Baltimore Ravens – Houston Texans 34:10 (kon.)
koniec udalosti
Baltimore Ravens – Houston Texans

34:10

(3:3, 7:7, 7:0, 17:0)

cz Sobota 20.01.2024, 22:30 • MT&T Bank Stadium, Baltimore, Maryland • Americký futbal
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 22:30.
     
    Vítám všechny fanoušky amerického fotbalu! Napětí stoupá, ve hře o trofej Vince Lombardiho zbývá posledních 8 týmů, což znamená, že je před námi divizní kolo play-off! Do něj se už zapojují i vítězové základní části obou konferencí a oba svými duely program této fáze vyřazovacích bojů otevřou. Nejprve se podíváme do konference AFC, jejíž suverénní vítěz Baltimore Ravens přivítá jednu z největších senzací celé sezony, čtvrtý nasazený tým Houston Texans. Papírově se jedná o jednoznačnou záležitost, ale jaká bude skutečnost? Dokáže se na vlně euforie se vezoucí parta kolem C. J. Strouda zaskočit odpočinutého favorita?
     
    Baltimore Ravens

    Ravens jsou i přes svoji krátkou historii (existují od roku 1996) úspěšným klubem. Letos dosáhli na 15. účast v play-off, z toho posedmé jako vítězové své divize, kterou je AFC North. A 2× je nedokázal vůbec nikdo zastavit. Super Bowl vyhráli v sezonách 2000 a 2012. Pro zachování kontinuity by tak měli třetí titul vyhrát až v příštím ročníku. S tím však do Baltimoru nechoďte. Letos jsou totiž největším favoritem konference AFC. Rozjížděli se sice pomaleji a porážky s Indianapolisem a v Pittsburghu v prvních 5 kolech byly nečekané, avčak od půlky října se rozjeli a chvílemi působili naprosto nezastavitelně. Do konce roku 2023 prohráli už jen v krásné přestřelce s Clevelandem, ale jinak poráželi, koho potkali. Přejeli Detroit, bez potíží zvítězili v San Franciscu a třeba v předposledním kole, v němž si zajistili vítězství nejen v divizi, ale i v celé konferenci AFC, zdemolovali Miami 56 body. V posledním zápase základní části šetřili většinu opor a v mizerném počasí prohráli s Pittsburghem, čímž si lehce pokazili bilanci na 13-4, ale nasazenou pozici číslo 1 a volno v 1. kole play-off to samozřejmě nijak neohrozilo. Odpočaté a s několika uzdravenými navrátilci do sestavy je čeká v divizním kole jediné – potvrdit roli obrovského favorita.
     
    Houston Texans

    Texans patří mezi 2 nejmladší kluby v lize, vstoupili do ní až v roce 2002. A patří mezi ty nejméně úspěšné. Jako jediný tým celé NFL dosud nikdy nepostoupili ani do finále konference. Do play-off se probojovali posedmé, pokaždé jako vítězové divize AFC South. A ačkoliv mají ve Wild card výbornou bilanci 5-2, předchozí 4 zápasy v divizním kole prohráli. Pokaždé je hráli na hřišti soupeře a to samé je čeká i letos. Ovšem už to je pro ně absolutně nečekaný úspěch. Houston měl být totiž v přestavbě a vůbec nic se od týmu s nováčkem C. J. Stroudem na pozici quarterbacka nečekalo. A zpočátku to tak také vypadalo. Až do konce října měli víc porážek než vítězství, přesto se ukazovalo, že tento tým má potenciál. Poté se však Texans rozjeli a brzy se ocitli na pozicích zajišťujících postup. Na nich se dokázali držet po většinu zbytku základní části, až jim nakonec pomohlo nevídané selhání divizního rivala z Jacksonvillu, jenž v posledních kolech sérií porážek promrhal téměř jisté vítězství v divizi. To doslova spadlo do klína Houstonu, který si ale za své výkony postup do vyřazovacích bojů zasloužil a také sám si ho zajistil především 3 výhrami nad divizními soupeři v posledních 4 kolech. Vítězství v divizi s bilancí 10-7 mu dokonce zajistilo výhodu domácího prostředí v 1. kole play-off, kterou dokázal naplno využít. Zpočátku to s Clevelandem vypadalo na přestřelku, ale ve druhém poločase už byl na hřišti jen jeden tým a Texans po drtivém vítěství 45:14 postoupili do divizního kola, kde už můžou jen a pouze překvapit. A tím psát klubovou historii.
     
    Vzájemné zápasy

    Vzhledem ke krátké historii a příslušnosti do různých divizí bylo dosud sehráno pouze 13 utkání a dá se říct, že pro Ravens jsou Texans oblíbeným soupeřem. Dosud totiž zvítězili 11×, včetně zatím jediného střetu v play-off, ke kterému došlo v sezoně 2011 taktéž v divizním kole. Baltimore tehdy zvítězil především zásluhou drtivé úvodní čtvrtiny 20:13. Houston své 2 výhry zaznamenal v domácím prostředí a od té poslední uplynulo už 9 let a 4 další duely. V posledních letech navíc Ravens vítězí velkými rozdíly ve skóre. Tak tomu bylo i v posledním souboji, ke kterému došlo hned v úvodním kole této sezony. Dění na hřišti však bylo vyrovnanější, než odpovídá výsledku 25:9. Pro C. J. Strouda to byla premiéra v NFL, od té doby udělal velký pokrok. Ani Lamar Jackson v tom zápase ale nijak nezářil. Jak to bude vypadat při druhém setkání těchto quarterbacků?

