Sunderland – Newcastle 3:0 (kon.) | Manchester United – Manchester City 0:0 (kon.) | Bournemouth – Tottenham 1:5 (kon.)
Liverpool – Southampton 1:1 (kon.)
koniec
Sunderland AFC
3:0 (1:0)
Newcastle United
Nedeľa 25.10.2015, 13:00 • Stadium of Light, Sunderland • Anglická Premier League • 10. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:00.
     
    Zdravíme všetkých fanúšikov skvelého futbalu. Tento víkend uvidíme v prestížnej Premier League ďalšie derby, tentokrát to bude Tyne-Wear derby, teda duel medzi najlepšími klubmi zo severu Anglicka. Súboj Sunderland AFC – Newcastle United sa začína už túto nedeľu o 13:00 a určite nenechajte si ujsť náš textový prenos.

    SUNDERLAND AFC

    Domácim nevyšiel vstup do sezóny a po deviatich zápasoch im patrí posledné miesto so ziskom len troch bodov. Napraviť si pokazenú reputáciu budú môcť "Black cats" už túto nedeľu, keď privítajú v derby zápase Newcastle United. Proti tomuto tímu vyhrali všetky z posledných piatich vzájomných meraní síl a fanúšikovia domácich sú presvedčení, že to vyjde aj tentoraz. Navyše Sunderland nezvíťazil doma už 12 zápasov a toto je skvelá príležitosť ako prelomiť túto mizernú sériu.

    Predpokladaná zostava: Pantilimon – Yedlin, Kaboul, O'Shea, Jones – Cattermole, M'Vila – Larsson, Borini, Lens – Fletcher.

    NEWCASTLE UNITED

    Podobne ako domáci, ani hostia na tom niesu najlepšie. V tabuľke sú len o dve miesta vyššie ako ich úhlavný rival. V poslednom kole však vyhrali doma proti Norwichu vysoko 6:2 a to by mohol byť pre "Straky" výrazný impulz. Teraz ich ale čaká derby a to nikdy nemá favorita. Navyše im na pohode nepridáva ani fakt, že proti Sunderlandu prehrali všetky z posledných piatich zápasov. Trénera Stevea McClarena čaká jubilejný 200. zápas v Premier League a tak by ho mohli jeho zverenci potešiť a odlepiť sa od dna tabuľky.

    Predpokladaná zostava: Elliot – Janmaat, Mbemba, Coloccini, Dummett – Sissoko, Colback, Tioté, Wijnaldum – Ayoze Pérez, Mitrović
     
    Úvodné zostavy:

    Sunderland AFC: Pantilimon – Yedlin, O'Shea (C), Kaboul, Jones – Cattermole, M'Vila – Lens, Toivonen, Johnson – S. Fletcher.
    Náhradníci: Mannone – van Aanholt, Coates, Seb Larsson, Jordi Gómez, Watmore, Defoe.

    Newcastle United: Elliot – Janmaat, Mbemba, Coloccini (C), P. Dummett – Moussa Sissoko, Tioté, Colback, Wijnaldum – Ayoze Pérez, A. Mitrović.
    Náhradníci: Woodman – Lascelles, Haidara, Anita, S. de Jong, Thauvin, P. Cissé.

    Rozhodca: Madley – Bryan, Brooks..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Loptu poslali do hry výkopom domáci, ktorí hrajú v červeno-bielej kombinácii, hostia v tmavých dresoch.
     
    1
    O'Shea hneď po pár sekundách fauloval v strede ihriska Mitrovića a lopty sa ujali hostia.
     
    2
    Začína sa tvrdo, tentoraz fauloval Fletcher hosťujúceho Péreza.
     
    3
    Priamy kop z krídelného priestoru zahral Colback, v šestnástke si naň naskočil Mitrović, ktorý ho podvihol a napokon sa do šance dostal Coloccini, jeho pokus však chytá pozorný Pantilimon.
     
    5
    Na strane Sunderlandu je množstvo nepresností a domáci sa tak nevedia dostať k blízkosti hosťujúcej brány.
     
    6
    Nepríjemný center teraz narobil Pantilimonovi problémy a ten napokon loptu nedokázal udržať vo svojej moci a tak budú mať hostia k dispozícii rohový kop.
     
