Fínsko – USA 3:5 (kon.) | Švédsko – Japonsko 6:2 (kon.) | Kanada – Česko 5:0 (kon.)
koniec
Švédsko
6:2 (2:0, 1:2, 3:0)
Japonsko
cz Nedeľa 07.04.2024, 17:00 • Adirondack Bank Center, Utica • MS žien • Skupina B
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Vítám tu všechny hokejové milovníky! V rámci nedělního programu MS žen se utkají také Švédky a Japonky. Jedná se o souboj v rámci slabší skupiny B. Hokejistky Švédska mají na kontě dvě výhry a jsou už velmi blízko účasti ve vyřazovacích bojích. Japonky naopak v prvním duelu podlehly 2:3 po nájezdech Číně, následně neuhrály ani bod s Německem, a musejí tak zabojovat, aby se vyhnuly posledním dvěma sestupovým pozicím.
     
    Japonsko:
    Japonky se v minulosti často pohybovaly na hraně elitní a I. divize ženského MS. Od roku 2019 hrají mezi elitou nepřetržitě a vždy se dostaly do play-off. Nejlépe skončily páté na šampionátu v roce 2022 v Dánsku. Startovaly také na čtyřech Olympiádách. Letos ale mají záchranářské starosti. Na úvod totiž podlehly Číně 2:3 po nájezdech a následně prohrály v dost možná klíčovém duelu 1:4 s Němkami. Pokud by nestačily ani na Švédky, už by neměly záchranu jen ve svých rukách.

    Nejproduktivnější hráčkou týmu je se třemi body (2+1) Akane Šigaová, která působí v zámořské PWHL v dresu Ottawy. Obránkyně Kanami Sekiová a útočnice Mej Miuraová, Haruka Toková a Hikaru Jamašitaová hrají nejvyšší švédskou soutěž. Jošino Enomotová pak má angažmá ve Švýcarsku. Zbytek hráček se rekrutuje z domácích klubů. Brankářky se zatím na turnaji rovnoměrně prostřídaly. Duel s Čínou odchytala Mijuu Masuharaová, proti Němkám pak nastoupila Riko Kawagučiová.
     
    Švédsko:
    Švédský ženský hokej si nedávno prošel krizí, která vyvrcholila sestupem z elitní divize v roce 2019. Pak navíc hráčky nedostaly možnost zabojovat o rychlý návrat kvůli Covidu, který zrušil dva po sobě jdoucí šampionáty Divize I.A. Mezi elitou se tak Švédsko ocitlo opět v roce 2022, když nahradilo z turnajů IIHF vyloučené Rusko. Nutno říci, že hráčky Tre Kronor výkonnostně rozhodně patří mezi nejlepší osmičku týmů na světě. Hned po návratu skončily na MS sedmé, loni pak šesté. K tomu můžeme přidat i osmou příčku z Olympijských her v Pekingu v roce 2022.

    Šampionát v Utice začaly Švédky dvěma výhrami a ze slabší výkonnostní skupiny B směřují do čtvrtfinále, kam postupují první tři celky. Turnaj začaly výhrou 3:1 nad Dánskem. Poté jasně přehrály 8:1 Čínu. Zatím nejproduktivnější hráčkou je se čtyřmi body (2+2)
    Hilda Svenssonová. Dva góly vstřelila také Lina Ljungblomová. Zapomenout pak nemůžeme na Maju Nylénovou Perssonovou, která z pozice klíčové obránkyně zatím nasbírala dvě asistence. Brankářkou jedničkou by měla být Emma Söderbergová, která v kádru jako jediná hráčka zastupuje zámořskou profesionální PWHL. Ta chytala proti Dánsku. Duel s Čínou absolvovala Ida Bomanová.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Söderbergová (Holmová) – Jungäkerová, Nylén-Perssonová (A), Bergströmová, Karlssonová, Forsgrenová, Kjellbinová (C), Anderssonová – Ljungblomová (A), Olssonová, Svenssonová – Bouvengová, Hjalmarssonová, Lundinová – Hallinová, Hedqvistová, Johanssonová – Sundinová, Blomová, Thuviková – Wikner-Zienkiewiczová.
    Trenér: Ulf Lundberg

    Japonsko: Kawagučiová (Masuharaová) – Satoová, Hitosatová (A), Ao. Šigaová, Koikeová (C), Hosojamadaová (A), Š. Jamašitaová, Sekiová, Šinodaová – Ukitaová, Itoová, Tokoová – Ak. Šigaová, Takaová, Kojamaová – Wadžimaová, Norová, Miuraová – H. Jamašitaová, Enomotoová, Nagaokaová.
    Trenér: Juji Iizuka

    Rozhodčí: Anselmová (GER), Berezowskiová – Gutauskasová (CAN), Smetková (CZE).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:28
    Švédská aktivita na úvod zápasu. Hanna Olssonová z pravé strany prudce střílela mimo branku.
     