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    BAL–HOU 25:9 (10. 9. 2023)
    HOU–BAL 16:33 (20. 9. 2020)
    BAL–HOU 41:7 (17. 11. 2019)
    BAL–HOU 23:16 (27. 11. 2017)
    HOU–BAL 25:13 (21. 12. 2014)
     
    V Baltimoru je aktuálně oblačno a -3°C, navíc je docela citelný vítr, který pocitovou teplotu ještě snižuje a bude ještě více znepříjemňovat situaci kickerům. Domácí jsou na takové podmínky poměrně zvyklí, ale Houston je z jiného kraje, navíc hraje domácí zápasy na stadionu se zatahovací střechou. C. J. Strouda čeká první zápas v NFL v mrazu. Jak si poradí?
     
    Plným a natěšeným M&T Stadium dozněla americká hymna, utkání začne za malý okamžik.
     
    Výkop do prvního poločasu provedou Ravens, jako první tak budou útočit Texans.
     
    Začátek utkání.
     
    15:00
    Tucker z výkopu překopl hřiště a hosté nechytají. Touchback, Texans začnou útočit z vlastních 25 yardů.
     
    15:00
    První akce je po zemi, ale Singletary se vůbec nikam neprocpal.
     
    14:25
    Stroud hledal napravo Collinse, ale míč perfektně srazil na zem Darby.
     
    14:21
    Douhý třetí down, Stroud si nechal míč pro sebe a rozběhl se do středu, kde bylo chvíli volné místo, ale cestu mu zavřeli hned 3 obránci a 7 yardů nestačí. Rychlé 3 a ven.
     
    13:40
    Johnston měl štěstí, že jeho punt nebyl zablokován, ale jinak to kopl velmi dobře. Poslal 54yardový kop na 14yardovou linii soupeře, Duvernay se rozhodl returnovat a zvládl 11 yardů, než byl zastaven chumlem protihráčů. Ravens tak začnou útočit z vlastních 25 yardů.
     
    13:31
    Jackson si hned napoprvé ponechal míč a ukázal, že dnes nejspíš bude víc běhat než házet. 4 yardy.
     
    12:52
    Perfektní přihrávka do slotu Flowersovi, 8 yardů a první down.
     
    12:14
    Hill se rozbíhal do pravé strany, ale obrana se zvládla přesunout a cestu uzavřít. 1 yard.
     
    11:34
    Jackson utekl z kapsy do pravé strany, kde měl na lajně prostor a něž ho obránci dostali ze hřiště, zvládl urvat 9 yardů a domácí jsou téměř na polovině.
     
    10:53
    Jackson hodil další přesnou ránu do středu, tam se dokázal prosadit k zachycení Beckham i s Harrisem na krku. 12 yardů.
     
    10:13
    Jackson se znovu rozbíhal sám, avšak tentokrát se k němu rychle dostal Harris a je z toho ztráta 2 yardů.
     
    9:29
    Jackson pod tlakem odhazuje míč směrem k Edwardsovi, ale ten neměl moc šancí tuto přihrávku zachytit. 3&12.
     
    9:24
    Bateman zůstal na pravé lajně natolik volný, aby zachytil přihrávku pro 9 yardů, ale Nelson ho poté odstrčil zpět. Ravens se ale dostali na dostřel a Tucker jde kopat.
     
    8:41
    FIELD GOAL RAVENS

    JUSTIN TUCKER měl sice v sezoně jisté výkyvy, ale tento možná nejlepší kicker historie nejspíš před play-off vyladil formu a 53yardový pokus posílá přesně doprostřed branky! Domácí se ujímají vedení 3:0!
     
    8:36
    Tucker poslal i další výkop daleko do end zóny. Touchback, Texans druhý pokus o zisk prvních bodů zahájí na vlastních 25 yardech.
     
    8:36
    První kompletní přihrávka Strouda, Singletary na levé lajně vyběhl po zachycení ze hřiště s 11 yardy.
     
    7:56
    Singletary tentokrát po zemi, ale byl velmi rychle atakován a z problémů se nedostal. Ztráta 1 yardu.
     
    7:21
    Stroud rychle odhodil screen doprava Collinsovi, na toho si ale ihned počíhal Hamilton. 3 yardy, takže 3&8.
     
    6:46
    Stroud sice byl pod tlakem, ale na pravé straně našel Singletaryho, jenž se dokázal uvolnit od Queena a zachytil dlouhý míč pro 26 yardů, takže Texans jsou rázem na olovině soupeře a na dostřel branky!
     
    6:14
    Špatný start Tunsila, 5 yardů trest pro útok.
     
    5:57
    Schultz chytá screen doprava a získává z toho 9 yardů.
     
    5:16
    Stroud se ocitl pod obrovským tlakem a v nouzi jen zahazoval míč. Jenže na krátkou vzdálenost, do míst, kde nikdo ze spoluhráčů nebyl, a jelikož míč nepřešel line of scrimmage, jedná se o intentional grounding a trest 10 yardů.
     
