Sparta Praha – Kladno 5:3 (kon.) | Vítkovice – Třinec 2:6 (kon.) | Hradec Králové – Motor ČB 4:0 (kon.)
Liberec – Litvínov 6:2 (kon.) | Plzeň – K. Vary 4:3 (kon.) | Kometa Brno – Mladá Boleslav 2:3 (po pr.)
Olomouc – Pardubice 2:1 (kon.)
koniec
Mountfield HK
4:0 (2:0, 0:0, 2:0)
Banes Motor České Budějovice
cz Nedeľa 04.02.2024, 16:00 • ČPP Aréna, Hradec Králové • Tipsport extraliga (ČR) • 43. kolo
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Krásný den z Hradce Králové! Před reprezentační pauzou máme v neděli na programu 43. kolo Tipsport extraligy, na soutoku Labe a Orlice se proti sobě postaví domácí Mountfield HK a hosté z Banes Motor České Budějovice.
     
    MOUNTFIELD HK – 8. místo, 61 bodů, skóre 110:116

    Hradečtí sice v novém roce body sbírají, ne ovšem v takovém tempu, jak by si představovali. Jejich "strategií" se totiž stalo dotahovat zápasy do nastavení, čímž si z posledních 11 utkání zajistili devětkrát bod, jenže hned šestkrát poté v prodloužení či nájezdech padli. Naposledy zvítězili ale nedávno, 28. ledna v Liberci 4:3 – jak jinak než – po samostatných nájezdech. A právě z Liberce se pod Bílou věž s koncem přestupového období přestěhoval do konce sezony gólman Lukáš Pařík – uvidíme, zda dostane poprvé prostor mezi východočeskými tyčemi.
     
    BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – 5. místo, 71 bodů, skóre 120:118

    Budějovičtí mají v tuto chvíli na Lvy náskok 10 bodů a dýchají na záda přímé postupové příčce pro čtvrtfinále, od níž ji nyní dělí pouze horší skóre. Z posledních šesti mačů čtyřikrát odešli vítězně. Stejně tak se letos Motoru celkem daří proti Mountfieldu, ve dvou případech ze tří totiž zvítězil a další výhru bude chtít přidat i teď. Záležet bude mimo jiné také na efektivitě obou celků, jak Budějovice, tak Hradec totiž patří k týmům, které na svého strážce svatyně pustí za zápas nemnoho střel.
    Trefí se dnes?
     
    Úvodní sestavy:

    Mountfield HK: Pařík (Laurikainen) – Pavelka, Blain (A), Jank, Pláněk, Marcel, Freibergs – Okuliar, Tamáši, Perret – Eberle (C), Estephan, Šťastný – Pilař, Miškář, R. Pavlík – Jergl (A), Lalancette, Jasper.
    Trenér: Tomáš Martinec

    Banes Motor České Budějovice: Strmeň (Hrachovina) – Vráblík, Štencel, Kachyňa, Doudera (A), Hovorka, Gulaši (C), Pýcha – F. Přikryl, Kondelík, Ordoš – Kubík (A), Harris, D. Simon – Valský, Hanzl, Vopelka – Chlubna, Koláček, Toman.
    Trenér: Ladislav Čihák

    Rozhodčí: Jeřábek, Vrba – Hnát, Špůr.
     
    Poprvé mezi hradecké tři tyče se dnes opravdu postaví Lukáš Pařík a odbyde si tak premiéru ještě před repre pauzou. Hokej v ČPP Aréně bude navíc dnes znovu O kapku lepší – před úvodním buly proběhne slavnostní zahájení s patronem letošního ročníku Patrikem Luskou.
     
    Oba kapitáni ve speciálních dresech s oranžovými doplňky se právě sjeli k čestnému buly, jenž vhodil mladý hradecký hokejista Patrik Luska, následně se oba týmy seskupily na památeční fotku.
     
    Slavnostní zahájení je za námi, teď už se jen mužstva pozdraví z gólmany u branek a za okamžik budeme moci odstartovat.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:13
    Hra je brzy přerušena. Hosté sice zavezli kotouč do útočné třetiny, na led vedle pravé tyčky ho však přikryl hradecký brankář.
     
