Azerbajdžan – Rakúsko 0:1 (kon.) | Gibraltar – Írsko 0:4 (kon.) | Grécko – Holandsko 0:1 (kon.)
Belgicko – Švédsko 1:1 (Nedohr.) | Luxembursko – Slovensko sk 0:1 (kon.) | Bosna – Portugalsko 0:5 (kon.)
Island – Lichtenštajnsko 4:0 (kon.)
nedohrané
Belgicko
1:1 (1:1)
Švédsko
cz Pondelok 16.10.2023, 20:45 • King Baudouin Stadium, Brusel • Kvalifikácia ME • Skupina F
Predzápasové kurzy
     
    Pachatel tohoto hrůzného činu má být navíc na útěku a to je důvod, proč bezpečnostní složky nařídily, aby fanoušci i novináři zůstali až do odvolání na stadionu. Zda se utkání bude dohrávat v nějakém náhradním termínu, nebo bude bez náhrady zrušeno, zatím nevíme. A dnes se to již pravděpodobně ani nedozvíme.

    Já Vám tedy děkuji za pozornost a všem lidem, kterých se hrůzný teroristický čin dotkl, posílám na dálku hodně sil! (22:18:36)
    Švédové poté, co se dozvěděli o smrti dvou svých fanoušků, odmítli v zápase pokračovat.
     
    Dnes se už hrát nebude! Zmíněná střelba, kterou má mít na svědomí terorista z ISIS, měla stát život dva nebo tři švédské fanoušky. Hráči obou týmů pochopitelně pokračovat nechtějí a moderátorka tak oznámila divákům, že bylo utkání ukončeno. Lidé zároveň zatím musejí zůstat v prostorách stadionu.
     
    Tak v ulicích Bruselu se střílelo! Islámský terorista měl zabít minimálně tři lidi. To je tedy důvod, proč bylo utkání přerušeno. Co bude dál, zatím nevíme. Samotná UEFA zatím žádné informace neposkytla.
    Informace o přerušení zápasu. Diváci a novináři se prý o přestávce snažili opustit stadion, ale museli zůstat uvnitř. Členové obou týmů dostali varování. To jsou všechny informace, které zatím máme.
     
    Zápas je přerušen. Stále ale nevíme proč. V okolí stadionu se pravděpodobně muselo něco stát.
     
    Zatím čekáme na nástup týmů do druhého poločasu. Těžko říci, co aktéry zápasu zdrželo. Žádné oficiální zprávy zatím nejsou.
     
    Statistiky po 1. poločase:
    Držení míče – 57 % : 43 %
    Střely na bránu – 3:6
    Střely mimo – 3:3
    Rohy – 2:2
     
    První poločas přinesl velmi zajímavý fotbal! Při pohledu na výkon Švédů se také nabízí otázka, jak je možné, že tento tým už ani nemá šanci ze skupiny F postoupit a má na kontě jen šest bodů.

    Švédové dokázali v některých pasážích domácí Rudé ďábly přehrávat a rozhodně měli více šancí. V 15. minutě šli i do vedení, když si Viktor Gyökeres vzal míč na vlastní polovině a předvedl krásnou individuální akci, kterou zakončil gólem. Hosté pak klidně mohly i navýšit stav, ale po půlhodině hry pomohl Belgičanům zbytečným faulem v pokutovém území Helander. Nařízenou penaltu pak proměnil Romelu Lukaku. Právě belgický kanonýr pak ještě špatně trefil balón před prázdnou bránou. Na druhé straně střílel v nastavení Forsberg do břevna.
     
    45+2
    První poločas skončil.
    45+1. Další šance Forsberga.
     
    45+1
    A další gólovka Švédů! Viktor Gyökeres posunul do šance Emilovi Forsbergovi. Ten si dal možná trošku delší první dotek a už nedokázal překonat vybíhajícího Selse!
    45+1. Forsbergova rána do břevna.
     
    45+1
    Krásná střela Emila Forsberga zpoza šestnáctky skončila na břevně! Teď měl Matz Sels velké štěstí, že krátce před pauzou neinkasoval.
     
    45
    Carrascovi byl odpískán faul na Cajusteho. Následovala ještě slovní dohra mezi oběma hráči, ale nepřerostlo to v něco, za co by musel sudí tahat karty.
    43. Lukaku nedokázal před prázdnou bránou dobře trefit míč.
     
    43
    První centr Carrasca obrana Švédska odvrátila. Domácí ale zůstali v útoku. K balónu se opět dostal Carrasco, který přízemním centrem hledal Romela Lukaka. K němu se míč dostal, ovšem urostlý útočník se nedokázal srovnat tak, aby hrací předmět uklidil do odkryté brány!
     
    42
    Belgičané získali čtvrtý roh v zápase. Uvidíme, co z toho bude.
     
    41
    Standardní situace pro Red Devils. Tu rozehrával Yannick Carrasco, jehož centr skončil na hlavě Jense Cajusteho.

    Martin Augustin

    Góly: 31. Lukaku (pen.) – 15. Gyökeres

    Karty:   36. Svanberg (SWE)


    Belgicko: Sels – Castagne, Faes, Vertonghen, Theate – De Ketelaere, Tielemans, Mangala – Bakayoko, Lukaku (C), Carrasco.
    Náhradníci: Kaminski, Bodart – Debast, Doku, Openda, Lukebakio, Deman, Vanheusden, Vermeeren, Keita, Batshuayi.

    Švédsko: R. Olsen – Wahlqvist, Lindelöf (C), Helander, Augustinsson – Svanberg, Cajuste, A. Ekdal, Forsberg – Kulusevski, Gyökeres.
    Náhradníci: Johansson, Nordfeldt – Holm, Claesson, Elanga, Lagerbielke, Karlsson, Starfelt, Larsson, Gustafson, K. Olsson, Quaison.

    Rozhodca: Mariani – Bindoni, Tegoni (ITA)