Marseille – Lyon 3:0 (kon.)
koniec
Olympique Marseille
3:0 (2:0)
Olympique Lyon
cz Streda 06.12.2023, 21:00 • Stade Vélodrome, Marseille • Ligue 1 Uber Eats • 10. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu z dohrávky desátého kola francouzské Ligue 1. Od jednadvaceti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi Marseille a Lyonem!
     
    Olympique Marseille

    Domácí poztráceli hned v prvních týdnech sezony hromadu bodů a rychle se odpojili ze hry o titul, na který čekají od roku 2010. Zatímco v Evropské lize Marseille předčasně získala jistotu postupu do jarní fáze, tak na domácí scéně vyhrála od začátku září do konce listopadu jediný zápas. Čtvrtou ligovou výhru Olympique vykopal teprve před třemi dny. Na svém hřišti udolal 2:0 Rennes a posunul se v tabulce na deváté místo. Chudou týmovou produktivitu vedou Pierre-Emerick Aubameyang (2+3) a Ismaila Sarr (3+1). Zranění do dnešního šlágru nepustí Ruize, Rongiera a Correu. Kvůli karetnímu trestu z minulého zápasu má stopku Iliman Ndiaye.
     
    Olympique Lyon

    Francouzský fotbal v posledních letech přinesl několik úpadků tradičních značek. Ve stopách St. Étienne a Bordeaux letos kráčí Lyon, který se po nekompletních čtrnácti kolech krčí na úplném dnu osmnáctičlenné tabulky. Do dnešního dne oslavili „Les Gones“ jednu jedinou výhru proti Rennes. Celkově mají zoufalých sedm bodů a aspoň na barážovou 16. příčku jich ztrácí dalších pět. Po konci trenéra Marcelina se u kormidla neudržel ani jeho nástupce Fabio Grosso. O víkendu už Lyon vedl Pierre Sage, jehož premiéra skončila prohrou 2:3 na hřišti Lens. O post nejlepšího střelce se dělí třígóloví O´Brien a Lacazette. Na marodce je rezervní gólman Riou a záložníci Lepenant s Tolissem.
     
    Vzájemné zápasy 2022/23

    06.11.2022 Marseille – Lyon 1:0
    23.04.2023 Lyon – Marseille 1:2.
     
    K „Derby des Olympiques“ mělo dojít už na konci října, ale kvůli řádění fanoušků Marseille v okolí stadionu bylo odloženo ještě před samotným začátkem. Navzdory skandálnímu útoku na klubový autobus Lyonu se dnešní dohrávka uskuteční před plnými tribunami.
     
    Úvodní sestavy:

    Olympique Marseille: López – C. Mbemba, Gigot (C), Balerdi – Murillo, Únáhí, Veretout, Harít, Lodi – Vitinha, Aubameyang.
    Náhradníci: Blanco – Clauss, Gueye, Mayoka-Tika, Meïté, Mughe, Nadir, I. Sarr, Soglo.
    Trenér: Gennaro Gattuso

    Olympique Lyon: Lopes – Mata, Lovren, O'Brien, Henrique – Caqueret, Akouokou – Nuamah, Cherki, Moreira – Lacazette (C).
    Náhradníci: Bengui – Ćaleta-Car, M. Diawara, Diomandé, Jeffinho, Kadewere, Kumbedi, Maitland-Niles, M. Sarr.
    Trenér: Pierre Sage

    Rozhodčí: Letexier – Rahmouni, Berchebru.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    O zahajovací výkop se postarala Marseille, která nastupuje v bílých dresech.
     
    2
    Tečovaným centrem získal Lodi sám pro sebe rohový kop. Gigot si po jeho realizaci špatně načasoval výskok a zátylkem neumístil míč do prostoru branky.
     
    3
    Nádherný stadion Stade Vélodrome zdaleka není zaplněn do posledního místečka. Sektor pro fanoušky Lyonu dokonce zůstal zcela uzavřen.
     
