Preteky tímov lety HS235, Planica Vítěz: Rakousko (kon.)
koniec udalosti
SP - Preteky tímov lety HS235, Planica

Vítěz: Rakousko

cz Sobota 23.03.2024, 09:30 • Letalnica bratov Gorišek • Skoky na lyžiach
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:30.
     
    Světový pohár ve skocích na lyžích má před sebou své předposlední dějství. Na mamutím můstku v Planici se v sobotu uskuteční poslední závod družstev této sezony. V pozici favoritů do závodu půjdou Slovinci, Rakušani a Norové.
     
    V této sezoně se příliš týmových závodů neuskutečnilo. V lednu v polském Zakopané zvítězili Rakušani před Slovinskem a Německem, načež v březnu v Lahti vyhrálo Norsko před Rakouskem a Německem. Pro letecké závody v Planici se zdají být nejzajímavější výsledky z leteckého šampionátu v Kulmu. Mistry světa na mamutím můstku se na konci ledna stali Slovinci Peter Prevc, Domen Prevc, Lovro Kos a Timi Zajc. Stříbro vybojovali Rakušani Michael Hayböck, Manuel Fettner, Jan Hörl a Stefan Kraft. Bronz pak vybojovalo Německo ve složení Pius Paschke, Karl Geiger, Stephan Leyhe a Andreas Wellinger.

    Norsko bylo tehdy čtvrté, ale tentokrát by mělo mít oproti Německu výhodu. V závěru sezony totiž mají Norové lepší formu i zásluhou návratu Roberta Johanssona, který podstatnou část sezony absolvoval v Kontinentálním poháru. Němci se naopak potýkají s poklesem formy, včetně Andrease Wellingera.
     
    Startovní listina

    1. Kazachstán (Vasiljev, Mizernych, Nazarenko, Tkačenko)
    2. USA (Larson, Dean, Frantz, Belshaw)
    3. Itálie (Campregher, Bresadola, Cecon, Insam)
    4. Polsko (Żyła, Stoch, Kubacki, Zniszczoł)
    5. Japonsko (Kobajaši, Kasai, Nikaidó, Kobajaši)
    6. Norsko (Johansson, Østvold, Lindvik, Forfang)
    7. Slovinsko (Kos, Prevc, Zajc, Prevc)
    8. Německo (Geiger, Leyhe, Paschke, Wellinger)
    9. Rakousko (Tschofenig, Hayböck, Kraft, Huber)
     
    Závod odstartoval.
     
    1
    Závod družstev začíná z nájezdu číslo 11 v mírném vánku pod lyže. Danil Vasiljev se ve vzduchu hodně kymácel a předvedl jen 165 metrů.
     
    2
    O poznání lepší let předvedl Casey Larson. Tomu se povedlo zaznamenat 197,5 metru a už v první sérii je jasně naznačeno, že na Kazachstán nejspíš zbyde pomyslný černý Petr.
     
    3
    Italové mají obrovské štěstí, že mají Bresadolu s Insamem. Andrea Campregher totiž na můstku selhal a předvedl jen 160,5 metru. Dokonce tedy prohrává s kazachstánským skokanem.
     
    4
    Piotr Zyla předvedl první pořádný let. Polák s mírnou podporou protivětru dokázal doletět do vzdálenosti 216,5 metru.
     
    5
    Jen o dva metry méně předvedl Džunširo Kobajaši. Ovšem měl lepší stylové známky a nižší odpočet za vítr, tudíž se dostává před Polsko.
     
    6
    Trošičku za očekáváním zůstal Robert Johansson. Tomu se na domácích můstcích velmi dařilo, v Planici ale zatím tolik ne. A potvrzuje to i v prvním kole, v němž zapisuje 211,5 metru.
     
    7
    Domácí Lovro Kos v uhlazeném stylu předvedl 216,5 metru. Za vítr odepisuje jen jeden bod, za styl dostává devatenáctky, a proto jde do čela s náskokem 6,1 bodu.
     
    8
    Karl Geiger potvrzuje, že Němci v závěru sezony už nemají takovou formu jako třeba před dvěma měsíci. S 202,5 metry jde až na pátou příčku.
     
