Dánsko – Nórsko 0:2 (kon.) | Kazachstan – Lotyšsko 0:2 (kon.) | Kanada – Rakúsko 7:6 (po pr.)
Poľsko – Francúzsko 2:4 (kon.)
koniec
Dánsko
0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Nórsko
Utorok 14.05.2024, 16:20 • O2 Aréna Praha • Majstrovstvá sveta • Skupina A
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:20.
     
    Vážení hokejoví fanúšikovia. Vítam vás pri sledovaní zápasu A skupiny na MS 2024 v Česku medzi Dánskom a Nórskom.

    Dánsko


    Dáni nastúpia na tretí zápas. Bude to proti susedom, takže uvidíme derby severských štátov. Zverenci trénera Mikaela Gatha zatiaľ majú jednu výhru a prehru. Patrí im piata pozícia v tabuľke.

    Nórsko

    Nóri dlhodobo majú problémy v rámci svojho hokeja, a to sa premietlo do tabuľky. S veľkou pravdepodobnosťou budú s Rakúskom a Veľkou Britániou patriť do skupiny tímov, ktoré sa nevyhnú bojom o záchranu. Na konte majú tri prehry, skóre 6:15 a nula bodov.
     
    Úvodné zostavy:

    Dánsko: Dichow (Seldrup) – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen (A), Jensen Aabo, Jensen (C), Bruggisser, Larsen – Aagaard, Russell, Blichfeld – From, True, Olesen – Andersen, Mølgaard, Scheel – Storm, Wejse, Poulsen – Schultz.

    Tréner: Mikael Gath.

    Nórsko: Haukeland (Arntzen) – Solberg, Johannesen, Nørstebø (A), Hansen, Krogdahl, Kåsastul, Hurrød – Zuccarello, Thoresen (C), Brandsegg-Nygård – Martinsen, E. Salsten, E. Olsen – Berg-Paulsen (A), Vikingstad, Steen – Rønnild, H. Salsten, T. Olsen.

    Tréner: Tobias Johansson.

    Rozhodca: Kaukokari, MacFarlane – Briganti, Gustafson.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:36
    Pol minúta patrila nórskym hráčom. Michael Brandsegg-Nygård operoval pred bránkou, ale nemal priestor na otestovanie dánskeho brankára Dichowa.
     
    01:09
    Do útočnej tretiny sa v tomto momente presťahovali Dáni. Haukeland kryl jedno nastrelenie od modrej čiary. Dorážkové pokusy nikomu neponúkol.
     
    02:12
    Mathias From si pripísal peknú snahu o skórovanie. Vo dvoch prípadoch bol veľmi nebezpečný, no tiež nepresný. Haukeland teda nezasahoval.
     
    03:28
    Nórske prečíslenie dvoch proti jednému. Mats Zuccarello veľmi dlho držal puk na čepeli a premeškal najvhodnejší moment na prihrávku Michaelovi Brandsegg-Nygårdovi, ktorý prišiel z druhej vlny.
     
    04:02
    Dáni urobili tlak do bránky. V nej sa však vyznamenal Haukeland. Bude sa vhadzovať v ľavom kruhu.
     
    04:55
    Alexander True sa ťažko prebíjal smerom do útočného pásma. Bol za tým výborný forčeking jedného z nórskych zástupcov, ktorý mu nedal dýchať.
     
    05:27
    Haukeland vyriešil tvrdý projektil obrancu Aaboa. Následne sa črtala kontra Nórov, ale Dáni vyrovnali počet hráčov a dokázali to eliminovať.
     
    06:53
    Max Krogdahl spracoval vysoký puk v strednom pásme, lenže už s ním do pásma nevošiel, keďže si ho dal na dlhšiu hokejku.
     
    Reklamná prestávka.
     
    07:36
    Nóri si teraz navzájom prekážali, preto tvrdý strelecký pokus nemieril na bránku, v ktorej pôsobí Dichow.
     
    08:23
    Dichow ani tentoraz nebol nútený zasahovať. Výrazne mu pomohla defenzíva, ktorá celkom razantnú strelu tečovala na ochrannú sieť.
     
    10:00
    Patrick Thoresen si výborne počkal na Zuccarella. Otvoril sa mu priestor medzi kruhmi, ale nepálil, pretože predlžoval na Michaela Brandsegga-Nygårda, ktorý nezasiahol puk.
     
