Detroit Lions – Tampa Bay Buccaneers 31:23 (kon.) | Buffalo Bills – Kansas City Chiefs 24:27 (kon.)
koniec udalosti
Buffalo Bills – Kansas City Chiefs

24:27

(3:3, 14:10, 7:7, 0:7)

cz Pondelok 22.01.2024, 00:40 • Highmark Stadium, Orchard Park, New York • Americký futbal
Predzápasové kurzy
     
    Kansas City Chiefs na finále konference AFC poletí do Marylandu, kde se utká s Baltimorem Ravens. Tohoto soupeře v éře Patricka Mahomese v play-off ještě nepotkal. Utkání se uskuteční v neděli 28. ledna ve 21:00 našeho času a k jeho sledování jste srdečně zváni. Do té doby děkuji za pozornost. (04:24:57)
     
    Statistiky utkání

    quarterbackové
    Josh Allen (BUF) 26/39, 186 yardů, 1 touchdown
    Patrick Mahomes (KC) 17/23, 215 yardů, 2 touchdowny

    běhový útok
    Josh Allen (BUF) 12 běhů, 72 yardů, 2 touchdowny
    James Cook (BUF) 18 běhů, 61 yardů
    Ty Johnson (BUF) 7 běhů, 40 yardů
    Isiah Pacecho (KC) 15 běhů, 97 yardů, 1 touchdown

    pasový útok
    Dalton Kincaid (BUF) 5 zachycení, 45 yardů
    Khalil Shakir (BUF) 7 zachycení, 44 yardů, 1 touchdown
    Travis Kelce (KC) 5 zachycení, 75 yardů, 2 touchdowny
    Marquez Valdes-Scantling (KC) 2 zachycení, 62 yardů
    Rashee Rice (KC) 4 zachycení, 47 yardů

    kickeři
    Tyler Bass (BUF) field goaly 1/2, extra pointy 3/3
    Harrison Butker (KC) field goaly 2/2, extra pointy 3/3
    Neskutečná bilance Patricka Mahomese
     
    Buffalo nezvládlo roli mírného favorita, kterou mu proti Kansasu City dávala výhoda domácího prostředí a lepší forma v posledních týdnech, dnes v klíčových chvílích opět selhalo a už několikátým rokem za sebou nedokázalo naplnit ambice. Tohle už bude chtít nejspíš nějaké změny. Naopak Chiefs, ačkoliv v sezoně mělo velké výkyvy, a hlavně jeho receiveři byli několikrát zralí na odstřel škodné, v divizním kole předvedli jeden z nejlepších výkonů za poslední rok a znovu ukázali, že v play-off prostě umí hrát. I když to nebylo doma, ale na hřišti soupeře.
     
    Na Highmark Stadium to všechno sledovalo 70 808 nakonec hodně tichých a smutných diváků.
     
    Druhý poločas nějakou chvíli pokračoval v kolejích toho prvního, tj. v absolutně vyrovnaném průběhu a neustálých obratech ve skóre. Chiefs se v kabině dobře připravili a na přechod hřiště jim stačily jen 3 minuty, aby to zakončili 3yardovou přihrávkou Patricka Mahomese na tight enda Travise Kelceho. Druhý touchdown této dvojice v zápase a celkem šestnáctý v play-off, což je nový rekord vyřazovacích bojů pro jednu konkrétní dvojici quarterbacka a receivera. Zároveň to byla už třetí změna vedoucího týmu a v tomto ohledu ještě zdaleka neměl být konec. Bills totiž odpověděli nesmírně dlouhým drivem trvajícím 8,5 minuty, aby se vrátili do vedení po 13yardové přihrávce Joshe Allena receiverovi Khalilu Shakirovi. Nikdo v té chvíli netušil, že na další body se už Buffalo nezmůže. Kansasu stačily jen 4 minuty na další úspěšný přechod hřiště a running back Isiah Pacecho byl odměnen za výbornou práci v celém zápase 4yardovým touchdownovým během. Zbývalo více než 14 minut, ale Bills se najednou absolutně zasekli a nepředvedli v útoku vůbec nic. Korunovali to naivně naplánovaným a totálně nezvládnutým fake puntem hluboko na vlastní polovině při 4&5, ale Chiefs zápas nedokázali rozhodnout a sportovně vrátili míč soupeři ztraceným fumblem těsně před end zónou. Domácí však pokračovali v útočné jalovosti, takže jim musela pomoct obrana, který ještě dala naději, když se Bills vrátili na míč 8,5 minuty před koncem. A dlouho to vypadalo nadějně, po 5 minutách byli na dostřel, jenže dál se už nedokázali posunout a přišel další klíčový okamžik. Kicker Tyler Bass, jenž měl v první půli velké problémy s rozptylem kopů z malých vzdáleností, poslal 44yardový field goal mimo branku a nejen že odmítl aspoň vyrovnání, ale dost možná si zařídil i propuštění v příštích dnech. Kansasu stačilo ve zbývajícím čase získat jeden první down, to Isiah Pacecho na dva pokusy dokázal a komplex Buffala ze zápasů s Kansasem v play-off začíná růst do netušených výšin.
     
    Kansas City Chiefs pošesté za sebou postupuje do finále konference AFC a potřetí během 4 let vyřazuje Buffalo Bills z play-off!
     
    Konec utkání.
     
    1:37
    Bills zastavili čas druhým timeoutem, ale Pacecho dokázal překonat zbývající vzdálenost pro první down a stává se hrdinou okamžiku, jeho první down ukončuje zápas, protože tohle už Mahomes dokleká!
     
    1:43
    Pacecho však na vlastních 34 yardech předvedl skvělý běh a 8 yardy výrazně přibližuje konec zápasu!
     
