Gruzínsko – Cyprus 4:0 (kon.) | Česko – Faerské ostrovy 1:0 (kon.) | Švajčiarsko – Bielorusko 3:3 (kon.)
Nórsko – Španielsko 0:1 (kon.) | Wales – Chorvátsko 2:1 (kon.) | Turecko – Lotyšsko 4:0 (kon.)
Poľsko – Moldavsko 1:1 (kon.) | Rumunsko – Andorra 4:0 (kon.)
koniec
Nórsko
0:1 (0:0)
Španielsko
cz Nedeľa 15.10.2023, 20:45 • Ullevaal Stadion, Oslo • Kvalifikácia ME • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásný nedělní večer. Vítám vás při sledování kvalifikace na Euro, u zápasu skupiny A mezi Norskem a Španělskem.
     
    Norsko

    Norští fotbalisté rozhodně neřekli poslední slovo ohledně kvalifikace na evropský šampionát. V šesti zápasech doposud posbírali deset bodů a v tabulce se momentálně nachází na třetím místě s odstupem dvou bodů na Španělsko a pěti na vedoucí Skotsko. Momentálně svěřenci trenéra Solbakkena drží sérii tři výher v řadě, postupně porazili 3:1 Kypr, 2:1 Gruzii a před třemi dny podruhé pokořili Kypr, na jeho půdě zvítězili s přehledem 4:0. Není bez překvapení, že střelecké produktivitě vévodí Erling Haaland, jenž v průběhu kvalifikace nastřílel už šest branek.
     
    Španělsko

    Absence Španělska na Euru? I taková otázka se nabízí. Mužstvo z Apeninského poloostrova figuruje na druhé příčce skupiny se ziskem dvanácti bodů, před sebou má o tři body Skotsko a dnešní soupeř z Norska je zpět o dva body. De la Fuenteho družina, podobně jako dnešní soupeř, z posledních tří zápasů odešla jako vítěz, Gruzii rozstřílela 7:1, Kypr 6:0 a v důležitém klání před třemi dny proti Skotsku doma zvítězila po velmi dobrém výkonu 2:0. Nejlepším střelcem týmu je čtyřgólový Álvaro Morata.
     
    Úvodní sestavy:

    Norsko: Nyland – Ryerson, Strandberg, Östigaard, Meling – Berg, Berge – Bobb, Ödegaard (C), Aursnes – Haaland.
    Náhradníci: Dyngeland, Selvik – Ajer, Gregersen, Jö. Larsen, Nusa, Holmgren Pedersen, O. Solbakken, Sörloth, Thorsby, Thorstvedt, Vetlesen.
    Trenér: Ståle Solbakken

    Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, F. García – Gavi, Rodri, F. Ruiz – F. Torres, Morata (C), Fati.
    Náhradníci: Arrizabalaga, Raya – David García, Joselu, Merino, Navas, Oyarzabal, Sancet, P. Torres, Zaragoza, Zubimendi, Pedraza.
    Trenér: Luis de la Fuente

    Rozhodčí: Stieler – Dietz, Borsch (GER).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí vstoupili do utkání v tradičních červených dresech, fotbalisté Španělska oblékli dresy barvy světle modré.
     
    3
    Španělové, jak se očekávalo, od prvních okamžiků kombinují na útočné polovině, Dani Carvajal zkusil zrychlit akci pasem do středu, před Gavim zakročil Birger Meling.
     
    4
    Seveřané podnikli protiútok středem hřiště. Patrick Berg hledal obloučkem Erlinga Haalanda, jehož Robin Le Normand bez problémů odstavil.
     
    5
    Na polovině hřiště si velmi dobře pokryl balón Fran García, jehož zezadu Martin Ödegaard atakoval nedovoleným způsobem.
     
    6
    Útok levou lajnou hostujícímu favoritovi nevyšel. Fran García hledal Fabiána Ruize, ten zpracoval hrací předmět až za postranní čárou.
     
