8. etapa: Spoleto - Prati di Tivo Vítěz: T. Pogačar (SLO) UAE Team Emirates (kon.)
koniec udalosti
8. etapa: Spoleto - Prati di Tivo

Vítěz: T. Pogačar (SLO) UAE Team Emirates

cz Sobota 11.05.2024, 12:45Giro d’Italia
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:45.
     
    Po páteční časovce, ve které Tadej Pogačar navýšil své vedení na čele Giro d'Italia už na více než dvě a půl minuty, se vrátí peloton opět do kopců a hor. V sobotu je na programu osmá etapa ze Spoleta do Prati di Tivo, která měří 152 kilometrů. Cíl pak bude na hodně hlouhém patnáctikilometrovém výšlapu, což je opět příležitost pro Pogačara, aby útočil na další triumf na letošním italském svátku cyklistiky.
     
    Celkové pořadí po 7. etapě:

    1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 24:12:38
    2. Daniel Martínez (COL) Bora-hansgrohe +2:35
    3. Geraint Thomas (GBR) Ineos Grenadiers +2:47
    4. Ben O´Connor (AUS) Decathlon AG24 +3:33
    5. Lucas Plapp (AUS) Jayco Alula +3:42
    6. Alexej Lucenko (KAZ) Astana Qazaqstan +3:49
    7. Cian Uijtdebroeks (BEL) Team Visma-Lease a bike +3:50
    8. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious +4:11
    9. Filippo Zana (ITA) Jayco Alula +4:41
    10. Lorenzo Fortunato (ITA) Astana Qazaqstan +4:44
    ...
    13. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-step +5:22
    155. Josef Černý (CZE) Soudal Quick-step +1:11:08
     
    Pořadí bodovací soutěže (fialový trikot):

    1. Jonathan Milan (ITA) Lidl – Trek 134 bodů
    2. Kaden Groves (AUS) Alpecin – Deceuninck 97
    3. Tim Merlier (BEL) Soudal Quick-Step 89
    4. Olav Kooij (NED) Team Visma – Lease a bike 61
    5. Benjamin Thomas (FRA) Cofidis 56
    ---
    67. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step 1
     
    Pořadí vrchařské soutěže (modrý trikot):

    1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 54 bodů
    2. Lilian Calmejane (FRA) Intermarché – Wanty 32
    3. Daniel Martínez (COL) Bora – hansgrohe 28
    4. Andrea Piccolo (ITA) EF Education – EasyPost 18
    5. Geraint Thomas (GBR) INEOS Grenadiers 16
     
    Pořadí mladých jezdců (bílý trikot):

    1. Lucas Plapp (AUS) Team Jayco Alula 24:16:18
    2. Cian Uijtdebroeks (BEL) Team Visma – Lease a Bike +0:08
    3. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious +0:29
    4. Filippo Zana (ITA) Team Jayco AIuIa +0:59
    5. Thymen Arensman (NED) INEOS Grenadiers +1:27
     
    Pořadí týmů:

    1. INEOS Grenadiers 72:44:56
    2. Decathlon AG2R La Mondiale Team +7:34
    3. Astana Qazaqstan Team +8:31 s
    4. Team Jayco Alula +10:32
    5. Soudal Quick-step +15:12
     
    Osmá etapa Gira bude první pořádná horská etapa italského závodu, která nabídne na 152 kilometrech převýšení 3658 metrů. Vzhledem k tomu, že se jedná o první týden závodu, není nepravděpodobné, že uvidíme únik, který bude bojovat o celkové vítězství. Pokud ale do cíle dorazí balík favoritů, je potřeba opět počítat s Tadejem Pogačarem, případně s Maurim Vansevenantem, Nairem Quintanou, Giuliem Pellizzarim, Damianem Carusem, Estebanem Chavesem, Attilou Valterem či dalšími kvalitními vrchaři.

