Winnipeg – Florida 6:4 (kon.) | Boston – Nashville 3:2 (kon.) | Columbus – NY Rangers 5:3 (kon.)
Detroit – Tampa Bay 6:4 (kon.) | Pittsburgh – Calgary 5:2 (kon.) | Toronto – Minnesota 7:4 (kon.)
Montreal – Chicago 3:2 (kon.) | NY Islanders – Buffalo 3:2 (kon.) | St. Louis – Seattle 2:1 (1:0 po s.n.)
San Jose – Colorado 1:2 (0:1 po s.n.) | Vegas – Anaheim 4:1 (kon.) | Edmonton – Vancouver 3:4 (kon.)
LA Kings – Carolina 5:6 (2:3 po s.n.)
koniec
New York Islanders
3:2 (2:0, 0:1, 1:1)
Buffalo Sabres
cz Nedeľa 15.10.2023, 01:30 • UBS Arena, New York • NHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:30.
     
    Zdravím všechny příznivce nejlepší hokejové ligy světa. Vítejte u přenosu z utkání mezi týmy New York Islanders a Buffalo Sabres.
     
    New York Islanders

    Pro Islander se jedná o první ostrý zápas v letošní sezoně NHL. V přípravě vyhráli jen dvě utkání ze šesti, bodově je v nich táhl zejména Matthew Barzal (2+2). Tým z New Yorku loni prošel do play off, se kterým se však loučil už po prvním kolem – poměrem 4:2 na zápasy totiž podlehl Carolině.
     
    Buffalo Sabres

    Sabres na tom v přípravě byli podobně jako jejich dnešní soupeř a ze sedmi utkání vyhráli tři. Svůj první ostrý zápas letošní sezony ale už mají za sebou, žádná hitparáda to však nebyla. Buffalo doma nestačilo na druhý Newyorský celek 1:5. Jediný gól domácích obstaral německý útočník John-Jason Peterka.
     
    Úvodní sestavy:

    New York Islanders: Sorokin (Varlamov) – Dobson, Pelech, Pulock, Romanov, Mayfield, S. Aho I – Holmström, Horvat, Barzal – Palmieri, Nelson (A), Engvall – Fasching, Pageau, Lee (C) – Clutterbuck (A), Cizikas, M. Martin.
    Trenér: Lane Lambert

    Buffalo Sabres: Levi (Comrie) – Samuelsson, Dahlin (A), Jokiharju, Power, E. Johnson, Clifton – Tuch, T. Thompson, J. Skinner – V. Olofsson, Cozens, Peterka – Benson, Mittelstadt, Greenway – Okposo (C), Krebs, Girgensons (A).
    Trenér: Sean McDermott

    Rozhodčí: Rehman, Blandina – Alphonso, McNamara.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:14
    První buly se vydařilo Islanders, za nahozeným kotoučem pak za branku spěchal Mathew Barzal, jenž ale souboj prohrál.
     
    00:32
    Po buly v obranném pásmu se domácí hnali dopředu, Barzal přenechal puk na levém kruhu pro Horvata, jenž pálil. Devon Levi mu ale dostatečně zmenšil střelecký úhel.
     
    01:08
    Pokus o prudkou rozehrávku v podání domácích končí tečovaný mezi střídačkami. Vhazuje se ve středovém kruhu.
     
    01:28
    Casey Mittelstadt se na pravém kruhu snažil proháčkovat k brance, nakonec poslal puk do slotu, kde ale bylo pro jeho spoluhráče příliš husto.
     
    02:12
    Islanders si zahrají první přesilovku, aktuálně se jim daří držet kotouč ve výhodě.
     
    02:24
    Vyloučení v týmu Buffalo Sabres:
    Peyton Krebs – 2 min., podrážení.
     
    03:23
    Domácí museli puk do pásma znovu zavážet, což se povedlo Barzalovi. Ten ale zpoza brány posílal puk po prknech jen zpátky do neutrální zóny.
     
    03:44
    Aho si udělal místo na modré čáře a nenápadně vystřelil zápěstím. Jeho střela se od zadního mantinelu odrazila před branku, kde však nikdo z jeho spoluhráčů nedorážel.
     
    04:24
    Hosté v plném počtu.
     
    05:44
    Aho zpoza vlastní branky špatně rozehrál přímo před bránu, kde byl Victor Olofsson, ten ale trefil blok.
     
