Velvary – Opava 1:2 (kon.)
koniec
TJ Slovan Velvary
1:2 (0:1)
Slezský FC Opava
cz Piatok 17.11.2023, 13:00 • Velvary • MOL Cup • Osemfinále
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    Hezké sváteční odpoledne. Fotbalisté TJ Slovanu Velvary dnes vyzvou v osmifinále domácího poháru tým SFC Opava. Roli papírových favoritů budou plnit hráči hostujícího mužstva.
     
    Velvary zažívají hodně povedenou sezonu. Slovan vévodí "B" skupině České fotbalové ligy. V rámci třetí nejvyšší soutěže prohrál za patnáct podzimních kol jediné utkání a hned v jedenácti dokázal zvítězit. To vše při skóre 38:13. Naposledy Velvary přehrály 11. listopadu 3:1 rezervu Hradce Králové. V součtu s MOL Cupem neprohrály už osm zápasů v řadě. Osmifinále poháru si klub z města, které leží 25 kilometrů severozápadně od Prahy, zahraje poprvé v historii. V předchozích dvou kolech vyřadil Slovan shodně po remíze 1:1 na penalty druholigovou Vlašim a prvoligové Pardubice.
     
    Účastník FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY z Opavy přezimuje na devátém místě. Slezané vyhráli z posledních pěti podzimních kol jen jediné. Na konci října porazili v Drnovicích 3:1 lídra z Vyškova, který byl do té doby doma neporažen, jenže následně prohrála Brožkova družina 1:2 jak doma s Prostějovem, tak venku s Varnsdorfem. Finalista MOL Cupu z roku 2017 porazil v minulém kole 3:2 brněnskou Zbrojovku.
     
    Oba soupeři se spolu dosud nikdy neutkali. Bookmakeři sázkových kanceláří mírně favorizují druholigovou Opavu. Podaří se Velvarům zaskočit potřetí v řadě klub z vyšší soutěže? Sledujte náš textový přenos a budete u všeho podstatného.
     
    Úvodní sestavy:

    TJ Slovan Velvary: Spilka – Jelínek, Leitl, Chábera, Žežulka, Rubeš – Šustr (C), Škoda, Kott – D. Richter, Havránek
    Náhradníci: Slanina – Kim, Jakab, Halász, Trávníček, Břeh
    Trenér: Zdeněk Hašek

    SFC Opava: A. Richter – Janoščín (C), Kopečný, Kadlec – Málek, Omale, Ondráček, Blecha, Rezek – Vaněček, Rataj
    Náhradníci: Číž – Hýbl, Haitl, Helebrand, Velička, Vincour, Wehowský
    Trenér: Miloslav Brožek

    Rozhodčí: Klíma – Kříž, Hádek.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Velvary nastoupily do zápasu v modrých dresech, Opava ve žluto-modré kombinaci.
     
    2
    Rozběhnutý Havránek byl u postranní čáry obrán o balon. Do autu odkopával Rataj.
     
    3
    Adam Ondráček fauloval na levém okraji hřiště Jakuba Cháberu, jenž skončil na trávníku. Hrát mohou Velvary.
     
    4
    Po faulu Solomona Omaleho zahrával Slovan standardní situaci. Do opavského vápna přilétly dva nebezpečné centry, Velvary se ale do zakončení nedostaly.
     
    5
    Lídr České fotbalové ligy je v úvodu zápasu aktivnějším týmem. Slezané jsou v těchto chvílích zatažení na vlastní polovině.
     
    7
    Domácí pokus o nákop za opavskou obranu odvrátil hostující kapitán Jiří Janoščín. Velvary mají k dispozici autové vhazování od půlící čáry.
     
    8
    Jan Kadlec centroval z levého okraje hřiště na střed. Jaroslav Málek se do zakončení neprodral. Pro své barvy získal pouze vhazování.
     
