TK k zahájení play off Tipsport extraligy (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference k zahájení play off Tipsport extraligy

cz Utorok 05.03.2024, 11:00 • O2 universum (Praha) • Tlačové konferencie
     
    Zdravím všechny fanoušky extraligového hokeje! Základní část je za námi a čeká nás třešnička na dortu – play off! Tisková konference k bojům mistrovský titul začíná v 11:00.
     
    Přítomni jsou Jana Obermajerová, generální ředitelka BPA, ředitel extraligy Martin Loukota a Václav Sochor, vedoucí oddělení komunikace skupiny Tipsport.
     
    Na začátku probíhá rychlý průřez a souhrn základní části. Pardubice získaly kromě trofeje také finanční příspěvek 500 tisíc korun, kromě toho došlo k základnímu souhrnu nejlepších hráčů od lídra produktivity Tomáše Filippiho až po nejlepší brankáře.
     
    Základní část byla rekordní zejména po návštěvnické stránce, pod což se nejvýrazněji podepsala pražská Sparta. Adam Novotný z Hradce Králové se stal v 15 letech a 327 dnech historicky nejmladším střelcem extraligy.
     
    Jana Obermajerová: Poprvé v historii byla všechna utkání v televizi. O2TV Sport vysílala více než 340 přímých přenosů. Diváci dostali zápasový servis a bonusem byla nová hokejová show Bomby na ledu. Průměrná sledovanost dosáhla 85 tisíc diváků.

    Nejsledovanějším zápasem bylo utkání Pardubic proti Spartě, které sledovalo 153 744 diváků. Všem moc děkuji za kvalitní práci.
     
    Jana Obermajerová: Druhým vysílatelem byla Česká televize, která odvysílala 22 přímých přenosů a 33 pořadů Buly, debata expertů. Průměrná sledovanost činila 120 tisíc diváků.
     
    Jana Obermajerová: Čísla nám dokazují, že extraliga táhne. Návštěvnost je druhá nejvyšší za posledních deset let. Úspěšně se dostáváme z covidových let.
     
    Jana Obermajerová: Vždycky mě novináři sledují, co tu vyslovuji za krkolomný název play off. (úsměv) Na následujících pět sezon nepočítáme s titulárním partnerem play off, hrajeme Play off Tipsport extraligy. Připravili jsme novou vizuální identitu, abychom vše zjednodušili a nebylo potřeba nic výrazného měnit.
     
    A pár faktů. Už podesáté bude udělen Pohár Tomáše Garrigue Masaryka, který doposud získalo pět týmů.
     
    Martin Loukota: Předkolo se hraje na tři vítězná utkání. Od čtvrtfinále dál už se hraje na čtyři vítězné zápasy. Připomínám, že první čtyři zápasy se v případě remízy rozhodnou ve dvacetiminutovém prodloužení v pěti hráčích na obou stranách.

    Od pátého utkání rozhoduje nekonečné prodloužení. Mistra poznáme nejpozději 28. dubna a baráž se odehraje od 17. do 29. dubna.
     
    Martin Loukota: Novinkou v této sezoně byla analytická skupina, která zachytávala nebezpečné zákroky. Bylo jich více než sto, ale žádný klub nevyužil možnost vznést podnět.

    Na listině je 19 hlavních rozhodčích a 19 čárových rozhodčích, přičemž chybí Daniel Pražák, a to kvůli zranění.
     
    Martin Loukota: Emoce k hokeji patří, ale byl bych rád, kdyby převládal vzájemný respekt mezi týmy, k rozhodčím i mezi fanoušky. Všichni hokej milujeme a věřím, že všichni chceme, aby respekt převládal.
     
    Martin Loukota: Co se týče Hradce Králové a tří dopingových hříšníků, je to složité. Zahájili jsme disciplinární řízení s klubem i hráči, který má 21 dnů na vyjádření. Dopingová komise může udělit klubu trest, ale podle našich informací se antidopingový úřad ve všech třech případech odvolal.

    My nevíme, kdy bude rozhodnuto o odkladném účinku. V případě, že ho uzná, nebude splněná základní podmínka, aby disciplinární komise měla tři pravomocné rozsudky. Také nás trápí, že to trvá, ale musíme respektovat, že máme rozhodnutí a došlo k odvoláním. Do rozhodnutí se z naší strany situace nezmění.
     
    A pár zajímavých faktů. Vítěz základní části vyhrál titul naposledy před osmi lety, a to byl Liberec. Litvínov čeká na vítěznou sérii od titulu o rok dříve, Karlovy Vary dokonce od svého titulu v roce 2009!
     
    Jana Obermajerová: ČT Sport má právo první volby na tři zápasy předkola, osm zápasů čtvrtfinále, čtyři semifinále a dvě finále, včetně dvou zápasů baráže. Zbytek zápasů bude vysílat O2TV Sport.

    Na O2TV Sport se můžeme podle vývoje sérií těšit až na 63 zápasů. Budou využity další záběry kamer, a to O2TV Helmet Cam, O2TV Inside Cam i kamera na ledové ploše.
     
    Jana Obermajerová: ČT Sport i s ohledem na mistrovství světa v Praze rozšiřuje svůj tým expertů o Petra Koukala a Rostislava Olesze.
     
    Jana Obermajerová: Slavnostní vyhlášení hokejisty sezony se uskuteční 7. května v EMPIRE HALL Slovanského domu a bude vysílán v přímých přenosech.
     