    5:14
    A další obrovská komplikace Houstonu, další předčasný pohyb, tentokrát Masona. Špatný start, 5 yardů trest a Texnas jsou najedou až téměř na polovině, daleko mimo dostřel. 3&21.
     
    5:14
    Stroud hledal dlouhým míčem na pravé lajně Collinse, ten však byl dobře bráněn a navíc byl výrazně přehozen. Z nadějného drivu tak hosté nic nezískají a budou puntovat.
     
    5:09
    Johnston měl těžkou pozici, krátké pole před sebou, ale zvládl to dobře. Kopl punt na 13yardovou linii Ravens, kde si Duverney mávl fair catch. Domácí jdou podruhé do útoku.
     
    5:02
    Edwards zvládl utéct z prvního tacklu a padl až se ziskem 4 yardů.
     
    4:20
    Hill se nebojácně rozběhl do plného středu a i on urval 4 yardy.
     
    3:35
    Jackson byl ve velkých problémech, utíkal před nimi hodně dozadu a v nouzi odhazoval dlouhý míč po lajně, kde Flowers málem předvedl neuvěřitelný catch. Ten by však neplatil, jelikož Simpson se provinil držením. Vzhledem k výsledku akce ale Texans trest soupeře odmítají a nechají ho puntovat.
     
    3:28
    Špatný punt Stouta, který kopl míč mimo hřiště a to ještě na vlastní polovině. Texans se však o skvělou pozici připravují, jelikož Boyd se provinil držením a trestá svůj tým posunem o 10 yardů vzad, takže hosté začnou útočit z vlastních 45 yardů. Což je také velmi dobrá pozice, ale mohla být ještě lepší.
     
    3:21
    Singletary však byl okamžitě stažen na zem Clowneym a dostává hosty hned ze začátku pod tlak.
     
    2:49
    Stroud musel utéct doprava, přesto vykouzlil perfektní dlouhou přihrávku na Schultze, jenže ten neuvěřitelně pouští z rukou jasný catch! Takže 3&10.
     
    2:43
    Stroud si tentokrát vybral Collinse pro rychlý screen a receiver Houstonu skvěle zabojoval a padl přesně pro 10 yardů, první down.
     
    2:19
    Texans se úplně zbytečně dostávají sami do problémů. Už třetí špatný start, tentokrát se provinil Fant. 5 yardů trest a posun vzad na půlící čáru.
     
    1:58
    Stroud dal znovu důveru Schultzovi a tight end ho tentokrát nezklamal. Pohodlně zachytil přesný míč a získává 21 yardů, takže hosté jsou znovu na dostřel.
     
    1:24
    Singletary horko těžko hledá prostor, tentokrát z toho 2 yardy má.
     
    0:45
    Stroud druhým readem hledal ve středu Jordana, ten však nedokázal míč zachytit a odražený míč jen tak tak že nechytil obránce Jones! Obrovské štěstí hostů, tady smrděla interception.
     
    0:40
    Texans jsou nepoučitelní a střílí se do vlastních nohou. Z 3&8 dělají 3&13 tím, že nestihli včas rozehrát.
     
    0:40
    Stroud na dlouhý třetí down nenašel Collinse, takže Houston bude kopat na branku, rozehrávat bude z 32yardové linie.
     
    0:32
    FIELD GOAL TEXANS

    KA'IMI FAIRBAIRN poslal 50yardový pokus bežpečně mezi tyče a dlouhým field goalem vyrovnává na 3:3!
     
    0:28
    Fairbairn poslal výkop poměrně daleko před end zónu, takže Duvernay musel hrát a zvládl return docela slušně. Dostal se až na linii 24 yardů, takže pokud byl kratší výkop taktickým manévrem Baltimoru, neměl výsledek, v jaký hosté doufali.
     
    0:24
    Jackson si ponechal míč a možná tím překvapil obranu, protože ta mu nechala obrovské množství prostoru! 23 yardů středem a domácí jsou jednou akcí téměř na polovině.
     
    Konec první čtvrtiny.
     
    Začátek druhé čtvrtiny.
     
    15:00
    Jackson rychle odhodil míč Edwardsovi, ale toho si rychle našel King, ztráta 1 yardu.
     
    14:17
    Jackson musel chvíli čekat, než se mu Flowers skvělým manévrem uvolní, a hodil mu přesný míč pro 17 yardů. Ravens jsou hluboko na polovině soupeře a na dostřel branky.
     
    13:34
    Edwards pravou stranou probíhá pro dalších 9 yardů.
     
    12:54
    Edwards to zkoušel silově středem, ale nic z toho nemá, takže 3&1.
     
    12:32
    Edwards složil reparát na výbornou, středem proskočil pro 6 yardů.
     
    11:49
    Jackson hází míč na střed do slotu Kolarovi, ten se sotva stihl otočit a dostal ránu od Houstona-Carsona. 4 yardy.
     
    11:05
    Hill neutekl z dosahu obrovitého Hinishe, 1 yard.
     
    10:33
    3&5, Jackson vyběhl do středu a opět nechutně volným středem proběhl až téměř do end zóny! Pouhé 2 yardy před ní se vytvořila bílá hráz, která ho zastavila!
     