    9
    Krátce po vhazování byl před vlastní šestnáctkou faulován Matthias Leitl. Balon pro Velvary.
     
    10
    Slovan už je na útočné polovině. Jakub Chábera uvede do hry další autové vhazování.
     
    11
    Fotbalisty Slezského FC se vydala ve sváteční den podpořit na druhý konec republiky zhruba stovka věrných příznivců. Ti jsou od úvodního hvizdu neustále slyšet a starají se o solidní kulisu.
     
    12
    Havránek si neporozuměl se Škodou. Přihrávka skončila pouze u brankáře Adama Richtera.
     
    13
    Opavští zahrozili centrem z levé strany. Na zadní tyčí číhali Adam Ondráček s Tomášem Ratajem. Ani jeden ze jmenovaných ale na míč nedosáhl. Kope se tak od branky Daniela Spilky.
     
    14
    David Vaněček sklepával ve vápně balon pro spoluhráče, který skončil na zemi. Hlavní arbitr Tomáš Klíma penaltu neodpískal. Opava přidala na tempu.
     
    16
    Na branku Spilky se teď valí jeden útok za druhým. O možnost zakončit se nyní připravili Opavští nepřesným nákopem.
     
    18
    Dlouhý centr na levou stranu přináší Slezskému FC rohový kop. Aktéři zápasu se stěhují před Spilku.
     
    19
    Opava byla blízko první brance! Po centru na bližší tyč hlavičkoval Adam Ondráček do břevna! Zdálo se, že Daniel Spilka míč konečky prstů lehce přizvedl.
    19. Ondráčkova hlavička skončila na horní tyči.
     
    21
    Matthias Leitl ztratil míč na levé straně. Jan Kadlec dostal balon k Adamu Ondráčkovi, který se do něj opřel zpoza šestnáctky. Ránu mířící k levé tyčce vyrazil Daniel Spilka na rohový kop.
     
    22
    Po centru od levého rohového praporku přišla pouze hlavička do boční sítě. Opava nicméně utahuje pověstné šrouby. Velvary se od nějaké desáté minuty víceméně pouze brání.
     
    25
    Opavský centr skončil pouze v rukavicích brankáře Spilky. Následně se hosté dostali do přečíslení, Ondráčkovi ale balon nesedl. Rozehrávat bude opět Daniel Spilka.
     
    26
    Velvary se po delší době dostaly na dostřel opavské branky. Slezané nicméně po autovém vhazování odvrátili balon až za půlící čáru.
     
    27
    Akce Slezského FC ztroskotala na ofenzivním faulu Tomáše Rataje, jenž ve výskoku povalil protihráče.
     
    28
    Na levé straně se uvolnil Jakub Rezek. Jeho centr odvrátili domácí na roh. Po pasu na zadní tyč už zakončoval do branky Miloš Kopečný, pískán byl ale předešlý ofenzivní faul, jenž se urodil u druhé tyče.
     
    29
    Adam Ondráček se šikovně prodral do pokutového území. Po jeho pasu nezvládl zakončit David Vaněček. Velvary otáčejí hru.
     
    30
    Filip Blecha už si rovnal míč na dělovku zpoza vápna, v poslední chvíli ale podklouznul. I po půl hodině tak registrujeme bezbrankové skóre.
     
    31
    David Vaněček dostal z pravé strany pas a octl se s míčem úplně sám před Danielem Spilkou. Z bezprostřední blízkosti ho propálit nezvládl. Mrzet ho to nemusí, stejně byl pískán ofsajd.
     
    33
    Chvíli se nehrálo. Na trávníku zůstal ležet domácí Jaroslav Škoda, jenž potřeboval ošetřit. Nyní již duel pokračuje.
     
    34
    Záložník Slovanu už se zpoza postranní čáry vrací zpátky do hry. Pro trenéra Zdeňka Haška jistě dobrá zpráva. Střídat nemusí.
     
    35
    Ondřej Žežulka faulován na útočné polovině. Velvary mají k dispozici zajímavou standardní situaci, byť na přímou střelu to spíše není.
     
    36
    Matthias Leitl rozehrál standardku nákopem za obranu. Za tu si naběhl Ondřej Žežulka, na míč těsně nedosáhl. V opačném případě by měla Opava velký problém.
     