    05:57
    Islanders právě vstřelili branku!
    Pierre Engvall zabojoval na levém mantinelu, kde vydoloval puk a posunul jej na rozjetého BROCKA NELSONA. Ten na levém kruhu nabral hrací předmět a zakončil prudkou střelou zápěstím k zadní tyči, o kterou se puk dokonce nepatrně otřel. Asistence: Pierre Engvall.
    05:57 Brock NELSON - 1:0
     
    07:30
    Zach Benson za brankou velmi srdnatě bojoval o puk, který nakonec vydoloval někam k tyči. Tam si jej ale lapačkou sebral pozorný Sorokin.
     
    07:54
    Po úspěšném buly Buffala v útočném pásmu za brankou bojoval pro změnu Zemgus Girgensons, nicméně ani on se proti vytáhlým domácím zadákům neprosadil a o hrací předmět příšel.
     
    08:45
    Dylan Cozens se z levého rohu snažil vyměřit pas do předbrankového prostoru. Přihrávka byla ale nepřesná a nikdo se na ni nenatáhl. K tomu navíc vyletěla ven z útočného pásma, a totéž tak musí učinit celá pětice Sabres.
     
    09:31
    Alex Tuch se z ničeho ocitl v situaci dvou proti jednomu. V krkolomné pozici se rozhodl střílet, nicméně trefil jen brusle bránícího protihráče.
     
    10:13
    Jean-Gabriel Pageau dostal puk do jízdy na modrou na čáru, po jejímž překonání střílel zápěstím. Jeho pokus ale ztroskotal na bloku.
     
    11:08
    Cal Clutterbuck hledal ze středního pásma Martina, jenž měl na útočné modré přehršel místa. Matt Martin ale nedokázal zdánlivě snadnou přihrávku zpracovat.
     
    12:03
    Alexandr Romanov dostal po mantinelu puk na modrou a zkusil nahodit. Jeho slaboučký pokus ale přes změť těl na branku nedoputoval.
     
    13:02
    Alex Tuch v protiútoku propašoval puk až na pravý kruh, odkud zamířil na zadní tyč. Ilja Sorokin ale jeho prudkou střelu vykopl betonem.
     
    13:41
    Jordan Greenway z pravého kruhu místo střely zvláštně nahodil za branku, kde jeho spoluhráči o puk přišli.
     
    14:07
    Horvat z levého mantinelu hledal krosem Barzala, jenž by ale na pravém kruhu potřeboval o něco delší hůl, aby se na tak prudký natáhl.
     
    14:52
    Power si na modré čáře dlouho hledal prostor pro střelu, kterou nakonec vyslal. Podobně kvalitně ale pracoval Sorokin, jenž si zajistil výhled a vyrážečkou vyboxoval puk dokonce až do středního pásma.
     
    15:51
    Nelson z pravého mantinelu strhnul směr jízdy na osu, kde místo střely ještě přenechal Engvallovi. Ten ale ve velké rychlosti nedokázal zpracovat.
     
    16:36
    Dylan Cozens si zpracoval puk v těsné blízkosti branky a přiťukl jej Dahlinovi, jenž ve slotu z první pálil. Z ideální pozice ale trefil jen dobře postaveného Sorokina!
     
    17:07
    Nepřesná rozehrávka Islanders znamená icing. Hra se vrací před Sorokina, po jehož pravici se bude vhazovat. Přerušení jsou v tomto utkání zatím spíše vzácným úkazem.
     
    17:34
    Bo Horvat přebruslil protihráče a dostal se do nebezpečného přečíslení dvou proti jednomu. Do skvělé pozice mu najížděl Barzal, po kterém ale kotouč dost necitlivě plácl.
     
    18:00
    Další akci už Horvat zakončoval sám, na levé straně byl ale v příliš ostrém úhlu.
     
    18:18
    Islanders právě vstřelili branku!
    Domácí ještě před sirénou odskakují do dvoubrankového trháku! Pulock si stopnul puk na pravém mantinelu a bez většího přemýšlení jej poslal na branku. Tam se k porážce dostal Brock Nelson, jeho střela nejprve nepatrně nepatrně lízla brusli KYLEA PALMIERIHO, jenž bude označen za střelce. Puk ale neputoval mezi tři tyče, až hostující Clifton si jej nešťastně nohou sklepl do vlastní klece. Asistence: Brock Nelson, Ryan Pulock.
    18:18 Kyle PALMIERI - 2:0
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 2:33.
     