    9:55
    Edwards dostal důvěru na silový běh, obrana byla připravena. Ztráta 1 yardu.
     
    9:17
    TOUCHDOWN RAVENS

    Lamar Jackson měl prakticky okamžitě po rozehrání v end zóně úplně volného receivera NELSONA AGHOLORA, o jehož střežení se obrana evidentně absolutně nedohodla. Jednoduchý hod, první touchdown utkání a Ravens opět vedou, tentokrát 9:3!
     
    9:14
    EXTRA POINT – GOOD

    JUSTIN TUCKER proměnil extra point takovým způsobem, že málem překopl i vysokou síť za brankou, která se vytahuje jen při kopech. Zvyšuje na 10:3!
     
    9:14
    Tucker poslal výkop těsně před end zónu a donutil tak Simse returnovat, ten měl prostor k nabrání velké rychlosti a Maulet ho zastavil na 24yardové linii, kde Texans začnou snahu o další vyrovnání.
     
    9:09
    Singletarymu se dnes moc nedaří, ale tentokrát zvládl oběhnout obranu zleva pro 7 yardů.
     
    8:34
    Shozený míč doleva Singletarymu, ale Washington ho pro první down nepustil, 2 yardy.
     
    8:06
    Na první down chyběl 1 yard a Singletary ho nezískal§ Van Noy ho totiž perfektně chytil za nohu a sundal ho na zem na line of scrimmage.
     
    7:27
    4&1 na vlastní polovině zatím hosté neriskují. Johnson se ale při puntu držel dost zkrátka, pouze 45yardový kop, ale Duvernay viděl, že na return není šance. Mávl si fair catch a Ravens začnou na vlastních 22 yardech.
     
    7:21
    Jackson chtěl z dalších potíží utéct dopředu, ale sáhl po něm Hinish, srazil ho na kolena a zapisuje sack pro ztrátu 6 yardů.
     
    6:38
    Hill výborně vykličkoval hned ze 4 potenciálních tacklů, ale nakonec byl po 6 yardech zastaven, takže 3&11.
     
    5:54
    King sice naznačoval, že se někdo z ofenzivní lajny pohl, ale to byl asi jen jeho přelud. Obrovská chyba tohoto obránce, 5 yardů trest a zkrácený třetí down.
     
    5:30
    Následovala však chyba celé ofenzivní lajny, jediný, kdo se nepohnul, byl centr, který stále držel míč na zemi. 5 yardů za špatný start a znovu 3&11.
     
    5:14
    Jackson nezvládl po svých víc než 1 yard a domácí puntují.
     
    4:30
    PUNT RETURN TOUCHDOWN TEXANS

    Neskutečná akce receivera STEVENA SIMSE na punt returnu! Stout se ani při druhém puntu nijak nepředvedl, jen 45yardový kop, navíc jeho spoluhráči nebyli na místě dopadu včas, takže se Sims mohl rozběhnout do středu, kde se navíc zvládl vyškubnout z téměř jistého tacklu, aby ho už poté nikdo nemohl zastavit! Houston v útoku dosud téměř nic nepředvedl, ale speciální tým ho drží, 9:10!
     
    4:17
    EXTRA POINT – GOOD

    KA'IMI FAIRBAIRN pohodlně proměňuje extra point a podruhé vyrovnává zápas, 10:10!
     
    4:17
    Fairbairn poslal výkop až do end zóny, touchback. Ravens začnou z vlastních 25 yardů.
     
    4:17
    Edwards se vrhl doprava, ale narazil hned do dvoučlenné zdi. 3 yardy.
     
    3:37
    Jackson musel po dlouhém čekání na volného receivera ven z kapsy, byl ve velkých problémech, ale nakonec zahozením míče těsně přehodil line of scrimmage, takže nekompletní přihrávka. 3&7.
     
    3:30
    Jackson netrefil ruce Agholora, který se s Flowersem dostal do téměř totožného místa, takže je jasné, že jeden z nich neběžel, kam měl. Naštěstí pro domácí tečovaný míč letěl i mimo ruce čekajících obránců.
     
    3:26
    Sout si ani třetí punt v zápase úplně za rámeček nedá. Znovu pouze 45yardový kop, ale spoluhráči se mu polepčili, takže Sims si tentokrát mávl fair catch a Texans budou z vlastních 27 yardů útočit na to, aby se poprvé dostali do vedení.
     
    3:19
    Stroud dlouho čekal, až musel před napadajícími obránci utéct doleva a jen zahodit míč Singletaryho směrem k levé lajně.
     
    3:12
    Stroud shodil míč Hutchinsonovi, který hodně bojoval, rval se s přesilou, ale víc než 2 yardy z toho nemá. 3&8.
     
    2:25
    Texans jsou před snapem úplně marní. Další špatný start, trenér bude muset celou ofenzivní lajnu v kabině pořádně profackovat. Ze 3&8 je 3&13.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    Stroud se s dlouhým třetím downem popral perfektně! Přesnou střelou s plochou dráhou letu našel ve středu hřiště skvěle naběhnutého Collinse, 29 yardů! A hosté jsou najednou na polovině soupeře.
     
