8. etapa: Spoleto - Prati di Tivo Vítěz: T. Pogačar (SLO) UAE Team Emirates (kon.)
koniec udalosti
8. etapa: Spoleto - Prati di Tivo

Vítěz: T. Pogačar (SLO) UAE Team Emirates

cz Sobota 11.05.2024, 12:45Giro d’Italia
     
    Cíl
    Jan Hirt se bohužel nevešel do elitní desítky, končí těsně za ní. Ale byl to další výborný výkon českého reprezentanta v barvách Soudalu.
     
    Cíl
    Druhý končí Ben O'Connor z AG2R a třetí Daniel Martínez z BORA – hansgrohe!
     
    Cíl
    Tadej Pogačar nenastoupil přímo ve stoupání, ale až na závěrečných dvou stovkách metrů na rovince a ve sprinterském finiši vítězí! Slovinec získává třetí etapový vavřín na letošním Giru!
     
    200m
    Pogačar nastupuje v samém závěru!
     
    1,8km
    Klid před bouří je u konce, začíná se nastupovat! První útoky byly zachyceny, Pogačar si situaci hlídá!
     
    2,1km
    Jan Hirt a spolu s ním Michael Storer vlajou na chvostu vedoucí skupiny a nevypadá to s nimi úplně nejlépe. Hirt si už dokonce vystupuje ze sedla a pomáhá si váhou celého těla.
     
    4,3km
    Valentin Paret-Peintre byl dostižen skupinou favoritů, ze které mezitím odpadli Giovanni Aleotti a Felix Grossschartner. Únik je u konce a dnes bude opět Tadej Pogačar bojovat o vítězství.
     
    5,5km
    Velmi dobrou zprávou je, že ve skupině favoritů je stále také Jan Hirt ze Soudalu!
     
    6km
    Ani, Paret-Peintre projel metou v Pietracamele, bere třísekundovou bonifikaci a nyní bude vymýšlet, jak hospodařit s dvacetisekundovým náskokem ve zbytku etapy.
     
    14,4km
    Vedoucí skupina se dostala na úpatí Prati di Tivo, 14,7 kilometru dlouhého stoupání až do cíle s průměrným převýšením 7 %. K dobru má už jen půl minuty!
     
    20km
    Čtrnáctka statečných už má k dobru jen 50 sekund! Ve sjezdu se únik začíná pomalu, ale jistě rozpadat.
     
    39,3km
    Vrchařskou prémii třetí kategorie na Passo Capannelle a devět bodů získává na vrcholu Simon Geschke z Cofidisu. Za ním projel prémií Georg Steinhauser, jenž bere čtyři body. Dva body získal Martin Marcellusi a jeden bodík Valentin Paret-Peintre.
     
    47,5km
    Sprinterskou prémii, tzv. Intergiro, v Capitignanu vyhrál Georg Steinhauser, jenž bere vedle 12 bodů ještě 3 sekundy k dobru. Romain Bardet získal 8 bodů a 2 sekundy a Magnus Sheffield 6 bodů a 1 sekundu.
     
    94km
    Na sprinterské prémii v Leonesse se příliš nebojovalo. Pro dvanáct bodů si dojel Martin Marcellusi, osm bodů bere Jhonatan Narváez a za třetí místo šest bodů získal Michael Storer.
     
    115km
    Simon Geschke vyhrál horskou prémii na Forca Capistrello! Získává 18 bodů a posouvá se na 4. místo v průběžném pořadí vrchařské soutěže. Georg Steinhauser na druhém místě získal 8 bodů, Romain Bardet bere 6 a Valentin Paret-Peintre 4.
     
    118km
    Ze skupiny za čelem se dokázal k vedoucímu triu dotáhnout Valentin Peintre z Francie, který reprezentuje AG2R. Bardet (Team dsm), Steinhauser (EF Education) a Geschke (Cofidis) tak mají nového parťáka. A vypadá to, že toto už je definitivně dnešní únik! Na peloton drží náskok přes minutu, na stíhací skupinu 40 sekund.
     
    120km
    Je nutno poznamenat, že na nástup Bardeta, Geschkeho a Storera se nepovedlo zatím přední skupině navázat a náskok uniknuvšího tria roste. A to i na peloton, který ztrácí už minutu!
     
    131km
    Etapa se mezitím přesunula na úpatí Forca Capistrello, 16,3 kilometrů dlouhému stoupání s průměrným převýšením 5,6 % a s dvanácti procentním nejvyšším převýšením v průběhu výstupu.
     
    145km
    Na samotné čele se naopak nyní odpoutali Georg Steinhauser z EF Education a Ewen Costiou z Arkéy.
     
    150km
    Peloton na tento pokus o únik zareagoval, zvýšil své tempo a náskok soupeřů likviduje. Nicméně, zároveň se Mattia Bais postaral o to, že se špice pelotonu rozdělila na dvě části. Tak hned na začátku dochází k útokům a protiútokům.
     
    151km
    Mezitím Jan Tratnik nasadil k ostrému tempu na čele a odpoutal se s dalšími třemi závodníky Mircem Maestrim, Stefanem De Bodem a Martinem Marcellusim od balíku.

    Jan Vojkůvka