Mainz – Stuttgart 3:2 (kon.) | Schalke – Hamburger 3:3 (kon.)
koniec
1. FSV Mainz 05
3:2 (1:1)
VfB Stuttgart
Nedeľa 11.08.2013, 15:30 • Coface Arena • Nemecká Bundesliga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 15:30.
     
    Pekné nedeľné popoludnie Vám prajem a po dlhšom čase Vás vítam pri zápase najvyššej nemeckej Bundesligy. Dnes je na programe dohrávka prvého kola, svoje sily si zmerajú 1. FSV Mainz 05 a VfB Stuttgart.

    1. FSV Mainz 05

    V poslednej sezóne sa Mainz 05 umiestnil až na 13. priečke v tabuľke, tak ako aj rok predtým. Vedenie môže len nostalgicky spomínať na sezónu 2010-2011 keď tento klub dosiahol zatiaľ svoje najlepšie umiestnenie a to 5. miesto v tabuľke. Počas leta do tímu pribudla obranná posila z FC Bazilej a to Kórejčan Joo-Ho Park, ďalej útočník Dani Schahin z Düsseldorfu. Z tímu sa však porúčal maďarský útočník Ádám Szalai, či obranca Jan Kirchhoff.

    VfB Stuttgart

    Dnešný súper Mainzu – Stuttgart na tom v poslednej sezóne nebol o nič lepšie. V hodnotení skončil na 12. mieste, získal však získal miestenku v 3. predkole Európskej Ligy UEFA, v ktorom vyradil Botev Plovdiv a tak si zahrá v play-off o miestenku v skupinovej fáze. Stuttgart sa cez leto posilnil najmä príchodom Nóra Mohammeda Abdellaoueho z Hannoveru.
     
    Čo sa týka vzájomnej bilancie dnešných súperov, tá je pomerne vyrovnaná. V posledných piatich zápasoch sme videli po dve víťazstvá na každej strane a naposledy sa zápas skončil remízou v Stuttgarte 2:2.
     
    Aj preto niesu kurzy na jednotlivé výsledky zápasu až tak priepastne rozdielne. Na víťazstvo domáceho tímu sa kurz pohybuje okolo hodnoty 2,3n na remízu 3,25 a na výhru Stuttgartu 2,88.
     
    Úvodné zostavy:

    1. FSV Mainz 05: Müller – Joo-Ho Park, Noveski, Svensson, Pospěch – Baumgartlinger, Geis – Müller, Zimling, Okazaki – Polter

    VfB Stuttgart: Ulreich – Sakai, Röcker, Taşçı, Schwaab – Leitner, Gentner – Traoré, Harnik, Boka – Ibišević

    Rozhodca: Meyer – Willenborg, Bornhorst.
     
    Hráči obidvoch tímov sa už pobrali zo svojich šatní, hráči Mainzu dnes nastúpia v tradičných červeno-bielych dresoch, hostia budú hrať v čiernom.
     
    Čakáme už len na hlavného rozhodcu Meyera, čoskoro sa dnešný zápas oficiálne začne.
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    1
    Úvodnej rozohrávky sa zhostili hostia, ihneď po nej sa po ľavej strane snažil o útoku prejsť Traoré, v polovici ihriska však stroskotal.
     
    2
    Po viacerých odrazeniach sa lopta dostala až k domácemu brankárovi, ktorý posielal svojich spoluhráčov vpred nakopávanou loptou, tým sa ale vpredu nepodarilo nič vymyslieť.
     
    3
    Na opačnej strane sa do kontry okamžite pustil Ibišević, peknou pätičkou našiel na hranici šestnástky Traorého, ktorý vypálil, avšak jeho strela letela vysoko.
     
    4
    Na štadióne panuje, ako to už v Nemecku býva perfektná atmosféra, domáci priaznivci mohutne ženú svojich miláčikov vpred.
     
    5
    Aktívnejším dojmom ale po piatich minútach zatiaľ pôsobia hostia, k vážnejšej akcii sa zatiaľ nedostali, sú ale pohyblivejší a konštruktívnejší.
     
    6
    Útočnú snahu Stuttgartu teraz zastavil útočný faul Ibiševića, ktorý si následne niečo vysvetľoval s protihráčom, konflikt musel kludniť až rozhodca.
     
    7
    Po pravej strane si loptu potiahol Harnik, z takmer rohovej zastávky posielal prihrávku po zemi na Ibiševića, tomu sa lopta zaplietla medzi nohy, následne ešte Traoré centroval do šestnástky, domáci obranca ale situáciu vyriešil s prehľadom.
     
