Clermont Foot – Lens 0:3 (kon.) | Štrasburg – Marseille 1:1 (kon.)
koniec
RC Štrasburg Alsace
1:1 (1:1)
Olympique Marseille
cz Sobota 25.11.2023, 21:00 • Stade de la Meinau, Štrasburk • Ligue 1 Uber Eats • 13. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásný sobotní večer. Vítám vás při sledování 13. kola francouzské Ligue 1, u zápasu mezi Štrasburkem a Marseille.
     
    RC Štrasburk

    První třetina sezóny naznačuje, že Štrasburk čeká těžká práce, aby se udržel v nejvyšší francouzské soutěži. V dosavadních jedenáct utkáních nasbíral dvanáct bodů a v tabulce figuruje na posledním nesestupovém sedmnáctém místě, přičemž náskok na Lorient čítá jediný bod. Před reprezentační přestávkou urvali svěřenci bývalého skvělého hráče Patricka Vieiry ve dvou zápasech dva body, po remíze v Rennes doma hráli bez branek v roli favorita proti Clermontu. Nejlepším střelcem týmu je Lebo Mothiba se třemi góly.
     
    Olympique Marseille

    Marseille je tradičním francouzským klubem a očekávalo by se, že bude okupovat přední příčky. Ale realita je jiná. Olympique se nachází na chvostu první desítky, nicméně není třeba ztrácet hlavu, neboť manko na pohárové pozice čítá pouhé tři body, na vedoucí PSG pak bodů čtrnáct. Také Marseille trénuje dříve skvělý fotbalista Gennaro Gattuso a jeho družina do reprezentační přestávky nešla v úplně dobré náladě, těsným výsledkem 0:1 totiž prohrála na stadionu Lens. Kromě domácí scény Marseille figuruje i v Evropské lize, kde má slibně nakročeno k postupu, po čtyřech střetnutích vede skupinu B se ziskem osmi bodů, o přímou místenku do osmifinále bojuje s anglickým Brightonem. Střelecké produktivitě mužstva vévodí čtyřgólový Ismaïla Sarr.
     
    Úvodní sestavy:

    RC Štrasburk: Sels (C) – Nyamsi, Doukouré, Perrin – Guilbert, Gabriel, H. Diarra, Mwanga, Delaine – Gameiro, Emegha.
    Náhradníci: Bellaarouch – Bakwa, Deminguet, Sahi, Mothiba, I. Sissoko, Sobol, Saï. Sow, A. Sylla.
    Trenér: Patrick Vieira

    Olympique Marseille: López – Clauss, C. Mbemba, Balerdi, Lodi – Kondogbia (C), Veretout – I. Ndiaye, Harít, Correa – Vitinha.
    Náhradníci: Blanco – Aubameyang, Mayoka-Tika, Meïté, Murillo, Nadir, Únáhí, I. Sarr, Soglo.
    Trenér: Gennaro Gattuso

    Rozhodčí: Brisard – Danos, Favre.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hned ve druhé minutě velká příležitost Marseille! Zpoza velkého vápna se do skákajícího balónu opřel Jonathan Clauss, Matz Sels velmi dobře zareagoval a rukama úspěšně zakročil.
     
    3
    Od pravé lajny centroval Ângelo Gabriel, ovšem vůbec mu nevyšel, hrací předmět poslal pravou nohou vysoko nad bránu.
     
    4
    Fotbalisté v bílých dresech kontrolují míč na útočné polovině a hledají další cestičku do soupeřova vápna, zatím neúspěšně.
     
    5
    Z levého křídla vyslal vysoký centr Vitinha, vyběhl proti němu z brankové čáry Matz Sels a bezpečně ho sebral do rukavic.
     
    6
    Štrasburk právě vstřelil branku!
    Domácí skórují z první pořádné akce! Gameiro vyslal tvrdou ránu nártem doprostřed brány, tu gólman vyrazil a francouzský útočník následně balón sám doběhl a dával pod sebe EMANUELU EMEGHOVI, jenž snadno zakončoval do prázdné brány.
    6. Emanuel EMEGHA - 1:0
     
    8
    O rychlou odpověď se chtěl postarat Vitinha, ovšem ze záklonu vypálil nártem tvrdou ránu do clonícího konkurenta Guilberta.
     
    9
    Daleko mimo velké pokutové území vyběhl Pau López, protože nebyl nikdo kolem, tak si dovolil i zpracování a dlouhý nákop potom poslal na Clausse.
     
    10
    Standardka pro Olympique. Po pravé lajně si píchl míč Joaquín Correa, jehož nedovoleným způsobem podrazil Thomas Delaine.
     
