mezi kruhy, odkud vyslal nepříjemný projektil. Škarek byl připraven.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    Drama v podobě základní hrací doby je za námi, necelé dvě minuty před koncem se podařilo hráčům v dresech se lvíčkem na prsou srovnat na 7:7!

    Po krátké pauze bude následovat pětiminutové prodloužení ve čtyřech na obou stranách, samozřejmě jako obvykle s náhlou smrtí. Případně poté nájezdy...
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
    58:03 Ostap SAFIN - 7:7
     
    58:03
    Česko právě vstřelilo branku!
    Vyrovnáno! Z rostoucího tlaku dokázali čeští mladíci vytěžit branku – obránce Galvas nebezpečně nahazoval od levého mantinelu a před brankou zaparkovaný OSTAP SAFIN dokázal usměrnit puk za záda finského brankáře! Asistence: Jakub Galvas a Ondřej Machala.
     
    55:01
    Nečas byl po Kautově nahození z otočky ve velké šanci sám před Luukkonenem, tísněn a blízko u brankáře ale nedokázal zvednout puk nad jeho beton.
     
    54:26
    Tři na dva v podání čtvrtého českého útoku, Finové ale hráče s pukem vytlačili mimo střeleckou pozici. Naši se teď pomalu nadechují k závěrečnému tlaku, jsou více na puku.
     
    52:09
    Jeden z finských obránců si málem bruslí srazil do vlastní branky puk po Zelingrově střele!
     
    51:22
    Sledujeme nepříliš pohlednou část zápasu, nepřesnosti se objevují na obou stranách.
     
    48:50
    Finsko v tlaku v útočném pásmu, žádná nebezpečná střela ale Škarka neohrozila.
     
    46:00
    Jsme zpátky. Během výpadku se na ledě zřejmě nic extra důležitého nestalo, alespoň tedy co se skóre týče. Konec hlášení.
     
    Aktuálně jsme všichni bez streamu, takže nevíme, co se na ledě děje a to není v této fázi zápasu nejideálnější...
     
    43:59
    Luukkonen se zapotil při pokusech Kauta a následně Bednáře, snad se českým mladíkům podaří dostat do trvalejšího tlaku.
     
    43:22
    Škarek nenechal žádnou mezeru mezi betony a zlikvidoval samostatný únik Nymana!
    42:10 Marek ŠKVRNĚ - 7:6
     
    42:10
    Česko právě vstřelilo branku!
    Skvěle! MAREK ŠKVRNĚ se dostal skrze rozhozenou finskou obranu sám až před Luukkonena a hned na začátku třetí části snižuje! Pěkná individuální akce centra čtvrté lajny. Bez asistence.
     
    40:59
    Sami Molainen ukázal rychlé nohy, přebruslil jednoho z českých obránců a dostal se až před Škarka, který si ale s jeho pokusem poradil.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Po divoké první třetině jsem si myslel, že se ve druhé části hra uklidní. No, měl bych přestat být tolik naivní ohledně mládežnického hokeje. Opět jsme byli svědky šesti branek během dvaceti minut, tentokrát ale z ledu odchází spokojenější Finové, kteří dokázali díky třem gólům během pěti minut otočit skóre na aktuálních 7:5. Svěřenci trenérů Arnošta a Studničky se určitě pokusí ve třetí třetině o obrat, nechme se překvapit.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    38:51
    Strkanice před Škarkem po dalším závaru na českém brankovišti...
    37:40 Sami MOILANEN - 7:5
     
    37:40
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Poprvé v zápase jsme svědky vedení jednoho z týmů o více než jednu branku a bohužel jsou to Finové, kteří odskakují. Osamocený SAMI MOILANEN zakončoval střelou z první hezkou kombinaci při hře 4 na 4. Asistence: Kristian Vesalainen.
     