    Jana Obermajerová: Sport.cz bude pokračovat ve tříminutových klipových videích. Sport.cz si připravilo nový program "Zaostřeno na play off". I nadále bude pokračovat v přenosech Radiožurnál Sport.
     
    Zlatá helma Komerční banky už zná většinu svých vítězů, ale stále lze hlasovat o nejlepší akci měsíce února, a to na webu hokej.cz
     
    V sobotu 2. března skončila také Esport hokejová liga, jejíž pátý ročník ovládlo Kladno, které přímo ve finále sesadilo obhájce z Pardubic. Třetí místo získal Třinec po výhře nad Vítkovicemi.
     
    Jana Obermajerová: Od začátku sezony využíváme novou platformu WSC Sports, která spolupracuje s NBA, NHL či Realem Madrid. Extraliga je první česká liga, která využívá tuto inovativní platformu. Tato spolupráce nám na sociálních sítích pomohla k rekordnímu počtu zobrazení 96 500 000, což je nárůst o téměř 46 %.

    I díky spolupráci se společností Horizm máme k dispozici nástroj na vyhodnocování výkonu obsahu a dalších dat. Tipsport extraliga má na sociálních sítích velký dosah.
     
    Jana Obermajerová: Extraliga je nově také na kanálu Threads, kde jsme získali již 8 500 sledujících a nově startujeme komunikaci na zaběhlé platformě Whatsapp. V tomto ohledu jsme průkopníky, takže děkuji všem, kteří se této komunikaci věnují, protože se jedná o velkou budoucnost. Děkuji.
     
    I nadále bude pokračovat pořad EXTRALIFE, který přibližuje osobní život hokejistů a první díly slavily velký úspěch s milionovými dosahy. I nadále pokračuje vývoj oficiální mobilní aplikace Tipsport extraligy.
     
    Jana Obermajerová: V pátém ročníku charitativního projektu O kapku lepší hokej jsme se přehoupli přes hranici 1,2 milionu korun, ale platby stále dobíhají, takže finální částku oznámíme v nejbližším období.

    Moc děkuji všem klubům, hráčům, fanouškům i médiím, kteří se do této akce zapojili. Děkuji APK za veškerou spolupráci během základní části.
     
    Václav Sochor: Vítěz obdrží prémii 1,5 milionu korun na rozvoj klubu. Částky jsme navýšili, protože druhý obdrží 1 milion korun a třetí i čtvrtý tým budou obdarovány 500 tisíci korun.
     
    Václav Sochor: Favoritem jsou Pardubice v kurzu 2.25, za kterými je v závěsu Sparta s kurzem 3.4.
     
    Václav Sochor: Projekt Decibely extraligy bylo ocenit podporu fanoušků, přičemž si nejlepší tři kluby rozdělí jeden milion korun. Vítězem se stal Litvínov, který obdrží půl milionu, Pardubice dostanou 300 tisíc korun a Sparta celkem 200 tisíc korun.

    Kluby však nemohou částky investovat, jak chtějí, nýbrž je musí vrátit zpátky do fanoušků a atmosféry na stadionech. Překvapivě tak nevyhrál tým s nejvyšší kapacitou.
     
    Václav Sochor: Sázky i přímé přenosy najdete v naší mobilní aplikaci, kterou lze stahovat na Android i iOS na adrese mobil.tisport.cz.
     
    V play off nebude chybět ani RADEGAST CAM, obdoba Radegast indexu, ale tentokrát pro fanoušky! Ti největší bojovníci z tribun budou odměněni zásobou piva.
     
    A přichází na řadu dotazy médií.
     
    Martin Loukota: Extraliga má dohodu s O2 arenou, že mohou v letošním ročníku využít termíny pro akce a koncerty. Vzhledem k tomu, že Sparta skončila druhá, ke kolizi nedojde. Dva březnové i jeden dubnový termín se Sparty týkat nebudou.
     
    Václav Sochor o reakci Tipsportu na kauzu Hradce Králové: To si pište, že je to pro nás téma. Věříme, že se to extralize podaří rychle vyřešit a může to mít dopad. My jako Tipsport nemáme důvod věřit, že se tento případ vyřeší, jako se vyřešily i ty v minulosti. Sledujeme to pečlivě, požadujeme rychlé vyřešení, ale zůstáváme hrdým partnerem.
     
    Martin Loukota o procesech kontroly dopingu: Celá kauza ukazuje, že procesy a pravidla nejsou dokonalé. Zjišťujeme celosvětově, zda se něco takového stalo a nikoliv. Antidopingový výbor zjišťuje, že je potřeba procesy zrychlit a zlepšit, abychom my jako extraliga nebyli tak dlouho poškozeni.

    Nikdo se s takovou kauzou nesetkal, ačkoliv jsme řešili všechno, co je popsáno ve směrnici dopingu a jednacím řádu. To ale nejsou naše dokumenty, nemůžeme do nich zasahovat a můžeme jen čekat, až bude rozhodnuto o odvolání.
     
    Martin Loukota o případném odebrání výsledků: Nemůžu komentovat rozhodnutí disciplinární komise, protože řízení bude teprve projednáno. Uvidíme, jak nám Hradec Králové zareaguje, ale nemohu predikovat, zda to bude zpětný trest, anebo nebude.
     
    Oficiální část tiskové konference byla právě ukončena.
     
    Tímto vám děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dne! (11:48:08)

    Daniel Ryl

    Účastníci tiskové konference:
    Jana Obermajerová, ředitelka BPA
    Martin Loukota, ředitel extraligy
    Václav Sochor, vedoucí oddělení komunikace skupiny Tipsport