Swansea – Everton 1:1 (kon.) | Southampton – Hull City 2:0 (kon.) | Sunderland – Crystal Palace 1:4 (kon.)
Tottenham – Aston Villa 0:1 (kon.) | West Bromwich – Leicester 2:3 (kon.) | West Ham – Stoke City 1:1 (kon.)
Burnley – Arsenal 0:1 (kon.)
koniec
West Ham United
1:1 (1:0)
Stoke City FC
Sobota 11.04.2015, 16:00 • Upton Park (Londýn) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    V Upton Parku to bola dráma až do posledných sekúnd, bodový rozostup medzi oboma rivalmi sa nemení. Skóre už v siedmej minúte otváral Aaron Cresswell, no to bolo od domácich po väčšinu zápasu všetko. Tempo odvtedy prevažne diktovali Hrnčiari, ktorí hneď trikrát prekonali španielskeho gólmana Adriána. Regulérny bol ale napokon až posledný zásah Marka Arnautoviča, ktorým rakúsky futbalista rozhodol o konečnej deľbe bodov. V Londýne sa po poslednom hvizde Rogera East bučalo. (18:00:58)
     
    90+6
    Koniec zápasu.
    Marko ARNAUTOVIČ - 1:1
     
    90+5
    Stoke City FC dalo gól!
    Tentokrát sa už o postavenie mimo hry nejedná, MARKO ARNAUTOVIČ i celý Stoke si vyrovnanie určite zaslúžili! I'm forever blowing bubbles znelo Upton Parkom predčasne. Hrnčiari sa znovu presadili na osi ihriska, odkiaľ od Shawcrossovej hlavy smerovala prihrávka na rozbehnutého Arnautoviča. Frustrovaný zakončovateľ, ktorého dva predchádzajúce zásahy boli anulované, sa predsa len dočkal a krížnou strelou zo šestnástky prekonal Adriána. Španielsky gólman na jeho prízemnú, dobre mierenú ranu nedosiahol, Potters sa dočkali zaslúženého vyrovnania!
     
    90+3
    Marko Arnautovič s druhým neuznaným gólom pre postavenie mimo hru! Vykúpenie Hrnčiarov sa už zdalo byť realitou. Na pravej strane sa k prudkému pasu do šestnásty dostal Stephen Ireland, ktorý ťažil z výbornej práce Jonathana Waltersa. Ireland následne prihrával na hranicu šestnástky Hammers, kde sa pohotovo presadil rakúsky útočník Potters, ktorý prízemnou strelou prestrelil gólmana Adriána. Radosť mu ale veľmi rýchlo opäť pokazil ten istý postranný rozhodca, ktorý správe zaregistroval jeho minimálny ofsajd.
     
    90+2
    Nie, gólman Adrián bol zatlačený až za bránkovú čiaru, Hrnčiarov vyháňa z domácej šestnástky útočný faul Wollscheida.
     
    90+1
    Hostia dostávajú ešte päť nadstavených minút na to, aby prípadne vyrovnali. Podarí sa im to už po úvodnom rohovom kope?
     
    90
    Ireland našiel v šestnástke Adama, ktorý znovu zakončoval z prvej a opäť mieril mimo priestoru troch tyčí.
     
    89
    Stoke opäť na chvíľu zovrel Hammers v domácej šestnástke, no rozruch napokon ukončilo Waltersove postavenie mimo hry.
     
    88
    West Ham sa už zabarikádoval vo svojej šestnástke, kde zrejme prežije úplný záver stretnutia. Irelandov center našiel Kladivárov pripravených.
     
    87
    Cole sa prezentoval i ďaleko futbalovejším spôsobom, keď zo siedmich metrov ohrozil Begoviča, no jeho hlavička smerovala dva metre mimo.
     
    86
    Carlton Cole si vyšliapol na rozohrávajúceho Pietersa, Roger East trestal štvrtou žltou kartou. Cole prišiel do súboja neskoro.
     
    85
    Neskutočný Dioufov NBA výskok hosťom nepomohol k vyrovnaniu. Senegalčan síce vyhral hlavičku, no v šestnástke nemal dostatočnú podporu.
     
