TK k bezpečnosti na MSLH 2024 (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference o spolupráci MS v hokeji 2024 s bezpečnostními složkami

cz Pondelok 08.04.2024, 11:00 • Policejní prezidium ČR, Praha • Tlačové konferencie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.
     
    Hezké pondělní dopoledne, drazí čtenáři, hlásím se opět z další tiskové konference k blížícímu se hokejovému MS v Praze a Ostravě!

    Dnes se nacházíme v budově policejního prezídia a to může znamenat jen jediné – bude se mluvit o zajištění bezpečnosti během celé akce.
     
    Tiskové konference se dnes zúčastní:

    genpor. Martin Vondrášek – policejní prezident
    genpor. Vladimír Vlček – generální ředitel HZS ČR
    brig. gen. David Chovanec – 1. zástupce generálního ředitele Celní správy ČR
    Lukáš Kintr – ředitel NÚKIB
    Petr Bříza – prezident pražského OV MS IIHF v ledním hokeji 2024
     
    Tisková konference za moment začne. Hosté právě přišli.
     
    Úvodní slovo po představení hostů dostává Petr Bříza.
     
    „Chtěl bych poděkovat všem složkám IZS. Od listopadu 2022 jsme připravovali koncepci zajištění bezpečnosti, a to na několika úrovních. Tou první byl bezpečnostní výbor a následně na úrovni lokálních sborů v obou městech. Myslím, že jsme připraveni a vypořádali jsme se ze základními problémy a budeme připraveni předpokládat možná rizika.“
     
    Nyní Martin Vondrášek.
     
    „My jsme se poprvé s Českým hokejem v červnu 2022, následně jsme podepsali memorandum a já jsem v červnu 2023 vydal rozkaz o zřízení komise pro MS. V roce 2015 jsem tuto komisi sám vedl.

    My jsme vycházeli ze zkušeností z roku 2015. Budeme se věnovat drobné kriminalitě, dopravě, parkovacích kapacit, jsme připraveni na hromadné narušení veřejného pořádku, hrozba teroristických oznámení, kybernetickým, dezinformačním i třeba úniku chemikálií na zimním stadionu. V obou halách jsme provedli dvě cvičení a až budou v nájmu ČSLH, tak proběhnou další cvičení.

    Pomáhat budou pyrotechnici, letecké složky, národní centrály a dalších. Budeme hlídovat veškeré dopravní uzle, okolí arén, míst, kde budou týmy ubytované, pomáhat s pyrotechnickými prohlídkami, aby se nemusely evakuovat arény.

    Kriminalisté prověřují akreditované osoby, spolupracujeme i s Interpolem a vyměňujeme si informace. Cílem je, aby si návštěvníci mistrovství užili a nemusela policie řešit vážné věci.“
     
    Nyní Vladimír Vlček
     
    „Naše práce nebude jen požární ochrana, ale i únik chemických látek (čpavku v halách) a my budeme provádět důkladné kontroly. Další práce bude asistence při pyrotechnických kontrolách, kontrolách ubytovacích míst týmů a školení osob. Vypracovali jsme i detailní plán pro umístění reklamních vozidel, posílíme kapacity na lince 112 a budeme zajišťovat technické věci jako radiové kapacity. Budeme vytvářet speciální taktické jednotky v obou halách, což znamená, že bude kdykoliv připraveno zasáhnout 14 hasičů. Úzce spolupracujeme s chemickými laboratořemi. Musíme aktuálně posílit jednotky a vyškolit všechny členy HZS.“
     
    Nyní Lukáš Kintr
     
    „Dlouhodobě upozorňujeme na kybernetickou bezpečnost v normálních životech a jsem rád, že organizátoři oslovili NÚKIB. V rámci přípravy jsme podnikli několik kroků k prověření ICT systémů a budeme připraveni jako podpora.“
     
    Nyní David Chovanec.
     
    „Celní správa je od začátku členem v přípravách zajištění bezpečnosti. Naším primárním úkolem je hladké celní odbavení materiálů, které vezou týmy ze zemí mimo EU. Vyčleňujeme speciální techniku včetně proškoleného personálu a budeme se ve zvýšené míře věnovat i standardním úkonům.“
     
    Kdy a jak se fanoušci doví jak přijet do města, kde zaparkovat a podobně?

    Bříza: Budeme posledních 14 dní komunikovat všechny informace přes sociální sítě. Budeme apelovat na návštěvníky aby upřednostnili hromadnou dopravu a aby přijížděli s předstihem.

    Vondrášek: My budeme od dneška zveřejňovat všechny informace na webu a sociální síti X.
     
    Před osmi lety policie sváděla boj s černým trhem s lístky, jak se na toto chystáte?

    Bříza: My jsme apelovali na to, aby si lidé dávali pozor. Monitorovali jsme na sociálních sítích nabídky a snažili se potřít černý trh. Organizátor toto nemá úplně v moci, ale budeme potírat i prodej v okolí arén.
     
    Vzpomenete si pane policejní prezidente, co by problém v roce 2015?

    Vondrášek: Tehdy bylo největší problém zajistit dopravu. Tehdy to bylo hodnoceno v superlativech a budeme se snažit na to navázat.
     
    V minulých letech se prodeji lístkům věnoval jeden gang, máte informace, jestli to bude i tento případ?

    Vondrášek: Nemohu být konkrétní.
     
    Máte přehled o teroristických hrozbách v souvislosti s Ruskem a bezpečnostními konflikty?

    Vondrášek: Samozřejmě to vnímáme a proto jsem mluvil o spolupráci s Interpolem. V rámci zkoumání prvotních rizik nebyla indikovány žádné hrozby pro tento šampionát.
     
    Vstupenky na finále jsou poměrně drahé, můžou být problémy s tímto a jak do toho zasahuje IIHF?

    Bříza: Ceny vstupenek jsou v gesci organizátorů. My jsme se snažili nezdražovat.
     
    Pamatujeme si situaci z předchozích MS, kdy bylo zakazováno ukazovat vlajky, které se neúčastní turnaje. Jak to bude tentokrát?

    Bříza: Toto je na IIHF. Není to namířené proti divákům, ale snažíme se o apolitičnost, aby se MS nestalo politickým manifestem. Během sportovní akce by se mělo zůstat v mantinelech fandění.

    Vondrášek: Je důležité rozlišovat práva hal a zákonů. Na policii je dodržovat základní obecná pravidla a zákony, další věci jsou na organizátorech.
     
    Tisková konference je u konce. Hezký den. (11:41:58)

    Marek Baloun