    6
    Obrana Sunderlandu odvrátila, no klopte sa dostal Tioté. Lenže ten vzápätí fauloval a tak "Straky" o loptu prišli.
     
    8
    Úvodné minúty sú v réžii Newcastlu, hostia majú prevahu v držaní lopty, lenže zatiaľ nemali okrem Colocciniho šance vážnejšiu príležitosť.
     
    10
    Hostia pekne zakombinovali v strede poľa, akciu zakončil centrovanou loptou Colback, no tento pokus mu nevyšiel a loptu pošle odkopom do hry Pantilimon.
     
    11
    Johnson prenikal po pravej strane, následne poslal loptu na hranicu šestnástky, kde si ale jeho spoluhráči nerozumeli a o loptu prišli.
     
    13
    Lopta si opäť našla Johnsona na pravom krídle, no ani tentoraz z toho domáci nič nevyťažili. Hráčovi Sunderlandu sa center nepodaril a končí až v horných radoch tribúny za bránou hostí.
     
    14
    Žltú kartu dostáva Cheick Tioté (Newcastle United).
     
    14
    O'Shea poslal dlhý nákop z priameho kopu až do šestnástky, tam ale jeho pokus bezpečne odvrátil Mbemba.
     
    15
    Po úvodnej štvrťhodine môžeme skonštatovať, že aktívnejší sú určite hostia, no aj domáci občas vystrkujú rožky. Na ich kopačkách je však stále príliš veľa nepresností.
     
    16
    Wijnaldum si pekne narazil pred šestnástkou s Mitrovićom a následne z voleja vypálil, jeho prízemný pokus ale Pantilimon bez problémov kryje.
     
    18
    Sunderlandu opäť absolútne nevyšiel prechod do ofenzívy a hnev vidno aj na trénerovi Allardyceovi, ktorému sa zatiaľ hra jeho zverencov určite nepáči.
     
    19
    Hostia sa opäť dostali do zakončenia, po príhrávke z pravej strany zakončoval z hrancie pokutového územia Colback, jeho slabú strelu ale ešte tečoval v ofsajde stojaci Mitrović a tak ani z tohto mráčka pre Newcastle nezaprší.
     
    20
    Yedlin poslal dlhé vhadzovanie až do šestnástky, keby sa lopta dostala ku Fletcherovi, hostia by mali obrovský problém. Chýbali len centimetre.
     
    21
    Lens poslal dlhú loptu na Johnsona, ten ju už ale nedokázal udržať na hracej ploche a tak nasleduje odkop od brány.
     
    22
    Ďalšia ťažká lopta z domácich kopačiek teraz smerovala na Fletchera, podobne ako Johnson, ani on ju nedokázal udržať na trávniku a Sunderland sa tak opäť nedostal do príležitosti.
     
    24
    Držanie lopty aktuálne 70% v prospech hostí.
     
    25
    Sissoko prenikal cez stred, otvoril sa mu priestor a vyskúšal strelu. Jeho prízemný pokus ale nebol dôrazný a Pantilimon ho bez problémov zbiera.
     
    26
    Ďalší nebezpečný center smeroval do domácej šestnástky, tentokrát odvracia za postrannú čiaru Kaboul.
     
    26
    Pekný oblúčik teraz smeroval do šestnástky na Colbacka, ten okamžite strieľa, pri žrdi bol ale dobre postavený domáci brankár, ktorý jeho pokus zneškodnil.
     
    28
    Colback hľadal spoluhráča dlhým nákopom, no nepochodil a tak sa lopty ujali domáci.
     
    29
    Sunderland sa po sérii vhadzovaní dostal na polovicu súpera. K lopte sa dostal na krídle Fletcher, ten o ňu ale okamžite prichádza po dobrom zákroku hosťujúceho obrancu.
     
    31
    Lens sa opäť prezentoval nepresným dlhým nákopom, ten zbiera gólman Elliot.
     
    33
    Hostia sa dostávali opäť do zaujímavej príležitosti, loptu poslal prízemným centrom do pokutového územia Sissoko, na jeho pokus ale nikto nenabehol a po miernom teči sa dostáva mimo zónu nebezpečia.
     