    11
    Adresátem centru do přehuštěného prostoru byl Chancel Mbemba, těsně před ním hrací předmět zvedl mimo jeho dosah Lucas Perrin.
     
    12
    Do protiútoku se vydal Emanuel Emegha, jemuž výborně zkřížil cestu Jonathan Clauss a získal míč do vlastního držení.
     
    13
    Za obranu obdržel přihrávku Kévin Gameiro, jemuž skvěle šel ve skluzu pod nohy Lucas Perrin a míč úspěšně zblokoval mimo hrací plochu.
     
    14
    Perrina při skluzu nebezpečně trefil vyběhnuvší gólman Matz Sels a vidíme krvavé zranění u domácího stopera. Zatím není jisté, jestli bude schopen pokračovat.
     
    15
    Levým křídlem se procpal Kévin Gameiro, balón následně zatáhl až do velkého pokutového území a ostrý pas doprostřed zastavil Leonardo Balerdi.
     
    16
    Znovu v akci Kévin Gameiro, jenž si pohrál s osobním strážcem, aby následně neuspěl kličkou proti Jonathanu Claussovi.
     
    17
    Standardku v podobě rohového kopu fotbalisté Štrasburku ubránili bez větších problémů, těsně před brankovou čárou hlavičkoval Frédéric Guilbert.
     
    18
    Za obranu zabíhal Emanuel Emegha, na nějž Junior Mwanga přihrávku neprotlačil, dobře zapracoval obránce Chancel Mbemba.
     
    19
    Matz Sels vychytal další tutovku! Do centru zprava se Joaquín Correa opřel pravým kolenem, belgický gólman ukázal skvělé reflexy a opět zakročil rukama.
     
    20
    S malou domů si často zapojovaný Sels poradil bez problémů, pravou nohou balón nasměroval na útočnou polovinu.
     
    21
    Olympique opět zamířil na útočnou polovinu, kde vymýšlí cestu za vyrovnávací trefou. Joaquín Correa zkoušel oblouček za obranu, Geoffrey Kondogbia úmysl spoluhráče nepochopil.
     
    22
    Odražený míč si uvnitř velkého vápna našel Amín Harít, jemuž ovšem zakončení levou nohou vůbec nesedlo a cílové zařízení o kus minul.
     
    23
    Za velkým vápnem si připravil hrací předmět ke střele Geoffrey Kondogbia, aby napálil prvního clonícího soupeře.
     
    24
    Iliman Ndiaye vyzkoušel dlouhý nákop k pravé lajně, kde viděl Joaquína Correu, toho však zradilo zpracování, takže vhazovat budou domácí.
     
    25
    Ránu z druhého doteku vyzkoušel Vitinha, tvrdou střelu levačkou dokázal zdárně zblokovat dobře pozičně stojící Frédéric Guilbert.
     
    26
    Do vnitra pokutového území obdržel nahrávku Amín Harít, jenže míč si posunul až příliš před sebe a trestal Lucas Perrin.
     
    27
    Marseille právě vstřelilo branku!
    Máme tu zasloužené vyrovnání! Odražený balón si kousek za velkým pokutovým územím našel JONATHAN CLAUSS a opřel se do něj levačkou z voleje, za přesně umístěnou střelou k levé tyčce se Sels se natahoval bez úspěchu.
    27. Jonathan CLAUSS - 1:1
     
    29
    Štrasburk útočil na obrat z rohového kopu. Míč doputoval k překvapenému Leonardovi Balerdimu, jenž trefil prvního clonícího soka.
     
    30
    Ofsajdové postavení si nepohlídal Vitinha, následně dal Amínu Harítovi jasně najevo, že přihrávku očekával dříve.
     
    31
    Momentálně drží balón domácí fotbalisté, avšak převážně na vlastní polovině, vysoký presink soupeře jim dělá velké problémy.
     
    32
    Centr z volného přímého kopu si hledal Chancel Mbemba, avšak na vysoký míč se mu nepovedlo doskočit. Aut pro domácí.
     
    33
    Výbornou práci odvedl směrem dozadu Jonathan Clauss, počkal si, co Kévin Gameiro vymyslí a levou nohou mu hrací předmět vypíchl.
     
    34
    Geoffrey Kondogbia přiběhl pozdě do souboje s Kévinem Gameirem, protihráče zezadu viditelně postrčil a arbitr Brisard přerušil hru.
     
    35
    Marseille vyzkoušelo štěstí po levé lajně. Jmenovitě Renan Lodi, který si věřil jeden na jednoho, úspěšně ho odstavil Thomas Delaine.
     