    83
    Stoke možno prepásli svoju príležitosť na vyrovnanie. Do konca stretnutia už aj s nadstavením zostáva nejakých desať minút.
     
    81
    Najväčšia príležitosť Stoke City v zápase na vyrovnanie a rozhodne najväčšia príležitosť na strelenie gólu od siedmej minúty! Jonathan Walters presunutím na pravé krídlo ožil. Tentokrát sa dokázal dostať cez strelca doposiaľ jediného gólu Aarona Cresswella, aby potom hľadal hlavu Mame Biram Dioufa. Senegalský útočník sa vďaka priestorovému komfortu dokázal presadiť. no hlavičkou z dvanástich metrov orazítkoval len ľavú Adriánovu žrď. Španielsky gólman bol bez šance na zákrok, Kladivárom pomohla výdatná dávka šťastia.
     
    80
    Kevin Nolan si po súboji pridržal na trávniku Mame Biram Dioufa, čo Roger East správne ohodnotil žltou kartou.
     
    79
    Adam našiel v šestnástke Waltersa, ktorý predlžoval na Dioufa, no nad ním vyrástol spoľahlivý gólman Adrián.
     
    78
    Sam Allardyce už nebude na hrote pokračovať s dvomi útočníkmi. Namiesto Ennera Valenciu prichádza francúzsky záložník Amalfitano.
     
    77
    Charlie Adam rozohrával z pravej strany rohový kop, ktorý však ešte pred Ryanom Shawcrossom odvracal stopér Winston Reid.
     
    76
    Domáci už pomaly začínajú s časovou údržbou, čo sa nepáči priaznivcom United. Aj toto sú maličké mínusy, ktorého hovoria proti Big Samovi.
     
    75
    Pred nami je záverečná štvrťhodina dnešného stretnutia. Zatiaľ ešte nie je rozhodnuté o ničom, Stoke sa nehodlá vzdať.
     
    73
    Striedajúci Pieters na polovici ihriska pri postrannej čiare držal Kouyatého, Roger East vyrovnáva bilanciu žltých kariet na 1:1.
     
    72
    Po dvadsaťpäťminútovke, kedy sa nič nedialo, hneď dve zaujímavé príležitosti na oboch stranách. Skóre zostáva nezmenené.
     
    70
    Hrnčiari dokázali vyšachovať domácu defenzívu a vyrovnali na 1:1, no oslava City dlho netrvala. Charlie Adam na osi ihriska výborne zapracoval, dostal sa zo zovretia a následnou kolmicou vyslal do šance rozbehnutého Marka Arnautoviča. Rakúsky útočník si loptu prebral do pohybu, aby následne prestrelil Adriána na vzdialenejšej žrdi. Radosť Potters ale vzápätí znegoval postranný rozhodca, ktorý postrehol Arnautovičov ofsajd. Na druhej strane sa z ničoho-nič dostal k zakončeniu Koyuaté, no jeho strelu z pravej strany na bližšiu žrď vyrazil pohotový Begovič.
     
    68
    Striedajú i domáci, trávnik opustí veľmi dobre hrajúci Alex Song. Namiesto neho prichádza podstatne ofenzívnejší Kevin Nolan.
     
    67
    Mark Hughes sa pokúsi inšpirovať svoj stred poľa. Namiesto Whelana posiela na trávnik o niečo kreatívnejšieho Stephena Irelanda.
     
    66
    Winston Reid sa po jeho rozohrávke ocitol v nepríjemnom strete s Walterson. Novozélandský stopér zostáva ležať na trávniku.
     
    65
    Charlie Adam sa v šestnástke dostal k delovej rane, do ktorej sa oprel Jenkinson. Rohový kop pre Hrnčiarov.
     
    64
    Následne si škótsky stredopoliar mohol vyskúšať i rohový kop, no i tomu sa zarputilo bojujúci Kladivári dokázali ubrániť.
     
    63
    Charlie Adam tentokrát do šestnástky centroval, no i tento variant sa domácim podarilo prečítať. Odvracal Alex Song.
     