    1:51
    FIELD GOAL MISSED

    Tyler Bass měl v prvním poločase několik výkyvů mušky z malé vzdálenosti a nezapracoval na tom, takže při 44yardovém kopu už to znamenalo obrovskou chybu v podobě netrefení branky! Nejspíš klíčový moment zápasu, jelikož Bills nevyrovnávají a budou muset ubránit útok soupeře bez prvního downu!
     
    1:55
    Allen musel utáct z kapsy, při cestě k lajně házel míč do end zóny, ale tak, aby to nikdo nechytil. 4&9 je moc riskantní, jde se kpat na branku.
     
    2:00
    Allen možná zbrkle házel míč do end zóny Shakirovi, navíc nepřesně, přitom měl úplně volného Diggse. 3&9.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:42
    Znovu dostává míč Cook, ale ani teď neměl ve středu místo. 1 yard.
     
    3:20
    Allen rozehrál na poslední chvíli a kompletuje přihrávku na Sherfielda pro 7 yardů! K end zóně je to 27 yardů.
     
    4:05
    Cook se rozbíhal do středu, ale neměl kudy prorazit. 1 yard a 3&4.
     
    4:46
    Osvědčený screen na Kincaida, 5 yardů.
     
    4:52
    A Buffalo 4&3 zvládá, zůstává ve hře! Shakir po zachycení míče na levé straně dokonce doběhl pro 10 yardů.
     
    5:43
    Allen se rozběhl do středu a Jones mu během tacklu vyrazil míč! Fumble mohli zalehnout hned dva obránci, ale podařilo se to až Brownovi, takže Bills zůstávají u míče a budou hrát 4&3 na půlce hřiště.
     
    5:47
    Knox je zpátky na hřišti, ale Allen si znovu vybíral Diggse. McDuffie přihrávku srazil na zem. 3&10, krizový okamžik Buffala.
     
    5:49
    Allen hledal Diggse ve slotu, ale ten byl střežen hned 2 obránci a tady nebyla šance na úspěch. Div že to Diggs přežil ve zdraví.
     
    6:36
    Allen naznačil předávku a rozběhl se sám do levé strany, první down získal.
     
    7:13
    Další screen na Kincaida, který se obratně vyhnul prvnímu obránci a má 9 yardů.
     
    7:34
    Allen nachází Knoxe, který skočil pro první down, ale jak mu šel Sneed do nohou, tak Knoxe evidentně zranil, ten totiž udělal salto a přistál na rameni a hlavě najednou. Tady se asi půjde na protokol otřesu mozku.
     
    8:16
    Tak šel Allen do screenu doprava, Kincaid zařizuje 7 yardů a krátký třetí down.
     
    8:23
    Allen házel neskutečnou snad 50yardovou bombu Diggsovi a tomu prošel míč náručí! Tohle se chytat rozhodně dalo. Velká škoda pro Allena a Diggs musí zpytovat svědomí.
     
    8:31
    Townsend kopl výborný punt do levé strany zhruba 5 yardů před end zónu, ale míč se od země neodrazil ani zpátky, ani ven ze hřiště, ale do end zóny, takže ke smůle Chiefs je z toho touchback. Bills začnou z vlastních 20 yardů, mají hodně času, ale musí něco změnit, protože ve čtvrté čtvrtině jsou v útoku zatím úplně jaloví.
     
    9:17
    A to se obraně daří! Mahomes zase neměl komu přihrát, takže vyběhl dopředu sám, ale Williams odčinil svoji chybu a zastavuje ho už po 1 yardu! Jde se puntovat.
     
    9:20
    Mahomes míjí Valdese-Scantlinga ve slotu, takže 3&10 a další šance pro obranu vyhnat útok ze hřiště.
     
    9:26
    Mahomes byl vyhnán z kapsy do pravé strany a před Von Millerem jen zahazoval míč.
     
    9:26
    Chiefs nestíhali rozehrát a museli si vzít první timeout.
     
    9:31
    Mahomes opět hledal Riceho, kterého však úplně nesmyslně atakoval rukou Williams a místo toho, aby to skončilo míčem na zemi a puntem, píská se jasná defensive pass interference a posun do místa přestupku, tj. na půlící čáru.
     
    10:09
    Důležitá akce domácí obrany, Dodson s Epenesou sundali Pacecha ještě před line of scrimmage. Ztráta 2 yardů a 3&6.
     
    10:45
    Mahomes hází míč doprava Riceovi, 6 yardů.
     
    10:45
    Další neskutečně mizerný punt Martina, tento hráč je dnes zralý na vyhazov! Míč neuletěl snad ani 30 yardů, ale ke štěstí domácích se odrazil od země dopředu a vyskákal ven ze hřiště po 39 yardech, takže Chiefs začnou útočit z vlastních 43 yardů. Hodně dobrá výchozí pozice.
     
    10:59
    Allen měl dost času a dlouhou bombou hledal v levém poli Sherfielda, který dělal, co mohl, skákal po míči, ale chytil ho s pomocí země, takže Bills musí znovu puntovat!
     
    11:26
    Shakir chytá screen na pravé straně, ale dostal se mezi dva tacklující protihráče, takže získal jen 2 yardy a navíc se zranil. 3&12, těžký moment pro Buffalo.
     
    12:09
    Jenže Cookovi opět vůbec nepomohla ofenzivní lajna a McDuffie ho sundal daleko v backfieldu. Ztráta 4 yardů.
     
    12:13
    A rozhodčí po zhlednutí videa museli změnit své rozhodnutí! Poyer skutečně vyrazil Hardmanovi míč, ten se odkutálel do end zóny a je to touchback, Bills jsou na míči na vlastních 20 yardech a jsou zpátky v zápase!
     
