Zabrze – Karviná 2:3 (kon.) | Č. Budějovice – Amstetten 6:3 (kon.) | Podbrezová – Prešov 2:1 (kon.)
Pohronie – Petržalka 0:1 (kon.) | Olomouc B – Zlín B 2:0 (kon.) | Slavia – Štokholm 2:0 (kon.)
koniec
Górnik Zabrze
2:3 (0:2)
MFK Karviná
cz Piatok 19.01.2024, 11:10 • Boisko Koksownika, Zabrze (umělá tráva) • Prípravný zápas
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 11:00.
     
    Vítám tu všechny milovníky dobrého fotbalu! V pátek dopoledne se odehraje také přípravné utkání mezi Górnikem Zabrze a Karvinou. Domácí jsou účastníkem polské Ekstraklasy, tedy nejvyšší soutěže, a pro karvinské fotbalisty to tak bude zajímavá prověrka.
     
    MFK Karviná:
    Karviná přezimuje na čtrnáctém místě tabulky FORTUNA:LIGY a na jaře se tedy bude snažit vyhnout sestupu, potažmo barážovým pozicím. Tým sáhl v průběhu podzimu i k výměně trenéra, když Tomáše Hejduška nahradil Juraj Jarábek, který klub tým vedl už v letech 2019 až 2021. Výsledky MFK se po této změně nejprve zvedly, ale podzimní část mužstvo zakončilo sérií pěti zápasů bez výhry. V posledním předvánočním duelu uhráli Karvinští doma bezgólovou remízu s Jabloncem.

    Do přípravy vstoupila Karviná duely s druholigovými soupeři. Líšeň zdolala 1:0, Opavu pak hladce 4:0.
     
    Górnik Zabrze:
    Fotbalisté Górniku jsou sedmým týmem tabulky podzimní části Ekstraklasy. V devatenácti zápasech nasbírali 26 bodů s vyrovnanou bilancí 7 – 5 – 7 a skóre 22:21. Rok ukončili v polovině prosince domácí výhrou 3:0 nad Wartou Poznaň. Největším jménem v kádru je bezesporu bývalý německý reprezentant s polskými kořeny Lukas Podolski – dnes 38letý útočník. Pro Górnik půjde o zápasovou premiéru v přípravném období.
     
    Zahajovací sestava Karviné: Holec – Krčík, Traore, Kauan Carneiro, Ražnatović – Boháč, Moses – Memić, Ayaosi, Regáli – Adeleke.
     
    Aktéři zápasu se zatím rozcvičují na hrací ploše. Utkání tedy začne o pár minut později. Výkop by měl proběhnout v 11:10.
     
    Úvodní sestavy:

    Górnik Zabrze: Bielica – Sipľak, Janicki, Szala, Capiga – Kulig, Nascimento, Czyż – Kaprálik, Podolski, Musiolik.

    MFK Karviná: Holec – Krčík, Traore, Kauan Carneiro, Ražnatović – Boháč, Moses – Memić, Ayaosi, Regáli – Adeleke.
     
    V sestavě Górniku neschází ani Lukas Podolski. Fotbalista, který nasbíral 130 startů za německý národní tým a byl také členem kádru, který v roce 2014 opanoval světový šampionát v Brazílii. Takže opravdu velké jméno.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    3
    U míče jsou v zeleném hrající fotbalisté Karviné. Górnik zvolil červenočerné barvy.
     
    4
    Karvinští se snaží vysoko presovat a nyní získali míč. Z toho mohl těžit Martin Regáli, jehož střelu z levé strany šestnáctky přizvedl brankář Bielica na roh!
     
    5
    Další dobré karvinské zakončení, tentokrát z větší vzdálenosti. Bielica opět musel vyrážet míč nad břevno.
     
    7
    Účastník FORTUNA:LIGY začal aktivně. Amar Memić přetáhl centr z pravé strany na zadní tyč. Tu zavřel Regáli, který však z první míč špatně trefila ten si pak stáhl ze vzduchu Daniel Bielica.
     