    4
    Přenesení hry na pravou stranu k Murillovi překazilo ofsajdové postavení panamského křídelníka. Míč pro Lyon.
     
    5
    Moreira se ukvapil s prvním centrem do pokutového území. Před Lópezovou brankou v daný moment neměl ani jednoho spoluhráče.
     
    6
    Lacazette neprostrčil přihrávku do běhu Moreiry. V dalším případě už do postupného útoku zapojil defenzivního záložníka Akoukoua.
     
    7
    Henrique se na vlastní pěst prodriboval do palebné vzdálenosti od branky, nicméně přízemní střelou Lópeze rozhodně nevylekal.
     
    8
    Jake O'Brien odvrátil centr z levé strany jen kousek před vápno. Jordanu Veretoutovi přišel míč na volej a pravačkou o decimetry přestřelil Lopesovu branku.
    8. Veretout poslal volej nad břevno
     
    9
    Nuamah v rychlém kontru čtyři na čtyři nepřihrál přesně Lacazetteovi. Útočníkovi Lyonu chybělo několik metrů, aby na míč dosáhl.
     
    10
    Jake O'Brien spolehlivě zlikvidoval nákop Mbemby. Další dlouhý pas z hloubi pole si na pravém křídle nezpracoval Murillo.
     
    11
    Balerdiho nabídku na levý kraj Renan Lodi tentokrát stihl a odrazem o Matu vybojoval pro Marseille rohový kop.
     
    12
    Nuamah po ubráněném rohu rychle otočil hru. Čtveřice hráčů Lyonu svou akci zpomalila a po neadresném centru Moreiry byl odmáván ofsajd Nuamaha.
     
    13
    Už potřetí pramení ze sraženého Lodiho centru rohový kop.
     
    14
    Vitinha se v levé části vápna uvolnil ke střele, jenže i ta byla sražena na roh. Další standardku odhlavičkoval Akouokou.
     
    15
    Akouokou držel za dres Lodiho a bývalý hráč Atlética Madrid se podle všeho sám zhosti realizace standardní situace.
     
    16
    S vypětím všech sil se Lyon ve vzduchu opět ubránil. Podle všeho v tom měl prsty chorvatský stoper Dejan Lovren.
     
    18
    Ernest Nuamah nedokázal podržet míč na polovině soupeře. Lyonu nezbývá nic jiného, než se zase stáhnout do zformovaného bloku.
     
    19
    Marseille se zkouší prosadit výhradně po levé straně. Tu má pod palcem Renan Lodi, o kterého se teď u lajny pečlivě postaral Nuamah.
     
    20
    Ernest Nuamah vytáhl míč o několik desítek metrů. Při pokusu o zasekávačku kolidoval s Harítem a vypracoval tím pro Lyon přímý kop.
     
    20
    Cherki nechal rozehrávku na Nuamahovi. Ghaňanův centr ale letěl na pokrytého Moreiru a Marseille v poklidu odešla s míčem do středu hřiště.
     
    21
    Marseille právě vstřelilo branku!
    Gattusova družina se ve 21. minutě ujímá vedení! Po Cherkiho úderu do Lodiho tváře přestali fotbalisté Lyonu hrát. Pierre-Emerick Aubameyang se díky tomu dostal za záda soupeřů a zleva předložil balon VITINHOVI, který ho vpádu levačkou dopravil do odkryté sítě.
    21. VITINHA - 1:0
     
    21
    Během domácích oslav došlo na bouřlivé protesty směrem k hlavnímu rozhodčímu. Letexier za ně udělil Lovrenovi žlutou kartu.
     
    23
    Vítinha se zhotovil k technické střele, ale branku Anthonyho Lopese v tomto případě o kousek netrefil.
     
    24
    Nuamah je zatím jediný, kdo pravidelně rozvíjí ofenzivní snahy Lyonu. V předfinální fázi se mu ale nedaří, i teď domácí jeho pas do ohně zneškodnili.
     