    12:13
    Neuvěřitelné věci se dějí na Highmark Stadium! Ve skrumáži před end zónou došlo k vypadnutí míče útočícímu hráči a vypadalo to na fumble! Rozhodčí však zahlásili down by contact a Sean McDermott samozřejmě hodil challenge!
     
    12:53
    A Pacecho se prosmýkl k levé lajně a byl vytlačen ze hřiště až těsně před end zónou! 29yardový běh a hosté jsou jen 3 yardy od možná rozhodujícího touchdownu!
     
    12:49
    Pozor, vyklubal se z toho falešný punt a byl zahraný strašně mizerně, takže Bills přichází o míč v pozici, kdy Chiefs jsou na dostřel branky! Míč byl rozehrán přímo na Hamlina, který se rozběhl doleva, ale potřebných 5 yardů vůbec neuběhl, byl rychle zastaven! Obrovská chyba domácích!
     
    13:00
    Karlaftis šel na Allena absolutně neblokován a dokázal srazit přihrávku, takže Bills budou puntovat!
     
    13:38
    Cook se nevyhnul Tranquillovi, který pronikl do backfieldu, ztráta 3 yardů a 3&5.
     
    14:20
    Allen se rozběhl sám do levé strany a Reid ho zastavil po 8 yardech.
     
    14:20
    Butker poslal míč z výkopu do end zóny, touchback. Bills začnou útočit z 25 yardů a nesmí zaváhat.
     
    14:20
    EXTRA POINT – GOOD

    Extra point se hrál nadvakrát, jelikož při prvním rozehrání se dopustila obrana prohřešku před snapem a podruhé se tak kopal z kratší vzdálenosti. HARRISON BUTKER poslal míč v poklidu do branky a je to 27:24!
     
    14:23
    TOUCHDOWN CHIEFS

    Zápas plný otoček skóre pokračuje! Running back ISIAH PACECHO se prokličkoval až do end zóny, ačkoliv se ho obránci snažili těsně před goal line zastavit a výrazně ho přibrzdili! Chiefs vedou 26:24!
     
    15:00
    Rice chytá Mahomesovu přihrávku, 8 yardů, ale kulhá na střídačku.
     
    Začátek čtvrté čtvrtiny.
     
    Konec třetí čtvrtiny.
     
    0:20
    Pacecho ubírá na první down 3.
     
    1:00
    Mahomes musel v kapse vystoupit trochu dopředu a z pohybu vyslal jakoby nic švih pravačkou, kterým perfektně našel připraveného Valdese-Scantlinga v levém poli pro 32 yardů, takže k end zóně jich zbývá 16!
     
    1:38
    Edwards-Helaire se také snažil prokličkovat obranou, ale za nohy ho složil Dodson. 2 yardy.
     
    2:17
    Pacecho využil výborných bloků, přeskočil padajícího obránce a doběhl téměř na polovinu hřiště, 12 yardů.
     
    2:50
    Mahomes okamžitě hází míč Kelcemu doprava, 6 yardů a první down.
     
    3:23
    Pacecho dvakrát změnil směr běhu, až si cestičku našel. 6 yardů.
     
    3:23
    Bass poslal z výkopu míč daleko do end zóny, touchback. Chiefs začnou z 25 yardů.
     
    3:23
    EXTRA POINT – GOOD

    TYLER BASS tentokrát nikomu na nervy nezabrnkal a poslal extra point do středu branky, 24:20!
     
    3:29
    TOUCHDOWN BILLS

    Úžasná přihrávka Joshe Allena k levému pylonu! Byl pod tlakem obrany, musel vyběhnout z kapsy, přesto trefil fantastický míč tak, aby nedal obránci šanci a přitom to receiver KHALIL SHAKIR zvládl zachytit! Shakir navíc okamžitě hodil koleno na zem ještě ve hřišti, taktéž od něj výborná práce! Bills znovu překlápí skóre na svoji stranu, 23:20!
     
    3:29
    Znovu Bills nezvládali včas rozehrát a tentokrát je to bez timeoutu a odpískáno. Místo 3&8 je tak 3&13.
     
    3:37
    Allen strašně dlouho neměl nikoho volného, nakonec musel před napadajícími hráči vyběhnout doprava a stále nikoho neměl, takže míč zahodil.
     
    3:37
    Velká chyba Bills, nestíhali rozehrát a museli si vzít první timeout. Ten jim na konci může dost chybět.
     
    4:20
    Johnsona tentokrát atakovali obránci ještě před line of scrimmage, ztráta 2 yardů.
     
    5:01
    Johnson proběhl středem, jako kdyby tam žádná obrana nebyla! Už si to štrádoval do end zóny, ale Watson ho zezadu dokázal stáhnout, čímž zastavil počítadlo na 15 yardech a do end zóny jich zbývá 6!
     
    5:38
    Shakir se sice musel pro zachycení screenu otáčet dozadu, ale zvládl se znovu rozběhnout a má aspoň 5 yardů. Takže 3&2.
     
    6:22
    Allen si počkal, rozběhl se dopředu a slajdoval pro 3 yardy.
     
    6:59
    Cook přidává dalších 5 yardů a Bills sjou už pouze 29 yardů od cíle.
     
    7:35
    Cook vypadá nezastavitelně. 8 yardů, navíc teď obraně prošel bez trestu face mask.
     
    7:53
    Další screen, tentokrát doprava, Diggs vybojoval 3 yardy a navíc se při jeho zastavování zranil Williams, který okamžitě odskákal ze hřiště a levou nohu odmítal zatěžovat. Navíc je pískán přísný faul, nedovolené použití rukou McDuffieho, 5 yardů trest pro obranu.
     
    8:36
    Johnson zakolísal a plným středem se neprosadil. 1 yard.
     
    9:11
    Cook měl skvělé bloky ve středu, rozběhl se do uličky a má 7 yardů. Bills jsou na polovině hřiště.
     