    Etapa je šitá na míru čistokrevným vrchařům. Jezdci budou stoupat od startu na Forcia di Cerro (8,2 km s převýšením 4,2 %, neklasifikováné stoupání) a po zbytek dne se budou neustále střídat výstupy a sjezdy. Bude potřeba zdolat několik opravdu drsných kopců a horských prémií – Forca di Capistrello (16,3 km s 5,6 %, druhá kategorie), Croce Abbio, které je známé také jako Passo Capannelle, (8,1 km s 4,7 %, neklasifikováno) a cílové stoupání Prati di Tivo (14,6 km s 5,7 %).

    Profil etapy je natolik náročný, že je dost dobře možné, že největší favorité budou souhlasit, aby si jezdci z úniku dojeli pro vítězství a spíš se budou věnovat vnitřním soubojům v rámci pelotonu. Na to odpoví zhruba pětihodinové sobotní zápolení.
    Profil a trasa etapy
     
    Etapa oficiálně odstartovala.
     
    152km
    Velká nepříjemnost hned na začátku etapy! Uvnitř pelotonu došlo k pádu dvou závodníků. Jedním z nich je Mikkel Honoré z EF Education.
     
    151km
    Mezitím Jan Tratnik nasadil k ostrému tempu na čele a odpoutal se s dalšími třemi závodníky Mircem Maestrim, Stefanem De Bodem a Martinem Marcellusim od balíku.
     
    150km
    Peloton na tento pokus o únik zareagoval, zvýšil své tempo a náskok soupeřů likviduje. Nicméně, zároveň se Mattia Bais postaral o to, že se špice pelotonu rozdělila na dvě části. Tak hned na začátku dochází k útokům a protiútokům.
     
    149km
    To je zásluhou zejména toho, že se v podstatě hned po startu stoupá na neklasifikovaný kopec Forcia di Cerro (8,2km s převýšením 4,2 %). Ostré tempo odnesl Domenico Pozzovivo, kterému podle všeho spadl řetěz a potřebuje pomoc mechaniků. Nabírá tak nepříjemnou ztrátu.
     
    149km
    Peloton je nyní zhruba 60 metrů za vedoucím balíkem, v němž je kolem 30 závodníků.
     
    148,3k
    Do vedoucí skupiny se snaží dotáhnout další cyklisté, kteří vyráží dopředu z pelotonu.
     
    147km
    Takto obsáhlý únik, v němž jsou i jezdci, kteří by v případě úspěchu mohli atakovat pořadí v elitní desítce, či klidně přední příčky (záleželo by na odstupu), se pelotonu pochopitelně nelíbí. První kilometry probíhají ve stoupání v ostrém, zběsilém tempu.
     
    146,5k
    Také čelní skupina se ovšem rozpadá. Někteří se snaží poodjet dopředu, jiní zaostávají. Moudřejší budeme na vrcholu Forcia di Cerro, za nímž následuje hodně dlouhý sjezd. Tam se ukáže, kdo bude nakonec v úniku, či zda peloton všechny opět pohltí.
     
    146km
    Nastolené tempo se nelíbí například vůbec sprinterům. Ti chtěli alespoň na začátku mít trochu klid a držet se v balíku, než začnou postupně odpadávat. Jenže už teď prožívají dost krušné chvíle. Už je pryč například Fernando Gaviria.
     
    145km
    Na samotné čele se naopak nyní odpoutali Georg Steinhauser z EF Education a Ewen Costiou z Arkéy.
     
    144km
    Toto duo jako první vystoupalo na Forciu di Cerro a nyní absolvuje sjezd.
     
    142km
    Za vedoucí dvojicí už není v tuto chvíli žádný další uprchlík. Někteří se snaží z pelotonu opět vyrazit, což ale zrovna ve sjezdu není úplně nejjednodušší. Costiou se Steinhauserem mají k dobru kolem 15 sekund.
     
    140km
    Italovi Marcellusiovi se skutečně povedlo vyrazit z pelotonu a vytvořit si na něj náskok. Snaží se dostihnout uprchlíky před sebou.
     
    139km
    Zkouší to také Tobias Foss, který si začíná tvořit tolik potřebné desítky metrů k dobru oproti pelotonu.
     
    137km
    Marcellusi už má oční kontakt s Costiou a Steinhauserem. Sjezd je pomaličku u konce, následují i nějaké rovinky.
     
