TK k bezpečnosti na MSLH 2024 (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference o spolupráci MS v hokeji 2024 s bezpečnostními složkami

cz Pondelok 08.04.2024, 11:00 • Policejní prezidium ČR, Praha • Tlačové konferencie
     
    Tisková konference je u konce. Hezký den. (11:41:58)
     
    Pamatujeme si situaci z předchozích MS, kdy bylo zakazováno ukazovat vlajky, které se neúčastní turnaje. Jak to bude tentokrát?

    Bříza: Toto je na IIHF. Není to namířené proti divákům, ale snažíme se o apolitičnost, aby se MS nestalo politickým manifestem. Během sportovní akce by se mělo zůstat v mantinelech fandění.

    Vondrášek: Je důležité rozlišovat práva hal a zákonů. Na policii je dodržovat základní obecná pravidla a zákony, další věci jsou na organizátorech.
     
    Vstupenky na finále jsou poměrně drahé, můžou být problémy s tímto a jak do toho zasahuje IIHF?

    Bříza: Ceny vstupenek jsou v gesci organizátorů. My jsme se snažili nezdražovat.
     
    Máte přehled o teroristických hrozbách v souvislosti s Ruskem a bezpečnostními konflikty?

    Vondrášek: Samozřejmě to vnímáme a proto jsem mluvil o spolupráci s Interpolem. V rámci zkoumání prvotních rizik nebyla indikovány žádné hrozby pro tento šampionát.
     
    V minulých letech se prodeji lístkům věnoval jeden gang, máte informace, jestli to bude i tento případ?

    Vondrášek: Nemohu být konkrétní.
     
    Vzpomenete si pane policejní prezidente, co by problém v roce 2015?

    Vondrášek: Tehdy bylo největší problém zajistit dopravu. Tehdy to bylo hodnoceno v superlativech a budeme se snažit na to navázat.
     
    Před osmi lety policie sváděla boj s černým trhem s lístky, jak se na toto chystáte?

    Bříza: My jsme apelovali na to, aby si lidé dávali pozor. Monitorovali jsme na sociálních sítích nabídky a snažili se potřít černý trh. Organizátor toto nemá úplně v moci, ale budeme potírat i prodej v okolí arén.
     
    Kdy a jak se fanoušci doví jak přijet do města, kde zaparkovat a podobně?

    Bříza: Budeme posledních 14 dní komunikovat všechny informace přes sociální sítě. Budeme apelovat na návštěvníky aby upřednostnili hromadnou dopravu a aby přijížděli s předstihem.

    Vondrášek: My budeme od dneška zveřejňovat všechny informace na webu a sociální síti X.
     
    „Celní správa je od začátku členem v přípravách zajištění bezpečnosti. Naším primárním úkolem je hladké celní odbavení materiálů, které vezou týmy ze zemí mimo EU. Vyčleňujeme speciální techniku včetně proškoleného personálu a budeme se ve zvýšené míře věnovat i standardním úkonům.“
     
    Nyní David Chovanec.
     
    „Dlouhodobě upozorňujeme na kybernetickou bezpečnost v normálních životech a jsem rád, že organizátoři oslovili NÚKIB. V rámci přípravy jsme podnikli několik kroků k prověření ICT systémů a budeme připraveni jako podpora.“
     
    Nyní Lukáš Kintr
     
    „Naše práce nebude jen požární ochrana, ale i únik chemických látek (čpavku v halách) a my budeme provádět důkladné kontroly. Další práce bude asistence při pyrotechnických kontrolách, kontrolách ubytovacích míst týmů a školení osob. Vypracovali jsme i detailní plán pro umístění reklamních vozidel, posílíme kapacity na lince 112 a budeme zajišťovat technické věci jako radiové kapacity. Budeme vytvářet speciální taktické jednotky v obou halách, což znamená, že bude kdykoliv připraveno zasáhnout 14 hasičů. Úzce spolupracujeme s chemickými laboratořemi. Musíme aktuálně posílit jednotky a vyškolit všechny členy HZS.“
     
    Nyní Vladimír Vlček
     
    „My jsme se poprvé s Českým hokejem v červnu 2022, následně jsme podepsali memorandum a já jsem v červnu 2023 vydal rozkaz o zřízení komise pro MS. V roce 2015 jsem tuto komisi sám vedl.

    My jsme vycházeli ze zkušeností z roku 2015. Budeme se věnovat drobné kriminalitě, dopravě, parkovacích kapacit, jsme připraveni na hromadné narušení veřejného pořádku, hrozba teroristických oznámení, kybernetickým, dezinformačním i třeba úniku chemikálií na zimním stadionu. V obou halách jsme provedli dvě cvičení a až budou v nájmu ČSLH, tak proběhnou další cvičení.

    Pomáhat budou pyrotechnici, letecké složky, národní centrály a dalších. Budeme hlídovat veškeré dopravní uzle, okolí arén, míst, kde budou týmy ubytované, pomáhat s pyrotechnickými prohlídkami, aby se nemusely evakuovat arény.

    Kriminalisté prověřují akreditované osoby, spolupracujeme i s Interpolem a vyměňujeme si informace. Cílem je, aby si návštěvníci mistrovství užili a nemusela policie řešit vážné věci.“
     
    Nyní Martin Vondrášek.
     
    „Chtěl bych poděkovat všem složkám IZS. Od listopadu 2022 jsme připravovali koncepci zajištění bezpečnosti, a to na několika úrovních. Tou první byl bezpečnostní výbor a následně na úrovni lokálních sborů v obou městech. Myslím, že jsme připraveni a vypořádali jsme se ze základními problémy a budeme připraveni předpokládat možná rizika.“
     
    Úvodní slovo po představení hostů dostává Petr Bříza.
     
    Tisková konference za moment začne. Hosté právě přišli.

    Marek Baloun