    36:01
    O rychlou odpověď se snažil Zadina, který hledal přihrávkou zpoza branky volného Chytila, finská obrana ale nebezpečný pas zblokovala.
    34:48 Kristian VESALAINEN - 6:5
     
    34:48
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finsko se ujímá vedení! KRISTIAN VESALAINEN propálil Škarka a otáčí stav zápasu ve prospěch severského celku. Opět podobná situace jako při předchozím gólu – střela zpoza beka, český brankář zřejmě nic neviděl. Asistence: Eeli Tolvanen a Sami Moilanen.
    32:58 Santeri HARTIKAINEN - 5:5
     
    32:58
    Finsko právě vstřelilo branku!
    SANTERI HARTIKAINEN střílí svůj druhý gól v zápase – skrytou střelou zpoza obránce překvapil Škarka. Nepříjemné přivítání pro čerstvě nastoupivšího brankáře. Máme opět vyrovnáno – 5:5. Asistence: Aleksi Heponiemi.
     
    32:10
    Třetí česká formace se dostala do útočného pásma a držela se na puku, přetížená česká obrana si tak mohla na chvíli oddechnout.
     
    30:38
    Dochází ke střídání v české brance, do akce jde Jakub Škarek. Oba čeští gólmani si tak dnes rozdělí minuty rovnoměrně. Už v předchozím střídání vyměnili maskovaného muže i Finové.
     
    28:38
    Tempo utkání nepolevuje, Finové teď v další šanci. Tentokrát se jim ale vyrovnat nepodařilo.
    27:23 Martin KAUT - 4:5
     
    27:23
    Česko právě vstřelilo branku!
    Další skvělá práce druhé české formace! MARTIN KAUT se po krásné kombinaci dostal až před Lehtinena a vstřelil svůj druhý gól v zápase! Česká republika si bere zpět ztracené vedení – vyrovnané skóre platilo pouhých 27 vteřin. Asistence: Jan Kern a Martin Nečas.
    26:56 Sami MOILANEN - 4:4
     
    26:56
    Finsko právě vstřelilo branku!
    SAMI MOILANEN se ocitl v samostatném úniku a mířil přesně pod horní tyčku. Skóre zápasu je opět vyrovnané a pravidelný gólový příděl ne a ne ustat! Asistence: Eero Teräväinen a Henri Jokiharju.
     
    26:48
    Vomáčka má teď víc práce, než by se asi Pavlu Arnoštovi zamlouvalo...
     
    25:21
    Ikonen měl na holi gól, Vomáčka mu ale překazil radost perfektním zákrokem betonem, když se roztáhl na brankové čáře!
     
    23:28
    Vomáčka si připsal dobrý zákrok po střele Vesalainena, první větší finská šance ve druhé třetině.
    21:45 Ondřej MACHALA - 3:4
     
    21:45
    Česko právě vstřelilo branku!
    ONDŘEJ MACHALA přebruslil finského beka po levém křídle a střílel mezi nohy Lehtinena, který ale jeho pokus kryl, stejně jako Zadinovu dorážku. Machala byl ale důsledný a objevil volný puk v brankovišti – s jeho zasunutím do prázdné klece už neměl problém. Asistence: Filip Zadina.
     
    21:10
    Linus Nyman ani Bernard Isiguzo si na Vomáčku nepřišli, český brankář byl pozorný.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Divoká první třetina přípravného zápasu před World Hockey Challenge je za námi. Oba týmy se střídaly v diktování hry a také ve vedení, nakonec se jde do kabin za stavu 3:3. Uvidíme, zda se po přestávce hra trochu uklidní.
     
    20:00
    První třetina skončila.
    19:18 Aleksi HEPONIEMI - 3:3
     
    19:18
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Vedení ale českým barvám opět moc dlouho nevydrželo, aktuálně máme srovnáno na třech! ALEKSI HEPONIEMI vybojoval puk na obranné modré čáře a sám ho zavezl do pásma. Bez velkého přemýšlení vystřelil z levého kruhu a jeho přesný pokus skončil až za Vomáčkou. Bez asistence.
    18:47 Martin KAUT - 2:3
     
    18:47
    Česko právě vstřelilo branku!
    Po minutě a půl si Češi berou zpět ztracené vedení! MARTIN KAUT se s ničím nepáral, po Nečasově zavezení do útočného pásma a přesné přihrávce do jízdy okamžitě vystřelil a finský brankář nebyl u tyče připravený – 3:2! Asistence: Martin Nečas a Dalimil Mikyska.
    17:24 Filip ZADINA - 2:2
     