    134km
    Ital Marcellusi sice dojel čelní dvojici, ale náskok nyní už trojice je pouze 17 sekund. Peloton nechce nechat únik s Němcem Steinhauserem definitivně uniknout. Důvodem je, že Steinhauser ztrácí na čelo necelých šest minut a peloton by tak rád kontroloval ztrátu.
     
    131km
    Etapa se mezitím přesunula na úpatí Forca Capistrello, 16,3 kilometrů dlouhému stoupání s průměrným převýšením 5,6 % a s dvanácti procentním nejvyšším převýšením v průběhu výstupu.
     
    129,5k
    Začátek dalšího těžkého stoupání si vybírá svou daň. Už se příliš hnát nechce například Jonathan Milan, sprinter z Lidlu – Trek.
     
    129km
    Na čele se mezitím utvořil opět obrovský třicetičlenný balík. Z pelotonu pak vyráží další a další závodníci, kteří se snaží dotáhnout, jiní zase z čelní skupiny odpadají. Hodně se to přelévá.
     
    128,9k
    Navíc je vidět, že i v pelotonu se maká a hlavní balík se zase přibližuje.
     
    128km
    Julian Alaphilippe vzal za tempo na čele přední skupiny a odpoutal se spolu se třemi dalšími. Na to samozřejmě reagujou zase další závodníci za nimi, kteří nastupují a dotahují se. Prozatím se stále nedá říct, že by byl únik osmé etapy definitivně stanoven.
     
    127,5k
    Peloton aktuálně ztrácí zhruba 20 sekund na čelo závodu. Čelo závodu je pak hodně roztažený had, který by podle informací měl tvořit 35 hlav.
     
    127,3k
    V pelotonu se do pedálů opírají zejména Lorenzo Fortunato z Astany a Jan Hirt ze Soudalu. Buď se také odpoutají od balíku, nebo ho vybičují k dostižení přední skupiny.
     
    127km
    Teď se k této dvojici připojili také jezdci UAE.
     
    127km
    Čelo na osmiprocentním sklonu vozovky reaguje, registrují se další a další pokusy o nástupy. Zatím to ale s ohledem na početnost přední skupiny vypadá spíš na boj s větrnými mlýny. Peloton potřebuje kontrolovat tento únik a zejména ztrátu na něj. A to kvůli Georgovi Steinhauserovi či Jhonatanovi Narváezovi, jejichž ztráta na elitní desítku není vůbec vysoká.
     
    125,5k
    Na čele se pro změnu osamostatnili Julian Alaphilippe, Nairo Quintana a Georg Steinhauser. Ti se vzdálili čelní skupině a snaží se uniknout i z dohledu pelotonu.
     
    124km
    Ke zmíněné trojici se na rovince zhruba uprostřed výstupu dotáhl Alesandro De Marchi z Jayca. Náskok na skupinu za sebou má vedoucí kvartet 20 sekund. Na peloton by to mělo být přes půl minuty.
     
    122,6k
    Už je ale zase všechno jinak. Čelní kvartet se rozšířil o dalších pět závodníků, dokonce se dotáhl až z pelotonu Romain Bardet, kterému stoupání na Forca Capistrello sedí. A dotahují se i další závodníci.
     
    122km
    Závodníci v osmé etapě musí nastoupat 3658 výškových metrů. Čtvrtinu z této porce už mají za sebou.
     
    121km
    Čelní skupina už čítá 14 závodníků. Nejvýše v celkovém pořadí Gira je čtrnáctý Bardet, pak šestnáctý Steinhauser a sedmnáctý Storer. Všichni ztrácí zhruba do minuty od elitní desítky, Bardet pak pouze 40 sekund.
     
    120,6k
    A už tradiční obrázek čelní skupiny, která se začíná drolit, jak se někteří cyklisté zkouší nastoupit. Teď za to berou Bardet se Storerem, což je silný tandem.
     
    120,4k
    Ještě je doplňuje Němec Simon Geschke z Cofidisu.
     
    120km
    Je nutno poznamenat, že na nástup Bardeta, Geschkeho a Storera se nepovedlo zatím přední skupině navázat a náskok uniknuvšího tria roste. A to i na peloton, který ztrácí už minutu!
     
