Barys – Jekaterinburg 3:2 (po pr.) | Metallurg Magnitogorsk – Vladivostok 3:1 (kon.) | Ufa – Novgorod 1:3 (kon.)
D. Moskva – Jaroslavľ 2:1 (kon.) | Petrohrad – CSKA Moskva 5:1 (kon.) | Kazaň – Novosibirsk 1:3 (kon.)
Doneck – Riga 3:1 (kon.) | Lev – Záhreb 5:2 (kon.)
koniec
Ak Bars Kazaň
1:3 (1:0, 0:3, 0:0)
HC Sibir Novosibirsk
Sobota 08.03.2014, 14:00Play-off KHL
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 14:00.
     
    Dnešným dňom začína play-off Kontinentálnej hokejovej ligy aj pre východnú konferenciu. V tomto prenose sa budeme venovať súboju v tejto konferencii tretieho tímu po základnej časti, ktorý na svojom ľade privíta Sibir Novosibirsk. AK Bars Kazaň dokázala v 54 zápasoch nazbierať rovnú stovku bodov, čo je hneď po Metalurgu najviac na "východe", do rebríčka pre play-off sa však pred ňu dostala Barys Astana ako víťaz Černyševovej divízie.
     
    Favoritom duelu je v dnešnom zápase domáca Kazaň, tá sa bude spoliehať hlavne na svoje útočné esá. Do trojice top útočníkov patria Alex Burmitsov (10+27), Tim Stapleton (16+17) a Kiril Petrov (15+29), ďalším výrazným ťahúňom je Alexej Tereščenko (10+15), ktorý vynechal 7 zápasov, no tento skúsený 34-ročný center bude patriť k oporám svojho tímu.
     
    Po základnej časti delilo týchto súperov 13 bodov, Sibir Novosibirsk teda dokázal pozbierať 87, čo zabezpečilo tomuto severskému tímu rekordné postavenie zaručujúce play-off. Hlavnými strojcami úspechu boli brankár Mikko Koskinen (93,9% úspešnosť zákrokov) a útočný trojlístok Jori Lehtera (12+32), Jonas Enlund (19+14) a Dmitry Kugryšev (15+15).
     
    Keď vezmeme na vedomie, že v základnej časti odohrali dva vyrovnané zápasy (2:0, 1:2sn), môžeme sa tešiť na súboj dvoch celkov s ambíciou postúpiť do ďalšej fázy vyraďovacích bojov druhej najlepšej hokejovej ligy na svete.
     
    Úvodné zostavy:

    AK Bars Kazaň: Barulin (Garipov) – Nikulin, Kornejev, Heshka, Medvedev, Zacharčuk, Belov, Jarullin – Tereščenko, Petružálek, Petrov – Stapleton, Pesonen, Burmistrov – Varnakov, Svitov, Milovzorov – Bodrov, Obuchov, Tkačjov.

    HK Sibir Novosibirsk: Koskinen (Bespalov) – Lekomcev, Hrabal, Kutuzov, Alexejev, Martynov, Belov, Ožiganov – Lehterä, Monja, Enlund – Kugryšev, Koskiranta, Kopejkin – Gubin, Sannikov, Šumakov – Romanov, Kvartalnov, Ignatuškin – Butuzov.

    Rozhodca: Ronn, Karabanov – Šichanov, Michel.
     
    Tímy už sú nastúpené na modrých čiarach a arénou znie ruská hymna, čo je znakom blízkeho úvodného buly.
     
    Na rad sa dostala aj hymna Tatarstanu, popri dvíhajúcej sa peknej vlajke.
     
    Všetko je pripravené na puk v hre.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:30
    Domáci hneď v úvode natlačení pred Koskinenovu bránku, k zakončeniu sa však nedostali a puk si musia prevziať znovu za vlastnou bránkou.
     