    17:24
    Česko právě vstřelilo branku!
    Vyrovnáno! Dalimil Mikyska vyslal krásným pasem přes dvě čáry do úniku FILIPA ZADINU, který perfektně zpracoval kotouč a pelášil směrem na branku! Pardubický útočník, ač tísněn dojíždějícím finským obráncem, překonal Lehtinena rychlou střelou, tak jak to má ve zvyku. Asistence: Dalimil Mikyska.
    15:45 Urho VAAKANAINEN - 2:1
     
    15:30
    Finsko právě vstřelilo branku!
    URHO VAAKANAINEN vyslal jedovatou střelu od modré čáry a ta obloukem zapadla za Vomáčkova záda, zřejmě po odrazu od některého z bránících hráčů. Český brankář se na brankové čáře roztahoval marně. Asistence: Eeli Tolvanen a Santeri Hartikainen.
     
    15:01
    Kaut vystihl nepřesnou rozehrávku Finů a z kruhu střílel na vyrážečku Lehtinena, střela ale nebyla tak přesná, jak by si žďárský odchovanec představoval.
     
    14:22
    Český tým po delší době v útočném pásmu, o zakončení se snažil Svoboda a po něm Kondelík.
     
    13:28
    Česká obrana teď má plné ruce i nohy práce, Finové po vyrovnání ožili a usadili se v útočném pásmu. Vomáčka si připsal několik dobrých zákroků.
    11:03 Santeri HARTIKAINEN - 1:1
     
    11:03
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finský útočník SANTERI HARTIKAINEN se dostal k odraženému puku na modré čáře a tvrdou ranou k levé tyči překonal Vomáčku. Asistence: Eeli Tolvanen a Linus Nyman.
     
    10:42
    Za Vomáčkou zazvonila tyč!
     
    09:32
    Dobré šance v krátkém časovém sledu – Machala ani Novák ale Lehtinena nepřekonali.
    08:15 Martin NEČAS - 0:1
     
    08:15
    Česko právě vstřelilo branku!
    MARTIN NEČAS dostal od Mikysky chytrou přihrávku za finskou linii, vyměnil si puk s Martinem Kautem, čímž naprosto vyšachovali osamoceného finského obránce a první jmenovaný pak už jednoduše zakončoval do prázdné branky! Perfektní akce, tahle dvojice by spolu snad mohla hrát i poslepu! Asistence: Martin Kaut a Dalimil Mikyska.
     
    05:26
    Bukač vyslal dobrou přihrávkou po křídle dopředu Škvrněho, ten se tlačil do branky, finský obránce mu ale v zakončení zabránil. Toman se k dorážce nedostal.
     
    04:58
    Vomáčka pokryl tvrdou střelu Hartikainena, která mířila do středu branky.
     
    04:32
    Finsko v prvním mírném tlaku, do nebezpečné situace se ale nedostalo.
     
    03:32
    První střela Finů po rychlém protiútoku po levém křídle, Vomáčka byl pozorný a puk vyrazil, další střelu po buly s přehledem schoval do lapačky.
     
    02:50
    Všechny české formace se zatím drží na kotouči a nepouští Finy do svého obranného pásma, dobrý start.
     
    01:16
    Mikyska poprvé prověřil Lehtinena, provětral ale jen jeho výstroj.
     
    00:30
    První česká lajna se usadila v útočném pásmu Finů, do střelecké pozice se ale nedostala.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Halou zní státní hymny dnešních soupeřů, zápas začne co nevidět...
     
    Oba týmy už jsou na rozbruslení, utkání začíná ve 22:30! Český tým nastoupí v červených dresech, Finové v bílém.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Lehtinen (Luukkonen) – Anttalainen, Isiguzo, Heiskanen, Jokiharju, Räsänen, Teräväinen, Vaakanainen, Viitasalo – Engberg, Hartikainen, Heponiemi, Ikonen, Koskenkorva, Luusuaniemi, Moilanen, Nyman, Talvitie, Tolvanen, Vesalainen, Virtanen

    Česko: Vomáčka (Škarek) – Galvas, Bednář, Mikyska, Gaspar, Král, Šalda, Zelingr, Bukač – Safin, Kondelík, Svoboda – Kaut, Nečas "C", Kern – Machala, Chytil, Zadina – Novák, Škvrně, Toman.
     