    01:34
    Zakázané uvolnění Japonek.
     
    01:43
    A rychle následuje další icing asijského celku.
     
    02:11
    Hilda Svenssonová vybojovala v útočném pásmu puk pro spoluhráčku Linu Ljungblomovou. Ta nakonec nedokázala vystřelit.
     
    03:03
    Zase icing Japonek, které se zatím směrem dopředu proti důrazným Švédkám neprosazují.
     
    03:28
    Velký závar před japonskou brankou! Sara Hjalmarssonová s Josefinou Bouvengovou však nedotlačily puk za ležící Kawagučiovou!
     
    05:00
    Vyloučení v týmu Japonsko:
    Aoj Šigaová – 2 min., podrážení.
     
    06:12
    Švédky hrají dobrou přesilovku. Hilda Svenssonová dokonce trefila z vrcholu levého kruhu vzdálenější tyčku a moc nescházelo, aby kotouč dorazila do odkryté branky Lina Ljungblomová!
     
    06:45
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédky přesilovku využívají! Střelu Idy Karlssonové z osy hřiště tečovala EBBA HEDQVISTOVÁ mimo dosah brankářky Kawagučiové. Asistence: Ida Karlssonová a Sara Hjalmarssonová.
    06:45 Ebba HEDQVISTOVÁ - 1:0
     
    08:34
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédky jsou zatím jasně lepší a navyšují své vedení! JOSEFIN BOUVENGOVÁ si našla mezi kruhy volný puk a tvrdou střelou k levé tyčce překonala Kawagučiovou. Bez asistence.
    08:34 Josefin BOUVENGOVÁ - 2:0
     
    09:39
    Wilma Sundinová to přehnala s důrazem u brankoviště Japonek a je vyloučena za hrubost.
     
    10:32
    Švédky se zatím dobře brání a soupeřky v oslabení k ničemu nepustily.
     
    11:23
    Remi Kojamaová se dostala k puku na pravém křídle. Možná ještě chtěla nahrávat na vzdálenější tyčku spoluhráčce. Emma Söderbergová puk ale vyrazila mimo dosah protihráčky.
     
    11:40
    Švédky jsou již v plném počtu.
     
    12:02
    Makoto Itoová měla zatím největší příležitost Japonek. Najížděla úplně sama na švédskou branku, ovšem Söderbergová forhendový blafák přečetla a pravým betonem puk vytěsnila za svou klec!
     
    12:35
    Střely na branku – 9:4
     
    13:27
    Haruka Tokoová vystihla na obranné modré švédskou přihrávku. Do úniku se ale nedostala, protože hráčky ve žlutomodrém se rychle vrátily.
     
    14:20
    Švédky už přeci jen ubraly na úvodní agresivitě a aktivitě a při japonské rozehrávce vyčkávají ve středním pásmu.
     
    16:02
    Švédky mají velmi dobrý pohyb a Japonky se prostě nemají moc jak dostat přes střední pásmo.
     
    16:46
    Obránkyně Mira Jungäkerová se prezentovala krásnou individuální akcí! Sama se prokličkovala až před japonskou brankářku, která bekhendové zakončení vyrazila pravým betonem.
     
    17:30
    Nyní to byla Sara Hjalmarssonová, která dostala puk od Svenssonové. Její rána byla zablokována obránkyní.
     
    18:29
    Japonky se dostaly do přečíslení 2 na 1. Aoj Šigaová situaci řešila sama střelou z pravého kruhu, která prolétla nad brankou!
     
    18:38
    Za nedovolenou hru tělem je potrestána Akane Šigaová. Švédská přesilovka začne po reklamní přestávce.
     
    19:01
    Poslední minuta první třetiny. Japonky vyhodily.
     
    19:35
    Lina Ljungblomová dostala přihrávku od spoluhráčky a mohla střílet z pravého kruhu. Trefila dobře postavenou Kawagučiovou.
     
    19:47
    Svenssonová posunula puk na Linu Ljungblomovou, která ohrozila japonskou brankářku tentokrát z mezikruží. Kawagučiová opět na místě.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina jasně patřila Švédkám. Ty na Japonky od začátku vlétly a v první desetiminutovce si vytvořily dvougólový polštář. V 7. minutě využila přesilovku Ebba Hedqvistová. O chvíli později pak přesně zamířila Josefin Bouvengová. Největší šanci Japonek měla Itoová, která najížděla sama na brankářku Söderbergovou, jenž však forhendovou kličku přečetla.
     