    25
    Marseille právě vstřelilo branku!
    Mata si stejně jako u prvního gólu nevěděl rady s bráněním Aubameyanga, který zleva bezvadně nacentroval k zadní tyči. Moreira tam vypustil bránění AMIRA MURILLA a Lopes už nebyl schopen hlavičku z bezprostřední blízkosti vyrazit.
    25. Amir MURILLO - 2:0
     
    27
    François Letexier vydal za pořadatelem, aby upozornil na nevhodné chování fanoušků Marseille. Ti tradičně používají hromadu pyrotechniky a lasery, které míří do tváří hráčů Lyonu.
     
    29
    „Les Gones“ se štěstím unikli vysokému presinku. Domácí si pak neodpustili drobný kiks na půlce a dávají Lyonu šancí zaútočit.
     
    30
    Matův centr odmítl Gigot. Po půlhodině hry Lyon stále čeká na první náznak šance.
     
    31
    Držení míče: 58 % – 42 %.
     
    32
    Jordan Veretout vpravo neprocpal svůj centr přes prvního protihráče. Od Caquereta se balon odrazil na rohový kop.
     
    33
    Z Haritova rohu nevzešla žádná hlavička letící na Lopesovu branku. Hosté se vysvobodili odkopem až k Lópezovi.
     
    34
    Maxence Caqueret se zodpovědně vracel, jenže bezprostředně po přerušení Lodiho akce zase odevzdal míč nebezpečně blízko u vlastní šestnáctky.
     
    35
    Během souhry na levém křídle Vitinha nestihl míč ve hřišti. Zpátky ho bude posílat třiatřicetiletý gólman Lyonu.
     
    35
    Aubameyang málem získal třetí asistenci! Zprava přihrál do meziprostoru na Veretouta a Lopes se musel činit, aby jeho střelu letící do dolního rohu branky vyrazil.
    35. Veretout protáhl Lopese
     
    36
    Samuel Gigot před Lópezem zatím kraluje. Nyní už poněkolikáté na první dobrou zneškodnil příchozí centr z nohy Nuamaha.
     
    37
    Reenan Lodi se vedle vápna vložil do Cherkiho přihrávky na Nuamaha a Lyon byl donucen k návratu do středu hřiště.
     
    38
    Mata klíčovým skluzem zastavil Haritovu přihrávku na Aubameyanga. Slibně vypadajícímu protiútoku předcházela už několikátá jednoduchá ztráta Lyonu ve středu pole.
     
    39
    Další akci do rozhozené brany rozvíjel Únáhí. Zvolil si však komplikovanou cestu vpřed a Aubameyangovi nakonec přihrál do souboje s Matou, ze kterého resultuje rohový kop.
     
    40
    Harítův střílený centr Lopes nebojácně vybojoval. Nabíhající Vitinha ho kopačkou trefil do ruky a zkušený portugalský gólman bude muset být ošetřen.
     
    42
    Při pohledu na ošetřování Lopese možná trochu znervózněl Joao Bengui, který v osmnácti letetech zaskakuje v pozici brankářské dvojky. Mládežnický francouzský reprezentant už se pilně rozcvičuje.
     
    44
    Zatím se pokračuje dál i s Lopesem. Rozhozený Lyon ztratil další míč na vlastní polovině a teď odolává domácí mezihře.
     
    45
    Hra na držení míče přinesla O´Brienův faul na Amína Haríta. Lyon zůstane pod tlakem i zkraje nastaveného času.
     
    45+1
    Nastavují se 4 minuty.
     
    45+2
    Akouokou se snažil vypíchnout míč. V této snaze přepadl přes nohu jednoho z domácích, ovšem sudí Letexier žádný faul nezaregistroval.
     