    Střely na branku: 7:7
     
    V první třetině bylo znát, že se jedná o start nové sezony. Hru provázely nepřesnosti na obou stranách. Mnohem živěji ale působí domácí Islanders, kteří po zásluze vedou 2:0. Naopak Sabres zatím vypadají, že jsou pořád někde na cestě mezi Buffalem a New Yorkem.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:32
    Rozehrávka Buffala končí icing, vhazovat se bude po pravé ruce brankáře Sabres.
     
    20:52
    Pierre Engvall ukořistil puk ve středním pásmu a našel na levém kruhu nachystaného Palmieriho. Ten střílel po svižném zpracování, avšak Levi se stihl včas přesunout.
     
    21:08
    Rychlý protiútok vedl Jordan Greenway, nicméně Sorokin s jeho zakončením neměl žádný problém a schoval puk ve výstroji.
     
    21:29
    Noah Dobson ze středního pásma vyhodil puk mezi diváky, učinil tak ale s nepatrným přispěním mantinelu, takže se vyhne trestné lavici.
     
    22:20
    Dylan Cozens s pukem zasekl na levém kruhu, z místa ale nedokázal zakončit přes dotírajícího protihráče, který jej odzbrojil.
     
    23:13
    Buffalo se zatím nepřesností ve svojí hře nezbavilo, další icing vrací hru do obranného pásma Sabres.
     
    24:15
    Buffalo právě vstřelilo branku!
    Sabres dávají kontaktní branku! Benson na ose hřiště stáhl k sobě obránce a přenechal puk pro Mittelstadta, jenž se tak dostal do přečíslení dvou proti jednomu. To vyřešil přihrávkou na JORDANA GREENWAYE, jenž nezakončil z první, ale natěsno bráněn pokračoval k brance a vyšachoval Sorokina parádní bekhendovým blafákem. Asistence: Casey Mittelstadt, Zach Benson.
    24:15 Jordan GREENWAY - 2:1
     
    25:38
    Islanders se na pár sekund opět usadili v útočném pásmu, kde však nevymysleli nic kloudného.
     
    26:30
    Bo Horvat měl na levém křídle vysokou rychlost, která jej vynesla až na levý kruh. Odtamtud i zakončil, nicméně jeho rána měla pramalou šanci na úspěch a Levi ji v klidu zlikvidoval.
     
    26:44
    Scott Mayfield se na modré čáře vší silou opřel do puku. Levi ale i přes zastřený výhled schoval kotouč někde ve výstroji.
     
    27:28
    Rozjetý Dylan Cozens dostal puk do jízdy ve středním pásmu a sám se dostal za modrou čáru. Z osy hřiště pak vyslal prudkou střelu, která ale směřovala doprostřed branky přímo na Sorokina.
     
    27:49
    Vyhozený puk Buffala směřoval na branku a dotírající Tuch donutil Sorokina přerušit hru. Vhazuje se po levé ruce domácího brankáře.
     
    28:19
    Pobyt domácích v útočné třetině skončil střelou Romanova od modré čáry, která zdaleka neměla parametry NHL a zastavila se o brusle jednoho z bránících hráčů.
     
    28:41
    Střelou od modré se prezentoval i na druhé straně Dahlin, jenž si počínal o poznání lépe. Domácí obrana ale zajistila Sorokinovi dobrý výhled a ruský gólman schoval kotouč ve výstroji.
     
    29:41
    Simon Holmström zpoza branky našel ve slotu Horvata, který ale zpracovával pas nepatrně za tělem a nemohl ihned zakončit.
     
    29:55
    Mathew Barzal zpoza branky plácl kotouč do slotu, na bližší tyčku odtamtud mířil Bo Horvat. K tyčce se ale dostatečně přimáčkl Levi.
     
    31:00
    Tuch zastavil rozehrávku Islanders a vyslal na pravý kruh Thompsona, jenž prudkou střelou na zadní tyč pořádně protáhl Sorokina.
     
    32:38
    Aho si v útočném pásmu najel na puk z druhé vlny a vší silou se do něj bez přípravy opřel. Jeho rána se od zadního mantinelu odrazila do slotu, avšak Levi celou situaci vyřešil.
     
    33:51
    Rychlý útok Buffala zastavuje ofsajd, po němž následuje krátká komerční pauza.
     
    34:07
    Dylan Cozens vlétl do útočného pásma jako uragán a sám se snažil dostat do zakončení. Hráči Islanders jej ale dokázali vytlačit mimo střeleckou pozici.
     
    34:57
    Nelson to z levého mantinelu zkoušel na bližší tyč pod víko, z ostrého úhlu ale branku přestřelil.
     