    7
    Ne, španělský fotbal zkrátka atraktivní není a podle všeho to dnes nebude jinak. Každopádně uspávání soupeře zatím přináší kýžené ovoce, proto není důvod cokoliv měnit, byť se fanoušek příliš bavit nebude.
     
    8
    Proti nákopu za obranu Fredrika Aursnese vystartoval z brankové čáry Unai Simón a balón bez sebemenších problémů sebral do rukavic.
     
    9
    Pod tlakem si Gavi poradil tím nejlepším možným způsobem, když nastřelil Birgera Melinga a vybojoval standardku v podobě rohového kopu.
     
    10
    Centr směřoval do malého pokutového území, kde naskakoval Álvaro Morata, přes Stefana Strandberga se ke střele neprocpal.
     
    11
    Zaváhání si neodpustil Ansu Fati, jenž neměl dobrý přehled ve hře a stahovačkou dozadu se dostal mimo hrací plochu.
     
    12
    Zdvojený Fabián Ruiz patičkou šikovně posunul za sebe na Frana Garcíu, ten místo postupu vpřed přihrával směrem dozadu na Le Normanda.
     
    13
    Odvážně Ferrán Torres naběhl do čtyř protihráčů, aby následně píchl míč doprava k Danimu Carvajalovi, jeho rána z voleje prosvištěla nad břevnem.
     
    14
    Na levou stranu šestnáctky obdržel nahrávku Ansu Fati. Chtěl si vylepšit pozici kličkou do středu, míč mu vypíchl Patrick Berg.
     
    15
    Vysokou rychlost vyvinul po pravé čáře Julian Ryerson, jenže zřejmě si nevšiml, že se k němu blíží Aymeric Laporte, stoper protihráče výborně odstavil tělem.
     
    16
    Vysoko vysunul presink Erlinga Haalanda, který obtěžoval rozehrávajícího Le Normanda, jenž volil na jistotu nákop po pravé lajně.
     
    17
    Přenesení doprava Gavi zpracoval na jedničku, ale posléze mu nevyšla rozehrávka, místo Moratu našel Bergeho.
     
    18
    V poslední chvíli Álvaro Morata zvládl přihrát na dlouhou nohu Fabiánu Ruizovi, zezadu pak útočníka ostře podrazil Sander Berge.
     
    19
    Znovu v akci Álvaro Morata, jemuž vyšla klička jeden na jednoho proti Strandbergovi, následně mu cestu zkřížil Meling a na toho již španělský forvard nevyzrál.
     
    20
    Hostující favorit se z první pořádné akce ujímá vedení! Centr do pokutového území bránící Strandberg smolně nasměroval mimo dosah gólmana a byl by to ukázkový vlastenec, pokud by ÁLVARO MORATA těsně před brankovou čárou nedoklepl míč do sítě a gól si tak přivlastnil.
     
    22
    Tak pozor! Arbitr Stieler se jde podívat na obrazovku a bude se řešit možný ofsajd autora gólu.
     
    23
    Tak by mě zajímalo, jak se teď Álvaro Morata cítí, protože Španělsku ukradl gól! Opakované záběry ukázaly, že skutečně doklepával do prázdné brány z těsného ofsajdu, pokud by si míče nevšímal, jednalo by se o platný zásah a vlastenec Strandberga.
    23. Moratův gól neplatil pro ofsajd
     
    24
    Norové žijí, přetrvává bezbrankový stav a šance na vítězství tedy zůstává pro oba celky otevřená. Roh domácího celku nebezpečí nepřinesl.
     
    25
    Po dalším rohu soupeře se Álvaro Morata zdržel v blízkosti vlastního pokutového území, získal míč a před dotírajícím Aursnesem odkopával do zámezí.
     
    26
    Za vysokým centrem do vnitra pokutového území spěchal Erling Haaland, proti míči však vystartoval i Unai Simón a balón ze vzduchu bez zaváhání sebral.
     
    27
    Do těsné blízkosti brány centroval Fran García. Örjan Nyland chvíli váhal nakonec proti míči vystartoval a levou rukou ho vyboxoval mimo šestnáctku.
     