    61
    Nezaradíme tam ani Adamovu tretiu či štvrtú strelu dnešného poobedia, ktorá i v tomto prípade smerovala mimo troch žrdí.
     
    60
    Hodiny hry je už za nami, v druhom dejstve zatiaľ márne čakáme na prvú gólovú príležitosť či nejaký náznak.
     
    59
    Len čo sa Enner Valencia vrátil z maródky, vypadol Allardycemu ďalší útočník a síce Diafra Sakho. Polhodinu pred koncom ho nahrádza Carlton Cole.
     
    58
    Nuž, ale ruka v podaní Alexa Songa to bola, penalta sa kľudne kopať mohla. Zostávame ale pri stave 1:0 a štandardke Hammers.
     
    57
    Hostia sa teraz dožadovali pokutového kopu, no Alex Song podľa Rogera Easta rukou nezahral. Wollscheidova následná strela už nemala gólové parametre.
     
    56
    Jonathan Walters sa zo stredu ihriska pretlačil k ďalšiemu streleckému pokusu, ktorý však z osemnástich metrov letel len nad bránku.
     
    54
    Diafra Sakho sa ale cez brániaceho N´Zonziho do šance nepretlačil. Odkopávať sa bude od bránky Asmira Begoviča.
     
    53
    West Ham je v úvode druhého polčasu opäť o niečo aktívnejší. Deklarovať to bude môcť po ďalšom rohovom kope z ľavej strany.
     
    51
    Enner Valencia bol po Nobleovej kolmici zozadu pristrčený Cameronom, no hlavný arbiter Roger East púšťa hru ďalej.
     
    50
    Štyri minúty pred prestávkou odchádzal Victor Moses, štyri minúty po nej zas ľavý obranca, no ortodoxný stopér, Marc Wilson.
     
    49
    Ďalšia nepríjemnosť pre strádajúci Stoke, ktorý v krátkom slede prichádza o svojho druhého zraneného hráča. Marca Wilsona nahrádza Pieters.
     
    48
    West Ham dokázal poriadne zakúriť v peci Hrnčiarov, no Ryan Shawcross v závare napokon dokázal zažehnať najhoršie.
     
    47
    Druhá časť začína v totožných jedenástkach, ako tá prvá končila, teda aj s Mame Dioufom na mieste zraneného Mosesa.
     
    46
    Anglická réžia vytiahla v polčasovej prestávke zaujímavú štatistiku, podľa ktorej Stoke vystrelil celkovo deväťkrát, no ani raz do priestoru troch žrdí.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    West Ham vstúpil do stretnutia na výbornú. Hrnčiarov sa mu podarilo v prvých minútach zatlačiť. Z domáceho náporu rezultoval Cresswellov gól zo siedmej minúty. V ďalšom priebehu sa ale po hluchých minútach začali prebúdzať hostia, ktorí potupne prebrali iniciatívu. Stoke mohol hneď dvakrát vyrovnať, no Hughesovým zverencom chýbali v oboch prípadoch decimetre.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+2
    V ich polovici tu bol ďalší rohový kop Hrnčiarov, ktorý dokázal odvrátiť stiahnutý Diafra Sakho. United sa okamžite vyrútili do brejku, ktorý nepresnou strelou zakončil Koyuaté.
     
    45+1
    Rozhodcovská štvorica na čele s Rogerom Eastom pridáva za viaceré ošetrovania a jedno striedanie ešte tri nadstavené minúty.
     
    45
    Moses sa len pred týždňom vrátil z dlhodobej maródky, no proti svojej Chelsea ako jej kmeňový hráč nemohol nastúpiť.
     
    44
    Victora Moses opúšťa trávnik so zraneným ľavým kolenom a bolestivou grimasou na tvári. Krátko pred prestávkou ho preto nahrádza Mame Biram Diouf.
     
    43
    Navyše sa po strele zrútil na trávnik, kde zostáva ležať držiac si ľavé koleno. Zrejme budeme musieť po prvýkrát striedať.
     