    36
    Střídání v týmu TJ Slovan Velvary:
    ze hřiště odchází Jaroslav Škoda, přichází Josef Jakab.
     
    37
    Jakub Rezek centroval z levé strany na zadní tyč. Míč se vrátil na střed k Tomáši Ratajovi, jehož slabší hlavičku nadvakrát likvidoval Daniel Spilka.
     
    38
    Po pasu z levé strany střílel znovu Tomáš Rataj. Tentokrát mířil jen do před sebou stojícího Matthiase Leitla.
     
    39
    Daniel Spilka si teď se svou rozehrávkou dával docela načas. První žlutá karta utkání z toho zatím není.
     
    40
    Do konce úvodního poločasu schází posledních pět minut. Jan Havránek se odhodlal ke smělému pokusu o průnik. Do zakončení se nedostal, kopat se bude od branky Adama Richtera.
     
    41
    Zpoza šestnáctky zkoušel odcentrovat Filip Blecha. Znovu u toho upadl, a tak letěl balon daleko do zámezí. Někteří domácí fanoušci reagovali posměchem.
     
    42
    Matěj Hýbl pronesl směrem k hlavnímu rozhodčímu nějakou poznámku z lavičky a je z toho dnes první žlutá karta.
     
    43
    Opava právě vstřelila branku!
    Po centru z levé strany se balon snesl na hlavu nehlídaného TOMÁŠE RATAJE. Ten ho hezky umístil do pravého horního růžku branky. Obrana Slovanu teď totálně zaspala.
    43. Tomáš RATAJ - 0:1
     
    45
    Miloš Kopečný si v souboji na polovině Velvar vypomohl nedovoleným zákrokem a vyfasoval žluté napomenutí.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí Tomáš Klíma nastaví první poločas o jednu minutu.
     
    45+2
    V závěru dějství je domácímu celku pískán ofsajd. Po odkopu Adama Richtera bude zřejmě následovat Klímův hvizd.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Opava byla v prvním poločase lepším týmem a po zásluze vede. Ondráček nejprve hlavičkoval do břevna, na konci dějství už ale otevřel skóre přesnou hlavičkou po rohovém kopu Tomáš Rataj, kterého si domácí obrana trestuhodně nepokryla. Slovan byl až na aktivní úvod po většinu poločasu směrem dopředu bezzubý. Uvidíme, co na tom změní druhá půle.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 14:03.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Velvary se ze startu druhé půle vrhly do útoku. Zahrávat budou rohový kop z pravé strany.
     
    47
    Opavská obrana si s krouceným balonem na bližší tyč poradila a dostala ho okamžitě mimo svou šestnáctku.
     
    48
    Po faulu hostů zahrávaly Velvary standardku. Nákop Matthiase Leitla odvrátil Solomon Omale. Neujal se ani následný pas Tomáše Kotta.
     
    50
    Velvary pokračují ve své aktivitě. Po centru z levé strany zakončoval jeden z domácích hráčů v pádu o zem do rukavic Adama Richtera. Tuto akci si obrana Slezského FC za rámeček rozhodně nedá.
     
    51
    Do balonu se z otočky opřel střídající Josef Jakab. Jeho tvrdý pokus byl zablokován. Opava je v úvodu druhé půle hodně pasivní, což by se jí nemuselo vyplatit.
     
    53
    Jáchym Jelínek se snažil po odpískání faulu hodně rychle rozehrát. Byl z toho hodně nepřesný balon přímo do držení hostujících obránců.
     
    55
    Opava zahrávala standardku z levé strany. Centr na přední tyč byl vyhlavičkován jedním z domácích do bezpečí.
     
    56
    Nepřesný centr Jana Kadlece z levého okraje hřiště skončil v zámezí. Následně fauloval Filip Blecha Jana Havránka. Hrají Velvary.
     