    28
    Akce Španělska ještě pokračovala. Za velkým vápnem si vytvořil palebnou pozici Dani Carvajal, technický pokus levačkou kroutil těsně vedle pravé části brankové konstrukce.
     
    29
    Narážečka mezi Aursnesem a Bergem nevyšla. Zpětný pas přečetl Dani Carvajal a bez rozmýšlení odkopával daleko na útočnou polovinu.
     
    30
    První žlutou kartu zápasu obdržel španělský stoper Robin Le Normand, který nevystihl Haalandovu kličku a soupeře potom zezadu objal oběma rukama.
     
    31
    Norský talent Oscar Bobb zbytečně, až nesportovně přidržel Fabiána Ruize, arbitr Stieler podruhé v krátkém časovém sledu sáhl do kapsičky pro kartónek žluté barvy.
     
    32
    Očekával se spíše centr, ale Dani Carvajal volil z ostrého úhlu překvapivou střelu, která postrádala na razanci, Örjan Nyland snadno zakročil.
     
    33
    Příliš dlouho otálel s rozehrávkou Stefan Strandberg, aby nakonec od levé lajny volil malou domů Nylandovi, který okamžitě přenášel doprava na Ryersona.
     
    34
    Gavi si rozmyslel centr do pokutového území, místo toho se rozhodl zpomalit kombinační akci zpětnou nahrávkou na Le Normanda.
     
    35
    Španělé přesunuli kombinaci doleva, kde si Fran García vyměnil hrací předmět s Rodrim, potom sklepával dozadu, kde se pohyboval Carvajal.
     
    36
    Přetažený centr zprava na zadní tyč měl oči. Álvaro Morata místo očekávaného zakončení sklepával pod sebe, Ansu Fati proti trojici konkurentů neuspěl.
     
    37
    Po jednom ze soubojů si na trávníku na pár vteřin poseděl Stefan Strandberg. Ale nepotřeboval ani ošetření, zranění tedy podle všeho nebude vážnějšího charakteru.
     
    38
    Fran García po levé lajně prchl Ryersonovi a volil střílený centr na přední tyčku, kde Ansu Fati bolestivě přišlápl nohu Strandbergovi, z nějž se v posledních minutách stal otloukánek.
     
    39
    V nelehkém postavení si Erling Haaland posunul balón na levé křídlo, odkud centroval do vápna, před Aursnesem sebral míč Simón.
     
    40
    Mizernou rozehrávku gólmana Nylanda řešil Julian Ryerson stažením za dres rozběhnutého Garcíi, žlutá karta je logickým vyústěním celé situace.
     
    41
    Ferrán Torres centroval na přední tyč, kam naběhl Álvaro Morata, vysoká hlavička doputovala pouze na horní síť norské brány.
     
    42
    Střílený centr Bergeho španělská defenziva slabě odvrátila jenom k Haalandovi, střelu z nadějné pozice v posledním možném okamžiku zblokoval Laporteho.
     
    43
    Nepovedený přízemní pokus Moraty byl navíc. Těsně před zakončením si totiž španělský útočník pomohl faulem proti Leu Östigaardovi.
     
    44
    Z větší vzdálenosti vyslal zajímavý projektil středopolař Rodri, balón se ve finále vykroutil poměrně výrazně vedle pravé tyčky.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec prvního poločasu tři minuty.
     
    45+1
    Erling Haaland nyní připomínal nezastavitelnou mašinu, neboť ve velké rychlosti doběhl až do vápna soupeře, nakonec levačkou trefil jenom dobře postaveného Laporteho.
     
    45+2
    Norsko kopalo zajímavý volný přímý kop. Fredrik Aursnes zakroutil centr na Erlinga Haalanda, který v mírném záklonu zakončoval nad břevno.
     