    1:20
    Další přesný míč na Collinse a dalších 16 yardů, takže Houston je na dostřel.
     
    0:51
    Singletary obíhal obranu zleva, ale po 2 yardech možná zbytečně opustil hřiště, protože zastavení času teď jeho tým tak úplně nepotřebuje.
     
    0:46
    Stroud hledal u pravé lajny Woodse, ale přehodil ho. Takže 3&8.
     
    0:40
    Texans nezvládají včas rozehrát a berou si první timeout.
     
    0:40
    Stroud se okamžitě ocitl pod tlakem blitzu a odhozený míč byl pro Woodse moc krátký. Takže kop na branku, snap na 29 yardech.
     
    0:37
    FIELD GOAL MISSED

    Ka'imi Fairbairn udělal plnému stadionu obrovskou radost, jelikož 47yardový pokus o field goal netrefil! Míč proletěl těsně vedle pravé tyče a Texans promarnili příležitost jít před přestávkou do vedení! A je otázka, zda jim tyto 3 ztracené body nebudou na konci hodně chybět?
     
    0:32
    Ravens tak mají 32 sekund na útok z vlastních 37 yardů, ale Jacksonovi se úplně rozpadla kapsa a Cashman ho skládá na zem! Sack, ztráta 9 yardů. A Ravens si vybírají první timeout.
     
    0:24
    Další totální propadák ofenzivní lajny a ani z těchto problémů Jackson neutekl! Tentokrát ho skládá King a tento sack je se ztrátou dokonce 13 yardů! 3&32.
     
    0:19
    Texans cítí malou šanci a berou si druhý timeout.
     
    0:19
    Hill měl ve středu místo, jelikož si hosté hlídali hlavně dlouhé hody. Běh pro 12 yardů je sice fajn pro statistiky, ale punt nijak neodvrátil. A Texans berou poslední timeout.
     
    0:15
    Stout se konečně při puntu pochlapit a 55yardovým kopem nedává hostům šanci ani na return, ani na případnou pozici k Hail Mary.
     
    0:04
    Takže Stroud jen zaklekává a posílá oba týmy do kabin.
     
    Konec druhé čtvrtiny.
     
    Kdo čekal velkou jízdu favorita za očekávaným postupem od samotného začátku, nemohl se více mýlit. Domácím sice skvěle funguje obrana, která soupeři za první poločas povolila pouhé 3 body, ale zároveň si vůbec nepomáhají v útoku a nedokážou se prosadit proti velmi dobře hrající defenzivě Houstonu. A když už konečně skórují touchdown, nevedou příliš dlouho, protože jim selže speciální tým a inkasuje touchdown z punt returnu. Ravens dvakrát vedli, nejprve zásluhou perfektně trefeného 53yardového field goalu kickera Justina Tuckera, podruhé už po přechodu celého hřiště zakončeného 3yardovou přihrávkou na receivera Nelsona Agholora, ale Texans v obou případech zvládli rychle vyrovnat. Poprvé díky 50yardovému field goalu kickera Ka'imiho Fairbairna, podruhé již zmíněným skvělým 67yardovým punt returnem receivera Stevena Simse. Hosté měli dokonce před přestávkou možnost jít do vedení, ale Fairbairn tentokrát při 47yardovém pokusu o field goal selhal a minul branku, takže stav zůstává překvapivě vyrovnaný 10:10 a čeká nás jistě hodně zajímavá druhá půle.
     
    Oba týmy se chystají k zahájení druhé půle. Výkop provedou Texans, takže jako první budou útočit Ravens.
     
    Začátek třetí čtvrtiny.
     
    15:00
    Fairbairn už podruhé kopl hodně krátký výkop a tentokrát se mu to pořádně vymstilo! Duvernay si totiž našel cestu k prokličkování mezi dobíhajícími protihráči a returnem se dostal až téměř na polovinu hřiště! Ravens začnou z vlastních 45 yardů, výborná pozice.
     
    14:53
    Jackson začíná druhou půli přihrávkou Agholorovi do slotu pro 9 yardů.
     
    14:09
    Jackson rychle hodil míč rozběhnutému Likelymu, který se rukou perfektně zbavil kinga a až Houston-Carson ho zastavil po 19 yardech, takže domácí jsou v pohodlném dostřelu po dvou akcích. Navíc se hostům lehce zranil dobře hrající Harris, ale odbíhá ze hřiště po svých, tak se snad ještě do zápasu vrátí.
     
    13:34
    Jackson viděl dálnici do end zóny a nadává spoluhráčům, že klíčový blok nezvládli. 3 yardy.
     
    12:52
    Na pravé straně hřiště se ocitl na chvíli úplně volný Bateman, Jackson si poradil s blitzem rychlou přihrávkou pro 9 yardů. Zbývá jich 15.
     
    12:14
    Jackson házel míč do end zóny Likelymu, ale celou situaci perfektně přečetl Pitre, skočil po míči a málem měl interception.
     
    12:09
    TOUCHDOWN RAVENS

    LAMAR JACKSON to opět vzal na sebe a tentokrát už ten klíčový blok dostal, takže mu stačil jeden úhybný manévr, aby se pohodlně a prakticky neatakován dostal z 15 yardů až do end zóny! skvělá akce celého útoku a quarterback vrací domácím vedení, 16:10!
     