    8
    Stuttgart tak získal rohový kop, využiť sa mu ho ale nepodarilo.
     
    9
    Na opačnej strane dobre zakombinovali domáci, nakoniec zakončoval Polter, ktorý sa snažil zakončil v páde po strieľanej prihrávke, avšak tá bola príliš prudká a tak lopta letí mimo hracej plochy.
     
    11
    Opäť spolupráca Zimling, Polter. Zimling dostal prihrávku na pravé krídlo, prihrávkou po zemi hľadal nabiehajúceho si Poltera, toho si ale postrážil obranca hostí. Súboj nakoniec skončil pádom obidvoch hráčov, Polter si pýta pokutový kop, ten však rozhodca Meyer odmieta dať. Mainz tak získa aspoň rohový kop.
     
    12
    Po rohovom kope prišlo zakončenie hlavou, avšak mimo bránu.
     
    13
    Pomaly, ale isto preberajú domáci hráči iniciatívu a tlačia sa čoraz viac dopredu.
     
    14
    Mainz dal gól! A to potvrdzuje NICOLAI MÜLLER, ktorý si krásnym sólom od polovice ihriska dokázal urobiť priestor, prešiel cez dvoch brániacich hráčov a brankárovi Ulreichovi nedal šancu! 1:0.
     
    15
    Okamžite po rozohrávke vidíme snahu hostí o vyrovnanie, tlačia sa pred bránu Mainzu a taktiež sú nebezpeční.
     
    16
    Stuttgart dal gól! A je vyrovnané! Vedenie domáceho tímu netrvalo dlhšie ako 2 minúty! Po centri z pravej strany, takmer od rohovej zastávky sa k zakončeniu dostal VEDAD IBIŠEVIĆ, ktorý s prehľadom prekonáva brankára Müllera a vyrovnáva tak skóre!
     
    18
    Tak toto sú hektické minúty, hra sa prelieva z jednej strany na druhú, sledujeme atraktívny futbal, s rýchlymi prechodmi do útoku.
     
    19
    Domáci po ďalšej útočnej snahe získavajú druhý rohový kop v zápase. Situáciu v šestnástky odkopom riešil Boka.
     
    20
    Ale ešte predtým prichádza prvé striedanie v zápase, zrejme pre zranenie nebude môcť pokračovať Taşçı, na ktorého miesto prichádza Rausch.
     
    21
    Po rohovom kope si na letiacu loptu nabiehalo viacero hráčov v červenom, Ulreich však loptu s prehľadom chytá do rukavíc.
     
    22
    Hra sa nám trošku ukludnila, hráči by zrejme nevydržali dlho hrať v takom tempe ako za posledné minúty.
     
    23
    Müller sa po krídle snažil prejsť cez obranu súpera, na čiare ale loptu stráca, hostia získavajú vhadzovanie.
     
    24
    Hostia nemôžu pokračovať v rozvíjaní akcie, nakoľko v polovici hracej plochy prišiel dosť zbytočný faul Ibiševića, domáci tak znova získavajú loptu.
     
    25
    Podobná situácia ako pred chvíľou, ale s opačným zastúpením nastala v 25. minúte keď na poliacej čiare Baumgartlinger nepekne fauloval striedajúceho Rauscha.
     
    26
    Z ničoho nič sa na hranici šestnástky ocitol Ibišević, ktorý sa snažil prekvapiť domáceho brankára strelou po zemi, jeho pokus Müller vytlačil na roh.
     
    27
    Z toho ale nakoniec nič nebolo a tak si po chvíli mohol Müller vydýchnuť, nakoľko už držal loptu vo svojom náručí.
     
    28
    Ďalšia nakopávaná lopta priletela do šestnástky Mainzu, Müller ju bez väčších problémov chytil, avšak pri výskoku sa zrazil s Noveskim, našťastie ani jeden z hráčov sa nezranil.
     
    29
    Obrovskú príležitosť na poslanie svojho tímu do vedenia mal teraz Polter! Po ľavej strane si loptu potiahol Park, ten prihral na hranicu šestnástky Müllerovi, ktorý na seba naviazal až trojicu obrancov a dokázal prihrať nikým nebránenému Polterovi, ktorý však z bezprostrednej vzdialenosti triafa iba brankára Ulreicha.
     