    42
    Victor Moses natiahol k ďalšej prudkej rane z ľavej strany šestnástky, no aj Afričan zasiahol len bočnú sieť.
     
    41
    West Ham po výbornom nástupe začína postupne strácať kontrolu nad zápasom. Niečo podobné sa Irons stalo i pri prehre s Crystal Palace.
     
    40
    Dve výborné príležitostí hostí na vyrovnanie sa gólom nekončia, Stoke ale začína byť čoraz nebezpečnejším mužstvom.
     
    38
    Jonathan Walters krátko pred koncom úvodného dejstva zmrazil Upton Park, no vyrovnanie sa zatiaľ nekoná. Írsky útočník, ktorý i dnes nastupuje s ochrannou maskou nosa, si na ľavej strane šikovne zasekol Collinsa, aby následne pálil z hranice veľkého vápna na bližšiu žrď. Waltersov prudký pokus ale napol len bočnú sieť Adriánovej svätyne. Následne sa k zakončeniu dostal i Victor Moses, ktorý si spracoval Arnautovičov center do vápna. Nigerijský futbalista sa následne šikovne zvrtol, aby z otočky koníčkom len tesne minul vzdialenejšiu žrď domácej bránky.
     
    37
    Steven N´Zonzi padol v šestnáste Kladivárov, no penalta sa nezahrával. Namiesto toho z nejakých tridsiatich piatich metrov pálil Charlie Adam a znovu nad bránku.
     
    36
    Whelan chybou v rozohrávke na polovici ihriska ponúkol príležitosť na útok Diafrovi Sakhovi, no senegalský útočník ňou pohrdol.
     
    35
    Victor Moses na ľavej strane prešiel cez Jenkinsona, no následne znovu raz odcentroval len do náruče Adriána.
     
    34
    Už desať minút pred prestávkou dostáva faulujúci Alex Song posledné upozornenie od hlavného arbitra Rogera Easta.
     
    33
    Chýbal jej asi meter, vzrušenie v hosťujúcom sektore bolo zbytočné. Niektorí z nabiehajúcich Hrnčiarov sa vyčítavo obzreli za Adamom.
     
    32
    Charlie Adam, povzbudený posledným gólom zo šesťdesiatich metrov, sa pokúsil z priameho kopu ohroziť priamo Adriána, no strela z veľkej vzdialenosti smerovala nad bránku.
     
    31
    Adamov center od rohovej zástavy bol ale veľmi zlý. Loptu poľahky získal barcelonsky stredopoliar Alex Song.
     
    30
    Stoke sa ale na konci úvodnej polhodinky konečne dostáva do hry a začína väčšmi diktovať tempo. Po Mosesovej zrazenej strele ďalší roh pre Potters.
     
    28
    Po Arnautovičovej práci tu bol aspoň rohový kop pre Potters, Adamov center do šestnástky ale razantne odvrátil dobre hrajúci Collins.
     
    27
    Steven N´Zonzi nedokázal adresne prihrať Mosesovi, pred ktorým odkopával do bezpečia Carl Jenkinson.
     
    26
    Od Cresswellovho gólu zo siedmej minúty sme ale ďalšie zaujímavé okamžiky na jednej či druhej strane nevideli.
     
    25
    Stoke si zatiaľ drží jedenásťpercentnú prevahu v držaní lopty. V streľbe je ale podstatne aktívnejší West Ham, ktorý už zaslúžene i vedie.
     
    23
    Hammers sa znovu zahryzli do Hrnčiarov, no Alex Song na konci domáceho zovretia neprestrelil dobre postaveného N´Zonziho.
     
    21
    James Collins sa po dvadsiatich minútach stáva prvým potrestaným hráčom dnešného stretnutia, keď pri pravej postrannej čiare podrazil Whelana.
     
    21
    Funkciu hrotového útočníka plní Jonathan Walrers, ktorému zatiaľ chýba výraznejšia podpora od Arnautoviča či stredu poľa.
     
    20
    Hrnčiari akoby zatiaľ hľadali v šestnástke útočníka. Obaja hrotoví zakončovatelia Crouch a Diouf sedia na lavičke.
     
    19
    Marko Arnautovič nedokázal nadviazať na dobrú prácu Waltersa, ktorý sa pretiahol okolo Collinsa. City zostáva pri lopte vďaka Cameronovi.
     