    129km
    Zatímco Michael Storer z vedoucí skupinky odpadl, Georg Steinhauser se dotáhl. Na čele se pokračuje ve třech.
     
    118km
    Ze skupiny za čelem se dokázal k vedoucímu triu dotáhnout Valentin Peintre z Francie, který reprezentuje AG2R. Bardet (Team dsm), Steinhauser (EF Education) a Geschke (Cofidis) tak mají nového parťáka. A vypadá to, že toto už je definitivně dnešní únik! Na peloton drží náskok přes minutu, na stíhací skupinu 40 sekund.
     
    115km
    Stíhací skupina se nevzdává. Desítka statečných sice stále ztrácí přes 40 sekund na čelo, ale na druhou stranu se vzdaluje pelotonu. V této skupině jsou Magnus Sheffield, Alessandro Verre, Jhonatan Narváez, Henok Mulubrhan, Nairo Quintana, Pelayo Sánchez, Julian Alaphilippe, Alessandro De Marchi, Michael Storer a Martin Marcellusi.
     
    115km
    Simon Geschke vyhrál horskou prémii na Forca Capistrello! Získává 18 bodů a posouvá se na 4. místo v průběžném pořadí vrchařské soutěže. Georg Steinhauser na druhém místě získal 8 bodů, Romain Bardet bere 6 a Valentin Paret-Peintre 4.
     
    114km
    Čelní kvartet si může nyní trochu odpočinout ve sjezdu. Ačkoliv, odpočinout je silné slovo, je potřeba jet na doraz, aby nedošlo ke ztrátě náskoku.
     
    110km
    Ve dlouhém sjezdu se stíhací skupině daří sjíždět ztrátu na čelní čtveřici. Balíček stíhačů se rozpojil a ti nejrychlejší se dotahují na čelo.
     
    107km
    Ještě před koncem dlouhého, táhlého sjezdu se na čelo dotáhli Narváez, Sheffield, Verre a Alaphilippe. Aktuálně je tak na čele osmička závodníků. Dalších šest pak ztrácí zhruba 25 sekund.
     
    105km
    Mnohem podstatnější ovšem je, že ztráta pelotonu na konci sjezdu vystoupala ke dvěma minutám. Takovou ztrátu by peloton v cíli asi bral, respektive jeho část. Dnešní únik ale má takové složení, že vyhrát etapový vavřín přímo z něj bude hodně náročné. Peloton si bude únik kontrolovat, nebo se o to bude snažit.
     
    101km
    Momentálně probíhá přejezd směrem k první sprinterské prémii v Leonesse. Stíhací osmička pomaličku stahuje svou ztrátu na čelní osmičku.
     
    98km
    Stíhací skupina se zúžila o dvě jména na šest závodníků. Zatím se jim ale ani při zvýšeném tempu nedaří docvaknout k vedoucí osmičce.
     
    97km
    Pracovat se zase o něco víc začíná v pelotonu, který stáhl svou ztrátu zhruba o 15 sekund. Aktuální manko činí minutu a 46 sekund.
     
    96km
    Konečně se skupina Juliana Alaphilippa či Martina Marcellusiho povedlo dotáhnout k vedoucí skupince. Takže na čele je nyní pohromadě 14 závodníků!
     
    94km
    Na sprinterské prémii v Leonesse se příliš nebojovalo. Pro dvanáct bodů si dojel Martin Marcellusi, osm bodů bere Jhonatan Narváez a za třetí místo šest bodů získal Michael Storer.
     
    92km
    Nyní na závodníky čeká zhruba 45 kilometrů po vlnité vozovce s kratšími stoupáními a několika sjezdy, než dorazí na další sprinterskou prémii v Captignanu.
     
    89km
    Problémy se spadlým řetězem měl Andrea Bagioli z Lidlu-Trek. Toho nyní čeká velká sólo stíhačka za pelotonem.
     
    88km
    S defektem musel počkat na mechaniky Alexej Lucenko z Astany. Šestý muž průběžného pořadí bude nyní dojíždět peloton spolu s Bagiolim.
     