    35
    Diváci na Stadium of Light zatiaľ nevidia príliš zaujímavý duel, verme, že sa to zlepší a poteší nás aj nejaká šanca alebo dokonca gól.
     
    36
    Domáci Toivonen má zdravotné problémy a zrejme nebude môcť pokračovať v hre.
     
    36
    Striedanie v tíme Sunderland AFC: z ihriska odchádza Ola Toivonen, prichádza Jermain Defoe.
     
    36
    Obrovská rana pre domácich, kvôli zdravotným komplikáciám nebude môcť pokračovať ani kapitán John O'Shea!
     
    37
    Striedanie v tíme Sunderland AFC: z ihriska odchádza John O'Shea, prichádza Sebastián Coates.
     
    38
    Hostia to znova skúšali centrovanou loptou, no nepochodili. Johnson chcel zahájiť rýchly protiútok, ani on sa však nepresadil. Ani jednému z tímov sa nedarí. Kým Newcastlu robí problém finálna fáza, domácim zase aj prechod do útoku.
     
    40
    Do hosťujúcej šestnástky znova centroval Lens a opäť jeho pokus hľadal Johnsona na vzdialenejšej žrdi, ten ťažkú loptu však ideálne nespracoval a dopustil sa straty.
     
    41
    Ayoze Pérez faulovaný na útočnej polovici, Lee Catermole ho nepríjemne narazil kolenom. Žltú kartu ale rozhodca Madley nevytiahol.
     
    42
    Wijnaldum sa pekne pokúšal predrať až do šestnástky, odstavila ho hneď dvojica domácich obrancov, ale len za cenu nedovoleného zákroku a Newcastle tak zahrá štandardku z nepríjemnej pozície.
     
    43
    Priamy kop zahral Wijnaldum, vyslal nepríjemnú strelu pod brvno a Pantilimon vyráža na rohový kop. Konečne sme videli pekný futbalový moment.
     
    45
    Pérez centroval z rohu do šestnástky, jeho pokus odvrátil Coates. Hostia zostali pri lopte, no útočnú polovicu sa im nepodarilo udržať a tak začínajú postupný útok až od vlastného brankára.
     
    45+1
    Sissoko sa nepredral do šance, v poslednej chvíli ho odstavil čisto Jones.
     
    45+1
    Nadstavujú sa 3 minúty.
     
    45+1
    Defoe nahral do prieniku Fletcherovi, ten vnikol do šestnástky a po súboji s Coloccinim padá na zem. Rozhodca Madley prekvapivo ukazuje na biely bod!
     
    45+2
    Červenú kartu dostáva Fabricio Coloccini (Newcastle United).
     
    45+3
    Žltú kartu dostáva Jack Colback (Newcastle United).
     
    45+3
    Sunderland AFC dal gól! Autorom gólu z pokutového kopu je ADAM JOHNSON..
    45+3. Adam JOHNSON - 1:0
     
    45+4
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Spočiatku to vypadalo na nezáživný zápas. Potom sa ale Tyne-Wear derby rozbehlo v celej svojej kráse. V závere polčasu fauloval v šanci Fletchera hosťujúci kapitán Coloccini, ktorý bol za tento zákrok vylúčený a rozhodca Madley naraidil pokutový kop. Ten v nadstavenom čase bezpečne premenil Adam Johnson. Hostia tak budú dohrávať zápas v oslabení, uvidíme, čo nám prinesie druhý polčas.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Cheick Tioté, prichádza Jamaal Lascelles.
     
    46
    Hneď v úvode druhého dejstva bol Cattermolom tvrdo faulovaný Jack Colback, ktorý ostáva ležať otrasený na trávniku.
     
    48
    Ošetrovanie Colbacka prebehne za postrannou čiarou a v hre sa môže pokračovať ďalej.
     
    49
    Lens sa snažil predrať po ľavej strane, no cez Janmaata neprešiel.
     
    50
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Jack Colback, prichádza Vurnon Anita.
     
    50
    Jack Colback musel už ako tretí hráč v tomto zápase odstúpiť zo zdravotných dôvodov. Snáď bol aj posledným a žiadneho futbalistu už neuvidíme so zranením.
     