    11:27
    Johannes Johannesen chyboval v obrane. Felix Scheel vyslal strelecký pokus z ľavého kruhu smerom pod hornú žŕdku, no chýbalo mu pár centimetrov.
     
    Reklamná prestávka.
     
    12:49
    Michael Brandsegg-Nygård je mimoriadne aktívny a nielen v spolupráci s Zuccarellom či Thoresenom. Dichow riešil jeho presné zakončenie takmer z modrej čiary.
     
    14:30
    Niklas Andersen nestihol ohroziť svätyňu Henrika Haukelanda. Šikovne mu vložil hokejku do puku Johannesen.
     
    Reklamná prestávka.
     
    14:56
    Dáni chytajú slušnú fazónu po reklamnom brejku. Mali teraz nebezpečné chvíle v tretine. Jedna strela bola veľmi nepríjemná a iba tesne minula žŕdku Haukelanda.
     
    15:44
    Dánsky brankár Dichow v tejto chvíli úspešne prevetral lapačku. Vo vysokej rýchlosti na neho zamieril sprava Hansen. Prerušená hra.
     
    15:56
    Prvá šarvátka! Oliver Lauridsen si iba robil svoju prácu, pretože Michael Brandsegg-Nygård atakoval brankára! Zaobíde sa to bez vylúčení!
     
    16:19
    Vylúčenie v tíme Nórsko:
    Patrick Thoresen – 2 min., hrubosť.
     
    17:03
    Obetavosť Nórov. Michael Brandsegg-Nygård následne mohol poslať puk preč cez všetky čiary.
     
    17:37
    Henrik Haukeland zaznamenal úspešný zákrok pravým betónom. Týmto spôsobom vychytal strieľajúceho Markusa Lauridsena.
     
    18:19
    Nórsko hrá s piatimi hráčmi.
     
    19:00
    Prebieha posledná minúta prvej tretiny.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Derby ako sa patrí. Opatrný hokej tradičných severských rivalov priniesla prvá tretina v Prahe. Uvidíme, kto otvorí gólový účet súboja.
     
    Druhá tretina sa začne o 17:12.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    21:02
    Andreas Martinsen vyhral súboj o puk v strednom pásme. Štartoval po ľavej strane a zároveň časoval rozhodujúcu prihrávku na Thoresena. Ten bol nakoniec obsadený.
     
    21:49
    Patrick Russell vracia nórskych hráčov do pásma. Podarilo sa mu poslať puk cez celé klzisko. Vhadzovanie po pravici Dichowa.
     
    22:36
    Pekne, ale veľmi okato prihrával Zuccarello v pásme na pravú stranu. Tohto puku sa zmocnili dánski hokejisti.
     
    23:37
    Vylúčenie v tíme Dánsko:
    Nicholas Jensen – 2 min., podrazenie.
     
    24:23
    Pekný hokejový moment. Thoresen sa výborne pohyboval po tretine a našiel si voľné miesto na kruhu. Zakončenie zneškodnil lapačkou Dichow.
     
    24:59
    Nick Olesen sa vyrútil v oslabení do samostatného nájazdu! Spracoval a vymiešal brankára Haukelanda, no poslal mu to len na bočnú sieť!
     
    25:37
    Dánsko hrá s piatimi hráčmi.
     
    26:03
    Isak Hansen naznačil koncovku, ale ešte si to nachystal na bekhend. Nebolo to zlé, ale nepodpísalo sa to pod zmenu skóre, na ktorú čakáme.
     
    27:02
    Gól nepadol! Frederik Dichow čaroval pred bránkovou čiarou lapačkou! Niektorí Nóri už dvíhali ruky nad hlavu, no prišlo sklamanie!
     
    Reklamná prestávka.
     
    27:45
    Nórsko dalo gól! Nádherná spolupráca Nórov. Zuccarello našiel pred kruhmi aktívneho MICHAELA BRANDSEGGA-NYGARDA, ktorý išiel do pokľaku a nechytateľne pálil za chrbát Dichowa. Asistencie: Mats Zuccarello a Patrick Thoresen Patrick Thoresen.
     
    28:23
    Dánsko ihneď pomýšľa na vyrovnanie, keďže je mierny favorit. Šancu vyrovnať zobral pekným zákrokom Haukeland Mikkelovi Aagaardovi, ktorý neuspel ranou z kruhu.
     