    01:00
    Aktívny forčeking Sibiru núti aj obrancov druhej formácie domácich čakať za Barulinom na vhodnú príležitosť na rozohrávku.
     
    01:30
    Aktívne korčuľovanie Novosibirsku robí značné problémy v rozohrávke domácich, puk však stále na ich hokejkách.
     
    02:30
    Konečne podarená kolmica Kazane, v situácii dvoch proti jednému sa však Petružálek s prihrávkou na Tereščenka unáhlil.
     
    04:00
    Prvý zákrok Koskinena v tomto stretnutí, preveril ho Pesonen bombou od modrej čiary.
     
    04:30
    Aktivita stále na strane domácich, v ďalšej akcii ich tretia formácia, Svitov neprihral presne.
     
    05:00
    Puk stále na hokejkách Kazane, domáci diváci sledujú tlak na Koskinenovu bránku.
     
    05:41
    Vjačeslav Belov vylúčený za nedovolené bránenie, čo môže len podporiť prevahu, v ktorej domáci zvierajú súpera.
     
    06:15
    Petružálek sa dostal do úzkych na modrej čiare, puk aspoň vyslal na Koskinena, ktorý si s ním poradil v zákroku lapačkou.
     
    08:28
    Bars Kazaň dala gól!
    Krásna kolmica od Nikolaja Belova na na MICHAILA VARNAKOVA, ktorý v samostatnom nájazde vycvičil Alexejeva Koskinena blafákom do pravej strany – puk mu zasúval medzi betóny. Asistencie: Nikolai Belov, Stepan Zacharčuk.
     
    09:00
    Domáci sa síce vážnejšie nepresadili v presilovke, no keď už sa obrana Sibiru chystala otriasť z veľkého tlaku, prišiel úder a podľa doterajšieho priebehu to budú mať hostia v doháňaní straty veľmi ťažké.
     
    10:00
    Dmitry Kugryšev sa dostával po pravej strane do zakončenia, no Barulinovi stačilo zostať v základnom postoji a prikryť puk na hrudi.
     
    11:00
    Ďalšia strela priamo do Barulinovej lapačky, tentoraz to z veľkej vzdialenosti vyskúšal Gubin a získal tak aspoň vhadzovanie v útočnom pásme.
     
    11:20
    Hostia však o pásmo prichádzajú prehratým buly. Marynovovi sa ho prinavrátiť nepodarilo, jeho puk však končí tečovaný na ochrannej sieti.
     
    12:00
    Buly pred Barulinom však opäť pre Kazaň, nepresná rozohrávka jej štvrtej formácie však vracia hru do ich obranného pásma.
     
    12:10
    Zacharčuk sa poľahky dostal do útočného pásma a proti presile zvolil strelu spoza obrancu, pred reklamnou prestávkou tak získal pre zmenu vhadzovanie pred Koskinenom, ktorý puk poľahky podržal v náručí.
     
    12:25
    Kopeikin nahadzuje puk do útočného pásma, Nikulin s Petrovom však pri mantineloch dominujú a nedovoľujú hosťom usadiť sa v pásme.
     
    13:05
    Šumakovov pokus z pravej strany Barulin neprikryl, a tak mohol skúšať dorážať Sannikov, domáca obrana ale pristúpila dostatočne razantne a tak mal ich brankár zrazu dosť času na opravný zákrok.
     
    14:05
    Keď je na ľade prvý útok domácich, hneď je to cítiť, hra sa okamžite presunie pred Koskinena. Tentokrát mali hostia šťastie, že sa k nim puk šťastne odrazil a môžu založiť útok.
     
    15:06
    Vylúčený Obuchov za hrubosť. Pri mantineli nechal v súboji ruky trochu vyššie ako je povolené a dáva tak šancu hosťom k presilovej hre.
     
    15:25
    Fantasticky to teraz urobil Kirill Petrov, puk vyviezol až za Koskinena a hodné sekundy ho nikomu nepožičal.
     