    57
    Velvary právě vstřelily branku!
    Domácí tým srovnává skóre! Daniel Richter na sebe navázal dva protihráče a poté přiklepl balon doprava, odkud přišel přesný centr před malé vápno na JOSEFA JAKABA. Ten uklidil balon hlavou k levé tyči.
    57. Josef JAKAB - 1:1
     
    60
    Je za námi hodina zápasu a zatím mají obě mužstva k postupu do čtvrtfinále stejně daleko. Teď je každopádně jakési momentum na straně Slovanu.
     
    62
    Adam Richter vyběhl z branky na okraj šestnáctky proti Jakabovi. Jáchym Jelínek poté zkoušel trefit z větší dálky odkryté zařízení. Naštěstí pro Opavu v nelehké pozici minul.
     
    64
    Fotbalisté Slezského FC se po rohovém kopu do zakončení nedostali. Následoval ještě centrovaný balon Filipa Blechy. Daniel Spilka ho ukryl v rukavicích.
     
    65
    Josef Jakab si uprostřed vápna zpracoval na prsou pas z pravé strany. Snažil se obtočit s míčem na střelu, ale nevyšlo to. Teď si mohli Opavští hodně vydechnout.
     
    66
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází Jan Kadlec, přichází Matěj Hýbl.
     
    68
    Tomáš Rataj se po přihrávce Kopečného snažil obtočit rychle s balonem okolo Ondřeje Žežulky. Ten sáhl k faulu. Standardka pro Opavu.
     
    69
    Filip Blecha zkusil místo centru překvapit střelou na bližší tyč. Postrádala razanci, navíc byla nepřesná. Spilka zasahovat nemusel.
     
    71
    Aktuálně sledujeme opatrnější podívanou. Uvidíme, zda se některému z týmů podaří strhnout vítězství na svou stranu ještě v základní hrací době. V tuto chvíli tomu nic nenasvědčuje, ale času je stále dost.
     
    73
    Havránkovu nepřesnou přihrávku zachytil Jiří Janoščín. Ten si pro změnu příliš předkopl balon, a tak hrají opět Velvary. Teď je to z obou stran poměrně dost nervózní fotbal.
     
    74
    Rozběhnutý Josef Jakab se v pokutovém území tlačil k balonu. Po kontaktu s protihráčem upadl a Velvary si žádaly penaltu. Kope se ovšem jen od branky Adama Richtera.
     
    75
    Hra se přesunula na opačný konec hřiště. Z hranice pokutového území vypálil Miloš Kopečný. Ve změti těl před brankou sestřelil Dominika Šustra.
     
    76
    Domácí kapitán leží otřesený v pokutovém území a potřebuje ošetřit. Aktuálně se tak nehraje.
     
    77
    Zápas pokračuje. Slovan hraje aktuálně v deseti. Zdá se ale, že Dominik Šustr bude za chvíli zpoza postranní čáry vpuštěn zpátky do hry.
     
    78
    Po Hýblově centru se do zakončení tlačil David Vaněček. Po tvrdém souboji s brankářem Danielem Spilkou skončil na zemi. Na domácího gólmana se obořil Adam Ondráček.
     
    80
    Solomon Omale se prezentoval tvrdým zákrokem na útočné polovině. Ondřej Žežulka nakopl balon na opavskou půlku.
     
    81
    Rezkův centr z levé strany byl odvrácen na rohový kop. Slezané jsou s blížícím se závěrem druhého poločasu přeci jen lepším týmem.
     
    83
    Jakub Rezek se provinil faulem uvnitř středového kruhu. Na další zákroky si bude muset dávat zvýšený pozor. Obdržel žlutou kartu.
     
    84
    Opava právě vstřelila branku!
    Slezané jdou podruhé do vedení. TOMÁŠ RATAJ získal aktivním napadáním balon a zakončil své sólo přízemní střelou mezi nohy Daniela Spilky. Domácí se teď hodně zlobí a reklamují, že si opavský mladík pomohl při zisku míče útočným faulem. Veškeré protesty jsou ale marné.
    84. Tomáš RATAJ - 1:2
     
    86
    Velvary jsou rázem krůček od vyřazení. Teď bude Slovanu utíkat čas hodně rychle.
     
    87
    Pokus o rychlý protiútok Opavy. Jakub Rezek obdržel balon na levou stranu a získal v plném sprintu alespoň autové vhazování.
     