    17
    West Ham je v úvode ďaleko aktívnejší a údernejší. Po vyše štvrťhodinke hry po zásluhe vedie Cresswellovým gólom 1:0.
     
    16
    Koyuaté pekne oklamal N´Zonziho, ktorého poslal na párok, no následne z dvadsiatich metrov mieril placírkou len do priestoru Asmira Begoviča.
     
    15
    Tentokrát ho na trávnik poslal Marko Arnautovič. Nemusím azda pripomínať, že Valencia sa len dnes vracia po zranení.
     
    14
    Enner Valencia sa v úvodnej štvrťhodinke stal terčom už tretieho či dokonca štvrtého nedovoleného zákroku Potters.
     
    13
    Hostia pokračovali rohovým kopom z ľavej stany, no dôrazný James Collins nepustil Wollscheida k adekvátnej koncovke.
     
    12
    Konečne nám smerom dopredu niečo ponúkli i hostia. Victor Moses na ľavej strane ihriska zamotal Jenkinsona, no následne poslal loptu len k Adriánovi.
     
    11
    Hammers teraz zaútočili i s ním na trávniku a práve Valencia sa tlačil k zrazenej prihrávke od Sakha. Asmir Begovič mal k lopte bližšie.
     
    9
    Stoke dostáva žiadúcu prestávku na upokojenie, keď sa na hracej ploche ocitol otrasený útočník Enner Valencia.
    Aaron CRESSWELL - 1:0
     
    7
    West Ham United dal gól!
    Mark Noble prekročil loptu AARONOVI CRESSWELLOVI, ktorý parádnou bombou nasadil korunu počiatočnému náporu Kladivárov. Po faule na Ennera Valenciu sa rozohrávalo približne z dvadsiatich metrov. Pri lopte stála spomínaná dvojica Noble a Cresswell, pričom prednosť dostal menej skúsený. Ľavý bek využil ponúknuté príležitosť na výbornú a na spôsob Davida Beckhama zakrútil loptu do strany gólmana Begoviča, ktorý už nedokázal adekvátne reagovať na zmenu trajektórie letu lopty. Guľaté čudo skončilo v ľavej šibenici, 1:0 pre West Ham United!
     
    6
    Zmeniť sa to bude môcť po priamom kope rozbehnutých zverencov Sama Allardycea. Dobrá parketa pre Kladivárov.
     
    4
    Kladivári ale začínajú stretnutie veľkým náporom, čím sú Potters značne zaskočení. Zatiaľ pokračujeme bez gólov.
     
    2
    West Ham vhupol do stretnutia pekne zostra a už po poldruha minútky hry sa mohol ujať expresne rýchleho vedenia. Rohový kop z ľavej strany rozohrával kapitán Hammers – Mark Noble. Anglický stredopoliar krútil loptu na vzdialenejšiu žrď, kde sa k zakončeniu pretlačil dôrazný Kouyaté. Silný Senegalčan pálil z pravého kraja malého vápna, no bránku halfvolejom tesne minul. Noble potom ešte posielal jeden center na hranicu šestnástky, odkiaľ zakončoval Diafra Sakho, no jeho podstatne menej nebezpečná koncovka smerovala mimo.
     
    1
    Stoke City v červeno-bielej pruhovanej kombinácii obstaralo úvodný výkop v Upton Parku. Kladivári vo vínovo-modrej sade v prvej časti sprava-doľava.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    West Ham United: Adrián – Jenkinson, W. Reid, Collins, Cresswell – A. Song – Kouyaté, Noble (C) – Downing – D. Sakho, E. Valencia
    Náhradníci: Jääskeläinen – Nolan, Jarvis, Nené, O´Brien, Amalfitano, C. Cole
    Manažér: Sam Allardyce (ENG)

    Stoke City FC: Begovič – Cameron, Wollscheid, Shawcross (C), M. Wilson – Whelan, N´Zonzi, Adam – Arnautovič, Walters, Moses
    Náhradníci: Butland – Bardsley, Pieters, Ireland, M. Diouf, Sidwell, Crouch
    Manažér: Mark Hughes (WAL)

    Rozhodca: Roger East – M. Scholes, R. West – K. Woolmer.
     