    Střely na branku – 13:5
     
    Další třetina začne přibližně v 18:00.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:53
    Sara Hjalmarssonová se dostala ke střele z mezikruží. Orazítkovala pravou tyčku, od které se puk odrazil pod betony Kawagučiové!
     
    21:17
    Felizia Wikner-Zienkiewiczová nejprve tečovala vedle střelu Karlssonové. Poté s kotoučem objela branku a zkusila překvapit japonskou brankářku, která kotouč nakonec zvládla přikrýt.
     
    22:17
    Zakázané uvolnění švédských hokejistek.
     
    22:37
    Thea Johanssonová se dostala s pukem za branku, kde ji narazila na hrazení Ajaka Hitosatová. Japonka je za tento zákrok vyloučena.
     
    23:06
    Od modré čáry vystřelila Maja Nylén-Perssonová. Puk neprošel až na japonskou branku.
     
    23:36
    Japonky hned dvakrát zachránila branková konstrukce! Na horní tyčce skončila nejprve tečovaná střela Nylén-Perssonové. Poté pálila z pravého kruhu Hanna Olssonová a za Kawagučiovou to opět zvonilo!
     
    24:38
    Japonky si mohou oddechnout. Tohle oslabení ubránily.
     
    25:08
    Akane Šigaová to zkoušela po objetí branky. Söderbergová však byla pozorná.
     
    26:11
    Nyní tu máme reklamní přestávku.
     
    27:04
    Lina Ljungblomová si z rohu vybruslila až před japonskou brankářku. Kawagučiová si poradila.
     
    27:23
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Japonky snižují! Nahození Šiori Koikeové od modré čáry si před brankou našla zcela nehlídaná HARUKA TOKOOVÁ. Ta si kotouč přehodila na forhend a kolem pravého betonu Söderbergové ho zasunula za brankovou čáru – 2:1. Asistence: Šiori Koikeová.
    27:23 Haruka TOKOOVÁ - 2:1
     
    27:44
    Za podrážení je potrestána Sara Hjalmarssonová. Přesilovka pro Japonky, které mohou těžit z momenta.
     
    28:48
    Švédky mají polovinu oslabení za sebou a teď se i osvobodily.
     
    29:13
    Thea Johanssonová objela japonskou branku a ještě hledala Hildu Svenssonovou. Ta se nedostala k tomu, aby kotouč zasunula za Kawagučiovou.
     
    29:45
    Japonky v plném počtu.
     
    30:20
    Z větší vzdálenosti to zkoušela Sofie Lundinová. Její střela byla sice tvrdá, ale Kawagučiová měla dobrý výhled a kotouč zachytila. Reklamní přestávka.
     
    30:36
    Zakázané uvolnění Japonek.
     
    30:43
    Střelu krátce po buly musela vyrážet Kawagučiová.
     
    31:40
    Švédky si nyní vytvořily tlak. Z vrcholu pravého kruhu to zkoušela Ida Karlssonová. Hilda Svenssonová zkoušela tečovat, ale puk má Kawagučiová.
     
    31:45
    Po vhazování se dostal puk k Miře Jungäkerové. Její ránu golfákem zřejmě i lehce tečovala natahující se Sara Hjalmarssonová, ale kotouč drží Kawagučiová.
     
    33:18
    Wilma Sundinová pálila od modré čáry. Kawagučiová vyráží. Švédky by rády své vedené zase potvrdily a jsou výrazně aktivnější.
     
    34:20
    Karlssonové nevyšla rozehrávka. Na puk nedosáhla Ljungblomová a tak je pískán icing.
     
    34:47
    Další icing Švédek. Tentokrát nenašla adresáta přihrávka Linnéy Anderssonové.
     
    35:32
    Puk nyní vypadl ze hřiště. Následuje reklamní přestávka.
     
    35:52
    Maja Nylén-Perssonová nahazovala od modré čáry puk na branku. Ten se odrazil na pravý kruh k Hanně Olssonové, od které nepřišlo přesné zakončení.
     
    36:19
    Další tlak Švédska ukončila lehnutím na volný puk brankářka Kawagučiové.
     
    36:46
    Josefin Bouvengová se zprava natlačila před branku a zkusila puk poslat mezi betony brankářky Kawagučiové! Ta je dala k sobě včas.
     
    37:30
    Kawagučiová drží Japonky ve hře! Nyní natlačila beton k pravé tyčce proti dorážce, která v první chvíli směřovala do již odkryté části klece!
     