    45+3
    Dobrou práci odvedl v defenzivě Julian Ryerson, přetažený centr na zadní tyč prodloužil do překvapeného Fatiho, od nějž se balón odrazil mimo hrací plochu.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    První poločas zápasu mezi Norskem a Španělskem sice jednu branku přinesl, ale neregulérní, takže přetrvává bezbrankový stav. Na sobeckost doplatil ve 23. minutě Álvaro Morata, který mohl v klidu pustit míč do brány po nepovedeném obranném zákroku Strandberga, jenže těsně před brankovou čárou se rozhodl míč do brány sám doklepnout, což byla velká chyba, protože se nacházel v ofsajdovém postavení. Španělé objektivně jsou lepším týmem, ale kromě zmíněné situace si nevytvořili takovou šanci, kterou by šlo označit za gólovou.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 21:49.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Robin Le Normand, přichází David García.
     
    46
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Ansu Fati, přichází Mikel Oyarzabal.
     
    47
    Zatímco domácí trenér žádnou změnu v sestavě neudělal, tak hostující kouč do sestavy sáhl dvakrát, na stoperovi nahradil Le Normanda David García, na křídle Fatiho vystřídal Oyarzabal.
     
    48
    Ofenzivní složku mužstva podpořil Leo Östigaard. Z nelehké pozice zakončoval z velkého úhlu, střelu zblokoval nově příchozí Oyarzabal.
     
    49
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Španělé se podruhé radují, píšťalka rozhodčího i praporek pomezního bez odezvy! Hraniční byla situace, kdy Torres z velkého úhlu tvrdou střelou napálil v možném ofsajdovém postavení Moratu. Následně Oyarzabal dorážel do Strandberga, Östigard slabě odvracel přímo na nohu ke GAVIMU, proti jehož dobře mířené střele do levého dolního rohu byl Nyland bezmocný.
    49. GAVI - 0:1
     
    51
    Arbitr Stieler ještě celou situaci přezkoumává s videorozhodčím. Situace je opravdu hraniční, spíše bych se přikláněl, že Morata v ofsajdu zase stál.
     
    52
    Videorozhodčí si evidentně není úplně jistý finálním verdiktem. Stále komunikuje s hlavním na trávníku, zatímco fotbalisté pomalu, ale jistě vypadávají z tempa.
     
    53
    Je jasno! Postavení Álvary Moraty bylo v tomto případě v pořádku, trefa Gaviho tedy je regulérní a španělský gól je potvrzen.
     
    54
    Bude zajímavé sledovat, jak Norové na situaci zareagují na skutečnost, že musí dotahovat. Dlouho míč neudrželi, pas Berga vystihl Ruiz.
     
    55
    Na pravém křídle se Ferrán Torres odpoutal od Melinga a odcentroval do vnitra vápna, kde Álvaro Morata na vysoký míč nedoskočil.
     
    56
    Naprosto zaslouženou žlutou kartu si pěkně zblízka prohlédl Aymeric Laporte, při souboji s Bobbem šel viditelně po hráči, nikoliv po míči.
     
    57
    Průnik středem hřiště Erlingu Haalandovi nevyšel, čistým způsobem hlavní ofenzivní zbraň soupeře zastavil Gavi.
     
    58
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Patrick Berg, přichází Antonio Nusa.
     
    58
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Oscar Bobb, přichází Alexander Sörloth.
     
    59
    Zleva centroval do pokutového území Španělska Antonio Nusa, Erling Haaland se přes dvojici stoperů k zakončení neprocpal.
     
    60
    Centr pro změnu od pravé lajny a autorem Julian Ryerson. Míč směřoval do těsné blízkosti brány, gólman Unai Simón si s ním poradil.
     
    61
    Nebylo co řešit. Dávno po odpískaném faulu Carvajalovi útočník Álvaro Morata vypálil z velké dálky na bránu, žluté kartě se nemá proč divit.
     
    62
    Pravou stranou nabral vysokou rychlost Alexander Sörloth, který přesprintoval Frana Garcíu a na střed přihrával do druhé vlny Martinu Ödegaardovi, jeho střela z první proletěla vedle pravé tyče.
     