    9
    Nejdelší pokus první série předvedl Daniel Tschofenig, jemuž se povedlo doletět do vzdálenosti 225 metrů! Dostává se na první místo před Slovinsko s náskokem sedmi bodů.
     
    Pořadí po 1. skoku
    1. Rakousko 202,8
    2. Slovinsko 195,8
    3. Japonsko 189,7
    4. Polsko 188,8
    5. Norsko 184,0
    6. Německo 174,7
     
    1
    Byť byl nájezd zvýšen o dvě okna, Ilja Mizernych skočil jen 159 metrů...
     
    2
    Obrovská nepříjemnost pro Deckera Deana, jemuž let nevycházel podle představ. Nejen, že předvedl pouze 179,5 metru, ale ještě mu po doskoku ujela noha do strany, vypnula lyže a Američan nepříjemně spadl. Naštěstí je v pořádku, okamžitě je na nohou.
     
    3
    Tohle už vypadá o poznání hůř! Giovanni Bresadola si doletěl pro výborných 226 metrů, ale neustál doskok a hodně ošklivě po dopadu spadl. Italský letec je pořádně otřesený, zůstává ležet pod svahem...
     
    3
    Bresadola nebude moci v závodě pokračovat! Je naložen na nosítka a čeká jej transport do nemocnice. Doufejme, že se nebude jednat o nic vážného...
     
    4
    Po krátké přestávce bude závod pokračovat. Nájezd se snížil na dvanáctku a na let se připravuje Kamil Stoch.
     
    4
    Polský reprezentant předvedl 222 metrů, příliš ale spokojený není. Cítil silnější podporu protivětru a věřil nejspíš v trochu delší let.
     
    5
    Japonsko do závodu nasadilo legendu tohoto sportu, už jednapadesátiletého Noriakiho Kasaie. A japonský veterán předvedl 210,5 metru, když se mu povedl doslova dokonalý odraz. Je velmi spokojený.
     
    6
    Nor Benjamin Oestvold si doletěl pro 224,5 metru. Norové se derou na průběžné druhé místo mezi Polsko a Japonsko.
     
    7
    Domen Prevc v trochu sílícím větru předvedl 220 metrů. Za povětrnostní podmínky a nájezd odepisuje dohromady 19,7 bodu, takže v součtu prohrává s Polskem o jednu desetinku bodu.
     
    8
    Německo potřebovalo nějaký pořádný let, ale nedočkalo se ho. Stephan Leyhe klesal příliš rychle. Pouhých 196,5 metru. Němci zcela ztrácí kontakt s nejlepšími.
     
    9
    Michael Hayböck na můstku navzdory dobrému větru nezazářil. Předvedl jen 215,5 metru. V součtu dvou sérií to ale Rakušanům stále stačí na vedení.
     
    Pořadí po 2. skoku
    1. Rakousko 377,5
    2. Polsko 375,7
    3. Slovinsko 375,6
    4. Norsko 368,3
    5. Japonsko 361,7
    6. Německo 322,4
     
    1
    Velmi rychle začíná třetí sérii, nájezd je zpět na jedenáctce. Svjatoslav Nazarenko se 170 metry příliš bilanci Kazachstánu nevylepší.
     
    2
    Američan Tate Frantz s 204 metry naopak potvrzuje příslušnost Spojených států do druhého kola. Náskok na Kazachstán činí už bezmála 100 bodů.
     
    3
    Ital Francesco Cecon předvedl 169 metrů. Itálie je před Kazachstánem o 50 bodů. Jenže ve druhém kole by neměl startovat Bresadola, kterého odvezli zpod svahu na nosítkách.
     
    4
    Dawid Kubacki se 189,5 metry zklamal polské fanoušky i své kolegy z týmu. Po dobrých výkonech Zyly a Stocha se nyní Poláci budou pořadím propadat.
     
    5
    Vítr pod lyže nyní trochu zesílil. Ren Nikaido toho nevyužil tak, jak potřeboval, přesto s 212 metry dostává svůj tým před Polsko. A to s výrazným náskokem 11,9 bodu.
     
    6
    Kvůli sílícímu větru byl nájezd snížen na desítku, což dělá přípočet 9,2 bodu pro tuto sérii. Nor Marius Lindvik předvedl 214 metrů ve velmi pohledném stylu, za který dostává vysoké známky. Norové jdou do vedení s náskokem 19,3 bodu.
     