    45+3
    Lyonu se dosud nepovedl ani jeden centr. Po neúspěšném pokusu Moreiry se ještě činil Caqueret a vybojoval pro nejhorší tým Ligue 1 alespoň roh.
     
    45+4
    Pau López si v přelidněném malém vápně sjednal pořádek a schoval centrovaný míč do rukavic. V jistém zákroku mu nezabránil ani poblíž vyskakující Jake O'Brien.
     
    45+4
    Tak přece jenom si Lyon vypracoval náznak šance! Caqueret z jedničky sklepl Lacazetteovu přihrávku před Henriqueho. Brazilec napřáhl levačkou a jen obětavý zákrok Gigota zapříčinil, že míč skončil vysoko nad brankou.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    Herní i výsledková krize Lyonu byla patrná i v první polovině dnešního dohrávaného šlágru. Sageho svěřenci spáchali na vlastní půlce nespočet chyb a po Aubameyangových asistencích inkasovali v rozmezí pěti minut dva góly. Nejprve fandy Marseille rozjásal Vitinha a zanedlouho ho hlavičkou napodobil Murillo. K trefě na 3:0 nebyl daleko Veretout, ovšem Lopes nebezpečnou střelu těžkým zákrokem zastavil. U Lópeze tolik rušno nebylo. První ošemetný moment pro obranu „Les Phocéens“ nastal až na konci nastavení.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ernest Nuamah se po Cherkiho patičce protancoval skrz mnoho protihráčů až před Lópeze. Pokus o kličku mu ale nevyšel a míč se odkoulel do autu.
     
    48
    Lyon si zase neodpustil zbytečnou ztrátu na půlce. Žádný trest Gattusova týmu v tomto případě nepřišel. Harítova nekvalitní obalovačka mířila několik metrů za vzdálenější tyčku.
     
    49
    Azzáedín Únáhí si vykoledoval žlutou kartu za nějaké poznámky adresované hlavnímu rozhodčímu.
     
    50
    Alexandre Lacazette se do této chvíle moc neprojevil. Nyní se to pokusil změnit. Při zakončení zpoza šestnáctky ale ztratil balanc a López zasahovat nemusel.
     
    51
    Balerdi se postavil do dráhy Nuamahovy technické střely. Během pár minut druhého poločasu to ale bylo už poněkolikáté, co se Lyon snadno prokombinoval až do vápna.
     
    52
    Jordan Veretout obětavým zákrokem získal míč a současně rozjel rychlý protiútok. Hlavní roli v něm sehrál Aubameyang. Po kličce gólmanovi ale trefil jenom vnější síť a dodatečně mu byl odmáván i ofsajd.
     
    53
    Alexandre Lacazette zády braně posunul míč k Cherkimu. Ani ten se ke střele neuvolnil a jeden z domácích rezolutně odkopl balon do bezpečí.
     
    54
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Paul Akouokou, přichází Mahamadou Diawara.
     
    55
    Marseille právě vstřelilo branku!
    I přes zlepšený výkon po změně stran inkasují „Les Gones“ třetí gól! PIERRE-EMERICK AUBAMEYANG zprostředkoval protiútok společně s Vitinhou. Třiadvacetiletý Portugalec se po pádu ve vápně rychle zvedl a přihrávkou pod sebe přichystal Aubameyangovi nekompromisní ránu z voleje do Lopesova protipohybu.
    55. Pierre-Emerick AUBAMEYANG - 3:0
     
    57
    Anthony Lopes vyběhl až k okraji vápna, aby nakopnutý míč neortodoxně odhlavičkoval za pomezní čáru.
     
    59
    Moreira a Mata pocítili vedle vlastního pokutového území hodně intenzivní presink. Letexier zkrotil hráče Marseille zapískáním faulu.
     
    60
    Pierre-Emerick Aubameyang utrpěl ztravotní újmu v důsledku Diawarova skluzu. Autor jednoho gólu a dvou asistencí si řekl o ošetření.
     