    9:47
    Screen doleva na Cooka, ten měl dost místa k běhu pro 7 yardů.
     
    10:30
    Johnson si pomohl úkrokem a získává potřebný yard a tím pádem i první down.
     
    11:12
    Cook se napravo hodně snažil, má 6 yardů, ale ještě 1 chybí.
     
    11:48
    Allen hned dává Hartymu šanci i v útoku a ten vybíhá ze hřiště se 3 yardy.
     
    11:48
    Butker poslal výkop těsně před end zónu, kde si Harty mávl fair catch, což je podle pravidel při výkopu jako touchback. Takže Bills začnou z 25 yardů.
     
    11:48
    Patrick Mahomes a Travis Kelce tímto touchdownem vylepšují rekord play-off NFL v počtu touchdownů dosažených dvojicí stejných hráčů na 16!
     
    11:48
    EXTRA POINT – GOOD

    HARRISON BUTKER pohodlně posílá do branky další extra point a zvyšuje na 20:17!
     
    11:53
    TOUCHDOWN CHIEFS

    Skvělé bloky dopomohly úspěchu tohoto screenu do levé strany, kde zachytil přihrávku TRAVIS KELCE a velmi těsně se dokázal dostat rukou s míčem na levý pylon dřív, než měl koleno na zemi! Taktéž pro tohoto tight enda druhý touchdown v zápase a Chiefs znovu vedou, 19:17!
     
    12:38
    Shozený míč do slotu Pacechovi, ale ten měl před sebou hodně prostoru a dostal se až na 3 yardy od cíle! 14 yardů.
     
    13:15
    Pacechovi secvakl kotníky Von Miller, takže středem jen 1 yard.
     
    13:48
    Mahomes neměl komu přihrát, tak se rozběhl do volné levé strany a má z toho skvělých 24 yardů, takže jich do end zóny zbývá 18! A Bills mají další problém v obraně, Klein si zvrtl kotník a bude to chvíli rozběhávat.
     
    14:28
    Pacecho na levé straně získal 3 yardy.
     
    15:00
    A Chiefs začínají velkolepě! Úžasný jednoruční catch v plném běhu Valdese-Scantlinga na pravé lajně a 30yardová akce! Rázem jsou na polovině soupeře.
     
    15:00
    Bass poslal výkop do end zóny, touchback. Chiefs začnou z 25 yardů.
     
    Začátek třetí čtvrtiny.
     
    Do druhého poločasu budou vykopávat Bills, jako první budou útočit Chiefs.
     
    Zatím sledujeme perfektní zápas, který nabízí úplně všechno, s výjimkou turnoverů. Ale jinak nechybí nic, ani nečekané akce, dokonce byla k vidění přihrávka dozadu (která šla ve výsledku těsně dopředu, ale nikdo si toho nevšiml) za line of scrimmage. A hlavně padají body. Rozjíždělo se to pomaleji, úvodní drivy obou týmů skončily pouze field goaly, nejprve domácí 27yardový kickera Tylera Basse, následně za hosty poslal do branky 47yardový kop kicker Harrison Butker. Až ve druhé čtvrtině se do toho útoky opřely naplno. Quarterback Bills Josh Allen zakončil další drive 5yardovým během do end zóny, na což sice Chiefs odpověděli pouze dalším 29yardovým field goalem Harrisona Butkera, ale následně dokázali útok soupeře poměrně rychle vyhnat ze hřiště a sami už to dotáhli až do konce, když se zaskvěl 22yardovým touchdownovým catchem tight end Travis Kelce. Jenže Buffalo neprohrávalo dlouho, vedení mu vrátil zpět před přestávkou opět Josh Allen, který vzal tentokrát 2yardový běh do end zóny čistě na sílu. Bills tak sice vedou o 4 body, ale to zatím vůbec nic neznamená a vše je zcela otevřené. A diváci se mohou těšit na pořádnou gradaci tohoto souboje.
     
    Konec druhé čtvrtiny.
     
    0:15
    To už pro Chiefs nemělo cenu cokoliv riskovat, Mahomes zaklekl a běží se do vyhřátých kabin.
     
    0:20
    Mahomes házel screen doleva Pacechovi, ale toho okamžitě sundal Von Miller pro ztrátu 5 yardů. Akce dopadla pro obranu tak dobře, že tam byly hned 2 fauly útoku a držení Bills přijímají, takže hra jde o 10 yardů vzad.
     
    0:26
    Bass tentokrát taktizoval a kopl hodně krátký výkop. James musel chytat míč na 13yardové linii a returnoval skvěle! Donesl totiž míč až na 35 yardů, než ho zastavil Hamlin, a uteklo pouze 6 sekund, takže tohle domácím nevyšlo a Chiefs mají šanci.
     
    0:26
    EXTRA POINT – GOOD

    TYLER BASS má dnes výrazně rozhozenou mušku při kopech zblízka, tento extra point šel hodně ke kraji, ale je v brance! 17:13!
     
    0:30
    TOUCHDOWN BILLS

    JOSH ALLEN si znovu nechal míč pro sebe a tentokrát to vzal ze 2 yardů hlava nehlava středem, kde měl pomoc od spoluhráčů a procpal se do end zóny! Bills znovu otáčí skóre, 16:13!
     
    0:35
    3&5, Allen nachází před end zónou Shakira, který přes těsnou obranu McDuffieho fantasticky zachytil míč těsně nad zemí! A podle rozhodčích to je první down! Zbývají 2 yardy a Chiefs si berou druhý timeout.
     
    0:39
    Allen perfektně házel míč do běhu Cookovi, který by možná doběhl až do end zóny, jenže Cook nepochopitelně nezachytil! 3&5.
     