    00:23
    A po dalších deseti vteřinách se puk vystřelený z pravého kruhu vznesl do ochranné sítě, vhazovat se bude po Paříkově levici.
     
    00:57
    Budějovice si nepřepočítaly střídání a hrály v šesti, za což přichází trest. Východočeši si tak zahrají přesilovou hru.
     
    01:29
    Hradec právě vstřelil branku!
    Tak to bylo rychlé, přesilovka je využita a Mountfield jde do vedení! Před brankovištěm si našel pozici PATRIK MIŠKÁŘ a kotouč také brzy přistál na jeho holi. Domácí forvard pak zamířil do otevřeného prostoru mezi betony – 1:0. Asistence: Jeremie Blain, Giorgio Estephan.
     
    02:39
    Ondřej Kachyňa napřáhl kousek za modrou čárou, Lukáš Pařík na jeho pokus dobře viděl a ukryl ho v lapačce.
     
    03:58
    Alex Tamáši zavezl puk do pásma, zamotal se mu ale mezi nohama a vypadalo to, že o něj přijde. Ve spolupráci s Oliverem Okuliarem ale vybojoval černou pryž zpět a Strměň musel krýt levou tyč.
     
    04:26
    Hradec právě vstřelil branku!
    Ze hry neuplynulo ani pět minut a Hradečtí už vedou o dva góly! Akce vůbec nevypadala nebezpečně, DAVID ŠŤASTNÝ se ale rozhodl, že trochu pročísne vzduch. Napřáhl na modré a jeho střela proplula kolem všech těl a chráničů až do brankové sítě – 2:0. Asistence: Giorgio Estephan, Oliver Okuliar.
     
    04:59
    A už to mohlo být o tři branky! Christophe Lalancette ujel do přečíslení s Oliverem Okuliarem, kterému předložil kotouč k pravé tyči. Tam se však stihl Jan Strmeň přesunout.
     
    06:42
    A znovu Oliver Okuliar v gólové šanci! Nabral rychlost, dostal se za jediného couvajícího hráče a roztáhl si brankáře, chybělo jen zamířit jinam než do nataženého betonu!
     
    07:37
    Východočeši se se vstupem do zápasu věru nepárají, teď má Motor chvilku k tomu, aby nabral nový vítr. Po hostujícím ofsajdu je totiž na řadě komerční přestávka.
     
    08:08
    Zakázané uvolnění stěhuje hru před budějovického brankáře.
     
    09:29
    Hradečtí krouží útočným pásmem a snaží se soupeře dostat pod tlak, hráči Motoru ale statečně drží hokejisty v bílém v dostatečné vzdálenosti od Strmeně.
     
    10:09
    A teď se v útoku usadili pro změnu hosté. Střelu na sebe nakonec vzal Michal Gulaši, který napoprvé nastřelil bránícího hráče a napodruhé jeho ránu zlikvidoval Lukáš Pařík.
     
    10:56
    Roman Vráblík napálil puk od modré na zadní hrazení, odkud se hrací předmět odrážel k odkryté levé tyčce. Včas zasáhl Jeremie Blain.
     
    11:52
    Dvakrát se ČPP Arénou neslo hlasité "Jeeeej!" – to když Jan Strmeň dělal v brankovišti akrobatické kousky, aby zabránil domácímu dorážení.
     
    12:38
    Oliver Okuliar už mohl mít na kontě dnes hattrick. Znovu byl ve skvělé pozici sám před gólmanem, i tentokrát ale v minisouboji obstál budějovický maskovaný muž.
     
    14:12
    Roman Vráblík střílel od modré a Lukáš Pařík zastavil jeho ránu levým betonem, chvíli nato, poslal mimo tři tyče i příklep Jana Ordoše mířící na něj z mezikruží.
     
    15:22
    Milan Doudera už byl ve středním pásmu, když k němu přiletěl puk z toho útočného, Budějovice se tak dostaly do ofsajdu a je tu komerční přestávka.
     
    15:49
    Nejprve Mikuláš Hovorka od modré a pak Jakub Valský z mezikruží prověřili Paříkovu pozornost rychlými pokusy – v prvním případě na kotouč domácí brankář sahat nemusel, neboť byl na poslední chvíli zablokován, v tom druhém jej vytěsnil pryč.
     
