Tímové preteky HS235, Bad Mitterndorf vítěz: Slovinsko (kon.)
koniec udalosti
Tímové preteky HS235, Bad Mitterndorf

vítěz: Slovinsko

cz Nedeľa 28.01.2024, 14:00 • Kulm • Majstrovstvá sveta v skokoch na lyžiach
     
    8
    Zajcovi zesílil vítr do zad, připisuje 25,1 bodu a nezvládl svůj let ani zdaleka tolik, co ostatní. Jenže 202 metrů i tak stačí k tomu, aby Slovinsko mohlo začít slavit titul mistrů světa!
     
    7
    Stefanovi Kraftovi vítr zeslábl, ale domácí superhvězda toho nevyužila tolik, co potřebovala. Rakušan předvedl 221,5 metru. Rakousko bude stříbrné a Kraft si tak odveze po zlatu z individuálu také stříbro z týmového závodu.
     
    6
    Německo bude bronzové! Andreas Wellinger si poradil se silným zadním větrem bravurně, rozhodně pomáhá i výrazně vyšší nájezd. Němec předvedl parádních 229,5 metru. Šance na stříbro reálná není, bude to bronz.
     
    5
    Norsko ovšem své umístění uhájí! Před letem Johanna Andreho Forfanga vítr trochu zeslábl, čehož norský letec využil k 225 metrům! Norové budou v týmovém závodě čtvrtí.
     
    4
    Silný zadní vítr? Pro Rjoja Kobajašiho žádný problém! Japonský borec předvedl parádních 224,5 metru a útočí tím i na čtvrté místo, které drží Norové!
     
    8
    Domen Prevc rozhoduje o titulu mistrů světa pro Slovinsko! Slovinec dokázal i v poryvech, které jej za hranou dost rozhodily, doletět do vzdálenosti 194 metrů! Slovinsko vede o 43,1 bodu a jen totální výbuch může Slovince připravit o zlato. Za vítr obdržel 29,6 bodu, také neskutečné číslo.
     
    8
    Peter Prevc měl ještě o něco silnější zadní vítr a tentokrát to nepokazil tak, jako to pokazil v sobotu. Dokázal si doletět pro 213,5 metru, připisuje 20,1 bodu a Slovinci hájí vedení! Navyšují jej na 16,8 bodu.
     
    Aleksander Zniszczol byl diskvalifikován kvůli kombinéze! Polsko se propadá na poslední místo a vypadává z boje o čtvrté místo.
     
    8
    A přesně to se děje! Lovro Kos totiž v silnějším zaďáku předvedl jen 208 metrů! Připisuje 15,8 bodu za vítr, což je opravdu hodně na mamutu. Slovinsko sice vede, ale už jen o 10,5 bodu. Rozdíl po prvním kole byl 32 bodů!
     
    7
    Bronzový z individuálního závodu Timi Zajc se v sílícím zadním větru krásně položil do letu a dokázal svůj pokus natáhnout na 226,5 metru. Slovinsko bude po prvním kole na čele, otázkou je pouze náskok.
     
    6
    Johann Andre Forfang posouvá Norsko před Polsko! V uhlazeném stylu si doletěl pro 232 metrů a jen těsně tedy v rámci této rundy prohrává s Kobajašim. Norsko je před Polskem s náskokem 16,8 bodu. Na Japonsko má k dobru 36,8 bodu.
     
    5
    Ještě předtím se ale na můstek vypravil Rjoju Kobajaši. Japonsko už je bez šance bojovat o medaile. Ale Kobajaši ještě vykřesává naději, že by boj o čtvrté místo nemusel být ztracený. Předvedl totiž fantastických 233,5 metru, což je nejdelší let tohoto závodu! Kobajaši dotáhl svůj tým ke ztrátě jen dvacet bodů na Polsko. Po třetím skoku byla ztráta 53 bodů.
     
    2
    Niko Kytosaho dokázal v podobných podmínkách doletět do vzdálenosti 215,5 metru a Finsko nebude ve druhém kole chybět!
     
    9
    Vítr do zad dál sílí, hodně zesiluje, o poznání víc, než jak foukalo Leyhemu. Jan Hörl se musel poprat s hodně těžkými podmínkami a zvládl to obstojně. Předvedl 212 metrů, přičemž za vítr dostává kompenzaci 16,4 bodu. Rakousko je druhé se ztrátou 25,9 bodu na Slovinsko.
     