    35:27
    Power se na modré dlouho rozhodoval, při pokusu o světobornou přihrávku se mu ale kotouč svezl po čepeli.
     
    35:59
    Teď to byl před brankou Islanders docela závar, který končí střelou Cliftona z levé strany. Tu do výstroje schoval Sorokin.
     
    36:20
    Casey Mittelstadt se s pukem přenesl do útočného pásma, na pravém mantinelu ale ležérně míchal a žabičkou nikoho v bílém nenašel.
     
    37:16
    Mathew Barzal našel v přečíslení dvou proti jednomu Horvata, jenž ale z bezprostřední blízkosti nedokázal zakončit za rozhozeného gólmana!
     
    38:28
    Buffalo se dlouho drželo na puku v útočném pásmu. Jednu z přihrávek ale ve slotu vystihl Horvat, který vyhazuje na icing.
     
    39:04
    Tage Thompson střílel z pravé strany z ostrého úhlu. Jeho střelu si Sorokin dle očekávání bez problémů pohlídal.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně v 3:27.
     
    Střely na branku: 16:21 (7:7, 9:14)
     
    Ve druhé třetině se obraz hry změnil. Buffalo se podařilo už ve 25. minutě snížit na rozdíl jediné branky a od té doby se mu svého soka chvílemi daří výrazně přehrávat. Více velkých šancí měli patrně Islanders, nicméně tlak v útočném pásmu si vytvářejí naopak Sabres. Třetí třetina tak slibuje ještě další porci zajímavého hokeje.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:18
    Buffalo se ihned po startu třetí periody prezentuje dalším icingem.
     
    40:37
    Nervózní začátek třetího dějství. Icing nyní vyrobili i Islanders, vhazuje se po Sorokinově pravici.
     
    40:49
    Na konci rychlého útoku byl Palmieri, jenž zakončoval přes hráče od mantinelu ze zdánlivě beznadějné pozice. Pul ale na branku dostal a vybojoval alespoň buly.
     
    41:14
    Horvat dostal puk do jízdy a prohnal se přes modrou čáru. Z levého kruhu pak mířil na bližší šibenici, Levi ale jeho pokus vytáhl ramenem do ochranné sítě.
     
    41:44
    Zemgus Girgensons z pravé strany poslal střílený pas do slotu, který ale mimo nebezpečí odvrátil Hudson Fasching.
     
    42:34
    Buffalo právě vstřelilo branku!
    Hostům se krátce po startu třetí třetiny podařilo vyrovnat. CASEY MITTELSTADT se u levé tyčky dostal k odraženému puku, vytočil se do slotu a bekhendem překonal gólmana. Asistence: Zach Benson, Rasmus Dahlin.
    42:34 Casey MITTELSTADT - 2:2
     
    44:00
    Vyloučení v týmu Buffalo Sabres:
    John Peterka – 2 min., hákování.
     
    44:26
    Nelsonova přihrávka na modrou čáru je vytečována pryč a Islanders musejí puk znovu zavážet.
     
    44:56
    Mathew Barzal dostal na levý kruh nabito na střelu z první, se kterou si Levi dokázal lapačkou poradit! A to navzdory tomu, že mu šla do protipohybu.
     
    46:00
    Hosté v plném počtu.
     
    47:06
    Hosté se opět usadili v útočném pásmu, avšak Cal Clutterbuck se puku zmocnil a vyvezl jej alespoň do útočného pásma.
     
    47:57
    Barzal dostal na pravý mantinel přihrávku na brusle a snažil se najít na osu najíždějícího Horvata. Neposedný kotouč se mu ale nepodařilo zkrotit.
     
    48:44
    Brock Nelson z pravého mantinelu máchl puk před branku, kde promáchl Pierre Engvall.
     
    49:39
    Jordan Greenway dostal v útočném pásmu až překvapivě hodně prostoru, ideální čas na střelu ale promarnil a zakončoval až z úhlu na levém mantinelu. Jeho střela nakonec na branku ani nedoputovala.
     
    50:47
    Horvat střílel po přihrávce zpoza branky, avšak z příliš ostrého úhlu, branku navíc netrefil.
     
    51:58
    Obrovský závar před brankou Buffala. Jako poslední zakončoval z mezikruží patrně Lee, jenž ale netrefil za ležícího gólmana!
     