    17:10
    Křižnou střelu zprava vytáhl Ondřej Kachyňa, Paříkova vyrážečka i pravý beton byly připraveny.
     
    18:13
    Blain nahodil do útoku a odjel na střídačku, souboj o puk u mantinelu pak ovládli hosté.
     
    18:54
    Roman Vráblík vyslal od modré další tvrdé pumelice, na obě domácí brankář zareagoval včas.
     
    18:59
    Už to vypadalo, že Adam Kubík objede bránu a zakončí na pohodu do prázdné, jelikož Lukáš Pařík ležel na břiše hlavou prakticky v bráně. Jenže dokázal nacpat nohu stranou odvrácenou od betonu tak, že puk zastavil lýtkovou stranou a kontaktní branka se nekoná!
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 16:51.
     
    Dvacet minut je za námi a můžeme říci, že rozhodně bylo na co koukat! Hradec, povzbuzen rychle získanou přesilovkou, vstoupil do utkání bez servítek a už po pěti minutách vedl 2:0 a nebýt následně Strmeňových zákroků proti výpadům Olivera Okuliara, rozdíl ve skóre mohl být ještě mnohem větší. České Budějovice se postupně oklepaly z ledové sprchy a začaly také útočit, Lukáš Pařík musel krýt nejednu nebezpečnou ránu. Svou brankovou lajnu zatím uhájil, a tak půjde Mountfield do druhé části s dvoubrankovým náskokem.
     
    Střely na branku v 1. třetině:

    Hradec Králové – 9
    České Budějovice – 11
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:17
    Alex Tamáši se dostal ke střele z mezikruží, byla ovšem zablokována. Chvíli nato se neujal ani pokus zblízka.
     
    20:56
    Jan Ordoš se vytočil kolem branky a chtěl zakončovat k tyči, puk z hokejky mu ale stihl odstranit bránící hokejista.
     
    21:27
    Sprint Davida Šťastného nebyl dostatečně rychlý k tomu, aby zabránil icingu. Hra se tak stěhuje zpět před Paříka.
     
    21:59
    Martin Pláněk vyslal od modré střílenou nahrávku, jež se otřela o výstroj Jana Eberleho a zamířila kolem tyče do rohu.
     
    22:42
    Nahození Radovana Pavlíka sice nemířilo do klece, Jan Strmeň si ale puk přeci jen radši našel a přikryl ho, aby zabránil případným dorážkám.
     
    23:23
    Nahození Martina Pláňka se zastavilo o tělo bránícího hokejisty a k brance nedoletělo, hosté se poté dostali pryč z obranné třetiny.
     
    24:00
    Vypadalo to, že Strmeň puk přikryje, jenže hrací předmět mu ujel před brankoviště a rázem k němu měl blízko Oliver Okuliar. Přes obránce ale nedokázal zareagovat rychleji.
     
    24:58
    Budějovický útok byl zastaven už ve střední třetině, kde stála dobře rozestavěná obrana domácích.
     
    25:21
    Teď Východočeši nenačasovali dobře přechod útočné modré a je z toho jen ofsajdové postavení.
     
    25:29
    A postavení mimo hru se píská také na druhé straně.
     
    25:46
    Lukáš Vopelka byl u levé tyče a pokoušel se propasírovat puk kolem Paříkovy vyrážečky, nepovedlo se!
     
    27:54
    David Šťastný stál před brankovištěm a tečoval střelu od modré, Jana Strmeně nepřekvapil.
     
    29:03
    Matěj Toman se sice protáhl mezi dvěma bránícími hráči, puk mezitím ale odjel příliš daleko, a tak jej přikryl Lukáš Pařík dřív než ho někdo ohrozil střelou. Následuje komerční pauza.
     
    29:37
    Pokus o střelu i nahrávku Jana Štencla zastavil Aleš Jergl.
     
    29:50
    Roman Vráblík nedovoleně bránil hradecký útok, Mountfield tak čekají dvě minuty v početní výhodě.
     
    29:57
    Giorgio Estephan vybruslil s pukem na holi od mantinelu nad pravý kruh a vystřelil švihem, Jan Strmeň dobře viděl a schoval touš v náruči.
     