    8
    Další nebezpečný útok Karviné! Po dobré spolupráci na levé straně hřiště přišla křížná střela a míč po zákroku Bielici minul vzdálenější tyč.
    8. Bielica vyrazil nebezpečný střelecký pokus soupeře.
     
    9
    Nadále se hraje pod taktovou Karviné. Capiga nyní zakopl balón do autu.
     
    10
    Po centru z pravé strany si stáhl míč do rukavic Bielica. V Zabrze je zima a kolem hřiště odklizený sníh, ovšem gólman domácích se už stihl solidně zahřát.
     
    11
    Amar Memić doběhl s míčem až k pokutovému území a vystřelil. Našel jen náruč brankáře soupeře.
     
    12
    Lukas Podolski zatím hraje spíše v pozici tvůrce hry ve středu zálohy. Nyní ukázal svou kopací techniku, když levačkou od půlící čáry našel přesně na pravém křídle nasprintovaného spoluhráče. Ten ale v pokutovém území už nic nebezpečného nevymyslel.
     
    14
    Na centr z levé strany si naběhl Dávid Krčík, který zamířil těsně vedle vzdálenější tyče! To byla zatím největší šance MFK.
    14. Krčíkova šance.
     
    14
    Karviná právě vstřelila branku!
    Hosté se ujímají vedení! Situaci si vypracovali důrazným napadáním. Brankář Bielica chtěl hrát konstruktivně na obránce, ovšem toho předskočil hráč Karviné. Ten se zleva dostal před gólmana Górniku a předložil balón před prázdnou bránu ADELEKEMU AKINYEMIMU, který se už nemohl mýlit.
    14. Adeleke AKINYEMI - 0:1
     
    17
    Karviná právě vstřelila branku!
    A je tu druhý gól českého týmu! Opět zisk míče na útočné polovině, tentokrát po autu Górniku. Následoval průnik do šestnáctky z levé strany. Zde se míč odrazil k AMAROVI MEMIĆOVI, jenž se z prostoru penalty trefil do protipohybu gólmana Bielici – 0:2.
    17. Amar MEMIĆ - 0:2
     
    22
    Karviná začala zápas výrazně lépe než soupeř. Možná se projevuje i to, že hráči už mají v nohách dva přípravné zápasy, kdežto polský celek je na začátku tréninkového cyklu.
     
    24
    Szymon Czyż skončil na hrací ploše, ze které se zvedal déle, ale bude v pořádku. Domácí budou mít standardku z pravé strany hřiště.
     
    25
    Szala ji zahrál jen do rukavic Dominika Holce.
     
    26
    Po chybě hostí se dostal do šance Lukas Podolski. Ten postupoval z levé strany sám na Dominika Holce, ale své střelecké kvality tentokrát nepotvrdil, když zamířil vedle vzdálenější tyče!
     
    27
    Také Karvinští ve snaze hrát konstruktivně přes brankáře chybovali. Hráči Górniku získali míč na půlce, ale rychlý protiútok skončil ztrátou balónu na okraji šestnáctky.
     
    28
    Narážečka mezi Memićem a Krčíkem nakonec hostům nic nepřinesla. Krčík totiž balón z kopačky svého spoluhráče nedostihl na hrací ploše.
     
    30
    Regáliho centr z levé strany skončil v rukavicích brankáře Bielici.
     
    33
    Další dobrá akce Karviné! Myslím, že to byl levý bek Andrija Ražnatović, který se dostal do koncovky. Zamířil ale vedle bližší tyče.
     
    35
    David Moses získal míč na vlastní polovině a vyvezl ho až k pokutovému území. Tam nahrál Martinovi Regálimu, který z pravé strany střílel jen těsně vedle bližší tyče!
     
    37
    Hosté nyní zahrávali roh. Obrana Zabrze si to pohlídala, ovšem míč se dostal zpátky ke karvinským fotbalistům. Ti pak posílali do šestnáctky balóny zleva i zprava a zatopili tak soupeři. Zahajovací jedenáctka, kterou poslal do zápasu Juraj Jarábek, rozhodně funguje daleko lépe než ta polského týmu.
     