    15:55
    Novosibirsk už nasťahovaný v útočnom pásme, po Kutuzovovej prihrávke pálil zrejme Alexejev, arénou zaznel náraz puku na Barulinov ľavý betón.
     
    17:00
    Ďalšie snahy hostí už sú prerušené umnou obrannou hrou domácich, ktorí sa ubránia.
     
    17:20
    Hra je navyše prerušená po nepresnej rozohrávke Sibiru, domáci sa tak môžu sformovať a to v útočnom pásme.
     
    17:35
    Novosibirsk však nehodlá opustiť útočné snahy, po buly sa snaží okamžite dostať pred Barulina. Slepé nakorčuľovanie však končí len ako mucha na skle – na zadnom mantineli.
     
    18:30
    Naopak domáci útočia podstatne komplexnejšie, ak by Sibir čo i len trochu viac otvoril hru, dopadne to presne ako pri prvom inkasovanom góle.
     
    19:00
    Závar pred Koskinenom! Puk sa odrazil na Pesonena, ktorému ale puk ideálne nesadol a poslal ho len mimo klietku hosťujúceho brankára.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Ďalšia tretina sa začne približne o 14:50. V tej prvej sme videli dominanciu domácich, v úvode korunovanú gólom po úniku Varnakova (9.), následne sa k slovu dostali i hostia z Novosibirsku, vážnejšie však Barulina ohroziť nedokázali, o čom svedčí aj kvantitatívny pomer striel (7-6).
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:25
    Úvod druhej tretiny sa nesie v duchu úvodu celého stretnutia, puk sviští z jednej hokejky hráčov Kazane v zelenom k druhej, hostia sa opäť oslobodzujú len vyhodeným pukom.
     
    20:50
    Buly pred Koskinenom pre zmenu v réžii hostí, Koskiranta sa dostal i cez stredné pásmo, jeho druhá formácia sa ale v pásme usadiť nedokázala.
     
    21:27
    Novosibirsk dal gól!
    Druhý pokus tejto formácie už bol úspešný, spomínaný JARNO KOSKIRANTA sa dokázal presadiť po vynikajúcej práci Dmytrya Kugryševa. Tomuto útočníkovi dali domáci priveľa priestoru, nakorčuľoval si po pravej strane až na úroveň bránkovej čiary a poslal presný pas na bekhend zakončujúceho Fína. Asistencia: Dmitry Kugryšev.
     
    22:34
    Domáci sa snažia o znovunavrátenie náskoku, aktivitou získavajú presilovú hru, Butuzov si totiž pri mantineli vyšliapol na súpera nedovolene – 2 minúty dostáva za nebezpečnú hru vysokou hokejkou.
     
    23:32
    Ďalší vylúčený Novosibirčan! Jegor Martynov si pôjde odsedieť podrazenie a domáci tak majú ideálnu príležitosť chopiť sa opäť náskoku.
     
    24:00
    Kazani sa darí zvierať súpera pred Koskinenom, nikto ale nechce na seba zobrať zodpovednosť a bez zakončenia gól padnúť nemôže.
     
    24:30
    Butuzov sa vracia na ľad, domáci nevyužili presilovku o dvoch hráčov, i keď stále zostávajú v útočnom pásme.
     
    25:40
    Ani faul Martynova nebol potrestaný a povzbudení hostia sa hotujú útočiť! Toto môže vyjsť hráčov Kazane ešte draho.
     
    26:09
    Podrazenie tentoraz na druhej strane, Zacharčukov súper vyletel po zákroku vysoko do vzduchu a dve minúty odohrajú v presilovke hostia.
     
    27:00
    Monja vyskúšal vyslať puk švihom z ľavej strany, od obrancov dostal dosť priestoru a času, Barulin bol však pozorný, na svojom mieste a na rozdiel od spoluhráčov neuvoľnil dostatok priestoru priechodu puku.
     