    30:16
    Po další střele se dostali na kotouč hosté a vyhodili.
     
    30:31
    Tomáš Pavelka vystřelil od modré a jeho pokus zvedl Strmeň lapačkou několik čísel nad horní tyč.
     
    31:29
    David Šťastný čekal na ránu z první nikým nehlídán mezi kruhy, Jakub Valský ale stihl vložit do nahrávky hůl a nebezpečí zažehnat!
     
    31:52
    České Budějovice jsou v plném počtu, závěrečné vteřiny oslabení ale musely odolat velkého domácímu náporu.
     
    32:40
    Dlouhý boj o puk za hostující klecí vyhráli Hradečtí a puk putoval rychle na modrou, odkud pálil Ralfs Freibergs. Do akce se při likvidování střely dostala i Strmeňova maska, pokračovat budeme po komerční přestávce.
     
    33:21
    Patrik Miškář už mohl z osy střílet, ještě se ale rozhodl vylepšit pozici a posunout puk doleva na Radka Pilaře. Hostující hokejisté se dokázali zorientovat a střelu zneškodnit.
     
    34:16
    Jeden z hostí byl chvíli bez hole, Hradec toho ale využít nedokázal a puk se brzy dostal do neutrální zóny.
     
    34:23
    Hradec si zahraje dnes třetí přesilovku, Michal Gulaši totiž hasil domácí akci k pravé tyčce napadením.
     
    34:37
    Jan Ordoš získal kotouč do své moci krátce po vhazování a vyvezl ho až k domácímu gólmanovi.
     
    35:13
    Jeremie Blain vyslal přízemní ránu, rozklek Jana Strmeně puk za jeho záda nepustil.
     
    35:57
    David Šťastný měl připravenou hůl před brankovištěm na teč, střílená nahrávka byla ale příliš prudká.
     
    36:15
    Aleš Jergl chtěl posunout puk na osu, kde číhal osamocený David Šťastný, který by zvedal kotouč nad ležícího brankáře. Ten ale stihl zablokovat nahrávku a schovat ji pod své tělo!
     
    36:23
    A Motor už je na ledě v kompletním počtu bruslařů.
     
    37:34
    Pomalý puk se odrazil od Strmeňovy výstroje před brankoviště, kde jej pohotově zametal do brány Patrik Miškář, Jan Strmeň však zareagoval ještě pohotověji.
     
    38:59
    David Šťastný nabídl zpoza brány puk mezi kruhy, kde se vyloupla hůl Aleše Jergla. Domácí šestadvacítka však mířila pouze do výstroje hostujícího muže v masce.
     
    39:49
    Filip Přikryl nahodil puk do útoku a Lukáš Pařík vyjel z brány, aby pomohl s rozehrávkou.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 17:44.
     
    Prostřední část nebyla zdaleka tak zajímavá jako ta první a nepřinesla ani žádné gólové pozdvižení, pár těžkých střel ovšem i tak oba brankáři museli likvidovat. A především tedy ten českobudějovický, jelikož po většinu času se – možná i vlivem dvou hradeckých přesilovek – hrálo v hostujícím obranném pásmu. Střelecká aktivita byla na straně Mountfieldu, který se tedy ani s dvougólovým vedením nezatáhl do obrany a dá se čekat, že podobnou hru bude praktikovat i v závěrečné části. Naopak Motor bude muset zabrat, chce-li s výsledkem utkání něco změnit.
     
    Střely na branku ve 2. třetině (celkem):

    Hradec Králové – 15 (24)
    České Budějovice – 4 (15)
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:22
    Hradecký útok skončil jen zakázaným uvolněním, hra se stěhuje zpátky před Paříka.
     
    40:52
    Dominik Simon pálil z vrcholu levého kruhu, jeho rána jenom prolétla nad horní tyčí.
     
    41:10
    První přesilovku v zápase si zahraje Motor, Martin Pláněk je totiž potrestán za držení protihráče.
     
    42:02
    Budějovice chvíli hledaly cestu k hradecké kleci, Lvům se ale nakonec povedlo vyhodit přes všechny čáry.
     