    86km
    Peloton relativně v klidu kontroluje odstup od vedoucí skupiny. Drží jej okolo 100 sekund, což značí velmi dobrou práci domestiků v hlavním balíku.
     
    85km
    Problémem v čelní skupině je fakt, že se nespolupracuje tak, jak by únik potřeboval. Už několikrát bylo vidět, jak závodníci popohánějí své "kolegy", aby převzali také tempo a diktovali jej.
     
    80km
    Přeci jen spolupráce v čelní skupině začala trochu víc fungovat. Vedoucí čtrnáctka navýšila své vedení zpět ke dvěma minutám. Momentálně sjíždí ve sjezdu do údolí, z něhož vyrazí po mírném převýšení k dalšímu neklasifikovanému kopci.
     
    78km
    Problémy s píchlou duší hlásí Simon Geschke z čelní skupiny. Ač výměna proběhla poměrně rychle, tak nabral nepříjemnou ztrátu, kterou musí dohánět.
     
    73km
    Ztráta pelotonu při nájezdu na dlouhý desetikilometrový přejezd k neklasifikovanému stoupání se zvýšila na dvě a půl minuty. Vedoucí skupina bude chtít toto vedení navýšit zejména při stoupání na Passo Capannelle, tedy na vrchařské prémii třetí kategorie s vrcholem nějakých 40 kilometrů před cílem.
     
    68km
    Peloton zase postupně snižuje svou ztrátu na vedoucí skupinu, ve které jsou Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Alessandro Verre, Henok Mulubrhan, Valentin Paret-Peintre, Georg Steinhauser, Nairo Quintana, Pelayo Sánchez, Julian Alaphilippe, Romain Bardet, Alessandro De Marchi, Michael Storer a Martin Marcellusi. Stále se nepovedlo dotáhnout Simonovi Geschkemu.
     
    65km
    Konečně se Simon Geschke z Cofidisu, jenž před zhruba 15 minutami měl problém s defektem, dokázal dotáhnout zpět do čelní skupiny. Stálo ho to ale určitě spoustu sil, které budou chybět.
     
    60km
    Ve stoupání před sjezdem ke sprinterské prémii se pelotonu daří opět stahovat ztrátu. Na čele pelotonu pracují hlavně jezdci z UAE a BORA. Jejich tempo zajistilo, že manko balíku klesá ke 100 sekundám. Kontrola odstupu je ze strany pelotonu dnes opravdu výborná.
     
    57km
    Únik začíná trochu ztrácet půdu pod nohama. Náskok se snížil na 80 sekund a nadále klesá. Dnes to nevypadá na vítězství někoho z hlavního úniku etapy. Pokud nepřijde nějaký razantní nástup.
     
    52km
    Je to taková naháněná kočky s myší. Peloton zabírá, pak povolí, nechá soupeře poodjet, aby znovu zabral. Nicméně, odstup se nyní stabilizoval okolo minuty a půl, přičemž sjezd je pomaličku u konce a následuje krátký přejezd ke sprinterské prémii v Capitignanu.
     
    47,5km
    Sprinterskou prémii, tzv. Intergiro, v Capitignanu vyhrál Georg Steinhauser, jenž bere vedle 12 bodů ještě 3 sekundy k dobru. Romain Bardet získal 8 bodů a 2 sekundy a Magnus Sheffield 6 bodů a 1 sekundu.
     
    46km
    Na řadu přichází prakticky okamžitě stoupání na prémii třetí kategorie na Passo Capannelle. To měří 8,1 kilometru a má průměrné převýšení 4,7 %.
     
    45,5km
    Z čelní skupiny prakticky okamžitě odpadají Julian Alaphilippe a Alessandro De Marchi. Ti neustáli, že na špici začal diktovat tempo Georg Steinhauser.
     
    44km
    Mírně se opět zvyšuje vedení čelní skupiny, což je také zásluhou toho, že se ve stoupání začalo pracovat zejména ze strany závodníků, kteří bojují i o celkové pořadí, ať už se jedná o Steinhausera, Bardeta, Storera či Narváeze.
     