    28:18
    Novosibirsk dal gól!
    Jori Lehterä povozil puk po útočnom pásme a jeho prihrávku sa rozhodol IGOR OŽIGANOV vyslať na Konstantina Barulina. To, že puk brankárovi domácich prešiel cez lapačku svedčí o tom, že sa rozhodol správne a črtá sa veľké prekvapenie. Asistencia: Jori Lehterä.
     
    29:00
    Domáci sa snažia ukázať svojim priaznivcom, že tento gól bol iba náhodný, pri nepriaznivom stave sa však môže ich psychika veľmi ľahko nalomiť.
     
    30:00
    Sibir sa sústreďuje na pozornú defenzívu. Hostia určite nebudú chcieť prísť o vytúžený náskok.
     
    31:15
    Šumakovovo sekanie zbytočne oslabuje hostí, Kazaň určite vrhne sily do útoku na vyrovnanie.
     
    31:30
    Delovka od modrej, Nikulinova strela končí len na Koskinenovi.
     
    32:00
    Aj ďalší pokus zastavuje telom hosťujúci brankár, Petrov si pozíciu chvíľu pripravoval, na pravej strane tak nebol jeho švih žiadnym prekvapením a Koskinen situáciu perfektne videl.
     
    32:30
    Novosibirsku sa síce nedarí vymaniť spod tlaku, ich istotou je ale Koskinen, ktorý marí všetky snahy domácich.
     
    33:15
    Ani závar medzi kruhmi, keď sa puk nedostal po strele od modrej až na Koskinena nekončí úspešne pre domácich. Obetavá hra Sibiru prináša svoje ovocie a len dokumentuje aké ťažké to bude Kazaň mať v ďalšom priebehu.
     
    33:33
    Vylúčenie na druhej strane! Zbytočné hákovanie Svitova dostáva na koňa hostí.
     
    34:30
    Barulin síce zatiaľ nemal veľa práce, presúva sa len pri zazeraní na puk, o ktorý sa bojuje pri mantineloch. Dôležité však je, že sa hostia držia v útočnom pásme a neopúšťajú myšlienky na ďalší gól.
     
    36:32
    Novosibirsk dal gól!
    Po dominancii Kazane v úvode stretnutia by len málokto povedal, že v závere druhej tretiny bude vyhrávať Sibir o dva góly. Do reality to však uvádza OLEG GUBIN, ktorý dokončil neúspešný ťah Stepana Zacharčuka na bránku. Jeho spoluhráč bol síce od puku odstavený, no Konstantin Barulin bol vykorčuľovaný z bránky a tak nechránený Gubin mohol využiť jeho zlé postavenie strelou cez vyrážačku. Asistencia: Sergej Šumakov.
     
    37:00
    Domáci evidentne zaskočení, diváci síce neprestávajú hnať Kazaň dopredu, Sibir je však pri chuti a na ľade teraz dáva hráčom v zelenom zabrať.
     
    38:07
    Medvedev odchádza pykať na trestnú lavicu za držanie a bude sa modliť, aby jeho tím neinkasoval štvrtý gól.
     
    38:40
    Koskiranta zaviezol puk do pásma, hostia sú rozostavení, ale do zakončenia sa netlačia. Puk im zobral Petrov a vyviezol ho až ku Koskinenovi.
     
    39:20
    Rozohrávka hostí spoza bránky, ich tretia formácia sa cez útočnú modrú neprebila.
     
    39:40
    Ani druhý útok potrebné pozície nepriniesol, puk smeruje za Koskinena.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Ďalšia tretina sa začne približne o 15:42. Vývoj zápasu sľubuje dramatické vyvrcholenie, hostia totiž dokonale využili pochybenia súpera a v prostrednej časti sa tromi strelenými gólmi (22. Koskiranta, 29. Ožiganov, 37. Gubin) dostali do dvojgólového vedenia. V závere druhej tretiny bolo z tribún počuť aj piskot na domácich hráčov, tým však snahu nemožno uprieť, mrzieť ich však môže hlavne nevyužitá presilovka o dvoch hráčov.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:20
    Snaha domácich o nahodenie puku bez úspechu, naopak na druhej strane sa snažil Enlund zasúvať puk po tom, čo ho Barulin nedokázal pokryť!
     