    51
    Fletcher teraz zabojoval na krídle, prenikol takmer až do šestnástky, lenže v psolednej chvíli ho zastavil hosťujúci obranca a vytlačil ho za čiaru.
     
    53
    Domáci to v druhom polčase skúšajú hlavne po ľavej strane, tentoraz sa im to ale znova nepodarilo a Lens bol opäť odzbrojený.
     
    54
    Defou pekne zakombinoval, vymenil si loptu so spoluhráčom a následne vypálil z hranice šestnástky, jeho pokus však zblokvoal hneď prvý brániaci hráč Newcastlu.
     
    55
    Obrovská šanca! Po sérii prihrávok sa dostal do vyloženej príležitosti Mitrović, ktorý zoči-voči brankárovi Pantilimonovi napokon neuspel a môže si spytovať svedomie.
     
    56
    Ayoze Pérez dobre prenikol cez stre ihriska a dostal sa až do streleckej pozície, jeho pokus však letel len do stredu brány, kde bol opäť pripravený Pantilimon.
     
    57
    Johnson si teraz nerozumel s Defoeom a domáci prichádzajú o loptu na krídle.
     
    58
    Dlhú loptu teraz spracoval Pérez v blízkosti šestnástky domácich, jeho snaha sa ale končí, keď rozhodca odpískal ofsajd.
     
    60
    Domáci zabojovali na útočnej polovici a udržali loptu na svojich kopačkách. Obliehanie súperovej šestnástky ale netrvalo dlho a "Straky" môžu zahájiť protiútok.
     
    62
    Momentálne je na oboch stranách množstvo nepresností. Domáci vedú a nikam sa nehrnú, hostia by naopak chceli, ale nedokážu sa dostať do blízkosti Pantilimonovej brány.
     
    63
    Tentoraz nepochodil Ayoze Pérez, ktorý stroskotal na pozornom Jonesovi, ktorý ho nepustil na útočnú polovicu.
     
    64
    Fletcher napriahol k strele z diaľky. Jeho pokus bol tečovaný a letel tesne nad bránu Elliota. Domáci tak zahrajú rohový kop.
     
    65
    Sunderland AFC dal gól! Domáci mali k dispozícii rohový kop, po ktorom sa dostal do zakončenia Lens. Jeho pokus prešiel až pred bránu, kde bol dobre nebehnutý BILLY JONES, ktorý usmernil loptu do siete.
    65. Billy JONES - 2:0
     
    66
    Domáci sa hnali do ďalšieho nebezpečného útoku, našťastie pre hostí, tentoraz z toho nič nebolo a Newcastle si môže vydýchnuť.
     
    68
    Wijnaldum si pekne narazil s Pérezom, dostal sa až do zakončenia, jeho nedôrazná strela bola ale hneď zrazená.
     
    70
    Hostia sa konečne dostali do výraznejšej šance. Po kombinácii sa dostal ku krížnej strele Wijnakldum, z mierneho uhla ale Pantilimona neprekonal a ten vyráža na rohový kop.
     
    71
    Po rohu sa dostal k odrazenej lopte Pérez, lenže jeho strela končí vysoko nad bránou domácich.
     
    72
    Domáci uzavreli svojho súpera a do zakončenia spoza šestnástky sa dostal Adam Jonhson. Po jeho pokuse sa zatriaslo brvno hosťujúcej brány.
     
    74
    Ďalší rohový kop zahrali hostia, Sissoko zatočil loptu do šestnástky, tá sa odrazila k Anitovi, ktorého volej končí len vysoko nad Pantilimonovou bránou.
     
    75
    Domáci brankár opäť v permanencii, tentoraz však len zbiera zo vzduchu nepresný nákop zo strany hostí.
     
    76
    Na hráčoch Newcastle vidno veľkú snahu, no vôbec sa im nedarí presadiť sa proti výbornej obrane domácich.
     
    78
    Cattermole dobre zabojoval v blízkosti rohovej zástavky a udržal loptu pre svoj tím. nasleduje vhadzovanie.
     
    78
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Paul Dummett, prichádza Florian Thauvin.
     
    79
    Vhadzovania sa ujal Jones, našiel Fletchera, ten ale hneď o loptu prišiel. Z následného protiútoku ale "Straky" nič nevyťažili.
     