    36
    Svěřenci trenéra Gattusa pokračují v aktivním pojetí hry. Joaquín Correa si věřil individuálně středem hřiště, stopku mu vystavil Lucas Perrin.
     
    37
    Moc dlouho poskakoval na míči Jordan Veretout, vystoupil proti němu Frédéric Guilbert a kulatý nesmysl získal pro sebe.
     
    38
    Jonathan Clauss nabral vysokou rychlost po pravé lajně, utekl osobnímu strážci a následně ho tělem odstavil Ismaël Doukouré.
     
    39
    Volný přímý kop pro Marseille. Tělem si pokryl míč Geoffrey Kondogbia, jehož vzápětí Thomas Delaine atakoval nedovoleným způsobem.
     
    40
    Zas a znovu byl adresátem centrovaného balónu Chancel Mbemba, jenže stoper se míče nedočkal, Junior Mwanga dobře načasoval výskok a hrací předmět poslal mimo velké vápno.
     
    41
    Zleva strhl hru doprostřed Habib Diarra, avšak až ke střele se neprotlačil, na závěr si posunul balón příliš dopředu a ten mu před nosem odkopl Jonathan Clauss.
     
    42
    Přenesení doleva vyšlo na jedničku, jenže Renan Lodi neměl úplně ideální první dotek a na dlouhou nohu centroval do zámezí.
     
    43
    V plné rychlosti centroval z pravého křídla Iliman Ndiaye, napálil prvního clonícího protihráče a získal pro svůj tým rohový kop.
     
    44
    Ve velkém záklonu zakončoval pravou nohou z voleje hostující kapitán Geoffrey Kondogbia, balón usměrnil vysoko nad bránu.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu dvě minuty.
     
    45+1
    Kousek za velkým vápnem si vytvořil palebnou pozici Amín Harít, s lehkou tečí bránícího Guilberta míč prosvištěl o kousek vedle pravé tyčky.
     
    45+2
    Proti vysokému balónu vystartoval domácí gólman Matz Sels a neomylně ho sebral do rukavic těsně před číhajícím Kondogbiou.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    První poločas zápasu mezi Štrasburkem a Olympiquem Marseille přinesl dva góly, po jednom na každé straně. Do vedení se dostali domácí v 6. minutě zásluhou Emanuela Emeghy a byl to vůbec první gól týmu v úvodním dějství. Hosté nicméně byli lepší, a to i po inkasované brance, načež se zaslouženého srovnání dočkali ve 27. minutě, kdy se zpoza velkého vápna trefil z voleje do levého dolního rohu Jonathan Clauss.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 22:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Jordan Veretout napřáhl k tvrdé střele z dvaceti metrů a moc nechybělo, hrací předmět nasměroval o kousek vedle pravé tyčky.
     
    48
    Pod tlakem Jonathan Clauss nevymýšlel žádné složitosti a volil to nejsnazší možné řešení, a sice malou domů Pauovi Lópezovi.
     
    49
    Nedovoleným způsobem si k balónu pomohl Joaquín Correa, Lucasi Perrinovi viditelně přišlápl špičkou kopačky pravý kotník.
     
    50
    Do vnitra pokutového území obdržel nahrávku Amín Harít, ovšem nic zajímavého nevymyslel, kličku do středu vystihl Thomas Delaine.
     
    51
    Přenesení doprava zpracoval Iliman Ndiaye a z druhého doteku sklepával pod sebe na Amína Haríta, jemuž střela k levé tyčce nevyšla.
     
    52
    Domácímu mužstvu chtěl vrátit těsný náskok Habib Diarra, tvrdou střelu z hranice šestnáctky Pau López zdárně vyrazil na roh.
     
    53
    Frédéric Guilbert vyskočil vysoko do vzduchu a přehlavičkoval Joaquína Correu, který následně soupeře udeřil rukou do obličeje a byl mu odpískán útočný faul.
     
    55
    Střídání v týmu RC Štrasburk:
    ze hřiště odchází Ângelo Gabriel, přichází Dïlane Bakwa.
     
    55
    Junior Mwanga obstaral centr z volného přímého kopu od pravé lajny, polovysoký balón odpálil do bezpečí Leonardo Balerdi.
     
    56
    Střídání v týmu Olympique Marseille:
    ze hřiště odchází Joaquín Correa, přichází Ismaïla Sarr.
     
    57
    První žlutou kartu střetnutí obdržel Renan Lodi, brazilský bek si ji vysloužil za ostřejší zákrok provedený při protiútoku konkurenta.
     
    58
    Po centru od praporku Pau López zakročil rukama, vzápětí mu do rukavic vrátil míč spoluhráč Leonardo Balerdi. Hraje Olympique.
     