    12:04
    EXTRA POINT – GOOD

    JUSTIN TUCKER bezpečně posílá do branky i druhý extra point v zápase a zvyšuje na 17:10!
     
    12:04
    Tucker na rozdíl od Fairbairna zatím žádné chyby nedělá. Výkop sice poslal přímo do náruče chytače, ale ten v end zóně zaklekl. Touchback, Texans začnou útok z vlastních 25 yardů.
     
    12:04
    Stroud pod velkým tlakem zahlédl úplně volného Singletaryho na levé straně, hodil mu na poslední chvíli míč a je z toho 7 yardů.
     
    11:31
    Jenže Singletary teď vůbec nepřečetl pohyb obránců a Smith ho sundal hluboko v backfieldu. Ztráta 3 yardů, 3&6.
     
    10:49
    Stroud opět pod tlakem, vybhl do pravé strany a trefil náruč na okamžik volného Schultze. 7 yardů stačí, první down.
     
    10:10
    Singletary neměl ve středu obrany žádnou cestičku volnou. 1 yard.
     
    9:27
    Stroud znovu musel vyběhnout z kapsy a neměl nikoho volného, takže zahazoval míč daleko od sebe. Jenže obrana celý pass rush shodila proviněním cornerbacka Stephense. Držení, 5 yardů a automatický první down.
     
    9:21
    Stroud se rozhodl urvat pár yardů po svých, zvládl 3.
     
    8:47
    Singletary se teď skvěle prosmýkl středem, dokonce utekl třem různým párům natahujících se rukou a až ty čtvrté ho stáhly na zem! 16 yardů, Texans jsou na polovině soupeře a skoro na dostřel.
     
    8:06
    Jenže Stroud pod velkým tlakem nenavazuje. Sice nachází Hutchinsona, ale všichni byli pokryří a přes zachycení je z toho ztráta 5 yardů.
     
    7:16
    Stroud házel plochý rychlý míč, ale Collinse ve slotu skvěle ubránil Williams.
     
    7:13
    3&15, shozený míč doprava Schultzovi, tomu se rychle postavili do cesty dva protihráči a nedovolili mu téměř žádný postup. 1 yard, takže hosté jsou stále mimo dostřel, na 43 yardech. Jde se puntovat.
     
    6:34
    Výborný punt Johnstona. Dokázal kopnout natolik krátký, ale přitom natolik dlouhý punt, aby míč padal na 7yardovou linii před end zónou, kde nebyl chytán a uzemnil ho tam dobíhající Ross. Domácí mají před sebou téměř celé hřiště.
     
    6:26
    Edwards uvolňuje Jacksonovi ruce velmi dobrým během do pravé strany pro 9 yardů.
     
    5:46
    Opět Edwards dostal míč a po dobrých blocích proskočil do mezery. 5 yardů.
     
    5:02
    Jackson si hodně odstoupil a měl moře času na čekání, až se Bateman uvolní natolik, aby mohl zachytit míč ve středu hřiště, 21 yardů!
     
    4:17
    Flowers chytá další přihrávku, 5 yardů a Baltimore se dostal už téměř na polovinu hřiště.
     
    3:35
    Hill zabojoval, ale padl dopředu, takže jsou z toho 3 yardy. 3&2 přesně z půlící čáry.
     
    2:54
    Hill sice měl mezeru na levé straně, ale zakopl a byl zastaven po zisku 1 yardu. A vypadá to, že Ravens jdou hrát!
     
    2:12
    Skvělá akce Jacksona při čtvrtém downu! Naznačil přihrávku, ale nechal si míč pro sebe a než se obrana vzpamatovala, oběhl ji po levé straně, tam si ještě trochu zatancoval, a získal 14 yardů!
     
    1:25
    Jackson nezkompletoval přihrávku na Agholora a šel mu vysvětlit, co má příště udělat jinak a lépe.
     
    1:20
    Hill dostal dobré bloky, rozběhl se k levé lajně a vyběhl ze hřiště s 8 yardy, takže Baltimoru chybí do end zóny soupeře už jen 26 yardů, ale má před sebou 3&2.
     
    0:43
    Klíčové 2 yardy překonává Jackson rychlým míčem Hillovi do levé strany, kterého atakoval Nelson a sám se u toho zranil. Hill se snažil o otočku a Nelson ho trefil helmou do zadku.
     
    0:01
    Obrovská chyba obrany! Domácí měli čas na to, aby do konce třetí čtvrtiny nerozehráli, ale vycukali Greenarda k tomu, aby překročil line of scrimmage a je trestán 5 yardy za narušení neutrální zóny.
     
    Konec třetí čtvrtiny.
     
    Začátek čtvrté čtvrtiny.
     
    15:00
    Edwards se probil středem pro 4 yardy, takže jich do end zóny zbývá 15. A Neslon mezitím odchází na vyšetření do útrob stadionu.
     
    14:29
    TOUCHDOWN RAVENS!

    Možná klíčová akce celého zápasu, protože Ravens se poprvé v zápase ocitají ve vedení o 2 skórování! Už se zdálo, že Jackson poběží do pravé strany, ale domácí quarterback nečekaně vystřihl perfektní přihrávku na hranici end zóny, kde byl připravený tight end ISIAH LIKELY! 23:10!
     