    53:40
    Islanders právě vstřelili branku!
    V posledních minutách měli Islanders neskutečný tlak a podařilo se jim ho zakončit gólem! Adam Pelech vypálil od modré čáry a jeho projektil těsně před brankou tečoval mimo dosah brankáře CASEY CIZIKAS. Asistence: Adam Pelech, Cal Clutterbuck.
    53:40 Casey CIZIKAS - 3:2
     
    53:40
    Situace se zkoumá na videu. Nejprve se zdálo, že se jedná o vysokou hůl. Sabres si ale berou challenge na to, jestli celé akci nepředcházel ofsajd.
     
    53:40
    Rozhodčí hovoří jasně: „Call on the ice stands,“ branka platí!
     
    53:40
    Vyloučení v týmu Buffalo Sabres:
    2 min. – zdržování hry / neúspěšná trenérská výzva.
     
    54:18
    Vyloučení v týmu New York Islanders:
    Bo Horvat – 2 min., krosček.
     
    55:04
    Lee se zmocnil kotouče a protáhl se s ním do útočného pásma. Natěsno bráněn zakončoval z ostrého úhlu bekhendem a branku netrefil.
     
    55:40
    Hosté v plném počtu.
     
    56:04
    Peterka z levé strany hledal krosem Skinnera, který ale na kruhu promáchl a puk vůbec netrefil.
     
    56:18
    Domácí v plném počtu.
     
    57:03
    Jordan Greenway nabral na pravé straně vysokou rychlost a s pokrytým kotoučem se procpal až před branku. Těsně před zakončením mu ale někdo z domácích dokázal vypíchnout puk.
     
    58:00
    Dahlin si najel do pásma a z druhé vlny se vší silou opřel do volného puku, který ale poslal jen do bloku.
     
    58:19
    Buffalo teď mele Islanders. Z levé strany střílel Skinner, Sorokin jeho ránu vyrazil před sebe, tam ale nebyl nikdo na dorážku.
     
    58:49
    Horvat se teď ve středním pásmu dostal ke kotouči a pošetřil cenné sekundy.
     
    59:07
    Levi už pádil ven z branky, do které se ale bude muset ještě vrátit, vhazuje se totiž nepříznivě pro Sabres v neutrální zóně.
     
    59:07
    Oddechový čas pro tým New York Islanders.
     
    59:36
    Vyloučení v týmu New York Islanders:
    Adam Pelech – 2 min., sekání.
     
    59:55
    Dahlinova střela se před Sorokinem nebezpečně vrtěla, Islanders ale vyhazují a tohle už zvládnou!
     
    Konec zápasu.
     
    V New Yorku to v závěru byly pořádné nervy, ale Islanders svůj velmi těsný náskok nakonec uhájili. Do vedení je v 54. minutě poslal Casey Cizikas a infarktové okamžiky v závěru domácí ulehali nebo je podržel skvěle chytající Ilja Sorokin.
     
    Statistika
    Střely na bránu: 29 – 28 | Přesilová hra: 0/3 – 0/2 | Trestné minuty: 4 – 6

    Kdo se postavil do brankoviště?
    Ilja Sorokin (NYI) – 26 zákroků, 2 OG, úspěšnost 92,9 %, odchytal 59:51
    Devon Levi (BUF) –26 zákroků, 3 OG, úspěšnost 89,7 %, odchytal 59:32

    Česká a slovenská stopa
    Bez české či slovenské účasti.

    Tři hvězdy utkání
    1. Brock Nelson (NYI) 1+1
    2. Casey Cizikas (NYI) 1+0
    3. Zach Benson (BUF) 0+2 (04:22:40)

    Jakub Ruč

    Góly a asistencie: 6. Nelson (Engvall), 19. Palmieri (Nelson, Pulock), 54. Cizikas (Pelech, Clutterbuck) – 25. Greenway (Mittelstadt, Benson), 43. Mittelstadt (Benson, Dahlin)


    New York Islanders: Sorokin (Varlamov) – Dobson, Pelech, Pulock, Romanov, Mayfield, S. Aho I – Holmström, Horvat, Barzal – Palmieri, Nelson (A), Engvall – Fasching, Pageau, Lee (C) – Clutterbuck (A), Cizikas, M. Martin.
    Tréner: Lane Lambert

    Buffalo Sabres: Levi (Comrie) – Samuelsson, Dahlin (A), Jokiharju, Power, E. Johnson, Clifton – Tuch, T. Thompson, J. Skinner – V. Olofsson, Cozens, Peterka – Benson, Mittelstadt, Greenway – Okposo (C), Krebs, Girgensons (A).
    Tréner: Sean McDermott

    Rozhodca: Rehman, Blandina – Alphonso, McNamara

    Diváci: 17 255