    59
    Hosté kontrolují balón na útočné polovině a nikam se přehnaně neženou, vědomi si faktu, že do konce zápasu zbývá ještě dostatek minut.
     
    60
    Do přehuštěného prostoru dostal míč Amín Harít, jenže nevyšlo mu zpracování, výsledkem je odkop od brány, který provede Pau López.
     
    61
    Poměrně dlouho otálel Jonathan Clauss s rozehrávkou, nakonec se rozhodl pro odkop naslepo po pravé lajně, kde neměl žádného ze spoluhráčů.
     
    62
    Z poměrně velké vzdálenosti napřáhl Junior Mwanga, ovšem gólmana neohrozil, s tečí Leonarda Balerdiho doputoval o kus vedle levé tyče.
     
    63
    Domácí fotbalisté sice dostali balón do sítě, ale neregulérním způsobem, neboť před gólovým zakončením došlo k faulu na gólmana.
     
    64
    Zajímavý signál z rohového kopu k vedoucímu gólu Marseille nevedl, Chancel Mbemba zakončoval hlavou o zem vedle pravé tyčky.
     
    65
    Ismaïla Sarr si obhodil balón kolem dvojice konkurentů, ale až ke střele nedostal, stopku mu dobrým obranným zákrokem vystavil Chancel Mbemba.
     
    66
    Balón pro Štrasburk. Dobrou práci odvedl v obraně Thomas Delaine, tělem si míč pokryl na jedničku zezadu ho potom zfauloval Vitinha.
     
    67
    Po ubráněném rohovém kopu vystartoval středem do protiútoku Amín Harít, jenže byl ztrojen a z takové situace najít cestu ven nedokázal.
     
    68
    Pokračují ofenzivní snahy hostujícího týmu. Minimálně na pár vteřin je přerušil pomezní rozhodčí, ofsajd správně odmával Ndiayemu.
     
    69
    Střídání v týmu RC Štrasburk:
    ze hřiště odchází Emanuel Emegha, přichází Lebogang Mothiba.
     
    69
    Střídání v týmu Olympique Marseille:
    ze hřiště odchází Vitinha, přichází Pierre-Emerick Aubameyang.
     
    69
    Střídání v týmu Olympique Marseille:
    ze hřiště odchází Amín Harít, přichází Azzáedín Únáhí.
     
    70
    K vedoucímu gólu Štrasburku chyběly centimetry! Parádní ránu vyprodukoval Dïlane Bakwa, technickou střelu uvnitř vápna poslal do spojnice pravého tyče a břevna.
    70. Bakwa orazítkoval spojnici břevna a tyče
     
    71
    Nepříjemný úder na bradu dostal Lucas Perrin, arbitr Brisard po chvilce váhání odpískal Ilimanovi Ndiayemu útočný faul.
     
    72
    Pierre-Emerick Aubameyang se zády k bráně dokázal i s míčem natočit čelem k ní, střelu nártem zblokoval padající Gerzino Nyamsi na roh.
     
    73
    Rohový kop Štrasburk odvrátil bez problémů, nejvýše vyskočil Frédéric Guilbert a balón zvládl usměrnit mimo hrací plochu.
     
    74
    Z velké dálky natáhl k tvrdé ráně Dïlane Bakwa, hrací předmět zamířil vysoko nad břevno, takže Pau López mohl být v klidu.
     
    75
    Thomas Delaine musel řešit složitou situaci, když na něj nebezpečně dotíral Azzáedín Únáhí, zapojil do hry brankáře Matze Selse a ten odkopával na útočnou polovinu.
     
    76
    Štrasburk rychle otočil hru a vybojoval rohový kop, centr těsně nad zemí propadl až k odkopu připravenému obránci Claussovi.
     
    77
    Ofenzivní složku mužstva se rozhodl podpořit Jonathan Clauss, ale příliš daleko se nedostal, Habib Diarra na dlouhou nohu zvládl píchnout míč do autu.
     
    78
    V blízkosti rohového praporku vymýšlel Habib Diarra. Ukličkoval osobního strážce, centr potom pohlídal vyběhnuvší brankář Sels.
     
    79
    Thomas Delaine utekl kolem jednoho protihráče, načež si věřil i na dalšího, jenže podklouzl, takže hrací předmět daroval Claussovi.
     
    80
    Dvacet metrů od brány natáhl ke střele Habib Diarra, mířil kousek od středu, takže Pau López zasáhl bez výraznějších problémů.
     
