Vítkovice – Plzeň 2:3 (po pr.) | Kladno – Mladá Boleslav 2:3 (0:1 po s.n.) | Liberec – Sparta Praha 4:5 (kon.)
Motor ČB – Litvínov 1:0 (kon.) | Třinec – K. Vary 3:1 (kon.) | Olomouc – Kometa Brno 3:1 (kon.)
Pardubice – Hradec Králové 5:2 (kon.)
koniec
Bílí Tygři Liberec
4:5 (2:3, 2:1, 0:1)
HC Sparta Praha
cz Nedeľa 26.11.2023, 16:00 • Home Credit Arena, Liberec • Tipsport extraliga (ČR) • 22. kolo
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Zdravím všechny fanoušky české nejvyšší soutěže! Dvacáté druhé kolo Tipsport extraligy nám nabídne třaskavou bitvu, ve které Bílí Tygři vyzvou pražskou Spartu.
     
    BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

    Svěřenci Filipa Pešána zaznamenali po reprezentační přestávce dvě vítězství a jednu porážku. První bitvu sehráli na domácím ledě proti karlovarské Energii. Přestřelka jak z Divokého západu nakonec došla až do prodloužení, kdy o bodu navíc pro družina kapitána Birnera rozhodl Adam Najman. Následně Severočeši zavítali na led vedoucího Dynama. V Pardubicích byl zápas dlouho vyrovnaný a vypadalo to, že se bude opět prodlužovat. Minutu před koncem však parádní akcí rozhodl Tomáš Filippi, a tak se všechny tři body stěhovaly do Liberce. V pátečním utkání se šelmy představily zpátky na severu. Z jihu Čech zavítal na led Home Credit Areny českobudějovický Motor. Hosté se na konci první třetiny ujali vedení a zápas dotáhli do vítězného konce. Pro tým z Podještědí to byla první prohra v tomto měsíci.

    Marodka Severočechů se pomalu vyprazdňuje, neboť na ní zbývá už pouze brankář Dávid Hrenák. Ten s největší pravděpodobností bude ještě nějakou dobu chybět, neboť se léčí s dlouhodobější nemocí. Mužstvu Filipa Pešána následně bude chybět také útočník Michal Bulíř, jenž si odpykává poslední utkání svého čtyřzápasového trestu.

    Nejproduktivnější hráči

    Tomáš Filippi 27 bodů (10+17) – celkově 1. v produktivitě soutěže
    Jakub Rychlovský 21 bodů (11+10) – celkově 7. v produktivitě soutěže
    Adam Najman 16 bodů (5+11) – celkově 25. v produktivitě soutěže
     
    HC SPARTA PRAHA

    Pražané po reprezentační přestávce dokázali v každém zápase bodovat. Je nutné podotknout, že zatím žádné utkání nesehráli na na domácí půdě. Nejprve se kroky družiny Pavla Grosse upínali na Hanou, kde vyzvali místní kohouty. Do zápasu Sparťané výborně vstoupili a díky dvěma gólům Filipa Chlapíka se mohli radovat z výhry 3:1. Moravský trip si Středočeši prodloužili až do neděle, kdy v ostře sledovaném duelu vyzvali brněnskou Kometu. Pražané díky gólu Filipa Chlapíka ze třetí třetiny brali z utkání alespoň bod, protože prodloužení rozsekl brněnský Cingel. V pátečním zápase Sparta zamířila na led Vítkovic. Trápící se Ostravané sice na začátku závěrečného dějství skóre korigovali, následně ale obdrželi další dvě branky a tři body tak uzmuli Sparťané.

    Také Pavla Grosse nemusí trápit, jak poskládat svou sestavu. Na marodce Středočechů totiž zůstává pouze David Vitouch, kterého trápí zraněná noha.

    Nejproduktivnější hráči
    Michal Řepík 19 bodů (10+9) – celkově 10. v produktivitě soutěže
    Filip Chlapík 19 bodů (7+12) – celkově 11. v produktivitě soutěže
    Roman Horák 19 bodů (6+13) – celkově 12. v produktivitě soutěže
     
    Poslední vzájemné střetnutí:

    HC Sparta Praha 1:4 Bílí Tygři Liberec

    Branky a nahrávky: 17. Kempný (Řepík, Sobotka) – 4. Ivan (Faško-Rudáš, Filippi), 30. Melancon (A. Najman), 45. A. Najman (Hawryluk), 58. Filippi.
     