    43,4km
    Alaphilippe a De Marchi v sobě ještě našli zbytky sil a dotáhli se zpět do čelní skupiny. Ale vlají na chvostu a jejich osud je o tom, jak budou nyní pracovat jezdci Movistaru Quintana se Sánchezem, kteří zaujali přední příčky.
     
    43km
    Na jejich nepříliš ostré tempo se nemohl dívat Geschke z Cofidisu, který se pokusil opět rychlost trochu rozpohybovat.
     
    41,5km
    V pelotonu se do toho opět opírají závodníci z UAE, za kterými je čtveřice z BORA hansgrohe. Nicméně ztráta na čelní skupinu nyní spíš narůstala, než aby se snižovala. Stále je ale pod dvě minuty, takže naprosto v pořádku z hlediska favoritů.
     
    41km
    Vedoucí čtrnáctka se pomalu blíží k vrcholu Passo Capannelle. Bude zajímavé sledovat, jestli přijde nějaký nástup před sjezdem, nebo si vše dění ponechají až na závěrečný horský výšlap na Prati di Tivo, což je nejnáročnější výstup celé dnešní etapy.
     
    39,3km
    Vrchařskou prémii třetí kategorie na Passo Capannelle a devět bodů získává na vrcholu Simon Geschke z Cofidisu. Za ním projel prémií Georg Steinhauser, jenž bere čtyři body. Dva body získal Martin Marcellusi a jeden bodík Valentin Paret-Peintre.
     
    39,3km
    Geschke se díky vítězství na této prémii posunul už na druhé místo vrchařské soutěže s 36 body. Na vedoucího Tadeje Pogačara ztrácí 18 bodů.
     
    38km
    Nyní se bude sjíždět prakticky až na začátek stoupání na Prati di Tivo, které měří 14,7 kilometru a má průměrné převýšení 7 %. Nejnáročnější úseky tohoto stoupání atakují 9 %, přičemž při většině celého výšlapu neklesá převýšení pod 5 %. To bude vrchol dnešní osmé etapy.
     
    36km
    V průběhu cílového stoupání je ještě na programu jedna sprinterská prémie v Pietracemele, kterou budou závodníci projíždět.
     
    32km
    Během dlouhého sjezdu z Croce Abbio se odstup mezi vedoucí čtrnáctkou a hlavním balíkem zeštíhluje. Blíží se k jedné minutě.
     
    28km
    Obrázek se nyní příliš nemění. Trasa etapy stále klesá skrz horské hřebeny, mezi nimiž je vybudována vozovka. Pomalu, ale jistě se blíží úpatí Prati di Tivo.
     
    25km
    Peloton stáhl svou ztrátu na rovnou minutu a nadále se přibližuje k vedoucí skupině. Tady se rodí další útok Tadeje Pogačara na etapový vavřín, respektive pokus zabojovat o další vítězství. Pokud tedy peloton skutečně k vedoucí skupině dorazí.
     
    20km
    Čtrnáctka statečných už má k dobru jen 50 sekund! Ve sjezdu se únik začíná pomalu, ale jistě rozpadat.
     
    14,4km
    Vedoucí skupina se dostala na úpatí Prati di Tivo, 14,7 kilometru dlouhého stoupání až do cíle s průměrným převýšením 7 %. K dobru má už jen půl minuty!
     
    13,8km
    Peloton s hlavními favority začíná dojíždět první odpadlíky. Na špici čelní skupiny se pak snaží pracovat Magnus Sheffield.
     
    13km
    Na čelo pelotonu se prodral také Tadej Pogačar, který je v obležení svých parťáků z týmu. Nevypadá to s čelní skupinou vůbec dobře.
     
    12,5km
    Na čele se pokusil nastoupit Alessandro Verre, který se nechce vzdát šance na nějaký úspěch v dnešní etapě, ale i jemu už dochází síly.
     
    12,2km
    Peloton mezitím pohltil už šest jezdců z úniku. Zbývá jich posledních osm.
     
    11,5km
    V čelní skupince se neudrželi Jhonatan Narváez a Magnus Sheffield, k nimž se nezadržitelně blíží peloton.
     