    14:23
    EXTRA POINT – GOOD

    JUSTIN TUCKER se nemýlí ani při třetím extra pointu a zvyšuje na 24:10!
     
    14:23
    Tucker si neláme hlavu s nějakými výmysly a posílá výkop do end zóny na touchback. Texans začnou útočit z vlastních 25 yardů a musí bezpodmínečně skórovat, pokud chtějí zůstat v zápase.
     
    14:23
    Stroud však nezahajuje dobře. Byl velmi rychle pod velkým tlakem Washingtona a zahazoval míč.
     
    14:16
    Tentokrát Schultz chytá míč u pravé lajny přes těsnou obranu Queena, 5 yardů.
     
    13:50
    Ravens si vybírají první timeout, vyžádali si ho hráči.
     
    13:50
    Stroud znovu musel utíkat daleko z kapsy, skvělý pass rush domácích v kombinaci s propadající ofenzivní lajnou hostů. V podstatě zahozený míč a Ravens jsou blízko definitivnímu rozhodnutí zápasu.
     
    13:44
    Johnston navíc mohl kopnout lepší punt než pouze 48yardový, který skončil na 22yardové linii, kde ho nikdo z domácích nechytal a uzemnil ho dobíhající Boyd. Baltimore tedy začne útočit z této linie a jakýmkoliv skórováním prakticky rozhodne o svém postupu do finále konference AFC.
     
    13:30
    Hill se perfektně protáhnul kolem dobrých bloků, navíc utekl z prvního tacklu a až Greenard ho zastavil po 9 yardech.
     
    12:46
    Hill se sice probil středem pro 4 yardy a první down, ale až poté, co před snapem došlo k pohybu hned 2 hráčů útoku najednou, což se nesmí. 5 yardů trest.
     
    12:31
    Jackson si nechal míč pro sebe a znovu měl na levé straně moře místa. Perryman ho sice po 10 yardech zastavil, ale šel do toho hodně nešikovně a zranil se.
     
    11:47
    Edwards tentokrát neměl na levé straně žádné místo. 1 yard.
     
    11:05
    Na druhý down se tak rozběhl Hill a měl nádherné bloky, dálnici středem a doběhl až na polovinu hřiště, 14 yardů!
     
    10:19
    Hill pokračuje v práci, ale ani změna směru zpátky do středu mu nevynesla víc než 2 yardy.
     
    9:39
    Cook z podobného běhu, jakým se před chvilkou prosadil Hill, získává ještě mnohem víc! Dokázal se totiž vyhnout i prvnímu hráči ze secondary a byl zastaven až po 19 yardech, takže domácí jsou v pohodlném dostřelu!
     
    8:53
    Cook pokračuje, 4 yardy pravou stranou.
     
    8:10
    Tentokrát se defenzivní lajna prosadila na line of scrimmage a Greenard s Pitrem si zapisují tackle for loss. Ztráta 1 yardu.
     
    7:28
    3&7 zvládli domácí perfektně! Flowers se totiž skvěle zorientoval, zachytil krátkou přihrávku, rychle se otočil kolem obránce a doběhl pro 11 yardů! Do end zóny jich zbývá 13.
     
    6:32
    Hill využil výborné práce blokaře před sebou a za jeho zády proběhl pro 5 yardů.
     
    6:26
    Texans zastavují čas prvním timeoutem.
     
    6:26
    TOUCHDOWN RAVENS

    Je hotovo! LAMAR JACKSON se znovu rozběhl sám a znovu měl akci sehranou tak dobře, že se ho během 8yardového putování do levé části end zóny prakticky nikdo nedotkl! 30:10 a Ravens mohou slavit postup!
     
    6:20
    EXTRA POINT – GOOD

    JUSTIN TUCKER pohodlně posílá do branky další extra point a zvyšuje na 31:10!
     
    6:20
    Tucker poslal výkop těsně za goal line, čehož Sims tentokrát využil k returnu, protože hosté už musí hrát úplně všechno. A zvlád to dobře, uběhl 30 yardů, než byl zastaven. A pozor, John Harbaugh hází challenge, zkouší, zda nedošlo k fumblu, který domácí zalehli, ale video jednoznačně prokazuje, že se mýlí.
     
    6:20
    To potvrzují i rozhodčí, Ravens přichází o jeden timeout a Texans útočí z vlastních 29 yardů.
     
    6:14
    Stroud zase utíká před pass rushem až k pravé lajně a tam pouze zahazuje míč.
     
    6:07
    Stroud vůbec netrefil sprintujícího Schultze na levé lajně, navíc se Mason provinil ofenzivním držením, kterým dost možná zabránil sacku. Trest 10 yardů. 2&20.
     
    6:02
    Stoud hází míč Woodsovi do levé strany, 6 yardů.
     
    5:41
    Tohle už je ze strany Houstonu opravdu špatný vtip. Nevím, kolikátý už trest za špatný start. 5 yardů a 3&19.
     
    5:41
    Ravens samozřejmě hlídali primárně big plays, takže dovolili Ogunbowalemu catch pro 13 yardů. 4&6, což samozřejmě hosté musí hrát.
     