    81
    Centr do vápna si rozmyslel Azzáedín Únáhí, přihrával pod sebe Geoffreymu Kondogbiovi, jemuž nevyšel průnik mezi Delainem s Guilbertem.
     
    82
    Dïlane Bakwa si narazil s Mwangou a z levé strany šestnáctky přihrával na spoluhráče do malého vápna, skvěle zapracoval Leonardo Balerdi, stoper míč odpálil na roh.
     
    84
    Střídání v týmu RC Štrasburk:
    ze hřiště odchází Thomas Delaine, přichází Eduard Sobol.
     
    84
    Střídání v týmu RC Štrasburk:
    ze hřiště odchází Habib Diarra, přichází Moïse Sahi.
     
    84
    Střídání v týmu RC Štrasburk:
    ze hřiště odchází Junior Mwanga, přichází Ibrahima Sissoko.
     
    84
    Střídání v týmu Olympique Marseille:
    ze hřiště odchází Iliman Ndiaye, přichází Bilal Nadir.
     
    85
    Proti centru z rohového kopu vystartoval dopředu Pau López a balón zvládl vyboxovat mimo dosah protihráčů číhajících v těsné blízkosti.
     
    86
    Rohové kopy nejsou silnou stránkou ani jednoho týmu. Nyní neuspěl Štrasburk, a to ani z odraženého míče, s jehož zpracováním si neporadil Sahi.
     
    87
    Hodně nepovedený oblouček za obranu vymyslel Bilal Nadir, Pierre-Emerick Aubameyang úmysl kolegy vůbec nepochopil a zůstal stát na místě.
     
    88
    Vysoký balón nasměroval do velkého vápna Ibrahima Sissoko. Hledal Dïlaneho Bakwu, jehož suverénně přehlavičkoval Leonardo Balerdi.
     
    89
    Do protiútoku směřujícího Renana Lodiho potáhl za dres Dïlane Bakwa a trest se dostavil záhy, od Brisarda zaslouženě inkasoval žlutou kartu.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby tři minuty.
     
    90+1
    Máme tu druhý žlutý kartónek do domácích řad v krátkém časovém sledu. Vysloužil si ho Moïse Sahi, který šel hodně pozdě do skluzu a místo balónu trefil konkurenta Veretouta.
     
    90+2
    Rovnou z přímého kopu nebezpečí nepřišlo, ovšem odražený balón si našel Lebogang Mothiba, jenž poslal slabou střelu do gólmanových rukavic.
     
    90+3
    Do vápna Štrasburku přiletěl centr od pravé lajny. Hledal si ho Kévin Gameiro, leč přes stoperskou dvojici se k němu neprodral.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Utkání mezi Štrasburkem a Marseille vítěze nepoznalo, týmy se rozešly smírně po výsledku 1:1.

    Oba góly padly v prvním poločase. Vedoucí trefu obstaral už v 6. minutě domácí Emanuel Emegha po výborné přihrávce od Gameira, favorizovaní hosté zvládli odpovědět ve 27. minutě zásluhou Jonathana Clausse. Ve zbytku střetnutí již žádná další branka nepadla, přičemž nejblíže k ní měl Dïlane Bakwa ze Štrasburku, jeho technická střela z vnitra vápna skončila na spojnici pravé tyče a břevna.

    Štrasburk zásluhou získaného bodu poskočil v tabulce na dvanácté místo, Marseille figuruje na devátém místě s mankem pěti bodů na pohárové příčky.
     
    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 6:8. Rohy: 7:11. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 14:16. (23:01:45)

    Milan Huppert

    Góly: 6. Emegha (Gameiro) – 27. Clauss

    Karty:   89. Bakwa (SSG), 90+1. Sahi (SSG) – 57. Lodi (OMA)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 6:8. Rohy: 7:11. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 14:16.
    RC Štrasburg Alsace: Sels (C) – Nyamsi, Doukouré, Perrin – Guilbert, Gabriel (55. Bakwa), H. Diarra (84. Sahi), Mwanga (84. I. Sissoko), Delaine (84. Sobol) – Gameiro, Emegha (69. Mothiba).
    Náhradníci: Bellaarouch – Deminguet, Saï. Sow, A. Sylla.

    Tréner: Patrick Vieira

    Olympique Marseille: López – Clauss, C. Mbemba, Balerdi, Lodi – Kondogbia (C), Veretout – I. Ndiaye (84. Nadir), Harit (69. Ounahi), Correa (56. I. Sarr) – Vitinha (69. Aubameyang).
    Náhradníci: Blanco – Mayoka-Tika, Meïté, Murillo, Soglo.

    Tréner: Gennaro Gattuso

    Rozhodca: Brisard – Danos, Favre