    Svěřenci trenéra Arnošta za sebou mají kromě několika přípravných kempů a neoficiálních zápasů s juniorskými výběry extraligových celků také tradiční letní Turnaj pěti zemí, tento rok ve švýcarské Arose.

    Tam sehrál český výběr čtyři kvalitní zápasy a z turnaje si odvezl stříbrné medaile. Po úvodní těsné prohře ve velké bitvě se Spojenými státy (4:5) si poradil postupně se Slováky (7:1), Němci (11:0) i Švýcary (8:2).

    Pro český úspěch v turnaji budou klíčové výkony brankářů a zde se má tento ročník opravdu o co opřít. Dvojice Jakub ŠkarekTomáš Vomáčka patří k tomu nejlepšímu, co česká brankářská škola v poslední době nabídla. První jmenovaný byl na začátku sezony dokonce stabilní jedničkou prvoligové Dukly Jihlava. V obraně by měl vynikat brněnský bek Dalimil Mikyska, který patří k tahounům nejlepší obrany soutěže starších dorostenců ve skupině Střed. O bodovou produkci by se měl starat jeho spoluhráč z Brna a kapitán sedmnáctky Martin Nečas, nejproduktivnější hráč NOEN extraligy staršího dorostu ve skupině Střed, spolu s Filipem Zadinou. Pardubický talent je, ačkoliv ještě 2 roky "under-age", jednou z nejvýraznějších postav juniorské extraligy. Trenéři budou v jednotlivých formacích spoléhat na zažité vazby, jednotlivé formace totiž hrají v reprezentaci často ve stejném složení.
     
    Česká sedmnáctka se v rámci mezinárodního programu s Finskem letos ještě neutkala, ročník 1999 byl s tímto soupeřem konfrontován pouze dvakrát ještě jako o rok mladší reprezentační výběr v loňské sezoně.

    V obou zápasech měly oba týmy podobné složení, jaké mají i v dnešním měření sil – na Turnaji čtyř zemí ve finském Riihimäki měl navrch český výběr (4:0). Druhý vzájemný zápas se více povedl Finům, v ruském Dmitrově vyhráli 4:2.

    Mladí Finové letos odehráli zatím 6 oficiálních mezistátních zápasů s bilancí 2-0-0-4, když se utkali v trojzápasech nejprve s Ruskem (2 výhry, 1 prohra) a poté se Švédskem (3 prohry). V kádru Seveřanů pro World Hockey Challenge je obecně velká spousta talentu a několik zajímavých jmen, tím nejzajímavějším je útočník Kristian Vesalainen – už v 16 letech nastoupil do několika utkání nejvyšší švédské seniorské soutěže SHL v dresu Frölundy, zahrál si za osmnáctku na Memoriálu Ivana Hlinky a na odborných hokejových fórech je pasován za žhavého kandidáta na budoucí výběr v 1. kole draftu NHL (2017 eligible).
     
    Česká stopa v historii turnaje

    Čeští mladíci se v posledních letech turnaje účastnili střídavě se Slovenskem, dle slov Slavomíra Lenera se ale Českému svazu ledního hokeje podařilo pro náš výběr vyjednat každoroční účast na tomto klání. Naposledy se turnaje předloni účastnil ročník 1997 pod vedením stejných trenérů jako letos – tým okolo Davida Kašeho, Filipa Chlapíka nebo Aleše Stezky hrál na turnaji skvělý hokej, kvůli neúprosnému systému turnaje to však nestačilo na lepší než 7. místo.

    Český tým se v historii turnaje dokázal třikrát vklínit na medailové příčky. Poprvé v roce 1992 ještě jako Československo, kdy zazářil Radek Bonk (o dva roky později vybrán v 1. kole draftu) a federální výběr dosáhl na bronz. V roce 1997 bral tým okolo Milana Krafta dokonce stříbro, o 9 let později hráči ročníku 1989 (v týmu např. Tomášové Vošvrda a Kundrátek) opět bronz.