    42:32
    Mikuláš Hovorka vyslal po rychlé nahrávce jedovku z levého kruhu, Lukáš Pařík se ale stihl přesunout a střelu zneškodnit.
     
    43:09
    Tentokrát se puk odrazil od zadního mantinelu a Pařík proti němu vytasil brusli, za chvíli už hostující přesilovka skončí.
     
    43:11
    Je to tak, Hradec je na ledě zpět v plném počtu.
     
    44:25
    Evan Jasper nedokázal udržet zadní brusli na modré a píská se tak hradecký ofsajd.
     
    44:59
    Michal Gulaši obdržel puk na střed modré a před ním se utvořila hotová prázdná dálnice k bráně. Gulaši zamířil rychlou ranou k pravé tyči, tam Pařík hbitě švihl lapačkou.
     
    45:03
    A domácí brankář se bude muset mít na pozoru i dál, Jeremie Blain totiž sekal a odsedí si dvě minuty na trestné lavici.
     
    45:52
    Radovan Pavlík obral soupeře o puk a vyvezl ho až do útočné třetiny, oba celky vystřídaly.
     
    46:32
    Mikuláš Hovorka hledal nahrávkou před brankovištěm Jakuba Valského, ten ale nedokázal letící puk holí usměrnit do odkryté části klece!
     
    46:52
    Hradec právě vstřelil branku!
    Východočeši odskakují ve vlastním oslabení už na třígólový rozdíl! Bohumil Jank vyhodil puk do středního pásma k mantinelu, kde ho sebral ALEX TAMÁŠI. Ten jel na hostujícího brankáře úplně sám, položil si ho na zem a následně krásně zavěsil těsně kolem lapačky pod horní tyč – 3:0. Asistence: Bohumil Jank, Ralfs Freibergs.
     
    47:51
    Jeden hradecký trest skončil, druhý záhy přišel. Lvi jdou znovu do čtyř a Budějovice si po komerční přestávce opět zahrají početní výhodu, za hákování je potrestán Jordann Perret.
     
    48:00
    Patrik Miškář zablokoval puk letící od modré a jel do samostatného úniku, střelu zprava ale Strmeň vytáhl!
     
    48:18
    A zase hradecký únik v oslabení! Tentokrát ho měl na svědomí Radovan Pavlík, který šel do bekhendové kličky, kterou Jan Strmeň rovněž zlikvidoval.
     
    49:22
    Motor sice zavezl puk do pásma, rychle se k němu ale dostali znovu Východočeši a vyhazují.
     
    49:54
    Bohumil Jank znovu vyhodil na opačný konec hřiště a Lvi jsou na ledě kompletní.
     
    50:54
    Lukáš Vopelka nabízel od pravého mantinelu puk před bránu, tam však nebyl nikdo v modrém, kdo by se po něm mohl natáhnout.
     
    51:41
    Pokus Pavla Pýchy se zvedl jen do helmy Blaina, Hradec následně vyvezl puk. To je hra, která mu v tuto chvíli stačí.
     
    52:39
    Hradec právě vstřelil branku!
    Sweet Caroline zní dnes v Hradci už počtvrté! Důležitým pilířem akce se stal Oliver Okuliar, jenž ubránil puk proti dvěma protihráčům a ještě jej posunul na modrou na hůl Martinu Pláňkovi. Ten nadělil jesle rovněž dvěma hokejistům, aby dostal puk přesně na hokejku JORDANNA PERRETA, který z prostoru před bránou tečoval do sítě – 4:0. Asistence: Martin Pláněk a Oliver Okuliar.
     
    53:32
    Radovan Pavlík vyfasoval dvojku za hákování, s vědomím čtyřgólového náskoku ale Východočechům toto oslabení pravděpodobně tolik nervy drásat nebude.
     
    53:32
    Pokračovat ve hře budeme po komerční přestávce a přihlížet zbývajícím minutám bude i všech 4 642 diváků, kteří dnes na hokej pod Bílou věží zavítali.
     
    54:07
    Jan Ordoš pálil z vrcholu mezikruží z otočky, Pařík měl vyrážečku připravenou.
     
    54:41
    Lvi se zmocnili puku a manévry ve středním a útočném pásmu šetří cenné vteřiny.
     