    40:56
    Sibir pozorne bráni svoju modrú čiaru, teraz to však s dôrazom prehnal Koskiranta a pôjde za držanie pykať na trestnú lavicu. Lepšiu možnosť v úvode si Kazaň nemohla želať.
     
    41:30
    Pri presilovke sa ale budú musieť snažiť viac, pri zadnom mantineli totiž prišli o puk a budú musieť začať znovu za Barulinom.
     
    42:15
    Petrov vo výbornej streleckej pozícii! Keď už to nešlo usadením sa v pásme, zvolila Kazaň taktiku rýchleho vysúvania, Petrov tak dostal prihrávku až na modrú čiaru, jeho rýchla strela však úspech nepriniesla.
     
    43:10
    Opäť sa minca obracia, na trestnú lavicu si totiž sadá Zacharčuk za podrazenie a na nápor sa bude musieť pre zmenu pripraviť Barulin.
     
    43:30
    Sibiru sa ale podobne nedarí usadiť v útočnom pásme a s rozohrávkou pomáhajú obrancovia.
     
    44:09
    Vylúčenia sa začínajú neúmerne množiť, Monja krúti hlavou po jeho vylúčení za nedovolené bránenie. Hra sa nám tak na chvíľu vyrovná.
     
    45:00
    Kazaň začína svoju skrátenú presilovku dobrým nástupom do útočného pásma.
     
    45:30
    Petružálkov dobrý pokus zo strednej vzdialenosti, jeden z hráčov odchádza na striedačku krívajúci, hra je však prerušená, puk v bezpečí.
     
    46:20
    Stapleton mohol využiť rozhodenie Koskinena, nenamieril však presne a hostia tak stále vedú prekvapivo o dva góly.
     
    46:30
    Hostia sa ubránili a minútu po minúte stúpajú ich šance na úspech v tomto stretnutí.
     
    47:04
    Nervozita domácich hráčov sa stupňuje, Hrabal končí na ľade po nepeknom zákroku Svitova zozadu. K dvom minútam automaticky dostáva osobný trest 10 minút a bude tak svojmu tímu chýbať v kritickom čase.
     
    47:30
    Hostia sa budú snažiť využiť ponúknutú príležitosť a okrem cenného času možno streliť aj poisťujúci gól.
     
    48:00
    Hostia bezpečne držia puk na hokejkách, aj keď sa im nedarí natlačiť do streleckých pozícií.
     
    49:00
    Presilovka využitá nebude, napriek tomu stúpajú šance Sibiru na úspech, do útoku sa teraz musia tlačiť domáci.
     
    51:00
    Piskot z domácich tribún, Petružálek sa vyčítavo pozerá na rozhodcu, ktorý jeho ťah zastavil ofsajdovým verdiktom.
     
    50:56
    Monja sa dostal k bekhendovému zakončeniu, bolo to však už po odpískaní, Enlund totiž odchádza na trestnú lavicu za nedovolené bránenie v hre.
     
    52:00
    Koskiranta s bolestivou grimasou odchádza na striedačku, určite však zožne pochvalu, aj vďaka jeho obetavosti totiž domáci stále strádajú pri zakončení. Pre puk sa musia ponáhľať k svojmu brankárovi.
     
    53:00
    Presilová hra domácich zostáva nevyužitá, Sibir sa tak dobrou obrannou hrou opäť priblížil k prvému víťazstvu v sérii. Puk majú teraz navyše na hokejkách jeho hráči.
     