    0:44
    Allen se opět vrhá dopředu sám a středem získává dalších 5 yardů. Zbývá jich 7. A tentokrát si berou první timeout Chiefs.
     
    0:55
    Allen se rozběhl dopředu sám, jako kuželku oběhl jednoho z členů ofenzivní lajny a dostal se až na 12 yardů od end zóny! 18yardový běh a Bills zastavují čas prvním timeoutem.
     
    1:00
    Nekompletní přihrávka na Shakira.
     
    1:07
    Allen pod velkým tlakem dokázal hodit míč doleva volnému Murraymu, který měl dost místa k běhu pro 15 yardů, navíc opustil plochu a zastavil čas.
     
    1:28
    Murray chytá míč na levé straně, 6 yardů.
     
    2:00
    Allen našel ve slotu natažené ruce Diggse, který se vyškubl svému strážci a doběhl téměř na půlku hřiště. 15 yardů.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:16
    Tentokrát však Cook nedokázal oběhnout přesunující se obranu a byl podražen Karlaftisem. Ztráta 1 yardu.
     
    2:55
    Cook měl v první moment dostatek místa, aby potřebné 2 yardy pro první down urval.
     
    3:33
    Screen doleva Cookovi, který byl ve správném pohybu dopředu a dostal se pro 8 yardů.
     
    3:33
    Butker poslal míč z výkopu přes celé hřiště do end zóny, touchback. Bills začnou útočit z 25 yardů.
     
    3:33
    EXTRA POINT – GOOD

    HARRISON BUTKER bezpečně poslal do branky extra point a zvyšuje na 13:10!
     
    3:37
    TOUCHDOWN CHIEFS

    Chiefs jdou poprvé v zápase do vedení! Patrick Mahomes měl dost času si pčkat, až v levém poloi před goal line vyplaval nikým nehlídaný tight end TRAVIS KELCE, který za mohutné podpory partnerky Taylor Swift i bratra Jasona zachytil jednoduchou přihrávku, udělal krok a mohl slavit! 22yardový catch a 12:10!
     
    4:11
    Mahomes sice nachází Graye, ale vůbec nic tím hosté nezískali.
     
    4:56
    Edwards-Helaire dostal výborné bloky, se zaškobrtnutím se dostal z prvního tacklu, ale neztratil tím rychlost, takže doběhl až pro 28 yardů! Do end zóny jich rázem zbývá pouze 22.
     
    5:34
    Pacecho narazil do svého blokaře, takže se nikam daleko nedostal. 3 yardy, hra je na půlící čáře.
     
    6:07
    Mahomes dlouho čekal, až se postupně dostával pod tlak. Ale měl volného Graye na středu, 12 yardů.
     
    6:17
    Martin kopl hodně špatný punt, nesmírně krátký, tak krátký, že James musel čekat, až k němu míč doskáče. I tak to bylo jen 39 yardů. James se pak rozběhl po pravé lajně a dostal se až na 35yardovou linii, kde ho zastavil Hamlin. Solidní výchozí pozice pro další drive Vhiefs.
     
    7:00
    3&8, Allen sice měl volného Shakira, ten však nedokázal přetlačit prvniho obránce a má jen 4 yardy. Bude se puntovat.
     
    7:05
    Allen poměrně rychle odhazoval míč daleko do levého pole, kde si nabíhal Sherfield, byl však výborně strážen Watsonem, takže to nevyšlo.
     
    7:44
    Cook se tlačil doleva, avšak neunikl Connerovi, ten ho zezadu stáhl. 2 yardy.
     
    8:30
    Screen doprava na Cooka, ten zatancoval protihráči a získal první down. 8 yardů.
     
    9:12
    Johnson zkoušel oběhnout obranu zprava, ale ta se zvládla přemístit. 2 yardy.
     
    9:12
    Butker poslal výkop přes celé hřiště do end zóny, touchback. Bills začnou na 25 yardech a mohou navýšit svůj náskok.
     
    9:15
    FIELD GOAL CHIEFS

    HARRISON BUTKER měl tentokrát jednoduchou úlohu a 29yardový kop poslal bez sebemenších problémů mezi tyče! Snižuje tak na 6:10!
     
    9:20
    3&11, nekompletní přihrávka na Valdese-Scantlinga a Chiefs budou pouze kopat na branku.
     
    10:05
    Míč dostal do rukou Hardman a už na line of scrimmage ho po skvělém zásahu Douglase ztratil, tento fumble však hosté udrželi, jelikož míč na zemi vybojoval Watson. 3&11.
     
    10:09
    Posledních 10 yardů k end zóně chtěl Mahomes překonat hodem Kelcemu do levé zadní části end zóny, ale přehodil ho.
     
    10:49
    Chiefs zvládají dlouhý třetí down a útočí na touchdown! Mahomes perfketně našel ruce Ricea, který byl sice střežen, ale měl ruce volné. 8 yardů.
     
    11:34
    Shozený míč doprava Grayovi, ten se nedokázal dostat přes prvního obránce. 4 yardy. 3&6.
     
    11:40
    Mahomes pod velkým tlakem Rousseaua, v poslední chvíli zvládl zahodit míč.
     
    11:45
    Mahomes sice nenašel Graye, ale může mu to být jedno, jelikož Douglas se dopustil defenzivního držení. 5 yardů trest a první down.
     
    12:23
    Play action pas a Mahomes hází přesný míč rozběhnutému Kelcemu, 29 yardů a Chiefs jsou najednou jen 27 yardů od end zóny!
     
    12:55
    Další výborný běh Pacecha, kterého zastavil až safety Poyer! 10 yardů. Navíc se Buffalu zranil linebacker Dodson a musí být ošetřován.
     
    13:32
    Pacecho se vyrthl z prvního tacklu u pravé lajny a prokličkoval pro 9 yardů.
     