    87
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází David Vaněček, přichází Bohdan Velička.
     
    87
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází Jakub Rezek, přichází Matěj Helebrand.
     
    88
    Střídání v týmu TJ Slovan Velvary:
    ze hřiště odchází Daniel Richter, přichází Lukáš Trávníček.
     
    90
    Opavští drží balon na útočné polovině poblíž jednoho z rohových praporků. Velvary by potřebovaly být na protějším konci hřiště.
     
    90+1
    Jiří Janoščín v obraně odhlavičkoval balon. Následně byl ještě dohrán Ondřejem Žežulkou. Je pískáno, což se domácím opět nelíbí.
     
    90+2
    Bohužel dosud neznáme údaj o plánovaném nastavení. V tuto chvíli běží druhá minuta nad rámcem základní doby. Opava drží balon na polovině Slovanu a vše nasvědčuje tomu, že už si závěr střetnutí zkušeně pohlídá.
     
    90+2
    Po žlutém faulu Dominika Šustra rozehráli Opavští nakrátko. Na levém okraji trávníku získali několik dalších cenných vteřin.
     
    90+4
    Slezané mohli podniknout útok do rozhozené obrany Slovanu. Zvolili ale opět spíše sběr vteřin, než možnost pokusit se o gólovou pojistku.
     
    90+4
    Dominik Šustr přizvedl centr z pravé strany hlavou za sebe na Jakuba Rubeše. Ten hlavičkoval v tísni Kopečného nad břevno! Tohle byla solidní možnost na vyrovnání!
    90+4. Rubeš měl na hlavě vyrovnání, ale mířil nad branku.
     
    90+4
    Střídání v týmu SFC Opava:
    ze hřiště odchází Tomáš Rataj, přichází Patrik Haitl.
     
    90+5
    Adam Richter takticky nepospíchal s rozehrávkou, čímž si řekl o žlutou kartu.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 2:9. Rohy: 1:5.
     
    Fotbalisté Opavy porazili ve sváteční odpoledne 2:1 Velvary a postoupili do čtvrtfinále MOL Cupu. U všeho podstatného byl Tomáš Rataj. Ve 43. minutě poslal Slezský FC do vedení, když po centru od levého rohového praporku umístil balon hlavou do pravého horního růžku. V 57. minutě pak neuhlídal před vlastní brankou hlavičkujícího Josefa Jakaba, jenž pokusem k levé tyči vyrovnal. Do prodloužení se ale nakonec nešlo. Aktivní Rataj obral v 84. minutě o balon domácího obránce a zakončil svůj nájezd přesnou střelou mezi nohy brankáře Spilky. Slovan reklamoval útočný faul, rozhodčí Klíma to ale viděl jinak. (14:59:06)

    Filip Lefenda

    Góly: 57. Jakab – 43. Rataj, 84. Rataj

    Karty:   90+2. Šustr (VEV) – 42. Hýbl (OPA), 45. Kopečný (OPA), 83. Rezek (OPA), 90+5. Richter (OPA)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 2:9. Rohy: 1:5.
    TJ Slovan Velvary: Spilka – Jelínek, Leitl, Chábera, Žežulka, Rubeš – Šustr (C), Škoda (36. Jakab), Kott – D. Richter (88. Trávníček), Havránek
    Náhradníci: Slanina – Kim, Jakab, Halász, Trávníček, Břeh

    Tréner: Zdeněk Hašek

    Slezský FC Opava: A. Richter – Janoščín (C), Kopečný, Kadlec (66. Hýbl) – Málek, Omale, Ondráček, Blecha, Rezek (87. Helebrand) – Vaněček (87. Velička), Rataj (90+4. Haitl)
    Náhradníci: Číž – Hýbl, Haitl, Helebrand, Velička, Vincour, Wehowský

    Tréner: Miloslav Brožek

    Rozhodca: Klíma – Kříž, Hádek