    37:47
    Rozhodčím se nyní nelíbilo, že Sofie Lundinová za japonskou brankou příliš aktivně zašlapávala puk a nejevila zájem ho dostat do hry. Je tedy vyloučena za zdržování.
     
    38:12
    Japonsko právě vstřelilo branku!
    Japonky přesilovku využívají a srovnávají stav! Nahození Akane Šigaové od modré čáry šikovně tečovala MAKOTO ITOOVÁ. Ta kotouč přizvedla a ten přeplachtil přes pravé rameno Söderbergové do branky – 2:2. Asistence: Akane Šigaová a Aoj Šigaová.
    38:12 Makoto ITOOVÁ - 2:2
     
    38:28
    Vyloučení v týmu Japonsko:
    Makoto Itoová – 2 min., hákování.
     
    38:36
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédky bleskově trestají vyloučení Itoové a berou si zpátky vedení! Z vrcholu levého kruhu vystřelila HILDA SVENSSONOVÁ. Kawagučiová měla zakrytý výhled a puk zapadl ke vzdálenější tyčce – 3:2. Asistence: Maja Nylén-Perssonová a Hanna Olssonová.
    38:36 Hilda SVENSSONOVÁ - 3:2
     
    39:24
    Povzbuzené Švédky se opět nastěhovaly do útočného pásma a snaží se ještě navýšit vedení.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé třetině sice pokračovala švédská herní převaha, jenže Japonky dokázaly vytěžit z minima maximum. Ze čtyř střel dvakrát skórovaly a dohnaly tak dvougólové manko. Nejprve zůstala před švédskou brankářkou osamocená Haruka Tokoová. V čase 38:12 pak v přesilovce dokonce srovnala pohotovou tečí Makoto Itoová. Stejné hráčka se však krátce poté nechala vyloučit a početní výhodu Tre kronor bleskově zužitkovala Hilda Svenssonová. Švédsko tak vede nad Japonskem 3:2.
     
    Střely na branku – 34:9 (13:5, 21:4)
     
    Třetí třetina začne přibližně v 18:55.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:24
    Úvod třetí třetiny se zatím obešel bez šancí. Oba celky se vystřídaly v útočném pásmu.
     
    41:46
    Z pravé strany nahodila puk na branku Akane Šigaová, která donutila Söderbergovou podržet puk v lapačce.
     
    42:47
    Japonky oproti úvodním 40 minutám zintenzivnily forčekink. Musejí to zkoušet. Další prohra už by pro ně byla velkým problémem.
     
    43:38
    Hilda Svenssonová se hezky uvolnila a mohla střílet z mezikruží. Kawagučiová puk vychýlila mimo branku.
     
    43:52
    Nyní to zkoušela Lina Ljungblomová. Její pokus z pravého kruhu skončil ve výstroji japonské brankářky.
     
    44:18
    Lundinová našla na levé straně najíždějící Josefinu Bouvengovou. Ta to zkoušela na bližší tyčku. Kawagučiová zasáhla vyrážečkou!
     
    45:03
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédky dnes podruhé odskakují na rozdíl dvou branek! THEA JOHANSSONOVÁ našlápla za japonskou obranu a dostala se do samostatného úniku. Vše vyřešila precizní kličkou do bekhendu, na kterou Kawagučiová neměla nárok. Asistence: Ebba Hedqvistová.
    45:03 Thea JOHANSSONOVÁ - 4:2
     
    45:54
    Japonky nyní budou potřebovat otevřít hru. Teď už jim vyčkávací taktika nestačí.
     
    47:11
    Ruj Ukitaová nabrala rychlost na levé straně. Její střelu ba bližší tyčku vyrazila Söderbergová ramenem.
     
    47:53
    Mira Hallinová kontrovala střelou z pravé strany, kterou vyrazila Kawagučiová.
     
    48:42
    Hitosatová nahodila kotouč za švédskou branku. Tam si pro něj vyjela Söderbergová, která rozehrála.
     
    49:40
    Forsgrenová posunula na modré puk kapitánce Anně Kjellbinové, jejíž střela minula japonskou branku.
     
    50:39
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Hokejistky ve žlutomodrém vedou už o tři góly! Sofie Lundinová zavezla puk do útočného pásma z pozice pravé křídelnice. Následně nahrávala před branku, kde Josefin Bouvengová zakončovala jen do betonů brankářky Kawagučiové, ovšem SARA HJALMARSSONOVÁ kotouč bezpečně dorazila k bližší tyčce – 5:2. Asistence: Josefin Bouvengová a Sofie Lundinová.
    50:39 Sara HJALMARSSONOVÁ - 5:2
     
    52:11
    Jumeka Wadžimaová se dostala ke střele z pravé strany. Mířila na vzdálenější tyčku, ovšem Söderbergová byla připravena.
     
