Omsk – Vladivostok 4:3 (kon.) | Ufa – Barys 3:2 (kon.) | Čeljabinsk – Jekaterinburg 0:0 (odl.)
Jugra Chanty-Mansijsk – Metallurg Magnitogorsk 3:0 (kon.) | Soči – Čerepovec 3:2 (po pr.) | D. Moskva – Novgorod 5:3 (kon.)
Helsinki – Kazaň 2:4 (kon.) | Viťaz – A. Mytišči 2:1 (2:1 po s.n.) | Riga – Novosibirsk 2:3 (kon.)
HC Slovan – Novokuzneck 5:0 (kon.)
odložené
Traktor Čeljabinsk
0:0 (-:-, -:-, -:-)
Avtomobilist Jekaterinburg
Pondelok 01.12.2014, 15:00 • Ľadová Aréna Traktor, Čeljabinsk • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vážení priaznivci KHL, dnešné stretnutie Traktor Čeľjabinsk – Avtomobilisť Jekaterinburg je odložené pre vírusové ochorenie hráčov hostí. Za pochopenie ďakujeme a želáme príjemný zvyšok dňa. Veríme, že nášmu portálu Onlajny.eu zachováte i naďalej svoju priazeň. (13:53:08)
     
    Traktor Čeljabinsk – predminuloročný finalista Gagarinovho pohára. Hokejový klub datuje svoj vznik v roku 1947. Dvakrát menil svoj názov, terajší Traktor nesie od roku 1958. V KHL hráva klub od jej vzniku, postupne zaznamenal v jednotlivých ročníkoch 13., 15., 18. miesto. Vo štvrtom ročníku súťaže Traktor vyhral základnú časť súťaže s náskokom jedného bodu pred Petrohradom. V play – off vo finále Východnej konferencie však chlapci nestačili na Avangard Omsk a napokon zaznamenali krásne 3. miesto, čo bolo spolu s bronzovým stupienkom z rokov 1977, 1993 a 1994 najväčším úspechom klubu.

    No všetko sa to ešte zlepšilo v piatej sezóne KHL, vo finále Východnej konferencie nastúpil Traktor proti kazašskému Barys Astana. Prehrával už 1:3 na zápasy, v Astane šiel piaty zápas do predĺženia a v čase 79:52 Petri Kontiola natiahol sériu. Šiesty zápas Traktor vyhral 3:2, v tom rozhodujúcom siedmom bol stav nerozhodný 1:1, keď sa už-už zdalo, že zápas pôjde do predĺženia, v poslednej minúte zápasu, v čase 59:31, našiel Petri Kontiola výborného Andreja Kosticyna a ten sa postaral o fakt, že v celom Kazachstane zavládol obrovský smútok a v Čeljabinsku vytryskol gejzír radosti. Traktor vyhral Východnú konferenciu a o Gagarinov pohár si to rozdal s víťazom Západnej konferencie, Dinamom Moskva. Tam sa mu už husársky kúsok z finále Východnej konferencie nepodarilo zopakovať, aj keď bol scenár veľmi podobný. Dinamo viedlo v sérii 3:1 na zápasy a ten piaty sa hral v Moskve. Všetci očakávali korunováciu domácich, Traktor nastúpil do zápasu s odhodlaním – nemá čo stratiť a po prvej tretine viedol v Moskve 0:3. V druhej sa stiahol do defenzívy a po štyridsiatich minútach bolo 3:3. V čase 55:02 sa ale Andrej Kosticyn postaral, že Moskovčania ešte budú musieť vycestovať na východ do Čeljabinska. Šiesty zápas série šiel do predĺženia, Aleksej Cvetkov v čase 65:57 ukončil piaty ročník KHL, Gagarinov pohár obhájil tím Dinamo Moskva.

    V uplynulej sezóne sa Traktor do play-off nedostal a napokon zaznamenal v celkovom účtovaní 19. miesto.

    Čierno-bielo-červený klubový dres obliekajú hráči z Ruskej federácie, káder dopĺňa jeden hráč z USA a jeden z Kanady, dvaja hráči majú pas Českej republiky – Ján Bulis a Martin Růžička. Traktor hráva svoje domáce zápasy v Ľadovej aréne Traktor s kapacitou 7.500 divákov. Hlavným trénerom tímu je domáci lodivod Andrej Vasilievič Nikolišin.

    Jekaterinburg je s počtom obyvateľov 1.300.000 štvrtým najväčším mestom Ruskej federácie. Je hraničným mestom medzi Európou a Áziou, pričom polovica rozlohy mesta patrí Európe adruhá Ázii. História mesta siaha do roku 1680. V roku 1723 tu boli založené železiarne, a oblasť zakladatelia pomenovali po žene cára Petra Veľkého – Kataríny I. Mesto nieslo tento názov do roku 1924. V rokoch 1924 až 1991 nieslo názov Sverdlovsk. V júni 1918 obsadili mesto československé légie a na Michajlovskom cintoríne je postavený pamätník československým obetiam. Jekaterinburg je nielen administratívnym centrom Sverdlovskej oblasti a Uralského okruhu, ale predovšetkým mestom Univerzít a výskumných vojenský objektov. Predstavitelia zoskupenia BRICS sa na svojom prvom zakladajúcom oficiálnom summite stretli v júni 2009 práve v Jekaterinburgu.

    Avtomobilist Jekaterinburg, hokejový klub vznikol v roku 2006. Avtomobilist je účastníkom KHL od roku 2009, no v lige hráva len „druhé husle“ . V úvodnom ročníku sa síce borci prebojovali do play-off, no v prvom kole vypadli s hráčmi z Ufy a po sérii 1:3 na zápasy obsadili celkove 16. miesto. V ďalších troch ročníkoch skončil klub na 20. , 22. a 26. mieste. V uplynulej sezóne sa tím prebojoval do záverečnej fázy, no hneď v prvom kole play-off boli nad jeho sily hráči Barys Astana, Avtomobilist prehral všetky štyri zápasy a v súťaži skončil. Záverečné účtovanie vynieslo klub na 15. miesto, o stupienok vyššie ako v úvodnej sezóne.

    Červeno-čierny dres klubu obliekajú hráči z Ruskej federácie, káder je doplnený gólmanom z Českej republiky – Jakub Kovář, po jednom hráčovi majú zastúpenie Švédsko, Fínsko, Kanada a USA. Súčasným hlavným trénerom je domáci Anatolij Anatolievič Jemelin.

    V aktuálnej tabuľke KHL zaznamenal Traktor 36 bodov a k tomu potreboval odohrať 32 zápasov, Avtomobilist odohral o zápas viac a zaknihoval celkom 41 bodov. Tento zápas nemá favorita, očakáva sa tesné víťazstvo domácich.

    Srdečne Vás všetkých pozývam k sledovaniu ďalšieho duelu KHL, v Ľadovej aréne Traktor v Čeljabinsku sa predstaví Avtomobilist Jekaterinburg. Aj z tohto zápasu Vám v pondelok popoludní krátkymi písanými vstupmi sprostredkujeme aktuálne dianie na ľadovej ploche.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:00.

    Vladimír Korduliak

    Góly a asistencie:


    Traktor Čeljabinsk:
    Avtomobilist Jekaterinburg: