Švajčiarsko – Fínsko 1:3 (kon.) | Česko – Švédsko 0:2 (kon.)
koniec
Česko
0:2 (0:0, 0:0, 0:2)
Švédsko
cz Sobota 04.05.2024, 16:00České hokejové hry
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Zdravím všechny hokejové fanoušky u online přenosu z utkání Betano Hockey Games v Brně. Česká reprezentace vyzve v Brně před svými fanoušky celek Švédska.
     
    Otvírák posledního turnaje EHT českému celku příliš nevyšel. Ačkoliv národní tým Finy výrazně přestřílel, prosadil se až v samotném závěru utkání a severskému celku podlehl poměrem 1:4. Teď čeká na české reprezentanty švédský výběr, ještě před startem dalšího utkání však provedl trenérský štáb dva škrty. S týmem už dále v přípravě na mistrovství světa nebudou pokračovat Filip Zadina a Petr Kodýtek.
     
    Švédi první utkání Betano Hockey Games sehráli ve švýcarském Klotenu, k dalším utkáním už se ale stěhují do Brna. A jsou navíc povzbuzeni výhrou, protože přidali svou již osmou výhru v této sezoně v rámci EHT, což znamená jediné – už s jistotou v tabulce seriálu Euro Hockey Tour uhájí první příčku. Proti Švýcarsku se ale Švédsko nadřelo. V utkání padly celkem tři branky, přičemž ta první až necelých devět minut před koncem základní hrací doby. Švédové ovšem své vedení rychle navýšili a Švýcaři už odpověděli jen jednou přesnou trefou.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Mrázek (Vejmelka) – Gudas (C), Hájek, Zábranský, Kempný, Košťálek, Ščotka, Kundrátek, Ticháček – Kaše, M. Špaček, Červenka (A) – Chlapík, Tomášek (A), Vrána – Kousal, M. Kovařčík, Lenc – Stránský, Kondelík, Beránek.

    Švédsko: Gustavsson (Ersson) – Heed, Bengtsson, Nemeth (A), Pettersson, Sellgren, Fantenberg, Berglund – Holtz, Eriksson Ek (A), Burakovsky – Zetterlund, Lundeström, Sörensen – Frödén, Vejdemo, Olofsson – Friberg, Johansson (C), Nygärd.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Mrázek (Vejmelka) – Gudas (C), Hájek, Zábranský, Kempný, Košťálek, Ščotka, Kundrátek, Ticháček – Kaše, M. Špaček, Červenka (A) – Chlapík, Tomášek (A), Vrána – Kousal, M. Kovařčík, Lenc – Stránský, Kondelík, Beránek.
    Trenér: Radim Rulík

    Švédsko: Gustavsson (Ersson) – Heed, Bengtsson, Nemeth (A), Pettersson, Sellgren, Fantenberg, Berglund – Holtz, Eriksson Ek (A), Burakovsky – Zetterlund, Lundeström, Sörensen – Frödén, Vejdemo, Olofsson – Friberg, Johansson (C), Nygärd.
    Trenér: Sam Hallam

    Rozhodčí: Heikinen, Tscherring – Nikulainen, Schlegel.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:20
    Švédové se hned ze startu třetiny usadili v útočném pásmu, hraje se ale především kolem mantinelu.
     
    00:46
    S nahozením z vrcholu levého kruhu neměl Mrázek problém. Kotouč sklepl lapačkou a předal jej svým spoluhráčům.
     
    01:32
    Lundeström vyhrál souboj o kotouč ve středním pásmu a hostující celek může v poklidu rozehrát z vlastního pásma.
     
    01:54
    A akce Švédů má i své zakončení. Olofsson zakončoval z mezikruží a dostal se i k dorážce. U levé tyče byl připraven ještě Frödén, ten už se však ke kotouči nedostal.
     
    02:54
    Také český výběr se dostal do své první větší šance, Gustavsson ovšem na střelu dobře viděl a neměl s ní sebemenší problém. Puk následně zůstal volný v rohu kluziště.
     
    03:51
    Chlapík zakončoval z přečíslení tři na dva, po úspěšném zákroku Gustavssona u levé tyče se Švédové vydali do protiútoku. Konkrétně v brejku zakončoval Lundeström.
     
    04:36
    Vejdemo dostal od Olofssona ukázkovou přihrávku na hranici brankoviště a měl před sebou zcela odkrytou pravou tyč. Volný prostor ovšem trestuhodně minul.
    04:36 Vejdemo minul prázdnou českou branku
     
    04:55
    Soupeř českého celku je zatím v první třetině výrazně aktivnější, národní tým se kromě zmíněného přečíslení nedostal do žádné větší ofenzivy.
     
    05:56
    Ani nyní se Gudasovi na modré čáře nepodrželo udržet kotouč a vybídnout tak své spoluhráče k většímu tlaku.
     
    06:30
    Až nyní se Češi dostali k další střele na branku. Vrána zakončil z levého kruhu, jeho ránu zablokoval jeden ze švédských bránících hráčů hokejkou.
     
    07:29
    Zetterlund neprošel do útoku přes Lence. Švédi musí zakládat útok z hloubi vlastního pásma, což jim ovšem Češi značně znepříjemňují.
     
    08:11
    Špaček obral soupeře o kotouč a chystal se zpoza branky vybídnout najíždějícího Červenku. K přihrávce se však nedostal, u mantinelu o puk velmi rychle přišel.
     
    09:05
    Češi se provinili zakázaným uvolněním. Vhazovat se bude po Mrázkově pravici.
     
    09:15
    A vhazování vyšlo na výbornou. Vrána ve středním a útočném pásmu obešel hráče soupeře a z ostrého úhlu na levém křídle zakončil na bližší tyč. Gustavsson si tento prostor pohlídal.
     
    09:40
    Dlouhý souboj u mantinelu v českém útočném pásmu nakonec skončil vyhozením do střední třetiny. Následně se však kotouče chopil Kousal, která se osvobodil na levém kruhu a prudkou střelou otestoval Gustavssonovu pozornost.
     
    10:33
    Český celek dobře pracuje v brankoviště. Ke Gustavssonovi ovšem žádné střely neprochází, protože švédská obrana většinu pokusů blokuje.
     
    11:08
    Červenka dostal přihrávku za obranu a sám se vydal na švédskou branku. Jeho zakončení směřovalo přesně na Gustavssonovu hruď.
     
    11:23
    Švédům se v přečíslení nepovedla přihrávka do mezikruží na Lundeströma. Celá akce tedy skončila neúspěchem a na druhou stranu se vydávají Češi.
     
    12:12
    Obraz hry se oproti samotnému úvodu obrátil a Češi jsou nyní lepším týmem, který si tvoří více příležitostí. Švédi mají naopak problém s přechodem do útočné třetiny.
     
    13:00
    Nyní se však ani národnímu týmu nedaří přejít přes modrou čáru. Soupeř aktivně napadá.
     
    13:31
    Kaše zkusil Gustavssona překvapit skrytou střelou z vrcholu pravého kruhu. Švédský gólman u bližší tyče zasahuje a přerušuje hru.
     
    13:43
    Češi zakončili ihned po vhazování a v předbrankovém prostoru ještě čekali na možnosti dorážky. Nejnebezpečněji zakončoval Chlapík.
     
    14:31
    Frödénovu střelu z pravého kruhu vykopl Mrázek pouze před sebe, kde ještě čekal Olofsson, ten však kotouč netrefil.
     
    15:00
    Hosté přidali další nebezpečné zakončení z hranice brankoviště, což už se české obraně nelíbí.
     
    15:24
    Fantenbergova střela od modré byla v mezikruží ztečována na zadní mantinel. Stále se hraje před českou bránou.
     
    16:12
    Po založení další akce měli Švédové problém s přechodem přes střední pásmo. K puku se dostal Zábranský, který ve vlastním pásmu uklidňuje hru.
     
    16:27
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Lukas Vejdemo – 2 min., sekání.
     
    16:57
    Švédsko se osvobozuje, Češi však předvedli dobrý start přesilové hry a hned v jejím úvodu mohli po střele z levého křídla skórovat.
     
    17:41
    Velká smůla, Sörensen vytlačil Lence těsně za útočnou modrou čáru. Češi se musí vrátit do střední třetiny a zkusit to ještě jednou.
     
    18:13
    Frödén při vyvážení kotouče z pásma narazil na Ticháčka. Do ofenzivy se ale Češi nedostávají.
     
    18:27
    Hosté v plném počtu.
     
    19:30
    Na Červenku si při české kombinaci počkali u levé tyči hned tři hráči Švédska. Češi třicet sekund před koncem první třetiny přichází o kotouč.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina už se spíše jen dohrávala a končí za bezbrankového stavu 0:0. Do utkání vstoupili lépe Švédové, kteří si hned v úvodu vytvořili velké šance na otevření skóre. Ve všech případech ale národní tým podržel gólman Mrázek. Obraz hry se postupem času proměnil a byli to Češi, kdo se dostávali do jedné šance za druhou. Ani to však na první gól nestačilo.
    Druhá třetina začne cca v 16:52.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:24
    Švédové se velice rychle usadili v útočném pásmu a Burakovsky se střelou nebo přihrávkou z pravého kruhu dlouho vyčkával. Nakonec se pokusil posunout kotouč mezi kruhy na Holtze, tento pas ale česká obrana zablokovala.
     
    21:34
    Vrána se po pravé straně tlačil sám dopředu, ale stíhal jej Bengtsson. Přes toho se nakonec do zakončení nedostal.
     
    22:25
    Košťálkovi s Ticháčkem se nepovedla rozehrávka z vlastního pásma. Puku se ujímá Švédsko.
     
    22:55
    Střela nepřišla ani po nahození Kundrátka. Vstup Čechů do pásma je totiž pro postavení mimo hru odpískán.
     
    23:16
    Tentokrát už Kundrátek nahodil úspěšně a ke kotouči se u mantinelu dostal Stránský. Ten si vybrusil na hranici brankoviště, se zakončením na levý beton ale neuspěl.
     
    24:12
    Gudas svou prudkou ránu směřoval mezi Gustavssonův levý beton a lapačku. Švédský gólman na střelu od modré čáry dobře viděl a tento prostor úspěšně pokryl.
     
    24:45
    Ke slovu se dostává také Švédsko, zatím však jen v podobě nahození do útočného pásma.
     
    25:21
    Lundeström sice prošel přes celé kluziště, ale daleko nadějněji vypadal český protiútok. V něm Gustavsson vykopl Košťálkovu střelu do mezikruží, kde však nikdo z Čechů nečekal.
     
    26:04
    A po této akci následovaly ještě další dorážky a tlak v předbrankovém prostoru. Většina střel skončila na bránících hráčích Švédska.
     
    26:42
    Beránek obešel Heeda a spolu s Kondelíkem uhájili puk i za brankou. Přihrávka do mezikruží však nikoho v bílém dresu nenašla.
     
    27:03
    Mrázek se rozhodl pomoci s rozehrávkou, kotouče se však nikdo neujal a je odpískáno zakázané uvolnění.
     
    27:26
    Švédové vyhráli souboj u mantinelu ve svém pásmu. Došlo však jen na vyhození mezi modré čáry, kde probíhá další střet v souboji o puk.
     
    28:24
    Sellgren v rychlé protiakci vybídl z téměř nulového úhlu Sörensena, který čekal na hranici brankoviště. Chystal se tečovat kotouč na pravou tyč, rychlé nahození však nezachytil.
     
    28:58
    Hraje se především ve středním pásmu, oba celky mají problém s přechodem do útoku.
     
    29:22
    Nyní to na pravém křídle zkusil Michal Kovařčík, který zakončil přes bránícího Bengtssona. Švédský obránce kotouč hokejkou zblokoval a poslal jej na zadní mantinel.
     
    30:25
    Kaše našel na vrcholu levého kruhu zcela volného najíždějícího Špačka. Ten měl na střelu hodně prostoru a směřoval ji do horních pater branky. Gustavsson si s pokusem poradil
     
    30:31
    Košťálkova rána od modré propadla chumlem v předbrankovém prostoru a skončila na levém betonu Gustavssona.
     
    31:19
    Nemeth neměl od modré čáry komu nahrát, a tak jen nahodil kotouč podél mantinelu. Tam se puku ujímají domácí.
     
    31:51
    Čechy v nepříliš výrazné akci zastavuje ofsajd. V posledních minutách jsme mnoho šancí ani jakýchkoliv ofenzivních výpadů neviděli.
     
    32:35
    Berglund pouze nahazuje do útočného pásma. První střela Švédska po delší době končí na bruslích Ticháčka.
     
    33:06
    Nyní se Švédové provinili zakázaným uvolněním. Hra se stěhuje před Gustavssona.
     
    33:32
    Vrána hledal křižnou přihrávku Špačka, ale kotouč poslal jen do prázdného prostoru na vrcholu levého kruhu. Švédové posílají kotouč šikovně přes celé kluziště.
     
    34:16
    Čechům se daří prodrat do útočného pásma, ale za modrou čarou už to tak výrazné není. Hraje se především kolem mantinelu.
     
    34:54
    Středem kluziště si do útoku nabruslil Stránský, který si následně našel pozici na pravém kruhu. Ani jeho rána ale nebyla úspěšná.
     
    35:36
    Švédská ofenziva skončila jen u nahození přes bránící hráče. Svou akci teď mohou založit Češi.
     
    36:11
    Zábranský se však musel velice rychle vrátit do obrany. Národní tým znovu nedovolil soupeři zahrozit.
     
    36:28
    Vrána se opět objevil v útoku zcela sám. Na pravém křídle přebruslil bránící hráče a zakončil na bližší tyč. Gustavsson byl připraven a kotouč vytěsnil zpět do hry.
     
    37:12
    Bezprostředně po Vránově úniku následovala česká kombinace, v které se nejblíže gólu přiblížil Košťálek střelou od modré. Gustavsson je však stále bezchybný.
     
    37:38
    To samé však platí o Mrázkovi, který zakročil proti nahození z pravého kruhu.
     
    38:04
    Na druhé straně se dopředu dral Kondelík. který však těsně bránícího švédského beka neobešel. Pokusil se tak alespoň o nahození do předbrankového prostoru, jenže puk netrefil ideálně a žádná česká střela tedy z toho protiútoku nevznikne.
     
    39:21
    Češi si v poslední minutě tvoří velký tlak, ale bez střely. K té domácímu celku chybí přesné přihrávky.
     
    39:57
    Za českou obranou si ještě v posledních sekundách počkal Johansson, ke kterému také směřovala dlouhá přihrávka. Celou situaci z českého pohledu zachránil Chlapík, který do přihrávky skočil a hokejkou změnil její směr.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ani ve druhé periodě jsme se branky nedočkali. A také samotných šancí bylo pomálu, většina dění se odehrávala v neutrální zóně a oba celky hrozily spíše z individuálních akcí a brejků. Až v samotném závěru si český celek vytvořil větší tlak, gólmani na obou stranách jsou však zatím bezchybní.
    Třetí třetina začne cca v 17:43.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:19
    Po necelých dvaceti sekundách hry ve třetí třetině se přerušuje, protože Kaše dopadl na švédskou branku, a ta byla vychýlena ze svého obvyklého postavení.
     
    40:47
    Hraje se v útočném pásmu Čechů, ale na hokejce jsou Švédi. Konkrétně je to Sörensen, který se po pravém křídle snaží vyvézt kotouč ven.
     
    41:22
    Teď už ale mají Češi puk pod kontrolou a kombinují. Zábranského střela od modré byla zblokována. Hájek byl úspěšnější a donutil Gustavssona zasahovat.
     
    41:34
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Jako blesk z čistého nebe ale přichází gól Švédska. Max Friberg vyslal do přečíslení dva na jednoho mimo jiné LINUSE JOHANSSONA, který to na levém křídle vzal na sebe a z kruhu se prosadil do vzdálenějšího horního rohu. Asistence: Max Friberg.
    41:34 Linus JOHANSSON - 0:1
     
    42:08
    Červenkovu nabídku za bránící hráče si našel Kaše, ale až ke střele se neprodral, protože soupeř byl v tomto případě v přesile.
     
    43:02
    Tomášek zachytil vyhození z pásma, vydal se dopředu a v mezikruží vybídl Ticháčka. Ten se střelou neotálel, kotouč po střele z první končí ve výstroji švédského gólmana.
     
    43:29
    Češi bojují v útočném pásmu, ale hraje se především kolem mantinelu.
     
    43:51
    Až nyní se Lenc prodral do zakončení z bezprostřední blízkosti, které ještě mohl dorážet Michal Kovařčík. Ten byl také adresátem další z přihrávek z levého kruhu, jenže Švédsko je v blokování nahrávek velmi úspěšné.
     
    44:54
    Stále se hraje před Gustavssonem. Český celek brzdí nepřesnosti.
     
    45:33
    Národní tým diktuje tempo hry, Mrázek teď však na druhé straně kluziště raději přikryl pomalu klouzající kotouč a vhazovat se bude po jeho levici.
     
    45:54
    Burakovsky už se v útočném pásmu dostával do situace, v které by bylo Švédsko v přečíslení proti české obraně. Čeští beci to však nedovolili.
     
    46:32
    Kotouč je teď na švédských hokejkách. Hráči v tmavě modrých dresech rozehrávají od vlastní branky.
     
    47:05
    Stránský se přes Nemetha nedostal do dobré šance na levém křídle. Útočné pásmo pro český celek však vybojoval, domácí začínají se svou kombinací.
     
    47:55
    Tlak národního týmu neměl dlouhého trvání a Švédové nahazují do svého útočného pásma.
     
    48:42
    I když se hra opět přestěhovala ke Gustavssonovi, hráčům Tre Kronor se znovu povedlo vybojovat kotouč a šikovně vyhodit přes všechny čáry.
     
    49:43
    Švédi se mohli dostat do přečíslení tři na dva, ale raději zvolili možnost prostřídat. Češi zakládají svůj útok zpoza Mrázkovy brány.
     
    50:25
    Hosté opět pouze nahazují puk za českou branku. Tam hraje Mrázek, který kotouč zastavuje pro své spoluhráče.
     
    50:53
    Tentokrát se však Češi z pásma nedostali a soupeře do sevření dostali Švédové. Kombinaci v mezikruží zakončil Frödén, kotouč končí v Mrázkově výstroji.
     
    51:34
    Ščotka objel švédskou obranu po levém křídle a z nulového úhlu nahodil puk na branku. Na hranici brankovišti se k teči nikdo neměl, a tak kotouč skončil na Gustavssonově pravém betonu. Hra je přerušena.
     
    52:01
    Češi se stále drží v útočném pásmu, další střely však nepřidávají, protože se hraje převážně podél mantinelu. I tak ale mají v dnešním utkání nad soupeřem výraznou střeleckou převahu, všechny pokusy nicméně zatím ztroskotaly na Gustavssonovi.
     
    Dnešní utkání sleduje 7207 diváků.
     
    53:22
    Stránský zachytil přihrávku Heeda ve středním pásmu, dostal se na pravý kruh a zamířil na bližší tyč. Postaral se také o další dvě dorážky, Gustavsson si ale prostor kolem brankové konstrukce pečlivě pohlídal.
     
    54:14
    Češi byli zahnáni za vlastní branku. Košťálek se pokouší o rozehrávku.
     
    54:39
    Národní tým se velice rychle dostal zpět před Gustavssona. Na konci kombinace stál na hranici brankoviště Ondřej Kaše, jehož pokus skončil na betonech švédského gólmana.
     
    54:54
    Holtz si na modré čáře počkal na dlouhou přihrávku skrz střední pásmo a zkusil to sám z vrcholu pravého kruhu. Jeho rána přeletěla bližší horní roh české branky.
     
    55:10
    Vrána ještě zadovkou hledal Tomáška, jenže ten byl v obležení dvou hráčů Švédska a ke střele se nedostal.
     
    55:27
    Michal Kovařčík byl ve svém zakončení na pravém kruhu faulován. Johansson si odpyká dvouminutový trest za sekání.
     
    55:27
    Oddechový čas pro tým Česko.
     
    55:27
    Mrázek se do své branky sice na chvíli vrátil, ale po pokynu už zase míří zpět na střídačku. Česko hraje v šesti proti čtyřem.
     
    55:33
    Vrána zamířil a vystřelil hned po vhazování. Gustavsson raději přerušuje hru.
     
    55:45
    Tomášek z vrcholu levého kruhu přestřelil.
     
    55:58
    Další Tomáškova rána od modré, i tento pokus míří mimo prostor třech tyčí.
     
    56:24
    Gustavsson na Kundrátkovu střelu od modré vůbec neviděl. Kotouč ale skončil v chumlu hráčů před brankovištěm.
     
    56:52
    Češi s další střelou dlouho otáleli a opět to byl Kundrátek, kdo zamířil. Ani jeho druhá rána ke Gustavssonovi nedoputovala.
     
    57:27
    Hosté v plném počtu.
     
    57:47
    Švédsko vyhazuje přes všechny čáry. Ani teď se tak nemůže unavená švédská čtveřice, která strávila na ledě celé oslabení, vydat na střídačku. Je odpískáno zakázané uvolnění.
     
    58:03
    Až teď Eriksson Ek vyváží kotouč. Svým nahozením z pravého kruhu těsně míjí prázdnou českou bránu.
     
    58:41
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Teď už se ovšem hosté trefují. Z vlastního pásma zamířil přesně do prázdné české brány PATRIK NEMETH. Asistence: Bez asistence.
    58:41 Patrik NEMETH - 0:2
     
    59:15
    Češi s kotoučem na holi zamířili do útočného pásma a Mrázek ještě jednou odjel na střídačku. Národní tým opět hraje v šesti.
     
    Konec zápasu.
     
    Třetí třetina rozhodla, utkání je u konce. Ve 42. minutě vyslal Max Friberg do přečíslení dva na jednoho Linuse Johanssona, který se z levého křídla trefil přesně do vzdálenějšího horního rohu. Češi naopak švédskou bránu dobývali marně. Střelecky měli domácí jednoznačně navrch, však také svého soupeře přestříleli vysoko 34:12. Jenže Švédům těchto dvanáct střel stačilo. Jednou z nich byla také trefa Patrika Nemetha do prázdné brány, kterou Švédsko po krušných časech v oslabení ve čtyřech proti šesti potvrdili své vítězství. Ocenění pro nejlepší hráče zápasu patří zcela po zásluze obou gólmanům – Petru Mrázkovi a Filipu Gustavssonovi.
    Ode mě je to pro dnešek vše, z Brna vám přeji příjemný zbytek sobotního večera. (18:24:23)

    Helena Hegeďová

    Góly a asistencie: 42. Johansson (Friberg), 59. Nemeth


    Česko: Mrázek (Vejmelka) – Gudas (C), Hájek, Zábranský, Kempný, Košťálek, Ščotka, Kundrátek, Ticháček – Kaše, M. Špaček, Červenka (A) – Chlapík, Tomášek (A), Vrána – Kousal, M. Kovařčík, Lenc – Stránský, Kondelík, Beránek.
    Tréner: Radim Rulík

    Švédsko: Gustavsson (Ersson) – Heed, Bengtsson, Nemeth (A), Pettersson, Sellgren, Fantenberg, Berglund – Holtz, Eriksson Ek (A), Burakovsky – Zetterlund, Lundeström, Sörensen – Frödén, Vejdemo, Olofsson – Friberg, Johansson (C), Nygärd.
    Tréner: Sam Hallam

    Rozhodca: Heikinen, Tscherring – Nikulainen, Schlegel