    30
    Môžeme povedať, že Ulreich teraz zázračne zachránil svoj tím od takmer jasného gólu.
     
    31
    Domáci stupňujú tlak, cez šestnástku Stuttgartu lieta jeden center za druhým a hostia majú čo robiť aby sa ubránili.
     
    32
    Ďalšiu obrovskú príležitosť mal Okazaki, ktorý vypálil bombu z hranice šestnástky, ale Ulreich, opäť skvele zasiahol a vyráža loptu pred seba. Treba však poznamenať, že práve po nepresnej rozohrávke brankára hostí vznikla táto príležitosť pre Mainz.
     
    33
    Hra stále pokračuje na polovici Stuttgartu, hostia sa k šestnástke súpera dostávajú len sporadicky, a aj to bez zakončenia smerom na bránu Müllera.
     
    34
    Ale ani domáci sa už do takých veľkých príležitostí nedostávajú.
     
    36
    Možno teraz, po nepeknom faule získavajú domáci hráči veľmi výhodnú pozíciu pre priamy kop, približne 20 metrov od brány hostí.
     
    36
    Ulreich navyše za protesty získava prvú žltú kartu v zápase.
     
    37
    Prudká strela na bránu stroskotala na obrannom múre, domáci sa ešte snažili o center do šestnástky, útočník v červenom, bol už ale v ofsajde.
     
    38
    Na opačnej strane si nepekne počínal Park, ktorý škaredo nakopol protihráča, štandardtku tak získajú aj hostia, avšak z oveľa menej výhodnej pozície.
     
    39
    Müller celú situáciu rieši s kľudom, po centri končí lopta v jeho náruči.
     
    40
    Hráči Mainzu sa okamžite snažili o protiútok, celú útočnú akciu ale zastavil faul Boky pri hlavičkovom súboji.
     
    41
    Domácim sa už nepodarilo dostať sa k súperovej šestnástke a tak sa hra znova presunula do stredu ihriska.
     
    42
    Na opačnej strane sa brankára snažil prekvapiť Traoré, jeho strela z veľkej diaľky ale míňa domácu bránu.
     
    43
    Čas prvého polčasu nám pomaly ubieha, domáci sa ale ešte stále snažia o útok, v okolí šestnástky Stuttgartu boli zastavení a tak sa zdá, že do šatne sa hráči odoberú za nerozhodného stavu.
     
    44
    Lopta teraz niekoľkokrát preletela z jednej strany ihriska na druhú, zahrať si tak môžu aj brankári oboch tímov.
     
    45
    Beží nám posledná minúta riadnej hracej doby v prvom polčase, uvidíme koľko minút sa bude nadstavovať nad rámec riadnej hracej doby.
     
    45
    Tak nakoniec to budú 2 minúty navyše.
     
    45+1
    Park sa ešte snažil niečo vymyslieť pred súperovou šestnástkou, pomohol si faulom a tak o loptu prichádza.
     
    45+2
    Prvá polovica stretnutia sa už len dohráva, ani jeden z tímov sa už netlačí vpred, už nám bežia posledné sekundy nadstavenia.
     
    Prvý polčas skončil.
     
    Prvý polčas teda skončil za nerozhodného stavu 1:1. Skóre otvoril v 14. minúte Müller, domáci sa ale dlho z vedenia netešili, už o 2 minúty neskôr pohotovo odpovedal Ibišević. Uvidíme čo nám prinesie druhá polovica stretnutia, ktorá začína zhruba o 16:33.
     
    Hráči dnes po druhý raz opúšťajú svoje šatne a už o malú chvíľu sa začne druhý polčas.
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    46
    Hneď na úvod druhej polovice zápasu sršia hostia aktivitou, z väčšej diaľky pálil Gentner, jeho strele ale chýbalo nielen umiestnenie ale aj razancia a tak domáci brankár bez problémov chytá.
     
    46
    Domáci okamžite vyrazili do protiútoku, Röcker útok zastavil veľmi nepekným faulom, za čo vidí žltú kartu.
     
    47
    Hráči Mainzu zatiaľ postupujú opatrne, s rozohrávkou vyčkávajú na vlastnej polovici ihriska, nikam sa nenáhlia.
     
    48
    Geis sa dostal až k šestnástke, o loptu následne prišiel, obrana Stuttgartu si tak úlohu splnila.
     
    49
    Hra aj naďalej pokračuje na polovici hostí, z diaľky teraz vypálil pekne točený projektil Pospěch, jeho strela ale nebola najrazantnejšia a tak loptu chytá Ulreich.
     