    54:00
    Pred Koskinenom sa to len hemží zelenými dresmi domácich, gólman Sibiru však drží svoj tím v dvojgólovom náskoku.
     
    54:30
    Dmitrij Monja sa ocitol na ľade a pýta si vylúčenie, jeho tím bude s blížiacim sa koncom hľadať akékoľvek techniky k udržaniu náskoku.
     
    56:47
    Vyhodený puk z obranného pásma Sibiru svedčí o stupňujúcom sa tlaku domácich. Zakázané uvoľnenie dáva príležitosť pre time-out hosťujúceho tímu.
     
    57:00
    Znovu sa hrá, puk v strednom pásme a hráči v bielom sformovaní, pripravení na obranu modrej čiary.
     
    57:30
    Nahodeným pukom sa Kazaň len na chvíľu dostala do útočného pásma, odpálený puk ich oň ale rýchlo pripravuje.
     
    57:58
    Ďalší vyhodený puk zachytil útočiaci Novosibirčan za modrou čiarou, hra je tak prerušená pre postavenie mimo hru.
     
    58:00
    Podpora od domácich fanúšikov sa stupňuje a hráči Kazane sa o to viac snažia usadiť v útočnom pásme.
     
    58:30
    Bránka Kazane je prázdna. Za Koskinenom zvoní žŕdka, príklep Medvedeva od modrej čiary bol mienený na teč, hosťujúci gólman mal ale zakrytý výhľad a tak ho zachránilo šťastie, či dobre postavená bránka.
     
    Time-out tentoraz vyberá tréner Kazane a je už nútený staviť všetko na jednu kartu.
     
    58:50
    Vhadzovanie v útočnom pásme domácich pomáha hráčom, ktorí sa snažia o kontaktný gól.
     
    59:20
    Petrov rezolútne odstavený od možnej dorážky po strele Nikulina od modrej čiary. Času je málo a po tejto neúspešnej akcii zrejme na vyrovnanie nebude stačiť.
     
    59:48
    Novosibirsk síce zatvorený vo svojom pásme, Koskinen ale prerušil hru dobrým zákrokom a bude tak zrejme hlavným hrdinom víťazného ťaženia v Kazani.
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    V Kazani sme sa dočkali prekvapenia na úkor domáceho favorita. Priebeh prvej tretiny tomu absolútne nenasvedčoval a po jej vývoji by len málokto veril hosťom z Novosibirsku. Tí sa ale cez prestávku otriasli, v druhej tretine sa im podarilo využiť zaváhania v obrane súpera a dvojgólový náskok už napriek veľkému tlaku v tretej tretine z rúk nepustili.
     
    Záverečné štatistiky:
    Strely na bránku: 25-22.
    Vyhraté buly: 41-24.
    Vylúčenia na 2 minúty: 6-7.
    Vylúčenia na 10 minút: 1:0.
    Bloky: 6-14.
    Hity: 19-8. (16:33:02)

    Marián Handzuš

    Góly a asistencie: 9. Varnakov (Belov) – 22. Koskiranta (Kugryshev), 29. Ožiganov (Lehterä), 37. Gubin


    Ak Bars Kazaň: Barulin (Garipov) – Nikulin, Kornejev, Heshka, Medvedev, Zacharčuk, Belov, Jarullin – Tereščenko, Petružálek, Petrov – Stapleton, Pesonen, Burmistrov – Varnakov, Svitov, Milovzorov – Bodrov, Obuchov, Tkačjov.
    HC Sibir Novosibirsk: Koskinen (Bespalov) – Lekomcev, Hrabal, Kutuzov, Alexejev, Martynov, Belov, Ožiganov – Lehterä, Monja, Enlund – Kugryšev, Koskiranta, Kopejkin – Gubin, Sannikov, Šumakov – Romanov, Kvartalnov, Ignatuškin – Butuzov.

    Rozhodca: Ronn, Karabanov – Šichanov, Michel