    13:32
    Bass poslal výkop přes celé hřiště do end zóny, touchback. Chiefs začnou svoji pouť za vyrovnáním z 25 yardů.
     
    13:32
    EXTRA POINT – GOOD

    TYLER BASS posílá extra point v poklidu do branky a zvyšuje na 10:3!
     
    13:36
    TOUCHDOWN BILLS

    JOSH ALLEN si po přijetí míče ze snapu trochu poskočil, rozběhl se doleva, odmítl jednoho z obránců a dostal se do end zóny! 3yardový běh znamená, že si Bills berou vedení zpět, 9:3!
     
    14:20
    Cook neskutečně bojuje a téměř z ničeho s vydatnou pomocí jednoho ze spoluhráčů získal 7 yardů.
     
    15:00
    Cook měl opět solidní bloky, takže vybojoval dalších 5 yardů a první down. Posledních 12 yardů do end zóny.
     
    Začátek druhé čtvrtiny.
     
    Konec první čtvrtiny.
     
    0:06
    Allen si nechal míč, neměl nikoho volného, jen tak tak se vydrápal z kapsy, ale pak měl dost volného prostoru k běhu pro 8 yardů. Zbývá jich 17.
     
    0:46
    Po zemi se Buffalu zatím hodně daří, Cook odmítl prvního obránce a skvěle ho oběhl pro 7 yardů.
     
    1:26
    Cook prokličkoval zdánlivě plným středem pro 6 yardů a Bills jsou znovu na dostřel. 32 yardů k end zóně.
     
    2:03
    Johnson udělal malou chybku, ale nakonec se pro první down prodral. 2 yardy.
     
    2:37
    Johnson dokázal oběhnout obranu z levé strany a byl vytlačen ze hřiště až po 9 yardech.
     
    3:20
    Allen měl hodně času při play action, aby hodil míč doleva úplně volnému Johnsonovi, který po lajně získal 14 yardů a je na útočné polovině.
     
    3:57
    Rychlý screen doleva a protože se Shakir dokázal vyhnout prvnímu obránci, má 6 yardů a první down.
     
    4:35
    Cook našel místo k průniku, 6 yardů.
     
    4:35
    Butker poslal výkop do end zóny, touchback. Bills začnou z vlastních 25 yardů.
     
    4:39
    FIELD GOAL CHIEFS

    Také první drive hostů končí úspěšným field goalem, ale HARRISON BUTKER měl výrazně těžší pozici než před chvílí Tyler Bass. Při svém 47yardovém pokusu však nechyboval, bezpečně ho poslal do branky a vyrovnává na 3:3!
     
    4:46
    Jackson výborně pohlídal Watsona, který i tak mohl zachytit míč, ale nezvládl to. Takže se bude kopat na branku.
     
    5:29
    Shozený míč doleva Edwardsovi-Helairemu, ale toho dobře hlídal Dodson, ztráta 1 yardu. 3&5.
     
    6:08
    Pacecho se nebojácně vrhnul do středu a až třetí kontakt pro něj byl konečným. 6 yardů. Zbývá jich 28, Chiefs jsou v pohodlném dostřelu.
     
    6:50
    Přesný hod Kelcemu, ten přidává dalších 14 yardů.
     
    7:34
    Takže Mahomes na druhý down šel do vzduchu, utekl před tlakem a hodil míč volnému Riceovi na pravé straně, který se následně rozběhl a prokličkoval pro skvělých 26 yardů! Chiefs jsou rázem na útočné polovině.
     
    8:08
    Začíná po zemi Pacecho, musel chvíli počkat, než se mu něco otevřelo, ale nebylo to na dlouho. 1 yard.
     
    8:08
    Bass poslal výkop daleko do end zóny, touchback. Chiefs začnou útočit z vlastních 25 yardů.
     
    8:11
    FIELD GOAL BILLS

    TYLER BASS měl před sebou krátký 27yardový pokus a ačkoliv míč ve vzduchu výrazně zatočil, je v brance a Bills otevírají skóre, 3:0!
     
    8:17
    3&8, Allen měl neskutečné množství času, ale prudká přihrávka do end zóny byla sražena nataženou rukou Jonese, takže se bude pouze kopat na branku!
     
    8:58
    Rychlá přihrávka Cookovi do pravé strany, ale toho okamžitě zatlačil zpátky Gay, ztráta 2 yardů. 3&8.
     
    9:23
    Cook si počkal, kde se otevře ve středu skulina, vlétl do ní a má 4 yardy. Zbývá jich 7.
     
    10:09
    Rychlá přihrávka Kincaidovi, který se poté s míčem v ruce skvěle rval a zvládl 10 yardů. Zbývá jich 11.
     
    10:46
    Diggs v roli running backa převzal míč, oběhl to doleva a má 7 yardů.
     
    11:23
    Shozený míč do středu Murraymu, 6 yardů.
     
    11:46
    Allen perfektně našel Kincaida u pravé lajny, který zvládl při pádu ze vzduchu dát nohy do hřiště a má 15 yardů, takže domácí jsou na dostřel! 34 yardů k end zóně.
     
    12:28
    Allen neviděl nikoho volného, tak se rozběhl doprava, kde trochu místa bylo. 2 yardy, 3&5.
     
    13:15
    Cook vyrazil doprava pro další 3 yardy a je téměř na polovině hřiště.
     
    13:51
    Bills hned na začátku zápasu hráli 4&1 na vlastní polovině a zvládli to! Allen středem urval dokonce 6 yardů.
     
    14:31
    Skvělá herní inteligence Allena! Ten na 3&17 vyběhl dopředu do volného prostoru, už za line of scrimmage překvapil obranu přihrávkou dozadu, což je povoleno, a Johnson na lajně bojoval o první down, který těsně nemá! Ale krásná a na fotbal nezvyklá akce. 4&1.
     