    63
    Blízko polovině hřiště vyrobil taktický faul Mikel Oyarzabal, po špatném zpracování si nedovoleně počínal proti Birgeru Melingovi.
     
    64
    Osmnáctiletý norský talent si našel hrací předmět kousek za velkým vápnem, přízemní pokus doprostřed brány Simónovi moc starostí nenadělal.
     
    65
    Dobrou práci odvedl ve vlastním vápně Rodri. Správně odhadl, kam bude Fredrik Aursnes centrovat, levačkou z první odkopával na útočnou polovinu.
     
    66
    S těžkou malou domů si Unai Simón s problémy, ale poradil, po komplikovaném zpracování odkopával těsně před Haalandem.
     
    67
    Přenesení doprava bylo hodně riskantní. Dani Carvajal nicméně přetlačil Fredrika Aursnese a nahrával směrem dozadu k nohám Davida Garcíi.
     
    68
    David García zvládl rozehrávku středem hřiště na jedničku. Vybral si jako cíl Fabiána Ruize, středopolař přesunul hru na útočnou polovinu.
     
    69
    Na pravé křídlo dostal centr Ferrán Torres, po rychlém zpracování centroval do vápna, kde kraloval stoper Stefan Strandberg.
     
    70
    Znovu v akci Ferrán Torres, jemuž z pravého křídla vyšla klička do středu, levačkou posléze vystřelil příliš vysoko nad horní tyč.
     
    71
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Ferrán Torres, přichází Alfonso Pedraza.
     
    72
    Ze střední vzdálenosti natáhl k zajímavé ráně novic Alfonso Pedraza, skákavou střelu usměrnil do boční sítě Nylandovy svatyně.
     
    73
    Norsko přesunulo kombinaci na útočnou polovinu, na konci Antonio Nusa přecenil rychlostní schopnosti Erlinga Haalanda, byť ty jsou na vysoké úrovni.
     
    74
    Po střetu se Stefanem Strandbergem hodně přidal pádu Álvaro Morata. Arbitr Stieler nechal ve hře pokračovat, brankář Örjan Nyland odkopával z prvního doteku.
     
    75
    Dani Carvajal si vytvořil prostor kolem Lea Östigaarda, centrovaný míč do vnitra šestnáctky odvrátil mimo velké vápno Birger Meling.
     
    76
    Ostrý zpětný pas dostal Alfonso Pedraza, nicméně poradil si na jedničku, zvládl těžké zpracování i přenesení doleva na Frana Garcíu.
     
    77
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Stefan Strandberg, přichází Kristoffer Ajer.
     
    77
    Střídání v týmu Norsko:
    ze hřiště odchází Fredrik Aursnes, přichází Kristian Thorstvedt.
     
    78
    Álvaro Morata vyslal těžkou přihrávku pod nohy Gavimu, ten si přesto poradil a doprava posunul na Mikela Oyarzabala, technický pokus na zadní tyč mezi tři tyče nenasměroval.
     
    79
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Gavi, přichází Oihan Sancet.
     
    80
    Antonio Nusa tělem dokázal přetlačit Daniho Carvajala, aby následně zvládl pod tlakem dlouhý obranný odkop po pravé lajně.
     
    81
    Domácí fotbalisté si jsou vědomi, že potřebují zabrat směrem dopředu. Ovšem defenziva Španělska pracuje velmi dobře a soupeře do ničeho nepouští.
     
    82
    Bezradným dojmem působí i Erling Haaland. Poté, co k němu nepustil centr zleva Alfonso Pedraza, se jenom smutně chytil za hlavu.
     
    83
    Hosté nikam nespěchají. V klidu kombinují ve vlastním pokutovým územím a s presinkem soupeře si zatím vůbec nedělají těžkou hlavu.
     
    84
    Tak přeci jen se Erling Haaland dočkal! Natlačil se před Davida Garcíu, jenže nezvládl se dostatečně dobře srovnat na zakončení a slabou ránu blízko středu brány Simón pokryl.
     