    11km
    Ital Verre skutečně ještě dokázal jakž takž rozpohybovat tempo na čele, díky čemuž se spolu s Geshkem, Paretem-Peintrem, Steinhauserem, Bardetem a Storerem drží o zhruba 20 sekund před pelotonem, ale už to nevypadá s touto skupinkou příliš pozitivně.
     
    10,7km
    Na špici pelotonu se Pogačar vyváží za třemi svými parťáky z UAE a dost možná se formuje k dalšímu útoku na etapový vavřín.
     
    10,2km
    Ještě další odpor ze strany čelní skupinky. Valentin Paret-Peintre nastupuje a vzdaluje se, zatímco zbytek už to vzdává.
     
    10km
    Tak ne úplně. Za Paretem-Peintrem chtěl ještě vyrazit Steinhauser, zvládl zhruba 200 metrů, ale už to také balí.
     
    10km
    Překvapením je odpadnutí Alexeje Lucenka z pelotonu. Šestý muž Gira je v problémech.
     
    8km
    Peloton už není ani tak pelotonem, jako spíš osmnáctičlennou skupinou favoritů. Tato skupina ztrácí 20 sekund na osamoceného Valentina Pareta-Peintreho, který ze sebe doluje zbytky energie.
     
    7km
    Paret-Peintre by to měl určitě zvládnout na prémii v Pietracamele. Co bude ale dál, toť otázkou. Francouz si připíše k dobru bonusové tři sekundy, respektive odečte je ze svého celkového času.
     
    6km
    Ani, Paret-Peintre projel metou v Pietracamele, bere třísekundovou bonifikaci a nyní bude vymýšlet, jak hospodařit s dvacetisekundovým náskokem ve zbytku etapy.
     
    5,5km
    Zatímco Romain Bardet odpadl ze skupiny favoritů, ztráta Pogačarova balíčku na čelo se snížila na 12 sekund. Odpočítávají se poslední stovky metrů dnešního úniku.
     
    5,5km
    Velmi dobrou zprávou je, že ve skupině favoritů je stále také Jan Hirt ze Soudalu!
     
    4,3km
    Valentin Paret-Peintre byl dostižen skupinou favoritů, ze které mezitím odpadli Giovanni Aleotti a Felix Grossschartner. Únik je u konce a dnes bude opět Tadej Pogačar bojovat o vítězství.
     
    3km
    Je to trochu klid před bouří. Ve vedoucí skupině favoritů jsou vedle Pogačara a Hirta také Thomas, Fortunato, Martinez, Arensman, O'Connor, Rubio, Baudin, Uijtdebroeks, Storer, Tiberi, Pozzovivo. Pogačar má ještě k dispozici Rafala Majku, což je pro něj obrovská výhoda.
     
    2,5km
    Pomalu se blíží vrchol stoupání, a také budou mít závodníci to nejhorší za sebou. Cílový kilometr je pak na menším převýšení než zbytek tohoto horského výstupu.
     
    2,1km
    Jan Hirt a spolu s ním Michael Storer vlajou na chvostu vedoucí skupiny a nevypadá to s nimi úplně nejlépe. Hirt si už dokonce vystupuje ze sedla a pomáhá si váhou celého těla.
     
    1,8km
    Klid před bouří je u konce, začíná se nastupovat! První útoky byly zachyceny, Pogačar si situaci hlídá!
     
    1,5km
    Zkoušel to Antonio Tiberi, ale neúspěšně. Tento nástup nicméně definitivně srazil Hirta se Storerem z čelní skupiny. Stejně tak Arensmana. A balí to i Majka.
     
    1km
    Poslední kilometr. Storer se dotáhl zpět do přední skupiny. Ten dnes určitě zaslouží být vysoko v hodnocení pro nejbojovnějšího závodníka etapy.
     
    800m
    Právě Storer zkusil zaútočit, ale neúspěšně, byl zachycen.
     
    600m
    Majka se zase dotáhl do čelní skupiny.
     
    200m
    Pogačar nastupuje v samém závěru!
     
    Cíl
    Tadej Pogačar nenastoupil přímo ve stoupání, ale až na závěrečných dvou stovkách metrů na rovince a ve sprinterském finiši vítězí! Slovinec získává třetí etapový vavřín na letošním Giru!
     