    14:35
    Allen hledal opět Diggse, tentokrát hluboko ve střeu pole, ale toho výborně ubránil Edwards, který se však u toho zranil. Sice odchází po svých, ale jak to bude s návratem, to uvidíme.
     
    14:52
    Allen hodil míč doprava Diggsovi, kterému Conner dokázal vyrazit míč a málem tu byl turover z první akce, ale duchapřítomný Kincaid místo boje o šišku ji vyrazil ze hřiště ven. Je sice za to trestán, ale znamená to, že Bills zůstávají u míče. 2&17.
     
    15:00
    Butker poslal výkop těsně před end zónu, Harty tak musel returnovat a zvládl to výborně, dostal se až na 31yardovou linii! Tam tedy Bills začnou svůj první útok.
     
    Začátek utkání.
     
    V Buffalu je aktuálně oblačno a -4°C. Jdeme na poslední zápas divizního kola! Výkop provedou Chiefs, jako první budou útočit Bills.
    Na stadionu Bills bylo odvedeno obrovské množství práce při přípravách na dnešní zápas, což zaslouží poděkování všem zúčastněným.
     
    Vzájemné zápasy

    Historie vzájemných zápasů se píše od vzniku AFL v roce 1960. Po dobu její samostatné existence se tyto celky střetávaly až na jednu výjimku 2× ročně. Po sloučení s NFL však byly zařazeny do různých divizí a v tehdejším systému to znamenalo i nekolikaleté pauzy, na druhou stranu vždy jednou za 8 let sehrály Kansas City s Buffalem 2 utkání v sezoně. Od poslední reorganizace v roce 2002 platí základní frekvence zápasů 1× za 3 roky, s možností dalších utkání na základě stejného umístění ve svých divizích v předchozím ročníku, což se u těchto týmů stávalo do roku 2015 hodně často. Celkem bylo dosud odehráno 54 zápasů a bilance je trochu aktivnější ve prospěch Bills, kteří zvítězili 29×, Chiefs 24× a první ze dvou střetů sezony 1963 skončil remízou.

    Již 5× na sebe tito soupeři narazili v play-off. První 3 souboje se odehrály v Buffalu, další 2 pak v posledních 3 letech v Kansasu City. Poprvé v ligovém finále samostatné AFL v sezoně 1966, ve kterém šlo o postup do vůbec prvního Super Bowlu historie, a úspěšnější byli hosté. K dalším dvěma došlo ve slavné éře Bills v podobě čtyř postupů do Super Bowlu v řadě, je tak jasné, že oba tyto zápasy, v ročníku 1991 v divizním kole a o 2 roky později ve finále konference, vyhrálo domácí Buffalo. Všechny 3 zápasy pak mají společný jasný průběh. Rozdíl ve skóre byl vždy minimálně 17 bodů. Až před 3 lety, ve čtvrtém setkání v play-off, byly některé věci jinak. Kansas City hrál doma a v průběhu prvního poločasu musel otáčet ztrátu 9 bodů. Definitivně pak o výsledku rozhodl až po návratu z kabin, rozdíl ve skóre se vyšplhal až na 23 bodů, v závěru pak došlo ke kosmetické úpravě. Nejkrásnější, nejdivočejší a nejpamátnější střet ve vyřazovacích bojích pak nastal hned o rok později, stejně jako dnes šlo o divizní kolo a hrálo se opět na Arrowhead Stadium. Šlo o úžasnou ofenzivní přestřelku, v níž padlo 25 bodů v neuvěřitelných posledních 2 minutách základní části, které se zařadily do zlatého fondu celé NFL. Hned 5× se oba celky vystřídaly ve vedení a až ta pátá změna, s vypršením základní hrací doby do remízy a dokonaná v prodloužení, rozhodla o výhře Chiefs 42:36.

    Od té doby došlo k dalším 2 duelům v základní části, oba se hrály v Kansasu a oba těsně vyhrálo Buffalo. Hlavně ten poslední, necelý měsíc a půl starý, byl pro Bills extrémně důležitý, patřil totiž do zmíněné série „malého play-off“, kde už nesměli zaváhat, pokud chtěli pomýšlet na postup do skutečné vyřazovací části. A jednalo se o vůbec první střet Joshe Allena s Patrickem Mahomesem, v němž Allenův tým ani jednou v zápase neprohrával. Těch střetů bylo už celkem 6 a díky těmto 2 posledním se bilance vyrovnala na 3-3.

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    KC–BUF 17:20 (10. 12. 2023)
    KC–BUF 20:24 (16. 10. 2022)
    KC–BUF 42:36p (23. 1. 2022, divizní kolo play-off)
    KC–BUF 20:38 (10. 10. 2021)
    KC–BUF 38:24 (24. 1. 2021, finále konference AFC)
     
    Kansas City Chiefs

    Obhájci titulu Chiefs patří mezi nejlepší týmy současnosti. V posledních 4 sezonách vyhráli Super Bowl 2×, celkem se pyšní 3 tituly, plus 2 dalšími z ještě samostatné ligy AFL. Ve své divizi AFC West pak jsou absolutními despoty, ovládli ji totiž už 8× za sebou, což je nejdelší aktuální série v NFL. Přesto nejsou tak dominantní jako dříve. Výrazně oslabili především na příjmové straně pasového útoku a několik utkání prohráli jen proto, že jejich současní receiveři nedokázali zachytit jednoduché míče. Quarterback Patrick Mahomes, jedna z největších hvězd celé ligy, z toho byla často dost frustrovaná. Krizovou část sezony tým prožil ve druhé polovině listopadu a na začátku prosince, kdy prohrál 3 ze 4 zápasů a ztratil naděje na 1. místo v konferenci AFC, ale vítězství v divizi bezpečně uhájil se závěrečnou bilancí 11-6, která v celkovém hodnocení znamenala nasazení do play-off jako číslo 3. Chiefs budou chtít dojít i letos daleko, ale největšími favority na titul, druhý v řadě, ani zdaleka nejsou. Přesto se dostali do povědomí i mimofotbalových fanoušků. A to v médiích hodně probíraným vztahem hvězdného tight enda Travise Kelceho se super star současné pop music Taylor Swift. V prvním kole play-off pak ve čtvrtém nejmrazivějším zápase historie NFL, kdy teplota padala pod -20°C, absolutně zdeptali na tyto podmínky nezvyklé Miami Dolphins a napůl v suchém triku je přehráli 26:7. Teď je však čeká úplně jiný oříšek, který má navíc obrovskou motivaci se pomstít za všechny ústrky z předchozích vyřazovacích bojů. Odolají a postoupí do šestého finále konference AFC v řadě?
     