    53:20
    Střely na branku – 41:16
     
    54:33
    Jumeka Wadžimaová z pravého kruhu přestřelila švédskou branku.
     
    54:59
    Mira Hallinová prověřila Kawagučiovou ze střední vzdálenosti. Japonská brankářka puk drží na těle. Následuje reklamní přestávka.
     
    55:24
    Japonky to zkoušejí v šesti a bez brankářky!
     
    55:56
    Idě Karlssonové prošel u mantinelu ostřejší zákrok na Ukitaovou.
     
    56:05
    Lina Ljungblomová ze středního pásma minula prázdnou branku soupeřek!
     
    56:41
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Japonky neproměnily zajímavou příležitost před brankou soupeřek. Pak jim ale ujela JOSEFIN BOUVENGOVÁ, která od modré čáry trefila opuštěnou klec. Je hotovo. Bez asistence.
    56:41 Josefin BOUVENGOVÁ - 6:2
     
    57:41
    Hokejistky Švédska si jdou pro postup z prvního místa tabulky skupiny B. O to se v závěrečném utkání základní části střetnou s Němkami.
     
    58:26
    Anna Kjellbinová dostává dvě minuty za držení Akane Šigaové. Japonky ještě budou hrát přesilovku.
     
    59:01
    Nyní už běží poslední minuta třetí třetiny.
     
    59:32
    Ruj Ukitaová ještě prověřila brankářku Söderbergovou, která ale vyrazila puk svou holí.
     
    Konec zápasu.
     
    Švédky neponechaly ve třetí třetině nic náhodě a vítězí nad Japonkami 6:2. Zatímco švédské hokejistky se tak mohou těšit na čtvrtfinále a v závěrečném duelu proti Němkám budou hrát o první místo tabulky skupiny B, Japonky jsou blízko sestupu. Musejí doufat, že jim nahraje výsledek nočního duelu mezi Čínou a Dánskem (v případě vítězství Číny by již zcela jistě padly do I. divize) a poté potřebují sami porazit za tři body Dánky. A ani to by stále nemuselo stačit.

    Švédky byly výrazně lepším týmem. V úvodní desetiminutovce si vytvořily dvougólový náskok, který však Japonky v prostřední části dokázaly vymazat, byť v ní vyprodukovaly jen čtyři střely na branku. Na přesilovkový zásah Makoto Itoové však dokázala ještě do přestávky odpovědět rovněž v početní výhodě Hilda Svenssonová. Ve třetí části pak Skandinávky uklidnila bekhendovým blafákem Thea Johanssonová a po trefě Sary Hjalmarssonové bylo v podstatě jasno. Japonky pak ještě zkusily hru bez brankářky, ovšem tečku za utkáním udělala trefou do opuštěné klece Josefin Bouvengová.
     
    Střely na branku – 43:22 (13:5, 21:4, 9:13) (19:34:00)

    Martin Augustin

    Góly a asistencie: 7. Hedqvistová (Karlssonová, Hjalmarssonová), 9. Bouvengová, 39. Svenssonová (Nylén-Perssonová, Olssonová), 46. Johanssonová (Hedqvistová), 51. Hjalmarssonová (Bouvengová, Lundinová), 57. Bouvengová – 28. Tokoová (Koikeová), 39. Itoová (Ak. Šigaová, Ao. Šigaová)


    Švédsko: Söderbergová (Holmová) – Jungäkerová, Nylén-Perssonová (A), Bergströmová, Karlssonová, Forsgrenová, Kjellbinová (C), Anderssonová – Ljungblomová (A), Olssonová, Svenssonová – Bouvengová, Hjalmarssonová, Lundinová – Hallinová, Hedqvistová, Johanssonová – Sundinová, Blomová, Thuviková – Wikner-Zienkiewiczová.
    Tréner: Ulf Lundberg

    Japonsko: Kawagučiová (Masuharaová) – Satoová, Hitosatová (A), Ao. Šigaová, Koikeová (C), Hosojamadaová (A), Š. Jamašitaová, Sekiová, Šinodaová – Ukitaová, Itoová, Tokoová – Ak. Šigaová, Takaová, Kojamaová – Wadžimaová, Norová, Miuraová – H. Jamašitaová, Enomotoová, Nagaokaová.
    Tréner: Juji Iizuka

    Rozhodca: Anselmová (GER), Berezowskiová – Gutauskasová (CAN), Smetková (CZE)

    Diváci: 2194