    Úvodní sestavy:

    Bílí Tygři Liberec: D. Král (Pařík) – McCoshen, Knot, Ivan, Melancon, Budík, J. Dvořák, Derner – Rychlovský, Filippi (A), Faško-Rudáš – Flynn, A. Najman, Hawryluk – Birner (C), Pekař, Klíma – Vlach (A), Šír, Pérez.
    Trenér: Filip Pešán

    HC Sparta Praha: Kořenář (J. Kovář) – Moravčík, Mozík, Kempný, Mikliš, Němeček, Irving, Krejčík – Chlapík, Sobotka (A), Řepík (C) – Konečný, Horák, P. Kousal (A) – Buchtele, Lajunen, Kestner – Mužík, O. Najman, M. Vitouch.
    Trenér: Pavel Gross

    Rozhodčí: Sýkora, Jaroš – Frodl, Kajínek.
     
    Hráči domácího celku už nastoupili na předzápasové rozbruslení.
     
    Na ledě už se nachází také hráči Sparty a do zápasu nám zbývá necelých 35 minut.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:02
    Úvodní buly vyhrávají domácí, kteří se hned ženou do útoku.
     
    00:43
    Pražané ustáli prvotní tlak Liberce, na kotouči je Michal Řepík, jenž se pokusí rozehrát první akci hostů.
     
    01:19
    Vysunutého Michala Ivana našel parádní nahrávkou Adam Najman. Bek ve službách Liberce prověřil Kořenáře střelou na lapačku.
     
    02:19
    Sparťané se vlastní špatnou rozehrávkou dostávají ven z útočného pásma. Jakub Krejčík si bere kotouč a čeká, až jeho spoluhráči vystřídají.
     
    02:52
    Rozehrávka Ondřeje Mikliše nebyla přesná, kotouč dokonce doputoval za čáru zakázaného uvolnění, a tak se hra vrací před Kořenáře.
     
    03:32
    Filip Chlapík najížděl po pravém křídle, následně chtěl nenápadnou střelou z kruhu překvapit brankáře Krále, ten však předvedl výborný zákrok lapačkou.
     
    04:09
    Liberec právě vstřelil branku!
    Obecenstvo liberecké Home Credit Areny je na nohou. Parádní akci rozjel Oscar Flynn, jenž ve středním pásmu dostal parádní přihrávku do jízdy. Před brankou si obbruslil beka a poslal nahrávku na úplně volného MICHALA IVANA, který posílá Liberec do vedení. Asistence: Oscar Flynn.
     
    05:41
    Nepřesná rozehrávka Ondřeje Najmana končí za brankou Daniela Krále. Hra se vrací před Josefa Kořenáře.
     
    06:48
    Dalekonosný projektil Michala Ivana končí v lapačce Josefa Kořenáře a nás teď čeká první komerční přestávka duelu.
     
    06:49
    Počet střel v zápase 5:2.
     
    07:54
    Bílí Tygři odolali dalšímu náporu soupeře. Sparťané se v útočné třetině jen zřídka dostávají do střel.
     
    08:56
    Ian McCoshen uklidňuje hru, kotouč přebírá ve vlastní obranné třetině a čeká, až spoluhráči z útoku prostřídají.
     
    09:52
    T.J. Melancon ztratil kontrolu puku na útočné modré a Sparta se tak dostává do střední třetiny kluziště.
     
    10:53
    Nepřesnou rozehrávku Michala Birnera zachytil Ondřej Mikliš. Sparťanský obránce získává hrací předmět pro své barvy.
     
    11:40
    Nájezd Filipa Chlapík zastavil Jakub Dvořák, který sparťanskému forvardovi na poslední chvíli vypíchl kotouč. Chlapík se však k puku hned vrátil a zaváží jej do útočného pásma.
     
    12:47
    Najíždějícího Radka Mužíka k puku nepustil Jan Šír, avšak za hranou pravidel, a tak se půjde liberecký střední útočník zchladit na trestnou lavici za nedovolené bránění.
     
    13:18
    Joshua Kestner vyslal tvrdý projektil, který však byl zblokovaný a zamířil do ochranné sítě nad brankou.
     
    13:33
    Sparta právě vstřelila branku!
    Roman Horák se za brankou rozmýšlel, kam budou směřovat další kroky kotouče. Nakonec se rozhodl nahrát před branku nikým nekrytému JOSHUOVI WESLEY KESTNEROVI, který poslal hrací předmět do branky Liberce. Asistence: Roman Horák, Pavel Kousal.
     