    61
    Držení míče: 50 % – 50 %.
     
    62
    Jake O'Brien vyvinul v konfrontaci s Vitinhou dostatečnou rychlost a po dlouhém nákopu Lópeze zapojil do hry i jeho skoro jmenovce Lopese.
     
    63
    Clinton Mata ve skluzu seslal k zemi Haríta. Od gólu na 3:0 se na hřišti začalo dost jiskřit. Přesto hlavní sudí dosud ukazoval karty jen za protesty.
     
    64
    Dejan Lovren ihned napravil propadnutí Maty a zastavil Lodiho akci ukopnutím balonu mimo hrací plochu.
     
    65
    Veretoutův roh nenapáchal v defenzivě Lyonu žádné škody. O chvíli později musel kvůli průnikovce za obranu vyběhnout z branky Anthony Lopes.
     
    67
    Vitinha na pravém křídle neobelstil O´Briena, ale získaným rohovým kopem za takřka rozhodnutého stavu určitě nepohrdne.
     
    68
    Zmatky před hostující brankou skončily VITINHOVÝM gólem na 4:0, který byl po následné kontrole u videa zrušen. K portugalskému útočníkovi se míč dostal odrazem od ruky Gigota.
     
    69
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Ernest Nuamah, přichází Jeffinho.
     
    70
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Diego Moreira, přichází Sael Kumbedi.
     
    72
    Střídání v týmu Olympique Marseille:
    ze hřiště odchází Pierre-Emerick Aubameyang, přichází Ismaïla Sarr.
     
    73
    Lacazette obdržel od Diawary nechytatelnou narážečku. Protiakce Marseille postrádala přesnou finální přihrávku z pravého křídla.
     
    74
    Renan Lodi neobešel vícero překážek na levém křídle. Brazilec poněkolikáté v zápase fauloval a zároveň si neodpustil trochu podrážděnou reakci.
     
    76
    Amín Harít byl na ose hřiště poslán na zem Matou. Domácí fotbalisté mají výhodu přímého kopu z výtečné pozice.
     
    77
    Amín Harít dostal míč přes zeď. Jinak jeho přímému kopu scházela razance a Lopes si připsal asi nejlehčí zákrok v zápase.
     
    78
    Murillo si nechtěl komplikovat život a daroval Lyonu rohový kop. Ten byl rozehrán do kombinace, načež Matova střela z třiceti metrů byla hlavou Gigota ztečována mimo tři tyče.
     
    79
    Caqueretova přetažená diagonála přistála u Lovrena. Chorvat mohl sklepávat míč na střed, ale místo toho neškodnou hlavičkou pozdravil připraveného Paua Lópeze.
     
    80
    Střídání v týmu Olympique Marseille:
    ze hřiště odchází Renan Lodi, přichází Jonathan Clauss.
     
    81
    Kumbedi si dvakrát za sebou nepotykal s balonem. Hráči Marseille nabídnutý protiútok dobrovolně zastavili a rozhodli se šetřit další čas poklidnou kombinací.
     
    82
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Dejan Lovren, přichází Duje Ćaleta-Car.
     
    82
    Střídání v týmu Olympique Lyon:
    ze hřiště odchází Rayan Cherki, přichází Tino Kadewere.
     
    84
    Střídání v týmu Olympique Marseille:
    ze hřiště odchází Vitinha, přichází Bilal Nadir.
     
    84
    Střídání v týmu Olympique Marseille:
    ze hřiště odchází Azzáedín Únáhí, přichází Pape Gueye.
     
    85
    Pape Gueye si po odpykání čtyřměsíčního disciplinárního trestu připisuje první ligové minuty v sezoně. Po rohu se hned zapojil do hry, ale Lyon s jeho centrem problémy neměl.
     