    5:07
    Další skvělý pass rush obrany, úplně volný hráč byl velmi rychle u Strouda, který tam na poslední chvíli zahazoval míč směrem na Schultze, což nemohlo vyjít! Čtvrtý down Texans nevyšel a dávají domácím míč hluboko na vlastní polovině! Zápas se jde dohrávat.
     
    5:04
    Samozřejmě se bude jen běhat. Cook doleva, 4 yardy. A Texans zastavují čas druhým timeoutem.
     
    4:58
    Cooka zastavuje Davis, pouze 1 yard, poslední timeout a hosté pravděpodobně půjdou rychle na míč.
     
    4:53
    Hill se rozběhl k pravé lajně, ale byly mu dovoleny jen 2 yardy.
     
    4:07
    Ravens šli hrát čtvrtý down na polovině soupeře a zvládli to, takže míč soupeři nevrací! Hill si trochu zatancoval před line of scrimmage a našel místo ke skoku pro 5 yardů! Potřeboval 3.
     
    4:02
    Cook na první down zapisuje jen 2 yardy.
     
    3:17
    Teď se dokonce Cook ani pořádně nerozběhl a byl na zemi zásluhou Cashmana, ztráta 3 yardů. 3&11.
     
    2:32
    Ani teď neměl Cook volnou cestu, hráz se pohybovala směrem k němu. Opět ztráta 3 yardů. Teď už asi budou Ravens kopat na branku?
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    FIELD GOAL RAVENS

    JUSTIN TUCKER dostal v zápase ještě jednu práci a odvedl ji výborně! 43yardový field goal poslal neomylně do středu branky, upravuje tak už na 34:10!
     
    1:56
    Tucker poslal krátký výkop daleko před end zónu soupeře, aby rozběhl časomíru. Pierce se z 13yardové linie vydal na return a ještě u toho udělal velkou chybu, když si při tacklu nechal míč vyrazit Harrisonem. Míč však hosté dokázali zalehnout, takže ještě budou moct hrát z vlastních 30 yardů.
     
    1:50
    Do statistik ještě zapíšeme 4 běhové yardy Ogunbowala.
     
    1:08
    Stroud ještě vylepšuje svá čísla o 10yardovou přihrávku Collinsovi.
     
    0:33
    Na závěr další 3 yardy po zemi pro Ogunbowala.
     
    Konec utkání.
     
    Baltimore Ravens postupuje po 11 letech do finále konference AFC!
     
    Neproměněný field goal hostů na konci prvního poločasu byl dost možná zlomovým okamžikem celého zápasu. Houston se nejen že nedostal do vedení, ale po návratu z kabin se už nezmohl vůbec na nic, kromě získávání dalších úplně zbytečných trestů za chyby před rozehráním. Těch měl za celé utkání požehnaně a je to věc, na které musí pro příští play-off zapracovat. Protože tento tým má na to, aby byl v příštích letech silnější. Te´d se však musel sklonit před perfektní obranou Ravens, kterou ve druhé půli konečně podpořil i útok. Hlavně pak samotný quarterback Lamar Jackson, který zařídil všechny 3 touchdowny, jimiž Baltimore utekl ze stavu 10:10 na 31:10 a rozhodl zápas. Jackson pro 2 doběhl sám 15 a 8yardovým během, mezi ně pak vklínil 15yardovou přihrávku na tight enda Isiaha Likelyho. Závěrečnou tečku pak obstaral 43yardový field goal dnes zcela bezchybného kickera Justina Tuckera.
     
    Přímo na stadionu to sledovalo 71 018 spokojených diváků.
     
    Statistiky utkání

    quarterbackové
    Lamar Jackson (BAL) 16/22, 152 yardů, 2 touchdowny
    C. J. Stroud (HOU) 19/33, 175 yardů

    běhový útok
    Lamar Jackson (BAL) 11 běhů, 100 yardů, 2 touchdowny
    Justice Hill (BAL) 13 běhů, 66 yardů
    Gus Edwards (BAL) 10 běhů, 40 yardů

    pasový útok
    Zay Flowers (BAL) 4 zachycení, 41 yardů
    Rashod Bateman (BAL) 3 zachycení, 39 yardů
    Nico Collins (HOU) 5 zachycení, 68 yardů
    Devin Singletary (HOU) 5 zachycení, 48 yardů
    Dalton Schultz (HOU) 5 zachycení, 43 yardů

    kickeři
    Justin Tucker (BAL) field goaly 2/2, extra pointy 4/4
    Ka'imi Fairbairn (HOU) field goaly 1/2, extra pointy 1/1
    Dnes to měl C. J. Stroud proti nejlepší obraně ligy nesmírně těžké, ale jinak má za sebou skvělu nováčkovskou sezonu
     
    Baltimore Ravens má jistotu, že finále konference AFC bude hrát poprvé v historii na svém stadionu. Proti komu, to se dozví až zítra. Buď přijede Buffalo Bills, nebo Kansas City Chiefs.

    Sobotní program divizního kola je ale teprve ve své polovině. Za několik minut bude zahájen souboj z divize NFC San Francisco 49ers – Green Bay Packers, takže nechoďte spát a zůstaňte s námi. (01:56:29)

    Libor Štěpán

    John Hussey
    71 018