    13:44
    Sparta právě vstřelila branku!
    Vyhrané buly v útočném pásmu znamená druhý sparťanský gól. Po vhazování uzmul kotouč Jan Buchtele, jenž přesně nahrál na modrou, kde stál připravený MICHAL KEMPNÝ. Sparťanský obránce vyslal tvrdý projektil, který propálil Daniela Krále.
     
    14:37
    Nedorozumění v liberecké rozehrávce málem využil David Němeček, který zachránil útočné pásmo a hledal své spoluhráče před brankou. Ian McCoshen na poslední chvíli zblokoval nahrávku, čímž zachránil celou situaci.
     
    15:19
    Parádní únik liberecké druhé lajny gólem nekončí! Adam Najman adresoval přihrávku nikým nekrytému Jayce Hawrylukovi, který však netrefil kotouč ideálně.
     
    15:40
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Aaron Irving – 2 min., hákování.
     
    16:12
    Samostatný únik Michala Morvačíka zachraňuje Daniel Král! Sparťanský obránce si rychle dojel pro nikým nehlídaný kotouč a dal se na steč. Daniel Král předvedl parádní zákrok vyrážečkou.
     
    17:25
    Liberec právě vstřelil branku!
    OSCAR FLYNN si z pravého kruhu pro vhazování povyjel do středu hřiště. První střelu nejdřív zblokoval sparťanský obránce, ale následná druhá rána už končí za zády Josefa Kořenáře. Asistence: Michal Birner.
     
    17:59
    Sparta právě vstřelila branku!
    Vyrovnaný stav nám dlouho nevydržel neboť za Králova záda propadla další střela od modré čáry. Vhazovaní vyhrál Jani Lajunen a následně se do střely opřel ONDŘEJ MIKLIŠ, jehož dělovka propálila všechno, co jí stálo v cestě. Asistence: Jani Lajunej.
     
    18:59
    Liberečtí jsou sevřeni dalším tlakem hostů. Pražané si zatím hledají ideální střeleckou pozici.
     
    19:56
    Kotouč míří k Josefu Kořenáři, tato třetina už žádnou další akci nenabídne.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První perioda byla na góly hodně bohatá. Do vedení šli domácí Bílí Tygři po trefě Michala Ivana. Následně dokázala Sparta z přesilové hry vyrovnat a o necelých 15 sekund později už se hosté dostali do vedení zásluhou Michala Kempného. Severočeši dokázali vyrovnat v přesilové hře, kdy se trefil navrátilec Flynn. Ani tak se do kabin za vyrovnaného stavu nešlo, neboť dvě minuty před koncem prostřelil Daniela Krále obránce Ondřej Mikliš.

    Střely po první třetině 7:14.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:01
    Úvodní buly druhé periody vyhrává Sparta. Na puku Vojtěch Mozík, který bude kombinovat z vlastního obranného pásma.
     
    21:20
    Střela Jakuba Konečného jen těsně minula pravou horní spojnici Královy branky.
     
    22:35
    Jaroslav Vlach nahazuje kotouč do útočného pásma. U něj jsou však rychleji hráči Sparty, kteří zakládají útočnou protiakci.
     
    23:39
    Roman Horák protečoval hrací předmět do útočné třetiny pro Michala Řepíka. Sparťanský kapitán o něj rychle přichází, a tak do útoku míří Tygři.
     
    24:45
    Zajímavá situace se teď odehrála na ledě. Odražený puk spadl na vršek liberecké branky, kde o něj bojovali hráči obou celků.
     
    25:18
    Do samostatného úniku se hnal Josh Kestner, jeho střela z bezprostřední blízkosti branky však mířila kousek nad.
     
    26:18
    Střela z vrcholku kruhu v podání Adama Najmana jen těsně prolétla kolem brankové konstrukce branky Pražanů.
     
    27:07
    Ronald Knot si lišácký sjel od modré čáry až k vrcholku kruhu, kam mu byla adresována nahrávka. Liberecký bek se ocitl ve velmi podobné situaci jako před chvíli Najman, ovšem ani jeho střela gólem nekončí.
     
    28:26
    Adam Najman z rohu kluziště hledal před branku najíždějícího Oscara Flynna. Puk se nakonec odrazil od několik těl k Josefu Kořenáři, který jej schoval do své lapačky.
     
    28:37
    Jani Lajunen před útočnou modrou poslal k zemi Oscara Flynna, a tak si půjde na dvě minuty odpočinout.
     
    28:57
    Liberec právě vstřelil branku!
    Těsně před polovinou hrací doby máme vyrovnáno. Adam Najman svou křižnou přihrávku parádně našel TOMÁŠE FILIPPI, který svou dělovkou vymetl pavučinku v pravém horním rohu Kořenářovy branky. Asistence: Adam Najman, T.J. Melancon.
     