    86
    O vítězi „Derby des Olympiques“ je už dávno rozhodnuto. Moc dobře to vědí i všichni protagonisité na hrací ploše. Koncovka zápasu už se jenom dohrává.
     
    87
    Amín Harít byl postrčen frustrovaným Matou. Marseille rozhodně nespěchá s rozehrávkou z vlastní polovině. Podle všeho se jí ujme gólman López.
     
    87
    Mahamadou Diawara zezadu převálcoval Veretouta a za docela zbytečný zákrok uprostřed hřiště vyfasoval žlutou kartu.
     
    89
    Lacazette se zapojil do rychlého dostupování soupeřů kolem půlící čáry. Sarr si v ošemetné situaci dal pozor a vynutil si faul bývalého útočníka Arsenalu.
     
    90
    Domácí si málem zpříjemnili konec zápasu dalším gólem! Bilal Nadir svou placírkou orazítkoval vzdálenější tyč.
    90. Nadir až moc přesně tlačil placírku k tyči
     
    90+1
    Nastavují se 4 minuty.
     
    90+2
    Fanoušky oceňované bago na půlce hřiště překazila ztečovaná přihrávka Bilala Nadira. V táboře „Les Phocéens“ panuje naprostá spokojenost.
     
    90+4
    Na Jeffinhův pád v pokutovém území nehodlal François Letexier reagovat. Nic víc už se v tomto šlágru nestane.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Lyon v dohrávaném hitu 10. kola nevystoupil ze svého stínu. Na Stade Vélodrome podal výkon hodný posledního týmu Ligue 1 a po jednoznačném vývoji zápasu prohrál 0:3. Marseille dovedl za vítězstvím Pierre-Emerick Aubameyang. Ostřílený Gabonec v první půli asistoval na góly Vitinha a Murilla a po změně stran skóroval z rychlého protiútoku i on sám. Dvakrát měli svěřenci Gennara Gattusa na dosah i čtvrtý gól. Vintinhovu radost však zhatila ruka Gigota a střídající Bilal Nadir v uvolněném závěru trefil Lopesovu tyč.
     
    Marseille během jednoho týdne vybojovala třetí výhru a v tabulce Ligue 1 si polepšila na osmé místo, odkud to nemá daleko na pohárové příčky. Lyon naopak zůstává jedním z adeptů na sestup. Na poslední 18. místě ztrácí na baráž pět bodů.
     
    Statistiky:
    Střely na branku: 5 – 1
    Střely mimo: 5 – 3
    Držení míče: 48 % – 52 %
    Rohové kopy: 10 – 3
    Ofsajdy: 3 – 1
    Fauly: 14 – 11
    Žluté karty: 1 – 2.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (23:05:22)

    Michal Břuchanský

    Góly: 21. Vitinha (Aubameyang), 25. Murillo (Aubameyang), 55. Aubameyang (Vitinha)

    Karty:   49. Ounahi (OMA) – 21. Lovren (LYO), 87. M. Diawara (LYO)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 5:3. Rohy: 10:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 14:11.
    Olympique Marseille: López – C. Mbemba, Gigot (C), Balerdi – Murillo, Ounahi (84. Gueye), Veretout, Harit, Lodi (80. Clauss) – Vitinha (84. Nadir), Aubameyang (72. I. Sarr).
    Náhradníci: Blanco – Mayoka-Tika, Meïté, Mughe, Soglo.

    Tréner: Gennaro Gattuso

    Olympique Lyon: Lopes – Mata, Lovren (82. Ćaleta-Car), O'Brien, Henrique – Caqueret, Akouokou (54. M. Diawara) – Nuamah (69. Jeffinho), Cherki (82. Kadewere), Moreira (70. Kumbedi) – Lacazette (C).
    Náhradníci: Bengui – Diomandé, Maitland-Niles, M. Sarr.

    Tréner: Pierre Sage

    Rozhodca: Letexier – Rahmouni, Berchebru