    28:53
    Nóri sa išli činiť a podniknúť druhú akciu, ktorá by viedla k navýšeniu skóre. Eirik Salsten si však nemal s kým pomôcť, a tak iba zaviezol puk do rohu.
     
    29:42
    Puk sa stratil rozhodcom z dohľadu. Dáni útočia, brankár Henrik Haukeland je nórskou oporou a zaslúžene ešte drží nulu na konte.
     
    30:32
    Patrick Russell si vylepšil palebnú pozíciu na osi ľadovej plochy. Vydarila sa mu strela zápästím, ale Haukeland neinkasoval.
     
    31:36
    Prečíslenie dvoch proti jednému. Zuccarello bol voľný pred bránkou, ale zápis do listiny strelcov chcel dosiahnuť Steen. Dichow ho zarmútil, keď spojil nohy a zneškodnil puk.
     
    Reklamná prestávka.
     
    32:41
    Premárnené dánske prečíslenie dokonca štyroch proti dvom. Haukeland bol pripravený chytať pokus na vzdialenejšiu tyčku, ale Felix Scheel mieril vedľa.
     
    33:36
    Markus Vikingstad spracoval puk v útočnej tretine a chcel rozvinúť rodiacu sa akciu svojho tímu. Neodhadol ale prihrávku na modrú čiaru na Mattiasa Nørstebøa, ktorý mal krátku hokejku.
     
    Reklamná prestávka.
     
    35:16
    Oliver Lauridsen dodal masáž Thoresenovi na zadnom mantineli. Tento krok výrazne pomohol Dánom, Nóri sa nemohli ďalej realizovať.
     
    36:03
    Nórska aktivita v druhej tretine je zvýraznená štrnástimi strelami na bránku. Dáni zatiaľ len so štyrmi pokusmi. Ten posledný teraz schoval do lapačky Haukeland.
     
    37:08
    Vynikajúca kombinácia dánskeho celku! Haukeland sa výrazne zapotil, ale nedal si streliť prvý gól! Vymazal Bruggissera!
     
    38:18
    Mattias Nørstebø predviedol kvalitné zakončenie švihom. Brankárovi Dichowovi sa nepáčilo konanie Salstena v bránkovisku. Strhla sa menšia mela.
     
    39:00
    Prebieha posledná minúta druhej tretiny.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Prostredná tretina mala vyššie parametre. Diváci videli viac šancí a nakoniec aj otvárací presný zásah, ktorí dosiahli Nóri. Zatiaľ prekvapivo vyhrávajú.
     
    Tretia tretina sa začne o 18:07.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:49
    Joachim Blichfeld disponoval celkom dobrou pozíciou na strelu z osi klziska. Nastrelil však súperove hokejky. Puk putoval do rohu.
     
    41:24
    Dánsko získava potrebný tlak, ale pokusy nie sú presné. Jeden z nich nám predviedol obranca Phillip Bruggisser, ktorý urobil solídnu prácu, no bez želaného efektu.
     
    43:30
    Nóri čakali za svojim brankárom Haukelandom. Prebiehalo striedanie. Následná rozohrávka Mattiasa Nørstebøa spôsobila zakázané uvoľnenie.
     
    44:04
    Dáni všetko tlačia jednoznačne do útoku. Možno už občas z nich ide frustrácia z nevyužitých príležitostí. Storm vypálil z otočky, ale Haukeland ani s týmto nemal problém.
     
    44:56
    Alexander True sviežo korčuľoval za nórskymi protihráčmi. Zdalo sa, že to bude úspešný prienik, no nakoniec nebol.
     
    46:11
    Martin Rønnild už nemal dostatok energie v tomto striedaní. Absentovala sila v rukách, preto nedokázal preniesť puk na os pre Salstena.
     
    Reklamná prestávka.
     
    46:35
    Fantastická strela Olivera Lauridsena. Haukeland nečelil prípadným hráčom, ktorí by mu komplikovali život zakrývaním výhľadu, preto vykopol puk.
     
    47:02
    Vylúčenie v tíme Nórsko:
    Patrick Thoresen – 2 min., podrazenie.
     
    47:24
    Veľmi hlúpy pobyt Dánov v útočnej tretine. Aagaardovo špekulovanie nakoniec zapríčinilo vyhnanie do stredu plochy.
     