    30:07
    Nepřesná souhra Vojtěcha Budíka s Oscarem Flynnem odkázala kotouč k tomu, aby doputoval za čáru zakázaného uvolnění. Hra se tak vrací před brankáře Krále.
     
    31:41
    Střela Martina Faška-Rudáše překvapila brankáře Josefa Kořenáře, který puk sice lapil, ale následně z něj také vypadl. Branka na 4:3 z toho nakonec neplynula.
     
    32:52
    Liberec právě vstřelil branku!
    A máme tu další obrat ve skóre. Střela Adama Najmana se neujala, následně kotouč za brankou sebral Jayce Hawryluk. Ten parádně nabil nabombenému OSCARU FLYNNOVI, který podobně jako Filippi vymetl horní růžek sparťanské branky. Asistence: Jayce Hawryluk, Adam Najman.
     
    34:05
    Únik dva na jednoho zastavil Jakub Dvořák svým skluzem, při kterém však podrazil jednoho z útočících hráčů Sparty.
     
    35:30
    Špatná rozehrávka Sparty poslal do úniku duo Rychlovský Najman. První jmenovaný adresoval přihrávku před odkrytou branku právě Najmanovi, kterému na poslední chvíli sjel puk z hole.
     
    36:12
    Liberečtí jsou z nejhoršího venku a hrají opět v plném počtu.
     
    36:21
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha:
    Jan Buchtele – 2 min., sekání.
     
    36:38
    Jani Lajunen obral o kotouč Tomáše Filippi a vyhazuje jej přes všechny čáry.
     
    37:20
    Další Najmanova krásná přihrávka, tentokrát před brankou hledal Martina Faška-Rudáše. Slovenskému forvardovi chybělo ke gólu málo.
     
    37:41
    Sparta právě vstřelila branku!
    Studená sprcha pro Liberec. U hrazení obral o kotouč Vojtěcha Budíka RADEK MUŽÍK, který si parádně sjel před branku, položil si Krále a zakončoval do odkryté klece. Bez asistence.
     
    38:45
    Zablokovaná rána Pavla Kousala míří do ochranné sítě nad brankou Daniela Krále, bude se vhazovat po jeho levici.
     
    39:52
    V závěru periody můžeme sledovat souboje o kotouč za libereckou brankou. Vypadá to tak, že už se ani jeden tým do nějaké zběsilé akce nepožene.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Liberečtí se v této třetině nejprve dotáhli brankou Tomáše Filippi z přesilovky. Následně se po velmi nenápadné akci krásně trefil Oscar Flynn, jenž po vzoru předchozí branky vymetl horní pavučinku branky Pražanů. Do kabin se však stejně šlo za vyrovnaného stavu, neboť ve vlastním oslabení obral o kotouč libereckou obranu Radek Mužík, který zavěsil za bezmocného Krále.

    Střely po čtyřiceti minutách 13:20.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:39
    Pražané uklidňují skákavý kotouč a David Němeček se s ním vrací za vlastní branku.
     
    41:52
    Střela Jana Buchteleho byla zablokována Michalem Ivanem. Kotouč momentálně neohrožuje libereckou branku.
     
    42:45
    Nepřesnou rozehrávku Rychlovského sbírá Ondřej Mikliš, který puk svým tělem brání za sparťanskou brankou.
     
    43:32
    Dělovku Vojtěcha Mozíka od modré čáry nádherně lapil Daniel Král do své lapačky.
     
    44:31
    Parádní klička Oscara Flynna jej vystavila do parádní palebné pozice. Tvrdý projektil prosvištěl hradbou těl, ale v brance neskončil.
     
    44:50
    Dnešní utkání sleduje 6816 diváků.
     
    44:50
    Menší roztržka mezi Flynnem a Kestnerem nakonec vyústila v to, že se americký forvard pustil do liberecké devatenáctky a sundal jí helmu. Rozhodčí jeho chování ohodnotili dvěma trestnými minutami.
     
    45:42
    Přihrávka Adama Najmana byla na hraně brankoviště zblokována, kdyby Kořenář neměl betony přitisknuté k zemi, pravděpodobně by se odrazil do branky Pražanů.
     
    46:50
    Sparťané jsou z nejhoršího venku a už hrají v plném počtu.
     