    Na draftu NHL se v minulosti objevilo celkem 69 českých hokejistů, kteří si zahráli na tomto turnaji a jedná se o spoustu velkých i zajímavých jmen – namátkou třeba Pavel Kubina, Radek Dvořák, František Kaberle, Martin Hamrlík, Tomáš Vlasák nebo Jiří Hudler. V nedávné době se pak zámořským skautům na tomto turnaji poprvé ukázali třeba i Jakub Vrána s Davidem Pastrňákem, first-roundeři z loňského draftu.
     
    World Hockey Challenge

    Tento skvělý turnaj se koná v Kanadě každoročně od roku 2000, jeho počátky však sahají až do roku 1986, kdy byl odehrán první ročník. Pro hráče v kategorii do 17 let jde o premiérovou velkou akci a zkoušku v nejsilnější konkurenci národních výběrů, zároveň také o první možnost předvést se většímu množství zámořských skautů, kteří mají akci samozřejmě pod drobnohledem – můžou si vytipovat hráče, kteří v drtivé většině případů půjdou na draft NHL napřesrok od konání turnaje.

    Že turnaj stále nabývá na významu a že je na co koukat? Posuďte sami! V poslední pěti ročnících se na turnaji objevilo průměrně 20 ze 30 prvokolových výběrů a i dříve se na něm představila většina ze současných největších hvězd NHL – Kane, Toews, Ovechkin, bratři Sedinové, Granlund, z nastupující generace v posledních letech třeba i Connor McDavid a Jack Eichel.

    Turnaje se stejně jako každý rok účastní 8 celků – domácí Javorové listy letos postaví 3 výběry, které doplní USA a čtyři evropské týmy. Turnaj je rozdělen na dvě čtyřčlenné skupiny, v nich se systémem "každý s každým" jednotlivé týmy utkají o co nejlepší výchozí pozici pro křížem hrané čtvrtfinále. Česká republika narazí ve skupinové fázi na tři zámořské soupeře:

    SKUPINA A
    Canada Black
    Canada White
    ČESKÁ REPUBLIKA
    Spojené státy

    SKUPINA B
    Canada Red
    Finsko
    Rusko
    Švédsko
     
    Vítám vás u přenosu přípravného utkání české reprezentace do 17 let proti Finsku, které bude pro svěřence trenérů Arnošta a Studničky generálkou na prestižní turnaj World Hockey Challenge – neoficiální mistrovství světa této věkové kategorie!

    Až do kanadské divočiny: Česká hokejová reprezentace do 17 let se těší na prestižní turnaj World Hockey Challenge proti nejlepším týmům planety! Naše mladíky ročníku 1999 čeká dosud nejtěžší životní zkouška.

    Posted by Hokej on 18. říjen 2015
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 22:30.

    Karel Málek

    Góly a asistencie: 12. Hartikainen (Tolvanen, Nyman), 16. Vaakanainen (Tolvanen, Hartikainen), 20. Heponiemi, 27. Moilanen (Teräväinen, Jokiharju), 33. Hartikainen (Heponiemi), 35. Vesalainen (Tolvanen, Moilanen), 38. Moilanen (Vesalainen), 63. Tolvanen (Hartikainen) – 9. Nečas (Kaut, Mikyska), 18. Zadina (Mikyska), 19. Kaut (Nečas, Mikyska), 22. Machala (Zadina), 28. Kaut (Kern, Nečas), 43. Škvrně, 59. Safin (Galvas, Machala)


    Fínsko: Lehtinen (od 30. Luukkonen) – Anttalainen, Isiguzo, Heiskanen, Jokiharju, Räsänen, Teräväinen, Vaakanainen, Viitasalo – Engberg, Hartikainen, Heponiemi, Ikonen, Koskenkorva, Luusuaniemi, Moilanen, Nyman, Talvitie, Tolvanen, Vesalainen, Virtanen
    Česko: Vomáčka (od 31. Škarek) – Galvas, Bednář, Mikyska, Gaspar, Král, Šalda, Zelingr, Bukač – Safin, Kondelík, Svoboda – Kaut, Nečas "C", Kern – Machala, Chytil, Zadina – Novák, Škvrně, Toman