    7
    Pořadatelé nic neriskují a jelikož vítr opět sílí, nájezd jde dokonce na devítku (přípočet 18,2 bodu).
     
    7
    Timi Zajc se nechal větrem nést tak daleko, jak to jen šlo. Doletěl si pro parádních 242,5 metru, je tam ale jedno velké ALE. Zajc totiž neustál doskok a spadl. S pomocí zdravotníků se zvedá na nohy a odchází po svých, jenže se jedná už o třetí pád během prvního kola. Je tedy otázkou, zda jsou dnes podmínky dostatečně bezpečné.
     
    8
    Vítr navíc nadále sílí, takže nájezd opět klesá, tentokrát na osmičku. Němec Pius Paschke zvládl doskok velmi dobře, navíc do vzdálenosti 221 metrů. Po odečtu za vítr (24b) a přípočtu za nájezd (27,1b) dokonce tři bodíky připisuje. A dostává se na záda Poláků.
     
    9
    Stefan Kraft, jenž skáče už ve třetí sérii, nic neriskoval. Klesal rychleji, než očekával a let zabalil na 211 metrech. Rakousko se tak propadá za Slovinsko.
     
    Pořadí po 3. skoku
    1. Slovinsko 576,1
    2. Rakousko 572,5
    3. Norsko 558,1
    4. Japonsko 538,8
    5. Polsko 526,9
    6. Německo 526,7
     
    1
    Sergej Tkačenko nehodlá zbytečně riskovat a na můstku se nepředstaví.
     
    2
    Erik Belshaw dokázal předvést v silném spodním větru předvést 215,5 metru. Spojené státy ve druhém kole, pokud se vůbec bude skákat, nebudou chybět.
     
    3
    Alex Insam nevystoupal tak vysoko, jak si představoval. Přesto natáhl let na 204,5 metru. V závěru si hodně pomohl k doskoku rukama, aby se vyhnul nějakým komplikacím, takže dostává stylové srážky.
     
    4
    Aleksander Zniszczol s 224,5 metry pomáhá napravit Kubackiho nevydařený let. Šance na stupně vítězů v dnešním závodě jsou ale nyní opravdu nízké.
     
    5
    Rjoju Kobajaši předvedl parádních 229,5 metru, což Japoncům bohatě stačí k uhájení pozice oproti Polsku. Náskok činí už takřka 24 bodů.
     
    6
    Nor Johann Andre Forfang tak daleko nedoletěl. S 223 metry sice drží Japonce za zády, ale náskok se snížil na 11,5 bodu.
     
    7
    Peter Prevc, jenž zvítězil v pátečním individuálním závodě, se musel popasovat se slábnoucím větrem. Navzdory tomu dokázal skočit 223,5 metru v uhlazeném stylu. Jelikož vítr zeslábl, tak Prevc připisuje v kombinaci s nájezdem hned 12 bodů. A náskok na Norsko po prvním kole činí už 22,7 bodu.
     
    8
    Andreas Wellinger výsledek Němců nespasil. Pouhých 209,5 metru znamená, že Němci budou po prvním kole na šestém místě.
     
    9
    Daniel Huber uzavřel první kolo letem dlouhým 244 metrů! Rakušani díky tomu jdou do vedení s náskokem 10,5 bodu na Slovinsko!
     
    Pořadí po 1. kole

    1. Rakousko (Tschofenig, Hayböck, Kraft, Huber) 803.8
    2. Slovinsko (Kos, Prevc, Zajc, Prevc) 793.3
    3. Norsko (Johansson, Østvold, Lindvik, Forfang) 770.6
    4. Japonsko (Kobajaši, Kasai, Nikaidó, Kobajaši) 759.1
    5. Polsko (Żyła, Stoch, Kubacki, Zniszczoł) 735.5
    6. Německo (Geiger, Leyhe, Paschke, Wellinger) 726.6
    7. USA (Larson, Dean, Frantz, Belshaw) 636.3
    8. Itálie (Campregher, Bresadola, Cecon, Insam) 569.1
    9. Kazachstán (Vasiljev, Mizernych, Nazarenko, Tkačenko) 340.6
     
    Druhé kolo je na programu od 10:35.
     
    Start druhého kola se kvůli silnému větru odkládá o 10 minut.
     
