Detroit Lions – Tampa Bay Buccaneers 31:23 (kon.) | Buffalo Bills – Kansas City Chiefs 24:27 (kon.)
koniec udalosti
Buffalo Bills – Kansas City Chiefs

24:27

(3:3, 14:10, 7:7, 0:7)

cz Pondelok 22.01.2024, 00:40 • Highmark Stadium, Orchard Park, New York • Americký futbal
Predzápasové kurzy
     
    Kansas City Chiefs na finále konference AFC poletí do Marylandu, kde se utká s Baltimorem Ravens. Tohoto soupeře v éře Patricka Mahomese v play-off ještě nepotkal. Utkání se uskuteční v neděli 28. ledna ve 21:00 našeho času a k jeho sledování jste srdečně zváni. Do té doby děkuji za pozornost. (04:24:57)
     
    Statistiky utkání

    quarterbackové
    Josh Allen (BUF) 26/39, 186 yardů, 1 touchdown
    Patrick Mahomes (KC) 17/23, 215 yardů, 2 touchdowny

    běhový útok
    Josh Allen (BUF) 12 běhů, 72 yardů, 2 touchdowny
    James Cook (BUF) 18 běhů, 61 yardů
    Ty Johnson (BUF) 7 běhů, 40 yardů
    Isiah Pacecho (KC) 15 běhů, 97 yardů, 1 touchdown

    pasový útok
    Dalton Kincaid (BUF) 5 zachycení, 45 yardů
    Khalil Shakir (BUF) 7 zachycení, 44 yardů, 1 touchdown
    Travis Kelce (KC) 5 zachycení, 75 yardů, 2 touchdowny
    Marquez Valdes-Scantling (KC) 2 zachycení, 62 yardů
    Rashee Rice (KC) 4 zachycení, 47 yardů

    kickeři
    Tyler Bass (BUF) field goaly 1/2, extra pointy 3/3
    Harrison Butker (KC) field goaly 2/2, extra pointy 3/3
    Neskutečná bilance Patricka Mahomese
     
    Buffalo nezvládlo roli mírného favorita, kterou mu proti Kansasu City dávala výhoda domácího prostředí a lepší forma v posledních týdnech, dnes v klíčových chvílích opět selhalo a už několikátým rokem za sebou nedokázalo naplnit ambice. Tohle už bude chtít nejspíš nějaké změny. Naopak Chiefs, ačkoliv v sezoně mělo velké výkyvy, a hlavně jeho receiveři byli několikrát zralí na odstřel škodné, v divizním kole předvedli jeden z nejlepších výkonů za poslední rok a znovu ukázali, že v play-off prostě umí hrát. I když to nebylo doma, ale na hřišti soupeře.
     
    Na Highmark Stadium to všechno sledovalo 70 808 nakonec hodně tichých a smutných diváků.
     
    Druhý poločas nějakou chvíli pokračoval v kolejích toho prvního, tj. v absolutně vyrovnaném průběhu a neustálých obratech ve skóre. Chiefs se v kabině dobře připravili a na přechod hřiště jim stačily jen 3 minuty, aby to zakončili 3yardovou přihrávkou Patricka Mahomese na tight enda Travise Kelceho. Druhý touchdown této dvojice v zápase a celkem šestnáctý v play-off, což je nový rekord vyřazovacích bojů pro jednu konkrétní dvojici quarterbacka a receivera. Zároveň to byla už třetí změna vedoucího týmu a v tomto ohledu ještě zdaleka neměl být konec. Bills totiž odpověděli nesmírně dlouhým drivem trvajícím 8,5 minuty, aby se vrátili do vedení po 13yardové přihrávce Joshe Allena receiverovi Khalilu Shakirovi. Nikdo v té chvíli netušil, že na další body se už Buffalo nezmůže. Kansasu stačily jen 4 minuty na další úspěšný přechod hřiště a running back Isiah Pacecho byl odměnen za výbornou práci v celém zápase 4yardovým touchdownovým během. Zbývalo více než 14 minut, ale Bills se najednou absolutně zasekli a nepředvedli v útoku vůbec nic. Korunovali to naivně naplánovaným a totálně nezvládnutým fake puntem hluboko na vlastní polovině při 4&5, ale Chiefs zápas nedokázali rozhodnout a sportovně vrátili míč soupeři ztraceným fumblem těsně před end zónou. Domácí však pokračovali v útočné jalovosti, takže jim musela pomoct obrana, který ještě dala naději, když se Bills vrátili na míč 8,5 minuty před koncem. A dlouho to vypadalo nadějně, po 5 minutách byli na dostřel, jenže dál se už nedokázali posunout a přišel další klíčový okamžik. Kicker Tyler Bass, jenž měl v první půli velké problémy s rozptylem kopů z malých vzdáleností, poslal 44yardový field goal mimo branku a nejen že odmítl aspoň vyrovnání, ale dost možná si zařídil i propuštění v příštích dnech. Kansasu stačilo ve zbývajícím čase získat jeden první down, to Isiah Pacecho na dva pokusy dokázal a komplex Buffala ze zápasů s Kansasem v play-off začíná růst do netušených výšin.
     
    Kansas City Chiefs pošesté za sebou postupuje do finále konference AFC a potřetí během 4 let vyřazuje Buffalo Bills z play-off!
     
    Konec utkání.
     
    1:37
    Bills zastavili čas druhým timeoutem, ale Pacecho dokázal překonat zbývající vzdálenost pro první down a stává se hrdinou okamžiku, jeho první down ukončuje zápas, protože tohle už Mahomes dokleká!
     
    1:43
    Pacecho však na vlastních 34 yardech předvedl skvělý běh a 8 yardy výrazně přibližuje konec zápasu!
     
    1:51
    FIELD GOAL MISSED

    Tyler Bass měl v prvním poločase několik výkyvů mušky z malé vzdálenosti a nezapracoval na tom, takže při 44yardovém kopu už to znamenalo obrovskou chybu v podobě netrefení branky! Nejspíš klíčový moment zápasu, jelikož Bills nevyrovnávají a budou muset ubránit útok soupeře bez prvního downu!
     
    1:55
    Allen musel utáct z kapsy, při cestě k lajně házel míč do end zóny, ale tak, aby to nikdo nechytil. 4&9 je moc riskantní, jde se kpat na branku.
     
    2:00
    Allen možná zbrkle házel míč do end zóny Shakirovi, navíc nepřesně, přitom měl úplně volného Diggse. 3&9.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:42
    Znovu dostává míč Cook, ale ani teď neměl ve středu místo. 1 yard.
     
    3:20
    Allen rozehrál na poslední chvíli a kompletuje přihrávku na Sherfielda pro 7 yardů! K end zóně je to 27 yardů.
     
    4:05
    Cook se rozbíhal do středu, ale neměl kudy prorazit. 1 yard a 3&4.
     
    4:46
    Osvědčený screen na Kincaida, 5 yardů.

    Libor Štěpán

    Shawn Hochuli
    70 808
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na 4 čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15minutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy 2 minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy punter dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj zisk o 3 body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (10yardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za 6 bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z 15 yardů (extra point – 1 bod), nebo zvolit útočnou akci z 2 yardů před end zónou a v případě úspěchu získat 2 body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.