    47:13
    Sparta právě vstřelila branku!
    Pražané po konci oslabení rychle otočili hru a do šance se hnal kapitán Sparty. MICHAL ŘEPÍK se na vrcholku kruhu napřáhl a tvrdým projektilem propálil Daniela Krále. Asistence: Filip Chlapík.
     
    48:49
    Nahození Davida Němečka trefilo do rukavice Jayce Hawryluka, který ihned sbírá kotouč a obrací hru na druhou stranu.
     
    49:52
    Pražané uzamkli svého soupeře v jeho obranném pásmu. Řepík adresoval nahrávku zpoza branky na Filipa Chlapíka, ten však přestřelil libereckou branku.
     
    50:56
    Michal Ivan uklidňuje hru pro liberecké barvy. Za svou brankou čeká, až jeho spoluhráči prostřídají.
     
    51:42
    Těžké chvíle pro domácí celek. Ian McCoshen před vlastní obrannou modrou uklouzl, což otevřelo prostor pro průchod Joshuovi Kestnerovi. Americký forvard na brankáře Krále ani na dvakrát nevyzrál.
     
    51:56
    Obránce Ronald Knot se proviňuje zakázaným uvolněním, hra se tak vrací před libereckou branku.
     
    52:17
    Máme tu závěrečnou komerční přestávku. Po necelých 53 minutách je zápas na střely 14:33.
     
    53:59
    Libereckým se nedaří dostat se ze sevření Pražanů. Přechod do útočného pásma je takřka nemožný.
     
    54:36
    Chlapíkova střela z první protáhla Daniela Krále, který však dokázal úspěšně zakročit.
     
    55:57
    Nepřesná přihrávka Vojtěcha Budík ukončuje útočné snažená domácího týmu, který teď přidal do pohybu a začíná pomalu stíhat svého soupeře.
     
    56:42
    Závaru před klecí Josefa Kořenáře nedokázal využít ani Filippi, ani Rychlovský, a tak si na případnou vyrovnávací trefu budeme muset počkat.
     
    57:16
    Pomalé nahození se došouralo až k Danielu Královi, který pro jistotu přikrývá kotouč svou lapačkou. Následné vhazování bude provedeno po jeho levici.
     
    57:52
    Se střelou Vojtěcha Budíka měl Josef Kořenář lehké problémy, ale nakonec ji ve své výstroji udržel.
     
    57:52
    Střídačka Filipa Pešána si vyžádala oddechový čas.
     
    57:53
    Brankář Daniel Král zůstává na střídačce, domácí to zkusí v šesti.
     
    58:28
    Na střelu Adama Najmana brankář Kořenář dobře viděl a připsal si další úspěšný zákrok.
     
    58:44
    Michal Řepík si jel pro druhý gól v dnešním zápase, ale nedokázal trefit odkrytou branku soupeře.
     
    59:52
    Kelly Klíma to v samotném závěru ještě zkoušel střelou z první, ale ta dolétla pouze do lapačky Josefa Kořenáře.
     
    Konec zápasu.
     
    V závěrečné periodě rozsekl nerozhodný stav sparťanský kapitán Michal Řepík, jenž po konci oslabení krásně projel až do útočného pásma a svižnou střelou prostřelil Daniela Krále. Liberečtí to v závěru ještě zkoušeli v šesti hráčích, ale ani tento herní stav gól nepřinesl.

    Střely po 60 minutách 19:32. (18:32:11)

    Ondřej Gajdáček

    Góly a asistencie: 5. Ivan (Flynn), 18. Flynn (Birner), 29. Filippi (A. Najman, Melancon), 33. Flynn (Hawryluk, A. Najman) – 14. Kestner (Horák, P. Kousal), 14. Kempný, 18. Mikliš (Kestner, Lajunen), 38. Mužík, 48. Řepík (Chlapík, Moravčík)


    Bílí Tygři Liberec: D. Král (Pařík) – McCoshen, Knot, Ivan, Melancon, Budík, J. Dvořák, Derner – Rychlovský, Filippi (A), Faško-Rudáš – Flynn, A. Najman, Hawryluk – Birner (C), Pekař, Klíma – Vlach (A), Šír, Pérez.
    Tréner: Filip Pešán

    HC Sparta Praha: Kořenář (J. Kovář) – Moravčík, Mozík, Kempný, Mikliš, Němeček, Irving, Krejčík – Chlapík, Sobotka (A), Řepík (C) – Konečný, Horák, P. Kousal (A) – Buchtele, Lajunen, Kestner – Mužík, O. Najman, M. Vitouch.
    Tréner: Pavel Gross

    Rozhodca: Sýkora, Jaroš – Frodl, Kajínek