    41
    Jeden z domácích hráčů si došel tak 30 metrů od brány soupeře pro faul. Z následné standardky ale nepřišlo nic, co by Dominika Holce vyvedlo z míry.
     
    43
    V pokutovém území se dostal k odraženému míči Lukas Podolski. To už mohlo být nebezpečné, ale střelu stačil zablokovat obránce.
     
    45
    Memić se snažil jít hlavou do výkopu Holce. U toho ale fauloval bránícího Szalu. Míč pro Górnik.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První poločas je za námi. Karviná v něm byla jasně lepší. Český tým diktoval od začátku tempo hry a ve 14. minutě šel zaslouženě do vedení gólem Adelekeho Akinyemiho. O chvíli později se pak prosadil také Amar Memić. To domácí celek si toho zatím moc nevypracoval. Po změně stran to ale může být jiné, protože oba trenéři pravděpodobně nasadí výrazně pozměněné jedenáctky.
     
    Sestava Karviné pro 2. poločas: Holec – Čurma, Svozil, Bederka, Ražnatović – Žák, Budínský – Iván, Ezeh, Papalele – Doležal.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Domácí do druhého poločasu vyměnili kompletní jedenáctku. V té hostující zůstali jen brankář Holec a levý bek Ražnatović.
     
    48
    Rohový kop Karviné. S ním si obrana červenočerných poradila.
     
    48
    Domácí reklamovali nedovolený zákrok na svého hráče v pokutovém území. Rozhodčí ale nechal hru pokračovat.
     
    50
    Pokus o přenesení hry na pravou stranu přenesl Ražnatović, který míč odehrál do rukavic brankáře Holce.
     
    50
    U půlící čáry byl faulován Alex Iván. Domácí hráč se mu přišel omluvit a jeden ze Slováků v karvinském kádru se už zvedá ze země.
     
    51
    Damian Rasak poslal do šance Mateusze Chmareka. Ten chtěl vybíhajícího Holce lobovat, ale také zamířil vedle bližší tyče!
     
    53
    Zatímco v prvním poločase jsme na trávníku viděli Lukase Podolského, v tom druhém stojí za zmínku Španěl Dani Pacheco. 33letý ofenzivní záložník prošel mládežnickou akademií Liverpoolu, kde si několikrát zahrál i za áčko. Poté prošel třeba Betisem, Alavésem, Málagou nebo kyperským Arisem Limassol. Za Górnik hraje od roku 2022.
     
    55
    Právě Pacheco posílal pas na vzdálenější tyč. Tam zasáhl Papelele, který míč odvrátil na roh.
     
    56
    Rozehrávka nakrátko. Pacheco zakombinoval s Erikem Janžou, který odcentroval jen do bránícího hráče Karviné.
     
    57
    Standardka Górniku. Centr Pacheca odvrátila defenziva českého týmu.
     
    58
    Lukáš Budínský byl ve střelecké pozici. Spíše ale ještě nástřelem nabízel míč před bránu spoluhráčům. Dobře zasáhla defenziva Górniku.
     
    61
    Za námi je hodina hry. Karviná není po změně stran zdaleka tak aktivní jako v první půli. Ani domácí si ale nevytvořili nějaký větší tlak.
     
    62
    Domácí poslali do šestnáctky centr z levé strany. To si pohlídal Ražnatović, který balón sklepl pro Holce.
     
    63
    Górnik Zabrze právě vstřelil branku!
    Domácí vyrovnávají! Dani Pacheco zatáhl míč dopředu na levém křídle. Pak balón předložil DAMIANOVI RASAKOVI, který zamířil do pravé šibenice z pohledu Holce. Gólman Karviné se pouze ohlédl – 1:2.
    63. Damian RASAK - 1:2
     
    65
    Górnik Zabrze právě vstřelil branku!
    Hosté přišli o dvougólový náskok během dvou minut! Do centru z levé strany se nešťastně ve skluzu položil ANDRIJA RAŽNATOVIĆ, který balón nasměroval do vlastní brány.
    65. Andrija RAŽNATOVIĆ - 2:2
     
    67
    Zatímco úvodní jedenáctku Karviné jsme mohli chválit, po změnách v sestavách naopak začal vládnout na hřišti Górnik.
     