    51
    Práve tento hráč práve utrpel nepekné nakopnutie do citlivých partii od Leitnera, za čo dotyčný vidí kartu žltej farby.
     
    52
    Po štandardnej situácii prišiel hvizd rozhodcu, ktorý oznamuje postavenie mimo hry domáceho hráča.
     
    53
    Hráči Mainzu sa dostávajú do nebezpečných únikov, na poslednú chvíľu však vždy zasiahne obrana Stuttgartu a tak k zakončeniu nedochádza.
     
    54
    Obrana hostí si teraz nerozumela a tak darovala vhadzovanie na vlastnej polovici hráčom Mainzu.
     
    55
    Teraz si ale môže vydýchnuť, nakoľko sa ďalšia rodiaca sa príležitosť Mainzu končí predčasne, kvôli postaveniu mimo hry.
     
    56
    Skvelým zákrokom sa teraz predviedol domáci brankár Müller, ktorý zneškodnil takmer stopercentnú príležitosť súpera. Ibišević pálil z približne 8 metrov, domáci brankár ale pohotovo zasiahol a loptu vyráža do bezpečia.
     
    57
    V prvej polovici duelu sme ale sledovali o niečo atraktívnejší futbal, začínajú sa nám hromadiť nedovolené zákroky aj nepresnosti. Navyše ani fanúšikov na tribúnach nieje tak počuť ako predtým.
     
    58
    Zmeniť sa to snažil Müller a Okazaki, ktorí sa ocitli po dobrej prihrávke od Pospěcha v súperovej šestnástke, ale viac menej si navzájom zavadzali, čo využila obrana hostí a poslal loptu do bezpečia.
     
    59
    Ďalšia veľká príležitosť! Tentokrát mohol skórovať Pospěch, jeho pokus ale Ulreich s hromadou šťastia vyrazil do bezpečia.
     
    61
    Jedna príležitosť teraz strieda druhú! Obrovskú šancu mal Harnik, ktorý sa ocitol sám pred brankárom Mainzu, bez toho aby bol pri ňom čo i len jeden obranca. Ako je to v dnešnom zápase už bežné, Müller vytiahol fantastický zákrok a posiela loptu do bezpečia.
     
    61
    Obidvaja brankári sú dnes jednoznačne najlepšími hráčmi svojich tímov. Müller aj Ulreich dnes zneškodnili nejednu tutovku.
     
    62
    V hre sa ešte chvíľu pokračovalo, potom ale prišiel faul sklzom od Poltera a Rausch bude potrebovať pomoc lekára.
     
    63
    Nevyzerá to vážne, v hre sa pokračuje.
     
    65
    Mainz dal gól! Ako blesk z jasného neba si SHINJI OKAZAKI nabehol za obranu do šestnástky, kde ho nedokázala zastaviť ani dvojica obrancov. Po jeho strele Ulreich ani neskočil, moc toho totiž nevidel.
     
    66
    Hostia budú mať príležitosť znova veľmi rýchlo odpovedať! Po faule na hranici šestnástky získavajú priamy kop.
     
    67
    Do strely sa oprel Rausch, ktorý svoj pokus umiestnil tesne pod brvno, ale vynikajúci Müller odvracia na roh. Dnešné výkony brankárov sú naozaj vynikajúce.
     
    68
    Ešte pred zahratím rohového kopu prichádza striedanie na strane hostí, z ihriska odchádza Leitner, na jeho miesto príde Cacau.
     
    69
    Nervozita sa graduje, dopredu sa púšťal Ibišević, toho faulom zastavil Pospěch a tak bude mať Stuttgart k dispozícii podobný priamy kop ako pred chvíľou.
     
    71
    To snáď nieje možné, táto strela ani nemohla byť lepšie umiestnená, ale neskutočný Müller, opäť zázračne vyráža na rohový kop!
     
    72
    Po rohovom kope lopta preletela cez Müllera, už to mala nasmerované do brány, tam svojho spoluhráča ale zastúpil Okazaki, ktorý z bránkovej čiary vyhlavičkoval na ďalší rohový kop.
     
    73
    Po ďalšom rohovom kope prišlo zakončenie z bezprostrednej vzdialenosti, Müller ale opäť čaruje a loptu vyráža do bezpečia.
     