    80
    Sissoko dobre odcentroval a jeho zrazený pokus vybojoval aspoň rohový kop.
     
    81
    Hostia uzavreli svojho súpera a po obliehaní šestnástky Sunderlandu nasledovala strela Thauvina, ktorá letí mimo domácej svätyne.
     
    82
    Striedanie v tíme Sunderland AFC: z ihriska odchádza Jeremain Lens, prichádza Sebastian Larsson.
     
    84
    Thauvin poslal z pravej strany prudkú prihrávku, ktorou hľadal Péreza, no jeho pokus bol zrazený na roh.
     
    85
    Rozhodca si pri rohovom kope všimol útočný faul a akcia hostí sa tak končí.
     
    86
    Sunderland AFC dal gól! Domáci sa dostali do protiútoku, lopta sa dostala ku Kaboulovi, ktorý presným centrom našiel STEVENA FLETCHERA, ktorý pohotovo zakončuje a zvyšuje vedenie svojho tímu.
    86. Steven FLETCHER - 3:0
     
    88
    Pri pohľade na aktuálny stav je jasné, že je rozhodnuté a tento súboj sa už bude len dohrávať. Fanúšikovia domácich už na tribúnach oslavujú.Výhra v derby predsa neprichádza každý deň. Čo sa týka Sunderlandu, tak celkovo, konečne trojbodový zisk stojí za veľkú oslavu.
     
    90
    Cattermole pekne zachytil loptu v strede ihriska a domáci ju držia na svojich kopačkách.
     
    90+1
    Nadstavujú sa 4 minúty.
     
    90+1
    Lopta smerovala do šestnástky na Thauvina, ten to skúšal akrobaticky, no loptu ideálne netrafil. Hostia by si aspoň ten čestný gól určite zaslúžili.
     
    90+2
    Domáci sa samozrejme nikam nehrnú a všetci na Stadium of Light už len čakajú na konečný hvizd rozhodcu.
     
    90+3
    Fletcher pekne zabojoval pri rohovej zástavke a udržal loptu pre svoj tím.
     
    90+4
    Ayoze Pérez sa ešte dostal k lopte v šestnástke súpera, no zahral rukou a tak sa zrejme posledná akcia hostí končí.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Tyne-Wear derby je za nami. Z výhry sa opäť tešili hráči Sunderlandu. Skóre otvoril v nadstavenom čase prvého polčasu zo sporne nariadeného pokutového kopu Adam Johnson. Oba tímy prišli o svojich kapitánov. najskôr ten domáci musel striedať pre zranenie a neskôr hosťujúci Coloccini bol vylúčený a Newcastle dohrával v oslabení. V druhom polčase poslal do dvojgólového vedenia "Black Cats" obranca Jones. Od tej chvíle sme už gól nevideli a tak sa domáci môžu tešiť z veľmi cenných troch bodov.
    Ja sa s vami lúčim a prajem ešte pekný zvyšok dňa. (14:53:57)

    Lukáš Migra

    Góly: 45+3. Johnson (pen.), 65. Jones, 86. S. Fletcher

    Karty:   14. Tioté (NEW), 45+3. Colback (NEW)   45+2. Coloccini (NEW)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 3:8. Střely mimo: 1:8. Rohy: 1:10. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 12:10.
    Sunderland AFC: Pantilimon – Yedlin, O'Shea (C) (37. Coates), Kaboul, Jones – Cattermole, M'Vila – Lens (82. Seb Larsson), Toivonen (36. Defoe), Johnson – S. Fletcher.
    Náhradníci: Mannone – van Aanholt, Coates, Seb Larsson, Jordi Gómez, Watmore, Defoe.

    Newcastle United: Elliot – Janmaat, Mbemba, Coloccini (C), P. Dummett (78. Thauvin) – Moussa Sissoko, Tioté (46. Lascelles), Colback (50. Anita), Wijnaldum – Ayoze Pérez, A. Mitrović.
    Náhradníci: Woodman – Lascelles, Haidara, Anita, S. de Jong, Thauvin, P. Cissé.

    Rozhodca: Madley – Bryan, Brooks.

    Diváci: 47653