    68
    Pacheco zkoušel vysunout Piotra Krawczyka. Toho si ale pohlídal Jiří Bederka, který si pomohl malou domů na Dominika Holce.
     
    70
    Ražnatović si chtěl napravit reputaci po vlastním gólu. Míč převzal na levém křídle od Papeleleho a elegantním manévrem, kdy si obhodil protihráče, se dostal do pokutového území. Jeho střela však byla zablokována.
     
    72
    Domácí mohli dokonat obrat! Lawrence Ennali se řítil z levé strany na Holce, kterého ale neprostřelil!
     
    76
    Domácí teď dobře kombinují a karvinští fotbalisté spíše běhají bez míče.
     
    77
    Tohle byla šance hostí! Centr Ražnatoviće nalezl před bránou číhajícího Martina Doležala, který balón hlavou usměrnil vedle vzdálenější tyče!
     
    79
    Doležal si nyní na půlce zády k bráně pokryl míč a nechal se protihráčem faulovat.
     
    81
    Hosté se nyní propracovali k rohovému kopu. Ten byl odvrácen obranou soupeře.
     
    83
    Papelele táhl akci Karviné na levém křídle. Nyní už to hosté zpomalili a hráči Górniku se stačili vrátit za balón.
     
    84
    Domácím byl odpískán nedovolený zákrok a to vyvolalo určitou dávku emocí. Nyní se již situace uklidnila a Karviná tak může rozehrát standardku.
     
    84
    Exekuci si vzal na starost Lukáš Budínský. Míč se po jeho centru odrazil k Andrijovi Ražnatovićovi, který byl ale při střele v záklonu a zamířil vysoko nad.
     
    86
    Před domácími se otevřela šance na rychlý brejk. Damian Rasak však zahnal na levém křídle nabíhajícího Ennaliho až k postranní čáře příliš prudkým pasem.
     
    88
    Martin Doležal skončil na trávníku po čistém zákroku protihráče. V první chvíli to s ním nevypadalo úplně dobře a sudí tak raději přerušil hru. Útočník Karviné ale bude v pořádku. Obejde se to i bez lékařské asistence.
     
    89
    Karviná právě vstřelila branku!
    Hosté by nakonec přeci jen mohli zvítězit! Na centr z pravé strany si naběhl MARTIN DOLEŽAL, kterého nikdo z obránců nestihl pokrýt a zkušený útočník zamířil hlavou mimo dosah brankáře Szromnika – 2:3.
    89. Martin DOLEŽAL - 2:3
     
    90
    Už běží devadesátá minuta a dá se očekávat, že v přípravném zápase nebude sudí nastavovat nějakou dardu.
     
    90
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Karviné vítězí v přípravném zápase nad domácím Górnikem Zabrze 3:2. Účastníkovi FORTUNA:LIGY vyšel skvěle zejména první poločas, v němž diktoval tempo hry a po gólech Adelekeho Akinyemiho a Amara Memiće vedl 2:0. Po změně stran a prostřídání sestav se domácí zlepšili a dvěma slepenými zásahy dokázali vyrovnat, ovšem v 89. minutě utkání rozhodl Martin Doležal. (13:02:07)

    Martin Augustin

    Góly: 63. Rasak, 65. Ražnatović (vla.) – 14. Akinyemi, 17. Memić, 89. Doležal


    Górnik Zabrze: Bielica – Sipľak, Janicki, Szala, Capiga – Kulig, Nascimento, Czyż – Kaprálik, Podolski, Musiolik.
    MFK Karviná: Holec – Krčík, Traore, Kauan Carneiro, Ražnatović – Boháč, Moses – Memić, Ayaosi, Regáli – Akinyemi.

    2. poločas: Holec – Čurma, Svozil, Bederka, Ražnatović – Žák, Budínský – Iván, Ezeh, Papalele – Doležal.