    Podle Borka Sedláka, který má na starosti právě povětrnostní podmínky, to nevypadá s pokračováním závodu úplně pozitivně.
     
    Vítr se nyní stočil z boku se silou až sedm metrů za sekundu. V takových podmínkách je nemožné skákat. Uvidí se, zda bude jury vyčkávat, nebo finálové kolo rovnou odpíská.
     
    Přichází další odklad, jury se znovu bude rozhodovat nad postupem v 10:55.
     
    Druhé kolo je oficiálně zrušeno. Povětrnostní podmínky nedovolí v závodě pokračovat.
     
    Závod skončil.
     
    Poslední týmový závod této sezony ve slovinské Planici byl hodně ovlivněn povětrnostními podmínkami. V prvním kole vítr konstantně sílil, až nakonec zesílil natolik, že během přestávky mezi prvním a druhým kolem muselo dojít k několika odkladům, načež bylo finálové kolo zcela zrušeno.

    První kolo, které bylo ovlivněno pády po doskocích Deckera Deana, Giovanniho Bresadoly a Timiho Zajce, vyhráli Rakušani, kteří se tak stali vítězi celého závodu. Druhé místo obsadilo Slovinsko a třetí skončilo Norsko.

    Světový pohár vyvrcholí v neděli posledním individuálním závodem. Na mamutím můstku v Planici by se mělo znovu létat už od ranních hodin.
     
    Konečné výsledky

    1. Rakousko (Tschofenig, Hayböck, Kraft, Huber) 803.8
    2. Slovinsko (Kos, Prevc, Zajc, Prevc) 793.3
    3. Norsko (Johansson, Østvold, Lindvik, Forfang) 770.6
    4. Japonsko (Kobajaši, Kasai, Nikaidó, Kobajaši) 759.1
    5. Polsko (Żyła, Stoch, Kubacki, Zniszczoł) 735.5
    6. Německo (Geiger, Leyhe, Paschke, Wellinger) 726.6
    7. USA (Larson, Dean, Frantz, Belshaw) 636.3
    8. Itálie (Campregher, Bresadola, Cecon, Insam) 569.1
    9. Kazachstán (Vasiljev, Mizernych, Nazarenko, Tkačenko) 340.6 (11:06:07)

    Jan Vojkůvka

    ...
    • 1. Rakousko (D. Tschofenig, M. Hayböck, S. Kraft, D. Huber) 803.8
    • 2. Slovinsko (L. Kos, D. Prevc, T. Zajc, P. Prevc) 793.3
    • 3. Norsko (R. Johansson, B. Østvold, M. Lindvik, J. Forfang) 770.6
    • 4. Japonsko (D. Kobajaši, N. Kasai, R. Nikaidó, R. Kobajaši) 759.1
    • 5. Polsko (P. Żyła, K. Stoch, D. Kubacki, A. Zniszczoł) 735.5
    • 6. Německo (K. Geiger, S. Leyhe, P. Paschke, A. Wellinger) 726.6
    • 7. USA (C. Larson, D. Dean, T. Frantz, E. Belshaw) 636.3
    • 8. Itálie (A. Campregher, G. Bresadola, F. Cecon, A. Insam) 569.1
    • 9. Kazachstán (D. Vasiljev, I. Mizernych, S. Nazarenko, S. Tkačenko) 340.6

    ...
    • 1. Kazachstán (D. Vasiljev, I. Mizernych, S. Nazarenko, S. Tkačenko)
    • 2. USA (C. Larson, D. Dean, T. Frantz, E. Belshaw)
    • 3. Itálie (A. Campregher, G. Bresadola, F. Cecon, A. Insam)
    • 4. Polsko (P. Żyła, K. Stoch, D. Kubacki, A. Zniszczoł)
    • 5. Japonsko (D. Kobajaši, N. Kasai, R. Nikaidó, R. Kobajaši)
    • 6. Norsko (R. Johansson, B. Østvold, M. Lindvik, J. Forfang)
    • 7. Slovinsko (L. Kos, D. Prevc, T. Zajc, P. Prevc)
    • 8. Německo (K. Geiger, S. Leyhe, P. Paschke, A. Wellinger)
    • 9. Rakousko (D. Tschofenig, M. Hayböck, S. Kraft, D. Huber)