    Buffalo Bills

    Bills patří mezi kluby, které dosud měly jednu silnou éru, ve které sbíraly úspěchy. Avšak oni na rozdíl od jiných na tu nejvyšší metu nikdy nedosáhli. Přitom byli hodně blízko. Drží jeden skvělý rekord, jako dosud jediní postoupili do Super Bowlu ve 4 sezonách za sebou (1990–1993), ale také spoludrží nelichotivý rekord, protože ani jednou nevyhráli a mají tak na svém kontě nejvíc porážek ve finále bez jediného vítězství. V současnosti mají druhé silné období, které ale zatím v play-off nedokážou potvrdit. I letos byli pasováni do okruhu největších favoritů, avšak jejich sezona byla jednou velkou horskou dráhou. Dokázali třeba zdeptat divizního rivala z Miami o 28 bodů, ale také senzačně prohrát na stadionu New Englandu nebo doma s Denverem. Kombinace dost těžkého rozlosování a nevyrovnaných výkonů znamenala, že po těsné porážce v prodloužení v Philadelphii měli na konci listopadu bilanci 6-6 a vzhledem k losu, kdy ještě ve zbytku sezony jeli do Kansasu, měli doma Dallas a úplně na závěr museli do Miami, jim už prakticky nikdo nevěřil. Prakticky jakákoliv porážka je vyřazovala z bojů o play-off a čekalo je ještě 5 utkání. Jenže z Bye Weeku se vrátil nažhavený tým, který se nechtěl vzdát, a když dokázal těsně urvat duel v Kansasu, začal si věřit, že by to své malé soukromé a dlouhé play-off dokázal vyhrát. Následovala demolice Dallasu, povinné výhry nad Los Angeles Chargers a New Englandem, přesto v posledním kole letěli do Miami s vědomím, že se může stát, že jim porážka stejně tu sezonu ukončí předčasně. Ostatní výsledky jim však daly jistotu a klid a v úplně posledním utkání celé ligy se tak už hrálo jen o vítězství v divizi a tím pádem pozici nasazené dvojky v konferenci AFC. Bills dokázali v poslední čtvrtině 2 touchdowny otočili zápas, vyhráli popáté za sebou, s bilancí 11-6 a vítězstvím v divizi na poslední chvíli urvali již zmíněné výborné nasazení do play-off a s aktuální formou klidně mohou dokázat to, co se jim zatím nikdy nepovedlo. Před týdnem se však ve složitých klimatických podmínkách nečekaně natrápili s Pittsburghem a po skvělém začátku v závěru museli odrážet nápor Steelers, které nakonec porazili 31:17. Teď je čeká neoblíbený Kansas, na němž ztroskotali v play-off před třemi i dvěma lety. Teď však poprvé budou hrát doma. Bude to rozhodující faktor?
     
    Systém play-off v NFL

    V NFL postupuje od sezony 2020 z každé konference do play-off 7 týmů. 4 vítězové divizí a 3 další celky s nejlepší zápasovou bilancí. Nasazení týmů je následující: vítězové divizí obsadí pozice 1–4, základním kritériem je co nejlepší zápasová bilance ze základní části. Zbylé 3 postupující kluby se zařadí na pozice 5–7 podle stejných kritérií. Může se tak stát, a běžně se stává, že některý vítěz divize má horší zápasovou bilanci než postupující tzv. na divokou kartu, avšak je nasazen výše. Vítěz konference po základní části má v 1. kole volno. V tzv. Wild Card Round se utkají 2. se 7., 3. se 6. a 4. s 5. nasazeným. Vítězové postupují do 2. kola, tzv. Divisional Round. Zde se utká odpočatý vítěz základní části s nejníže nasazeným postupujícím z 1. kola, zbylí dva postupující se střetnou spolu. Vítězové 2. kola postupují do finále konferencí, jejich vítězové si to poté rozdají v Super Bowlu o Lombardiho trofej. Všechny "série" v play-off rozhoduje jediný zápas.
     
    Vítám všechny fanoušky amerického fotbalu! Napětí stoupá, ve hře o trofej Vince Lombardiho zbývá posledních 8 týmů, což znamená, že je před námi divizní kolo play-off! V něm už často dochází na klasické souboje týmů, které se ve vyřazovací části potkávají často a mají si hodně co vracet. A druhý nedělní zápas, závěrečný z celého kola, je přesně takový. Mělo by to být vyvrcholení víkendu. Řežba od první do poslední minuty. Utkání Buffalo Bills – Kansas City Chiefs. Podaří se letos zdaleka ne tolik dominantním Chiefs udržet sérii a postoupit do finále konference AFC pošesté za sebou, nebo Bills dotřetice všeho dobrého během posledních 4 let konečně dokážou nového obrovského rivala vyřadit a ukončit mu sezonu?
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 00:30.

    Libor Štěpán

    Shawn Hochuli
    70 808
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.