    74
    Domáci hráči sa konečne na chvíľu oslobodili, obrana si tak môže aspoň na chvíľu oddýchnuť.
     
    75
    To ale netrvalo dlho a prichádza rohový kop pre Stuttgart.
     
    75
    Ten už nebol tak nebezpečný ako tie predchádzajúce a Müller loptu drží v náručí.
     
    76
    Prichádza prvé striedanie na strane Mainzu, z ihriska odchádza Polter, na jeho miesto príde Moritz.
     
    76
    Keďže išlo o dvojité striedanie, zahrá si aj Choupo-Moting, ktorý na trávniku vymení Zimlinga.
     
    77
    Po odrazenej lopte sa z hranice pokutového územia rozhodol vyskúšať šťastie Gentner, jeho strela ale netriafa bránu.
     
    79
    Mainz dal gól! Striedajúci Choupo-Moting perfektnou prihrávkou za obranu našiel NICOLAIA MÜLLERA, ktorý sa už nedal zastaviť ani obranou ani Ulreichom a strieľa svoj druhý gól v tomto zápase.
     
    80
    Mainz sa aj naďalej tlačí dopredu, Okazakiho teraz zastavilo postavenie mimo hry.
     
    81
    Hra sa presunula do stredu ihriska, prelieva sa ale z jednej strany na druhú.
     
    82
    Stuttgart dal gól! Ako doteraz Müller chytal vynikajúco, tak to teraz pokazil, keď mu nie príliš silná strela od Cacaua vypadla z náručia, kde bol nikým nebránený MARTIN HARNIK, ktorý bez problémov znižuje na 3:2.
     
    83
    Tréner Stuttgartu okamžite po strelenom góle vymieňa Traorého za novú letnú posilu Abdellaouea.
     
    85
    Boka si veľmi nepekne vo vzdušnom súboji pomohol lakťom, ktorý trafil Okazakiho do hlavy. Za tento prehrešok vidí Boka aj žltú kartu.
     
    86
    Do konca riadnej hracej doby zostáva necelých 5 minút, hráčom Stuttgartu sa teda míňa čas na prípadné vyrovnanie. Zrejme sa môžeme tešiť na záverečný nátlak.
     
    87
    Hosia navyše získavajú priamy kop z vyše 20tich metrov.
     
    87
    Po prudkej strele Müller bez väčších problémov vyráža. Následne ešte prišiel center do šestnástky a hlavička Ibiševića, tá ale nebola nebezpečná.
     
    88
    Hráči Stttgartu budú mať ďalšiu príležitosť pri štandardnej situácii, tentokrát sa na zemi ocitol Harnik.
     
    89
    Lopta po priamom kope preletela všetkých hráčov, skončila až v Müllerových rukaviciach. Pri súboji v šestnástke ale padol k zemi Ibišević, ktorý sa teraz veľmi zlostí na rozhodcu Meyera, za to že mu neodpískal pokutový kop.
     
    90
    Beží nám posledná minúta riadneho hracieho času a štvrtý rozhodca avízuje, že nadstavovať sa budú 2 minúty.
     
    90+1
    V nadstavenom čase ešte prichádza posledné striedanie Mainzu, Z ihriska odchádza Geis, jeho miesto zaujme Bungert.
     
    90+2
    Na súperovej polovici zbiera Joo-Ho Park cenné sekundy, čo najďalej od vlastnej brány, zdá sa, že si domáci tím tento tesný náskok udrží.
     
    Koniec zápasu.
     
    Aj sa tak stalo, hlavný rozhodca Meyer fúkol do svojej píšťalky a ukončil tak dnešný zápas, ktorý pomerom 3:2 vyhral domáci Mainz. V druhom polčase skóre najprv otvoril v 65. minúte Okazaki, následne v 79. minúte sa druhý raz presadil Müller. Na tento gól o tri minúty neskôr odpovedal Harnik, Stuttgartu sa už ale nepodarilo vyrovnať. Odomňa je to dnes všetko, ďakujem Vám za pozornosť a niekedy nabudúce dovidenia. (17:24:07)

    Andrej Marienka

    Góly: 14. Müller, 65. Okazaki, 79. Müller – 16. Ibišević, 82. Harnik

    Karty:   36. Ulreich (STU), 46. Röcker (STU), 51. Leitner (STU), 85. Boka (STU)


    1. FSV Mainz 05: Müller – Joo-Ho Park, Noveski, Svensson, Pospěch – Baumgartlinger, Geis – Müller, Zimling, Okazaki – Polter
    VfB Stuttgart: Ulreich – Sakai, Röcker, Taşçı, Schwaab – Leitner, Gentner – Traoré, Harnik, Boka – Ibišević

    Rozhodca: Meyer – Willenborg, Bornhorst