    85
    Pojistku na španělské vítězstvím mohl dát Álvaro Morata, který dostal balón na pravou stranu a vyběhnuvšího Nylanda výborně přeloboval. Ryersonovi se povedlo vyškrábnout míč těsně před brankovou čárou, po dohrání akce pomezní zpětně odmával Moratovi ofsajd.
     
    86
    Držitele žluté karty doplňuje španělský středopolař Rodri, jenž ostřejším způsobem poslal na trávník rozběhnutého Nusu.
     
    87
    Vysoko presující Kristoffer Ajer balón pro Norsko nezískal, naopak zase na několik vteřin jeho tlak otupil faulem na Laporteho.
     
    88
    Španělská reprezentace si kontroluje závěr střetnutí až s nečekaným přehledem. Norský presink jim doposud nedělá vůbec žádné problémy.
     
    89
    Střídání v týmu Španělsko:
    ze hřiště odchází Álvaro Morata, přichází Joselu.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby osm minut.
     
    90+1
    Taktický faul vyrobil Fabián Ruiz, kousek za polovinou hřiště takticky potáhl za dres Ödegaarda tak, aby mu nehrozil žlutý trest.
     
    90+7
    Jednu z posledních norských příležitostí na srovnání neproměnil Antonio Nusa, se střelou osmnáctiletého talentu si Unai Simón hravě poradil.
     
    90+9
    Konec zápasu.
     
    Španělsko si těsným vítězstvím 1:0 v Norsku definitivně zajistilo postup na evropský šampionát, zatímco seveřané se porážkou o veškeré šance na proniknutí na jednu ze dvou postupových příček připravili.

    Hosté byli od úvodních minut aktivnějším týmem. Ve 23. minutě rozvlnil síť Álvaro Morata, ale gól neplatil pro ofsajd, přičemž útočník mohl míč pustit do sítě, jen by se jednalo o vlastní gól. Španěly nicméně tato situace mrzet nemusela, protože regulérní gól vstřelili ve 49. minutě, kdy nepovedeného odkopu Östigarda využil Gavi, který si uvnitř vápna míč zpracoval a pak ho nechytatelně poslal do levého dolního rohu. Zbytek střetnutí si favorit bez problémů pohlídal, soupeře po celou jeho trvání nepustil do vyložené příležitosti.

    Španělsko postupuje na Euro spolu se Skotskem, oba týmy mají na kontě shodně po patnácti bodech. Třetí je Norsko s deseti body, přičemž jim zbývá odehrát už jen jedno utkání, čili se jedná o nedostižitelné manko.
     
    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 1:8. Rohy: 3:1. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 11:9. (00:08:18)

    Milan Huppert

    Góly: 49. Gavi

    Karty:   31. Bobb (NOR), 40. Ryerson (NOR) – 30. Le Normand (ESP), 56. Laporte (ESP), 61. Morata (ESP), 86. Rodri (ESP)


    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 1:8. Rohy: 3:1. Ofsajdy: 1:3. Fauly: 11:9.
    Nórsko: Nyland – Ryerson, Strandberg (77. Ajer), Östigaard, Meling – Berg (58. Nusa), Berge – Bobb (58. Sörloth), Ödegaard (C), Aursnes (77. Thorstvedt) – Haaland.
    Náhradníci: Dyngeland, Selvik – Gregersen, Jö. Larsen, Holmgren Pedersen, O. Solbakken, Thorsby, Vetlesen.

    Tréner: Ståle Solbakken

    Španielsko: Simón – Carvajal, Le Normand (46. David García), Laporte, F. García – Gavi (79. Sancet), Rodri, F. Ruiz – F. Torres (71. Pedraza), Morata (C) (89. Joselu), Fati (46. Oyarzabal).
    Náhradníci: Arrizabalaga, Raya – Merino, Navas, P. Torres, Zaragoza, Zubimendi.

    Tréner: Luis de la Fuente

    Rozhodca: Stieler – Dietz, Borsch (GER)

    Diváci: 25 885