    Pot, slzy a krv 32. kola anglickej Premier League, vitajte v Upton Parku, kam pricestovali drsní Hrnčiari zo Stoke.

    Tabuľkové postavenie:

    9. West Ham: 11 – 9 – 11; skóre 41:39; body 42
    10. Stoke City: 12 – 6 – 13; skóre 35:39; body 42

    Forma:

    West Ham: R – P – P – P – V – P
    Stoke City: V – V – V – P – P – P

    Kladivári ešte v marci prekročili vlaňajšiu hranicu štyridsiatich bodov a rozhodne majú nakročené k najúspešnejšej sezóne od návratu medzi anglickú futbalovú smotánku. Napriek tomu sa neustále vynárajú špekulácie o tom, že budúci ročník už na lavičke United nebude sedieť Sam Allardyce.
    Fanúšikovia Irons totiž stále nedokážu prijať jeho štýl hry, ktorý je založený na veľkom množstve nakopávaných lôpt a nie vždy zdravej agresivite. Akoby sa svojim fanúšikom podriadili i hráči, ktorí v posledných týždňoch bodujú len zriedkavo.
    Štyri z posledných piatich ligových zápasov Kladivári prehrali, v posledných deviatich kolách triumfovali len raz (Sunderland 1:0).

    Hernú tvár svojho mužstva musel po príchode k Hrnčiarom pretransformovať i Mark Hughes, ktorému sa to podarilo tak na dvojku. Potters už hrajú rozhodne atraktívnejší futbal a konečne začali vyvážene bodovať i na ihriskách súperov, no Stoke City i naďalej trápia nevyrovnané výkony a absencia rozhodujúcej kvality v strede poľa.
    Preto zostáva strop možností Hrnčiarov nezmenený a síce skončiť v lepšom strede ligovej tabuľky. Ďalším problémom Potters je skutočnosť, že nedokážu zbierať body zo zápasov proti favoritom. V aktuálnom ročníku prehrali sedem z trinástich zápasov proti tímom hornej polovice ligovej tabuľky. Stoke sa dnes pokúsi vyhnúť štvrtej ligovej porážke v rade, ktorá by vyrovnala ich najhoršiu sériu v Premier League z februára 2012.

    Absencie:

    Domácim by sa dnes konečne mohol vrátiť ekvádorský útočník Enner Valencia, ktorého trápili problémy chodidlom.
    Do konca sezóny zostane vyradený iný zakončovateľ a síce Andy Carroll. To isté zrejme platí aj o stopérovi Jamesovi Tomkinsovi.

    Na druhej strane nachádzame ďalšie absencie v útočnej fáze. Dlhodobo sú a zrejme i zostanú Bojan Krkič a Peter Odemwingie.
    Poctivý pracant pre útok či krídelný priestor Jonathan Walters sa hlási späť do služby, rovnako tak aj stopér Marc Wilson.

    Môj tip: 1:1
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:00.

    Erik Farkaš

    Góly: 7. Cresswell – 90+5. Arnautovič

    Karty:   21. Collins (WHU), 80. Nolan (WHU), 86. C. Cole (WHU) – 73. Pieters (STK)


    West Ham United: Adrián – Jenkinson, W. Reid, Collins, Cresswell – A. Song – Kouyaté, Noble (C) – Downing – D. Sakho, E. Valencia
    Náhradníci: Jääskeläinen – Nolan, Jarvis, Nené, O´Brien, Amalfitano, C. Cole
    Manažér: Sam Allardyce (ENG)

    Stoke City FC: Begovič – Cameron, Wollscheid, Shawcross (C), M. Wilson – Whelan, N´Zonzi, Adam – Arnautovič, Walters, Moses
    Náhradníci: Butland – Bardsley, Pieters, Ireland, M. Diouf, Sidwell, Crouch
    Manažér: Mark Hughes (WAL)

    Rozhodca: Roger East – M. Scholes, R. West – K. Woolmer