    55:03
    Oliver Okuliar dokonce střílel křížem, touš se ale nevešel mezi tři tyče a skončil v ochranné síti.
     
    55:34
    Radovan Pavlík je zpět na ledě, Jihočeši nenašli recept na čerstvou hradeckou akvizici ani ve čtvrté přesilovce.
     
    55:49
    Po odpískání se do sebe pustili v krátkém pěstním souboji Bohumil Jank a Jakub Valský, oba vyfasovali shodně dvojku za hrubost a posedí si v boxu u trestoměřičů.
     
    56:35
    Motor se snaží alespoň o čestnou branku, Hradec se ale snaží i nadále držet obranu rozestavěnou dobře.
     
    57:01
    Se střelou od mantinelu neměl Pařík problém a schoval ji v lapačce, vhazovat se bude po jeho pravici.
     
    57:20
    David Šťastný se vymotal z rohu až k pravé tyči, prostor u ní měl však Jan Strmeň dobře pokrytý.
     
    57:54
    Po delší době si početní výhodu vyzkouší zase Východočeši, budějovický Martin Hanzl totiž podrážel.
     
    58:20
    Mountfield je v útoku a kombinuje, zatím kolem mantinelů.
     
    58:36
    Puk se přehoupl přes Strmeňův beton, ale než stihl zaplout za brankovou lajnu, vyškrábl ho ven jeden z beků!
     
    59:10
    Do třetí sirény zbývá 50 vteřin a hradeckým stadionem běží mexická vlna. Pokud Budějovice nenapodobí bronzový duel letošní dvacítky, body dnes zůstanou v Hradci.
     
    59:54
    Budějovice jsou v plném počtu a už se nejspíš nic nestane.
     
    Konec zápasu.
     
    Konec zápasu je tu a tři body opravdu zůstávají v Hradci Králové. Východočeši tak berou plnohodnotnou výhru poprvé od 3. ledna a musíme říci, že zcela po právu. Už v první třetině rychle nastoupili a vedli 2:0, ve druhé třetině svou aktivitou udržovali Motor dostatečně v šachu. V poslední části přidali ještě další dvě trefy, čímž zkompletovali sbírku gólů ze všech herních situacích – trefili se dnes v přesilovce, oslabení i ve hře pět na pět. A když už vytáhli Jihočeši nebezpečnou střelu – a že rozhodně, především ve třetí třetině, nechyběly -, byl na svém místě Lukáš Pařík. Ten při své premiéře v hradeckém dresu vychytal čisté konto a dnešní utkání tak pro něj nejspíš ani lépe dopadnout nemohlo.
     
    A právě brankář Lukáš Pařík byl také vybrán hráčem zápasu na hradecké straně, na té budějovické ocenění získal Adam Kubík.
     
    Střely na branku ve 3. třetině (celkem):

    Hradec Králové – 7 (31)
    České Budějovice – 10 (25)
     
    Z mé strany je to dnes již vše. Přeji vám úspěšný vstup do nového pracovního týdne a u dalších přenosů z Tipsport extraligy se těším na počtenou! (18:29:51)

    Klára Petrásková

    Góly a asistencie: 2. Miškář (Blain, Estephan), 5. Šťastný (Estephan, Okuliar), 47. Tamáši (Jank, Freibergs), 53. Perret (Pláněk, Okuliar)


    Mountfield HK: Pařík (Laurikainen) – Pavelka, Blain (A), Jank, Pláněk, Marcel, Freibergs – Okuliar, Tamáši, Perret – Eberle (C), Estephan, Šťastný – Pilař, Miškář, R. Pavlík – Jergl (A), Lalancette, Jasper.
    Tréner: Tomáš Martinec

    Banes Motor České Budějovice: Strmeň (Hrachovina) – Vráblík, Štencel, Kachyňa, Doudera (A), Hovorka, Gulaši (C), Pýcha – F. Přikryl, Kondelík, Ordoš – Kubík (A), Harris, D. Simon – Valský, Hanzl, Vopelka – Chlubna, Koláček, Toman.
    Tréner: Ladislav Čihák

    Rozhodca: Jeřábek, Vrba – Hnát, Špůr

    Diváci: 4 642