    Cíl
    Druhý končí Ben O'Connor z AG2R a třetí Daniel Martínez z BORA – hansgrohe!
     
    Cíl
    Jan Hirt se bohužel nevešel do elitní desítky, končí těsně za ní. Ale byl to další výborný výkon českého reprezentanta v barvách Soudalu.
     
    Tadej Pogačar z UAE Team Emirates pokračuje ve své krasojízdě na letošním Giro d'Italia. Slovinský cyklista vyhrál už svou třetí etapu a opět o něco navýšil své vedení na čele celého Gira. Po včerejším triumfu v časovce se tentokrát radoval z prvenství v cílovém sprintu, když nastoupil zhruba 200 metrů před cílem a jeho soupeři neměli po etapě plné stoupání už dostatek sil, aby jej předstihli. V elitní patnáctce se umístil také český závodník Jan Hirt ze Soudalu, jenž bohužel neustál závěrečné stoupání na Prati di Tivo, respektive jeho závěr, a odpadl ze skupinky favoritů, ve které zůstalo jen sedm statečných.
     
    Výsledky 8. etapy
    1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Team Emirates 4:02:16
    2. Daniel Felipe Martínez (COL) BORA – hansgrohe +0:00
    3. Ben O'Connor (AUS) Decathlon AG2R La Mondiale Team +0:00
    4. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain – Victorious +0:02
    5. Geraint Thomas (GBR) INEOS Grenadiers +0:02
    6. Einer Rubio (COL) Movistar Team +0:02
    7. Cian Uijtdebroeks (BEL) Team Visma – Lease a Bike +0:02
    8. Thymen Arensman (NED) INEOS Grenadiers +0:11
    9. Michael Storer (AUS) Tudor Pro Cycling Team +0:13
    10. Alex Baudin (FRA) Decathlon AG2R La Mondiale Team +0:21
    ---
    14. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-step +0:21
    158. Josef Černý (CZE) Soudal Quick-step +39:06
     
    Celkové pořadí po 8. etapě:

    1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 28:14:42
    2. Daniel Felipe Martínez (COL) Bora-hansgrohe +2:40
    3. Geraint Thomas (GBR) Ineos Grenadiers +2:58
    4. Ben O´Connor (AUS) Decathlon AG24 +3:39
    5. Cian Uijtdebroeks (BEL) Team Visma-Lease a bike +4:02
    6. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious +4:23
    7. Lorenzo Fortunato (ITA) Astana Qazaqstan +5:15
    8. Einer Rubio (COL) Movistar Team +5:28
    9. Thymen Arensman (NED) INEOS Grenadiers +5:30
    10. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-step +5:53
    ---
    159. Josef Černý (CZE) Soudal Quick-step +1:50:24
     
    Pořadí bodovací soutěže (fialový trikot):

    1. Jonathan Milan (ITA) Lidl – Trek 134 bodů
    2. Kaden Groves (AUS) Alpecin – Deceuninck 97
    3. Tim Merlier (BEL) Soudal Quick-Step 89
    4. Olav Kooij (NED) Team Visma – Lease a bike 61
    5. Tadej Pogačar (SLO) UAE Team Emirates 57
    ---
    72. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step 1
     
    Pořadí vrchařské soutěže (modrý trikot):

    1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Team Emirates 104 bodů
    2. Daniel Felipe Martínez (COL) Bora – hansgrohe 52
    3. Simon Geschke (GER) Cofidis 36
    4. Lilian Calmejane (FRA) Intermarché – Wanty 32
    5. Geraint Thomas (GBR) INEOS Grenadiers 22
     
    Pořadí jezdců do 25 let (bílý trikot):
    1. Cian Uijtdebroeks (BEL) Team Visma – Lease a Bike 28:18:44
    2. Antonio Tiberi (ITA) Bahrain Victorious +0:21
    3. Thymen Arensman (NED) INEOS Grenadiers +1:28
    4. Alex Baudin (FRA) Decathlon AG2R La Mondiale Team +2:32
    5. Filippo Zana (ITA) Team Jayco AIuIa +3:10 (17:31:45)

    Jan Vojkůvka