    8
    Stephanovi Leyhemu vítr trochu zesílil, což mu nadělalo problémy! Němci ztrácí, hodně ztrácí, Leyhe totiž skočil jen 198,5 metru, což je zklamání. Na Slovince nyní Německo ztrácí bezmála 37 bodů.
     
    7
    Slovinsko útočí! Domen Prevc si v uhlazeném stylu doletěl pro parádních 232 metrů, což je hozená rukavíce Němcům i Rakušanům! Před Polskem má Slovinsko náskok už 63,7 bodu! Kubackiho teď Prevc porazil o více než 30 bodů.
     
    6
    Marius Lindvik, mistr světa z Vikersundu, ukazuje svou leteckou sílu! Doletěl si pro fantastických 230 metrů a vrací Norsko do boje minimálně o čtvrté místo. Norsko ztrácí na Polsko 6,9 bodu, Lindvik stáhnul takřka 30 bodů ze ztráty po dvou skocích.
     
    8
    Karl Geiger odpovídá letem dlouhým 224,5 metru, což mu s náskokem z úvodní rundy stačí k tomu, aby porazil Slovinsko o 7 desetin bodu. Je to ale velmi vyrovnané.
     
    7
    Peter Prevc v sobotním třetím kole individuálu kvůli silnému větru skočil jen 132 metrů, když nechtěl riskovat. Dnes je to úplně jiná písnička. Slovinská hvězda, která je rekordmanem tohoto můstku, předvedla 226 metrů a posílá svůj tým do vedení. Náskok na Polsko? 31,6 bodu!
     
    8
    Přestože Piusovi Paschkemu zadní vítr lehce zesílil, dokázal Němec vybojovat parádních 229,5 metru a podržel svůj tým. Výkonnost Paschkeho totiž byla otázkou. Díky přípočtu 7,6 bodu se dostává před Slovinsko.
     
    7
    Kdyby takový let předvedl v individuálním závodě! Lovro Kos ze Slovinska se položil výborně do svého letu, nad svahem jej dokonce vítr lehce nadnesl, přesto připisuje 3,7 bodu za podmínky. Zapisuje parádních 231 metrů a Slovinsko jde do čela.

    Jan Vojkůvka

    ...
    • 1. Slovinsko (L. Kos, P. Prevc, D. Prevc, T. Zajc) 1,615.4
    • 2. Rakousko (M. Hayböck, M. Fettner, J. Hörl, S. Kraft) 1,588.9
    • 3. Německo (P. Paschke, K. Geiger, S. Leyhe, A. Wellinger) 1,549.9
    • 4. Norsko (R. Pedersen, D. Tande, M. Lindvik, J. Forfang) 1,502.9
    • 5. Japonsko (R. Nikaidó, N. Nakamura, D. Kobajaši, R. Kobajaši) 1,493.0
    • 6. Švýcarsko (S. Hauswirth, S. Ammann, R. Imhof, G. Deschwanden) 1,389.3
    • 7. Finsko (E. Nousiainen, K. Valto, A. Aalto, N. Kytösaho) 1,300.4
    • 8. Polsko (A. Zniszczoł, K. Stoch, D. Kubacki, P. Żyła) 1,279.1
    • 9. USA (E. Belshaw, K. Bickner, D. Dean, T. Frantz) 647.2

    ...
    • 1. USA (E. Belshaw, K. Bickner, D. Dean, T. Frantz)
    • 2. Finsko (E. Nousiainen, K. Valto, A. Aalto, N. Kytösaho)
    • 3. Švýcarsko (S. Hauswirth, S. Ammann, R. Imhof, G. Deschwanden)
    • 4. Polsko (A. Zniszczoł, K. Stoch, D. Kubacki, P. Żyła)
    • 5. Japonsko (R. Nikaidó, N. Nakamura, D. Kobajaši, R. Kobajaši)
    • 6. Norsko (R. Pedersen, D. Tande, M. Lindvik, J. Forfang)
    • 7. Slovinsko (L. Kos, P. Prevc, D. Prevc, T. Zajc)
    • 8. Německo (P. Paschke, K. Geiger, S. Leyhe, A. Wellinger)
    • 9. Rakousko (M. Hayböck, M. Fettner, J. Hörl, S. Kraft)