    48:09
    Henrik Haukeland sa jemne dotkol puku hokejkou. Spoza vlastnej bránky jeho spoluhráči odpálili malé čierne čudo do bezpečia.
     
    48:55
    Haukeland už takmer kapituloval! Nórsky brankár padol na zadok a napokon musel ľahnúť v bránkovisku! Puk mu smeroval do siete pomedzi betóny! Následne vznikla skrumáž po prerušení hry!
     
    48:55
    Vylúčenie v tíme Dánsko:
    Christian Wejse – 2 min., hrubosť.

    Vylúčenie v tíme Nórsko:
    Max Krogdahl – 2 min., hrubosť.
     
    49:02
    Nórsko hrá s piatimi hráčmi.
     
    50:00
    Päťdesiat minút je za nami. Dáni doťahujú jednogólové manko. V dnešnom zápase im to škrípe v zakončení.
     
    50:55
    Andreas Martinsen parádne nabil puk pred bránku na hokejku Bakkeho Olsena! Dichow odolal tejto snahe!
     
    Reklamná prestávka.
     
    Dnešný zápas sleduje 10 011 divákov.
     
    54:05
    Množstvo osobných súbojov. Súčasná hra je o vysokej obojstrannej bojovnosti. Horšie na tom naďalej sú hokejisti Dánska. Ale stále majú čas skórovať.
     
    54:53
    Hvizd rozhodcu. Zakázané uvoľnenie Nórov. Mikkel Aagaard a Håvard Salsten si to rozdajú na vhadzovaní.
     
    55:26
    Zaujímavá vzdušná výzva letela okolo pravej žŕdky Haukelanda na Oscara Fiskera Mølgaarda. Cieľom bolo vypáliť nechytateľne, ale puk nesadol ideálne na čepeľ.
     
    56:12
    Thoresen sedí v bránkovisku pri Dichowovi! Ten mal teraz plné ruky práce, išiel sa roztrhať pri zasahovaní, ale malo to význam! Dánsko ostáva v hre o bod!
     
    56:12
    Vyzdvihli sme dánskeho brankára Dichowa, ktorý sa blysol úžasným zákrokom, ale je tam podozrenie, že puk putoval za bránkovú čiaru, ktorý mal pod betónom! Uvidíme!
     
    56:12
    Rozhodcovia rozlúskli mimoriadne náročnú situáciu! Puk neprešiel celým objemom bránkovou čiarou! Dáni žijú!
     
    58:00
    Prebiehajú posledné dve minúty tretej tretiny.
     
    59:40
    Dánsko hrá power-play!
     
    59:49
    Nórsko dalo gól! EIRIK SALSTEN zachytil nepresnú prihrávku súpera. Zo stredného pásma mieril presne a potvrdzuje víťazstvo Nórska. Na šampionáte strelil druhý gól. Bez asistencie.
     
    Koniec zápasu. (18:47:56)
     
    Zápas nebol veľmi lákavý, ale nebolo nutné predlžovať. Nórsko bolo trošku efektívnejšie a berie tri body. Dáni maximálne pokazili posledné minúty, pretože neboli schopní držať hru v súperovej tretine a včas stiahnuť brankára. Ďakujem za pozornosť. Dočítania priatelia.

    Ivan Harčár

    Góly a asistencie: 28. Brandsegg-Nygård (Zuccarello, Thoresen), 60. E. Salsten


    Dánsko: Dichow (Seldrup) – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen (A), Jensen Aabo, Jensen (C), Bruggisser, Larsen – Aagaard, Russell, Blichfeld – From, True, Olesen – Andersen, Mølgaard, Scheel – Storm, Wejse, Poulsen – Schultz.
    Tréner: Mikael Gath.

    Nórsko: Haukeland (Arntzen) – Solberg, Johannesen, Nørstebø (A), Hansen, Krogdahl, Kåsastul, Hurrød – Zuccarello, Thoresen (C), Brandsegg-Nygård – Martinsen, E. Salsten, E. Olsen – Berg-Paulsen (A), Vikingstad, Steen – Rønnild, H. Salsten, T. Olsen.
    Tréner: Tobias Johansson.

    Rozhodca: Kaukokari, MacFarlane – Briganti, Gustafson.

    Diváci: 10011.